Kezdőlap (Vajban pirított)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vajban pirított

Gasztronómia  Vajastészta  Vajban sült pisztráng

Zelleres őzlábszárleves kakaóvajban pirított zsály...
Beszámoló a Vénusz-Dining Guide Street Food Show-r...
Kakaós kalácskenyér
► augusztus (7) ...


Vajban pirított zsemleszeletekre a sült bélszínszeleteket gombapürével ráhelyezzük. Hollandi mártással leöntjük, kockára vágott, vajban sült paradicsommal, szalmaburgonyával körítjük.
A tetejére, szeletekre vágott pirított szarvasgombát helyezünk.

Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.
a receptet küldte: Nemes Nóra
Értékelje a receptet: ...

Vajban pirított újburgonyát tálaljunk mellé köretnek, ami engedi érvényesülni a tonhal és az üdítően friss fűszernövények ízét.
Bejegyezte: strawberry dátum: 20:29 1 megjegyzés
A bejegyzésre mutató linkek ...

1. Vajban pirított zsemlemorzsára szedjük őket, fahéjas porcukorral, mandulával megszórva forrón tálaljuk.
2. Sütőlapra helyezzük, majd grillezzük még 5-6 percig, így gyönyörű színt kap, s a burka ropogóssá válik.
Mindkét variáció mellé vaníliasódot kínálhatunk.

Túrógombóc 8. -vajban pirított morzsával és tejföllel
Túrógombóc a déditől
Mákos túrógombóc ...

Az eredeti recept vajban pirított újkrumplit és spenótot ajánl mellé, lilahagymás rucola- és madársalátával, koktélparadicsommal és lime-os öntettel.
Bejegyezte: Piszke dátum: 11:17 0 megjegyzés
Címkék: egyszerű, gyors, Halak és halételek, Hoitsy Györgyk, karácsony, lazac, lazacsült, Szabó Péter ...

(ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással;
(ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra ...

- átpasszírozott borsóval leöntött, tojásban és vajban pirított kenyér, melyet kemencében sütöttek
BABA
- lengyel eredetű, erősen fűszerezett lepény. Mazsolával, malaga-szőlővel, citromhéjjal és tejfellel készítették
BABAGUDOVICA, BRAMBORÁK
- cseh (tót) - lásd: dödölle
BABI ...

lengyeles főzelék: a megtisztított, feldarabolt a gőzben vagy sós vízben megfőtt alapanyagot, leszűrve előmelegített, kerek lapos hőálló üvegtálra halmozva vajban pirított zsemlemorzsával meghintve tálaljuk (lengyeles kelvirág, lengyeles kelbimbó, stb.).

Félangolos húsféléket éppen úgy készítenek, mint párolva vagy frissen, vajban pirított húsféléket. Egyik legjellegzetesebb borjúkészítményük a piccata, amely olajban vagy vajban megsült érmécskékből áll, tisztított citromos vajjal fűszerezve, és leöntve.

Lengyeles: főtt zöldség esetében forró vajban pirított és megsózott prézlivel leöntve.
Lyoni: szeletekre vágott, lisztbe forgatott és bő olajban ropogósra sütött hagymával tálalt étel.
Magyaros: lecsós, esetleg pörköltes.

Finomak a meleg előételeik, melyek főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, és vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel tálalják. Készítenek meleg előételeket belsőségekből is - velő, máj - és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket (pirog), tojásételeket is.

A hüvelyeseket, különösen a lencsét általában vajban pirított római köménnyel ízesítik. Ezek a magok fontos alkotóelemei a curry por-nak és a bengáli fűszerkeveréknek, a panch phoron -nak. Utoljára említhetjük, hogy a római kömény alapvető az észak-indiai tandoori ételek elkészítéséhez.

Finomak a meleg előételeik, főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel tálalják. Ez az ún. lengyeles főzelékkészítési mód. Készítenek meleg előételeket belsőségekből is - velő, máj - és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket, tojásételeket is.

A párizsit metéltre vágjuk, és egy kevés vajban pirított reszelt hagymára tesszük. Hozzátesszük a fölszeletelt gombát, sót, borsot, rozmaringot, majd fedő alatt 6-8 percig pároljuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük, és vékony lepényeket sütünk belőle.

