Kezdőlap (Zsázsa)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Zsázsa


 

Zsázsa

Gasztronómia  Zsálya  Zselatin
2014.04.18

zsázsa
A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát.


Zsázsakrémleves
Hozzávalók:
4 személyre
200 g mélyhűtött leveles tészta, 1 db tojássárgája, szemes fekete bors, 1 csokor vízitorma, 2 szem mogyoróhagyma, ...

Zsázsaszüret
A zsázsa szeret engem, vagy csak ilyen magától, az ablakpárkány ládájában mindenesetre óriásira nőtt.

Kerti zsázsa
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Kerti zsázsa alapanyagként.
Jégsaláta ...

Kerti-zsázsa saláta
megosztás
A dietetikus véleménye
Rengeteg rost rejtőzik ebben a kis növénykében, amit akár csírasalátaként is fogyaszthatunk. A telítettlen zsírsavak az olivaolajban segítenek a bőr újra struktúrálásában.

Sertéstekercs zsázsahabbal
szárított paradicsommal, sajtos burgonyával
Hozzávalók ...

Zsázsa
A kerti zsázsa nyersen harapósan csípős ízű, a mustárra és a retekre emlékeztet. Salátákhoz és kenyérre kenhető sajtos, túrós krémekhez alkalmazzák.

zsázsa
A zsázsa Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztott növény.
Érdemes lenne felfedezni: értékes tápanyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag és 2-3 hét alatt már szedhetővé nevelhető.

Zsázsa: A zsázsát folyékony kénnek is hívják, - de vizitormaként is ismeretes. Hatásos a gyulladásos betegségekre, magas az antibiotikum tartalma. A vizitorma értékes gyógynövény, s ma már bevonult a konyhába is.

ZSÁZSA - Hazánkban csak itt-ott termesztett konyhakerti növény, olajtartalmú. Fűszer- és gyógynövény (Lepidium Satiuum).
ZSENDICE - Hűsítő italféleség. Birkatejből készítették. A gomolyasajt maradék savója túródarabkákkal.

Zsázsa
Asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és izületi gyulladás esetén hatásos.
Mustár ...

Zsázsacsíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus.

KERTI ZSÁZSA - Martin Stangl - Hobbim a kert
Elsősorban a téli hónapokban gazdagítja a konyhai étlapot. A fiatal növény erős, fűszeres íze révén nagyon jó salátának vagy különböző ételek fűszerezésére.

A zsázsa kellemes, enyén csípős íze igazán különlegessé teszi ezt az egyszerű tésztaételt. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg frissen szedett zsázsát használjunk, mert tárolással sokat veszít a minőségéből.
« előző ...

kerti zsázsa és borsócsíra
öntet: 2 dl tejszín,1 ek fehér balzsamecet, 3 tk. friss torma lereszelve, só
Az elkészítést gondolom nem kell külön ecsetelnem. :) ...

Kerti zsázsa: kerti tormafű, rézsuka, salátatorma, szépítőfű, vadmustár.
Kínai kel: hosszú kel.
Kobaktők: jónástök, ikertök, fiaskobak (nyakastök, szívótök).

Ünnepi zsázsaleves
Hozzávalók:
1 liter kész, vagy leveskockából készült húsleves, 4 dkg vaj, 4 dl főzőtejszín, 5 dkg zsázsa, 1 evőkanál liszt, 1 kisebb sárgarépa, csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, frissen őrölt fekete bors, só ...

10 dkg zsázsa,
1 gerezd fokhagyma,
2,5 dl kefir,
1 dl tejszín,
só, fehérbors, késhegynyi mustár.

Hmmm, a zsázsa nagyon finom :)
E: nézz be a kertészkedős oldalamra, ott van néhány tanács csíráztatás ügyben. :)
Á la carte írta... ...

Burgundi zsázsasaláta
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Elkészítés: A zsázsaleveleket finomra vágjuk, a fehér szemesborsot mozsárban durvára összetörjük. Elkeverjük a mustárral a zsázsát, a parmezánt és a borsot. A szafaládéba hosszában nyílást vágunk és megtöltjük a mustárkrémmel.

fél csokor vízizsázsa
2 evőkanál fehérborecet
5 evőkanál forró víz vagy húslé, leveskockából is lehet ...

1 nagy maréknyi zsázsa
1 nagy maréknyi rucola
pár kisebb levél lollo rosso
eperparaj, levelei és termései a száráról leszedve
kerti árvácsa levélkéi és virágai
erdeimályva-virágok ...

Gyönge spenót, salátalevél, zsázsa, petrezselyem, kapor, fiatal hagymák. Ilyenkor összeszedem a gyemekláncfüvet, fiatal csalánt, tyúkhúrt, ibolyát, a csúcs a medvehagyma és sorolhatnám. Megannyi frissítő, tisztító, gyógyító növény.

A zsázsacsírát pedig egy laposabb, de peremes tálba tegyük, mert összeragadnak a magok. Csak finoman meg kell spriccelni naponta kétszer. Ennyi a titok. A képen a tányérban lévő növény a zsázsa, a másik pedig vöröshere.

