Kezdőlap (Tejfölös habarás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tejfölös habarás

Gasztronómia  Tejfölös gombapaprikás  Tejfölös harcsa

Amikor kész, tejfölös habarással besűrítjük. Kiforraljuk, szükség esetén utóízesítjük. Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Írd meg te is a véleményed!
Regisztrálj ingyenesen az oldalra, vagy lépj be, ha már korábban megtetted.


Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszűrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tűzön készre forraljuk.
A tökfőzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után.

A tejfölös habarást hozzáadjuk a pürésített burgonyához, elkeverjük, majd forralunk rajta egyet kb. 2 perc. Ezután vízzel, fűszerekkel még beállítjuk tökéletesre az ízt és a sűrűséget.
5
Saját zsírján, vagy egy kevés olajon megpirítjuk a bacont.

12. A tejfölös habarást hozzácsurgatom a raguhoz, közben kevergetem, majd egyet forralok rajta és aztán lekapcsolom alatta a tűzhelyet.

Főzés és tejfölös habarás nélküli tökfőzelék, amiből azonban a legfontosabb, a kapor nem hiányozhat. Aszalt zöldségfasírttal az igazi.
Hozzávalók ...

Báránypörkölt ~ Galuskaköret Ajánlott anyaghányad Bárány-apróhús 1,80 kg Zöldpaprika 0,25 kg Zsír 0,15 kg Paradicsom 0,12 kg Vöröshagyma 0,15 kg vagy Fűszerpaprika 0,015 kg Lecsó 0,20 kg Só 0,03 kg Tejföl 0,45 1 Liszt 0, ...

Rántás helyett ~sal is készíthetjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Receptek lisztérzékenyeknek ...

Nálunk a főzelékek ~sal szoktak készülni, mert a rántást ki nem állhatom, így igyekszem az általában berántott ételeket is más módokon sűríteni.

Végezetül egy laza ~sal fejezem be. Kifőtt tésztával vagy nokedlival tálalom. Különlegesen pikáns ízét a paradicsom és a savanyú uborka adja, amint sejtelmesen keveredik a füstölt szalonna ízével.

10 percig főzzük, vagy amíg a répa majdnem teljesen megfő, majd berántjuk a levest, vagy ~sal besűrítjük, végül pedig hozzákeverjük a kukoricát.

A félretett levet ~sal besűrítjük, kicsit utána sózzuk. A palacsintákba (nagyjából a közepükre, téglalap alakban) teszünk úgy másfél evőkanálnyi húst, ezt meglocsoljuk nagyjából egy evőkanálnyi szafttal.

A gombapörkölt levét ~sal besűrítve és tejszínnel dúsítva kapjuk a gombapaprikást. Külön tálkában galuskát adunk hozzá. Megjegyezzük, hogy kerti csiperkén kívül igen jó vargányából és szegfűgombából is. A vargányagombát készíthetjük tejfölösen is.

~t készítünk: azaz a tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a burgonya főzőlevéből rámerünk, jól eldolgozzuk, majd a puha burgonyához öntjük. Épp csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik, s "liszt íze" is elfő.

A kaprot felteszem sós vizbe főzni, majd ~sal besűritem. Mártás sűrűségre főzöm. A tepsibe rakom a nokedlit, majd leöntöm a kapormártással, összekeverem, a tetejére ráreszelem a sajtot, majd forró sütőben aranybarnára sütöm.

A levét ~sal besűrítjük. A kinyújtott rétestésztát szikkadás után (vagy a készen kapható és előkészített reteslapot) olvasztott zsírral meglocsoljuk. A tészta szélére helyezzük a húspépet, felgöngyöljük. Kizsírozott tepsiben, tetejét tojással átkenve, pirosra sütjük.

Ha kevés a pörköltszaft, hagymából, pirospaprikából készítek és mustáros ~sal besűrítem, de nagyon nem szabad,mert ahogy a betöltött palacsintákat elhelyezem egy mély tűzálló edénybe,bőségesen nyakon öntöm a szafttal,amit sülés közben fölszív a palacsinta, ...

