Kezdőlap (Vajas tészta)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Vajas tészta


 

Vajas tészta

Gasztronómia  Vajas tekercs  Vajastáskák

Vajas tészta
Ha egyszer már nekiláttunk a blundel készítésnek, gyakorlatilag megtanultuk vajas tészta készítését is. Eltérés csak az összetevőknél van, a hajtogatás ugyanaz. Ezt kihasználva, a blundel fázisképeit raktam be segítségként.


Vajas tészta
" Dán vajas tészta (4 adag)
Egy tálban a liszthez gyúrjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejben felfuttatott élesztőt. Ezután kinyújtjuk, majd a középső harmadára tesszük a felvert vajat, és behajtogatjuk. Így újból ...

Az a bizonyos dán vajas tészta...
Valamelyik nap épp tűrhetetlen édességvággyal küzdöttem, amikor is eszembe jutott az a Limara -féle dán vajas tészta, amit már annyian kipróbáltak, és amiről mindenki ódákat zengett.

Most itt vagy: Kezdőlap / Hasznos lehet / Alaptészták / Expressz vajas tészta
Expressz vajas tészta
15 dkg margarin
25 dkg liszt
csipet só
kevés szódavíz ...

Vajas tészta alatt párolt zöldségek
Hozzávalók: 6 személyre: 1 csomag leveles tészta 15 dkg paradicsom 10 dkg sárgarépa 10 dkg burgonya 20 dkg cukkini 10 dkg póréhagyma 15 dkg gomba 20 dkg főtt fehérbab (vagy babkonzerv) 3 evőkanál olaj 1 ...

Vajas tészta

A vajas tészta a hájashoz hasonlóan leveles tészta, így elkészítése is megegyezik vele. Az optimális eredmény eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő hőfok fenntartása, az alapos hűtés.

Vajas tészta recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, négyzet alakúra kinyújtjuk, majd négyszer összehajtjuk, ismét kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, végül kinyújtjuk, és fantáziánkra bízva használjuk fel....

vajas tészta,
sűrű vaníliakrém,
vegyes befőtt vagy gyümölcssaláta,
2 dl tejszín.

Vajas tészta francia elnevezése.
[szerkesztés] Mintavétel
nagyobb mennyiségű tételből előírt módon történő mintamennyiség elkülönítése vizsgálat céljára.
[szerkesztés] Mixer ...

A vajas tésztatömböt belenyújtjuk a tűzálló formába majd készre sütjük és a következőképpen elkészítjük hozzá a sárga krémet: ...

A vajas tészta közben parciálisan felolvadt, de kicsire nem adtam, sütőpapírral bélelt sütőtálba gyömöszköltem, részben tépkedtem, az egyenletes rétegvastagságra csak nagyjából törekedve. Peremet is gyurmáztam és tapasztottam neki.

Omlós vajas tészta
Szitáljuk a lisztet és a sót gyúródeszkára. A közepén készített mélyedésbe tegyünk vajat és vizet (1. kép). Kézzel keverjük össze a hozzávalókat, miközben a vajat összedolgozzuk a liszttel (2. kép). A...
Rántott zsálya ...

25 dkg vajas tészta (mirelit)
A tetejére
1 tojás, 3 evőkanál mandulaforgács
Elkészítése: ...

1 adag házi vajas tészta (50-55 dkg)
a töltelékhez: 30 dkg trappista sajt
Elkészítés ...

Élesztős és a vajas tészta keveréke.
Bográcsban főzés
A főzőedények közül ez az egyik legrégibb, már a vándorló törzsek is használták. Manapság leginkább vasból készült és zománcozott bográcsok kaphatók.

Tészta: nyers vajas tészta, amit 1/2cm vastagra nyújtunk, kibélelünk vele egy sütőformát és 1/2órára hideg helyre tesszük.

1 csomag friss vajas tészta
50 dkg paradicsom
1-1 csokor friss metélőhagyma és petrezselyem zöldje és kaporlevél
25 dkg lágy túró (lehet kecske- vagy juhtúró is)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
darált bors
1 ág kakukkfű ...

