Kezdőlap (Tésztafélék)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Tésztafélék


 

Tésztafélék

Gasztronómia  Tésztaétel  Tészták
2014.04.21

Tésztafélék
A falusi emberek minden étkezéskor ettek valamilyen tésztát, ha mást nem, akkor kenyeret.


Tésztafélék
Gluténmentes káposztás goffri
Ágnes ismét beküldött egy finom gluténmentes receptet. Én nagyon szeretem az ételeit, mert igen finomak és egészségesek. Könnyen egyszerűen elkészíthetők.

Tésztafélék
Bolognai spagetti
Egy igazi klasszikus, amit mindenki kedvel. Pláne a gyerekek! :-) ...

Itt vagy: Főoldal »
Tésztafélék
Jogi nyilatkozat
Adatvédelmi nyilatkozat ...

Friand
Tésztafélék angolul
10 %-os kuponkód
Gyömbéres körtepite
Céklás-diós rizottó kecskesajttal
Narancsos sütőtökleves spenóttal (Kifőztük 2011. s...
Megjelent a Kifőztük 2011. szeptemberi száma ...

Tészták, tésztafélék - Pizza
» 3 tojás
» 4 ek. liszt
» 2 ek. hideg zsír
» 1 dl tejföl
» 1 tk. só
» A tetejére:
» 20 dkg darált sertéshús
» 1 dl tejföl
» 2 dl fűszerezett paradicsomlé ...

Zöldséges tésztafélék
Friss cukkíni, sárgarépa, fehérrépa, hámozóval felcsíkozva
Kevés vajon, póréhagyma karikákkal, paprikacsíkokkal, fűszerekkel megpirítva, ...

Gabonafélék Gombafélék Gyümölcsök Halak Hidegvérűek Húsfélék Hüvelyesek Tejtermékek Tésztafélék Tojás Zöldség
MÉG TÖBB CIMKE
Tésztafélék
(381 db) ...

Tésztafélék, édességek
Sonkás kifli - kiflinek valamilyen beigli-tésztát javaslok
Farsangi fánk (lásd például Csörege fánk Willson-tól) ...

tésztafélék
alaprecept (86), belsőséggel készült (5), bő zsiradékban sült tészta (74), burgonyás tészta (78), derelye (3), derelye (13), égetett tészta (45), élesztős omlós tészta (25), főtt tészta (564), frissen gyúrt tészta (172), galuska (16), ...

Tésztafélék
61 látogató
Lasagne sült paprikával és füstölt házi sonkával recept ...

A tésztafélék formavilága még a legunalmasabb hétköznapokat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.

A tésztafélék közül én leginkább a friss, tojásos házitésztát, vagy az olasz durumtésztákat szeretem. A metéltet, lasagne-lapokat általában én szoktam készíteni a jól bevált évezredes recept (1 tojáshoz 10 dkg liszt) alapján.

A tésztafélék világszerte legnépszerűbb ételek közé tartoznak. Ez nem is csoda, hiszen legyen csavart, vagy fodros, tojásos vagy durum, vagy épp zöldséges és színes, az elkészítési variációk száma végtelen.

A tésztafélék sokféleképpen kombinálhatók. Levesbe és köretként, hússal, zöldségekkel, édesen- sósan, mártással, mártás nélkül. Tányéron, tálban, kis adagban és nagy mennyiségben, csavartan és makaróni formájában.
Lakjunk jól! ...

A tésztafélék táplálkozástanilag a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, s élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat - tartalmaznak.

Ezek a tésztafélék tojásból készülnek, mely megadja az állagukat, a színüket és az ízüket. A kínai tojásos tésztát beszerezhetjük szárazan és frissen elkészítve is, valamint kaphatóak garnélarákkal ízesített változatok. Kb.

Mivel a tésztafélékre jellemző az, hogy hamar eltelítik az embert, azonban étkezés után fél órával újból éhesek leszünk, ehhez az ételhez tartalmasabb levest szoktak kínálni, mint például: Jókai bableves, Gulyásleves, stb.
alapanyagok ...

A kapható tésztafélék igen gazdag tárházából (kb. 300 változata ismert) válogathatnak a háziasszonyok, de az ínyencek még ma is sokkal többre becsülik (és ízlesetebbnek tartják) a házilag gyúrt tésztát.

kategóriák tésztafélék
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez) Ennek a funkciónak a használatához be kell jelentkezni!
Mentés ...

Használhatjuk tésztafélék, sütemények, torták könnyítésére, állaguk javítására. A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa.