Ahány ház annyi szokás. Van aki behabarja ~sal. Számomra ez szükségtelen és felesleges kalória forrás. Megoldom tálaláskor friss kőrösi tejföllel.
Főzte és fényképezte Emese, alias Culinartz ~ a konyha az egyetlen hely, ahol nem kapaszkodom tervekbe
Hasonló bejegyzések: ...

Miután megfőtt, tejszínes-~sal besűrítjük. Pár percig főzzük, kiturmixoljuk és sűrűlukú szűrőn még átengedjük. A szitán maradt gyümölcsöt amennyire lehet, passzírozzuk a levesbe. Ízesítsük cukorral és a végén a maradék meggyet adjuk hozzá és főzzük kb. 2 percig.

A citromhéjat és a fahéjat ezután leszűrjük a levesből, és ~sal sűrítjük, majd a felforrt levest áttörjük. Ismét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgáját. Jól lehűtjük. Betétként a borban eltett őszibarackot tesszük bele.

A sok kaportól lesz olyan ellenállhatatlan ez a leves, meg attól, hogy csak ~sal sűrítjük. A hagyományos, zsírosabb házi sonkák helyett soványabb füstölt húst teszünk bele, ezért könnyedebb, de a kellemes füstölt íz így is jól érvényesül.

Az eredeti receptben sertéshússal meg ~sal készül, és úgy is finom.
alapanyagok
bors étkezési keményítő fehérrépa joghurt karalábé karfiol kurkuma olívaolaj pulykamell sárgarépavöröshagyma zeller zöldborsó ...

A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú enyhén átmossuk. Majd párolni kezdjük. Közben elkészítjük a ~t. (Liszt+tejföl) Ha a hús megpuhult, a káposztát megpároltuk, összeöntjük őket és a ~sal behabarjuk.

A megfőtt töltelékeket kivesszük a párolóléből, az alaplevet ~sal sűrítük és jól kiforraljuk.
Tálaláskor az előmelegített tálra helyezett töltelékeket bevonjuk a kapros-tejfölös mártással. Külön sósburgonya köretet adunk hozzá.

Utolsó fejezetként jöhet a ~, a szokásos módon elkeverünk egy kanál lisztet a tejfölben (fontos, hogy csomómentes legyen, mert ha belekerül a levesbe, már nem lehet kiimádkozni a csomókat), majd beleöntjük a levesbe, még egyet rottyanjon és kész is.

A szálkátlanított, feldarabolt zöldbabot, 1 liter sós, leveskockás vízben, puhára főzzük. ~sal sűrítjük, ételízesítővel, ecettel ízesítjük. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hidegen is finom. Fagyasztott zöldbabot ugyanígy kell készíteni.
Tarkabab főzelék ...

Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket és három fej hagymát, majd ~sal besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

A megmosott, héjától megtisztított csicsókát kockára vágjuk, sóval, babérlevéllel puhára főzzük. ~sal besűrítjük, borsikafűvel és növényecettel ízesítjük.
Forrás: Dr Szalva Péter: Díszzöldségek és egyéb kiskerti növénykülönlegességek
A recept eddigi értékelése ...

A nyúlpaprikás ugyanúgy készül, mint a nyúlpörkölt, csak a végén a levét ~sal besűrítjük. Előmelegített tálban kínáljuk, tetejét meglocsoljuk tejföllel és galuskaköretet adunk hozzá.
Vissza az elejére
...

A kész húst helyezzük egy mélyebb tálba, a maradék levet ~sal addig keverjük amíg besűrűsödik, majd öntsük rá a húsra megszűrve.
Jó étvágyat kívánunk!
Írta: Szerkesztőség ...

Nem is értem hogy lehet egy jó kis túrós lepényt például kaporral tönkretenni, a kapros tökféle főzelékek pedig mindjárt két szőrös feketepontot kapnak: egyet a tökféle, egyet a kapor - marad tehát a ~ vagy rántás magában.

