Kezdőlap (Zsemlegombóc)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zsemlegombóc

Gasztronómia  Zsemle  Zsemlekoszorú

Zsemlegombóc húslevesbe
Főoldal â-ş Leves â-ş Zsemlegombóc húslevesbe
Idő: 15 perc alatt - Hozzávalók: 4 személyre ...


Zsemlegombóc II. elkészítése:
A zsemléket apró kockákra vágjuk, és zsiradékban pirosra sütjük. A hagymát egy kevés olajban üvegesre pirítjuk. Rátesszük a petrezselymet, és a zsemléhez öntjük.
A tojásokat felverjük egy kevés vízzel, sóval, borssal elkeverjük, ezt is a zsemléhez adjuk.

Zsemlegombóc
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

Zsemlegombóc
Hozzávalók:
2db szikkadt zsemle, 2db tojás, egy csipet őrölt szerecsendió, só, bors, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa, 2 csokor petrezselyem ...

Zsemlegombóc
Kell hozzá: 4-5 db zsemle, tojás, liszt, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje.

~
1db zsemle,1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa,1 db tojás sok-sok vágott petrezselyem, bors, vegeta. Szükség esetén kevés viz.
Vizben áztatott zsemlét kinyomkodjuk tálbatesszük beleütjük a tojást,Ízesitjük vegetával, borssal és sok petrezselyemmel.

~hoz: 4 db 1×1 cm kockára vágott, sütőben pirított zsemle, 20 dkg liszt, 1csomag petrezselyemzöld apróra vágva, 4 db tojás,1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna kocka.

~:
Hozzávalók:
10 db zsemle, 4 tojás, liszt (amennyit fölvesz), margarin, tej.

~ot készíteni egyszerűbb, mint gondolnád!
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

~
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj első kézből legújabb receptjeinkről és érdekességeinkről.

~
3 szikkadt zsemlét aprítsunk fel kb. 1 cm széles kockákra, és egy vastag falú edényben, 3 evőkanál forró olajra rakva pirítsuk rózsaszínűre. Állandóan kevergetve, lassú tűzön süssük. Ha teflonbevonatú edényt használunk, nagymértékben csökkenthetjük a leégés veszélyét.

Vadas ~cal
Anyutól tanultam jó vadast is főzni. Mint ahogy minden mást is... Ma két olyan ételt készítettem, ami a kedvence volt. Az egyik ez. A másik a lúdláb.
Így emlékezem.

Osztrák ~ 1. rész
OZ már jó ideje él Ausztriában. Így talán nem kell bizonygatnunk, hogy a receptje és az eljárása teljesen autentikus. A recept pontos leírását a köreteknél találja.
praktika, ~ ...

~
Szavazás: Nincs szavazat
Leírás: Egy normál gombóc készítéséhez kockákra vágunk 3 szelet gluténmentes kenyeret, amit megpiríthatunk kevés olajon. Elkeverünk 1 ek.

~
Nokedli tésztát készítünk 2 tojásból, lisztből, vízzel. A megszikkasztott zsemléket ebbe forgatjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük kanállal szaggatva, mint a nokedlit.
Bejegyezte: Giuditta
Nincsenek megjegyzések: ...

~
Hozzávalók 4 személyre 3 db szikkadt zsemle, 5 dkg zsír vagy ½ dl olaj, 2 dl tej, 35 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db nagy, vagy 2 db közepes méretű főtt burgonya, 1 kk só ...

A ~ba tettem egy (tk.) zsemlét, zabpehelylisztet, fehér lisztet, petrezselymet, sót. Amikor megfelelő lett a massza, kifőztem és beletettem a levesbe.Télen öröm ilyen intenzív színű levest kanalazni. :)
Bejegyezte: Dankóné R. Magdi dátum: 10:56
Nincsenek megjegyzések: ...

A ~ot még az adás előtt elkészítettük, de most megosztjuk önökkel az elkészítés titkát.
Kockára vágott zsemlét lepirítunk, forró tejet adunk hozzá, petrezselyemzöldet, pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, tojást is teszünk bele, összekeverjük, forró, sós vízben kifőzzük.

