Kezdőlap (Véres hurka)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Véres hurka


 

Véres hurka

Gasztronómia  Vendégváró szelet  Véreshurka

VÉRES HURKA
5-6 zsemlét apró kockákra vágunk, világosra megpirítunk, tejjel, abálólével (amiben a hurkához való húsokat főztük) megáztatunk.


rulez!
Mortagne au Perche-ben, ebben a francia kisvárosban március közepén két napon át minden a ról, vagyis a boudin noir-ról fog szólni, hiszen ekkor rendezik meg az éves hurka fesztivált.

Véres hurka hagymás szalonnás krumplival
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Egytálételek 0 407 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

lila hagymás szalonnás krumplival, fehérboros savanyított káposztával együttsűtve
Hozzávalók : ...

Véres hurka másképpen
A spanyolok morcillának hívják a véres hurkát. Szép. Angolul black pudding, vagy blood pudding.

vele sült körettel
Malacságok ismét terítéken. A korábbi kolbász után most (véres) hurka, krumpli, savanyú káposzta trió, kevés füstölt sonkával bolondítva.

Sült véres hurka és alma gyömbéres céklamártással
frissen reszelt tormával
Hozzávalók ...

Sváb fahéjas rebarbarapürével
A t megszurkálom, és forró sütőben átsütöm. A rebarbarát kevés vízben fedő alatt puhára főzöm. Ízesítem sóval, egy csipetnyi fahéjjal, szegfűborssal, pár csepp citromlével, cukorral.

Ételek " Zilahi véres hurka (erdélyi recept)
Zilahi véres hurka (erdélyi recept)
Zilahi véres hurka (erdélyi recept) receptje - bőrke ételek ...

, szerkesztőség, katonaság
A történet Angliában, egészen pontosan Sommersetben kezdődik, 1943-ban. Édesanyja egy gyapjúfeldolgozóban dolgozott, míg apja villanyszerelőként kereste a család kenyerét.

A véres hurka.
Két liternyi disznóvért bele kell tenni egy nagy tálba, mikor a kövér disznót széjjel daraboljuk, mindig kerül holmi hulladék husos kövérség a nyaka tájáról, mely kissé véres és egyébre nem alkalmas, mint a tüdos, ...

96. - inkább májas hurka - vagy ha már vér, akkor hagymás vér sok borssal!
97. Virsli - szilveszterkor vagy levesbe, csak úgy igen ritkán
98. Zöldbab - palóclevesként ...

Véres hurka (baranyai recept)
Hajdanában nem rizzsel, hanem kukorica-, vagy hajdinakásával készült. Még ízesebb is volt, mint a rizzsel készült.

a zsemlésen, bizony.
bevallásuk szerint azért csinálják rizzsel, mert az könnyű, nem dagad meg és nem szakad ki. én ebből arra következtetek, hogy csak a jó hentes tud zsemlés t:)
Válasz erre
"a hurka bizalmi ügy" ...

96. Véres hurka - Vele sült krumplival.
97. Virsli - Tényleg csak akkor, amikor már a végelgyengülés határán vagyok, de mégis "főtt" kajára vágyok.
98. Zöldbab - Kedvencem a rakott változat, de főzelékként is jöhet.

96. - májas hurka és a sült kolbász, kenyér és ecetes almapaprika
97. Virsli - bármilyen verzióban, de csak minőségit
98. Zöldbab - leves, főzelék, rakott és rántott, izgalmas és sokoldalú, imádom ...

96. Véres hurka - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

Rizses
..................
Hozzávalók: 1 kg tokaszalonna, 50 dkg sovány hús, 25 dkg rizs, 1,5
liter disznóvér, 3 dkg pirospaprika, 0,5 dkg törött bors, 2 g
köménymag, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, só.

Alföldi véres hurka II. recept
Elkészítésí idő: 120 perc
Elkészítés: A szalonna felét megsütjük, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az időközben felkockázott zsemlét.

- be kell vallanom, a hústagadó években ezzel bűnöztem telente egyszer. Mustár, almás párolt káposzta és vele sült krumpli nélkül nem ér!
7.

Amint átvergődtük magunkat a véres hurka és a májas hurka elkészítésén, már csak a kolbász van hátra. Azzal is megbirkózunk: elkapjuk a sertéshúsokat, és mint az úthenger, ledaráljuk őket, mind, egytől egyig. Mehet egy nagyobb tálba.

200 g , 200 g májas hurka, 150 g sütőkolbász, 500 g savanyú káposzta, 500 g kelkáposzta, 100 g árpagyöngy (gersli) vagy 200 g rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 25 g vaj, pirospaprika, 1nagy pohár tejföl (450g), őrölt kömény, só ...

Hozzávalók:
40 dkg véres hurka, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg kelkáposzta, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dkg margarin, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt kömény, só ...

Nagyobb mennyiségben disznótor alkalmával használják, a májas és a ízesítője (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét térségében). Különböző ételekhez is használják (levesek, főzelékek), intenzív fűszernek számít.

Zilahi - véres hurka
Zilahy Ágnes 1892 - A májas készítése
Zilahy Ágnes 1892 - Az oltó készítése
Zilahy Ágnes 1892 - Bőrsajt
Zilahy Ágnes 1892 - Disznófősajt
Zilahy Ágnes 1892 - Hájszeles
Zilahy Ágnes 1892 - Királyhus
Zilahy Ágnes 1892 - Paczal ...

Hozzávalók: 12 db savanyúkáposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és , 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), ...

- Szarvasgombás homár rizottó, véres hurka ropogóssal
Ez a fogás felvetett bennem néhány kérdést. Azonkívül, hogy ez is zseniálisan finom volt, a homár elfogyasztása némi űrt hagyott bennem.

Legelterjedtebb a véres, illetve a vér nélküli vagy májas hurka, de ismerünk tüdős, kásás hurkát is: májas hurka, tüdős hurka, erdélyi tüdős hurka, hagymás , kapros , bácskai füstölt hurka, tüdős-májas hurka.

Persze a különlegesebb dolgokat nem próbáltuk még, például soha nem ettünk babot a reggelihez, vagy "black pudding"-ot (olyan mint egy véres hurka), és fura az ottani kolbászok állaga is, ami engem leginkább a kenőmájasra emlékeztetett, ...

Talán a francia boudin () származéka, amit megerősít eme ételnemű angol black pudding neve, más nézet szerint a puding egy germán pud- (dagad) tőből ered, amit az alnémet puddewurst () és a puddig (tömzsi) szó tanúsítanának.

Ugyanúgy készül, mint a véres hurka, csak egy tenyérnyi nyers májat darálunk a zsiradékkal és tüdővel együtt. Fűszerezése is ugyanaz, csak a vér helyett abáló levet használunk a keveréshez, és őrölt fehérborssal fűszerezzük.

Hozzávalók: 25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról, 50 dkg friss kolbász, 50 dkg , 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, ...

még mindig párás tekintettel emlékszem vissza: tapolcai húsáruház, talponálló reggelizőhely, papírtányér, véres hurka, mustár, fehér kenyér, uborka. aztán pezsgőbár (na, ez a szokás megmaradt).

Lásd még: Lásd még: Hurka, Leves, Hagyma, Paprika, Saláta

Gasztronómia  Vendégváró szelet  Véreshurka

 
RSS Mobile