Kezdőlap (Egyszerű kezesség)

 Gazdaság 

  » »
 
   

Egyszerű kezesség

Gazdaság  Egyszerű kamatozás  Egyszerűsített beszámoló

Egyszerű kezesség
A hitelező követelése behajtása érdekében először az adóst keresi fel, és csak akkor fordulhat a kezeshez, ha az adóssal szemben indított eljárás eredménytelen.
Hasonló tartalom: ...


Egyszerű kezességvállalás
Készfizetői kezességvállalás
[Váltóleszámítolási hitel]?ek
[Reálhitel]?ek ...

Egyszerű kezességvállalás: a kezes akkor vállalja a fizetési kötelezettség teljesítését, ha az adós nem teljesíti azt.
Készfizetői kezességvállalás: ebben az esetben a kezes közvetlenül az adós helyett vállalja a kezes fizetés teljesítését.

1) Egyszerű kezesség: Ez esetén a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a követelés a kötelezettől és az olyan kezesektől, akik őt megelőzően, reá tekintet nélkül vállaltak kezességet, behajtható.

§ egyszerű kezesség: a bank a követelést először az eredeti adóstól próbálja meg behajtani, majd bizonyított sikertelenség esetén követelheti a pénzt a kezestől ...

Az egyszerű kezesség esetén előbb az adóson kell behajtani a tartozást, s ha ez sikertelen, akkor lehet a kezestől követelni a fizetést. Az ún. készfizető kezesség esetében a fizetést elmulasztó adós helyett rögtön a kezesen követelhetik a tartozást.

Egyszerű kezességnek nevezzük azt, amikor, a kezes kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben az adós nem teljesít, és az adóstól a bank a végrehajtási eljárást követően sem tudja behajtani az összeget, akkor az adós helyett teljesít.

Két fajtája van, az egyszerű kezesség, valamint a készfizető kezesség. Egyszerű kezesség esetén a kezes vállalja, hogy ha az adós nem fizeti a hitelét, akkor ő maga fogja kifizetni helyette.

Az adós helyett nemfizetés esetén a kezes felel, ő fizeti ki a tartozást. Az egyszerű kezesség esetén előbb az adóson kell behajtani a tartozást, s ha ez sikertelen, akkor lehet a kezestől követelni a fizetést.

Lásd még: Lásd még: Hitel, Kezesség, Kezes, Adós, Pénzügy

Gazdaság  Egyszerű kamatozás  Egyszerűsített beszámoló

 
RSS Mobile