A ~hoz kockára vágjuk a zsemléket, és pici olajon megpirítjuk, vágott petrezselyemzöldet teszünk hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel, sóval nokedlitésztát keverünk, hozzáadjuk a zsemlekockákat is. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és forrásban lévő vízbe tesszük őket.

A ~ remek köret pl a vadashoz.
Címkék: FŐÉTEL, GASTRO, KÖRET, LEGYÉL TE IS "SZUPER GIZI/GÉZA", MAGYAR, RECEPT, SANDRA G
ÉRTÉKELD TE IS!!!
Nincsenek megjegyzések: ...

A ~hoz: 20 dkg liszt, 3 db zsemle, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 3 dkg só, 1 g bors ...

Vadas ~cal ugyike konyhájából
Vadasmártás ~cal és birsalma kompóttal
Vadas Éva konyhájából ...

Töltött zsemlegombóc
Hozzávalók: 2 db zsemle, 2 db nagyobb burgonya, 2 db tojás, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy füstölt kolbász, 5 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál zsír, 2 dkg vaj.

HÚSLEVES ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1 csomó leveszöldség, 50 dkg leveshús, só, 3 szem fekete bors; a ~hoz: 3 szikkadt zsemle, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 dl tej, 3 tojás, só, őrölt fehér bors, 1 csokor snidling, esetleg 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Hozzávalók ~hoz: 2 szikkadt zsemle, 1 fej hagyma, 1 tojás, kb. 15 dkg liszt, só, petrezselyemzöld, víz.

Nyúlvetrece ~cal tálalva recept
Kedvenc receptek közé
Hozzávalók: ...

Szarvasragu ~cal recept
Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Medvehagymás ~
beküldő: vajdamarta
elkészítési idő: 40 perc
nehézségi fok: könnyű
alkalom: ...

Libaleves vajas ~cal
A Márton nap nálunk sem múlhat el libából készült fogás nélkül.
Egy kicsit megkésve, ma ezzel a különleges és laktató libalevessel, na és pár pohár újborral köszöntöttük a jeles napot.
Hozzávalók 4 literhez ...

A ~hoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom. A tojásokat elkeverem, étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatom a pirított zsemlekockákat, és evőkanál segítségével, a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha megfőtt, kiszedem, lecsepegtetem.

Serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk, és a kifőtt ~okat megpirítjuk.
Tálaláskor a húst bevonjuk a mártással, és a gombócokat melléhelyezzük.
Hasonló receptek: ...

Címlap Bébiétel receptek 12 hónapos kortól Vadas ~cal
Vadas ~cal

Hozzávalók: ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Vadas marhaszelet ~cal
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Kakascomb tejszínes-gombás mustármártással, ~cal
Hány személyre: 4 ...

~:
2 szikkadt zsemle, 2 tojás, kb. 10 dkg liszt, 1 ek. zsír, 1 kk só + 1 ek. só a főzővízhez.
A zsemléket kis kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd félretesszük.

~:
Kenyérkockát zsiradékon megpirítunk, a pácléből teszünk hozzá annyit, hogy egy db tojással, liszttel, összedolgozva lágyabb gombóctésztát kapjunk, amit lobogó sós vízben kifőzünk.

~
3 zsemle, 12-13 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt bors, 1 bögre tej, só. A zsemléket kockára vágjuk, és halványsárgára pirítjuk. A hagymát lereszeljük, és a zsír felében kissé megpirítjuk.

~
Hozzávalók:
három zsemle, tej, két evőkanál zsír, liszt, két tojás, 1 dkg élesztő, só.

~ krémlevesekhez
2-3 beáztatott és kicsavart zsemlét összekeverünk 1 tojással, egy evőkanál apróra vágott, megpárolt hagymával, petrezselyemzölddel, sóval, egy evőkanál liszttel, egy evőkanál zsemlemorzsával. Pihenni hagyjuk.

