Kezdőlap (Szószok)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Szószok

Gasztronómia  Szorbit  Szotírozás

szószok
tészta szószok, mártások szószok öntetek
Túrós perec
Túrós perec Nyersanyag. 50 dkg túró, 12 dkg liszt, 2 tojás, késhegynyi só. Kisütéshez 20 dkg zsír. Készítés: A túrót áttörjük, megsózzuk. A liszttel és tojással összegyúrjuk, jól kidolgozzuk.


Szószok
Készítsen joghurtos, fokhagymás vagy kapros mártást az ebédre fogyasztott salátához, paradicsomos vagy tejszínes szószt a tésztához, édes öntetet süteményekhez! Egy finom szósszal meglocsolva még a legunalmasabb ételt is feldobhatja.

Szószok, mártások, pác
Hasznos
Konyhai kifejezések Állatok részei és felhasználásuk ...

Főoldal " Hasznos ismeretek " Konyha " Szószok, mártások
Szószok, mártások - Konyha
Tökmagsalsa ...

Szószok: olivaolaj, mustár, paradicsomszósz, méz. Itt is fontos, hogy bármi, amit ízlelőbimbónk, fantáziánk odakíván ne féljünk megpróbálni, mert ez a dolog lényege.
Kell még friss fűszernövény: Zoli bazsalikom-imádó, de a citromfüvet, mentát, és a rozmaringot is szereti.

Szószok, pácok, fűszervajak, ízesítők grillezéshez, kerti sütögetéshez ...

Vietnami szószok, levélfűszerek
A vietnami konyha laktató és változatos. Leginkább az különbözteti meg a kínai konyhától, hogy a fogásokat nem öntik nyakon szósszal, hanem a közös tálból pálcikákkal kiküzdött falatot magunknak kell belemártani a külön felszolgált öntetekbe.

mártások szószok, piknikre való, saláták
Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal
Bejegyezte: sedith dátum: 10:29 4 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek ...

Portalan szószok
Három kiskorú gyermekem van ebből egy még óvodás. Dolgozom, háztartást vezetek és FŐZÖK. Én valóban tudom, hogy mi az elfoglaltság. De a legritkább esetekben sem fordul elő velem, hogy por vagy üveges mártás tegyek az asztalra gyors vacsora gyanánt.

Portalan szószok
Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés ...

/ Category / Szószok, mártások
Paradicsom szósz halakhoz
Hozzávalók: 4 nagy paradicsom olíva bogyó két evőkanál 2 gerezd fokhagyma kapribogyó- két teáskanál mentalevél- 3 levél 1/2 csokor petrezselyem 1/2 csokor bazsalikom A paradicsomokat.

Mártások és szószok
Konzul Főzőiskola konyhája: Kőrözött
Lehet bele tenni még juhtúrót is, vagy joghurtot, kefirt, újhagymát.

Főoldal » Receptek » Kategóriák » Szószok, mártások » Piros köszméteszósz (egresszósz)
Piros köszméteszósz (egresszósz)
Hozzávalók 4 főre 30 dkg egres, 8-10 dkg cukor, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 ek liszt, 1 cs vaníliás cukor, 1/4 liter víz, pici só ...

Jól kifőztem » Receptek » Szószok, mártások » Tejszínes szószok
Alkategóriák
burgonyaköretek
rizsköretek
egyéb gabonaköretek
zsemlegombócok
zöldségköretek
egyéb köretek ...

Címlap - Boszorkánykonyha - Ehető - Mártások, szószok
Mártások, szószok
Csípős házi mustár ...

Szószok

Kökényszósz

500 g kökénybogyó; 1/2 pohár víz; 2 evőkanál korianderlevél; 1 1/2 evőkanál kapor; 2-3 gerezd fokhagyma; 1 kávéskanál őrölt pirospaprika.

Szószok
Ponzu: 1 ek citromlé, 2 ek gyenge (rizs) ecet, 5 ek szója szósz, 5 ek dashi, 2 szelet citrom.
Mindent összekeverünk és fél óra múlva a citrom szeleteket kivesszük.

