Kezdőlap (Tésztafélék)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tésztafélék

Gasztronómia  Tésztaétel  Tészták

Tésztafélék
A falusi emberek minden étkezéskor ettek valamilyen tésztát, ha mást nem, akkor kenyeret. A kenyér szalonnával, a zsíros kenyér, nagyon sokszor csak a sós vagy paprikás kenyér egy-egy étkezést is pótolt, amikor nem lehetett leülni enni, vagy nem volt idő a főzésre.


Tésztafélék
Gluténmentes káposztás goffri
Ágnes ismét beküldött egy finom gluténmentes receptet. Én nagyon szeretem az ételeit, mert igen finomak és egészségesek. Könnyen egyszerűen elkészíthetők. A zsemle receptjét is már többször elkészítettem, igen nagy sikere van nálunk.

Tésztafélék
Bolognai spagetti
Egy igazi klasszikus, amit mindenki kedvel. Pláne a gyerekek! :-) ...

Itt vagy: Főoldal »
Tésztafélék
Jogi nyilatkozat
Adatvédelmi nyilatkozat ...

Tésztafélék:
Alaptészták
Édes tészta - Pâte sucrée
Flantészta - Pâte Ă foncer
Klasszikus leveles tészta
Linzertészta
Szélesmetélt házilag ...

Friand
Tésztafélék angolul
10 %-os kuponkód
Gyömbéres körtepite
Céklás-diós rizottó kecskesajttal
Narancsos sütőtökleves spenóttal (Kifőztük 2011. s...
Megjelent a Kifőztük 2011. szeptemberi száma ...

Tészták, tésztafélék - Pizza
» 3 tojás
» 4 ek. liszt
» 2 ek. hideg zsír
» 1 dl tejföl
» 1 tk. só
» A tetejére:
» 20 dkg darált sertéshús
» 1 dl tejföl
» 2 dl fűszerezett paradicsomlé
» 1 tojás
» 1 mk. őrölt bors
» 1 mk. kakukkfű ...

Zöldséges tésztafélék
Friss cukkíni, sárgarépa, fehérrépa, hámozóval felcsíkozva
Kevés vajon, póréhagyma karikákkal, paprikacsíkokkal, fűszerekkel megpirítva, ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: tésztafélék. Összes bejegyzés megjelenítése
Paradicsomos kagyló tintahalas tagliatellével ...

cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Gabonafélék, Zöldség
Áfonyás kalácsfelfújt
A szikkadt kalácsot kockára vágjuk. A mandulalapocskákat szárazon megpirítjuk. A felvert tojásokhoz keverjük a krémsajtot, a tejet, a ... tovább ...

Tésztafélék, édességek
Sonkás kifli - kiflinek valamilyen beigli-tésztát javaslok
Farsangi fánk (lásd például Csörege fánk Willson-tól) ...

tésztafélék
alaprecept (86), belsőséggel készült (5), bő zsiradékban sült tészta (74), burgonyás tészta (78), derelye (3), derelye (13), égetett tészta (45), élesztős omlós tészta (25), főtt tészta (564), frissen gyúrt tészta (172), galuska (16), galuska (7), gombóc (5), gombóc, gnocchi (56), ...

Tésztafélék
61 látogató
Lasagne sült paprikával és füstölt házi sonkával recept ...

A tésztafélék formavilága még a legunalmasabb hétköznapokat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.

A tésztafélék közül én leginkább a friss, tojásos házitésztát, vagy az olasz durumtésztákat szeretem. A metéltet, lasagne-lapokat általában én szoktam készíteni a jól bevált évezredes recept (1 tojáshoz 10 dkg liszt) alapján.

A tésztafélék világszerte legnépszerűbb ételek közé tartoznak. Ez nem is csoda, hiszen legyen csavart, vagy fodros, tojásos vagy durum, vagy épp zöldséges és színes, az elkészítési variációk száma végtelen. De vajon a boltok polcain hosszan kígyózó tésztakínálatból melyiket válasszuk?

A tésztafélék sokféleképpen kombinálhatók. Levesbe és köretként, hússal, zöldségekkel, édesen- sósan, mártással, mártás nélkül. Tányéron, tálban, kis adagban és nagy mennyiségben, csavartan és makaróni formájában.
Lakjunk jól! ...

A tésztafélék is igen kiváltságos helyet foglalnak el az olasz konyhában, a makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olíva olajjal keverik össze.

A tésztafélék táplálkozástanilag a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, s élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat - tartalmaznak.