~ húslevesbe
2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, őrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa.

~
Egy db zsemlét beáztatunk, majd jól kicsavarjuk és kevés zsíron megfuttatott 1/2 fej vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal, 1 egész tojással, liszttel galuska keménységűre dolgozzuk.

A ~ elkészítése: A szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk,kevés zsiradékban megpirítjuk,majd a lisztből a tojásokkal, a vajjal,csipetnyi sóval és annyi vízzel,hogy se lágy,se kemény ne legyen,tésztát keverünk.

Sült ~
Hozzávalók: Hozzávalók: (1 személyre) 1-1,5 db zsemle 1 db tojás késhegynyi őrölt feketebors kávéskanálnyi apróra vágott petrezselyemlevél só ízlés szerint kb. 0,5-1 dl tej olaj vagy zsír a sütéshez ...

Vadas ~cal
Nálunk így készül, a Nagyi receptje szerint, persze ez az étel is ahány ház, annyiféle.
Nagy adagot írok le, a munka vele így is ugyanannyi, viszont 2 napi ebéd megvan, vagy lehet fagyasztani belőle.

~
Juhtúrós vacsoraötlet
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 fej lilahagyma, 1 konzerv olajos szardínia ...

~ helyett adható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)
Kapros túrógaluska
Sajtos spenótgombóc
Tarhonya
Uborkás burgonyasaláta
Húsos gőzgombóc ...

~
Írta: nagyi
Hozzávalók: 4 darab 1-2 napos apró kockára vágott zsemle, 1 tojás, 3 deka zsír, 3 deka aprított hagyma, 8 deka liszt, 1 kis csomó vagdalt zöldpetrezselyem, 2 gramm törött bors, só. Tovább a teljes receptre.

~ recept
Elkészítésí idő: 45 perc
Elkészítés: A vizet forrni tesszük fel. 1 db száraz zsemlét apró kockára vágunk, egy másik zsemlét beáztatunk tejben. Kevés zsíradékon egy kis fej hagymát pirítunk. A beáztatott zsemlét kicsavarjuk, maj...

~ (3), Zöldség (29), Rizs (12), Krokett (5), Gyümölcs (3), Egyéb (13), Burgonya (26)
Szósz, mártás Receptek
Speciális mártás (53), Salsa (0), Salátaöntet (21), Pesto (2), Curry (0), Alapmártás (32) ...

~ egyszerűen, például vadas mellé
Vissza az elejére
Levesek
Levesek: hígak, sűrűek, sósak, édesek ...

Az én ~om:
Két szelet füstölt szalonnát nagyon apróra felkockázok, kisütöm, az egészet félreteszem.

Őzsült ~cal
1. Pácolás
Akkor lesz igazán puha és ízletes, ha a húst elkészítés előtt pácolod. Erre a célra a bor és az ecet egyaránt alkalmas.

Krumplis ~ paprikaszósszal
Hozzávalók:
4 szikkadt zsemle, 4 héjában főtt krumpli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csokor snidling, 2 evőkanál liszt, só, frissen őrölt fekete bors, tej szükség szerint; a szószhoz: 1 hagyma, 1 piros húsú paprika, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, ...

FOKHAGYMÁS ZSEMLEGOMBÓCLEVES
1 zsemle 1 tojás 1 dl tej 2 evőkanál olaj 2 dl tejföl 2-3 evőkanál liszt 4 gerezd fokhagyma 1 teáskanál vegeta 2 tyúkhúsleves-kocka késhegynyi őrölt szerecsendió 1 csapott mokkáskanál fehér bors A zsemlét nagyon apró kockákra vágom, ...

Vadas nyúl ~cal
Mi kell hozzá? Egy nyúl feldarabolva, petrezselyem gyökér, répa, hagyma, ecet, babérlevél, olaj, cukor, liszt. A gombócokhoz: 3 szelet szikkadt kenyér (vagy zsemle), 1 tojás, 1 dl tej, 1 dl víz, 20 deka liszt, só.

