Kezdőlap (Virágméz)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Virágméz


 

Virágméz

Gasztronómia  Virágfánk  Virsli

Virágméz
A mézelő méhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át.


Vegyes virágméz
A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.

Vegyes virágméz
Nem fajtaméz. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe és íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő többféle méz keverékéből is.

vegyes virágméz (ha légúti betegségek ellen készítjük, akkor legjobb a hársméz)
1/4 bokormogyoró (törökmogyoró)
1/4 dió
1 mogyorónyi gyömbér
10 db fekete bors egészben
2 szegfűbors
1 csipet egész ánizsmag vagy 1 db csillagánizs ...

A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ez függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra.

evőkanál virágméz, 10 dkg vaj, 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj, kb. 1 csapott kiskanál só
A körethez Riceland gyorsrizs
A petrezselymet finomra vágjuk, ...

1/4 csésze virágméz
1 csésze apró darabokra tört mandula (nem darált!)
másfél ek. tej ...

1 dl vegyes virágméz, 5 dl 12% zsírtartalmú tejföl, 1 ek narancsvirág víz, 3 dkg fenyőmag
A fenyőmagot száraz serpenyőben aranyszínűre pirítom, félreteszem.

Azok közé az átlagemberek közé tartozom, akik az akácmézet és a virágmézet ismerik.

10 dkg ruccola saláta
10 dkg spenót vagy sóska
10 dkg zsenge pitypanglevél
10 dkg fenyőmag és/vagy szeletelt mandula
1 ek étolaj
3 ek balzsamecet
2 ek világos szójaszósz
1 ek virágméz ...

10 dkg folyékony virágméz,
3 dl tejszín.
Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.

13 dkg méz (vegyes virágméz)
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (utólagos kiegészítés: fele zabpehelyliszttel készítve könnyebben formázható a tészta) ...

Utána 45 dkg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk
fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a ...

1 kg liszt (rétes) - 30 dkg cukor - 30 dkg margarin - 25 dkg méz (én virágmézzel készítettem) - 3 tojás - 1 evőkanál szódabikarbóna - csipet só - mézeskalács fűszerkeverék és még egy kiskanál fahéj ...

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes virágmézen keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

1 liter tiszta alkohol, 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg virágméz, 1 dkg szegfűszeg, 1 dkg őrölt fahéj. Nagyon egyszerű. Időigényes.
Elkészítés:
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba.

Igen jó minőségü a gyümölcsvirágméz is. A fák közül a legjobb és legtömegesebb mézet szolgáltatja a hársfa, melynek java a fehérszinü, enyhe ízü lengyel "lipic" méz; délmagyarországi ákácmézünk pedig a külföldön is jó hirnek örvend.

Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára virágmézbe áztatjuk. A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk.

Hozzávalók: 25 dkg hámozott mandula, 25 dkg kristálycukor, 2 dkg virágméz, pár csepp mandulaaroma, porcukor.
Elkészítés: A hámozott mandulát finomra darálom. A kristálycukrot kb. 2 dl vízzel felteszem egy lábosban főni! ...

Az akácmézet (másfajta virágméz is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni.

40-20 dkg virágméz
A lehetőleg frissen szedett gyümölcsöt megmossuk, a meggyet, cseresznyét kimagvaljuk, a ribiszkét a fürtről leszemezzük és együtt összezúzzuk.

3 ek virágméz
1 tojás
15 dkg graham liszt (helyettesíthető ugyanennyi finomliszttel)
6-7 ek zabpehely (esetleg müzli is megteszi, csak vigyázni kell, mert az is édesített)
5 dkg aszalt gyümölcs (én áfonyát használtam)
fél tk szódabikarbóna ...

25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj / margarin
1 tojás + még egy tojás
2-3 evőkanál víz --- ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tojások extra nagy méretűek, akkor eleve több lisztet teszek bele, 3-5 dkg-val.

- 20 dkg virágméz
- 20 dkg, jó minőségű keserű csokoládé, min. 50% kakaó tartalommal
- 6 db, L-es méretű tojás (38-40 dkg legyen a tojások összes súlya héjastól)
- 10 dkg Graham liszt
- 10 dkg sima liszt ...

Két üveggel tértem haza, az egyikben gesztenyeméz (89% gesztenyével), a másikban vegyes virágméz volt. Meg kell mondanom, teljesen ledöbbentem, hogy az egyszerű, vegyes virágméz ilyen izgalmas, zamatos lehet.

4 db alma, falatnyi szeletekre vágva
1 konzerv ananász
4 evőkanál vegyes virágméz
Mártáshoz
2 deciliter száraz vagy félszáraz fehérbor
egy nagy kanál vegyes virágméz
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, feketebors (őrölt) ...

1 ek őrölt fahéj
1 csipet tengeri só (el is hagyható)
60 g akácméz vagy más virágméz
Ami lehet egy akácvirágokkal felturbózott méz is, bár az enyém ezúttal bodzavirágos virágméz volt.
1-2 ek dióolaj ...

méz
Cimkék: vaddohányméz, selyemvirágméz, selyemfűméz
Bács-Kiskun megye, Kiskunság Egyéb magyarországi előfordulás: Dél-Dunántúl - Tolna megye, Közép-Magyarország - Pest megye ...

3 ek virágméz
2 ek olivaolaj vagy napraforgóolaj

kevéske kb. 1/3 tk durva színesbors (vigyázat ne nyomja el a chili és méz ízét)
30-40 dkg burgonya (kb 150 huf)
5 dkg vaj (kb 130 huf)
1 dl főzőtejszín (kb 130 huf)
2 db tojás (kb 70 huf) ...

Erős zamatú virágmézem van most csak itthon, de fenomenális vele, ahogy a citrommal és a bazsalikommal elegyedik, egész pikáns. Egy sima akácmézzel egész más lenne. Köszi a jó ötletet, és remélem, hogy más is kipróbálja! ...

10 dkg vaj
6 ek méz (virágméz, illatosabb lesz)
2 ek cukor
2 csomag vanília puding (hidegen, nem felfőzőst!!!!)
3 csomag vanília cukor (eszencia is jó)
2 csomag mazsola
1 kevés fahéj (ízlésetek szerint) ...

400 g érett kajszibarack, 3 ek citromlé, 100 g porcukor, 2 ek virágméz,
100 g túró (40% zsírtart.), 100 g tejszín, 1 tojásfehérje, kevés só,
kevés lereszelt citromhéj ...

Hozzávalók: 4 jól megtermett torma (kb. 1 kg), 4-5 édes alma (40-50 dkg), kb. 5 dl víz, 15 dkg vegyes virágméz, kb. 6 evőkanál almaecet, 2 kiskanál só 1. A tormát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd meghámozzuk és újra […] ...

Lásd még: Lásd még: Cukor, Tojás, Liszt, Citrom, Leves

Gasztronómia  Virágfánk  Virsli

 
RSS Mobile