Kezdőlap (Vajas tészta)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vajas tészta

Gasztronómia  Vajas tekercs  Vajastáskák

Vajas tészta
Ha egyszer már nekiláttunk a blundel készítésnek, gyakorlatilag megtanultuk vajas tészta készítését is. Eltérés csak az összetevőknél van, a hajtogatás ugyanaz. Ezt kihasználva, a blundel fázisképeit raktam be segítségként.


Vajas tészta
" Dán vajas tészta (4 adag)
Egy tálban a liszthez gyúrjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejben felfuttatott élesztőt. Ezután kinyújtjuk, majd a középső harmadára tesszük a felvert vajat, és behajtogatjuk. Így újból ...

Az a bizonyos dán vajas tészta...
Valamelyik nap épp tűrhetetlen édességvággyal küzdöttem, amikor is eszembe jutott az a Limara -féle dán vajas tészta, amit már annyian kipróbáltak, és amiről mindenki ódákat zengett.

Most itt vagy: Kezdőlap / Hasznos lehet / Alaptészták / Expressz vajas tészta
Expressz vajas tészta
15 dkg margarin
25 dkg liszt
csipet só
kevés szódavíz ...

Vajas tészta alatt párolt zöldségek
Hozzávalók: 6 személyre: 1 csomag leveles tészta 15 dkg paradicsom 10 dkg sárgarépa 10 dkg burgonya 20 dkg cukkini 10 dkg póréhagyma 15 dkg gomba 20 dkg főtt fehérbab (vagy babkonzerv) 3 evőkanál olaj 1 evőkanál vágott petrezselyem 1 evőkanál vágott bazsalikom ...

~

A ~ a hájashoz hasonlóan leveles tészta, így elkészítése is megegyezik vele. Az optimális eredmény eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő hőfok fenntartása, az alapos hűtés.

~ recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, négyzet alakúra kinyújtjuk, majd négyszer összehajtjuk, ismét kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, végül kinyújtjuk, és fantáziánkra bízva használjuk fel....

~,
sűrű vaníliakrém,
vegyes befőtt vagy gyümölcssaláta,
2 dl tejszín.

~ francia elnevezése.
[szerkesztés] Mintavétel
nagyobb mennyiségű tételből előírt módon történő mintamennyiség elkülönítése vizsgálat céljára.
[szerkesztés] Mixer ...

A ~tömböt belenyújtjuk a tűzálló formába majd készre sütjük és a következőképpen elkészítjük hozzá a sárga krémet: ...

A ~ közben parciálisan felolvadt, de kicsire nem adtam, sütőpapírral bélelt sütőtálba gyömöszköltem, részben tépkedtem, az egyenletes rétegvastagságra csak nagyjából törekedve. Peremet is gyurmáztam és tapasztottam neki. A nyújtás szóba se került.

Omlós ~
Szitáljuk a lisztet és a sót gyúródeszkára. A közepén készített mélyedésbe tegyünk vajat és vizet (1. kép). Kézzel keverjük össze a hozzávalókat, miközben a vajat összedolgozzuk a liszttel (2. kép). A...
Rántott zsálya ...

25 dkg ~ (mirelit)
A tetejére
1 tojás, 3 evőkanál mandulaforgács
Elkészítése: ...

1 adag házi ~ (50-55 dkg)
a töltelékhez: 30 dkg trappista sajt
Elkészítés ...

Élesztős és a ~ keveréke.
Bográcsban főzés
A főzőedények közül ez az egyik legrégibb, már a vándorló törzsek is használták. Manapság leginkább vasból készült és zománcozott bográcsok kaphatók. Egytálételeket készítünk parázs fölé lógatott (edényben) bográcsban.

Tészta: nyers ~, amit 1/2cm vastagra nyújtunk, kibélelünk vele egy sütőformát és 1/2órára hideg helyre tesszük.

1 csomag friss ~
50 dkg paradicsom
1-1 csokor friss metélőhagyma és petrezselyem zöldje és kaporlevél
25 dkg lágy túró (lehet kecske- vagy juhtúró is)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
darált bors
1 ág kakukkfű ...