Vadas marha ~cal
Savanyú vetrece
Göngyölt marhaszeletek
Vörösboros gombóc
Rostélyos szépasszony módra
Pusztapörkölt ...

A zöldséges ~hoz,vagy vadashoz készítem ezt a mártást
Elkészítés leírása ...

Tyúkhúsleves ~cal
Hozzávalók: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evőkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, őrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa.

Vadas gomba ~cal
60 perc
Nehézség: Kezdőknek
Mennyiség: 2 fő részére ...

Zöldségleves ~cal
2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem­gyökér, kis darab zeller és karalábé, 2 kis fej hagyma, 10 dkg zöldborsó, 2 zsemle, 2 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, olaj, pirospaprika, ételízesító, 1 dl tejföl, zsemlemorzsa ...

a kenyér-, vagy ~hoz:
225 g kenyér / zsemle felkockázva (nálam saját sütésű magvas, teljes kiőrlésű)
90 g vöröshagyma finomra aprítva
1 db tojás
2,5 dl 1,5 %-os tej
tengeri só
fekete bors
1-1 ek friss petrezselyem, zsálya és snidling
40-45 g sima búzaliszt ...

A ZSEMLEGOMBÓCot én a következő képpen csinálom:
Feldarabolom a zsemlét/kiflit/kenyert (mikor miből csinálom), és beleteszem egy nagyobb tálba. Öntök rá annyi tejet, hogy meg tudjon benne puhulni, majd kb. 10 perc múlva liszttel besűrítem annyira, hogy épp formázni lehessen.

Vadas libamell ~cal
Hozzávalók: 2 db libamellfilé, 30 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 8 dkg cukor, 1 evőkanál mustár, kakukkfű, borókabogyó, fél citrom, 2 dl tejföl, 1 babérlevél ...

Hagymás csirke ~cal:
A husit 40 dkg csíkokra vágott csirkehúsból a Knorr Hgymás csirke alapporból a leírás szerint főztem, és nagyon finom! ...

Májas rizs, Őrségi gánica, Sáfrányos rizs, Párolt káposzta, dinsztelt káposzta, Párolt savanyúkáposzta, Párolt zöldség, Reszelt krumpli, reszelt burgonya, Rósejbni, Hasáb krumpli, hasábburgonya, Vali néni hasáb krumplija, Sültkrumpli, Szalmaburgonya, Szalvétagombóc, Serviettenknödel, ~, ...

Bajorország (~ és bajor krém...)
Berlin (fehérkolbász és kebab... )
Bradenburg (kacsa és vaddisznó...)
Bréma (rák és marha...)
Észak-Rajna-Vesztfália (feketekagyló és ökörfarok...)
Hamburg (lepényhal és erdei gyümölcs...)
Hessen (hagyma és káposzta...) ...

Főzhetünk a libaaprólékból levest, ami mellé ~ot adhatunk. A máj kombinálható csiperkegombával, vagy készíthető belőle szarvasgombás májpástétom. Kugler közli emellett a töpörtyű és a sült libavér receptjét is. A többi, XX.

Viczay fővadász kedvence ~cal
Hozzávalók:
1 kg szarvas hátszín, 200 g szalonna, só, vadfűszerkeverék, 200 g erdei vadgomba keverék, 2 dl tejszín,1 csomag petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl vörösbor, 5 dl csontalaplé (ha van vadcsont, abból), borókabogyó kés lapjával megzúzva, ...

Vadas nyúlcombok bajor ~cal
Hozzávalók 10 személyre: 3,50 kg nyúlcomb, 100 g vöröshagyma, 30 cl fehérbor, babérlevél, egész bors, 10 cl citromlé, 1 csokor citromfű, 30 cl tejföl, 100 g liszt, 20 cl tejszín, 200 g füstölt szalonna, 50 g kristálycukor, tárkony, 200 g vegyes zöldség, ...

