Kezdőlap (Virágméz)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Virágméz


 

Virágméz

Gasztronómia  Virágfánk  Virsli

Virágméz
A mézelő méhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át.


Vegyes
A vegyes nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.

vegyes virágméz (ha légúti betegségek ellen készítjük, akkor legjobb a hársméz)
1/4 bokormogyoró (törökmogyoró)
1/4 dió
1 mogyorónyi gyömbér
10 db fekete bors egészben
2 szegfűbors
1 csipet egész ánizsmag vagy 1 db csillagánizs ...

evőkanál , 10 dkg vaj, 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, kb. 1 csapott kiskanál só
A körethez Riceland gyorsrizs
A petrezselymet finomra vágjuk, ...

1/4 csésze virágméz
1 csésze apró darabokra tört mandula (nem darált!)
másfél ek. tej ...

1 dl vegyes , 5 dl 12% zsírtartalmú tejföl, 1 ek narancsvirág víz, 3 dkg fenyőmag
A fenyőmagot száraz serpenyőben aranyszínűre pirítom, félreteszem.

Azok közé az átlagemberek közé tartozom, akik az akácmézet és a virágmézet ismerik.

10 dkg ruccola saláta
10 dkg spenót vagy sóska
10 dkg zsenge pitypanglevél
10 dkg fenyőmag és/vagy szeletelt mandula
1 ek étolaj
3 ek balzsamecet
2 ek világos szójaszósz
1 ek ...

10 dkg folyékony virágméz,
3 dl tejszín.
Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.

13 dkg méz (vegyes )
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (utólagos kiegészítés: fele zabpehelyliszttel készítve könnyebben formázható a tészta) ...

Utána 45 dkg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk
fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a ...

1 kg liszt (rétes) - 30 dkg cukor - 30 dkg margarin - 25 dkg méz (én zel készítettem) - 3 tojás - 1 evőkanál szódabikarbóna - csipet só - mézeskalács fűszerkeverék és még egy kiskanál fahéj ...

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes virágmézen keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

1 liter tiszta alkohol, 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg , 1 dkg szegfűszeg, 1 dkg őrölt fahéj. Nagyon egyszerű. Időigényes.
Elkészítés:
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba.

Hozzávalók: 1 kis csokor petrezselyem, 3 közepes narancs, 4 evőkanál virágméz, 10 dkg vaj, 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, kb. 1 csapott kiskanál só
A körethez Riceland gyorsrizs ...

Igen jó minőségü a gyümölcs is. A fák közül a legjobb és legtömegesebb mézet szolgáltatja a hársfa, melynek java a fehérszinü, enyhe ízü lengyel "lipic" méz; délmagyarországi ákácmézünk pedig a külföldön is jó hirnek örvend.

Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára virágmézbe áztatjuk. A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk.

Hozzávalók: 25 dkg hámozott mandula, 25 dkg kristálycukor, 2 dkg , pár csepp mandulaaroma, porcukor.
Elkészítés: A hámozott mandulát finomra darálom. A kristálycukrot kb. 2 dl vízzel felteszem egy lábosban főni! ...

Az akácmézet (másfajta virágméz is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni.

40-20 dkg
A lehetőleg frissen szedett gyümölcsöt megmossuk, a meggyet, cseresznyét kimagvaljuk, a ribiszkét a fürtről leszemezzük és együtt összezúzzuk.

A tököt megtisztítjuk, daraboljuk, majd mézet csorgatunk rá (inkább vegyes virágméz legyen, mert az akácméz főzésre nem annyira megfelelő), fahéjjal megszórjuk, majd sütőben sütjük. Közben, a tejből és a pudingporból elkészítjük a híg "alaplét".

3 ek
1 tojás
15 dkg graham liszt (helyettesíthető ugyanennyi finomliszttel)
6-7 ek zabpehely (esetleg müzli is megteszi, csak vigyázni kell, mert az is édesített)
5 dkg aszalt gyümölcs (én áfonyát használtam)
fél tk szódabikarbóna ...

25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj / margarin
1 tojás + még egy tojás
2-3 evőkanál víz --- ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tojások extra nagy méretűek, akkor eleve több lisztet teszek bele, 3-5 dkg-val.

- 20 dkg
- 20 dkg, jó minőségű keserű csokoládé, min. 50% kakaó tartalommal
- 6 db, L-es méretű tojás (38-40 dkg legyen a tojások összes súlya héjastól)
- 10 dkg Graham liszt
- 10 dkg sima liszt ...

Két üveggel tértem haza, az egyikben gesztenyeméz (89% gesztenyével), a másikban vegyes virágméz volt. Meg kell mondanom, teljesen ledöbbentem, hogy az egyszerű, vegyes virágméz ilyen izgalmas, zamatos lehet.

4 db alma, falatnyi szeletekre vágva
1 konzerv ananász
4 evőkanál vegyes
Mártáshoz
2 deciliter száraz vagy félszáraz fehérbor
egy nagy kanál vegyes
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, feketebors (őrölt) ...

1 ek őrölt fahéj
1 csipet tengeri só (el is hagyható)
60 g akácméz vagy más virágméz
Ami lehet egy akácvirágokkal felturbózott méz is, bár az enyém ezúttal bodzavirágos virágméz volt.
1-2 ek dióolaj ...

méz
Cimkék: vaddohányméz, selyem, selyemfűméz
Bács-Kiskun megye, Kiskunság Egyéb magyarországi előfordulás: Dél-Dunántúl - Tolna megye, Közép-Magyarország - Pest megye ...

2 evőkanál virágméz
1 evőkanál olaj, plusz 1 evőkanál a serpenyő kikenéséhez
1 evőkanál mirin (japán rizsbor főzéshez)
1/4 teáskanál sütőpor
csipet só
Babkrémhez:
1 bögre adzuki bab
3/4 bögre nádcukor
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.) ...

3 ek
2 ek olivaolaj vagy napraforgóolaj

kevéske kb. 1/3 tk durva színesbors (vigyázat ne nyomja el a chili és méz ízét)
30-40 dkg burgonya (kb 150 huf)
5 dkg vaj (kb 130 huf)
1 dl főzőtejszín (kb 130 huf)
2 db tojás (kb 70 huf) ...

Erős zamatú virágmézem van most csak itthon, de fenomenális vele, ahogy a citrommal és a bazsalikommal elegyedik, egész pikáns. Egy sima akácmézzel egész más lenne. Köszi a jó ötletet, és remélem, hogy más is kipróbálja! ...

10 dkg vaj
6 ek méz (, illatosabb lesz)
2 ek cukor
2 csomag vanília puding (hidegen, nem felfőzőst!!!!)
3 csomag vanília cukor (eszencia is jó)
2 csomag mazsola
1 kevés fahéj (ízlésetek szerint) ...

400 g érett kajszibarack, 3 ek citromlé, 100 g porcukor, 2 ek virágméz,
100 g túró (40% zsírtart.), 100 g tejszín, 1 tojásfehérje, kevés só,
kevés lereszelt citromhéj ...

Lásd még: Lásd még: Cukor, Tojás, Liszt, Citrom, Leves

Gasztronómia  Virágfánk  Virsli

 
RSS Mobile