A szószok, mártások a nemzetközi konyhák alapételei. Általában folyékonyak, bár tömény és darabos is lehet, mint pl a mexikói salsa vagy az indiai chutney. A szószokkal, mártásokkal sült és főtt húsokat, halakat teszünk ízletesebbé és látványosabbá..
Tovább a Szószok, mártások bejegyzéshez! ...

Tésztaszószok:
Paradicsom & bazsalikom
Csili & paradicsom
Padlizsán & paradicsom
Fokhagyma & olívabogyó & kapribogyó & paradicsom
Modenai balzsamecet
Olívaolaj mindennapi használatra

...

Pizza szószok
Paradicsomos pizza szósz
A legegyszerűbb és legközkedveltebb pizza szósz a paradicsomszósz. Többféle paradicsomszószt is bemutattam már. A nem régen bemutatott - egyszerű téli - alapreceptet is dúsíthatjuk zöldfűszerekkel.

Szószok, szaftok sűrítéséhez egy csészényihez oldjunk fel 2-3 teáskanálnyit egy kevés hideg vízben.
Az elkészült ételt húzzuk az edény egyik oldalához, döntsük meg egy kicsit az edényt, hogy a folyadék összegyűlhessen, majd keverjük hozzá a nyílgyökér vizes keverékét.

Szószok ínyenceknek
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Szószok húsos fondühöz
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Zsuzsi finomságai ...

Szószokhoz kiváló köret! A sóskához is mindig ilyet csinálok. Most rántott cukkínihez ettük.
Jó étvágyat!
Mi a véleményed?

Szószok, levesek, marinádok, sült és grillezett húsok, különféle raguk Ă...
Aszalt paradicsomos karajtekercsek lencsés rizzsel
Medvehagymás fetakrém
Kung pao csirke ...

SZÓSZOK, ÍZESÍTŐK, FŰSZEREK
Fekete szójabab, sózott
Ez egy nagyon fontos kínai alapanyag, a fekete szójababot megfőzik, sóval és fűszerekkel együtt erjesztik, aminek eredményeként pikáns, puha szójababhoz jutnak, melynek jellegzetesen sós az íze.

szószok, főtt húsok, húsgombóc, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött
Koriander:
sültek, húspácok, szószok, káposzta, uborka paprika eltevésénél ...

Szószok készítésekor párolhatjuk a zöldségeket margarinon vagy vajon is. Ilyen például a sárgarépa, kaporés egresszósz, cukkinipüré, fokhagymaszósz.
Halak, saláták ...

Szószok, öntetek, ecetek, olajok
Az édességek kedvelői (vagy készítői) étcsokoládénak is találjanak rejtekhelyet otthon, a 60-70 %-os kakaótartalommal bíró csokoládékból isteni desszertek varázsolhatóak.

szószokkal / mustár, ketchup, majonéz, chili szósz /.
Illéskrisz Konyhája
dátum: 19:09 Bejegyezte: Illéskrisz Konyhája 14 megjegyzés: A bejegyzésre mutató linkek ...

Szószok-dipek 2.
Szőlős gyümölcsmártás
Szőlős-mákos tekercs
Szőlős-túrós rétes ...

A szószok az ételek ízét összeharmonizálják, kiemelik, érdekesebbé teszik.
Számtalan mártást, szószt, öntetet lehet megkülönböztetni, mást-mást használnak a különböző országokban, sőt, lehet hogy a szomszédasszonyok is másként készítik el egy-egy ugyanazon a néven futó szószt.

A szószok sósak, vigyázzunk a tészta sózásával!
Hozzávalók:
1 csomag spagetti tészta
szójaszósz
olivaolaj ...

A szójaszószok lehetnek világosabbak vagy sötétebbek, a világosak sósabbak és könnyebbek, a sötétebb válozatok gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak.
Kategória
Ételízesítők, fűszerek, hozzávalók ...

Labels: szószok; mártások és öntetek, zöldségek
Farinata
Nem is tudom már milyen régóta vadásztam a csicseriborsó lisztre, mikor aztán az ázsiai boltba, ahova rendszeresen járok, végre valahára hoztak. Úgyhogy most már semmi akadálya sem volt, hogy megsüssem a régóta tervezett frainata-át.

