Kezdőlap (Vajban pirított)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vajban pirított

Gasztronómia  Vajastészta  Vajban sült pisztráng

Zelleres őzlábszárleves kakaóvajban pirított zsály...
Beszámoló a Vénusz-Dining Guide Street Food Show-r...
Kakaós kalácskenyér
► augusztus (7) ...


Vajban pirított zsemleszeletekre a sült bélszínszeleteket gombapürével ráhelyezzük. Hollandi mártással leöntjük, kockára vágott, vajban sült paradicsommal, szalmaburgonyával körítjük.
A tetejére, szeletekre vágott pirított szarvasgombát helyezünk.

Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.
a receptet küldte: Nemes Nóra
Értékelje a receptet: ...

Vajban pirított újburgonyát tálaljunk mellé köretnek, ami engedi érvényesülni a tonhal és az üdítően friss fűszernövények ízét.
Bejegyezte: strawberry dátum: 20:29 1 megjegyzés
A bejegyzésre mutató linkek ...

1. Vajban pirított zsemlemorzsára szedjük őket, fahéjas porcukorral, mandulával megszórva forrón tálaljuk.
2. Sütőlapra helyezzük, majd grillezzük még 5-6 percig, így gyönyörű színt kap, s a burka ropogóssá válik.
Mindkét variáció mellé vaníliasódot kínálhatunk.

Túrógombóc 8. -~ morzsával és tejföllel
Túrógombóc a déditől
Mákos túrógombóc ...

Az eredeti recept ~ újkrumplit és spenótot ajánl mellé, lilahagymás rucola- és madársalátával, koktélparadicsommal és lime-os öntettel.
Bejegyezte: Piszke dátum: 11:17 0 megjegyzés
Címkék: egyszerű, gyors, Halak és halételek, Hoitsy Györgyk, karácsony, lazac, lazacsült, Szabó Péter ...

(ha bélszínszelet) ~ gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással;
(ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra ...

- átpasszírozott borsóval leöntött, tojásban és ~ kenyér, melyet kemencében sütöttek
BABA
- lengyel eredetű, erősen fűszerezett lepény. Mazsolával, malaga-szőlővel, citromhéjjal és tejfellel készítették
BABAGUDOVICA, BRAMBORÁK
- cseh (tót) - lásd: dödölle
BABI ...

lengyeles főzelék: a megtisztított, feldarabolt a gőzben vagy sós vízben megfőtt alapanyagot, leszűrve előmelegített, kerek lapos hőálló üvegtálra halmozva ~ zsemlemorzsával meghintve tálaljuk (lengyeles kelvirág, lengyeles kelbimbó, stb.).

Félangolos húsféléket éppen úgy készítenek, mint párolva vagy frissen, ~ húsféléket. Egyik legjellegzetesebb borjúkészítményük a piccata, amely olajban vagy vajban megsült érmécskékből áll, tisztított citromos vajjal fűszerezve, és leöntve.

Lengyeles: főtt zöldség esetében forró ~ és megsózott prézlivel leöntve.
Lyoni: szeletekre vágott, lisztbe forgatott és bő olajban ropogósra sütött hagymával tálalt étel.
Magyaros: lecsós, esetleg pörköltes.

Finomak a meleg előételeik, melyek főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, és ~ zsemlemorzsával és tejföllel tálalják. Készítenek meleg előételeket belsőségekből is - velő, máj - és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket (pirog), tojásételeket is.

A hüvelyeseket, különösen a lencsét általában ~ római köménnyel ízesítik. Ezek a magok fontos alkotóelemei a curry por-nak és a bengáli fűszerkeveréknek, a panch phoron -nak. Utoljára említhetjük, hogy a római kömény alapvető az észak-indiai tandoori ételek elkészítéséhez.

Finomak a meleg előételeik, főleg burgonyából és zöldségekből készülnek, ~ zsemlemorzsával és tejföllel tálalják. Ez az ún. lengyeles főzelékkészítési mód. Készítenek meleg előételeket belsőségekből is - velő, máj - és az orosz konyhához hasonlóan tésztaételeket, tojásételeket is.

