Kezdőlap (Véres hurka)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Véres hurka

Gasztronómia  Vendégváró szelet  Véreshurka

VÉRES HURKA
5-6 zsemlét apró kockákra vágunk, világosra megpirítunk, tejjel, abálólével (amiben a hurkához való húsokat főztük) megáztatunk. Hozzávehetünk 1-2 bögre párolt rizst, darált főtt kövér húsokat és egy tenyérnyi kifőzött szalonnát, apró kockákra vágva.


Véres hurka almával
0/5
A véres hurka édeskés, krémes ízére tökéletesen felel a karamellizát alma. Ha szeretnénk, krumplipürét adhatunk még mellé, de csak az almás körettel is kitűnő fogás.

Véres hurka rulez!
Mortagne au Perche-ben, ebben a francia kisvárosban március közepén két napon át minden a véres hurkáról, vagyis a boudin noir-ról fog szólni, hiszen ekkor rendezik meg az éves hurka fesztivált.

Véres hurka hagymás szalonnás krumplival
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Egytálételek 0 407 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Véres hurka lila hagymás szalonnás krumplival, fehérboros savanyított káposztával együttsűtve
Hozzávalók : ...

~ másképpen
A spanyolok morcillának hívják a véres hurkát. Szép. Angolul black pudding, vagy blood pudding. A többi nemzet elnevezéseit most nem sorolom fel, de az tény, hogy egész Európában, Ázsiában és Amerikában is készítik valamilyen változatát.

~ vele sült körettel
Malacságok ismét terítéken. A korábbi kolbász után most (véres) hurka, krumpli, savanyú káposzta trió, kevés füstölt sonkával bolondítva.

Sült véres hurka és alma gyömbéres céklamártással
frissen reszelt tormával
Hozzávalók ...

Sváb ~ fahéjas rebarbarapürével
A véres hurkát megszurkálom, és forró sütőben átsütöm. A rebarbarát kevés vízben fedő alatt puhára főzöm. Ízesítem sóval, egy csipetnyi fahéjjal, szegfűborssal, pár csepp citromlével, cukorral. Botmixerrel pürésítem, és diónyi vajat adok hozzá.

Alföldi ~ I. - 6 személyre
A szalonna felét kisütjük, közben a zsemléket felkockázzuk. A szalonna visszamaradt zsírjában megpirítjuk a zsemlekockákat. Eközben a maradék szalonnát puhára főzzük. A levét a zsemlekockákra töltjük, és így ledaráljuk.

~, szerkesztőség, katonaság
A történet Angliában, egészen pontosan Sommersetben kezdődik, 1943-ban. Édesanyja egy gyapjúfeldolgozóban dolgozott, míg apja villanyszerelőként kereste a család kenyerét.

~ édes röstivel
~ édes röstivel
Gasztrosztár jelent meg a konyhánkban az "amatőr mesterek" sorozatunkban: Hadarik Rita. Nem egy fogyókúrásnak tűnő ételt hozott nekünk, pedig szinte az... Járjon utána, aki nem hiszi! ...

A ~.
Két liternyi disznóvért bele kell tenni egy nagy tálba, mikor a kövér disznót széjjel daraboljuk, mindig kerül holmi hulladék husos kövérség a nyaka tájáról, mely kissé véres és egyébre nem alkalmas, mint a tüdos, májas és véres hurkákba izesitonek, ...

~ (baranyai recept)
Hajdanában nem rizzsel, hanem kukorica-, vagy hajdinakásával készült. Még ízesebb is volt, mint a rizzsel készült.

a ~ zsemlésen, bizony.
bevallásuk szerint azért csinálják rizzsel, mert az könnyű, nem dagad meg és nem szakad ki. én ebből arra következtetek, hogy csak a jó hentes tud zsemlés véres hurkát:)
Válasz erre
"a hurka bizalmi ügy" ...

96. ~ - Vele sült krumplival.
97. Virsli - Tényleg csak akkor, amikor már a végelgyengülés határán vagyok, de mégis "főtt" kajára vágyok.
98. Zöldbab - Kedvencem a rakott változat, de főzelékként is jöhet.

96. ~ - májas hurka és a sült kolbász, kenyér és ecetes almapaprika
97. Virsli - bármilyen verzióban, de csak minőségit
98. Zöldbab - leves, főzelék, rakott és rántott, izgalmas és sokoldalú, imádom ...