» 30 dkg ~
» 15 dkg porcukor
» 1 g fahéj
» 5 dkg morzsa
» 10 dkg dió
» 2 dkg mazsola
» 1 kg reszelt alma
» 1 tojás sárgája ...

Hozzávalók: 2 lap ~ (10Ă- 20 cm) 60 g Milka alpesi tejcsokoládé 1 tojássárgája Elkészítés: A vajas tésztát a gyúródeszkára tesszük és hagyjuk felengedni ( kb. 15 perc), majd kinyújtjuk és karácsonyi csillagformával kiszaggatjuk.

50 dkg leveles­ ~ (mirelit vagy friss),
15 dkg reszelt füstölt sajt,
1 zacskó gombaleves-por,
1 dl tejföl,
2 tojás,
liszt a tészta nyújtásához,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint törött bors és só ...

camembert sajt, ~, 1 tojás sárgája, szezámmag,
körte, jégsaláta, aszalt gyümölcsök, magvak, balzsam krém (más néven glaszé), olíva olaj, szója szósz.
Ketté vágtam a sajtot, majd közepére helyeztem egy körte karikát (magháztól megszabadítva természetesen).

Megjegyzés: A ~ készítése többórás művelet. Természetesen semmi sem olyan finom, mint a házi változat, de ebben az esetben kimondottan bátorítok mindenkit a bolti tészta vásárlására.
Joghurtos tejszínpuding
Hozzávalók: ...

Hozzávalók:
1 adag ~, 1000 g alma, 150 g cukor, 120 g dió, 70 g mazsola(pici rummal meglocsolva a beáztatás után), őrölt fahéj ,50 g zsemlemorzsa, 1db tojás, porcukor a szóráshoz ...

Hozzávalók 1 csomag ~ 1 csomag camembert körsajt kb. 20 dkg áfonyadzsem (legjobb a házi készítésű) 4-5 szál rozmaring 4 dkg zöld natúr pisztácia 4 dkg darabolt mandula tisztított A kenéshez: 1 tojás Elkészítés módja A vajas tésztát olvasszuk ki, majd a lapokat vágjuk ketté...

1 csomag mélyhűtött ~
15 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj
1 dl tejszín, 2 tojás, 1 kg birs
Elkészítése: ...

1 doboz mirelit leveles ~ 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 3 evőkanál olaj 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió ízlés szerint törött bors és só tojás a tetejére kevés liszt a tészta nyújtásához A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra aprítom. A felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom.

Hozzávalók: 50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-~, 1 kg meggy, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült).

Céklás hajtogatott ~
Céklás csokoládékrém céklás kosárkálban
Céklás leveles tészta céklával és mascarponeval
Fehér püspökkenyér vagy habszelet
Dán vajastészta karamelizált almával
Finom rácsos
Csokis keksz chilivel és csokilencsével
Adventi mézeskalács koszorú ...

Hozzávalók: 50 dkg leveles ~, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg darált mandula, 1 teáskanál zöldmandula aroma, 15 dkg porcukor, 4 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt (ha nincs, a búzaliszt is megtelel), 1 dl sűrű tejföl, csipetnyi só.
Először a túrótölteléket készítem el.

Hozzávalók: 1 csomag leveles-~ (mirelit vagy 50 dkg házilag készített ~).
A túrótöltelékhez 25 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál sűrű tejföl, 10-12 dkg porcukor.

Míg a ~ pihen, a liszt másik részéhez 10 dkg porcukrot, vaníliacukrot, 4 egész tojást, nagy csipet sót és kb. 1 dl tejet, keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.

A tészta eredetileg a klasszikus omlós-~, de ha nagyon nem megy az összeállítása, segítségül beletehetünk egy tojássárgáját. Az nagyon fontos, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta.

Nem kell hozzá sokkal több, egyszerűen hidegre kell tenni ha nagyon ragadós lenne, mert ~ lévén nem szereti a túl meleg konyhát. Fél óra hűtőben és gyönyörűen lehet nyújtani. Mennyisége.

