Kezdőlap (Vadas mártás)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Vadas mártás

Gasztronómia  Vadas marhahús  Vadas őzgerinc

Húsgombóc vadas mártással
Hozzávalók 4 főre 50 dkg darált marhahús, 1 db zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy fehérrépa, 1 kis zeller, 1 l húsleves (kockából),2 ek olaj, 2 ek cukor, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 ek mustár, 1 babérlevél, ...


Karfiol vadas mártásban
Az idén nem túl gyakran került karfiol a tányérunkra. Sajnos nem volt túl jó év erre /sem/. Az üzletben leginkább kicsi, foltos példányokat találtam, abból meg nem igazán volt gusztusom valamit készíteni.

A Vadas mártáshoz 1 kg répát megpucoltam és vastag karikákra vágtam,1 szál fehérrépát is adtam hozzá,ugyanígy karikákra vágva,majd 1 nagyobb fej nagy kockákra vágott vöröshagymával feltettem főni.Fűszereztem őrölt feketeborssal,sóval és tettem bele 6 darab babérlevelet is.

BURGONYAGOMBÓC VADAS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 1 tojás, 2 bögre liszt, 2 dl tej, 1 szelet kenyér, só, étolaj, mustár, cukor, pirított gomba.

Hogyan készül a Pulyka vadas mártással?
Elkészítés:
Egy kis olajon kissé megpirítjuk a nagyobb darabokra vágott combot, utána kevés vörös bort vagy vizet öntünk alá.

Belsőségekkel töltött nyúlcomb, vadas mártással ... XI.9.szám
Belsőségekkel töltött nyúlcomb, vadas mártással és zöldséges sáfrányos tésztával
A nyúlcomb elkészítése: ...

Vadas mártás őzhússal, petrezselymes burgonyagombóccal
120 perc nehéz kedvencekhez adom
Részletes recept ...

Vadas mártás barnarizses rizskeverékkel
Igen, a vadas mártást is lehet hús nélkül élvezni. Míg a család spagetti tésztával ette, én viszont a barnarizses rizskeveréket választottam, mely három féle rizst tartalmaz (no, nem fehéret).

Vadas mártás
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és tejfölös habarással, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá ...

Vadas mártás
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, 2 ek. mustár, 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, 3 dl erőleves, só, bors, kakukkfű, szerecsendió, majoránna, babérlevél ...

Vadas mártás recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, majd forró vajon megdinszteljük. Felengedjük a borral és az ecettel, majd belekeverjük a babérlevelet, a borsot és a borókabogyót. 5 percig főzzük, belekeverjük az ala...

Vadas mártás halfilével
A zöldségeket karikára vágom, a hagymával és a fokhagymával együtt felteszem ételízesítős vízben, főni. Miután megfőtt, leszűröm. A...
4 személyre
45 perc
Részletek ...

vadas mártás sajtos hús grillázs káposztaleves sütő petrezselyemgyökér zöldborsó lisztérzékny hízó kúra sátgarépa hárslevelű egytál étel szilva vanília gombóc sült csirke sangria fűszer karácsony tejtermék dió feketeerdő zöldfűszeres dalmát karaj túrótorta
Teszteld a tudásod! ...

vadas mártások, dzsem, bor
Ánizs:
főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek ...

Majdnem vadas mártás, de mégsem. Attól sokkal gazdagabb, izgalmasabb. Imádom! Leginkább akkor készül, ha nővéremék meglátogatnak, olyankor a sógorom szokta készíteni.
Hozzávalók:
1 marhanyelv ...

Az egész vadas mártásba 1 evőkanál mustár kell. Ha normális minőségűt választasz vagy házilag készíted, akkor szerintem nem lesz egy adag ételtől semmi baja. És miért van ilyen szigorú kúrán, hogy még mustárt sem ehet? Hány éves?
Értékelés: Nincs
Vadas ...

Őzpörkölt vadas mártással és pikáns gombamártással (hamarosan!)
Hagymával resztelt máj, köretént kovászos uborka (isteni a kettő együtt)
Pikáns kacsacombok lilakáposztával és almával ...

Hamis vadas mártás
Hozzávalók: 1 csokor leveszöldség 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál rizsliszt 1 evőkanál gluténmentes mustár 1 evőkanál cukor 3 evőkanál olaj fél citrom leve 2 babérlevél 2 dl tejföl bors só A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük.