96. ~ - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

Rizses ~
..................
Hozzávalók: 1 kg tokaszalonna, 50 dkg sovány hús, 25 dkg rizs, 1,5
liter disznóvér, 3 dkg pirospaprika, 0,5 dkg törött bors, 2 g
köménymag, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, só.

Alföldi ~ II. recept
Elkészítésí idő: 120 perc
Elkészítés: A szalonna felét megsütjük, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az időközben felkockázott zsemlét. A szalonna másik felét puhára főzzük, majd a főzőlevet a zsemlekockához rakjuk, és í...

~ - be kell vallanom, a hústagadó években ezzel bűnöztem telente egyszer. Mustár, almás párolt káposzta és vele sült krumpli nélkül nem ér!
7. Sajt fondü - gyerekkoromban otthon, Franciaországban még a legfinnyásabb kollégának is bejött.
8.

Amint átvergődtük magunkat a ~ és a májas hurka elkészítésén, már csak a kolbász van hátra. Azzal is megbirkózunk: elkapjuk a sertéshúsokat, és mint az úthenger, ledaráljuk őket, mind, egytől egyig. Mehet egy nagyobb tálba.

Hozzávalók:
200 g ~, 200 g májas hurka, 150 g sütőkolbász, 500 g savanyú káposzta, 500 g kelkáposzta, 100 g árpagyöngy (gersli) vagy 200 g rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 25 g vaj, pirospaprika, 1nagy pohár tejföl (450g), őrölt kömény, só ...

Hozzávalók:
40 dkg ~, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg kelkáposzta, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dkg margarin, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt kömény, só ...

Nagyobb mennyiségben disznótor alkalmával használják, a májas és a ~ ízesítője (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét térségében). Különböző ételekhez is használják (levesek, főzelékek), intenzív fűszernek számít.

Zilahi - ~
Zilahy Ágnes 1892 - A májas készítése
Zilahy Ágnes 1892 - Az oltó készítése
Zilahy Ágnes 1892 - Bőrsajt
Zilahy Ágnes 1892 - Disznófősajt
Zilahy Ágnes 1892 - Hájszeles
Zilahy Ágnes 1892 - Királyhus
Zilahy Ágnes 1892 - Paczal
Zilahy Ágnes 1892 - Paprikás szalonna ...

Hozzávalók: 12 db savanyúkáposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és ~, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ...

- Szarvasgombás homár rizottó, ~ ropogóssal
Ez a fogás felvetett bennem néhány kérdést. Azonkívül, hogy ez is zseniálisan finom volt, a homár elfogyasztása némi űrt hagyott bennem. Bár korábban nem ettem homárt, nem éreztem különleges ízűnek.

Legelterjedtebb a véres, illetve a vér nélküli vagy májas hurka, de ismerünk tüdős, kásás hurkát is: májas hurka, tüdős hurka, erdélyi tüdős hurka, hagymás ~, kapros ~, bácskai füstölt hurka, tüdős-májas hurka.

Persze a különlegesebb dolgokat nem próbáltuk még, például soha nem ettünk babot a reggelihez, vagy "black pudding"-ot (olyan mint egy ~), és fura az ottani kolbászok állaga is, ami engem leginkább a kenőmájasra emlékeztetett, de őszintén szólva nem volt valami bizalomgerjesztő, ...

Talán a francia boudin (~) származéka, amit megerősít eme ételnemű angol black pudding neve, más nézet szerint a puding egy germán pud- (dagad) tőből ered, amit az alnémet puddewurst (~) és a puddig (tömzsi) szó tanúsítanának.

Ugyanúgy készül, mint a ~, csak egy tenyérnyi nyers májat darálunk a zsiradékkal és tüdővel együtt. Fűszerezése is ugyanaz, csak a vér helyett abáló levet használunk a keveréshez, és őrölt fehérborssal fűszerezzük.
Hajdinakásával töltött hurka ...

Hozzávalók: 25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról, 50 dkg friss kolbász, 50 dkg ~, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, ...

még mindig párás tekintettel emlékszem vissza: tapolcai húsáruház, talponálló reggelizőhely, papírtányér, ~, mustár, fehér kenyér, uborka. aztán pezsgőbár (na, ez a szokás megmaradt). és a tél folyamán többször is megkívántam ezt a miliőt és érzetet. nem a hurkát, az emlékét.

