Kezdőlap (Zöldpetrezselyem)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Zöldpetrezselyem


 

Zöldpetrezselyem

Gasztronómia  Zöldparadicsom  Zöldség
2014.04.16

Zöldpetrezselyem
« Vissza
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte nélkülözhetetlen - nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket.


Újburgonya zöldpetrezselyemmel - Receptek
Újburgonya zöldpetrezselyemmel
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

Zöldpetrezselyem a legáltalánosabban használt ízesítő. A leveleket megmossuk, vastag szárról leszedjük, és éles késsel egészen apróra vágjuk. Dísztelen és hanyag dolog a levesben petrezselyem-lepedőket úsztatni.

Zöldpetrezselyem
Karotint, C- és E-vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása a téli hónapokban rendkívül ajánlatos. A petrezselyem zöld a petrezselyem (fehérrépa). Egyben sütött szárnyasoknál a hasüregbe tett csokor, elveszi a bélszagot.

1 csomó zöldpetrezselyem
1 evőkanál fenyőmag vagy durvára darabolt mandula
1 kávéskanál borsmenta ...

zöldpetrezselyem

A burgonya recept honlapot a honlapgenerator.hu készítette. A domaint a domainmanager.hu biztosítja, a tárhelyet a webtarhely.in üzemelteti.
A kapcsolatfelvevő űrlapot az űrlapkészítés.hu készítette.

Zöldpetrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- és pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehér-bors, borsikafű.

Zöldpetrezselyemmel, citromszelettel, paradicsomkarikával, pirospaprika-szeletekkel díszíthetjük.
Kínálhatunk hozzá ecetes tormát, cikkekre vágott citromkarikát,
paradicsom-falatokat, könnyű salátát, stb.

Tálalása: Zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. Kínálhatunk még mellé reszelt sajtot is.

A rizst a zöldpetrezselyemmel megpároljuk. A húst vöröshagymás zsíron hirtelen megsütjük. A paradicsomokat megtisztítjuk, és torzsájuknál a belsejüket kivágjuk.

- 1 csokor zöldpetrezselyem
A bulgurt a fűszerekkel és a vízzel puhára főzzük,majd lefedjük.A petrezselymet feldaraboljuk.A mártás hozzávalóit jól elkeverjük és félretesszük.

1 csokor vágott zöldpetrezselyem
Elkészítése:
A megmosott, kicsontozott sertéskarajt kiklopfoljuk, majd megsózzuk.

3 maréknyi zöldpetrezselyem finomra aprítva
6 gerezd fokhagyma, 3 a vöröshagymával finomra aprítva, a másik 3 pedig félretéve
1 db babérlevél
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
kb. 1 ek édesnemes pirospaprikapor ...

2 csomó sima levelű zöldpetrezselyem
1 csomó friss bazsalikom (gyakorlatilag megkopasztottam egy egész cserepet)
3 gerezd fokhagyma ...

kis csokor aprított zöldpetrezselyem, vagy koriander levél
Egy akkora serpenyőben, amiben majd egy rétegben, kényelmesen elférnek a halfilék, az olívaolajon megdinsztelem a félkarikára vágott hagymát, ...

- Előkészítem a fűszercsokrot: 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 2 db friss vagy szárított babérlevél egy csokorba kötve.

zöldpetrezselyem, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, só.
A sertésdagadót felszúrjuk úgy, hogy tölthető legyen. Széleit, a dagadó ...

Töltött bárányszegy Elkészítési idő: 80 perc Ajánlott ital: Zöldveltelini Hozzávalók: 3 db zsemle, 1,5 dl tejszín, 1,2 kg bárányszegy, 3 db tojás, 1 db tojássárga, 8 dkg vaj, 3 g fehér bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg sárgarépa, ...

Vajban vagy zsírban kevés finomra vágott vöröshagymával megpirítjuk - só, törött bors s finomra vágott zöldpetrezselyem hozzáadásával. A szekfűgomba kivétel, mert ez keményebb, mint a többi gomba, s ezt egészben pároljuk tovább.

Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, öszszekeverjük, és a húsba tesszük.
Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük, beleütjük a tojást, és nagyon jól összegyúrjuk.

jól össze, fél kiló borju-pecsenyét és fél kiló kövér sertés pecsenyét is vagdaljunk meg nyersen, két zsemlyét beáztatva és jól kicsavarva gyurjunk össze, egy kis fej vereshagymát, néhány apróra vagdalt sampion-gombát, apróra vágott zöldpetrezselyem ...

