Kezdőlap (Tönkölybúza)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tönkölybúza

Gasztronómia  Töltöttpaprika  Töpörtyű

Tönkölybúza és a belőle készült lisztek
Évek óta, használok már teljekiőrlésű lisztet, de valahogy nem mindig jól találom el az arányokat, és olyankor a gyerekeim sem mindig szeretik azt a jellegzetes ízt.


tönkölybúza liszt - teljes kiőrlésű (TBL 300)
A többi búzafajtához képest lényegesen magasabb a fehérje és ásványianyag tartalma, vitamin összetétele sokrétű, kedvező aminosav skálája miatt szervezetünk jobban hasznosítja. A magot pelyvaréteg védi a káros környezeti hatásoktól (pl.

Tönkölybúza és a belőle készült lisztek
Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés ...

Tönkölybúzadara
Reform péksütemény 1 - Túrós batyu
Amióta egészséges ételeken élünk, azóta nem ettem péksüteményt. Előtte imádta nálunk mindenki. A múlt héten a nagy fiam nézegette a prospektusokat, és az egyiken megtalálta a péksütiket.

Tönkölybúza
" onclick="return iwiwshare_click124()" target="_blank"
Szerencsére ma Magyarországon újra megjelent és kapható a csodálatos ősi búzafajta, a tönköly, amely az 1950-es években végrehajtott nemesítések áldozatául esett, mivel nem hozta az elvárt termésátlagot.

Miele Receptek
Kenyerek, lepények
~ kenyér - Miele Főzőiskola
Receptek ...

TÖNKÖLYBÚZA
Sütéshez-főzéshez évek óta csak tönkölybúzából készülő malomipari termékeket használok.
Tönkölybúzából kapható nálunk sima fehér liszt, teljes kiőrlésű liszt, rétesliszt és búzadara is.

A ~ fogyasztásának előnyei:
A ~ fehérjetartalma hatszor nagyobb, mint a közönséges búzáé, és jobban is hasznosítja az emberi szervezet.
A kedvező fehérje-keményítő arányának köszönhetően egyáltalán nem hizlal, nem terheli felesleges kalóriákkal a szervezetet.

Magos ~kenyér
Már február óta folyamatosan magam sütöm a kenyerünket, de ez az első alkalom, hogy közzé is teszek egy receptet.
Az eddigiek is szépek lettek, de nem voltak nagyon különlegesek.

Zsemlék ~ lisztből
Beküldte Ilike (Hebike). Köszönjük!
Hozzávalók:
250 gr ~ fehérliszt,20 gr friss élesztő,20 gr olvasztott vaj,1/2 kk. só,csipet aszkorbinsav,1,2 dl tej,1 ek langyos víz, pici cukor.

der Pék: 100% Teljes kiőrlésű ~ kenyér kovászból
Ez a recept azoknak a lelkes kenyérsütőknek szól, akik érzik magukban az elhivatottságot, hogy a saját kovászuk elkészítését követően meg is süssék ezt a nagyszerű ízű kenyeret.

~ cipó
Hozzávalók: 30 dkg ~ liszt 10 dkg búzaliszt 1 teáskanál só 1 tojás sárgája 3 dl tej 1 teáskanál cukor 4 dkg élesztő ...

~darás mézes-gyümölcsös gömböc
Ez az egyszerű, de ízletes édesség ízlés szerint sokféleképpen változtatva, az évszakonkénti friss gyümölcsökkel még ízletesebbé varázsolható. ...

~
A szintén a dióéra emlékeztető ízű gabona elsősorban reform- vagy bioboltokban szerezhető be, de már jobb élelmiszerüzletekben is kapható. Az előfőzött búzaszemek kb. 20 perc alatt puhulnak meg, a tönkölydara főzési ideje pedig 5-10 perc.

~dara,
natúr joghurt,
juharszirup
A búzadarát kétszer annyi vízben, mint ami ellepi, puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig hagyjuk a gőzben. Összekeverjük natúr joghurttal, és juharsziruppal édesítjük. (Készíthető gyümölcs hozzáadásával is) ...

~ kenyér, zsemle tönkölylisztből, teljes kiőrlésű ~lisztből készült kenyér
Napsi receptje
elkészítés ...

~liszt esetén figyelni kell a víz adagolására, mert egészen másképp veszi fel a vizet, mint a finomliszt.
* kovász készítésről bővebben a Kellék-tárban.
Főzte és fényképezte Emese, alias Culinartz ~ a konyha az egyetlen hely, ahol nem kapaszkodom tervekbe ...