1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és ~
10 dkg füstölt szalonna
4 dl tejföl
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csípős hegyes zöldpaprika
1 teáskanál csombor (borsikafű)
1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só ...

A szigetországi hangulatú reggeli egyébként nagyon rendben volt, a hokilabda formájú ~ (black pudding) és a tócsni (hash brown) hiányát kárpótolta a cideres sült hagyma, ami ugyan nem klasszikus hozzávalója az angol reggelinek, de azért örömmel megettük.
Full English breakfast Budapesten ...

Nagymama tanácsa: A májas és a ~ akkor a legfinomabb, amikorn egészen friss, vagyis közvetlenül disznóvágás után.
Kapcsolódó receptek
Jelenleg nincs kapcsolódó recept ...

2 apró kolbász (vagy 10 dkg ~)
4-5 evőkanál paradicsomos bab
1 evőkanál olaj
a paradicsomos babhoz:
10 dkg főtt fehér bab (konzerv is jó)
3 paradicsom (vagy 2 evőkanál paradicsompüré)
1/4 fej vöröshagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj

őrölt bors ...

Alföldi tüdős, májas és ~ (disznótoros)
Alföldi tüdős-májas hurka (disznóvágás)
Aradi disznótoros töltött káposzta ...

Fánk vagy juhtúrós galuska, ilyenkor a legszokottabb tészta, azután egy nagy tál friss sült kolbász, ez után megint egy másik tál tüdős és ~ frissen sütve. Mindezek mellé igen jó az ecetben eltett vörös, paprikás káposzta. Végül tepertős pogácsát és kocsonyát szoktak feltálalni.

Termését őrölt formában fel szokták használni a ~ ízesítéséhez, de fontos szerepe van savanyúságok eltevésénél is.
Jól illik édes és sós ételekhez is.

Alföldi tüdős, májas és ~ recept
Disznótor
Alföldi tüdős-májas hurka recept ...

Eredetileg a húgyhólyagba töltöttek ~ tölteléket. Akkor még rizs helyett ebben kölest használtak.

A "fehér hurka" párja gyakran "fekete", azaz ~, azonos töltelék vérrel. A legegyszerűbb hurkatöltelék kása és zsiradék, ez bővülhet belsőségekkel.

Első lépés természetesen a disznó leszúrása, vérének felfogása és összegyűjtése, ebből készül a reggeli sült vér és a ~.
Ezt követően a disznót megpörzsöljük majd alaposan lemossuk.

Ez jelenti a tavasz beköszöntöttét. Lássuk a menü leves részét. A leveshez (a savanyúkáposzta leveshez hasonlóan) remekül passzolt a ~, most kabátba burkolva. Hozzávalók: 5 nagy szem burgonya 2 fej hagyma só frissen őrölt bors kakukkfű majoranna [...] ...

Hozzávalók:
70 dkg borjúpacal, fél borjúláb, 30 dkg borjúfej, 10 dkg kolbász, 10 dkg főtt sonka, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál borecet, 2 evőkanál olaj, 15 dkg ~, Édes-nemes pirospaprika ...

Így lassan szállóigévé lesz nálam, hogy nem vagyok Jehovás. (Náluk különben csak a vér tiltott minden formában, így kaják közül a ~ meg ilyesmik. A Krisnások vegák, de az meg nem szekta.) Ezek után persze mondhat bármit az illető a vegaság ellen, valahogy nem hiteles.

Együtt daráljuk le a toka-szalonnát, húsokat, nyesedékeket és háromfelé osztjuk (májas, tüdős, ~). Külön szedjük a kenőmájashoz szükséges bőrkét, szálkás húst és tokaszalonnát, mégpedig az erre szánt májat vesszük alapul, hiszen ugyanannyi részt kell ezekből is felhasználni! ...

Ebéd után elleshetik az érdeklődők a disznósajt, májas-~, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit, valamint a frissen sütött hurka, roppanós kolbász meg is kóstolható.
A napot vidám nótaest és táncmulatság zárja.

Magyarosnak mondott ételeink ősei közül több is felfedezhető a gyűjteményben - kaszáslé, töltött káposzta, ~, levélen sült -, s itt olvasható a paprika, továbbá a paradicsom használatának első feljegyzése is! (...) Az igazi meglepetés azonban, hogy felaprított hagymát pirít a zsíron! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hurka, Leves, Hagyma, Paprika, Saláta?

◄ Vendégváró szelet   Véreshurka ►
 
RSS Mobile