Kezdőlap (Zsemlegombóc)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Zsemlegombóc


 

Zsemlegombóc

Gasztronómia  Zsemle  Zsemlekoszorú

Zsemlegombóc húslevesbe
Főoldal â-ş Leves â-ş Zsemlegombóc húslevesbe
Idő: 15 perc alatt - Hozzávalók: 4 személyre ...


Zsemlegombóc II. elkészítése:
A zsemléket apró kockákra vágjuk, és zsiradékban pirosra sütjük. A hagymát egy kevés olajban üvegesre pirítjuk. Rátesszük a petrezselymet, és a zsemléhez öntjük.

Zsemlegombóc
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

Zsemlegombóc
Hozzávalók:
2db szikkadt zsemle, 2db tojás, egy csipet őrölt szerecsendió, só, bors, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa, 2 csokor petrezselyem ...

Zsemlegombóc
Kell hozzá: 4-5 db zsemle, tojás, liszt, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje.

Zsemlegombóc
1db zsemle,1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa,1 db tojás sok-sok vágott petrezselyem, bors, vegeta. Szükség esetén kevés viz.

Zsemlegombóchoz: 4 db 1×1 cm kockára vágott, sütőben pirított zsemle, 20 dkg liszt, 1csomag petrezselyemzöld apróra vágva, 4 db tojás,1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna kocka.

Zsemlegombóc:
Hozzávalók:
10 db zsemle, 4 tojás, liszt (amennyit fölvesz), margarin, tej.

Zsemlegombóc
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj első kézből legújabb receptjeinkről és érdekességeinkről.

Zsemlegombóc
3 szikkadt zsemlét aprítsunk fel kb. 1 cm széles kockákra, és egy vastag falú edényben, 3 evőkanál forró olajra rakva pirítsuk rózsaszínűre. Állandóan kevergetve, lassú tűzön süssük.

Vadas zsemlegombóccal
Anyutól tanultam jó vadast is főzni. Mint ahogy minden mást is... Ma két olyan ételt készítettem, ami a kedvence volt. Az egyik ez. A másik a lúdláb.
Így emlékezem.

Osztrák zsemlegombóc 1. rész
OZ már jó ideje él Ausztriában. Így talán nem kell bizonygatnunk, hogy a receptje és az eljárása teljesen autentikus. A recept pontos leírását a köreteknél találja.
praktika, zsemlegombóc ...

Zsemlegombóc
Szavazás: Nincs szavazat
Leírás: Egy normál gombóc készítéséhez kockákra vágunk 3 szelet gluténmentes kenyeret, amit megpiríthatunk kevés olajon. Elkeverünk 1 ek.

Zsemlegombóc
Nokedli tésztát készítünk 2 tojásból, lisztből, vízzel. A megszikkasztott zsemléket ebbe forgatjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük kanállal szaggatva, mint a nokedlit.
Bejegyezte: Giuditta
Nincsenek megjegyzések: ...

Zsemlegombóc
Hozzávalók 4 személyre 3 db szikkadt zsemle, 5 dkg zsír vagy ½ dl olaj, 2 dl tej, 35 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db nagy, vagy 2 db közepes méretű főtt burgonya, 1 kk só ...

A zsemlegombócba tettem egy (tk.) zsemlét, zabpehelylisztet, fehér lisztet, petrezselymet, sót. Amikor megfelelő lett a massza, kifőztem és beletettem a levesbe.Télen öröm ilyen intenzív színű levest kanalazni. :) ...

A zsemlegombóchoz kockára vágjuk a zsemléket, és pici olajon megpirítjuk, vágott petrezselyemzöldet teszünk hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel, sóval nokedlitésztát keverünk, hozzáadjuk a zsemlekockákat is.

A zsemlegombócot még az adás előtt elkészítettük, de most megosztjuk önökkel az elkészítés titkát.

A zsemlegombóc remek köret pl a vadashoz.
Címkék: FŐÉTEL, GASTRO, KÖRET, LEGYÉL TE IS "SZUPER GIZI/GÉZA", MAGYAR, RECEPT, SANDRA G
ÉRTÉKELD TE IS!!!
Nincsenek megjegyzések: ...