16 darabhoz: 1 adag mélyhűtött leveles ~, 30 dkg gesztenyemassza, 3 evőkanál rum + a babapiskótára, 1 tasak hidegen készíthető vanília krém, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 doboz babapiskóta, tojás a kenéshez, porcukor a szóráshoz ...

vagy forgácsfánk, könnyü ~ zsirban kisütve, melyhez az anyagot következő arányokban veszik: 4 tojássárga, 2 evőkanál porcukor, 4 kanál tejfel (v. egy kis vaj), 1 kanál fehér bor és 2 marék liszt; miután az anyagot jól megdolgozták, ...

Gazdag, ~, sok-sok kandírozott és aszalt gyümölccsel. Fontos eleme a henger alakja és a kupolája. Népszerű édesség, akár egy kellemes pohár bor vagy csokoládé mellé, de ajándékba is adják.

A darázsfészek tésztája úgynevezett fél~, avagy hajtogatott élesztős tészta.

Hozzávalók: 5 darab virsli, 40 dkg darált hús, 200 gramm fagyasztott ~, zsemlemorzsa, 1 közepesen nagy hagyma, 2 cikk fokhagyma,1 tojás, só, bors. Elkészítés: 1. A virsliket megfőzzük, csak vigyázzunk ne legyen nagyon puhára főzve, tehát kevesebb ideig főzzük mint általában. 2.

3 mm vastagra és valamilyen formával kiszúrom, de négyzetekre felvágva is jó (így nem lesz maradék, ugyanis a leveles-~ leeső részeit egymásra kell rakosgatni és úgy kinyújtani. Ha összegyúrjuk, nem lesz réteges). A kiszúrt darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem.

1 adag élesztős leveles tészta (a receptjét itt találod meg:ÉLESZTŐS LEVELES VAJAS TÉSZTA), 1 tojás villával fölverve, porcukor. A töltelékhez: ...

Ez a tészta a leveles, ~ gyors változata. A mai rohanó világban sok asszonynak nem mindegy mennyi időt tölt a konyhában, ezért is ajánlom figyelmetekbe. Készítése előtti nap este csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, másnap már fel is dolgozható minden hajtogatás és pihentetés nélkül.

Kinyújtjuk a következő tésztát és az előző ~ tetejére tesszük. Ezen is elosztunk egy adag vajat, majd beborítjuk a következő kinyújtott tésztával. Addig folytatjuk, míg elfogy az összes tészta és a vaj. Az utolsó tészta tetejére már nem kerül vaj.

sárgája segítségével gyorsan egy könnyű ~ alapot összeállítok. Fenti mennyiség egy 28 cm-es kerek forma kibéleléséhez tökéletes, amit behelyezek a mélyhűtőbe kb 5 percre. Villával átszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.
Előmelegített 180 ÂşC -os sütőben elősütöm.

Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) gyorsfagyasztott leveles-~, 25 dkg kicsontozott hús (bármilyen fajta lehet), 2 db egész tojás, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, ...

De ez annyira ~ (több a vaj mint a liszt, ha megnézitek az arányokat), szerintem a teflonból is ki kell jönnie. Sajnos már nem tudom kipróbálni, mert nekem a teflonos muffinforma csak pár sütés erejéig működött papír nélkül, aztán minden beleragadt. Szóval berágtam rá és kikukáztam.

Hozzávalók:
2 doboz ~ (1 doboz kb. 45-50 dkg), a vaníliakrémhez: 8 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg tej, 2 csomag vaníliás cukor, a tojáshabhoz: 8 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, a szóráshoz: porcukor, 1 vaníliás cukor ...

Hozzávalók:
1 csomag ~
3-4 szép érett alma
10-15 deka szeletelt mandula
8-10 deka barna cukor
egy kisebb üveg meggybefőtt (lecsepegtetve és kinyomva)
1 evőkanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj
vaj a tortaforma kikenéséhez ...

A nagyon vékony ~ gyorsabban felmelegedett nyújtás közben, így nehezebb volt vele dolgozni, de az eredmény kétségtelenül kárpótolt :-) ...

