Kezdőlap (Ürühús)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Ürühús


 

Ürühús

Gasztronómia  Ürgepörkölt  Vad

Dobrodzsai ürühús
Hozzávalók 10 adaghoz: 2,4 kg ürücomb, 200 ml. olaj, 250 gr. hagyma, 250 gr. sárgarépa, 50 ml. ecet, 100 gr. vaj, 25 gr. fokhagyma, 50 gr. cukor, 50 gr. mustár, 1 gr. babérlevél, 500 gr. makaróni, 250 gr. tejföl, 5 gr. só.


A bárány- és ürühúsból készíthető frissensültek különlegességnek számítanak étlapjainkon, mivel csak az év egy meghatározott időszakában rendelkezünk vele. Különös gondot fordítsunk elkészítésükre, a frissensütés időzítésére és az azonnali tálalásra.

Ürühús chilimártásban
Elkészítése kb. 2 órát vesz igénybe. Áztassuk kb. fél órát. Energiatartalma kb. 750 kcal adagonként. Rizzsel kínáljuk.

Az ürühúst megmossuk, egy centis kockákra vágjuk, majd leforrázzuk, és hideg vízzel leöblítjük. Fazékba tesszük, és 1,2 liter vízzel fölöntjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, a fokhagymával meg a borssal fűszerezzük.

Az ürühúst felkockázzuk. 1 fej vöröshagymát megfuttatunk zsíron, pirospaprikát szórunk rá és elkeverjük. Rádobjuk az ürühúst. 2 kicsi babérlevelet, 1 csipet köménymagot és 1 zúzott fokhagymát adunk hozzá. Lassú tűzön félig megfőzzük a húst.

Angol ürühús
A nagyobb kockákra vágott ürühúst jól megmossuk hideg vízben, feltesszük főni vastagra vágott leveszöldséggel, később beletesszük a kelkáposztát hosszúkásra vágva, sóval, törött borssal, vörös- és fok...
további találatok...

Fejtett bab ürühússal recept
Elkészítésí idő: 120 perc
Elkészítés: A felkockázott húst vajon megpirítjuk, majd besózzuk, borsozzuk. Hozzárakjuk a feldarabolt krumplit, a babot, a csombort és 4 deci vizet. Lefedve 1,5 órán keresztül pároljuk.

Hozzávalók:
40 dkg ürühús (comb, esetleg lapocka),
15 dkg burgonya,
10 dkg vöröshagyma,
5 dkg liszt,
1 dl tejfel,
20 dkg vegyes zöldség,
10 dkg zöldbab,
ízlés szerint só, bors, majoránna és babérlevél,
5 dkg füstölt szalonna.

Hozzávalók:
30 dkg ürühús, 30 dkg burgonya, 25 dkg zöldbab, 1 púpozott evőkanál liszt, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag , 1 dl tejföl, fél citrom ...

Eredeti recept szerint ürühúsból készül, de érdemes ezt a szójás változatot is kipróbálni.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a nagy kockákra vágott ürühúst, s jól átsütjük. 4 dl víz hozzáadása után puhára főzzük.
Közben felverjük a joghurtot, s beletesszük a jól összemorzsolt sáfrányt, sót.

Az eredetileg ürühúsból készülő palóclevesbe én általában pulyka mellet vagy combot szoktam tenni, hamarabb megfő a báránynál, és persze olcsóbb is. Igazából ebbe is mehet bármi, a marhától a disznóig minden passzol, lényeg, hogy legyen benne hús.

Török eredetű, rizses ürühúsból készített rakott étel.
[szerkesztés] Pimpós
vékony penészréteg képződése a savanyítva tartósított készítményeken, vagy rosszul kezelt borokon.
[szerkesztés] Pint
régi űrmérték, 1,415 l ...

Dobrodzsai ürühús
Dolce al Café
Dolmadakia jalantzi (Töltött szőlőlevelek)
Dolmades (Töltött szőlőlevelek)
Domates salatasi - (Török paradicsomsaláta)
Dorozsmai - molnárponty 1.
Dorozsmai - molnárponty 2.
Dödöli
Dr.