Anyai dédnagyanyám - anyukám elbeszélése alapján- igazi polgári konyhát vitt, melyben nagyapám kérésére gyakran került marhahús és vadhús az asztalra, ( vadas, ~, libamáj, marhahúsleves, fánk, bejgli, kaisersmarni stb.) ezt a hagyományt követve írtam meg ezt a kis történetet, ...

Ugyanúgy készül, mint a mi ~unk, csak a zsemlét vilá­gosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk. Két végét átkötjük, és bő, forró vízben 20-30 percig főzzük.

Hozzávalók: 40 dkg párolt káposzta, 4 ~, 4 főtt sertésszelet, 4 szelet füstölt hús, 4 burgonya, 4 pár virsli Elkészítés: Az ételeket az alábbiak szerint külön-külön elkészítjük.

VADAS NYÚLGERINC ZSEMLEGOMBÓCCAL
(10 személyre)
HOZZÁVALÓK:
3 kg nyúlgerinc vagy comb, 300 g füstöltszalonna, 200 g zsír, 200 g tisztított sárgarépa, 200 g tisztított gyökér, 200 g tisztított vöröshagyma, 100 g liszt, 50 g vaj, ...

Persze nem állunk neki hétköznap ~ot gyártani, teljesen jó a tésztaköret, és én speciel csirkehússal tálaltam, de ez már egyéni ízlés kérdése. Nyilván ízesebb marhával, de az tovább fő, ráadásul nekem átalában vagy sikerül, vagy nem.

Egy nagyszerű köret, a ~ helyett vagy mellé. Készülhet gőzölve vagy főzve, a nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki. A mai ételkészítési módszerekkel az alufólia is kiválóan megfelel erre a célra, csak legyen jól megolajozva vagy vajazva.
Hozzávalók: ...

A kapormártás lehet önálló étel is ~cal, tésztával, újkrumplival, de kínálhatjuk sült húsok, vagy töltött tökfélék mellé is mártásként. Egyszerűen elkészíthető házias étel, akár mélyhűtött kaporral is. Alapja egy tejmártás, amelyet kevés pirospaprikával ízlés szerint színezhetünk is..

Házinyúl vadasan
most ~cal készítettem, de ajánlani tudom a szalvétagombócot is hozzá
94.számú recept
A tejfölt, én marha, jól kifelejtettem, csak akkor jutott eszembe, amikor már kávéztunk... de így se kellett kidobni! ...

Klasszikus köret idehaza a ~, de a cseheknél például a knédli, és mivel múlt hétvégén Párkányban jártunk a sör-édesség utunkon, hoztunk knédlit, úgyhogy azzal fogyasztottuk.
Szuper finom lett! ...

Köretként adhatjuk hozzá a hurkából és töltött káposztából maradt rizst, ~ot, főtt orsó, vagy más tésztát, galuskát, én viszont legjobban grízgaluskával! szeretem.
Tálaláskor ne felejtsük el a tejfölt sem, hogy mindenki kedvére meglocsolhassa.
Szakács: Gasztropajti ...

Édesanyámnál a következő volt az ebéd: húsleves illetve (nagyon intenzív ízű, sűrű) gombás zöldségleves, kinézetre mint az újházy tyúkhúsleves, tyúk nélkül, majd vadas ~cal, a "szektásoknak" hús helyett gombával, ...

Vargányás gombóccal kitűnő, ízgazdag fogás, de ~cal, főtt tésztával párolt vagy sült húsokhoz is tökéletes, különlegesen ízletes mártás.
Fűszeres-boros csírkemellcsíkok vadas szósszal ...

Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a ~, és a friss fejes saláta.
Csíki gulyás
Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyú káposzta, 3 dkg rizs, tejföl ...

Az egészet Péppé zúzom. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítom, majd felforralom. ~cal vagy burgonyagombóccal, esetleg makarónival tálalom. Jól zárható, csavaros tetejű üvegben, a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Jó étvágyat!
A rovat további receptjei: ...

Grízgombóc járna bele, juszt sem teszem, sikerélményt még nem adott és én kudarckerülő vagyok. ~ot főzök inkább, arra szedem tányérba a zöldséges csodát.
Míg megterítek, rájövök, túlélésre születtem. Hogy honnan tudom? Onnan, hogy visszatért az életkedvem, mert ez az én dalom: ...

