Kezdőlap (Virágméz)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Virágméz

Gasztronómia  Virágfánk  Virsli

Virágméz
A mézelő méhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át.


Vegyes virágméz
A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.

Vegyes virágméz
Nem fajtaméz. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe és íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő többféle méz keverékéből is. Színe általában sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik.

vegyes virágméz (ha légúti betegségek ellen készítjük, akkor legjobb a hársméz)
1/4 bokormogyoró (törökmogyoró)
1/4 dió
1 mogyorónyi gyömbér
10 db fekete bors egészben
2 szegfűbors
1 csipet egész ánizsmag vagy 1 db csillagánizs
2/4 fokhagymagerezd pucolva
2 db kicsi fahéjrúd ...

A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ez függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

evőkanál ~, 10 dkg vaj, 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, kb. 1 csapott kiskanál só
A körethez Riceland gyorsrizs
A petrezselymet finomra vágjuk, ...

1/4 csésze ~
1 csésze apró darabokra tört mandula (nem darált!)
másfél ek. tej ...

1 dl vegyes ~, 5 dl 12% zsírtartalmú tejföl, 1 ek narancsvirág víz, 3 dkg fenyőmag
A fenyőmagot száraz serpenyőben aranyszínűre pirítom, félreteszem.

Azok közé az átlagemberek közé tartozom, akik az akácmézet és a ~et ismerik. Ez az időszak elég hosszan tartott, illetve tart még mindig, mert csak mostanában kezdem a gátakat lebontani, és érdeklődésemet kóstolással összekötve, rájöttem, hogy az akácmézen is túl van méz.

10 dkg szarvas- vagy pármai sonka
10 dkg ruccola saláta
10 dkg spenót vagy sóska
10 dkg zsenge pitypanglevél
10 dkg fenyőmag és/vagy szeletelt mandula
1 ek étolaj
3 ek balzsamecet
2 ek világos szójaszósz
1 ek ~ ...

10 dkg folyékony ~,
3 dl tejszín.
Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.

13 dkg méz (vegyes ~)
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (utólagos kiegészítés: fele zabpehelyliszttel készítve könnyebben formázható a tészta) ...

Utána 45 dkg vegyes ~be (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk
fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a
lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a
tésztát.

1 kg liszt (rétes) - 30 dkg cukor - 30 dkg margarin - 25 dkg méz (én ~zel készítettem) - 3 tojás - 1 evőkanál szódabikarbóna - csipet só - mézeskalács fűszerkeverék és még egy kiskanál fahéj
Úgy készüljünk, hogy legalább egy éjszakát pihennie kell a tésztának.

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes ~en keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

1 liter tiszta alkohol, 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg ~, 1 dkg szegfűszeg, 1 dkg őrölt fahéj. Nagyon egyszerű. Időigényes.
Elkészítés:
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba.

Igen jó minőségü a gyümölcs~ is. A fák közül a legjobb és legtömegesebb mézet szolgáltatja a hársfa, melynek java a fehérszinü, enyhe ízü lengyel "lipic" méz; délmagyarországi ákácmézünk pedig a külföldön is jó hirnek örvend.

Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára ~be áztatjuk. A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk. Ezután a kihűlt páclében 2 napig érleljük a combot.

Hozzávalók: 25 dkg hámozott mandula, 25 dkg kristálycukor, 2 dkg ~, pár csepp mandulaaroma, porcukor.
Elkészítés: A hámozott mandulát finomra darálom. A kristálycukrot kb. 2 dl vízzel felteszem egy lábosban főni! ...

Az akácmézet (másfajta ~ is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni. Akkor jó a szirup, amikor teljesen besűrűsödik, és ha hideg vizet cseppentünk rá, megkeményedik.