Kezdőlap Szószok Sült keszeg kakukkfűvel és tárkonyos szósszal
Sült keszeg kakukkfűvel és tárkonyos szósszal recept
Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés nehézsége: ...

mártások, szószok fajtái
barnamártással (13), besamel mártással (19), chutney (10), egyéb mártás (17), édes mártás (21), fehér (bársonyos) mártással (2), friss fűszerrel készült mártás (79), gyümölcsmártás (48), halakhoz (198), halas mártás (13), hideg mártás (235), hollandi mártással (17), ...

Mártások, szószok, öntetek
Amerikai mártás Hegyi Kristóf receptje.
Argentin mártás Zoli receptje.
Barbecue szósz Enikő receptje.
Besamel-mártás Éva receptje.

— A szószokból úgy távolíthatjuk el a felesleges zsiradékot, ha néhány jégkockát teszünk bele. A zsiradék ugyanis kicsapódva a jégkockákra tapad, így nem kell mást tennünk, mint azokat kanállal kiszedni.

Mártások, szószok, öntetek
Soha ne táplálkozz válogatás nélkül! 5 elem = 5 alapíz
Szicíliai töltött pulyka ...

különféle szószokat értünk alatta, eredetileg tésztaételek ízesítésére. Készítése Olaszországból ered, a Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese.
[szerkesztés] Pie
(páj)
(ha eljárás) ...

Salsák, szószok & tsaik
Mautner Zsófi különleges receptjei. Hogy a sütőt ne kelljen bekapcsolni, mégis valami finom salátát együnk. Grillezett húsok mellé szószok a világ minden tájáról, különleges fűszerezéssel, ahogy Zsófitól már megszokhattuk.

Levesek és szószok finomítására szolgál. Egy tojás sárgáját elkeverve kevés folyadékkal - tejszínnel vagy mártással -, ezt kell a forró étel alá önteni. Ezután már nem szabad tovább főzni, különben a behabart étel összemegy.
Blansírozás ...

A különböző szószok, amiket lehet forgatni körbe-körbe.
A hozzávaló tányér, amire mindenki magának azt tesz ki, ami jóesik:)))
Ez itt az én tányérkám, amin található: burgonyapüré, ananász, kukorica, saláta, fokhagymás tejföl, és a kenyérkockák, még a mártogatás pillanata előtt:))) ...

Vigyázz a szószokkal!
Némelyik tele van cukorral, ami azért veszélyes, mert gyanútlanul eszed meg vele a gyors szénhidrátot.
Tipp #5 ...

Mártások - szószok

Amerikai: vöröshagyma, citrom, majonéz.
Angol: vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.
Bearnaise: vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.
Chili: feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.

Elkészítjük a szószokat:
- a zöld szószt (spenótot): így.
- a piros szószt: kevés vízen újhagymát párolunk, erre tesszük rá a milánói szószt, lehet bolti is, amennyiben nincsen házi eltevésünk. Nagyon kevés liszttel sűrítjük, és extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk.

Észak Indiában szószok fűszere. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egy új ételt kapunk. Curry porokba is teszik. Japánban is fogyasztják.

3. Kompótok, szószok
Ha sűrűbben szereted a kompót levét, illetve gyümölcsmártást készítesz, étkezési keményítő helyett keverj bele pudingport! Almához és körtéhez vaníliásat, piros gyümölcsökhöz például epreset válassz!

+ 1 tipp kényelmeseknek ...

(0.0)
Mártások, szószok, öntetek
Karácsonyi receptek
A konyhaweb az olvasók által beküldött receptekkel kapcsolatban felmerülő szerzői jogok megsértéséért felelősséget nem vállal.

Markáns, édes-csípős íze jól illik süteményekhez, keleties aromavilágú szószokhoz, mártásokhoz - de hogy ne párologjon el, a főzés végén kell az ételhez adni. Por formájában hamar erőtlenné válik, de frissen hámozva és reszelve egy kiskanálnyi elég, különben kesernyés ízt ad.

Ünnepek - Névnap Szószok, mártások - Pácok Grill ételek - Sajtok Ünnepek - Mikulás esküvő Ünnepek - Farsang Zöldséges ételek - Egyéb Vegetáriánus ételek - Főzelékek Saláták - Tészta saláta Torták - Gyümölcsös torták Zöldséges ételek - Brokkoli Kenyérfélék, ...