TÖNKÖLYBÚZA :
- Ősi gabonafajta mely a Kárpát -medencébe kb már nyolcezer éve terem .
Az egészséges táplálkozásnak tartják mivel szinte minden fontos tápanyagot tartalmaz melyre az emberi szervezetnek szüksége van.
Fehérje tartalomba 50% -kal meghaladja a közönséges búzát.

A ~ napjainkra igen népszerű gabonává vált, az egyik legősibb búzafajta. Értékes gabona és liszt, ami a többi búzafajta fehérjetartalmának kétszeresét tartalmazza. Ennek következtében kiváló sütéshez, egyéb sütési adalékok nélkül is jól használható.

A ~ aromás íze és jó sütési tulajdonságai miatt sokak kedvence.
A zab különösen pogácsasütésre jó, már a legtöbb helyen kapható.
Zab
Zabból készült pogácsa ...

A ~húst kockákra vágjuk, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, olajjal meglocsoljuk, és hűtőben érleljük. A sárgarépát metéltre vágjuk vagy lereszeljük, hozzáadjuk a metéltre vágott cukkínit, sózzuk, olajat adunk hozzá, citromlével ízesítjük és alaposan összekeverjük.

5 ek ~ fehér liszt
4 ek rétesliszt (ettől lesz légiesen könnyű)
8 tojásfehérje ...

3 ek ~-liszt (teljes őrlésű),
3 ek ~-dara,
5 ek olaj,
4 kk karob por,
1/2 db citrom leve.

30 dkg ~ vagy sima fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
2 dl sör
kb. 1,5 dl natúr joghurt
1 kávéskanál cukor ...

28 dkg ~ fehérliszt
7 dkg világos rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
12,5 dkg natúr joghurt
1,8 dl víz
4-5 dkg kukoricadara (fontos, hogy durvaszemű legyen)
2-2,5 dkg lenmagpehely
1 teáskanál egész kömény
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál porélesztő ...

20 dkg ~liszt, 20 dkg egyéb teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg gyümölcsös müzlikeverék, 5-7 dkg puffasztott rizs, 5 dkg hántolt napraforgómag, 2 dkg szezámmag, 2 dkg lenmag, 15 dkg szilva- v.

1 csésze ~
1 csésze barnarizs
1/2 csésze csicseriborsó
1/2 csésze azuki bab (most mungó bab volt itthon, apró szemű legyen)
1/2 csésze szárított katáng gyökér ...

» 3 ek ~-liszt (teljes őrlésű
» 3 ek ~-dara
» 5 ek olaj
» 4 kk karobpor
» ½ citrom leve ...

A tojást és a ~ lisztet összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Megsózzuk, majd...
4 személyre
30 perc
Részletek ...

A finomra őrölt ~lisztből, desztillált vízből, tésztát gyúrunk. A tészta lágy legyen, de formálható. A hajdinát sűrű kásává főzzük. Az apróra vágott lilahagymát egy kicsit megpároljuk, hozzákeverjük a hajdinához a többi fűszerrel együtt. Fedő alatt összepároljuk, majd hűlni hagyjuk.

Az egészséges életmód hívei már régóta lecserélték a hagyományos 8 tojásos tésztát,durum tésztára,a fehérkenyeret pedig ~ kenyérre,vagy rozskenyérre.Az átlagember még csak-csak tisztában van azzal hogy ezek egészséges táplálékok de hogy miért azt kevesen tudják elmondani.

Sertéspörkölt ~lisztes nokedlival
50 perc
Nehézség: Kezdőknek ...

150 g búza, 100 g ~, 50 g zab, 100 g nád- vagy barnacukor, 1
tojás, 200 g vaj, 1/2 kkanál vaniliapor, 75 g dió, 1 kg savanykás alma, 2
ekanál citromlé, 125 g méz, csipet fahéj, csipet őrölt szegfűszeg, csipet
gyömbérpor, 5 cl Calvados.

34 dkg világos bio ~liszt
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű margarint habosra kevertem a cukorral.

Sokmagvas pogácsa ~lisztből
Jó sok magot és rostanyagot tartalmaz ez a tönkölylisztből készült magvas pogácsa, mely túlnyomórészt ~lisztből és magvakból áll. Laktató és szemet gyönyörködtető.

75 g durvára őrölt ~ (dara)
1,5 dl víz
75 g teljes kiőrlésű ~liszt
1 ek. tejföl
tengeri só
frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt fehér bors.
A megtisztított újhagymát fölaprítjuk. Olajon, a tönkölydarával együtt kevergetve megpirítjuk.