Tálaláskor a tányér közepére helyezem a vajban pirított croutont, erre fektetem a grillezett sajtot és a salátával körítem.
Tipp! A grillezett sajtot és a salátát tehetjük szendvicsbe is. A provolone sajtot akár a grillrácson süthetjük (egy alufólia darabot alá), faszénparázs felett.

A halikrát hártyáitól megtisztítjuk, majd hozzáadjuk a vajban pirított vöröshagymát, a főtt, áttört borgonyát, az egész tojásokat. Ízesítjük sóval, törött borssal, morzsolt majoránnával, és jól összedolgozzuk. A masszából pogácsákat formázunk és zsemlemorzsába mártjuk.

lengyelesen forró vajban pirított, sózott prézlivel
lyoni módra sült hagymával
magyaros lecsós, esetleg pörköltös ...

A marhahúst 1 l vízben feltesszük főni, ha félig megpuhult hozzátesszük a vajon pirított rizst és az ugyancsak vajban pirított zöldségeket, meg a zúzát, májat. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, megszórjuk zöld petrezselyemmel, és készre főzzük. Reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat! ...

A főtt liptói párnácskákat tejföllel leöntjük, és megszórjuk pirított szalonnával vagy vajban pirított zsemlemorzsával.
Tanács
A gazdagabb töltelékhez tehetünk bele spenótot, mangoldot, brokkolit vagy pirított hagymát is.

Feleresztjük 3 ½ deci forró tejjel, sót, törött borsot, vágott petrezselymet, öt deka vékonyra reszelt és vajban pirított gombaszeletet, végül pedig egy tojássárgáját keverünk a mártásba.

A 10-15 dekás bélszín-szeleteket a rendes módon beefsteaknek sütjük meg (lásd angolos húsok sütése alatt) és ráhelyezzük egy vajban pirított zsemlye- vagy fehér kenyérszeletre. Tálra tesszük és töltött paradicsommal, meg karikára vágott, zsírban sült burgonyával körítjük.
Linkajánlatunk: ...

Selymes, sűrű zellerkrémleves, vajban pirított rozmaringos, diós croutonnal.
Elkészítés
1 ...

"Tizenkét nagy burgonyát megsütünk, forrón meghámozzuk, áttörjük darab vajjal és hat egész tojással eldörgöljük, megsózzuk, két kis kockára vágott és vajban pirított zsemlyét teszünk hozzá, összekeverjük, és abból gombóczot csinálunk; tálalás előtt forró sós vízben vagy húslevesben megfőzzük, ...

25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstöli szalonna, 10 dkg vajban pirított kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.

forestière (módra)
Az olyan ételeket jelölik így, mikor szárnyasokat, vadakat vajban pirított burgonyával, szalonnával és erdei gombával (róka-, kucsmagomba, vargánya) körítenek.
forno, al~
Kemencében vagy sütőben sült ételek megjelölése.

Elkészítés: A tojásokat vajjal bélelt tepsiben megsütjük, erre ráöntjük a zsírban pirított májat, gombát, és a vajban pirított borsót. Leöntjük a mártással. ...
Tálon sült tojás virslivel recept
Elkészítésí idő: 30 perc ...

Alufóliával letakarva előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb 1 órán keresztül. Köretként vajban pirított burgonya készült hozzá.
Küldte: Danadi's Kitchen
Képfeltöltés ...

Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat. Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek. Az olasz húskészítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat (mortadella) és a különlegesen füstölt sonkák.

A tűzről levesszük, s ha már hűlni kezd, belekeverünk egy felvert tojást.
Vajban pirított zsemlemorzsát készítünk, és evőkanállal galuskákat szaggatunk bele a darából.
Átforrósítjuk, és sózva vagy porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Elkészítés, felhasználás
A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem szabad erősen fűszerezni. A főtt spárgát locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk meg vajban pirított zsemlemorzsával, tálaljuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

Részletfotókon mutatjuk be a garnélarák tisztításának módját, libacombot konfitálunk, gratinírozott zöldséget készítünk. Receptjeink: Csontos borjúkaraj vajban pirított retekkel, újhagymával, Pontyfilé tempura liszttel, sült cukkini virággal és lilahagymával, Lassan sült szarvasgerinc, ...

Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve ...