A párizsit metéltre vágjuk, és egy kevés ~ reszelt hagymára tesszük. Hozzátesszük a fölszeletelt gombát, sót, borsot, rozmaringot, majd fedő alatt 6-8 percig pároljuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük, és vékony lepényeket sütünk belőle.

Tálaláskor a tányér közepére helyezem a ~ croutont, erre fektetem a grillezett sajtot és a salátával körítem.
Tipp! A grillezett sajtot és a salátát tehetjük szendvicsbe is. A provolone sajtot akár a grillrácson süthetjük (egy alufólia darabot alá), faszénparázs felett.

A halikrát hártyáitól megtisztítjuk, majd hozzáadjuk a ~ vöröshagymát, a főtt, áttört borgonyát, az egész tojásokat. Ízesítjük sóval, törött borssal, morzsolt majoránnával, és jól összedolgozzuk. A masszából pogácsákat formázunk és zsemlemorzsába mártjuk.

lengyelesen forró ~, sózott prézlivel
lyoni módra sült hagymával
magyaros lecsós, esetleg pörköltös ...

A főtt liptói párnácskákat tejföllel leöntjük, és megszórjuk pirított szalonnával vagy ~ zsemlemorzsával.
Tanács
A gazdagabb töltelékhez tehetünk bele spenótot, mangoldot, brokkolit vagy pirított hagymát is.

Feleresztjük 3 ½ deci forró tejjel, sót, törött borsot, vágott petrezselymet, öt deka vékonyra reszelt és ~ gombaszeletet, végül pedig egy tojássárgáját keverünk a mártásba.

A 10-15 dekás bélszín-szeleteket a rendes módon beefsteaknek sütjük meg (lásd angolos húsok sütése alatt) és ráhelyezzük egy ~ zsemlye- vagy fehér kenyérszeletre. Tálra tesszük és töltött paradicsommal, meg karikára vágott, zsírban sült burgonyával körítjük.
Linkajánlatunk: ...

Selymes, sűrű zellerkrémleves, ~ rozmaringos, diós croutonnal.
Elkészítés
1 ...

"Tizenkét nagy burgonyát megsütünk, forrón meghámozzuk, áttörjük darab vajjal és hat egész tojással eldörgöljük, megsózzuk, két kis kockára vágott és ~ zsemlyét teszünk hozzá, összekeverjük, és abból gombóczot csinálunk; tálalás előtt forró sós vízben vagy húslevesben megfőzzük, ...

25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstöli szalonna, 10 dkg ~ kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.

forestière (módra)
Az olyan ételeket jelölik így, mikor szárnyasokat, vadakat ~ burgonyával, szalonnával és erdei gombával (róka-, kucsmagomba, vargánya) körítenek.
forno, al~
Kemencében vagy sütőben sült ételek megjelölése.

Elkészítés: A tojásokat vajjal bélelt tepsiben megsütjük, erre ráöntjük a zsírban pirított májat, gombát, és a ~ borsót. Leöntjük a mártással. ...
Tálon sült tojás virslivel recept
Elkészítésí idő: 30 perc ...

Alufóliával letakarva előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb 1 órán keresztül. Köretként ~ burgonya készült hozzá.
Küldte: Danadi's Kitchen
Képfeltöltés ...

Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy ~akat. Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek. Az olasz húskészítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat (mortadella) és a különlegesen füstölt sonkák.

A tűzről levesszük, s ha már hűlni kezd, belekeverünk egy felvert tojást.
~ zsemlemorzsát készítünk, és evőkanállal galuskákat szaggatunk bele a darából.
Átforrósítjuk, és sózva vagy porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Elkészítés, felhasználás
A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem szabad erősen fűszerezni. A főtt spárgát locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk meg ~ zsemlemorzsával, tálaljuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

Részletfotókon mutatjuk be a garnélarák tisztításának módját, libacombot konfitálunk, gratinírozott zöldséget készítünk. Receptjeink: Csontos borjúkaraj ~ retekkel, újhagymával, Pontyfilé tempura liszttel, sült cukkini virággal és lilahagymával, Lassan sült szarvasgerinc, ...

Victor Hugo módra = (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) ~ gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve ...