Hozzávalók: 25 medvehagyma-levél, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg túró, 5 dkg tejföl, 1 nagy tojás, 3 dkg reszelt parmezán sajt, 8 dkg teljes őrlésű ~dara (reformboltból, de lehet közönséges búzadara is), 1 tk rizsliszt, 1,5 dl tej, 1dl víz, 0,5 dl tejszín, 5 dkg roquefort sajt, ...

szódabikarbóna Lúgosítás Természetes kozmetikumok Mézédes érvek Környezetbarát Programajánló Fizetés Hajápolók Biotippek webbolt Zsámbék HOODIA tapasz Biotippek webbolt Zsámbék Könyvajánló MEGAHOME1 Vízdesztilláló készülék - A leves hazudik Képgalléria Játszóházi programjainkról ~ ...

Reform pizza Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,vagy graham liszt 20 dkg ~ liszt 10 dkg rétesliszt 2,5 dkg élesztő 0,5 dl olaj 3-4 dl víz 1 teáskanál só 2 evőkanál burgonyapüré...

A búzák ősének nevezett ~ kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, ezért vegyszerek alkalmazása nélkül is termeszthető.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Kiemelkedően magas a vitamin és az ásványianyag tartalma.

15 dkg ~ fehér liszt /nekem megint csak t.k.~ volt, csak nem fehér/
6 dkg Falusi fehérkenyér keverék /sztem elhagyható/ de pótlásban BL 55 liszttel
1,8 dkg élesztő
1 dl kefir
2 dl víz
1 kis.m.kanál síkér
1 kis.m.kanál cukor
1,5 kis.m.kanál só ...

Reggeli: 1 száraz ~- vagy rozsos zsemle, 5 dl író, gyógytea.
Tízórai: ásványvíz, gyógytea.
Ebéd: 1 száraz ~- vagy rozsos zsemle, 5 dl író, gyógytea.
Uzsonna: ásványvíz, gyógytea.
Vacsora: 1/2 száraz ~- vagy rozsos zsemle, 5 dl író, gyógytea.

a tésztához: 30 dkg fehér ~ liszt, 5 dkg cukor, 1 csomag, vaníliás cukor, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, 2 tojássárgája, 15 dkg sütőmargarin, csipet só; a töltelékhez: 30 dkg darált mák, 2 dl tej, 5 dkg búzadara, 20 dkg cukor (felét glukononnal kiválthatjuk), 1 alma héjastól reszelve, ...

400 g fehér bio ~liszt
1 cs sütőpor
elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, mézzel, sóval és a fűszerekkel.
Ezt követően belekeverjük az olvasztott, langyosra hűlt vajat.
Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a diót.

21 dkg puha vaj 25 dkg rétes- vagy ~ liszt 10 dkg darált törökmogyoró 6 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Majd 2-3 cm átmérőjű kolbászokat gyúrunk, és alufóliába csomagoljuk. Tegyük egy órára hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt.

20 dkg teljes kiőrlésű ~ liszt
7,5 dkg tönköly fehér liszt
7,5 dkg mag keverék (én napraforgót/szezámmagot/tökmagot kevertem össze)
5 dkg zabpehely
2,5 dkg zabkorpa
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 csomag porélesztő (7 g)
1 evőkanál nádcukor
1 evőkanál olívaolaj
3,5 dl víz ...

Hozzávalók 50 dkg teljes kiőrlésű ~ liszt (lehet bármilyen más liszt is, de ez a legegészségesebb; lehet a fele fehér liszt is, akkor könnyebb a kenyér), 1 ek só, 1 csapott ek cukor, magok: dió, tökmag, napraforgómag, lenmag, mazsola satöbbi (ne legyen több összesen 5 dkg-nál), 2, ...

A búzaliszt mellett kenyérsütéshez leggyakrabban a következő liszteket használjuk: ~liszt, rozsliszt, teljeskiőrlésű lisztek (többféle), kukoricaliszt, Graham liszt.
Általában a kenyér súlyát az összes hozzávaló mínusz a sülés közbeni némi vízveszteség adja.

azt eddig is tudtam, hogy a ~ egészséges, de azt nem, hogy nemcsak a csíráját, "füvét" és lisztjét tudom felhasználni, hanem a búzaszemeket is. carlo hívta fel rá a figyelmemet, akivel olasz (toszkán) ételekről, étkezési szokásokról beszélgettem. ők sokat...
tovább " ...

50 dkg teljes őrlésű ~-lisz
1/4 csomag élesztő
1 csapott mokkáskanál só 2-3 dl víz
1. A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk és az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vízzel és kis liszttel elkeverjük, és megvárjuk amíg felfut.