2., Egyszerűbb, ha a pitetésztával kezditek. Sima ~, a citrom héjával ízesítve, amibe reszelt és száraz, őrölt alakban kerül a gyömbér. Később kedvetekre lehet növelni a gyömbér mennyiségét, de elsőre ennyi elég. A kigyúrt tésztát szaggassátok ki olyan formára, amilyenre szeretnétek.

30 dkg mélyhűtött leveles ~, 50 dkg eper, fél vaníliarúd, 10 dkg kristálycukor, 8 lap zselatin, 1,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 2-3 evőkanál citromlé, a tészta nyújtásához: liszt.
Elkészítése: ...

1 csomag bolti leveles tészta (~)
kevés só
1 egész tojás
20 dkg sajt (pl.Eidami, Trappista) - lereszeljük (apró lyukú reszelőn)
kevés sima liszt a sodródeszkára
kevés olaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez ...

A fagyasztást nem teszteltük, ellenben a kuglóffal. Kevert ~, nehéz, nem az a levegős-habos élesztős fajta, és a kávé-kakaó párosának köszönhetően meglehetősen felnőttes ízvilágú.
Ha marad a kávé-kakaó keverékből, keverjük el forró tejben - csodafinom...

Anyu a hagyományos linzerkarikát annyiban tartotta meg, hogy az alsó réteg valóban ~ lett. Ezt megkente lekvárral, arra került egy réteg vékonyra nyújtott marcipán, némi étcsokoládéval bevonva. Végül mindegyiket egy-egy szép szem dióval díszítette. Tömény élvezet ez is.
Szenteste ...

Azt hiszem az a tény, hogy Manó sokszor nem szívesen eszi meg a "hagyományos" kenyeret - szóval azt, ami kenyérnek is néz ki formája szerint - időnként elég nagy kreativitásra ösztönöz; így születtek a datolyás kenyérmuffinok és a magos kenyérmuffinok, a törpkenyér, a ~ alapú minikuglóf ...

A hideg, kemény margarint elmorzsoljuk a liszt másik felével, a rétestésztát kinyújtjuk, a ~anyagot beletesszük a közepébe, kisodorjuk és összehajtjuk. Ezután még háromszor nyújtjuk-hajtogatjuk, oly módon, hogy negyed órát mindig pihentetjük.

TIROLI BARACKOS RÉTES
Tiroli barackos rétes Hozzávalók: 50 dkg leveles ~. Töltelék: 1 kg kemény húsú öszibarack, 15 dkg tört piskótamorzsa (összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült is jó), 1 mokkáskanál ő
oldal:
1 ...

Hozzávalók 8 adaghoz:
1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles ~,
50 dkg alma,
6 ek. tetszés szerinti müzli-keverék,
1/2 citrom leve,
ízlés szerint 8-10 dkg cukor,
1 mk. törött fahéj.
A tészta tetejére: 1 tojás,
kevés porcukor.

Hozzávalók (6 darab):
1 csomag leveles ~, 1 kis tojás; a töltelékhez: kb. 25 dkg szeder, 2 dl habtejszín, 1-2 kávéskanál vaníliás cukor
A díszítéshez:
porcukor ...

Hozzávalók 20 szelethez: 1 doboz mirelit leveles-~, 1 kg cseresznye, 4 evőkanál kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojás, kevés liszt.

Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveses-~
(50 dkg),
1 tojás,
2-3 evokanál finomliszt,
25 dkg kemény sárgabarack-dzsem
(vagy egyéb beszáradt lekvár).

Ez a tészta eredetileg is és nálam is ~. Nekem kellett bele ennyi vaj. Persze lehet ilyen csigát sima kelt tésztából is sütni, de nekem az nem ízlett.

Cimkék: vendégváró falatok, ~, tészta recept, tojás recept, sörkorcsolya, parajkrémleves, paraj leves, fritatta ...

1 doboz mirelit leveles-~,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.

