Kezdőlap (Szőlőlevél)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Szőlőlevél


 

Szőlőlevél

Gasztronómia  Szőlőlekvár  Szőlőleves
2014.04.18

szőlőlevél
Friss, gyenge nyáreleji szőlőlevelet szedjünk...
Friss, gyenge nyár eleji szőlőleveleket szedjünk töltéshez. Ha nem tudunk frisshez jutni konzerv formájában is megvásárolhatjuk, általában ecetes lében konzerválják.


Szőlőlevél töltike (ÎťĎ"ÎżÎ"μαδάκια Î"ιαÎ"ανĎ"ζί)
Hozzávalók:
60-65 szőlőlevél
1/2 kg rízs
1/2 kg friss zöld hagyma
1 vörös hagyma
1/2 kötés friss ánizs vagy kapor
1/2 marék vadmenta (diózmo)
só, bors, olívaolaj ...

Rakott szőlőlevél és görög hangulat
Az utóbbi napok meleg időjárásának köszönhetően és a Facebookon közzétett kérdésem alapján, hogy mi legyen a sok tornyosuló receptből a következő, ez a szőlőleveles recept került ki győztesen.

Töltött szőlőlevél - Egyiptom
Hány személyre: 4
» 40 dkg darált hús
» 2 ek. felaprított kapor
» 1 dl tejföl
» 5 dkg rizs
» 40 dkg szőlőlevél
» só, bors
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 fej hagyma ...

Nincsenek szőlőlevél/wine leaf címkével ellátott bejegyzések. Az összes bejegyzés megjelenítése
Főoldal
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) ...

Ha rendes szőlőlevélből készítjük, olyanból tegyük ami nincs permetezve.

Töltike - Szőlőlevélbe göngyölt vaddisznóapró trombitagomba szósszal ...

Török töltött szőlőlevél recept
Elkészítési idő: nem ismert
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Minden megmosott szőlőlevélbe egy teáskanál tölteléket teszünk és szorosan összetekerjük, két végüket is jól behajtva. Egy másik főzőedény alját kibéleljük néhány szőlőlevéllel, és erre helyezzük egymás mellé a töltelékeket.

Nagyon jó tavaszi étel a töltött szőlőlevél, melyet tetszés szerint egressel, vagy sóskával lehet elkészíteni. A szőlő leveleket jól megmossuk s gyenge ecetes vízben leforrázva állni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a tölteléket.

1 üveg töltenivaló zsenge szőlőlevél
1/2 kg barnarizs
2 ek. paprika lekvár (sóban eltett darált pritamin)
3 ek. vegamix
2 tk. őrölt kömény
1 tk. rozmaring
só ízlés szerint
2 ek. fokhagyma granulátum
1 ek. kurkuma ...

Szőlőlevéllel töltött pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 5 g fehér bors, 40-50 db szőlőlevél, 8 dkg angolszalonna, 2 db főtt tojás, 5 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 csomó zöldpetrezselyem, 3 dl must, só.

Zsenge szőlőlevél töltve
Akinek szőlője van, tudja: tavasszal ki kell válogatni az ígéretes hajtásokat, a többit pedig sajnálkozva levágni. De a friss, csodás leveleket kár kidobni - akinek nincs saját szőlője, ilyenkor kiránduljon borvidékeken.

Töltött szőlőlevél 01.
Hozzávalók: 1 üveg szőlőlevél konzerv, vagy 50-60 db friss, nagyméretű szőlőlevél, 1/2 kg darált marhacomb, 10-15 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, olívaolaj, menta, fehér bors, só ...

Töltött szőlőlevél
Hozzávalók: 1 üveg töltenivaló zsenge szőlőlevél 1/2 kg barnarizs 2 ek. paprika lekvár (sóban eltett darált pritamin) 3 ek. vegamix 2 tk. őrölt kömény 1 tk. rozmaring só ízlés szerint 2 ek. fokhagyma granulátum 1 ek.

TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL
(Varak el ajnab mahsi vagy dolma vagy jabrak)
Hozzávalók: ...

Töltött szőlőlevél (meze)
Hozzávalók: 30 dkg darált bárányhús, 15 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, só, bors, petrezselyemzöld, szőlőlevelek, a főzővízbe friss menta és bazsalikom ...

szőlőlevél A vitaminban és kalciumban gazdag
elkészítési idő:
1 óra 50 perc (30 perc munkavégzés, 80 perc főzés) ...

Szőlőlevélbe csomagolt pisztráng roston párolva
Tamarindos lazac
Tárkonyos-citromfüves ágyon pácolt egész süllő ...