Amikor kifőtt, ~ teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatom. Ha valaki komolyan diétázik, a zsemlemorzsa elmaradhat. Az öntet pedig édesítővel és eperrel összeturmixolt sovány tejföl vagy joghurt, ha nagyon epresre szeretnénk, és sima citromos-édesítős, ha nem annyira.

Elkészítése: A nyers filézett halat megdaráljuk, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemléket, 2 tojást, a ~ hagymát, az apróra vágott szalonnát, a gombát és a fűszereket.

Villa Franca módon = (ha bélszínszelet) ~ gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
virgin... = (ha koktél) kevert italok nevének első tagjaként az alkoholmentességre utal ...

Napjainkban az árpaliszt fő eledel a szibériai vidékeken, de gyakran fogyasztják Norvégiában, Skóciában és Írországban is. Észak-Afrikában kuszkusz (árpatöret) is készül belőle. Tibet nemzeti eledelét, a campát (jak ~ árpatöret) is árpalisztből főzik, ...

Elkészítés:
Minden hozzávalót összekeverünk, a tojások fehérjét habbá verjük, és úgy keverjük bele, a zsemléket lereszeljük. Amikor mindent jól összedolgoztunk, vizes kézzel gombócokat formálunk, és kifőzzük, majd ~ zsemlemorzsában megforgatjuk.
Mártonhegyi Mariann, Hódmezővásárhely ...

Tíz percnyi állás után lisztes kézzel gombócokat formázunk, és csipetnyi sóval ízesített forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsepegtetés után ~ zsemlemorzsában megforgatjuk és málnaszörppel vagy meleg tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Felforraljuk és a forrásban lévő levesbe öntjük a tejszínes keményítőt és beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor beletesszük a ~ apróra kockára vágott zsemlekockát , a durva pirított dióval és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítés: A rántást feleresztjük a leszűrt levessel, hozzátesszük a ledarált húst, a vörösbort, tejföllel és citrommal ízesítve összefőzzük. ~ zsemlyekockákkal tálaljuk.
Vadászpecsenye ...

Lisztes kézzel veszek tésztát a kezemben a közepébe fél szilvát és 1 szem kockacukrot teszek gombócokat formálok és a forrásban lévő vízben kifőzöm a gombócokat (újraforrástól számított kb. 5-6 percig), majd leszűröm hideg vízzel leöblítem és ~ zsemlemorzsába forgatom porcukorral ...

Köretként jól illik hozzá, ha 250 g rizst megfőzünk 3/4 l tyúkhúslevesben, belekeverünk 250 g ~ gombát.

~ kenyérkockával kínáljuk, ez a klasszikus változat, de szárazon is megpiríthatjuk a kenyeret, sőt kenyér helyett egyéb kockára vágott finomságokkal is mártogathatjuk: például alma, sárgarépa, felaprózott virsli, párizsi, füstölt kolbász, sertéssült, főtt csirkedarabkák stb.
...

A burgonyát hasábokra vágjuk, és megsütjük a zsírban. A főtt zöldségeket sós vajban megpároljuk, és leöntjük ~ morzsával. A rizst csészébe nyomkodjuk, a tál közepére öntjük, körberakjuk a burgonyával, gombával, zöldségekkel.

Hozzáadjuk a búzadarát, a tojások sárgájat, és enyhén megsózzuk. Jól összekeverjük, a végén lazán belekeverjük a habba vert tojásfehérjét is. Bő forró vízben, mérsékelt tűzön, kb. 15 percig főzzük. A megfőtt gombócok tetejére ~ zsemlemorzsát teszünk, es leöntjuk tejföllel.

Főzzük közepes hőfokon puhára, majd pürésítsük a savóval együtt. Ízesítsük sóval, borssal és a zöld citrom héjával és levével. Tálaljuk ~ morzsával, amihez fekete hagymamagot keverünk és locsoljunk rá pár csepp szerecsendió olajat.

20 perc pihentetés után vizes kézzel gombócokat formázok, közepükbe 1-1 darabka epret helyezek, és már lehet is kifőzni, a szokásos módon. Amikor kifőtt, ~ teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatom. Az öntet pedig édesítővel és eperrel összeturmixolt sovány tejföl vagy joghurt.