Hozzávalók 2 személyre: 1 rózsaszín grépfrút, fél avokádó, fél citrom, 4 salátalevél, 6 szem koktélparadicsom, 1 evőkanál olívaolaj, só, kerti zsázsa
A megtisztított grépfrútot gerezdjeire szedjük, a gyümölcs húsát a hártyákból kiemeljük.

Mellesleg a tormához hasonló ízű zsázsa a metélőhagymával megegyező módon, jól használható még vajas kenyér és szendvicsek változatosabbá tételére is. Előnye ennek a zöldségnövénynek, hogy télen cserépben is hajtatható.

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 2 csomó hónaposretek, 1 csokor kerti zsázsa vagy galambbegysaláta, a mártáshoz: 1 érett avokádó, 1 tojássárgája, 1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál mustár, néhány csepp balzsamecet, ...

4 lazacszelet, salátalevelek, 1 citrom leve + 1 citrom, só, kapor, zsázsa és petrezselyemzöld finomra vágva.
A halfilét olajjal beecsetelem és forró grillrácson mindkét oldalát pirosra sütöm.

1 csokor kerti zsázsa vagy galambbegysaláta,
a mártáshoz: 1 érett avokádó
1 tojássárgája,
1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj,
1 teáskanál citrom
1 teáskanál mustár,
néhány csepp balzsamecet
só,
az öntethez: 1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál olaj, ...

a díszítéshez jégsaláta, sárgarépa, uborka és zsázsa
Felhevített olajban a csirkemelleket hirtelen megpirítjuk, majd közepes hőfokon mindkét oldalukat 5 percig sütjük. Alufóliába csomagolva melegen tartjuk.

fél doboz brokkolicsíra (nálunk inkább a zsázsa)
néhány szem fekete olajbogyó
10 dkg ementáli sajt
20 dkg feta sajt
175 g natúr joghurt
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
vékony szeletelt kenyér pirítósnak
2 gerezd fokhagyma ...

Tálalás előtt zsázsalevelekkel szór-juk meg. A mélyhűtött rákot engedjük fel, mossuk meg és csöpög-tessük le. A halszeletet szin-tén mossuk és szárítsuk meg. Tisztítsuk meg és vágjuk fél-be a hagymát.

Elkészítés:
A kiviket és az avokádót szeleteld fel, majd a zsázsalevelekkel együtt egy botmixer segítségével törd pépesre. Ezután add hozzá a tejet meg a citromlét, és az egészet jól keverd össze.

Hozzávalók: 45 dkg főtt vagy fagyasztott borsó, 8,5 dkg zsázsa, nagy darabokra tépve, 850 ml zöldségalaplé, 1 kis citrom héja és levél, 4 evőkanál natúr joghurt, jégkockák a tálaláshoz.

Hozzávalók: 35 dkg sárgarépa, 3 dkg vaj v. margarin, egy csokor petrezselyemzöld, 2 ek friss zsázsa, 1/2 csokor snidling, egy csapott evőkanál liszt, 1 liter kész marhahúsleves (kockából is jó), körülbelül 5 dl tejszín, só, citromlé az ízesítéshez ...

Hozzávalók: 1 csokor friss petrezselyem, 2 ág borsmenta, 1 csokor friss zsázsa, 1 csokor friss bazsalikom, 3 kanál fenyőmag, 3 kanál citromlé, 60 ml olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál tabasco.

Friss zöldnek olcsón, minimális munkával előállíthatók otthon a különféle csírák:
retek, búza, zsázsa, napraforgó, bab, lencse, hajdina, mustár, stb.
A savanyított káposzta is fogyasztható nyersen, igazi vitaminbomba ...

Zöldségek: spárga, cékla, brokkoli, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, cikória, chili, uborka, zsázsa, fokhagyma, zöldbab, tök, póréhagyma, saláta, hagyma, retek, spenót, fehér répa, cukkini, paradicsom ...

2 szegfűbors, 2 dl körtelé, néhány salátalevél, 50 g vegyes csíra, fél csokor zsázsa, 4 szelet kecskesajt, 2 evőkanál hidegen préselt repceolaj, só, bors, 2 evőkanál méz, fél csokor vagdalt kakukkfű, 50 g durvára vágott dió, bors ...

3 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 lila és egy gyöngyhagyma, 1/4-1/2 jégsaláta,
1 dobozka zsázsa
Öntethez:
30 g darált dióbél, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, ...

Tálaláskor kanalazzunk borsópürét nagy tányérokra, melléje pár darabot a megsütött sajtból, dekorálhatjuk kerti zsázsa hajtásokkal is.
Kapcsolódó cikkek:
» Zöldborsós fritatta (Főételek) ...

Grillezett bárányborda provence-i módon
Hozzávalók:
4 bárányborda, 1 közepes vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál aprított zsázsa, 1/4 teáskanál aprított kakukkfű, 1/4 teáskanál aprított majoránna, 1 evőkanál citromlé, bors ...