Az olajat, mustárt, szószokat és a fokhagymát botmixerrel összedolgozom és máris kész az öntetem. A salátát összevágom és bekeverem az öntettel, paradicsom cikkekkel. Közben a csirkemell szeleteket sózom, borsozom és minimális olajon kisütöm.

Levesek, főzelékek, szószok, krémek, satöbbi sűrítése liszt nélkül:
ha megoldható, egyszerűen nem engedem bő lére, illetve beforralom az ételt, és probléma kikerülve :) ...

A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket. De épp ilyen bátran nyúlhatunk a tésztához akkor is, ha szeretnénk megreformálni étkezésünket - a tészták segítségével könnyen elkészíthető, változatos étrendet alakíthatunk ki a mindennapjainkban.

Én a zöldségesebb jellegű, natúrabb ízű szószok esetén használok olívaolajat, a teltebb ízű, húsos szószok esetén vajat. Szalonnazsír a túrós csuszára megy. Ezután hagyd pihenni fedő alatt a saját gőzében 1-2 percig. A végén keverd meg, hogy átjárja a zsiradék.
Szósz és tészta összekeverve.

A fűszerekből és szószokból keveréket készítünk, ebbe jól beleforgatjuk a húst, majd az egészet hűvös helyen egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.

A kicsontozott csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk és borsozva, esetleg gyengén sózva, a szószok is sósak!, a felforrósított olaj felében, hirtelen átsütjük. Kivesszük és lecsepegtetjük, ha langyosra hűlt, apróra daraboljuk.

Levesek (burgonyaleves, gombaleves), főzelékek (burgonyafőzelék, babfőzelék), mártások, szószok, húsételek (tokány, erdélyi vadkacsa, tűzdelt fácán és fogoly, pácolt ürücomb) kitűnő fűszere, ízesítenek vele még hurkákat, pástétomokat, májgombócot. Fűszerkeverékek, fűszerező szerek alkotója.

Fával fűtött tűzhelyében elégett a tengernyi lemetszett gally; belemárthatta az olívaolajba a kenyérszeleteket, mielőtt megpirította őket; bőségesen locsolhatott zöld olívaolajat a levesekbe és a szószokba is. Vászonzsákokban füstölhette a bogyókat telente.

A citrom sárga héját lereszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé) levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncsok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használjuk.

A pesto (pesztó) gyűjtőfogalom, különféle szószokat jelent. Készítése Olaszországból ered, Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese.

Ételek és szószok alapanyagaként használják.
Sűrített tejszín- aludttejről a lefölözött tejszínt kissé felmelegítik, majd lehűtik. Délnyugat-angliai specialitás.
Habtejszín- zsírtartalma a szimpla és a dupla tejszín között van. Kizárólag tejszínhab készítésére használják.

Egy kis edényben a mézet, a mustárt, a szószokat, az olívaolajat, a fűszerkeveréket, pirosaranyat jól elkeverjük és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
3. Most kerülnek ám pácba a csirkécskék:) Én 3/4 óráig pihentettem a hűtőben őket és így is isteni lett, ...

Nem akartam szójával és más szószokkal most megvadítani, inkább a rák íze volt előtérben, és nekem ez most így esett jól. És hogy még megvédjem a tésztát az "olasz vagy inkább thai küzdelemben", lime-ot facsartam rá, és szezámolajban sütöttem. Ugye így már aztán tényleg ázsiai a beütése?

A mezze (vagy mezzeh) perzsa eredetű szó egyszerre jelent előételt, főfogást bevezető falatokat, de használják a mártogatni való szószokra is. A mezze fellelhető a libanoni, marokkói, örmény, perzsa, török vagy számos arab konyhában is.

A szószokat, paprikakrémet, mézet, ecetet, keményítőt és vizet elkevertem. Felforrósítottam a vokot, öntöttem bele kicsi olajat, majd jöhetett a brokkoli, csak kicsit átpirítani (fagyasztott volt, szóval adtam neki egy kis plusz időt a kiolvadásra).

Húsok, halak és zöldségek töltelékeiben, saláták, tésztaételek tetején, szószokban - például fokhagyma és petrezselyem társaságában - igen kellemes ízt ad. A dió kiváló növényi fehérje, B-vitaminokban, rostban, magnéziumban, antioxidánsokban és E-vitaminban gazdag.