40-20 dkg ~
A lehetőleg frissen szedett gyümölcsöt megmossuk, a meggyet, cseresznyét kimagvaljuk, a ribiszkét a fürtről leszemezzük és együtt összezúzzuk. A mézből 2 dl vízzel szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

3 ek ~
1 tojás
15 dkg graham liszt (helyettesíthető ugyanennyi finomliszttel)
6-7 ek zabpehely (esetleg müzli is megteszi, csak vigyázni kell, mert az is édesített)
5 dkg aszalt gyümölcs (én áfonyát használtam)
fél tk szódabikarbóna
1 tk vanília kivonat (vagy 1 cs vaníliás cukor) ...

25 dkg vegyes ~
6 dkg vaj / margarin
1 tojás + még egy tojás
2-3 evőkanál víz --- ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tojások extra nagy méretűek, akkor eleve több lisztet teszek bele, 3-5 dkg-val.

- 20 dkg ~
- 20 dkg, jó minőségű keserű csokoládé, min. 50% kakaó tartalommal
- 6 db, L-es méretű tojás (38-40 dkg legyen a tojások összes súlya héjastól)
- 10 dkg Graham liszt
- 10 dkg sima liszt
- 10 dkg pirított, aprított mogyoró vagy mandula
- 2-3 tk narancs szirup (elhagyható) ...

Két üveggel tértem haza, az egyikben gesztenyeméz (89% gesztenyével), a másikban vegyes ~ volt. Meg kell mondanom, teljesen ledöbbentem, hogy az egyszerű, vegyes ~ ilyen izgalmas, zamatos lehet. Lehet, hogy eddig nem a megfelelőt kóstoltam?

személyenként 2 vagy 1 teljes (alsó-felsőcomb) csirke alsócomb
4 db alma, falatnyi szeletekre vágva
1 konzerv ananász
4 evőkanál vegyes ~
Mártáshoz
2 deciliter száraz vagy félszáraz fehérbor
egy nagy kanál vegyes ~
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, feketebors (őrölt) ...

50 g kukoricaliszt
kb. 1 ek őrölt fahéj
1 csipet tengeri só (el is hagyható)
60 g akácméz vagy más ~
Ami lehet egy akácvirágokkal felturbózott méz is, bár az enyém ezúttal bodzavirágos ~ volt.
1-2 ek dióolaj ...

méz
Cimkék: vaddohányméz, selyem~, selyemfűméz
Bács-Kiskun megye, Kiskunság Egyéb magyarországi előfordulás: Dél-Dunántúl - Tolna megye, Közép-Magyarország - Pest megye ...

Hozzávalók: 4 jól megtermett torma (kb. 1 kg), 4-5 édes alma (40-50 dkg), kb. 5 dl víz, 15 dkg vegyes ~, kb. 6 evőkanál almaecet, 2 kiskanál só 1. A tormát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd meghámozzuk és újra [.]
Fűszeres, csípős ketchup - készítette Bognárné Hegyi Mónika ...

3 ek ~
2 ek olivaolaj vagy napraforgóolaj

kevéske kb. 1/3 tk durva színesbors (vigyázat ne nyomja el a chili és méz ízét)
30-40 dkg burgonya (kb 150 huf)
5 dkg vaj (kb 130 huf)
1 dl főzőtejszín (kb 130 huf)
2 db tojás (kb 70 huf) ...

Erős zamatú ~em van most csak itthon, de fenomenális vele, ahogy a citrommal és a bazsalikommal elegyedik, egész pikáns. Egy sima akácmézzel egész más lenne. Köszi a jó ötletet, és remélem, hogy más is kipróbálja! ...

4 fél db barack a konzervből
2 citrom
6 dl tej
10 dkg vaj
6 ek méz (~, illatosabb lesz)
2 ek cukor
2 csomag vanília puding (hidegen, nem felfőzőst!!!!)
3 csomag vanília cukor (eszencia is jó)
2 csomag mazsola
1 kevés fahéj (ízlésetek szerint) ...

400 g érett kajszibarack, 3 ek citromlé, 100 g porcukor, 2 ek ~,
100 g túró (40% zsírtart.), 100 g tejszín, 1 tojásfehérje, kevés só,
kevés lereszelt citromhéj ...