Áfonya: vadas mártások, dzsem, bor.
Ánizs: főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök.
Babérlevél: levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál.

Vadételek és vadas mártások nélkülözhetetlen fűszere...
Hazánkban is előforduló örökzöld cserje, melynek kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert.
Beltartalmi jellemzői ...

Sertéscsülök vadas mártásban
1 kg füstölt csülök, 2 szál sárga-, és fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 5 szem bors, 2 babérlevél, cukor, ecet, só ...

Szarvas comb vadas mártásban
60-70 dkg szarvas comb, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 tej vöröshagyma, 10 szem egész bors, 2 babérlevél, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 citrom, 1 kávéskanál mustár, 1 csapott evőkanál cukor, 2 tojásnyi zsír, 1 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál tejföl, ...

Vörösboros hamis vadas mártás
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj, 2-3 db sárgarépa (kb. 30-35 dkg), 1-2 db petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg), 1 kis fej salotta hagyma, 1 csapott evőkanál jó minőségű mustár, 3 evőkanál sovány tejföl, 1/2 dl jó minőségű száraz vörösbor, 8-10 db borókabogyó, só, ...

Ilyen rántás készül például a vadas mártáshoz, a lencsefőzelékhez.
BARTALIS MÓDRA
- ha halászlé, paradicsompürével, vörösborral és cseresznyepaprikával
BASMATI
- rizsfajta, indiai ételekhez használják
BASSZAL (ARAB)
- vöröshagyma (lilahagyma)
BATÁTA (ARAB)
- édesburgonya ...

vadas mártás). A korszerű konyhatechnológiában jelentősége csökkent, mert az erősen pirított cukor és liszt a gyomor nyálkahártyáját károsíthatja. Itt a lisztet barnára pirítjuk az erősebb pörzsanyag képződés, már erőteljes ízt ad az ételnek.

Korántsem ért véget a móka, mert a vadas mártásnak is kell egy nap pihenő. A zöldséget pucoljuk meg, daraboljuk fel ujjpercnyi darabokra. Vágjuk apróra a hagymát és kevés zsíron fonnyasszuk meg. Jöhet a zöldség, amit pár percig átfuttatunk a hagymán. Közepes hőmérsékleten dolgozzunk.

Párolt marhanyelv vadas mártással? Rántott borjúláb? Velős palacsinta? Májpuding? Na, itt már a férjem is némi utálkozással kérte a felolvasás megszakítását. Pedig a pacalt, a különböző hurkákat még nem is vettem számba.

Jó tanács: a burgonyapogácsákat spenót, sóska és vadas mártások mellé is elkészíthetjük.
Sajtos zöldségremegős
Hozzávalók: 15 dkg zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 3 szál sárgarépa, 10 dkg morzsolt kukorica, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejszín, 2 tojás, 2 dkg vaj, só őrölt bors ...

Tölteni lehet bármivel ami paleo. Én maradék vadas mártást, sült húst, paradicsomot tettem bele.
A tortilla állagra nem lett ropogós, inkább puha maradt.
A ropogós verzióhoz több kókuszliszt kell. Azért elfogyott :-) ...

Burgonyából készült ételekhez, gulyáshoz, káposztafélékhez, vadhúsokhoz, vadas mártáshoz, sonkapáchoz, savanyúságokhoz, egybesült sertés- és marhahúshoz, savanykás ízű mártásokhoz, szószokhoz, pástétomokhoz, savanyú és ecetes ételekhez elengedhetetlen ízesítő a babérlevél.

A levest vadasmártásos penne kísérte.
Azt hiszem a húslevesek szinte elengedhetetlen kísérője a vadas mártás. Bevallom, nem tudom, miért lett éppen vadas a neve, hiszen a mártásban semmiféle vadhús nincs. Legalábbis abban a változatban, amit én szoktam készíteni.
Vadasmártás
hozzávalók ...

Borecetes-medvehagymás vadas mártás
Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
Vadas karajból ...

barna rántás
A forró zsiradékban először egy kevés cukrot pirítunk, ezután tesszük csak hozzá a lisztet, és készre pirítjuk. Ilyen rántás készül például a vadas mártáshoz.
barquette
Csónak formájú sütemény, sósan étvágygerjesztőként, édes töltelékkel desszertként kínálják.