A tésztafélék sok házban a toplista élén állnak. A paradicsomos, fűszeres szószok mellett azonban a tejszínről sem szabad megfeledkezni.
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell! ...

Ezek a tésztafélék tojásból készülnek, mely megadja az állagukat, a színüket és az ízüket. A kínai tojásos tésztát beszerezhetjük szárazan és frissen elkészítve is, valamint kaphatóak garnélarákkal ízesített változatok. Kb. 3 percig kell főzni őket, további 5 percig pedig lecsöpögtetni.

Mivel a tésztafélékre jellemző az, hogy hamar eltelítik az embert, azonban étkezés után fél órával újból éhesek leszünk, ehhez az ételhez tartalmasabb levest szoktak kínálni, mint például: Jókai bableves, Gulyásleves, stb.
alapanyagok ...

Rizs- és tésztafélék, levesek, mártások, halak és a tenger gyümölcseine...
32
LESTYÁNLEVÉL ...

kategóriák tésztafélék
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez) Ennek a funkciónak a használatához be kell jelentkezni!
Mentés ...

40: teljesörlésű tésztafélék (al dente főzve), teljesörlésű kenyér magvakkal, zabpehely, szilva
45: vadrízs, spagetti (al dente)
50: teljesörlésű tésztafélék ...

Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és oliva olajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melyben a főszerepet legtöbb esetben a paradicsom játsza.

A magyar pásztorokról gyűjtött adatok sok hasonlóságot, egyezőséget mutatnak az említett kis népekkel: a burgonya és a paprika nélkül készített gulyás hús (borsos hús), a szárított hús és tésztafélék /lebbencs, tarhonya/, a töltött káposzta őse, a kásák, a tejes ételek, a lótejből erjesztett ital, ...

Különleges helyet foglalnak el tésztafélékből készült előételeik, amelyeket leves helyett is szívesen fogyasztanak. A makarónit és a spagettit külön készült ragukkal igen sok formában szerepeltetik étlapjaikon.

Hagyományos felhasználása elsősorban a különböző tésztafélékhez (pl. gombóc, derelye), süteményekhez (pl. bukta) kötődik. Szívesen eszik reggelihez, uzsonnához is, kenyérre kenve. Éhgyomorra, néhány kanállal fogyasztva laxatív hatású.
A tájon elképzelhetetlen a házi kert szilvafa nélkül.

A családom nagyon szereti az olasz konyhát, - nálunk az olasz konyha nem fúj ki a tésztafélék sokaságában - viszont természetesen én is gyakran főzök tésztát. A kisfiam kedvence a lasagne, így egyértelmű volt, hogy azt készítek hazavárónak.

Később rakott-sült tésztafélékbe kerül a leggyakrabban, például besamellel felváltva, vagy egyszerűen csak kifőtt tésztához keverem. Gyakran kerül még bele (vagy egy részébe) tejföl, és rizs- vagy tarhonyakörettel adom asztalra.
Esetleg a szokásostól eltérő rakott vagy töltött krumpli készül vele.

Ezek a lepények átmenetet jelentettek a kenyér és a tésztafélék között. Erre utalnak bizonyos honfoglalás körüli eszközök - például a kolyü - és az ebből a korból származó szavak: derce, dara, őrlés. Az újhazában ismerték meg a magyarok a zabot, a rozsot, a hajdinát.

A földközi-tengeri és a közel-keleti térségben őshonos, a fűszernövényt Európában, Marokkóban és az Egyesült államokban magjáért termesztik, melyet sokféle étel ízesítésére használnak, legfőképpen virslik, curry-k és skandináv tésztafélék, likőrök és cukrászsütemények, ...

A sütemények és egyéb tésztafélék lezárásaként meg kell még említeni, hogy a hígításhoz előírt tej illetve víz mennyisége csak irányadó. A pontos érték függ a felhasznált tojás méretétől, valamint attól, hogy a liszt milyen finomra van őrölve, mennyire száraz, és mekkora a sikértartalma.

Fehér lisztből készült tésztafélék helyett legjobb a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült tésztafélék fogyasztása. Akit a Candida elkezdett gyötörni, az gyakran a sima egyébként ártalmatlan kenyérélesztőre is érzékennyé válik.

Meg tésztaféléket. A csontot is mellőznie kell. A kis lelke beletörődött sanyarú sorsába étkezés terén, így nagy örömmel várja a frissen főtt sárgarépát.

