Szotírozás

szotírozás
Pirításnak nevezzük azt az eljárást, melynek során a pirítandó alapanyagokat kevés zsiradékon, magas hőmérsékleten forgatás vagy keverés mellett pirítjuk meg ...


Szotírozás: lásd. pirítás
Szűrés: szilárd és folyékony halmazállapotú részek különválasztására szolgál.

Saját anyagával sűrítés
Sárga gerebengomba (Hydnum repandum)
Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus)
Sárga rókagomba, más néven csirkegomba, nyúlica (Cantharellus cibarius)
Smizírozás
Szárazbab
Szegy (marha)
Szotírozás
Szufflé
Szűzpecsenye (sertés) ...

szotírozás (szautírozás) = (ha technológia) kevés zsiradékban (eredetileg nyeles serpenyőben) történő gyors pirítás, melynek során az aprított alapanyagot többször átforgatják
szömörcsög = (ha régi konyhai szövegben szerepel) gombóc, galuska ...

2. Hirtelen sütés, szotírozás
Az ételt a serpenyőben nagyon kevés zsíradékon, folyamatosan mozgatva lassú tűzön rövid ideig pirítjuk. Így jól magába zárja az ízeket. A francia sauter szó jelentése ugrálás, a kockákra vágott húsdarabok szine ugrálnak a serpenyőben.
...

[szerkesztés] Szotírozás
pirítás
[szerkesztés] Sztrapacska
reszelt burgonyából készült galuska, juhtúróval, sült szalonnával
[szerkesztés] Szuflé
felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény.
[szerkesztés] Szupé
estebéd, késői vacsora
[szerkesztés] Szűzpecsenye ...

Lásd még: Lásd még: Pörkölt, Sütő, Rövidkaraj, Kockatészta, Hosszúmetélt





RSS RSS

© MiMi