1 1/2 csésze teljes kiőrlésű ~liszt
Doves Farm Organic Wholegrain Spelt Flour
2 csapott tk. sütőpor
1 ek. finomítatlan nádcukor
csipet só
1/3 csésze szőlőmagolaj
1 db tojás
1/3 csésze tej
egy marék étcsokoládécsepp
Ó Conaill Dark Chocolate Chips
egy marék aszalt áfonya ...

(A tészta puhaságát zabpehely vagy ~dara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük az 1 kg reszelt almával, édesítőszerrel, fahéjjal. Kiolajozott magas oldalú tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül.

Hozzávalók: Tészta: 20 dkg méz 3 egészé tojás 10 dkg teljes kiőrlésű ~ liszt 10 dkg darált dió 1 teáskanál fahéj 1 csomag sütőpor 30 dkg reszelt répa 10 dkg puha vaj 1 szelet apróra tört étcsokoládé 1 marék apróra tört dió és/vagy mandula és/vagy aszalt szilva 1 citrom és/vagy narancs ...

fél kiló liszt (mondjuk 40 deka sima és 10 deka rétesliszt vagy ~liszt vagy akár kukoricadara), 2 csomag instant élesztő, egy kis marék (4-5 evőkanál) só, 2 evőkanál cukor, 1 deci olívaolaj + fél deci az edények kikenéséhez, langyos víz szükség szerint.
A pizzaszószhoz: ...

30 dkg barna champignon, 3 gyöngyhagyma, 30 dkg vaj, 1 evőkanál darált ~, 1 liter zöldségleves, só, reszelt szerecsendió, néhány csepp citrom, 1/8 l tejszín, 1 köteg turbolya, néhány vérfűlevélke. A pirított sajtos kenyérkockához: 2 szelet pirított korpakenyér, 20 dkg vaj, 3 dkg parmezán ...

» 1 bögre teljes kiőrlésű ~liszt
» 0,5 bögre barna cukor
» 1 bögre tej
» 1 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
» fél csomag sütőpor
» 0,5 teáskanál őrölt fahéj
» 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
» csipet só ...

A kenyér egy kovászolt tészta alapból készült, ~ lisztet és világos rozslisztet használtam hozzá. A kovászt hagytam 10 órát érni, és csak utána dagasztottam be a kenyeret.
Hozzávalók, 2 db veknihez:
Kovászhoz: ...

150 g darált dió
100 g teljes kiőrlésű ~liszt
65 g nádcukor
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
2 db vaníliarúd kikapart belseje
55 g kemény vaj
30 g zsírszegény tej ...

A cukkínit tésztareszelőn reszeljük le héjával együtt, fűszerezzük és 1-2 percig állni, hagyjuk, majd hozzákeverjük a teljesörlésü ~lisztet. Ezt követően 170 C°-os olíva olajban pirosra, ropogósra sütjük, mint a lepcsánkát szoktuk.

30 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű ~ liszt
10 dkg margarin
5 dkg méz
1 csomag sütőpor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 - 2 evőkanál natúr joghurt ...

20 deka graham liszt
20 deka ~ fehérliszt
20 deka BL80-as búza fehérkenyér liszt
10 deka finomliszt
3,6-3,8 deci langyos víz (függ a liszttől) ...

3 evőkanál
3 evőkanál ~dara
További alkotóelemek
3 evőkanál olaj (210 kalória)
4 mokkáskanál kakaópor
0.5 darab citrom leve ...

A szendvicset minden esetben egy szelet ~- vagy teljes kiőrlésű kenyér képviseli. A kenyérre aztán rakhatsz mindenféle földi finomságot, persze a kereteken belül. Például pulykamell sonkát, paradicsomkarikákat, salátalevelet, zsírmentes csirkehúst, vagy sovány sajtot.

75 dkg kenyérhez.
30 dkg Rozskenyér keverék
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg ~ teljes kiőrlésű liszt /TBL 300/
1,5dkg élesztő
1 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál köménymag /egész v. őrölt /
1 dl kefír
2 dl víz ...

A kenyérliszt 40%-át cseréltem le teljes kiőrlésű ~lisztre, és beiktattam néhány extra fogást, hogy könnyű, ízletes, kívül ropogós, belül puha és levegős legyen.

300 g liszt (fele-fele arányban ~, illetve rozsliszt)
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna ...

Morzsatészta - 29 cm-es piteformához:
300 g finomított zabpehely, 150 g ~ liszt (vagy sima teljes kiőrlésű), 250 g puha vaj, 150 g nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 1 kk sütőpor ...