40: teljesörlésű tésztafélék (al dente főzve), teljesörlésű kenyér magvakkal, zabpehely, szilva
45: vadrízs, spagetti (al dente)
50: teljesörlésű tésztafélék ...

Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és oliva olajjal keverik össze.

A magyar pásztorokról gyűjtött adatok sok hasonlóságot, egyezőséget mutatnak az említett kis népekkel: a burgonya és a paprika nélkül készített gulyás hús (borsos hús), a szárított hús és tésztafélék /lebbencs, tarhonya/, a töltött káposzta őse, ...

Különleges helyet foglalnak el tésztafélékből készült előételeik, amelyeket leves helyett is szívesen fogyasztanak. A makarónit és a spagettit külön készült ragukkal igen sok formában szerepeltetik étlapjaikon.

Hagyományos felhasználása elsősorban a különböző tésztafélékhez (pl. gombóc, derelye), süteményekhez (pl. bukta) kötődik. Szívesen eszik reggelihez, uzsonnához is, kenyérre kenve. Éhgyomorra, néhány kanállal fogyasztva laxatív hatású.

A családom nagyon szereti az olasz konyhát, - nálunk az olasz konyha nem fúj ki a tésztafélék sokaságában - viszont természetesen én is gyakran főzök tésztát. A kisfiam kedvence a lasagne, így egyértelmű volt, hogy azt készítek hazavárónak.

Később rakott-sült tésztafélékbe kerül a leggyakrabban, például besamellel felváltva, vagy egyszerűen csak kifőtt tésztához keverem. Gyakran kerül még bele (vagy egy részébe) tejföl, és rizs- vagy tarhonyakörettel adom asztalra.

Ezek a lepények átmenetet jelentettek a kenyér és a tésztafélék között. Erre utalnak bizonyos honfoglalás körüli eszközök - például a kolyü - és az ebből a korból származó szavak: derce, dara, őrlés.

A földközi-tengeri és a közel-keleti térségben őshonos, a fűszernövényt Európában, Marokkóban és az Egyesült államokban magjáért termesztik, melyet sokféle étel ízesítésére használnak, legfőképpen virslik, curry-k és skandináv tésztafélék, ...

A sütemények és egyéb tésztafélék lezárásaként meg kell még említeni, hogy a hígításhoz előírt tej illetve víz mennyisége csak irányadó.

Fehér lisztből készült tésztafélék helyett legjobb a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült tésztafélék fogyasztása. Akit a Candida elkezdett gyötörni, az gyakran a sima egyébként ártalmatlan kenyérélesztőre is érzékennyé válik.

Meg tésztaféléket. A csontot is mellőznie kell. A kis lelke beletörődött sanyarú sorsába étkezés terén, így nagy örömmel várja a frissen főtt sárgarépát.

Az egykaptafás tésztafélékre sem igazán szívesen emlékszem - általában annyira minimális rávalóval kaptuk, hogy nem lehettünk biztosak benne, ez most grízes vagy diós.

Ide tartozik a kenyér - amit eleve nagyon ritkán fogyasztunk - és a vizes zsemle, valamint a tésztafélék (utóbbiaknál nem a minőség, hanem a időfaktor nyer.) Ha jobban belegondolok, a felsorolás ki is merül ennyiben. Valamint a hamburger buci.

Az étrendváltás egyik alappillére a szénhidrátbevitel, azaz a kenyér-, és tésztafélék átalakítása volt.

Tésztafélék
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1-1 szál vastagabb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 cikk zeller, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 marhahúsleves-kocka, ...

Ebben az időszakban barátkoztam meg sok-sok zöldséggel és egyszerű, zöldséges ételeket kezdtem el főzni magamnak, főleg tésztaféléket. Ilyen zöldség volt a kelbimbó, amelyet csőben sütve fogyasztottam a leggyakrabban (azóta se ettem így :)).

A tésztafélék alapvetően liszt és víz keverékéből állnak, a gnocchi ebben az értelemben több, mivel általában tartalmaz valamilyen plussz összetevőt, amit a pasta sosem.

század elejétől kezdve nem hatalmas húsdarabok kerültek, hanem gomba, fokhagyma, szarvasgomba, bélszínszeletek és tésztafélék, például lasagne vagy ravioli. A legvagyonosabbaknál mindezt igen fényűző módon tálalták.

A nagy választékban készült tésztafélék gasztronómiánk büszkeségei. Gyúrt tésztából készülnek a levesbetétek, az édes és sós tészták. A sós tészták /káposztás, sonkás kocka/ befejező fogásként való fogyasztása a magyar konyhára jellemző.