A zsemlegombóchoz: 20 dkg liszt, 3 db zsemle, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 3 dkg só, 1 g bors ...

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
Vadas Éva konyhájából ...

Töltött zsemlegombóc
Hozzávalók: 2 db zsemle, 2 db nagyobb burgonya, 2 db tojás, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy füstölt kolbász, 5 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál zsír, 2 dkg vaj.

HÚSLEVES ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1 csomó leveszöldség, 50 dkg leveshús, só, 3 szem fekete bors; a zsemlegombóchoz: 3 szikkadt zsemle, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 dl tej, 3 tojás, só, őrölt fehér bors, 1 csokor snidling, ...

Hozzávalók zsemlegombóchoz: 2 szikkadt zsemle, 1 fej hagyma, 1 tojás, kb. 15 dkg liszt, só, petrezselyemzöld, víz.

Nyúlvetrece zsemlegombóccal tálalva recept
Kedvenc receptek közé
Hozzávalók: ...

Szarvasragu zsemlegombóccal recept
Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Medvehagymás zsemlegombóc
beküldő: vajdamarta
elkészítési idő: 40 perc
nehézségi fok: könnyű
alkalom: ...

Libaleves vajas zsemlegombóccal
A Márton nap nálunk sem múlhat el libából készült fogás nélkül.
Egy kicsit megkésve, ma ezzel a különleges és laktató libalevessel, na és pár pohár újborral köszöntöttük a jeles napot.
Hozzávalók 4 literhez ...

A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom. A tojásokat elkeverem, étolajjal, rétesliszttel és pici sóval.

Serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk, és a kifőtt zsemlegombócokat megpirítjuk.
Tálaláskor a húst bevonjuk a mártással, és a gombócokat melléhelyezzük.
Hasonló receptek: ...

Címlap Bébiétel receptek 12 hónapos kortól Vadas zsemlegombóccal
Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók: ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Vadas marhaszelet zsemlegombóccal
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Kakascomb tejszínes-gombás mustármártással, zsemlegombóccal
Hány személyre: 4 ...

Zsemlegombóc:
2 szikkadt zsemle, 2 tojás, kb. 10 dkg liszt, 1 ek. zsír, 1 kk só + 1 ek. só a főzővízhez.
A zsemléket kis kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd félretesszük.

Zsemlegombóc:
Kenyérkockát zsiradékon megpirítunk, a pácléből teszünk hozzá annyit, hogy egy db tojással, liszttel, összedolgozva lágyabb gombóctésztát kapjunk, amit lobogó sós vízben kifőzünk.

Zsemlegombóc
Hozzávalók: 1 1/2 zsemle,3 dkg zsír,8 dkg liszt,2 tojás,1/2 cs.p.zöld,egy kh.t.bors,só.

Zsemlegombóc
3 zsemle, 12-13 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt bors, 1 bögre tej, só. A zsemléket kockára vágjuk, és halványsárgára pirítjuk.

Zsemlegombóc
Hozzávalók:
három zsemle, tej, két evőkanál zsír, liszt, két tojás, 1 dkg élesztő, só.

Zsemlegombóc krémlevesekhez
2-3 beáztatott és kicsavart zsemlét összekeverünk 1 tojással, egy evőkanál apróra vágott, megpárolt hagymával, petrezselyemzölddel, sóval, egy evőkanál liszttel, egy evőkanál zsemlemorzsával. Pihenni hagyjuk.

Zsemlegombóc húslevesbe
2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, őrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa.

Zsemlegombóc
Egy db zsemlét beáztatunk, majd jól kicsavarjuk és kevés zsíron megfuttatott 1/2 fej vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal, 1 egész tojással, liszttel galuska keménységűre dolgozzuk.

A zsemlegombóc elkészítése: A szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk,kevés zsiradékban megpirítjuk,majd a lisztből a tojásokkal, a vajjal,csipetnyi sóval és annyi vízzel,hogy se lágy,se kemény ne legyen,tésztát keverünk.

Vadas zsemlegombóccal
Nálunk így készül, a Nagyi receptje szerint, persze ez az étel is ahány ház, annyiféle.
Nagy adagot írok le, a munka vele így is ugyanannyi, viszont 2 napi ebéd megvan, vagy lehet fagyasztani belőle.