Szőlőlevél, karalábélevél vagy zsenge tormalevél * 10 dkg sóska * 30 dkg darált hús * 10 dkg rizs * 1 tojás * bors * 1 dl tejföl * 1 evőkanál liszt * só
...

A szőlőlevélből készült "Töltike" ízletes, vitamindús étel, de
csak a zsenge, permetezetlen szőlőlevelek jók hozzá. A jól kifejlett,
de zsenge - még nem permetezett - szőlőleveleket leszedjük, jól ...

Töltött szőlőlevél - Egyiptom recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük. Utána kipréseljük a vizet belőlük.

Töltött szőlőlevél
Emlékeztet az erdélyi töltött káposztára - de ennek az ételnek természetesen hamisítatlan mediterrán íze van.

Töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
50 dkg konzerv szőlőlevél (vagy friss, fiatal szőlőlevél), 2 nagy vöröshagyma, 1 csésze kis szemű rizs, 3 evőkanál finomra vágott mentaleél, 2 teáskanál finomra vágott kapor, 3 evőkanál mazsola, ...

Töltött szőlőlevél
Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze félig főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 8 szőlőlevél. A szőlőleveleket enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártjuk, majd szitán lecsepegtetjük.

Töltött szőlőlevél recept nagymia13 hús nélküli előétel receptje
A recept elkészítési ideje: 70 perc. Mennyire könnyű kaja: könnyű. Mennyire körülményes a recept elkészítése: gyerekjáték.

60 darab szőlőlevél
2 dl olivaolaj
2 nagyobb fej vöröshagyma, finomra vágva
3 evőkanál kapor, finomra vágva
15 dkg rizs
2 db friss citrom leve
fűszerek: só, fekete őrölt bors ...

50 g medveszőlőlevél 25 g nyírfalevél 25 g tarackbúza gyöktörzs.
35 g macskagyökér 25 g komló 20 g citromfűlevél 20 g borsmentalevél, 40 g macskagyökér 30 g komló 30 g citromfűlevél ...

Dolma, töltött szőlőlevél
A rizst megmossuk és egy tálba tesszük tesszük. A citromok levét, az apróra vágott a hagymát, a kaprot, a petrezselymet hozzáadjuk (a ... tovább ...

Abelofilo, szőlőlevél
Görögországban készen kapható az ecetben, olajban pácolt zsenge szőlőlevél, amelyet felhasználás előtt meleg vízben kiáztatnak. Ha friss szőlőlevelet használunk, soha ne szedjünk permetezettet, és sós vízzel forrázzuk le.

Cimkék:
töltött szőlőlevél recept konyha görög konyha étel főzés vegetáriánus étel
Tovább
Hogyan készítsünk halas pirogot?

Sült galamb krémmártásban, cukor-és rózsavízzel
Csirke saját levében sütve, tojással és fűszerekkel
Szőlőlevélbe töltött húsgombócok
Máj tojásmártásban, petrezselyemmel, lilahagymával, fűszerekkel ...

Hozzávalók:12-15 szőlőlevél, 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 közepes hagyma, só, bors, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl, cukor.

szőlőlevél
tárkony
borkősav
savanyúság-recept
Ecetes uborka Hozzávalók: A felöntőlé: Minden liter vízhez adjunk 1 dkg kaprot, 1 meggyfalevelet, egy pici szál tárkonyt, szőlőlevelet, és kb. 10 percig jól forraljuk fel.

spenótlevél (vagy szőlőlevél)
25 dkg feta
300 gr görögjoghurt (ha nem kapunk, akkor csepegtessünk le natúr joghurtot) ...

Uvae ursi folium medveszőlőlevél (Arctostaphylos uva-ursi) Ph.Hg.VII., Ph.Eu szabad forgalmú;
Gentianae radix et rhizoma tárnicsgyökér és -gyöktörzs (Gentiana lutea) Ph.Hg.VII. szabad forgalmú;
Oleum ricini ricinusolaj (Ricinus communis) Ph.Hg.VII.

Amikor langyosra hűlt a töltelék,egy széles karimájú edény aljára helyezzük a megmaradt kapor- és petrezselyemszárakat,majd befedjük szőlőlevéllel egy rétegben.

több Szárma (töltött káposzta) füstölt hússal A szárma török eredetű szó, amely a savanyúkáposza- vagy szőlőlevélbe tekert tölteléket jelenti. Általában burgonyapürével vagy házikenyérrel tálaljuk.

Bár török eredetű a dolmádesz, a szőlőlevélbe tekert darált hús (akárcsak a magyar töltött káposzta), ki ne tartaná görögnek?

