Kezdőlap (Tépősaláta)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Tépősaláta


 

Tépősaláta

Gasztronómia  Tepertőspogácsa  Tepsis cukkíni
2014.04.23

Tépősaláta tojásos öntettel
Hozzávalók: 4 nagy marék tépősaláta, 2 kemény tojás, 2 teáskanál mustár, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé, 1 csipet só.
Elkészítés: A tépősaláta leveleket átválogatjuk, gondosan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk.


Tépősaláta:
Lollo rossa: jól ismert jellegzetes fodros pirosas bordós levelekkel díszítő saláta, íze kellemes és pikáns, tavasszal érdemes ültetni.
Red salad bowl: pirosas levelű tépősaláta igen lassan növekszik.

Tépősaláta: mindigsaláta, leveles saláta.
Tojásgyümölcs: kékparadicsom, olaszparadicsom, padlizsán, törökparadicsom.
Tűzbab: nagyvirágú paszuly.

sárgarépa,fél tépősaláta,2 alma,5 dkg hámozott mandula,1 evőkanál citromlé,3 evőkanál mustár,2 evőkanál méz,4 evőkanál olaj,1 csokor metélőhagyma,só,őrölt bors
Elkészítés: ...

Tölgylevelű tépősaláta
A tépősaláták levelei külön nőnek, nem alkotnak fejet. A tölgylevelűt azért nevezik így, mert levele a tölgyfáéhoz hasonlatos formájú. Színeiben változatos, a zöldtől a barnás pirosig.

1 kis fej saláta (tépősaláta), 1 csokor rukola, 2 paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 200 g joghurt, 1 tk cukor, 1 ág petrezselyemzöld, 8 szelet (60 dkg) sertéskaraj, 4 szelet sajt (ementáli), 4 szelet sonka, 3 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, ...

A tojásos nokedli hűséges párja tépősaláta, vagyis nem szabad késsel szeletelni. Az enyhe ízű és nagy C-vitamin-tartalmú zöldség hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, könnyen befülled.

A Cobb saláta alapja zöldsaláta, amely lehet endívia, római, fejes saláta, jégsaláta vagy lollo tépősaláta, a legszerencsésebb, ha két-háromféléből mixeljük össze.

Hozzávalók: fél kínai kel fél fej saláta, fél fej lollo rosso,(lila, vagy zöld tépősaláta) 1 paprika, 1 lila hagyma, 1 sárgarépa tengeri só, fehérbors, salátaecet, cukor ...

Az apró gyöngysaláta a törpe tépősaláta tömött változata. A salátát általában nyersen fogyasztjuk, de párolhatjuk vagy készíthetünk levest is belőle. Sok karotint és B-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
4 személyre:
400 g tök, 4 ek csíraolaj, só, bors, cukor, 7 evőkanál fehér borecet, 150 g kék szőlő, 150 g tépősaláta, 150 g füstölt sonka, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál mogyoróolaj, 30 g dióbél ...

Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg brokkoli, 3,6 dkg színtelen zselatin, 15 szelet főtt sonka, 2,5 dl tejszín, 1,5 dl tejföl, 2 tojásfehérje, só, őrölt fehérbors; a díszítéshez: petrezselyemzöld, tépősaláta, hónapos retek, uborka, paradicsom ...

2 evőkanál kiolvadt szalonnazsírból ( ha nincs annyi, pótoljuk olívaolajjal),
1 kávéskanál mustár,
só, bors,
3 evőkanál tejföl,
egy kis csokor snidling,
két ágacska friss kakukkfű,
tépősaláta-leveleket ...

Tányérra teszünk megmosott, leszárított tépősaláta-leveleket, meglocsoljuk a tejfölös mártással, megszórjuk a félretett szalonnapörccel. A buggyantott tojást mellé tesszük, frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük.
Friss kenyérrel fogyasztjuk.

Lásd még: Lásd még: Saláta, Zöldség, Tojás, Paradicsom, Leves

Gasztronómia  Tepertőspogácsa  Tepsis cukkíni
2014.04.23

 
RSS Mobile