Az egykaptafás tésztafélékre sem igazán szívesen emlékszem - általában annyira minimális rávalóval kaptuk, hogy nem lehettünk biztosak benne, ez most grízes vagy diós. A mákost felismertem, és rettegtem tőle, mert utána a napköziben vakargathattam a fogaim közül.

Ide tartozik a kenyér - amit eleve nagyon ritkán fogyasztunk - és a vizes zsemle, valamint a tésztafélék (utóbbiaknál nem a minőség, hanem a időfaktor nyer.) Ha jobban belegondolok, a felsorolás ki is merül ennyiben. Valamint a hamburger buci. Eddig.

Az étrendváltás egyik alappillére a szénhidrátbevitel, azaz a kenyér-, és tésztafélék átalakítása volt. Áttértünk szinte 80 %-ban a tönkölybúza lisztből készült tésztafélékre, és most már egyre gyakrabban sütök is - mindenféle süteményt - tönkölybúza lisztből.

Tésztafélék
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1-1 szál vastagabb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 cikk zeller, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 marhahúsleves-kocka, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 evőkanál kristálycukor, ...

Kiváló alternatíva a tésztafélék kedvelőinek a klasszikus paradicsomos szószok helyett: gyors és könnyen elkészíthető tésztaszósz, különleges alapanyagokból. A karakteres ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlott! ...

A tésztafélék alapvetően liszt és víz keverékéből állnak, a gnocchi ebben az értelemben több, mivel általában tartalmaz valamilyen plussz összetevőt, amit a pasta sosem. Manapság ez a plussz, legáltalánosabban a burgonya - ebben a formájában a gnocchi nagyon hasonló a magyar krumplinudlira.

század elejétől kezdve nem hatalmas húsdarabok kerültek, hanem gomba, fokhagyma, szarvasgomba, bélszínszeletek és tésztafélék, például lasagne vagy ravioli. A legvagyonosabbaknál mindezt igen fényűző módon tálalták.

A nagy választékban készült tésztafélék gasztronómiánk büszkeségei. Gyúrt tésztából készülnek a levesbetétek, az édes és sós tészták. A sós tészták /káposztás, sonkás kocka/ befejező fogásként való fogyasztása a magyar konyhára jellemző.

Azt mondják, hogy aki szereti a tésztaféléket, az a lehetőségek korlátlan tárházával képes elkészíteni azokat. A tészta félék receptjei csupán egy alapot adnak, hiszen azután mindenki saját ízlése és kedve szerint választhatja meg a hozzávaló alapanyagokat.

Az eredeti recept szerint szalonnával, sok teljföllel készül és a tésztaféléket sem szokták a legegészségesebb ételek közé sorolni. Mégis aki szereti ezt a hagyományos, magyar fogást, nem kell, hogy lemondjon róla, még akkor sem, ha vigyázni szeretne az alakjára.

A másik fő ételcsoport a tésztafélék, három fő típusa van. Az udon, ami frissen készült kb. 5mm átmérőjű búzalisztből és vízből gyúrt puha tészta.

Kutatásai során észrevette, hogy bizonyos ételek, mint a kenyér, a tésztafélék, a kínai ételek, a sült krumpli, a hamburger fogyasztása után nagyobb az éhségérzete, mint máskor.

Most már ehet kenyeret és tésztaféléket, és főtt tojást (ha nincs a családban allergia). 1 éves kortól ehet tükörtojást is akár.

Tesznek belőle pikáns tésztafélékbe, fánkba, kenyérbe, piskótába, kalácsokba.
A petrezselyem rokona.
Füves emberek, orvosok időtlen idők óta ismerik; az abszolút gyógyszernek tartották, mely fiatallá, erőssé, egészségessé teszi az embert.
Nálunk is megterem, bár D-Európában jobban érzi magát.

Egy helyi- kis, olasz, (kockásterítős)- étteremben nagy művészet folyik tésztafélék terén. Isteni rigatónik vannak, és a kedvenc gnocchi receptemet is itt lestem el! Friss leveles spenótot kilószám fagyasztok le a szezonban, de igaz ami igaz - frissből a legízletesebb.

A spenót a déli népek konyháján sokféleképpen fordul elő: akár nyersen, párolva, vajon megforgatva, vagy tésztafélékkel, gabonafélékkel társítva.

@medvedr: Jól mondod, de azért vannak tésztafélék, amit nem szívesen csinálnál otthon, mivel nincs hozzá géped (pl. fussili - nem hiszem, hogy egyesével feltekergetnéd kézzel, vagy a makaróniból kihúzkodnád a spagettit :) ...