A burgonyától nem szárad ki a tészta, így ropogós lesz, de belül omlós.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tetejét olvasztott vajban pirított fokhagymával és fűszerekkel, majd rakunk rá sok hagymát, bacont, kolbászt, sajtot, és megsütjük.

Vajjal vagy zsírral kikent tűzálló tálba rétegesen lerakjuk a törökparadicsom-szeleteket, közben minden sort bőven megszórunk reszelt sajttal, és leöntünk paradicsomlével. A tetejét meghintjük ~ zsemlemorzsával, és kis vaj darabkákat is morzsolunk még rá. Kb.

Langyos helyre tesszük, fél órán át állni hagyjuk, hogy a dara jól megduzzadjon. Zubogó forró vízben kifőzzük őket. Ha feljön a víz tetejére, még öt perc. ~ zsemlemorzsára szedjük, fahéjas porcukorral megszórva forrón tálaljuk.

Ezután belefőzzük a karikákra vágott újhagymát, 20 percig forraljuk.
Tűzálló edénybe átöntjük, a tetejére ~ kenyérszeleteket teszünk, tetejét meghintjük sajttal. Rövid ideig sütjük forró sütőben, míg a sajt megolvad.

Egy 3 literes lábasban zsiradékot forrósítunk és a tököt abban pároljuk fedő alatt, amíg átüvegesedik. A fehérmártást tejföllel elkeverjük és ráöntjük a párolt tökre. 8-10 percre a sütőbe tesszük, tetejét ~ morzsával megszórjuk.

A megtisztított csigákat apróra vágjuk, vajban megpároljuk, felöntjük az átszűrt zöldséglével és 1-1.5 órát főzzük. Közben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a levesbe tesszük. Végül behabarjuk, majd az elkevert tojássárgájára öntjük. ~ zsemlekockával tálaljuk.

kihűtjük és elkeverjük 6 dkg vajjal, egyenként hozzákeverünk a tojássárgáját, megsózzuk és végül a tojás keményre vert habjával elkeverjük. Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük. Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, és meghinthetjük reszelt sajttal. Vagy ~ ...

A jól lecsurgatott tésztát olvasztott vajon megforgatom, ezután a porcukorral kevert mákkal gazdagon meghintve tálalom. Mák helyett darált cukros dióval is megszórható, vagy pedig ~ zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas cukorral is meghinthető.

Utána forrásban lévő, enyhén sós vízbe kanállal beleszaggatjuk, kb. 4 percig főzzük (addigra feljönnek a galuskák a víz tetejére), majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. A galuskákat 3 dkg ~ zsemlemorzsában megforgatjuk, tejföllel leöntve tálaljuk.

Az őszi étlapon biztosan szerepel majd a receptben bemutatott étel téli 'testvére', a vaddisznószűz fehérbab-pürével, kakukkfüves fehérbab-krokettel és ~ karottával.

szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztbőlrántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttörtzellert s habverővel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítőül 3 evőkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. ~ ...

Ha megfott, turmixgépben pépesítjük, ízesítjük a citromlével, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kagylókat és az egészet felmelegítjük (forralni már nem szabad). ~ zsemlekockákkal tálalhatjuk.

majd a tálat a sütőbe toljuk, pár percig a maximumon pirítjuk, aztán 180 fokon, a saját levével többször meglocsolva 30 percig alufólia alatt, majd 30 percig anélkül sütjük. A kész pecsenyét deszkára fektetjük, pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük. ~, ...

Szűrőlapáttal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, majd ~ zsemlemorzsába forgatjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezzel is szoktunk dobálózni, napok múltán is, ha megfelelő, több vájlingnyi mennyiséget csinálunk. Bedobom az arcomba, aztán, hamm! ...

Kóstold meg: lehet, hogy utána kell ízesíteni sóval, borssal.
5. Mixerrel krémesítsd, de meg is hagyhatsz néhány egész rákot díszítésnek. Hintsd meg bőven felvagdosott snidlinggel és kínáld ~ zsemlekockákkal.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Liszt, Zsemle, Leves, Zöldség?

◄ Vajastészta   Vajban sült pisztráng ►
 
RSS Mobile