Kezdőlap (Vadas mártás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Vadas mártás


 

Vadas mártás

Gasztronómia  Vadas marhahús  Vadas őzgerinc

Húsgombóc vadas mártással
Hozzávalók 4 főre 50 dkg darált marhahús, 1 db zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy fehérrépa, 1 kis zeller, 1 l húsleves (kockából),2 ek olaj, 2 ek cukor, 2 dl tejföl, ...


Karfiol vadas mártásban
Az idén nem túl gyakran került karfiol a tányérunkra. Sajnos nem volt túl jó év erre /sem/. Az üzletben leginkább kicsi, foltos példányokat találtam, abból meg nem igazán volt gusztusom valamit készíteni.

A Vadas mártáshoz 1 kg répát megpucoltam és vastag karikákra vágtam,1 szál fehérrépát is adtam hozzá,ugyanígy karikákra vágva,majd 1 nagyobb fej nagy kockákra vágott vöröshagymával feltettem főni.

BURGONYAGOMBÓC VADAS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 1 tojás, 2 bögre liszt, 2 dl tej, 1 szelet kenyér, só, étolaj, mustár, cukor, pirított gomba.

Hogyan készül a Pulyka vadas mártással?
Elkészítés:
Egy kis olajon kissé megpirítjuk a nagyobb darabokra vágott combot, utána kevés vörös bort vagy vizet öntünk alá.

Belsőségekkel töltött nyúlcomb, vadas mártással ... XI.9.szám
Belsőségekkel töltött nyúlcomb, vadas mártással és zöldséges sáfrányos tésztával
A nyúlcomb elkészítése: ...

Vadas mártás őzhússal, petrezselymes burgonyagombóccal
120 perc nehéz kedvencekhez adom
Részletes recept ...

Vadas mártás barnarizses rizskeverékkel
Igen, a vadas mártást is lehet hús nélkül élvezni. Míg a család spagetti tésztával ette, én viszont a barnarizses rizskeveréket választottam, mely három féle rizst tartalmaz (no, nem fehéret).

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük.

Vadas mártás
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, 2 ek. mustár, 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 3 dl erőleves, só, bors, kakukkfű, szerecsendió, majoránna, babérlevél ...

Vadas mártás recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, majd forró vajon megdinszteljük. Felengedjük a borral és az ecettel, majd belekeverjük a babérlevelet, a borsot és a borókabogyót. 5 percig főzzük, belekeverjük az ala...

vadas mártás sajtos hús grillázs káposztaleves sütő petrezselyemgyökér zöldborsó lisztérzékny hízó kúra sátgarépa hárslevelű egytál étel szilva vanília gombóc sült csirke sangria fűszer karácsony tejtermék dió feketeerdő zöldfűszeres dalmát karaj ...

vadas mártások, dzsem, bor
Ánizs:
főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek ...

Majdnem vadas mártás, de mégsem. Attól sokkal gazdagabb, izgalmasabb. Imádom! Leginkább akkor készül, ha nővéremék meglátogatnak, olyankor a sógorom szokta készíteni.
Hozzávalók:
1 marhanyelv ...

Az egész vadas mártásba 1 evőkanál mustár kell. Ha normális minőségűt választasz vagy házilag készíted, akkor szerintem nem lesz egy adag ételtől semmi baja. És miért van ilyen szigorú kúrán, hogy még mustárt sem ehet? Hány éves?
Értékelés: Nincs ...

Őzpörkölt vadas mártással és pikáns gombamártással (hamarosan!)
Hagymával resztelt máj, köretént kovászos uborka (isteni a kettő együtt)
Pikáns kacsacombok lilakáposztával és almával ...

Hamis vadas mártás
Hozzávalók: 1 csokor leveszöldség 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál rizsliszt 1 evőkanál gluténmentes mustár 1 evőkanál cukor 3 evőkanál olaj fél citrom leve 2 babérlevél 2 dl tejföl bors só A zöldségeket megtisztítjuk, ...