Sajnos sok olyan liszt kapható, aminek alacsony a sikértartalma és emiatt nagyon rossz a minősége, az is elronthatja a kényesebb tésztaféléket. Én a Gutai lisztet használom, amin a napocska van, eddig jól bevált. A rétesliszt javít sokat bármilyen liszt minőségén, ezért is ajánlom.

Ebbe a kategóriába az olyan rövidre vágott tésztafélék tartoznak, mint a makaróni, a penne, a fusilli, a farfalle, orecchiette, satöbbi A rövid tészta gazdag, sűrű szószt igényel, melyben hús ragu is található (pl. bolognai mártás), vagy zöldségféléket, halat, illetve sajtot tartalmaz.

A levestészták búzalisztből készült, nagyon vékonyra sodort és finomra vágott tésztafélék. Csak levesbetétnek használjuk, elsősorban húslevesekbe. (kivétel a csipetke: azt éppen paprikás levesekbe főzzük).

Tipikusan felvidéki étel, nálunk a tésztafélék képzeletbeli versenyében biztosan dobogós lenne.
Hozzávalók 6 személyre
500 g liszt
700 g krumpli
1 csapott evőkanál só
200 g juhtúró
150 g húsos szalonna
300 ml tejföl
só ...

Egyik gyengém az olasz konyha, azon belül is a tésztafélék. Nem kell megrémülni! Hatalmas tévhit, mely szerint a tészta hizlal!. Continue reading »
Tortellini alla Sicilia
Emelje magasba a kezét, aki nem szeret olaszul enni! ...

A pite és nagyon közeli rokona, a béles híres régi magyar tésztafélék. Hajdanvolt nagyasszonyok ételajánlatai között, valamint visszaemlékezésekben, történeti munkákban, de a 18-19. századi szakácskönyvekben is gyakran olvashatjuk receptjüket.

Zöldség-és gyümölcsfélékkel, tésztafélékkel, hússal hallal sajtok különböző előételek, ízletes levesek, főzéséhez használják. Lepényeket és süteményeket is készítenek belőle.

Fűszerként: levesek, mártások, likőrök, tésztafélék színezésére használják. De remekül illik a halételekhez, valamint bab- és lencse ételekhez, de használják mustárhoz és rizshez is.

A következőket ma már nem fogyasztom: núdli, kenyerek, tésztafélék, levesek( de nem mind), szójapörkölt, sült vér, tejbegríz, rántott karfiol, párizsi,szalámi és felvágottak, vaj,sajtos stangli, virsli, Donald rágó.

A más országokban készült tésztafélék másként viselkedhetnek mint a görög, amivel én itt dolgozom. Nem kell túl sokat méricskélni, figyelni kell az ételt a sütőben és ha kell, kipótolni a forró csirkelével (forró vízzel)! És nem szabad túlfőzni, mert a tészta tiszta ragacs lesz! ...

Szárított élesztő. Meg egyáltalán, élesztő. (Más kérdés, hogy a tésztafélék nem igazán mennek mostanság - az élesztős meg eleve hátránnyal indul ezen a téren, mert nagyon kevés nem készíthető belőle, ráadásul nem is tárolható sokáig.)
Ami nem megy: ...

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is.
Nagyon jó étvágygerjesztő hatású.
Forrás: wikipedia ...

Tápanyagtáblázat: kenyér és tésztafélék
05. Tápanyagtáblázat: gabonafélék
06. Tápanyagtáblázat: zöldség- és főzelékfélék
07. Tápanyagtáblázat: hüvelyesek - és készítmények
08. Tápanyagtáblázat: gyümölcsök
09. Tápanyagtáblázat: olajos magvak ...

Megtáltosodnak a szárazabb húsok és köretek, ha gombaszósszal társítjuk őket. Főtt tésztafélékhez is remekül illik.
Paradicsomszósz
Főtt húsokhoz, húsgombócokhoz kiváló és ízletes mártás.

Hogy te milyen ügyes vagy:) Én pont így próbálkozom a fogyással, csak a tésztaféléket nagyon nehezen tudom elhagyni:)
VálaszTörlés
Remek kenyérke!! Bő magos, TK is :-) ...

olcsó ételek , egyszerű ételek , 45 perc , tésztafélék
vissza az előző oldalra
Keresés: ...

Fémtálak az egész kis méretűtől az egészen nagyig. Készletben kaphatók. Ezekben keverjük a habarást, dagasztjuk-kelesztjük a tésztafélékek, keverjük össze a salátákat, stb.
És 2 kerámiatál, egy kisebb és egy nagyobb a szép tálalás miatt.
Étkészlet ...