Hozzávalók: A krémhez: 6 levél világos zselatin, 30dkg natúr joghurt, 10dkg ~, 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja, 1 pohár (2dl) tejszín.
Bővebben...
Kuglóf receptek ...

Hozzávalók: Sütőtök Barnacukor Szegfűszeg Verjus/Éretlen szőlő leve ~ Fehérbors Só Marokkói citrom Ásványvíz Hozzávalók:Személytől függően! ...

Erdei méz: származhat lombos- és fenyőerdőből. Tisztább, mint a ~ek, de sokkal sötétebb színű, és erősen fűszeres aromájú.

cukrozatlan kakaópor kakaó kókusz kókuszreszelék liszt rum sütőpor tej tojás vaj cukor ~ porcukor
receptjellemzők ...

. 4 szelet sertés tarja (1 cm vastag szeletek)
. 3 db. Salotta hagyma (v. egy fej vöröshagyma)
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 dl tejszín
. 1 ek. magos dijoni mustár
. 1 ek. ~
. 2-3 ek. apróra vágott jalapeño paprika (konzerv)
. 1,5 dl száraz fehérbor
. só, bors,
. ghí (vagy olaj) ...

1.) A mandulát, a földimogyorót és a pisztáciát mozsárban törjünk össze, vagy turmixgépben aprítsuk közepesen durvára. Gőz fölött melegítsünk meg 2 evőkanál vegyes ~et, adjuk hozzá az olajos magvakat, és egyenletesen keverjük össze.

1 csirkemell - és/vagy csirkecomb
4 ek szójaszósz
2 ek cukor - lehet barna cukor, ha van kéznél
1 ek méz - sikerült egy ek-nyit összevakarnom a datolyamézes üvegből, de akác- vagy ~zel is nagyon finom
2 ek étkezési keményítő
2 ek olaj
2 bő ek szezámmag ...

Én általában selyemfűmézet használok, mert van egy rokon, akitől néha kapok termelői mézet, szóval ez sűrűbb, mint a bolti. A vegyes ~ is teljesen jó, ha csak az van. Közben úgyis megkóstolod, hogy az ízlésednek elég édes-e. ;) ...

Tradicionális recept alapján készült. Gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. Elkészítése gyors és egyszerű. Sokoldalúan felhasználható, mint pl.: karácsonyi díszek, sütemények. ~zel készült Nem tartalmaz színezéket Nem tartalmaz keményített zsírokat ...

Hozzávalók:
1 bögre köles,
fél bögre dióbél vagy mandula,
fél bögre aszalt szilva,
2 alma kockára vágva (használhatunk más idénygyümölcsöt is),
én még tettem bele egy fél bögre meggyet is a frigóból
2-3 evőkanál valódi ~ ...

Milyen virágok nektárjából készülhet méz? Elsősorban azokéból, amelyek egy időben, nagy mennyiségben virágoznak. A belőlük gyűjtött nektár meghatározza a méz jellegzetes ízét. Legkedveltebb a hazai akácméz, gyógyító hatású a hársfa méze, sütésre-főzésre a vegyes ~et ajánlják.

sötétebb szója szósz
olaj repcéből, olívából vagy napraforgóból, kinek ami van
1 evőkanál akácméz (esetleg nem túl aromás ~)
2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
frissen őrölt bors
tengeri só
ízlés szerint darált csípős paprikakrém ...

Saját tapasztalatom alapján nyugodtan mondhatom, hogy a grappa az emésztésnek nemcsak a középkorban, de napjainkban is jót tesz… Utóbb különböző - és ma már igen sokféle, szőlőfajtánként különböző, sőt ~zel ízesített, bár korántsem édes - grappát készítenek Olaszországban.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukor, Tojás, Liszt, Citrom, Leves?

◄ Virágfánk   Virsli ►
 
RSS Mobile