- TILOS kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel, ...

Szétnéztem a fűszereim között, összehoztam őket olajokkal, szószokkal, meg sok fokhagymával (abból baj nem lehet...). Nem lett köztük kedvenc, mindegyik csodás.
Az ötfűszeresben a bizsergető szecsuáni bors melegségét erősíti a pirított szezámolaj íze.

A vietnami gasztronómiát nagyjából úgy írhatjuk le, hogy a kínai szószokkal és a thai aromamániával ellentétben itt a bőséges mennyiségben alkalmazott friss zöldség és gyümölcs a főszereplő - ami az ország klímájából egyenesen levezethető.

szerezzük, és ízesitjük a soya és Worcestershire szószokkal, majd a felhasználásig félre tesszük. Szalonnát olajon kipírítjuk és a zsírjában megfonyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a pácolt húsokat és fehéredésig pirítjuk.

Alaposan mossuk át és tisztítsuk meg a csirkeszárnyakat, aztán pácoljuk be a szószokkal a hoisin vagy barbecue szósszal. Az üres szószos üvegekbe még nyomjuk bele a narancs levét, öblögessük át, locsoljuk a csirkére és alaposan forgassuk át.

Sós pástétomok, szószok - 2001. szeptember 20.
Saláták, saláta öntetek - 2001. október 4.
Zöldséges ételek, főzelékek - 2001. október 18.
Főételek, húspótlók, feltétek - 2001. november 1.
Kenyerek, pogácsák - 2001. november 15.
Sütemények, édes pástétomok, öntetek - 2001. november 29.

A középkorban verjuice-t használtak a szószokhoz, az angolok már ekkor használták a gravyt, a megfőtt hús vagy zöldség levét. A 20.

És most következzenek a szószok!
Zsályás vaj
A lehető legegyszerűbb megoldás: 10 deka vajat serpenyőben felmelegítek közepes lángon, ha felolvadt, beledobok 3-4 gerezd aprított fokhagymát és egy marék friss zsályalevelet. Addig pirítom kevergetve, amíg a levelek ropogóssá nem válnak.

A Marinara szósz az alapvető olasz tésztaszószok egyik legegyszerűbb, ugyanakkor friss alapanyagokból készítve az egyik legfinomabb alap szószok egyike. Számtalan módon használhatod fel.

Kiváló alternatíva a tésztafélék kedvelőinek a klasszikus paradicsomos szószok helyett: gyors és könnyen elkészíthető tésztaszósz, különleges alapanyagokból. A karakteres ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlott! ...

Ennél azonban százszor meg ezerszer izgalmasabb szószok is léteznek, például az indiai chutney-k (csátnik), amelyek szinte bármilyen zöldségből és gyümölcsből készülhetnek, ha nem ragaszkodunk az autentikus receptekhez, valóban meglepő eredményekkel kecsegtetnek.

Azt már rég kitapasztaltam,hogy az uzletben például tésztákra kapható kulonféle szószok sokkal olcsóbban eloállíthatóak otthon. Ráadásul finomabbak is. Néha veszek zacskós levest, végszukség esetére. Évente kb. kétszer fordul elo,hogy ilyet fozok.

A levelei pörköltek, levesek és szószok ízesítésére használhatók. Használhatjuk pácolásra, krumplilevesben, töltelékekben, pástétomban, vadak, vagy halak ízesítésére. Felszolgálás előtt távolítsuk el a leveleket a babér szárától. Rizspuding ízesítéséhez a levelet főzzük meg tejben.

Ma már gyárilag is készülnek szójaszószok a növekvő kereslet miatt. A szójababot beáztatják, majd megfőzik. Pörkölt búzából készült lisztet tesznek hozzá, valamint Aspergillus oryzae nevű gombakultúrát. Ezt követően három napig 30 °C-on érlelik a pasztát, majd jól megsózzák.

Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítóskenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszer-keverék már-már kötelező alkotóeleme.

A grúz konyha jellegzetességei a dióval vagy sajttal készült ételek, lepénykenyerek, szószok, mártások. Számomra furcsa, de a grúzok sokszor nem tálalnak köretet, inkább kukoricalepényt, lepénykenyeret fogyasztanak.