» 30 dkg vajas tészta
» 15 dkg porcukor
» 1 g fahéj
» 5 dkg morzsa
» 10 dkg dió
» 2 dkg mazsola
» 1 kg reszelt alma
» 1 tojás sárgája ...

Hozzávalók: 2 lap vajas tészta (10Ă- 20 cm) 60 g Milka alpesi tejcsokoládé 1 tojássárgája Elkészítés: A vajas tésztát a gyúródeszkára tesszük és hagyjuk felengedni ( kb. 15 perc), ...

50 dkg leveles­ vajas tészta (mirelit vagy friss),
15 dkg reszelt füstölt sajt,
1 zacskó gombaleves-por,
1 dl tejföl,
2 tojás,
liszt a tészta nyújtásához,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint törött bors és só ...

camembert sajt, vajas tészta, 1 tojás sárgája, szezámmag,
körte, jégsaláta, aszalt gyümölcsök, magvak, balzsam krém (más néven glaszé), olíva olaj, szója szósz.

Megjegyzés: A vajas tészta készítése többórás művelet. Természetesen semmi sem olyan finom, mint a házi változat, de ebben az esetben kimondottan bátorítok mindenkit a bolti tészta vásárlására.
Joghurtos tejszínpuding
Hozzávalók: ...

Hozzávalók:
1 adag vajas tészta, 1000 g alma, 150 g cukor, 120 g dió, 70 g mazsola(pici rummal meglocsolva a beáztatás után), őrölt fahéj ,50 g zsemlemorzsa, 1db tojás, porcukor a szóráshoz ...

Hozzávalók 1 csomag vajas tészta 1 csomag camembert körsajt kb. 20 dkg áfonyadzsem (legjobb a házi készítésű) 4-5 szál rozmaring 4 dkg zöld natúr pisztácia 4 dkg darabolt mandula tisztított A kenéshez: 1 tojás Elkészítés módja A vajas tésztát ...

1 csomag mélyhűtött vajas tészta
15 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj
1 dl tejszín, 2 tojás, 1 kg birs
Elkészítése: ...

1 doboz mirelit leveles vajas tészta 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 3 evőkanál olaj 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió ízlés szerint törött bors és só tojás a tetejére kevés liszt a tészta nyújtásához A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra aprítom.

Hozzávalók: 50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, ...

Céklás hajtogatott vajas tészta
Céklás csokoládékrém céklás kosárkálban
Céklás leveles tészta céklával és mascarponeval
Fehér püspökkenyér vagy habszelet
Dán vajastészta karamelizált almával
Finom rácsos
Csokis keksz chilivel és csokilencsével ...

Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas tészta, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg darált mandula, 1 teáskanál zöldmandula aroma, 15 dkg porcukor, 4 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt (ha nincs, a búzaliszt is megtelel), 1 dl sűrű tejföl, csipetnyi só.

Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 10 dkg porcukrot, vaníliacukrot, 4 egész tojást, nagy csipet sót és kb. 1 dl tejet, keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.

A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha nagyon nem megy az összeállítása, segítségül beletehetünk egy tojássárgáját. Az nagyon fontos, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta.

Nem kell hozzá sokkal több, egyszerűen hidegre kell tenni ha nagyon ragadós lenne, mert vajas tészta lévén nem szereti a túl meleg konyhát. Fél óra hűtőben és gyönyörűen lehet nyújtani. Mennyisége.

16 darabhoz: 1 adag mélyhűtött leveles vajas tészta, 30 dkg gesztenyemassza, 3 evőkanál rum + a babapiskótára, 1 tasak hidegen készíthető vanília krém, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 doboz babapiskóta, tojás a kenéshez, porcukor a szóráshoz ...

vagy forgácsfánk, könnyü vajas tészta zsirban kisütve, melyhez az anyagot következő arányokban veszik: 4 tojássárga, 2 evőkanál porcukor, 4 kanál tejfel (v. egy kis vaj), 1 kanál fehér bor és 2 marék liszt; miután az anyagot jól megdolgozták, ...

Gazdag, vajas tészta, sok-sok kandírozott és aszalt gyümölccsel. Fontos eleme a henger alakja és a kupolája. Népszerű édesség, akár egy kellemes pohár bor vagy csokoládé mellé, de ajándékba is adják.

