Kezdőlap (Egyensúlyi jövedelem)

 Gazdaság 

  » »
 
   

Egyensúlyi jövedelem

Gazdaság  Egyensúlyi ár  Egyensúlyi kamatláb

Egyensúlyi jövedelem
Az egyensúlyi jövedelem a makroökonómiában használatos fogalom. Akkor beszélhetünk egyensúlyi jövedelemről, ha a tervezett jövedelem megegyezik a tervezett fogyasztás és a szándékolt [beruházás]? összegével.


Egyensúlyi jövedelemről beszélünk, ha a tervezett jövedelem egyenlő a tervezett fogyasztás és a szándékolt beruházás összegével.

Y*-egyensúlyi jövedelem. i*: egyensúlyi jövedelemhez tartozó i. Fgv értelmezése: az áru- és pénzpiaci együttes egyensúly létrejöhet anélkül is, hogy a munkapiac egyensúlyban lenne. Ezért a munkapicon állandósul a munkanélküliség.

1)Az állam áru- és szolgáltatásvásárlásai: egyensúlyban levő költségvetés és egyösszegű adók esetén a kormányzati áruvásárlások hatására az árupiaci egyensúlyi jövedelem a kormányzati kiadások összegével nő. (Havelmo-elmélet).

Az eredményt dY/d(M/P) alakra hozva arra kapunk választ, hogyan alakul az egyensúlyi jövedelem a pénzkínálat egységnyi változásának hatására. Az efféle elemzést 'komparatív statikának' nevezzük.[57] Esetünkben: ...

Lásd még: Lásd még: Kereslet, Jövedelem, Beruházás, Munka, Fogyasztás

Gazdaság  Egyensúlyi ár  Egyensúlyi kamatláb

 
RSS Mobile