Közben lecsót adunk hozzá, majd ~sal besűrítve jól összeforraljul Tükörtojással tálaljuk.
A tükörtojássütőben egy kevés zsírt forrósítunk, és a tojásokat óvatosan beleütjük.
Mérsékelt tűzön sütjük úgy, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája puha maradjon. Lapáttal emeljük ki.

Amikor megpuhult, ~sal sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit teszünk bele, hogy kenhető legyen.

Amikor már majdnem kész (kb. 10 perc főzés), hozzáadjuk a borsót, további 15 percig főzzük. A ~sal besűrítjük, és készre főzzük. Burgonyával vagy petrezselymes rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!
A rovat további receptjei: ...

Most is 'A Szaft' volt a lényeg. A csontos húst filére cseréltem a ~t pedig tejjel gazdagítottam, és egy kevés majoránnával illatosítottam, ízesítettem.

Ha megfőtt adjuk hozzá a gombócokat, majd készítsünk egy ligtos ~t és rotyogtassuk még pár percig megszórva egy kis petrezselyemmel.
Miközben feltettük a levest főni egy időben tegyük fel, sós vízbe a felkockázott burgonyát is, amit a gombóchoz fogunk felhasználni.

~t készítünk, addig amíg krémes állagú nem lesz, teszünk hozzá lisztet és vizet. Hőkiegyenlítéssel beletesszük a habarást a burgonyához, elkeverjük majd készre főzzük. Ízlés szerint tehetünk hozzá még sót, borsot, delikátot. Sok sikert!:) ...

Hagytam szépen rotyogni, mintha húslevest főznék. Amikor a hús megpuhult, akkor kivettem őket, majd a zöldségeket botmixerrel összetörtem. ~sal sűrítettem, majd miután egy jót rottyant, visszatettem a húsokat.
Körete nem is lehetett nagyon más, mint a jól bevált krumpligombóc.

Levét ~sal besűrítjük. A burgonyás tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk. Ráhalmozzuk a húskrémet, és gombócokat formázunk. Lassan lobogó vízben kifőzzük. Tejfölös mártással meglocsoljuk, zöldpaprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk.

Az olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a tököt, meghintjük kaporral, összekeverjük, és félpuhára pároljuk. ~t készítünk, és a tökhöz adjuk. Megsózzuk, ecetet, pici édesítőszert teszünk bele, és felforralva készre pároljuk.

Tipp: Ízlés szerint lehet fűszerezni! Én nem szeretem a habart leveseket de ~sal is el lehet készíteni!
Ugrás a kommentekhez
Oszd meg! ...

A családomban szerencsére mindenki cukor nélkül készíti, szerintem egy kis ~on kívül más nem is kell bele.

Közben a metéltre vágott zöldségeket olajon víz hozzáadásával félpuhára pároljuk, ha a hús megpuhult a pecsenyelevét ~sal besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével, mustárral ízesítjük és hozzáadjuk a párolt zöldségeket is.

~t készítünk, amelybe kiskanálnyi mustárt keverünk, majd a húsra öntjük. Teszünk bele 1 babérlevelet, apróra vágott petrezselymet és összefőzzük.
Kellemesen savanykás ízű étel. Aki szereti, tehet bele pár csepp ecetet vagy citromlevet is.

Bakonyi mód Bakonyi gombamártás, azaz piros- és zöldpaprikás, paradicsomos, csontlével felöntött, ~sal sűrített gombamártás, amiben a hal készre párolódik.

2-3 rózsát kiveszek és kockára vágom, a maradékot leöntöm egy kis pohár tejfölből és kevés lisztből készült ~sal, botmixerrel összeturmixolom és összeforralom. Ezután a kockára vágott brokkolidarabokat visszateszem a levesbe. Ha szükséges, utánaízesítem.

