Kezdőlap (Zsázsa)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Zsázsa


 

Zsázsa

Gasztronómia  Zsálya  Zselatin

zsázsa
A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát.


krémleves
Hozzávalók:
4 személyre
200 g mélyhűtött leveles tészta, 1 db tojássárgája, szemes fekete bors, 1 csokor vízitorma, 2 szem mogyoróhagyma, ...

Zsázsaszüret
A zsázsa szeret engem, vagy csak ilyen magától, az ablakpárkány ládájában mindenesetre óriásira nőtt.

Kerti
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Kerti alapanyagként.
Jégsaláta ...

Kerti-zsázsa saláta
megosztás
A dietetikus véleménye
Rengeteg rost rejtőzik ebben a kis növénykében, amit akár csírasalátaként is fogyaszthatunk. A telítettlen zsírsavak az olivaolajban segítenek a bőr újra struktúrálásában.

Sertéstekercs habbal
szárított paradicsommal, sajtos burgonyával
Hozzávalók ...

Zsázsa
A kerti zsázsa nyersen harapósan csípős ízű, a mustárra és a retekre emlékeztet. Salátákhoz és kenyérre kenhető sajtos, túrós krémekhez alkalmazzák.


A Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztott növény.
Érdemes lenne felfedezni: értékes tápanyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag és 2-3 hét alatt már szedhetővé nevelhető.

Zsázsa: A zsázsát folyékony kénnek is hívják, - de vizitormaként is ismeretes. Hatásos a gyulladásos betegségekre, magas az antibiotikum tartalma. A vizitorma értékes gyógynövény, s ma már bevonult a konyhába is.

- Hazánkban csak itt-ott termesztett konyhakerti növény, olajtartalmú. Fűszer- és gyógynövény (Lepidium Satiuum).
ZSENDICE - Hűsítő italféleség. Birkatejből készítették. A gomolyasajt maradék savója túródarabkákkal.

Zsázsa
Asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és izületi gyulladás esetén hatásos.
Mustár ...

csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus.

KERTI ZSÁZSA - Martin Stangl - Hobbim a kert
Elsősorban a téli hónapokban gazdagítja a konyhai étlapot. A fiatal növény erős, fűszeres íze révén nagyon jó salátának vagy különböző ételek fűszerezésére.

A kellemes, enyén csípős íze igazán különlegessé teszi ezt az egyszerű tésztaételt. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg frissen szedett t használjunk, mert tárolással sokat veszít a minőségéből.
« előző ...

kerti zsázsa és borsócsíra
öntet: 2 dl tejszín,1 ek fehér balzsamecet, 3 tk. friss torma lereszelve, só
Az elkészítést gondolom nem kell külön ecsetelnem. :) ...

Kerti : kerti tormafű, rézsuka, salátatorma, szépítőfű, vadmustár.
Kínai kel: hosszú kel.
Kobaktők: jónástök, ikertök, fiaskobak (nyakastök, szívótök).

Ünnepi zsázsaleves
Hozzávalók:
1 liter kész, vagy leveskockából készült húsleves, 4 dkg vaj, 4 dl főzőtejszín, 5 dkg zsázsa, 1 evőkanál liszt, 1 kisebb sárgarépa, csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, frissen őrölt fekete bors, só ...

10 dkg ,
1 gerezd fokhagyma,
2,5 dl kefir,
1 dl tejszín,
só, fehérbors, késhegynyi mustár.

Hmmm, a zsázsa nagyon finom :)
E: nézz be a kertészkedős oldalamra, ott van néhány tanács csíráztatás ügyben. :)
Á la carte írta... ...

Burgundi saláta
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Elkészítés: A zsázsaleveleket finomra vágjuk, a fehér szemesborsot mozsárban durvára összetörjük. Elkeverjük a mustárral a zsázsát, a parmezánt és a borsot. A szafaládéba hosszában nyílást vágunk és megtöltjük a mustárkrémmel.

fél csokor vízi
2 evőkanál fehérborecet
5 evőkanál forró víz vagy húslé, leveskockából is lehet ...

1 nagy maréknyi zsázsa
1 nagy maréknyi rucola
pár kisebb levél lollo rosso
eperparaj, levelei és termései a száráról leszedve
kerti árvácsa levélkéi és virágai
erdeimályva-virágok ...

Gyönge spenót, salátalevél, , petrezselyem, kapor, fiatal hagymák. Ilyenkor összeszedem a gyemekláncfüvet, fiatal csalánt, tyúkhúrt, ibolyát, a csúcs a medvehagyma és sorolhatnám. Megannyi frissítő, tisztító, gyógyító növény.

A zsázsacsírát pedig egy laposabb, de peremes tálba tegyük, mert összeragadnak a magok. Csak finoman meg kell spriccelni naponta kétszer. Ennyi a titok. A képen a tányérban lévő növény a zsázsa, a másik pedig vöröshere.

Hozzávalók 2 személyre: 1 rózsaszín grépfrút, fél avokádó, fél citrom, 4 salátalevél, 6 szem koktélparadicsom, 1 evőkanál olívaolaj, só, kerti
A megtisztított grépfrútot gerezdjeire szedjük, a gyümölcs húsát a hártyákból kiemeljük.

Mellesleg a tormához hasonló ízű zsázsa a metélőhagymával megegyező módon, jól használható még vajas kenyér és szendvicsek változatosabbá tételére is. Előnye ennek a zöldségnövénynek, hogy télen cserépben is hajtatható.

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 2 csomó hónaposretek, 1 csokor kerti vagy galambbegysaláta, a mártáshoz: 1 érett avokádó, 1 tojássárgája, 1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál mustár, néhány csepp balzsamecet, ...

4 lazacszelet, salátalevelek, 1 citrom leve + 1 citrom, só, kapor, zsázsa és petrezselyemzöld finomra vágva.
A halfilét olajjal beecsetelem és forró grillrácson mindkét oldalát pirosra sütöm.

1 csokor kerti vagy galambbegysaláta,
a mártáshoz: 1 érett avokádó
1 tojássárgája,
1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj,
1 teáskanál citrom
1 teáskanál mustár,
néhány csepp balzsamecet
só,
az öntethez: 1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál olaj, ...

a díszítéshez jégsaláta, sárgarépa, uborka és zsázsa
Felhevített olajban a csirkemelleket hirtelen megpirítjuk, majd közepes hőfokon mindkét oldalukat 5 percig sütjük. Alufóliába csomagolva melegen tartjuk.

fél doboz brokkolicsíra (nálunk inkább a )
néhány szem fekete olajbogyó
10 dkg ementáli sajt
20 dkg feta sajt
175 g natúr joghurt
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
vékony szeletelt kenyér pirítósnak
2 gerezd fokhagyma ...

Tálalás előtt zsázsalevelekkel szór-juk meg. A mélyhűtött rákot engedjük fel, mossuk meg és csöpög-tessük le. A halszeletet szin-tén mossuk és szárítsuk meg. Tisztítsuk meg és vágjuk fél-be a hagymát.

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Saláta, Paradicsom, Leves, Tojás

Gasztronómia  Zsálya  Zselatin

 
RSS Mobile