Hozzávalók: 2 szelet korpás kenyér, 2 szelet fehér kenyér, 2 szelet magos kenyér, vaj, 5 dkg májkrém, 4 karika kígyóuborka, 4 karika paradicsom, 2 ek. zsázsa, 2 evőkanál juhtúró, 2 szelet pulykamellfilé, 2 szelet trappista vagy egyéb sajt, ...

170-225 gr-os kardhalfilé személyenként
olívaolaj, só, bors
5 marék vegyes saláta /zsázsa, rucola, radicchio, edívia, pitypang/
2 marék főtt zöldbab
1 adag salátaöntet olívaolajjal és citromlével
1 adag paradicsomos salsa ...

Hozzávalók: Articsóka mártással, , Hozzávalók:, 4 articsóka, 1 citrom leve, Mártáshoz:, 300 g tejföl, 2 ek majonéz, 1 ek ketchup, só, bors, cukor, 1-1 ek petrezselyem, metélőhagyma,, kapor és zsázsa. Elkészítés leírása: Elkészítés:, 1.

Hozzávalók: 800g tök, 300g gomba, 60g margarin, 2 tojás, 2 dl kefir, 30g Óvári sajt, ½ citrom leve, borsikafű, zsázsa, só A teljes adag 1092 kcal/70,4g szénhidrát
Brokkolis csirke kesudióval ...

Zellerropogós zöldséges gabonakásával és zsályamártással
Zsázsás-paprikás túrókrém
Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával
Korianderes zsömle ...

1 evőkanál almaecet
1 csipet cukor só frissen őrölt fekete bors egy maréknyi kerti zsázsa
11 g szénhidrát
220 kcal (910 kJ) 6 g fehérje, 17 g zsír,
jelre kattintva az adott tételt hozzáadhatod bevásárlólistádhoz! ...

Elkészítés: Miután a tojásokat keményre főztük, és héjukat leszedtük, négy részre szeljük őket. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a tojásokhoz. Ezután a megtisztítot zsázsaleveleket is a to...
Belépés
Kiemelt receptjeink ...

egy doboz fagyasztott zöldség mix (vagy fél kg bármilyen zöldség)
1 gerezd fokhagyma
2 kis doboz tejföl
nyolc fűszerkeverék (petrezselyem, snidling, kapor, zsázsa, turbolya, sóska, porecs, vérfű/csabafű)
2 adag rizs ...

Csíráztatható magvak
. gabonafélék (búza, árpa, rozs)
. hüvelyesek (lencse, bab, borsó)
. olajos magvak (napraforgó, lenmag, tökmag)
. füvek, fűszernövények (mustár, zsázsa, hajdina) ...

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg liszt, 25 dkg darált marhahús, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 tojássárgája, 2 fej vöröshagyma, 1 dl remuládmártás, 1 dl joghurt, 3 db paradicsom, 4 salátalevél, kerti zsázsa, só, bors, pirospaprika.

Sokféle zöldmártás recept kering a neten, és számos variációt találni a nyomtatott szakácskönyvekben is, de az igazi zöldmártás 7 fűszernövényt tartalamaz. Ezek pedig a következők: petrezselyem, turbolya, borágó, pimpinella, zsázsa, snidling, sóska.

összesen kb. 1 dl olíva olaj
só, frissen őrölt bors
1 kis cukkini
néhány szelet citrom
2 ek. aprított snidling
2 ek. aprított petrezselyem
2 ek. kerti zsázsa
apró kaliforniai paprika kockák a tálaláshoz ...

2 óránál sajnos nem volt több ideje a fagyialapnak, nem árt neki egy egész éjszaka sem, hogy minél hidegebb legyen, de a fagyigépem így is szépen kikeverte.
A fagyigombócokat reteknegyedeken tálaltam, de ha lett volna kéznél, zsázsacsírát szórtam ...

brokkoli, cékla, chili, cikória, cukkini, erőspaprika, fehérrépa, fokhagyma, hagyma, káposzta, karfiol, kelbimbó, paradicsom, petrezselyemlevél, póréhagyma, retek, saláta, sárgarépa, spárga, spenót, tök, uborka, zeller, zöldbab, zsázsa ...

Hasonlóan könnyű a helyzet az olyan zöldségekkel, mint a zsázsa - ezek vegyszermentes magjaiból néhány napos csíráztatás után olyan intenzív ízű növénykék fejlődnek, amelyek tökéletesen alkalmasak fűszerezésre.

vagy Frankfurter Gemüsesuppe, Frankfurter Grüne Suppe, Frankfurter Kräutersuppe tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, különféle zöldségekkel: (Gemüsegrün) petrezselyem, zellerlevél, snidling, turbolya, sóska, kapor, borágo, zsázsa, ...

Útszéli zsázsa (Lepidium Draba L.) - (Borserejű fű, borsfű, borsika, borsikatorma, rézsuka, sásafű, szépítő fű, törökországi torma, pórmustár. )
Üröm (növény),Fehér üröm,(Artemisia Absinthum), Fekete üröm, (Artemisia vulgaris L.) ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Saláta, Paradicsom, Leves, Tojás

Gasztronómia  Zsálya  Zselatin
2014.04.18

 
RSS Mobile