Kezdőlap (Defláció)

 Gazdaság 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Defláció

Gazdaság  Deficit  Degresszív

Deflációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy bizonyos időszakban csökken az általános árszínvonal. Defláció esetén növekszik a pénz vásárlóereje, valamint a likviditásigény. A deflációt rendszerint a pénzhiány váltja ki. Az inflációval ellentétes folyamat.


Deflációnak nevezzük az általános árszínvonal csökkenését egy bizonyos időtávon. A közgazdászok szokták a kifejezést a pénzmennyiség csökkenésére is használni, ami gyakran kiváltó oka az árszínvonal negatív változásának is.

A "defláció" jelentése: A pénz mennyiségének csökkentése a vásárlóerő növelésének céljából. A szél felszínalakító munkája.

Defláció
Gyakorlatilag negatív infláció, amikor az árak tartósan csökkennek. Idilli állapotnak tűnik, de legtöbbszőr valami rendellenesre utal a gazdaságban (pl. Japánban az utóbbi évek válságai idején).
Dematerializáció ...

Defláció
Olyan pénzhiány, amely az általános árszínvonal csökkenését és ezen keresztül a kibocsátás visszaesését idézi elő.
részletesen » ...

~
A fogyasztói árszínvonal folyamatos, tartós csökkenése. Ellentéte az infláció.
Deltatényező
Az opció alapjául szolgáló befektetési eszköz, áru vagy deviza árfolyamának (árának) egy pénzegységnyi változása hatására az opció értékében bekövetkező változást jelző mutatószám.

~
A forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenése. Latin szó. Ellentéte az infláció.
Nemcsak a közgazdaságtanban, pénzügyekben használjuk, hanem földrajzi szakszóként is. Jelentése: a kőzetek lepusztulása a szél romboló munkája által.

~s pénzpolitika
1938-ig nem tudott ebből kikeveredni az ország ...

~ Csúszó-stop
AIG apple bailout Brent dell deviza dollár elemzés euró fiscal cliff fiskális politika forint gazdaság google hedge fund ingatlan innováció Japán jen jogbiztonság Kína lenovo Magyarország Malajzia MNB monetáris politika olaj opció oracle Seaway stratégia Thaiföld usa WTI yuan ...

DEFLÁCIÓ
A fogyasztói árak folyamatos csökkenését, azaz a pénz értékének folyamatos növekedését jelenti.
DEMATERIALIZÁCIÓ ...

A pénz vásárlóerejének erősödését (azaz a negatív pénzromlást) ~nak nevezzük. Az árszínvonal csökkenése azonban nem feltétlenül pozitív gazdasági jelenség: ha a pénz vásárlóereje egyre nő, mindenki inkább a megtakarításait fogja növelni egy nagyobb jövőbeni fogyasztás reményében.

Az infláció az árszínvonal tartós emelkedése. Ezzel szemben a ~ az árszínvonal tartós csökkenését jelenti.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Infláció, Költség, Árszínvonal, Pénzügy, Kereslet?

◄ Deficit   Degresszív ►
 
RSS Mobile