Azt mondják, hogy aki szereti a tésztaféléket, az a lehetőségek korlátlan tárházával képes elkészíteni azokat.

Az eredeti recept szerint szalonnával, sok teljföllel készül és a tésztaféléket sem szokták a legegészségesebb ételek közé sorolni.

A másik fő ételcsoport a tésztafélék, három fő típusa van. Az udon, ami frissen készült kb. 5mm átmérőjű búzalisztből és vízből gyúrt puha tészta.

Kutatásai során észrevette, hogy bizonyos ételek, mint a kenyér, a tésztafélék, a kínai ételek, a sült krumpli, a hamburger fogyasztása után nagyobb az éhségérzete, mint máskor.

Az igazán autentikus olasz- Spaghetti all' aglio, olio Egyik gyengém az olasz konyha, azon belül is a tésztafélék....
Bruschetta faszén felett pirított...

Most már ehet kenyeret és tésztaféléket, és főtt tojást (ha nincs a családban allergia). 1 éves kortól ehet tükörtojást is akár.

Egy helyi- kis, olasz, (kockásterítős)- étteremben nagy művészet folyik tésztafélék terén. Isteni rigatónik vannak, és a kedvenc gnocchi receptemet is itt lestem el! ...

A spenót a déli népek konyháján sokféleképpen fordul elő: akár nyersen, párolva, vajon megforgatva, vagy tésztafélékkel, gabonafélékkel társítva.

@medvedr: Jól mondod, de azért vannak tésztafélék, amit nem szívesen csinálnál otthon, mivel nincs hozzá géped (pl. fussili - nem hiszem, hogy egyesével feltekergetnéd kézzel, vagy a makaróniból kihúzkodnád a spagettit :) ...

Sajnos sok olyan liszt kapható, aminek alacsony a sikértartalma és emiatt nagyon rossz a minősége, az is elronthatja a kényesebb tésztaféléket. Én a Gutai lisztet használom, amin a napocska van, eddig jól bevált.

Ebbe a kategóriába az olyan rövidre vágott tésztafélék tartoznak, mint a makaróni, a penne, a fusilli, a farfalle, orecchiette, satöbbi A rövid tészta gazdag, sűrű szószt igényel, melyben hús ragu is található (pl. bolognai mártás), ...

A levestészták búzalisztből készült, nagyon vékonyra sodort és finomra vágott tésztafélék. Csak levesbetétnek használjuk, elsősorban húslevesekbe. (kivétel a csipetke: azt éppen paprikás levesekbe főzzük).

Tipikusan felvidéki étel, nálunk a tésztafélék képzeletbeli versenyében biztosan dobogós lenne.
Hozzávalók 6 személyre
500 g liszt
700 g krumpli
1 csapott evőkanál só
200 g juhtúró
150 g húsos szalonna
300 ml tejföl
só ...

A pite és nagyon közeli rokona, a béles híres régi magyar tésztafélék. Hajdanvolt nagyasszonyok ételajánlatai között, valamint visszaemlékezésekben, történeti munkákban, de a 18-19. századi szakácskönyvekben is gyakran olvashatjuk receptjüket.

A hirtelen hőtől az egyes tésztarétegek között vízgőz keletkezik, mely az egyes lapokat megemeli és így a tészta levelessé válik. Ez a magyarázata annak is, hogy miért kell a leveles vajas tésztaféléket forró sütőben sütni (240 C°).

Ilyen például a csokimáz, az alaptészták a süteményekhez (piskóta, kevert, kelesztett, linzer, stb.), a különböző levesbetétek, illetve azok az öntetek, amiket bátran variálhatunk különböző tésztafélékkel (gnocchi, spagetti stb.).

Ezután a mártást szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a félretett paradicsomot, tárkonylevelet, és ha szükséges még egyszer utána ízesítünk. Jól illik főtt tésztafélékhez, pizzákhoz, de nyers zöldségeket is mártogathatunk bele.

a sherryvel és a gombalével, átpasszírozzuk, és erősen beforraljuk.
Hozzáadjuk a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre
főzzük. Egy csipet sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük. A
kucsmagombamártást tésztafélékhez, ...

A megpuhult, megsült manti tetejét borssal, sóval hintjük meg és egy-egy pohár hideg joghurttal vagy kefirrel leöntve tálaljuk.
Megjegyzés: Az üzbégek nagyon szeretik a meleg, hússal, gombával, zöldséggel töltött tésztaféléket és a savanyított ...

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Tojás, Édesség, Leves, Citrom

Gasztronómia  Tésztaétel  Tészták
2014.04.21

 
RSS Mobile