Hozzávalók: 1 csomag csirkeaprólék, 2 fiola kapribogyó, 1 adag (25-30 dkg) vegyes leveszöldség, 20 dkg gomba, 2 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, ...

Hintsük be egy kevés sóval, fa kalapáccsal lapítsuk meg, hogy csinos kerek formát nyerjen, de azért gömbölyű maradjon; hintsük be borssal és apró zöldpetrezselyemmel is. Reggel igy elkészítve, hagyjuk estig pinczében letakarva.

Hozzávalók: 60 dkg vajbab, 5 cl étolaj, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, fél csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, borsikafű, pirospaprika, ételízesítőpor ...

A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a finomra vágott fél hagymával és a zöldpetrezselyemmel együtt zsírjára pároljuk.

Ekkor elkeverjük egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg a kacsa elkapart májával, és pár percig pirítjuk.

Egy fél kiló megmosott finom rizst tegyünk lábasba egy kanálnyi forró zsirban; ha jól átmelegedett, öntsünk hozzá kevés buzgó forró vizet, sót, borsot és zöldpetrezselyem levelét apróra vágva; (csak annyi vizet öntsünk bele, ...

60 dkg szarvashús (lábszár), 60 dkg burgonya, 10 dkg zsír, vagy olaj, 10 dkg hagyma, 8 dkg paradicsom, 1 zöldpaprika (télen 2 ek lecsó), 2 dkg fűszerpaprika, csipetke, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1,5 dkg só, 1 kk zöldpetrezselyem.

20 deka borjúhúst megdarálunk s egy kis olajon egy fej reszelt vöröshagymával és zöldpetrezselyemmel megpirítjuk, s ha megpirult, sózzuk, egy kis törött borssal ízesítjük, ...

40 dkg sertésmáj, 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál tárkony, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint bors, só.

Hozzávalók 4 személyre : * 30 dkg sertésmáj, * 5-10 dkg füstölt szalonna, * 2 fej apróra vágott vöröshagyma, * 10-15 dkg kisebb sampinyon / csiperke/ gomba, * 1 dl tejföl, ízlés szerint só, zöldpetrezselyem, * kevés olaj.

30 dkg paradicsom, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 5 zöldpaprika, 20 dkg uborka, 4 fej saláta, 2 dkg só, 2 g őrölt feketebors, 1 g curry, 1 doboz kagyló (konzerv), 1 g chili fűszerkeverék, 2 g hagymasó, 1 citrom, 1 csomó zöldpetrezselyem.

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál liszt, apróra vágott zöldpetrezselyem, szerecsendió, só, zsemlemorzsa (vagy őrölt szezámmag-lenmag keverék), spenót.
A burgonyából pürét főzünk.

Ha a burgonya megfőtt, behabarjuk a joghurttal, meghintjük zöldpetrezselyemmepucoljuk, megtisztítsuk, körökre vagy pici kocka formára aprítsuk. Hozzátegyük az picira vágott hagymát, feleresztjük 6 dl vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.

60 dkg marha felsál, 4 körte, 15 dkg vöröshagyma, 1 citrom, 1 liter világos sör, 2 evőkanál méz, 6 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 babérlevél, 5 dkg vaj, csípős pirospaprika őrlemény, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, őrölt bors ...

zsemlemorzsával,apróra vágott zöldpetrezselyemmel (egyszerűbb Knorr p.zöld-kockát használni,amit könnyedén el tudunk morzsolni,ez enyhén sós,ebben az esetben a sóval óvatosan bánjunk!),ízesítjük sóval,borssal,esetleg kevés apróra vágott v.hagymával.

A vajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a kis (kb. 0,5 cm) kockára vágott zsemlét, és aranysárgára pirítjuk, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és kihűtjük.

Hozzávalók: Tonhal 60 dkg, liszt 5 dkg, zsír 8 dkg, vaj 8 dkg, vöröshagyma 10 dkg, gomba 15 dkg, fokhagyma 2 gerezd, paradicsompüré 2 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 csomó, Karaván sajt 30 dkg, só, fehér bors; ...

Sóval, esszenciával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A levest ezután mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A megmosott, megtisztított, savanykás almát apró kockákra vágjuk.

Sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. A zöldséges alaplét szűrőn átszűrjük, majd felforraljuk.

Az apróra vagdalt birkahúst kevés olajban, aprított zöldpetrezselyemmel és vöröshagymával megpároljuk.

Petrezselyemgyökér, sárgarépa, tejföl általában mindig van itthon, mint ahogy zöldpetrezselyem is a mélyhűtőben. Ideális fizetés/nyugdíj/apanázs kézhezvétele előtti kaja. Olcsó és véleményem szerint ízletes leves.