Köretnek adhatunk mellé knédlit, ~ot,akár rizst is. Én most teljeskiőrlésű durumlisztből készült pennetésztával ettem.
Megjegyzés: ...

Köretként, ha muszáj, galuska vagy ~ megy hozzá, de szerintem a friss kenyérnél nem kell több: annál jobban úgyse szívja fel semmi a szaftot.

Tálaláskor a forró mártást tányérra kanalazzuk, a felszeletelt csirkemellet rárakjuk. ~ vagy spagetti illik hozzá köretnek.
Recepthez ajánlott termékeink
Lucullus baberlevél egész 5g ...

Klasszikus vadas recept szarvas szűzpecsenyéből. Igazi vadas mártás, sült ~cal, ahogy gyerekorom óta...
bővebben...
Tárkonyos őzragu mártogatós, lángossal recept ...

Marha felsál vadasan, ~cal
Blue Daniub/Blaue Donau/Kék Duna
Gulyásleves
157 ezer forint egy üveg sörért
Locomotion
Libapörkölt
I'm singing in the rain
Brokkolikrémleves sajttal, pirított kenyérrel
Koreai konyha: ahogyan még nem kóstoltuk - recept
Baconos káposztás kocka ...

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
~ 2
Sajtos burgonyasalata
Csicsóka püré ...

Megszáradt péksüteményből készíthetünk
- prézlit, amihez azt csupán le kell reszelni.
- ~ot, azaz knédlit.
- vagy akár húsba való tölteléket.

Ezután beletesszük a hússzeleteket és fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé sóval, borssal ízesítjük a szaftot is.
~cal tálaljuk.
Küldje be Ön is kedvenc receptjét!
Nyomtatható változat ...

A szalvétagombóc remek köret lehet bármilyen bő szaftos, mártásos ételhez, kiváló alternatívája lehet mondjuk a nokedlinek, ~nak, vagy akár a knédlinek.


Hozzávalók (4 adaghoz): ...

Tálalás előtt kibontjuk a szalvétából, és ujjnyi karikákat vágunk belőle. A ~hoz hasonlóan mártásos húsok mellé kínáljuk köretnek. Én általában vadasnyúlhoz készítem, ha nincs kedvem a hagyományos gombóccal pepecselni.

Legnépszerűbb étele a Wiener Snitzel és a ~cal tálalt szalontüdő.
A Gundelek nemzedéke teremtette meg a magyar gasztronómia nemzetközi hírnevét.
Nem másolta a francia ízlést, hanem egyéni íz- és ízlésvilágával írta be magát a gasztrokultúra történetébe.

A vadas mártásban a legtöbbször ~ vagy krumpli gombóc dagonyázik. Ennek a köretnek közkedvelt cseh és német változata a knédli, a gőzölt kelt tészta. A törökök ezt a tésztát mantinak hívják, a kínaiak pedig baozi néven kínálják.

Egyébként teljes lassúságban telt a hétvége, a konyhában is, Herr Paprika kívánságára narancsos marharagut főztem, mellé most nem polenta, hanem ~ került, így is szerettük, továbbra is őrzi a kategórián belül az első helyet. És jó hozzá a vörösbor.

A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró ~cal tálalom. A marhahúst és borjúlábat a főtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá.
Kategória : leves
Idő : 150 perc
Nehézségifok : 2
Beküldte : csernoviczki zsoltné ...

Ha a hús megpuhult, a zsírban megpirítjuk a leszűrt zöldségeket és a cukrot, meghintjük a liszttel, majd tovább pirítva az átszűrt páclével engedjük fel. A mártást áttörjük (én turmixolom), a húsra öntjük, bőven megtejfölözzük és ~cal tálaljuk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zsemle, Leves, Zöldség, Hagyma, Tojás?

◄ Zsemle   Zsemlekoszorú ►
 
RSS Mobile