A póré fehér részét felvágjuk, olajon megpároljuk, majd felöntjük vízzel és beletesszük a burgonyát. Mikor egyet forrt, hozzáadjuk a ~t. ...
tovább
Vöröstonhal fűszerkéregben zöldséges papardelle tésztával körítve ...

Felöntjük annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, ~sal behabarjuk. A galuskához a hozzávalókat egy tálban összekeverjük, adagolva hozzá kevés hideg vizet, s forró vízben kiszaggatjuk, majd tálaljuk.

A gombamártáshoz az apróra vágott hagymát a vajon megpirítjuk. Beletesszük az előfőzött és jól lecsorgatott gombákat. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. ~sal besűrítjük. Tálaláskor a felszeletelt húsra öntjük a mártást. Knédlit ajánlunk hozzá.
Feltöltötte: rozsi ...

Felengedjük ~sal, mustárral, reszelt citromhéjjal, kevés ecettel ízesítjük, majd rátesszük a szalonnát.
Enyhén savanykás, csípős finom íze van. Gombás rizst, tarhonyát vagy kagylótésztát adunk mellé. Savanyú vagy kovászos uborka illik hozzá.

Negyven dkg tisztított és kockákra vágott szárnyasmájat 5 dkg vajon átfuttatunk, borssal ízesítjük, majd ~sal besűrítjük. Átforraljuk, tálaláskor sózzuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Marschall máj ...

A pörköltet levétl jól lecsurgatjuk, és finomra vágjuk. Levét ~sal besűrítjük. Ráhalmozzuk a húspépet, és gombócokat formálunk. Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.A tejfölös mártással áthúzva, zöldpaprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk.

Ezt aztán vajon és vizen puhára pároljuk, majd ha megfőtt, áttörjük, ízesítjük, tejjel vagy csontlével felengedjük, majd ~t adunk hozzá. Ismét felforraljuk, majd úgy tálaljuk, hogy a még forró levest vajjal elkevert tojássárgájára öntjük.

Lefedjük, lassú tűzön rövid ideig forraljuk, közben kevés vízzel csomómentesre keverve elkészítjük a ~t.
A levesbe tesszük a főtt sonkát, hozzáöntjük a főtt zöldbabot (ha üveges, a levét nem kell), kevergetve belecsorgatjuk a habarást. Újra ízesítjük sóval, kockacukorral.

Ha a zöldség és az árpagyöngy már teljesen puha, ~sal sűrítjük a levest. Az elkészült levest apró kockára vágott vesével és a velőrózsákkal tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
A levestésztát a habarás előtt főzzük meg a levesben.

Lassan forraljuk, majd tejszínes-~sal sűrítjük. Állandó keverés mellett kiforraljuk, ha szükséges sózzuk.
Az elősütött halszeleteket teflon serpenyőbe helyezzük, szitán keresztül ráöntjük a besűrített halmártást.

Ha legközelebb lesz kacsád és birsalmád, főzd őket együtt! Kacsa megfőz mindközönséges húslevesnek, a végén bele a cikkekre vágott birsalma, pár perc, míg megpuhul, és ~sal besűrít. Kiforral.
Nincs az a mennyiséget, amit ne tudnék belőle megenni :-) ...

30 dkg savanyú káposzta
fél liter káposztalé
víz
30 dkg füstölt kolbász
kevés paprikás rántás vagy ~ ...

Sóval, borssal fűszerezzük és az egészet átpároljuk, csontlével, felengedjük, készre főzzük.. ~t készítünk, és behabarjuk a levest. Kevés tárkonyecettel, citromlével utánaízesítjük és jól kiforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, de forralni már nem szabad, és tálalásig melegen tartjuk.

A paprikás csirke lényege, hogy friss zöldségekből (paprika, paradicsom, hagyma) és csirkéből (egész comb, mell) gyakorlatilag pörköltet készítünk. A megfőtt húst kiszedjük és az ízletes alapot átpasszírozzuk, majd ~sal paprikás mártást készítünk.

A teavajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsózzuk. Miután felforrt, ~sal behabarjuk. Majd újra felforraljuk.
Szakácskönyvek - Polc.hu könyvesbolt ...

Majd az egyik pohár tejföl harmadát belteszem, a másik részéből pedig ~t készítek a gombára.Közben a tésztánk is megfőtt. Leszűröm, egy tepsibe öntöm és a másik pohár sózott-borsozott tejfölt ráöntöm, majd a gombás mártást is és jól összekeverem.

Halasi tárkonyos raguleves
A Halasi tárkonyos raguleves vegyes zöldségekből (zöldborsó, sárgarépa, zöldség, gomba) és kockára vágott borjúhússal készül, mustáros ~sal, citrom karikával tálalva.

Képzeld, én az iskolai menzán is szerettem a tökfőzeléket! Elég gyakran főzök, mi fasírttal szeretjük, és én egy csipet őrölt paprikát is teszek a ~ba.
VálaszTörlés ...

Szerintem három tényező adja a lencselevesem gerincét: a megfelelő alaplé, a hagymás-fokhagymás- fűszerpaprikás rántás, és a mustáros-cukros-~.

Amikor megfőtt, ~sal sűrítsd be. A habarásba egy dl tejfölhöz egy evőkanál lisztet használj, nem szabad túl sok lisztet beletenni, hogy ne legyen túl sűrű a leve.

Minden hozzávalót kockákra darabolunk.
A hagymát és a szalonnát megpirítjuk zsíron vagy olajon. Mikor kész, hozzáteszük a húst, paprikát, paradicsomot.Ízesitjük.Mikor a hűs megpuhult csinálunk egy nagyon gyenge kis ~t, amivel a levét besűrítjük.
Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.

A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a zöldséget, sárgarépát és tovább pároljuk. Köménnyel, borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Miután megpuhultak a zöldségek, az egészet átpasszírozzuk és ~sal, mustárral behabarjuk, kevés citromlevet adunk hozzá ...

Rövid ideig pároljuk, majd ~sal besürítjük. A csuszatésztát kifőzzük. hozzákeverjük a paprikás gombához. Tálaláskor a megsütött szeleteket előmelegített tálba tesszük, ráöntjük a gombás-tésztás ragut, és tejföllel díszítjük.

Ha a bab puha, elkészítjük a habarást: a fél pohár terfölt, 3 evőkanál lisztet, kicsi olajat és 1 dl hideg vizet csomómentesre turmixoljuk botmixerrel, ezzel a ~sal sűrítjük a megfőtt babot.

1kg őszibarack, 10 dkg cukor, 1 tejföl, 1-2 ek liszt vagy étkezési keményítő, fahéj, szerecsendió.
Az őszibarackot meghámozzuk és és kisebb darabokra vágjuk majd cukros vízben megfőzzük. Összeturmixoljuk fűszerezzük. ~sal besűrítjük. Hidegen barack kockákkal fogyasztjuk.

Vizet töltünk rá addig, hogy az egészet ellepje, majd beleszórjuk a köményt, az összepréselt fokhagymát, és megsózzuk. ~t készítünk, ezzel besűrítjük a káposztát, kaprot szórunk rá, végül az egészet összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.

A sóskapürét visszateszem a tűzre, adok hozzá egy bögre vizet és felforralom, majd a ~sal besűrítem. Ízlés szerint cukorral édesítem.
Hagyom langyosra hűlni, majd sült újkrumplival és sült virslivel tálalom. Levesben főtt marhahús mellé is kiváló.

Harminc percig főzzük, közben ~t készítünk liszttel és kevés vízzel, majd besűrítjük vele a levest.
Közben fűszerezzük őrölt borssal, sóval, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

Végül bőven szórok bele majoránnát, zeller- és petrezselyemzöldet. Sűrű, ~sal összeroty-tyantom, kissé állni hagyom, majd szaftját átszűrve még egyet forralok rajta. Olyan fölséges, hogy senkit el nem tántorít tőle még a mostanság divatos marhakergekórság sem! ...