Egy kis, méz, szilva, szószok + a sertésszűz: igazán érdekes kombináció. És nem csak érdekes, de nagyon finom is, persze:)
A sertésszüzet felcsíkozzuk, és egy serpenyőben lepirítjuk.
Hozzáadjuk a mézet, a vágott sárgarépát, a szilvát, a szójaszószt, az osztrigaszószt és egy kevés rizsborecetet.

Füstölt és pácolt halak mellé szervírozzák, és különféle hideg szószokat kínálnak mellé, mint például mustármártás, de a jó kövér tejföl is igencsak illik hozzá, no meg pácolt lazac, amit citrusfélékkel, édesköménnyel vagy kaporral pácolnak.

És szóval eszünk például tésztát is, sokat, csak durumból, mindenféle szószokkal. A kiskorúak viszont eddig semmilyen mártást ki nem voltak hajlandóak próbálni az egy bolognain kívül, le se írom, hogy helyette mit szoktak rátenni.

Mondhatnám, kiváló paradicsom-pótló, de mi ezt akkor is alkalmaztuk már, amikor még javában próbáltuk magunkba tömni a paradicsomot is (amit a szószokon kívül sosem szerettünk igazán, csak hittük, hogy egészséges).
A hús elkészítése egyéni ízlés kérdése - sütés, fűszerezés egyaránt.

Az afrikai rabszolgák a füstölt húst, a csípős szószokat, a sült hüvelyeseket és a főzelékféléket készítették gazdáiknak, míg észak-keleten az angol hatás dominál.

Pácok, szószok, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, saláták, sütemények kolbász- és húsáruk, gyógyteák, likőripari termékek illatosítására, ízesítésére. Fűszerkeverékek alkotórésze lehet.

Tehetünk belőle levesekbe, főzelékekbe, szószokba, hal- és tojásételekbe, húsok töltelékébe, különböző zöldségételekbe, salátákba, de illik a főtt és sült burgonyához is.

A hús mellé széles a választék a szószok, mártások vonatkozásában, lehet mellé adni egyszerű frissen reszelt - a levessel leforrázott - tormát, vagy készíthetünk a húsokból Bollito Misto-t - olasz tányérhúst - avagy Tafelspitz, ahogy a német mondja, de ott vannak a jobbnál jobb francia, ...

A cuisine légére, avagy a könnyű konyha titka négy építőelemben rejlik: alaplevek, szószok, tészták és édes tészták. Ha ezek elkészítését elsajátítjuk, akkor amatőr szakácsként is teljes magabiztossággal kezdhetünk neki Gordon Ramsay fantasztikus receptjeinek megvalósításához.

A francia konyhában a kakukkfű a "Bouquet garni" nevet viselő kis fűszercsokor alkotóeleme, amit főzéskor levesekhez, szószokhoz és egytálételekhez adnak és tálalás előtt eltávolítanak.

A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokra. Mindazokat a sugo-kat (szószokat, mártásokat), amit általában hidegen készítenek el, és az un. pestóban törik össze, nevezik pestonak. A pesto szó jelentése ugyanis mozsár.
Ugye, milyen egyszerű? :) ...

Koriander: sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél.
Kömény: levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk.
Kurkuma: mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés.

Az ízesítések variálása, a forró, vagy éppen hideg szószok mindenesetre hatalmas teret adnak a kísérletezésnek.

A pizzalapra locsolok olívaolajat, megkenem a szószokkal, rárakom a halat a szósszal, a mozzarellát, az olívabogyókat, a kapri gyümölcsöket, fűszerezem, rávágok 2 db chilit. Hagyom állni, hogy a pizza beszívja a leveket, s hogy az ízek összeérjenek. ( ezt házi pizzatésztánál nem kell ) ...

Kitűnő fűszer szószok, sültek, pulykatöltelékek, ürühús ízesítéséhez. Központi fűtéses helyiségekben forrázatának gőze frissíti a levegőt, inha­láláshoz alkalmazva könnyíti a légzést, és enyhíti a gőz fullasztó hatását. Szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó teakeve­rékek alkotóeleme.

Lásd még: Lásd még: Leves, Mártások, Zöldség, Paradicsom, Saláta

 
 
RSS Mobile