Vadételek és vadas mártások nélkülözhetetlen fűszere...
Hazánkban is előforduló örökzöld cserje, melynek kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert.

Sertéscsülök vadas mártásban
1 kg füstölt csülök, 2 szál sárga-, és fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 5 szem bors, 2 babérlevél, cukor, ecet, só ...

Szarvas comb vadas mártásban
60-70 dkg szarvas comb, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 tej vöröshagyma, 10 szem egész bors, 2 babérlevél, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 citrom, 1 kávéskanál mustár, 1 csapott evőkanál cukor, 2 tojásnyi zsír, ...

vadas mártás). A korszerű konyhatechnológiában jelentősége csökkent, mert az erősen pirított cukor és liszt a gyomor nyálkahártyáját károsíthatja. Itt a lisztet barnára pirítjuk az erősebb pörzsanyag képződés, már erőteljes ízt ad az ételnek.

Párolt marhanyelv vadas mártással? Rántott borjúláb? Velős palacsinta? Májpuding? Na, itt már a férjem is némi utálkozással kérte a felolvasás megszakítását. Pedig a pacalt, a különböző hurkákat még nem is vettem számba.

Tölteni lehet bármivel ami paleo. Én maradék vadas mártást, sült húst, paradicsomot tettem bele.
A tortilla állagra nem lett ropogós, inkább puha maradt.
A ropogós verzióhoz több kókuszliszt kell. Azért elfogyott :-) ...

Burgonyából készült ételekhez, gulyáshoz, káposztafélékhez, vadhúsokhoz, vadas mártáshoz, sonkapáchoz, savanyúságokhoz, egybesült sertés- és marhahúshoz, savanykás ízű mártásokhoz, szószokhoz, pástétomokhoz, ...

Azt hiszem a húslevesek szinte elengedhetetlen kísérője a vadas mártás. Bevallom, nem tudom, miért lett éppen vadas a neve, hiszen a mártásban semmiféle vadhús nincs. Legalábbis abban a változatban, amit én szoktam készíteni.

Borecetes-medvehagymás vadas mártás
Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
Vadas karajból ...

Jó tanács: a burgonyapogácsákat spenót, sóska és vadas mártások mellé is elkészíthetjük.
Sajtos zöldségremegős ...

Párolt rizzsel tálald, mártásnak jó hozzá majonéz, paradicsomszósz, vagy ha van, maradék vadas mártás. De önmagában is finom.

A készítése kicsit emlékeztetett engem a júliusi őzhúsomra, abba is került méz, és bor helyett egy kis must is (a vadas mártásba). Én zsemlegombócot készítettem hozzá, de ezeket a krumpligolyóbisokat bármikor elfogadnám! ...

A vadas mártásban a legtöbbször zsemlegombóc vagy krumpli gombóc dagonyázik. Ennek a köretnek közkedvelt cseh és német változata a knédli, a gőzölt kelt tészta. A törökök ezt a tésztát mantinak hívják, a kínaiak pedig baozi néven kínálják.

Gyakran pirított cukorral fokozzuk a barnaságot, így jellegzetes íz alakítható ki (pl. vadas mártás). A korszerű konyhatechnológiában jelentősége csökkent, mert az erősen pirított cukor és liszt a gyomor nyálkahártyáját károsíthatja.

A hozzávalókat összedolgozzuk, kb. 1 órát állni hagyjuk. Gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket, ügyelve, hogy ne főzzük túl. Vadas mártással és Fe-mini csőtésztával tálaljuk.

» 2 kg őzkaraj
» só, bors
» 1 ek. vaj
» 2 kk. pástétomfűszer
» 4 adag párolt rizs
» 4 dl vadas mártás ...

Lásd még: Lásd még: Vadas, Tojás, Zöldség, Paradicsom, Tejföl

Gasztronómia  Vadas marhahús  Vadas őzgerinc

 
RSS Mobile