Zsemlegombóc helyett adható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)
Kapros túrógaluska
Sajtos spenótgombóc
Tarhonya
Uborkás burgonyasaláta
Húsos gőzgombóc ...

Zsemlegombóc
Írta: nagyi
Hozzávalók: 4 darab 1-2 napos apró kockára vágott zsemle, 1 tojás, 3 deka zsír, 3 deka aprított hagyma, 8 deka liszt, 1 kis csomó vagdalt zöldpetrezselyem, 2 gramm törött bors, só. Tovább a teljes receptre.

Zsemlegombóc recept
Elkészítésí idő: 45 perc
Elkészítés: A vizet forrni tesszük fel. 1 db száraz zsemlét apró kockára vágunk, egy másik zsemlét beáztatunk tejben. Kevés zsíradékon egy kis fej hagymát pirítunk. A beáztatott zsemlét kicsavarjuk, maj...

Zsemlegombóc (3), Zöldség (29), Rizs (12), Krokett (5), Gyümölcs (3), Egyéb (13), Burgonya (26)
Szósz, mártás Receptek
Speciális mártás (53), Salsa (0), Salátaöntet (21), Pesto (2), Curry (0), Alapmártás (32) ...

Zsemlegombóc egyszerűen, például vadas mellé
Vissza az elejére
Levesek
Levesek: hígak, sűrűek, sósak, édesek ...

Az én zsemlegombócom:
Két szelet füstölt szalonnát nagyon apróra felkockázok, kisütöm, az egészet félreteszem.

Őzsült zsemlegombóccal
1. Pácolás
Akkor lesz igazán puha és ízletes, ha a húst elkészítés előtt pácolod. Erre a célra a bor és az ecet egyaránt alkalmas.

Krumplis zsemlegombóc paprikaszósszal
Hozzávalók:
4 szikkadt zsemle, 4 héjában főtt krumpli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csokor snidling, 2 evőkanál liszt, só, frissen őrölt fekete bors, tej szükség szerint; a szószhoz: 1 hagyma, 1 piros húsú paprika, ...

FOKHAGYMÁS ZSEMLEGOMBÓCLEVES
1 zsemle 1 tojás 1 dl tej 2 evőkanál olaj 2 dl tejföl 2-3 evőkanál liszt 4 gerezd fokhagyma 1 teáskanál vegeta 2 tyúkhúsleves-kocka késhegynyi őrölt szerecsendió 1 csapott mokkáskanál fehér bors A zsemlét nagyon apró ...

Vadas nyúl zsemlegombóccal
Mi kell hozzá? Egy nyúl feldarabolva, petrezselyem gyökér, répa, hagyma, ecet, babérlevél, olaj, cukor, liszt. A gombócokhoz: 3 szelet szikkadt kenyér (vagy zsemle), 1 tojás, 1 dl tej, 1 dl víz, 20 deka liszt, só.

A zöldséges zsemlegombóchoz,vagy vadashoz készítem ezt a mártást
Elkészítés leírása ...

Tyúkhúsleves zsemlegombóccal
Hozzávalók: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evőkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, ...

A vadas és a zsemlegombóc receptje
A klasszikus vadas marhából készül, de készítheted csirkéből is. A leginkább hozzáillő köret, a zsemlegombóc fortélyait is ellesheted.
Recept ...

Vadas gomba zsemlegombóccal
60 perc
Nehézség: Kezdőknek
Mennyiség: 2 fő részére ...

Zöldségleves zsemlegombóccal
2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem­gyökér, kis darab zeller és karalábé, 2 kis fej hagyma, 10 dkg zöldborsó, 2 zsemle, 2 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, olaj, pirospaprika, ételízesító, 1 dl tejföl, ...

a kenyér-, vagy zsemlegombóchoz:
225 g kenyér / zsemle felkockázva (nálam saját sütésű magvas, teljes kiőrlésű)
90 g vöröshagyma finomra aprítva
1 db tojás
2,5 dl 1,5 %-os tej
tengeri só
fekete bors ...