A darázsfészek tésztája úgynevezett félvajas tészta, avagy hajtogatott élesztős tészta.

Hozzávalók: 5 darab virsli, 40 dkg darált hús, 200 gramm fagyasztott vajas tészta, zsemlemorzsa, 1 közepesen nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma,1 tojás, só, bors. Elkészítés: 1.

3 mm vastagra és valamilyen formával kiszúrom, de négyzetekre felvágva is jó (így nem lesz maradék, ugyanis a leveles-vajas tészta leeső részeit egymásra kell rakosgatni és úgy kinyújtani. Ha összegyúrjuk, nem lesz réteges).

1 adag élesztős leveles tészta (a receptjét itt találod meg:ÉLESZTŐS LEVELES VAJAS TÉSZTA), 1 tojás villával fölverve, porcukor. A töltelékhez: ...

Ez a tészta a leveles, vajas tészta gyors változata. A mai rohanó világban sok asszonynak nem mindegy mennyi időt tölt a konyhában, ezért is ajánlom figyelmetekbe.

Kinyújtjuk a következő tésztát és az előző vajas tészta tetejére tesszük. Ezen is elosztunk egy adag vajat, majd beborítjuk a következő kinyújtott tésztával. Addig folytatjuk, míg elfogy az összes tészta és a vaj.

sárgája segítségével gyorsan egy könnyű vajas tészta alapot összeállítok. Fenti mennyiség egy 28 cm-es kerek forma kibéleléséhez tökéletes, amit behelyezek a mélyhűtőbe kb 5 percre. Villával átszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.

Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 25 dkg kicsontozott hús (bármilyen fajta lehet), 2 db egész tojás, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, ...

2 doboz vajas tészta (1 doboz kb. 45-50 dkg), a vaníliakrémhez: 8 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg tej, 2 csomag vaníliás cukor, a tojáshabhoz: 8 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, a szóráshoz: porcukor, 1 vaníliás cukor ...

Hozzávalók:
1 csomag vajas tészta
3-4 szép érett alma
10-15 deka szeletelt mandula
8-10 deka barna cukor
egy kisebb üveg meggybefőtt (lecsepegtetve és kinyomva)
1 evőkanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj
vaj a tortaforma kikenéséhez ...

A nagyon vékony vajas tészta gyorsabban felmelegedett nyújtás közben, így nehezebb volt vele dolgozni, de az eredmény kétségtelenül kárpótolt :-) ...

Sima vajas tészta, a citrom héjával ízesítve, amibe reszelt és száraz, őrölt alakban kerül a gyömbér. Később kedvetekre lehet növelni a gyömbér mennyiségét, de elsőre ennyi elég. A kigyúrt tésztát szaggassátok ki olyan formára, amilyenre szeretnétek.

30 dkg mélyhűtött leveles vajas tészta, 50 dkg eper, fél vaníliarúd, 10 dkg kristálycukor, 8 lap zselatin, 1,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 2-3 evőkanál citromlé, a tészta nyújtásához: liszt.
Elkészítése: ...

1 csomag bolti leveles tészta (vajas tészta)
kevés só
1 egész tojás
20 dkg sajt (pl.Eidami, Trappista) - lereszeljük (apró lyukú reszelőn)
kevés sima liszt a sodródeszkára
kevés olaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez ...

Sütés előtt kivesszük, hogy formázhatóra lágyuljon vissza a vajas tészta, majd több úton is elindulhatunk:
1. Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formára szaggatjuk.
2. Hengerré sodorjuk, és éles késsel vékony korongokra vágjuk.

sokszor nem szívesen eszi meg a "hagyományos" kenyeret - szóval azt, ami kenyérnek is néz ki formája szerint - időnként elég nagy kreativitásra ösztönöz; így születtek a datolyás kenyérmuffinok és a magos kenyérmuffinok, a törpkenyér, a vajas tészta ...

A hideg, kemény margarint elmorzsoljuk a liszt másik felével, a rétestésztát kinyújtjuk, a vajas tésztaanyagot beletesszük a közepébe, kisodorjuk és összehajtjuk.

Anyu a hagyományos linzerkarikát annyiban tartotta meg, hogy az alsó réteg valóban vajas tészta lett. Ezt megkente lekvárral, arra került egy réteg vékonyra nyújtott marcipán, némi étcsokoládéval bevonva.