Végül hozzáadunk még egy fél tejben áztatott zsemlyét, egy késhegynyi törött borsot és néhány szál vajban pirított és felvagdalt zöldpetrezselymet. Mindezt- jól összekeverjük, így krémünk töltésre kész. Ehhez a mennyiséghez 0,80 kg nyers vajastészta szükséges. A teasütemény 1,50 kg.

Amikor kifőtt, vajban pirított teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatom. Ha valaki komolyan diétázik, a zsemlemorzsa elmaradhat. Az öntet pedig édesítővel és eperrel összeturmixolt sovány tejföl vagy joghurt, ha nagyon epresre szeretnénk, és sima citromos-édesítős, ha nem annyira.

Elkészítése: A nyers filézett halat megdaráljuk, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemléket, 2 tojást, a vajban pirított hagymát, az apróra vágott szalonnát, a gombát és a fűszereket.

Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
virgin... = (ha koktél) kevert italok nevének első tagjaként az alkoholmentességre utal ...

Napjainkban az árpaliszt fő eledel a szibériai vidékeken, de gyakran fogyasztják Norvégiában, Skóciában és Írországban is. Észak-Afrikában kuszkusz (árpatöret) is készül belőle. Tibet nemzeti eledelét, a campát (jak vajban pirított árpatöret) is árpalisztből főzik, ...

Elkészítés:
Minden hozzávalót összekeverünk, a tojások fehérjét habbá verjük, és úgy keverjük bele, a zsemléket lereszeljük. Amikor mindent jól összedolgoztunk, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kifőzzük, majd vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Mártonhegyi Mariann, Hódmezővásárhely ...

Tíz percnyi állás után lisztes kézzel gombócokat formázunk, és csipetnyi sóval ízesített forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsepegtetés után vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és málnaszörppel vagy meleg tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Felforraljuk és a forrásban lévő levesbe öntjük a tejszínes keményítőt és beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor beletesszük a vajban pirított apróra kockára vágott zsemlekockát , a durva pirított dióval és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítés: A rántást feleresztjük a leszűrt levessel, hozzátesszük a ledarált húst, a vörösbort, tejföllel és citrommal ízesítve összefőzzük. Vajban pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.
Vadászpecsenye ...

Lisztes kézzel veszek tésztát a kezemben a közepébe fél szilvát és 1 szem kockacukrot teszek gombócokat formálok és a forrásban lévő vízben kifőzöm a gombócokat (újraforrástól számított kb. 5-6 percig), majd leszűröm hideg vízzel leöblítem és vajban pirított zsemlemorzsába forgatom porcukorral ...

Köretként jól illik hozzá, ha 250 g rizst megfőzünk 3/4 l tyúkhúslevesben, belekeverünk 250 g vajban pirított gombát.

Vajban pirított kenyérkockával kínáljuk, ez a klasszikus változat, de szárazon is megpiríthatjuk a kenyeret, sőt kenyér helyett egyéb kockára vágott finomságokkal is mártogathatjuk: például alma, sárgarépa, felaprózott virsli, párizsi, füstölt kolbász, sertéssült, főtt csirkedarabkák stb.
...

A burgonyát hasábokra vágjuk, és megsütjük a zsírban. A főtt zöldségeket sós vajban megpároljuk, és leöntjük vajban pirított morzsával. A rizst csészébe nyomkodjuk, a tál közepére öntjük, körberakjuk a burgonyával, gombával, zöldségekkel.

Hozzáadjuk a búzadarát, a tojások sárgájat, és enyhén megsózzuk. Jól összekeverjük, a végén lazán belekeverjük a habba vert tojásfehérjét is. Bő forró vízben, mérsékelt tűzön, kb. 15 percig főzzük. A megfőtt gombócok tetejére vajban pirított zsemlemorzsát teszünk, es leöntjuk tejföllel.

Főzzük közepes hőfokon puhára, majd pürésítsük a savóval együtt. Ízesítsük sóval, borssal és a zöld citrom héjával és levével. Tálaljuk vajban pirított morzsával, amihez fekete hagymamagot keverünk és locsoljunk rá pár csepp szerecsendió olajat.