A ZSEMLEGOMBÓCot én a következő képpen csinálom:
Feldarabolom a zsemlét/kiflit/kenyert (mikor miből csinálom), és beleteszem egy nagyobb tálba. Öntök rá annyi tejet, hogy meg tudjon benne puhulni, majd kb.

Vadas libamell zsemlegombóccal
Hozzávalók: 2 db libamellfilé, 30 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 8 dkg cukor, 1 evőkanál mustár, kakukkfű, borókabogyó, fél citrom, 2 dl tejföl, 1 babérlevél ...

Hagymás csirke zsemlegombóccal:
A husit 40 dkg csíkokra vágott csirkehúsból a Knorr Hgymás csirke alapporból a leírás szerint főztem, és nagyon finom! ...

káposzta, dinsztelt káposzta, Párolt savanyúkáposzta, Párolt zöldség, Reszelt krumpli, reszelt burgonya, Rósejbni, Hasáb krumpli, hasábburgonya, Vali néni hasáb krumplija, Sültkrumpli, Szalmaburgonya, Szalvétagombóc, Serviettenknödel, Zsemlegombóc, ...

Főzhetünk a libaaprólékból levest, ami mellé zsemlegombócot adhatunk. A máj kombinálható csiperkegombával, vagy készíthető belőle szarvasgombás májpástétom. Kugler közli emellett a töpörtyű és a sült libavér receptjét is. A többi, XX.

Viczay fővadász kedvence zsemlegombóccal
Hozzávalók:
1 kg szarvas hátszín, 200 g szalonna, só, vadfűszerkeverék, 200 g erdei vadgomba keverék, 2 dl tejszín,1 csomag petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl vörösbor, ...

Vadas nyúlcombok bajor zsemlegombóccal
Hozzávalók 10 személyre: 3,50 kg nyúlcomb, 100 g vöröshagyma, 30 cl fehérbor, babérlevél, egész bors, 10 cl citromlé, 1 csokor citromfű, 30 cl tejföl, 100 g liszt, 20 cl tejszín, 200 g füstölt szalonna, ...

Anyai dédnagyanyám - anyukám elbeszélése alapján- igazi polgári konyhát vitt, melyben nagyapám kérésére gyakran került marhahús és vadhús az asztalra, ( vadas, zsemlegombóc, libamáj, marhahúsleves, fánk, bejgli, kaisersmarni stb.) ezt a hagyományt ...

Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét vilá­gosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk. Két végét átkötjük, és bő, forró vízben 20-30 percig főzzük.

Hozzávalók: 40 dkg párolt káposzta, 4 zsemlegombóc, 4 főtt sertésszelet, 4 szelet füstölt hús, 4 burgonya, 4 pár virsli Elkészítés: Az ételeket az alábbiak szerint külön-külön elkészítjük.

VADAS NYÚLGERINC ZSEMLEGOMBÓCCAL
(10 személyre)
HOZZÁVALÓK:
3 kg nyúlgerinc vagy comb, 300 g füstöltszalonna, 200 g zsír, 200 g tisztított sárgarépa, 200 g tisztított gyökér, 200 g tisztított vöröshagyma, 100 g liszt, 50 g vaj, ...

Persze nem állunk neki hétköznap zsemlegombócot gyártani, teljesen jó a tésztaköret, és én speciel csirkehússal tálaltam, de ez már egyéni ízlés kérdése. Nyilván ízesebb marhával, de az tovább fő, ráadásul nekem átalában vagy sikerül, vagy nem.

Egy nagyszerű köret, a zsemlegombóc helyett vagy mellé. Készülhet gőzölve vagy főzve, a nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki.

A kapormártás lehet önálló étel is zsemlegombóccal, tésztával, újkrumplival, de kínálhatjuk sült húsok, vagy töltött tökfélék mellé is mártásként. Egyszerűen elkészíthető házias étel, akár mélyhűtött kaporral is.

Klasszikus köret idehaza a zsemlegombóc, de a cseheknél például a knédli, és mivel múlt hétvégén Párkányban jártunk a sör-édesség utunkon, hoztunk knédlit, úgyhogy azzal fogyasztottuk.
Szuper finom lett! ...

Édesanyámnál a következő volt az ebéd: húsleves illetve (nagyon intenzív ízű, sűrű) gombás zöldségleves, kinézetre mint az újházy tyúkhúsleves, tyúk nélkül, majd vadas zsemlegombóccal, a "szektásoknak" hús helyett gombával, ...