A levendulazsák sokunk szíve vágya, ráadásul az elkészítése sem nagy tudomány, tehát bátran kezdjetek hozzá. A ~ párna jótékony hatásáról is biztos sokan olvastatok, úgyhogy most már csak pikánssá kell tenni, azaz a búza mellé szórjatok szárított levendulát.

Ugyanitt olvastam egy amarant nélküli változatot is, abban a száraz összetevők között ¾ bögre zabpehely, ¼ bögre teljes kiőrlésű ~ liszt, ¼ teáskanál fahéj, és összesen 2 bögrényi mag + aprított aszalt gyümölcs szerepelt. Kipróbálom majd így is.
Régebbi bejegyzések Főoldal ...

Hozzávalók négy adaghoz: Tészta: ½ csomag (2,5 dkg) élesztő 2 dl 37 fokos víz 2 evőkanál olívaolaj 25 dkg ~liszt 1 kávéskanál só Paradicsommártás: 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj 1 doboz leszűrt, összevagdalt konzervparadicsom 2 evőkanál paradicsompüré 1 ...

A szőlőmagolajon pár zsályalevelet megpirítunk és rögtön meg is sózzuk. A rántáshoz összekeverjük a libazsírt ~liszttel, mikor pirulni kezd,...
tovább
Magyaros gombaleves ...

A rozsliszt helyett használhatunk ~lisztet, mely nagyon egészséges, vagy graham lisztet, esetleg ezek keverékét. A kenyeret lehet dúsítani magvakkal (napraforgómag, tökmag, lenmag stb.). Minden esetben más ízű kenyeret kapunk.
Jó kísérletezést! ...

készítményekből gazdag a kínálat, ezek egy része gabonaféle, más része zöldségalapú vagy ezek kombinációja. Az ilyen diéták alapja a sokféle, gazdag tápértékű gabona: búza, ~, köles, hajdina, a dél amerikai eredetű quinoa, hogy csak néhány példát említsünk.

Vegák is végigcsinálhatják a diétát, mert fehérje a tej, túrófélék, sajtok, tofu, szójagranulátum, szejtán (~hús), tojás.

Cukor helyett mézet használtam (kivéve a habnál, de egyszer azt is kipróbálom mézzel) és a tortaalap is megváltozott, ~pehyel vagy zabpehely kerül bele és a keksztorta alapokhoz hasonlatos (mint a sajttorta esetében). További furfang is szerepel a receptben, mégpedig a hab! ...

1 kis kanál cukor
csipetnyi só
2-3 dl tej
5 dkg olaj
0,5 kg zsenge cukorborsó
1 evőkanál rizs- vagy szója- vagy ~ ...

A következő sütésnél a maradék fehér liszt egy részét zab- vagy ~ korpára cserélem majd.
A levendulás cukor miatt fahéj és vanília kivonat helyett is levendulás ízesítést kapott ez a fehércsokis keksz, a kardamon maradt, nagyon jól társult az illatos-ízes lila virágokhoz.

60%-a a kristálycukorénak. A méz igen gazdag hasznos ásványi anyagokban és nyomelemekben. A fehér lisztet teljes kiőrlésű ~lisztre cseréljük le, amely rostban, ásványi anyagokban, fehérjében gazdag, és lassabban szívódik fel.

A barna liszt velejárója, hogy kissé elnehezíti.
A recept:
20 dkg sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. rozs, ~)
2,5 dkg friss élesztő

+kevés meleg víz, amennyit felvesz
tojássárga
magok ízlés szerint (lenmag, szezámmag, szotyi, tökmag stb.) ...

Nem igazán szeretem a búzadarás ételeket,de ennek kedvéért kivételt tettem,főleg mert reform süti és véletlenül volt itthon ~dara.
Egész finom kis desszert lett belőle,egyáltalán nem émelyítő,sőt,épp el van találva benne a méz aránya még így is,hogy 1 kanállal többet tettem bele.

Bár a magyar konyha klasszikus süteményei, pékáru-féleségei javarészt fehérlisztből készülnek, jól tesszük, ha megpróbáljuk a szükséges mennyiség egy részét egészségesebb - például ~, vagy Graham - lisztekkel helyettesíteni.

Ezekben a lisztekben benne van a szemből a magbél, a csíra és a maghéj is.
Tönkölykenyér - ~liszt felhasználásával készül. Ennek a lisztnek sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a búzalisztnek. Általában keverik rozsliszttel, vagy búzaliszttel.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Liszt, Hagyma, Cukor, Leves, Zöldség?

◄ Töltöttpaprika   Töpörtyű ►
 
RSS Mobile