20 perc pihentetés után vizes kézzel gombócokat formázok, közepükbe 1-1 darabka epret helyezek, és már lehet is kifőzni, a szokásos módon. Amikor kifőtt, vajban pirított teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatom. Az öntet pedig édesítővel és eperrel összeturmixolt sovány tejföl vagy joghurt.

A burgonyától nem szárad ki a tészta, így ropogós lesz, de belül omlós.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tetejét olvasztott vajban pirított fokhagymával és fűszerekkel, majd rakunk rá sok hagymát, bacont, kolbászt, sajtot, és megsütjük.

Vajjal vagy zsírral kikent tűzálló tálba rétegesen lerakjuk a törökparadicsom-szeleteket, közben minden sort bőven megszórunk reszelt sajttal, és leöntünk paradicsomlével. A tetejét meghintjük vajban pirított zsemlemorzsával, és kis vaj darabkákat is morzsolunk még rá. Kb.

Langyos helyre tesszük, fél órán át állni hagyjuk, hogy a dara jól megduzzadjon. Zubogó forró vízben kifőzzük őket. Ha feljön a víz tetejére, még öt perc. Vajban pirított zsemlemorzsára szedjük, fahéjas porcukorral megszórva forrón tálaljuk.

Ezután belefőzzük a karikákra vágott újhagymát, 20 percig forraljuk.
Tűzálló edénybe átöntjük, a tetejére vajban pirított kenyérszeleteket teszünk, tetejét meghintjük sajttal. Rövid ideig sütjük forró sütőben, míg a sajt megolvad.

Egy 3 literes lábasban zsiradékot forrósítunk és a tököt abban pároljuk fedő alatt, amíg átüvegesedik. A fehérmártást tejföllel elkeverjük és ráöntjük a párolt tökre. 8-10 percre a sütőbe tesszük, tetejét vajban pirított morzsával megszórjuk.

A megtisztított csigákat apróra vágjuk, vajban megpároljuk, felöntjük az átszűrt zöldséglével és 1-1.5 órát főzzük. Közben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a levesbe tesszük. Végül behabarjuk, majd az elkevert tojássárgájára öntjük. Vajban pirított zsemlekockával tálaljuk.

kihűtjük és elkeverjük 6 dkg vajjal, egyenként hozzákeverünk a tojássárgáját, megsózzuk és végül a tojás keményre vert habjával elkeverjük. Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük. Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, és meghinthetjük reszelt sajttal. Vagy vajban pirított ...

A jól lecsurgatott tésztát olvasztott vajon megforgatom, ezután a porcukorral kevert mákkal gazdagon meghintve tálalom. Mák helyett darált cukros dióval is megszórható, vagy pedig vajban pirított zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas cukorral is meghinthető.

Utána forrásban lévő, enyhén sós vízbe kanállal beleszaggatjuk, kb. 4 percig főzzük (addigra feljönnek a galuskák a víz tetejére), majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. A galuskákat 3 dkg vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, tejföllel leöntve tálaljuk.

Az őszi étlapon biztosan szerepel majd a receptben bemutatott étel téli 'testvére', a vaddisznószűz fehérbab-pürével, kakukkfüves fehérbab-krokettel és vajban pirított karottával.

szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztbőlrántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttörtzellert s habverővel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítőül 3 evőkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított ...

Ha megfott, turmixgépben pépesítjük, ízesítjük a citromlével, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kagylókat és az egészet felmelegítjük (forralni már nem szabad). Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.

majd a tálat a sütőbe toljuk, pár percig a maximumon pirítjuk, aztán 180 fokon, a saját levével többször meglocsolva 30 percig alufólia alatt, majd 30 percig anélkül sütjük. A kész pecsenyét deszkára fektetjük, pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük. Vajban pirított, ...

Szűrőlapáttal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezzel is szoktunk dobálózni, napok múltán is, ha megfelelő, több vájlingnyi mennyiséget csinálunk. Bedobom az arcomba, aztán, hamm! ...

Kóstold meg: lehet, hogy utána kell ízesíteni sóval, borssal.
5. Mixerrel krémesítsd, de meg is hagyhatsz néhány egész rákot díszítésnek. Hintsd meg bőven felvagdosott snidlinggel és kínáld vajban pirított zsemlekockákkal.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Liszt, Zsemle, Leves, Zöldség

◄ Vajastészta   Vajban sült pisztráng ►
 
RSS Mobile