Párolt rizzsel tálald, mártásnak jó hozzá majonéz, paradicsomszósz, vagy ha van, maradék vadas mártás. De önmagában is finom.

A készítése kicsit emlékeztetett engem a júliusi őzhúsomra, abba is került méz, és bor helyett egy kis must is (a vadas mártásba). Én zsemlegombócot készítettem hozzá, de ezeket a krumpligolyóbisokat bármikor elfogadnám!
A fotók is megint lenyűgözőek! ...

A vadas mártásban a legtöbbször zsemlegombóc vagy krumpli gombóc dagonyázik. Ennek a köretnek közkedvelt cseh és német változata a knédli, a gőzölt kelt tészta. A törökök ezt a tésztát mantinak hívják, a kínaiak pedig baozi néven kínálják.

Gyakran pirított cukorral fokozzuk a barnaságot, így jellegzetes íz alakítható ki (pl. vadas mártás). A korszerű konyhatechnológiában jelentősége csökkent, mert az erősen pirított cukor és liszt a gyomor nyálkahártyáját károsíthatja.

» 2 kg őzkaraj
» só, bors
» 1 ek. vaj
» 2 kk. pástétomfűszer
» 4 adag párolt rizs
» 4 dl vadas mártás ...

A levesből kiszedtem a babérleveleket, majd botmixerrel összeturmixoltam a zöldségeket. Már ekkor egy elég sűrű krémlevest kaptunk, jól nézett ki, és nagyon jó illata volt, de ebbe még jön a vadas mártás lényege, amitől nem levessel öntjük majd le a húst.

A barna rántáshoz a lisztet barnára pirítjuk. A forró zsiradékban először egy kevés cukrot pirítunk, ezután tesszük csak hozzá a lisztet, és készre pirítjuk. Ilyen rántás készül például a vadas mártáshoz, a lencsefőzelékhez.
Batonra vágás: ...

A húst kivesszük letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldséghez adjuk a két kanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük a páclevével és a mártást pár percig főzzük. 1 dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásra öntjük.

50 dkg krumplit kockára vágva megfőztem, áttörtem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam egy tojást, 10 dkg lisztet és kb. 8-10 dkg reszelt sajtot. Nagyobb nudlikat formáztam és forró olajban nagy lángon pirosra sütöttem. Nagyon finom!
A levesben főtt pulykahúst leöntöttem a vadas mártással, ...

A dinsztelt szalonnához hozzáöntjük a vörösbort, a kész vadas mártást, és összefőzzük. A szőlőt megmossuk, a lefejtett szemeket kettévágjuk, és összedolgozzuk a csipkebogyólekvárral. A sütőből kivett húst frissen felszeletve, a hagymával, a vadas szósszal és a lekvárral körítve tálaljuk.

Finom volt így együtt ez a hármas, nekem nagyon ízlett. Legközelebb sovány malacka húsból fogom megfőzni, mint főétel. Mivel a kaprot itthon senki nem kedveli rajtam kívül, így a többieknek majd vadas mártással fogom kínálni. Könnyű, tavaszias húsétel.

Beletesszük a mustárt, a citromkarikákat és a babérlevelet, és lassú tűzön besűrítjük a vadas mártást. Ha szükséges sózzuk, vagy citromlével savanyítjuk. Kivesszük belőle a citromkarikákat és babérlevelet, belekeverjük a tejfölt.

Tripla kukoricás kenyér
Vaníliás keksz tojás nélkül
Vaníliás kinyomós keksz
Vitamin csiga
Zellergombóc vadas mártással és Fe-mini csőtésztával
Zöldséges fasírt
Zsemlegombóc
Gyümölcsös beledobálós süti
Gyümölcsös torta
Gyümölcstorta ...

Csusza - túrós, szalonnával
Csuszpájz - bab (Gerührte Bohnen, Bohnenbrei)
Csülkös - káposzta
Csülök - nyárs
Csülök - sertés, vadas mártásban
Csülök - sonka
Csülök - tekercs, töltött
Czifray István 1840 - halleves olaszosan
Czifray István 1840 - pontyleves ...

Lásd még: Lásd még: Vadas, Tojás, Zöldség, Paradicsom, Tejföl

◄ Vadas marhahús   Vadas őzgerinc ►
 
RSS Mobile