Kezdőlap (Egyszerű kezesség)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Egyszerű kezesség

Gazdaság  Egyszerű kamatozás  Egyszerűsített beszámoló

Egyszerű kezesség
A hitelező követelése behajtása érdekében először az adóst keresi fel, és csak akkor fordulhat a kezeshez, ha az adóssal szemben indított eljárás eredménytelen.
Hasonló tartalom: ...


Az egyszerű kezességre vonatkozó kötelezettséget csak írásban lehet kikötni, és az a sajátossága, hogy a kezest megilleti a sortartás kifogása. Ez azt jelenti, hogy a kezes megkövetelheti, hogy a jogosult először a kötelezettnél kísérelje meg a végrehajtást.

Egyszerű kezességvállalás
Készfizetői kezességvállalás
[Váltóleszámítolási hitel]?ek
[Reálhitel]?ek ...

Egyszerű kezességvállalás: a kezes akkor vállalja a fizetési kötelezettség teljesítését, ha az adós nem teljesíti azt.
Készfizetői kezességvállalás: ebben az esetben a kezes közvetlenül az adós helyett vállalja a kezes fizetés teljesítését.

1) Egyszerű kezesség: Ez esetén a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a követelés a kötelezettől és az olyan kezesektől, akik őt megelőzően, reá tekintet nélkül vállaltak kezességet, behajtható.

§ ~: a bank a követelést először az eredeti adóstól próbálja meg behajtani, majd bizonyított sikertelenség esetén követelheti a pénzt a kezestől ...

Az ~ esetén előbb az adóson kell behajtani a tartozást, s ha ez sikertelen, akkor lehet a kezestől követelni a fizetést. Az ún. készfizető kezesség esetében a fizetést elmulasztó adós helyett rögtön a kezesen követelhetik a tartozást.

~nek nevezzük azt, amikor, a kezes kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben az adós nem teljesít, és az adóstól a bank a végrehajtási eljárást követően sem tudja behajtani az összeget, akkor az adós helyett teljesít.

Két fajtája van, az ~, valamint a készfizető kezesség. ~ esetén a kezes vállalja, hogy ha az adós nem fizeti a hitelét, akkor ő maga fogja kifizetni helyette.

A kezesség a különböző hitelfelvételekhez kapcsolódóan a hitel visszafizetésének biztosítékaként jöhet jóba. Az adós helyett nemfizetés esetén a kezes felel, ő fizeti ki a tartozást. Az ~ esetén előbb az adóson kell behajtani a tartozást, s ha ez sikertelen, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kezesség, Hitel, Kezes, Pénzügy, Adós?

◄ Egyszerű kamatozás   Egyszerűsített beszámoló ►
 
RSS Mobile