Az alacsony glikémiás indexűeket kell választani, mert ezek nem serkentik az inzulintermelést. Ilyen a legtöbb zöldség és gyümölcs, kivéve a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs.
Jó szénhidrátok:
- a legtöbb zöldség,
- a legtöbb gyümölcs,
- gabonafélék közül az árpa és a zab.

guargumi
Állományjavítóként és stabilizátorként használják mártások, jégkrémek, sörbetek, illetve pékáruk és tésztafélék, porok satöbbi készítéséhez. Élelmiszer-adalékanyag száma: E 412.
guinness
Ír, sötétbarna színű sör.

Alfredo di Lello római vendéglős leleménye, a széles metéltet (fettuccine) egy sűrű - vajas, tejszínes, reszelt parmezános - mártással tálalta, tetejére fekete borsot őrölt. Más tésztafélékhez is jól megy.
alla puttanesca [állá-puttáneszká] ...

Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, de használják tésztafélék, (hús)levesek színének, ízének javítására is.
Európában leginkább méregmentes sárga festékanyaga miatt kedvelik, melynek köszönhetően természetes ételszínezékként (pl. likőrök megfestésére) használható.

Talán nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne lenne megtalálható a római tál. Azonban kevesen használják a húsok sütésén kívül másra. Pedig a római tálban ízletes sütemények és ropogós tésztafélék. Folytatás »
Szelídgesztenye ...

Egyebek18 recept
Egytálételek213 recept
Előételek32 recept
Húsételek, húspótlók268 recept
Italok, turmixok31 recept
Köretek, tésztafélék62 recept
Levesek141 recept
Saláták119 recept
Vegetáriánus ételek88 recept ...

Élettani hatásuk kedvező, hisz magas rosttartalmuk miatt lassan emelik meg a vércukorszintet. Levesbetétként ajánlott a zab-, rozs- és árpapehely. Tésztafélék közül a durumbúza, korpás-rozsos, amarántos és tönkölybúzás tészták javasoltak.

A kezdőknek is követhető, sok képpel illusztrált leírások mellett ott vannak az egyes tésztafélék elkészítésének finomságai is. Aki ez alapján fejleszti tudását, nem csak ügyes "tésztás" lesz, de bizton számíthat a "fogyasztók" elismeréseire.

Húsételeket, tésztaféléket, mártásokat állított össze, néhány olyat is, ami a mai olasz konyhában is megtalálható. Borsóleves Apicius szerint. Főzz borsót sós vízben. Adj hozzá hagymát, koriandert, köménymagot. Dörzsölj szét fekete borsot, kaprot, bazsalikomot.

A hirtelen hőtől az egyes tésztarétegek között vízgőz keletkezik, mely az egyes lapokat megemeli és így a tészta levelessé válik. Ez a magyarázata annak is, hogy miért kell a leveles vajas tésztaféléket forró sütőben sütni (240 C°).

Egy vörösbor, amely azonnal és közvetlenül adja magát, hűtve ugyanúgy, mint szobahőmérsékleten, telis-tele bogyós gyümölcsösséggel, ütős alkohol vagy húzós tannin nélkül. Amihez kiváltképpen ajánljuk: tésztafélék házias ételek, sushi.

Ilyen például a csokimáz, az alaptészták a süteményekhez (piskóta, kevert, kelesztett, linzer, stb.), a különböző levesbetétek, illetve azok az öntetek, amiket bátran variálhatunk különböző tésztafélékkel (gnocchi, spagetti stb.).

5 percig, főzzük. Ezután a mártást szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a félretett paradicsomot, tárkonylevelet, és ha szükséges még egyszer utána ízesítünk. Jól illik főtt tésztafélékhez, pizzákhoz, de nyers zöldségeket is mártogathatunk bele.

a sherryvel és a gombalével, átpasszírozzuk, és erősen beforraljuk.
Hozzáadjuk a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre
főzzük. Egy csipet sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük. A
kucsmagombamártást tésztafélékhez, zöldséges húsételekhez tálaljuk.

A megpuhult, megsült manti tetejét borssal, sóval hintjük meg és egy-egy pohár hideg joghurttal vagy kefirrel leöntve tálaljuk.
Megjegyzés: Az üzbégek nagyon szeretik a meleg, hússal, gombával, zöldséggel töltött tésztaféléket és a savanyított tejtermékeket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Tojás, Édesség, Leves, Citrom?

◄ Tésztaétel   Tészták ►
 
RSS Mobile