A húskrémmel megtöltött burgonyákat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. A pörkölt levét ~sal jól besűrüsítjük és a töltött burgonyákat bevonjuk vele. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Fűszerezd: sóval, borssal, fokhagymával, mustárral, babérlevéllel, rövid ideig pirítsd át az egészet, engedd fel a húslével, párold. Amikor három-negyed fővésben van a hús (a csontról kezd leválni a hús), akkor ~t készíts a tejfölből és a lisztből, ...

Beleteszem az apróra vágott szalonnát, majd a szivet. Kicsit pirítom, sózom, borsozom. Felöntöm vízzel, a babérlevelet beleteszem, és fedő alatt puhára főzöm. Mikor megpuhult, ~sal sűrítem, és ízlés szerint teszek bele citromlevet és mustárt. Makarónival tálalom.

Ez lehet a szokásosnál kissé fűszeresebb, mivel a répa elég semleges ízhatású növény. Amint kész a pörkölt, s megpuhult a répa, összeöntjük őket, és néhány percig együtt rotyogtatjuk. Aztán ~sal főzelékké sűrítjük.

Ha megfőtt a gombóc, akkor a szaftot kicsit felengeded vízzel, és besűríted ~sal (ne legyen nagyon sűrű!) Ebbe kell beleszedni a gombócot.
Ha gombásra akarod, akkor szeletelsz a szaftba gombát és átturmixolod, ha felforrt. Nagyon laktató és különleges.

Amíg fő, megtisztítjuk és rózsáira szedjük a karfiolt, amit később akkor adunk a leveshez, ha az alapanyagok már félig megfőttek. Sózzuk, borsozzuk, tárkonylevéllel ízesítjük, majd készre főzzük. A legvégén ~sal sűrítjük és a citromlevet is csak ekkor adjuk a már elkészült leveshez.

Elkészítjük a mártást, a hagymát finomra vágjuk, a paprikát, paradicsomot, gombát felkockázzuk, olajon lepirítjuk, fűszerpaprikával meghintjük,felengedjük egy kis vízzel, ha van csontlével,ízesítjük, sóval, borssal, kaporral. ~sal sűrítjük.

Ha letelt a főzésre szán fél órányi idő, akkor nézzük meg, hogy a répák megpuhultak-e. Ha igen, akkor egyenként beletesszük a lébe a húsgolyókat. Addig főzzük, míg a golyók a felszínre nem emelkednek, ez kb. negyed órát vesz igénybe. Amíg fő, addig előkészítjük a ~t.

Közben kikeverjük a tejfölt a főzőtejszínnel és a keményítővel. Mikor megfőtt a leves, behabarjuk a ~sal. Ízesítjük a levest a citrom levével és az aprított petrezselyemmel. Forrón, tejföllel megkoronázva tálaljuk.

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, rátesszük az apróra kockázott vadhúst, kevés vízzel felöntjük. 30 percig pároljuk fedő alatt a megtisztított és felkockázott zöldségekkel együtt. Egy órán keresztül főzzük, közben fűszerekkel ízesítjük. ~sal behabarjuk, ...

Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. A végén ~sal sűrítjük. Óvatosan sózzuk, mert a szalonna is sós.
Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.
Tehetünk rá néhány pirított hagymakarikát is.

Ekkor kiskanállal nokedliket szaggatunk a levesbe. 10 perc főzés után ~sal sűrítjük a levest, ha újra felforrt, belekeverjük a vágott petrezselyemzöldet, és ha kell, cukorral, sóval utánaízesítjük.
Elkészítési idő: 1 óra.

Felforralva készre főzzük, a végén ~sal sűrítjük. Kiforralva tálaljuk. Stílusosan bográcsban adhatjuk asztalra, személyenként fél litert. Tetejét vágott zsenge kaporral meghintjük.