A csirkemellet ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a gorombára vágott dióbelet.A töltelékkel a combokat megtöltjük, ha szükséges hústűvel összetűzzük.

Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa húsleveskocka 2 evőkanál olaj 2 dkg liszt só 2-3 dkg cukor tej zöldpetrezselyem Elkészítés: A sárgarépát nagyon vékonyra szeleteljük, és a forró olajban kevés húslével, sóval, cukorral fedő alatt puhára pároljuk.

Eközben az olajból, a lisztből a finomra vágott zöldpetrezselyemmel rántást készítünk.
Kevés hideg vízzel felöntjük
Az elkészült levesből az egész vöröshagymát és fokhagymát kivesszük, a zöldbabot áttörjük, és a rántással összeforraljuk.

Sóval, borssal, fűszerpaprikával, zöldpetrezselyemmel és hagymaszárral ízesíted ízlésed szerint, majd rászeded a jénaiban lapuló egy réteg brokkoli-karfiol-gombára, ...

A rántott zöldpetrezselyem elkészítése roppant egyszerű. A petrezselyemszálakat rövid időre a forró olajba tesszük, majd itatóspapírra helyezzük. Köretnek burgonyapürét készítünk.

Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó (255 kalória), 2 dl tejföl, 1 darab zöldségleves kocka, 2 evőkanál liszt, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 ízlés szerint só, 1.5 l víz. Elkészítés leírása: A leveskockát kb. 1,5 l vízben megfőzzük.

Közben felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, azután megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és finomra vágott zöldpetrezselyemmel meg sima liszttel, s összekeverjük, kicsit pároljuk, majd kihűtjük.

Az összekevert tojásokat sózzuk, borsozzuk, zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Belekeverjük az apróra vágott füstölt szalonnát és megpirított szárnyasmájat, az apróra vágott párolt gombát, és a kinyomkodott zsemlét. Összekeverjük.

» A töltelékhez: 1,5 pohár vadrizs, 0,5 kg fehér kenyér, 10 dkg vaj, 2 db vöröshagyma, 2 db zellerszár, 2 evőkanál kakukkfű, 2 evőkanál zsálya, 1 csomag zöldpetrezselyem, 0,5 kg sütőtök kis kockára vágv ...

20 dkg bélszín, vagy hátszín, 1 tojássárgája, 1 ek apróra vágott hagyma, 1/2 ek citromlé, 1 ek olivaolaj, 1 kk só, 1/2 ek apróra vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kk mustár, 2 ek ketchup, 5 szem kapribogyó (összevágva), 5 csepp Tabasco, bors, paprika.

Ezt is egy literes cserép vagy porczellán edénybe kell késziteni; 6 személyre egy liter pöszmétét megtisztogatva a forró vizbe tegyünk és egy kávés kanál zöldpetrezselyem levelet apróra vágva; sót és czukrot is tegyünk bele.

Ha a zöldbab már puha, beletesszük a csülökhúst, megszórjuk a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel és a kaporral, beletesszük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, és ízesítjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymával.

A friss zöldpetrezselyem-csokorról a szárát levágjuk, megmossuk, és tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. Beletesszük egy leves szűrőbe, majd a szűrővel együtt a forró olajba merítjük. Így néhány pillanat alatt a petrezselyem ropogóssá sül.

Fűszerezd sóval, borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve párold puhára. Közben készítsd el derelyét: a lisztből, a tojásból és 1-2 dl langyos vízből gyúrj fényes, ruganyos tésztát, nyújtsd ki, és töltsd meg a hússal.

Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 2 tojás 2 zsemle, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, Piros Arany paprikakrém. A sütéshez: olaj.

Meghintjük szeletekre vágott gombával, finomra vágott hagymával, zöldpetrezselyemmel és törött borssal. Vajjal bekent papírral befedjük a halat, felforraljuk és sütőben megpároljuk.

Reszelt citromhéjjal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük és megsózzuk. Ezzel a töltelékkel a kakas megsózott hasüregét megtöltjük, a nyílást hústűvel betűzzük, vagy bevarrjuk.

Hozzávalók
50 dkg burgonya, 3 tojás, 2 evőkanál búzadara, só, reszelt szerecsendió, 1 - 1 csokor zöldpetrezselyem és metélőhagyma, 1 szál zellerzöld,a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez bőven olaj.

Lásd még: Lásd még: Petrezselyem, Hagyma, Tojás, Leves, Liszt

Gasztronómia  Zöldparadicsom  Zöldség
2014.04.16

 
RSS Mobile