Vargányás gombóccal kitűnő, ízgazdag fogás, de zsemlegombóccal, főtt tésztával párolt vagy sült húsokhoz is tökéletes, különlegesen ízletes mártás.
Fűszeres-boros csírkemellcsíkok vadas szósszal ...

Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a zsemlegombóc, és a friss fejes saláta.
Csíki gulyás
Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyú káposzta, 3 dkg rizs, tejföl ...

Köretnek adhatunk mellé knédlit, zsemlegombócot,akár rizst is. Én most teljeskiőrlésű durumlisztből készült pennetésztával ettem.
Megjegyzés: ...

Köretként, ha muszáj, galuska vagy zsemlegombóc megy hozzá, de szerintem a friss kenyérnél nem kell több: annál jobban úgyse szívja fel semmi a szaftot.

Az egészet Péppé zúzom. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítom, majd felforralom. Zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal, esetleg makarónival tálalom. Jól zárható, csavaros tetejű üvegben, a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Jó étvágyat! ...

Köretként adhatjuk hozzá a hurkából és töltött káposztából maradt rizst, zsemlegombócot, főtt orsó, vagy más tésztát, galuskát, én viszont legjobban grízgaluskával! szeretem.

Tálaláskor a forró mártást tányérra kanalazzuk, a felszeletelt csirkemellet rárakjuk. Zsemlegombóc vagy spagetti illik hozzá köretnek.
Recepthez ajánlott termékeink
Lucullus baberlevél egész 5g ...

Klasszikus vadas recept szarvas szűzpecsenyéből. Igazi vadas mártás, sült zsemlegombóccal, ahogy gyerekorom óta...
bővebben...
Tárkonyos őzragu mártogatós, lángossal recept ...

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Zsemlegombóc 2
Sajtos burgonyasalata
Csicsóka püré ...

Megszáradt péksüteményből készíthetünk
- prézlit, amihez azt csupán le kell reszelni.
- zsemlegombócot, azaz knédlit.
- vagy akár húsba való tölteléket.

Ezután beletesszük a hússzeleteket és fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé sóval, borssal ízesítjük a szaftot is.
Zsemlegombóccal tálaljuk.
Küldje be Ön is kedvenc receptjét!
Nyomtatható változat ...

Grízgombóc járna bele, juszt sem teszem, sikerélményt még nem adott és én kudarckerülő vagyok. Zsemlegombócot főzök inkább, arra szedem tányérba a zöldséges csodát.

A szalvétagombóc remek köret lehet bármilyen bő szaftos, mártásos ételhez, kiváló alternatívája lehet mondjuk a nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.


Hozzávalók (4 adaghoz): ...

Tálalás előtt kibontjuk a szalvétából, és ujjnyi karikákat vágunk belőle. A zsemlegombóchoz hasonlóan mártásos húsok mellé kínáljuk köretnek. Én általában vadasnyúlhoz készítem, ha nincs kedvem a hagyományos gombóccal pepecselni.

Legnépszerűbb étele a Wiener Snitzel és a zsemlegombóccal tálalt szalontüdő.
A Gundelek nemzedéke teremtette meg a magyar gasztronómia nemzetközi hírnevét.

A vadas mártásban a legtöbbször zsemlegombóc vagy krumpli gombóc dagonyázik. Ennek a köretnek közkedvelt cseh és német változata a knédli, a gőzölt kelt tészta. A törökök ezt a tésztát mantinak hívják, a kínaiak pedig baozi néven kínálják.

Egyébként teljes lassúságban telt a hétvége, a konyhában is, Herr Paprika kívánságára narancsos marharagut főztem, mellé most nem polenta, hanem zsemlegombóc került, így is szerettük, továbbra is őrzi a kategórián belül az első helyet.

A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst és borjúlábat a főtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá.
Kategória : leves
Idő : 150 perc
Nehézségifok : 2 ...

Lásd még: Lásd még: Zsemle, Leves, Zöldség, Hagyma, Tojás

Gasztronómia  Zsemle  Zsemlekoszorú

 
RSS Mobile