A reszelt sárgarépát csak akkor teszem bele amikor már majd hogy nem ehetőre puhultak a többi zöldségek, mert különben a reszelt sárgarépa szét fog főni. Ekkor együttesen teszem bele a rizst is betétként. Amikor már minden megfőtt a levesben, tejszínes, ~t csinálok amit tejjel ...

A krumpligombócokat kifőzzük. A pagodát rózsáira szedjük és megfőzzük. A kelbimbót szintén megfőzzük.
A hozzávalókat ízlésesen előmelegített tálra helyezzük.
A hús levét ~sal besűrítjük, gulyáskrémmel ízesítjük és a kész tálra öntjük.

Vörösborral, mézzel, szűrt citromlével ízesítjük. Felengedjük 2 liter vízzel, ételízesítővel (tárkonnyal - ez az én javaslatom) fűszerezzük és lassú tűzön forraljuk. ~sal besűrítjük, kiforraljuk. Külön kifőzött grízgombócokat adunk hozzá.

Mikor a hús félig megfőtt, felengedjük 4l vízzel és beletesszük a babérlevelet, majd a 2-3 cm-es darabra vágott zöldbabot. Ha kell, még ízesítjük. Lefedve, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A végén, ~sal sűrítjük, ám, ha a családban nem szereti mindenki a tejfölt, ...

Közben elkészítjük a lisztből és a frissfölből a habarást. Amikor már majdnem kész (kb. 10 perc főzés ), hozzáadjuk a mirelit borsót, további 5 percig főzzük. A ~sal besűrítjük, és készre főzzük. Burgonyával vagy petrezselymes rizzsel tálaljuk.

a húsokat elősütjük,a lisztes felével kezdjük,ha minden szelet kész vissza tesszük a lábosba a szeleteket majd annyi vizet öntünk hozzá ami ellepi a húst. Beletesszük a fűszereket és
a zöldségeket még egy kis mustárt is tegyünk bele
/2-3ek/ ha kell még sózzuk,ha puhára pároltuk a ~sal ...

A megpuhult csirkecombokat az edényből kiszedjük, a ~t beleöntjük és megforraljuk. Visszatesszük a csirkecombot, ízlés szerint, ha kell, sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert is hozzáadjuk, majd még egyet forralunk rajta, végül megszórjuk petrezselyemmel.
Nokedlivel tálaljuk! ...

Tálalás előtt vedd ki a húst, és a káposztát ~sal (tejföl-liszt keverékével) sűrítsd be, majd forrald készre. A húst fejtsd le a csontról és vágd fel csíkokra, szórd a káposztára. A tetejére locsolj egy kevés tejfölt és fűszerpaprikát.

Azonkívül azt írja: rántásos levesbe főzzük bele. Nos, én a rántást ~sal váltottam ki. A szárított tárkonyt pedig magamtól főztem bele... Nagyon finom leves lett, ízlett mindenkinek kicsitől nagyig. Húsvét után kitűnő lehetőség a maradék sonka hasznosítására.

Amikor a húsok puhára párolódtak,
~sal sűrítjük, és a tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percig
forraljuk. Tarhonyát, galuskát vagy párolt rizst adunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 4030 kJ/960 kcal
Ajánlott ital: G.I.A. Kékfrankos ...

Füstölt húst főztek bab, lencse és krumplilevesbe is. A leves egytálétel egy régies összeállítású változata a szárazbabból, aszalt szilvából és füstölt húsból ~sal készült, a húsételeknél már említett leves a Székelyföldön, amit egyik ízesítőjéről Vargyason tárkonyosnak neveznek.

Ha a víz felforrt, beletesszük a húsgombócokat: darált húst összgyúrunk sóval, borssal, paprikával, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Ha a gombócok már feljöttek a leves tetejére, lisztes, ~t adunk hozzá. Jól összeforraljuk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tejfölös, Tejföl, Habarás, Liszt, Leves?

◄ Tejfölös gombapaprikás   Tejfölös harcsa ►
 
RSS Mobile