12 darabhoz:
egy adag kész, fél~ (lásd Ananászos csiga)
8 púpozott evőkanál porcukor
2 evőkanál őrölt fahéj ...

Egy nem túl erős barriqolású 2005-ös szekszárdi Pinot Noir-t javaslok hozzá, de a ~ és a gombák ízhatása miatt egy izgalmas balatonfelvidéki Chardonnay Cuveé is jól harmonizálhat vele.
Kedvencekhez ad
Bookmark ...

Hozzávalók: 40 dkg mélyhűtött ~, 20 dkg őszibaracklekvár, 5 dkg darált dió, 1 tojás, vaníliás cukor.

Vékony tészta, sok töltelék. Pont fain! Nagyon gyorsan elfogyott, nagyon finom volt.
Ez a ~ is nagy kedvenc: a Tésztavarázs c. könyvből származik.
Körmölte: Nassoló Naplopó dátum: 7:10
2 megjegyzés: ...

1/3 részét a 50 dkg vajjal jól eldolgozzuk és huvös helyre félre, tesszük.
Míg a ~ pihen, a liszt másik részéhez 10 dkg porcukrot, vaníliacukrot, 4 egész tojást, nagy ...

millefeuille
Leveles tészta, hajtogatott ~. Édes töltelékkel számos sütemény kiinduló anyaga. Sós töltelékkel, apróra darabolva étvágygerjesztőként kínálják.

Tejfölös-epres brownie
Kakaós csiga
Spárgás pite baconnel és camemberttel
NAGYON egyszerű házileveles-~ és pálmal...
Hokkaido kalács
Snidlinges sajtkrémmel töltött uborkafalatok
Kókuszos epertorta forró tejes piskótával és JÁTÉ...

Hozzávalók: 4 dkg puha vaj, 1-1 ek összevágott petrezselyem, snidling és rozmaring, 1 gerezd összetört fokhagyma, pici őrölt bors, 2 lap fagyasztott leveles ~, 2 dkg olvasztott vaj, 2 ek szemes mák
Fűszeres grissini ...

10 dkg sárgabarack dzsem
5 dkg mazsola
5 dkg mandulapehely
1 teáskanál fahéj
5 dkg porcukor
50 dkg sárgabarack konzerv
5 dkg dió
1 csomag fagyasztott ~ ...

Lisztes deszkán nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagságúra, keksz- vagy mézeskalácsformákkal vágd ki belőle a sütiket (nagyjából azonos méret kerüljön majd egyszerre a sütőbe). Helyezd a sütőlapra, és ott nyomdázz.
Dolgozz gyorsan, mert a ~ hamar újra lágyul! ...

Pitét készíthetünk télen-nyáron, gyümölcsöset, sajtkrémeset, csokisat, mogyorósat, a variációk száma végtelen. A pite lényegét mindig a töltelék adja, de a tészta elkészítésére is ízlés szerint többféle variáció létezik. Ha a tovább gombra kattint egy könnyen elkészíthető ~ receptjét ...

Ezért van az, hogy a legtöbb fél~ (pl. a bejgli) csak a sütőben tud teljesen megkelni. Ennek azután olyan kellemetlen következményei lehetnek, hogy kireped az oldala, mert mire a tészta közepe is megkel, addig a külseje megpirul, és nem tud tágulni.

Alulra általában 4 darab jut, ezt a réteget megszórjuk cukrozott darált dióval, majd jött újabb 5-6 ~kocka, diószórás.
20 percig kelesztjük az 50 fokosra állított sütőben, majd felcsavarjuk a hőfokot 180 fokra, és nagyjából 25 perc alatt megsütjük a sütiket.

Saját készítésű - így adalékanyagoktól mentes - vajas tésztát. Nem tart sokáig az elkészítése, sós vagy édes étel is készülhet belőle, és le is fagyasztató, hasonlóan a leveles tésztához.
Sós vagy édes ~ alaprecept itt és itt is megtalálható.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Citrom, Tejföl, Torta, Csokoládé, Kenyér?

◄ Vajas tekercs   Vajastáskák ►
 
RSS Mobile