Hozzávalók 8 adaghoz:
1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta,
50 dkg alma,
6 ek. tetszés szerinti müzli-keverék,
1/2 citrom leve,
ízlés szerint 8-10 dkg cukor,
1 mk. törött fahéj.
A tészta tetejére: 1 tojás,
kevés porcukor.

Hozzávalók 20 szelethez: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg cseresznye, 4 evőkanál kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojás, kevés liszt.

Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveses-vajas tészta
(50 dkg),
1 tojás,
2-3 evokanál finomliszt,
25 dkg kemény sárgabarack-dzsem
(vagy egyéb beszáradt lekvár).

Ez a tészta eredetileg is és nálam is vajas tészta. Nekem kellett bele ennyi vaj. Persze lehet ilyen csigát sima kelt tésztából is sütni, de nekem az nem ízlett.

Cimkék: vendégváró falatok, vajas tészta, tészta recept, tojás recept, sörkorcsolya, parajkrémleves, paraj leves, fritatta ...

1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.

12 darabhoz:
egy adag kész, félvajas tészta (lásd Ananászos csiga)
8 púpozott evőkanál porcukor
2 evőkanál őrölt fahéj ...

Egy nem túl erős barriqolású 2005-ös szekszárdi Pinot Noir-t javaslok hozzá, de a vajas tészta és a gombák ízhatása miatt egy izgalmas balatonfelvidéki Chardonnay Cuveé is jól harmonizálhat vele.
Kedvencekhez ad
Bookmark ...

Hozzávalók: 40 dkg mélyhűtött vajas tészta, 20 dkg őszibaracklekvár, 5 dkg darált dió, 1 tojás, vaníliás cukor.

A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel.
Hibalehetőségek: előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet:
1.

1/3 részét a 50 dkg vajjal jól eldolgozzuk és huvös helyre félre, tesszük.
Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 10 dkg porcukrot, vaníliacukrot, 4 egész tojást, nagy ...

millefeuille
Leveles tészta, hajtogatott vajas tészta. Édes töltelékkel számos sütemény kiinduló anyaga. Sós töltelékkel, apróra darabolva étvágygerjesztőként kínálják.

10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár ...

Spárgás pite baconnel és camemberttel
NAGYON egyszerű házileveles-vajas tészta és pálmal...
Hokkaido kalács
Snidlinges sajtkrémmel töltött uborkafalatok
Kókuszos epertorta forró tejes piskótával és JÁTÉ...

Hozzávalók: 4 dkg puha vaj, 1-1 ek összevágott petrezselyem, snidling és rozmaring, 1 gerezd összetört fokhagyma, pici őrölt bors, 2 lap fagyasztott leveles vajas tészta, 2 dkg olvasztott vaj, 2 ek szemes mák
Fűszeres grissini ...

10 dkg sárgabarack dzsem
5 dkg mazsola
5 dkg mandulapehely
1 teáskanál fahéj
5 dkg porcukor
50 dkg sárgabarack konzerv
5 dkg dió
1 csomag fagyasztott vajas tészta ...

3-4 mm vastagságúra, keksz- vagy mézeskalácsformákkal vágd ki belőle a sütiket (nagyjából azonos méret kerüljön majd egyszerre a sütőbe). Helyezd a sütőlapra, és ott nyomdázz.
Dolgozz gyorsan, mert a vajas tészta hamar újra lágyul! ...

A pite lényegét mindig a töltelék adja, de a tészta elkészítésére is ízlés szerint többféle variáció létezik. Ha a tovább gombra kattint egy könnyen elkészíthető vajas tészta receptjét ismerheti meg.

Ezért van az, hogy a legtöbb félvajas tészta (pl. a bejgli) csak a sütőben tud teljesen megkelni.

Alulra általában 4 darab jut, ezt a réteget megszórjuk cukrozott darált dióval, majd jött újabb 5-6 vajas tésztakocka, diószórás.

Lásd még: Lásd még: Citrom, Tejföl, Torta, Csokoládé, Kenyér

Gasztronómia  Vajas tekercs  Vajastáskák

 
RSS Mobile