és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal,
babbérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra
összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve, ...

Olajban, szeletelt póréhagymát pirítunk, hozzáadjuk az előkészített ürühúst. Sózzuk és lassú párolással puhára pároljuk. Közben az elpárolgó levet vízzel pótoljuk. Amikor a hús majdnem puha, megszórjuk curry porral.

Fűszerként főként Dél-Európában használják hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére, fűszerező szószok alkotóeleme. (A Gyros vagy Savarma öntetének egyik alkotórésze).

Az ürühúst vagdaljuk apró (kb. 2 dekás) kockákra, mossuk meg és pirítsuk meg egy kis törött köménymaggal és egy babérlevéllel a hagymás zsírban.

Nálam nem ürühúsból készül, hanem szinte mindig növendék borjúból. Hozzáteszem, ürühúsból készülne, ha rendszeresen hozzájutnék olyan jóféléhez, mint amilyen borjúhoz szoktam.

hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére, fűszerező szószok alkotóeleme. (A Gyros vagy Savarma öntetének egyik alkotórésze).

Húst bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha-, borjú-, bárány- és ürühús, de fogyasztják a kecskehúst, a házinyúlat, és a különféle vadakat, vadszárnyasokat is.

Közben személyenként 10 dkg ürühúst kis kockákra vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát.

A bárány-, a birka-, a juh-, és az ürühús felosztása és elhelyezkedése a jószágon
Csirke
Csibe, csirke, jérce, tyúk, kakas, kappan kortól, mérettől és ivartól függő elnevezések, de akkor is a leggyakrabban asztalunkra kerülő háziszárnyasunkat takarja.

Nagy magyar klasszikus, mely eredetileg ürühúsból készülne, de nyugodtan használható ehelyett marha, vagy - mint az én esetemben - sertéshús is. Fontos, hogy pörköltnek való, ne túl száraz húst válasszunk.
Hozzávalók ...

Kitűnő fűszer szószok, sültek, pulykatöltelékek, ürühús ízesítéséhez. Központi fűtéses helyiségekben forrázatának gőze frissíti a levegőt, inha­láláshoz alkalmazva könnyíti a légzést, és enyhíti a gőz fullasztó hatását.

Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?

Szegfűbors: pácok, szószok, halételek, vagdalt és ürühús, saláták.
Szegfűszeg: befőttek, kompótok, sütemények, szószok, forralt bor.
Szerecsendió: levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok.

Ha például a korai kelkáposzta, a kelvirág, vagy az ürühús jellegzetes szagát akarjuk eltávolítani, akkor forrásban lévő vízbe tesszük, egy pillanatig forrni hagyjuk benne, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és másik vízben folytatjuk a főzést.

HOSZPOT vagy HOCHEPOT - Balkáni eredetű egykor népszerű étel. Ürühúsdarabok sárgarépával, burgonyával és fűszeres lében megfőzve. A 19. század második felétől leírásokban, irodalmi alkotásokban gyakran szereplő étel.

Szegfűbors: pácok, szószok, halételek, pástétomok, vagdalt és ürühús, hurkák, saláták
Szegfűszeg: befőttek, kompótok, sütemények szószok, forralt bor
Szerecsendió: levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok ...

A felhasználása nagyon változatos: bizonyos ételekbe (céklasaláta, körözött) csak beleszórjuk, másokba (kelkáposzta-főzelék, ürühús) belefőzzük, a köménymaglevesnél a rántásba tesszük és együtt forraljuk, ...

Egy egészen elzárható edényt béleljünk ki káposztalevéllel, utána egy réteg hámozott nyers burgonyát szeletekre metélve rakjunk rá, s erre a jól kivert és borsozott ürühúst, reá ismét káposztalevelet, erre megint burgonyakarikákat, ...

pácok, szószok, halételek, vagdalt és ürühús, saláták
Szegfűszeg:
befőttek, kompótok, sütemények szószok, forralt bor ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tojás, Liszt, Zöldség, Hagyma

Gasztronómia  Ürgepörkölt  Vad

 
RSS Mobile