A töltött káposztához hasonlóan készül, annyi különbséggel, hogy itt a rizzsel elkevert húst nem káposzta, hanem szőlőlevélbe csavarják.
Először szedünk annyi szőlőlevelet, vagy ahogy a csángók nevezik, szőlőlapit, amennyi a húshoz elegendő.

Általában a görög szőlőlevélbe töltött mazsolás hússal azonosítják, de elég nagy az eltérés a két íz között.

3 kg kisebb, kovászolni való uborka, 25 dkg éretlen, de már nagy bogyójú szőlőfürtökben, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevél, 1 csokor kaporzöld, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál finom-liszt, 5 evőkanál só. Előkészítünk egy nagy, ötliteres uborkásüveget.

Ő vette fel a rendeléseket, ha nem gyros volt, hanem mondjuk szőlőlevél, ő tálalta azt, majd ha beesett egy házhozszállítás, azt már anyázás közepette vette fel, és kezelte le a rendelést. Ki is volt tikkadva.

Ha a savanyú már elfogyott, de még nem volt friss, szőlőlevélbe vagy tormalevélbe csomagolta. A szőlőlevelesnél a rizst gyakran cserélte kölesre.

Rukola, madársaláta, fekete- és pirosribizli, málna, fűszernövények (bazsalikom, menta, citromillatú kakukkfű, szurokfű, majoranna, zsálya, rozmaring, kapor), szőlőlevél, újhagyma. Meg még egy kis kecsketúró és egy kis üveg eperlekvár.

Az előételek közül különleges csemege az olajos, citromos, füstölt halikra, a "taramoszalata" (tőkehalikrából készült püré, melyhez az ikrát olívaolajjal, citrommal és áztatott, morzsolt kenyérbéllel keverik), a töltött szőlőlevél ("dolmadakia"), ...

A citromlé és a paradicsompüré kivételével minden alapanyagot keverjünk össze, és képezzünk belőle kis halmokat a szőlőlevélre, helyezzünk rá egy darab apróhalat, hajtsuk be a levelek végét, majd sodorjuk apró kolbászforma rudakra.

Egy olajozott lábas alját befeded pár szőlőlevéllel, majd a maradék szőlőlevelet megtöltöd a rizses töltelékkel. Minden szőlőlevél aljára teszel egy kanál tölteléket, és feltekered.

35- 40 nagy friss szőlőlevél /vagy konzerv/, 600-650g darált sertéshús, 1/2 pohár rizs, mosva, lecsepegtetve, 3-4 ek olaj, fahéj, bors, szárított menta, apróra vágott petrezselyem, ...

- darált hússal és rizzsel töltött szőlőlevél
Ugyanitt rendeltünk még stifadot, melyet Kicsivú nemrég készített el, keftedest és kleftikot is, melyek a legismertebb ételek közé tartoznak. Mindegyikhez köretként járt sültkrumpli is.

Marék sóska, 2 szál menta, 3 szőlőlevél, 3 csaláncsúcs, 5-6 centisek, 2 kis szálacska kapor, 3 levél petrezselyem, 3 rukkólalevél, 4-5 salátalevél, 1 reteklevél, meg vagy 2 deci szénsavmentes ásványvíz, egyebem nincsen, sakkor ezt összeturmixoltam, ...

Jelentésük a törökben ‘szőlőlevélbe burkolt vagdalt hús és/vagy rizs töltelék'. Feltételezhető, hogy a töltött káposzta a szőlőlevélbe burkolt török húsétel/kásaétel közép-európai átültetése.

Szőlőlevélre ültetett tokaji puding lesz a dessszert. A menü nemes hagyományokat újít fel, de egy mai gourmet igényeit is messzemenően figyelembe veszi.

Korfu ízei: sült sajt, szőlőlevél, tejes pite
Rácsos pite különleges töltelékkel
Meglepő! Rácsos pite krumplis tésztából
Laktató hétköznapi ebéd: kolbászos metélt
Kapros-túrós rétes - könnyen elkészíthető második fogás
Gnocchi kicsit másképp ...

Még nem próbáltam, de talán kelkáposztalevélbe vagy szőlőlevélbe is lehetne göngyölni. De azt hiszem, akkor tennék hozzá egy kevés rizst is.

Hozzávalók 10 levélhez: Borszőlőlevél 10 db nem mérgező (permetezetlen!) levélke, például borsmenta-, citromfű- vagy 2 szelet (kb. 35 g) valamelyik Milka csokoládéból: például Milka félédes keserűcsokoládé, Milka Alpesi tejcsokoládé, ...

A fazék alját kibélelem néhány szőlőlevéllel, majd rétegenként szorosan rápakolom a szőlőleveles tekercseket. Az egészet lefedem egy lefordított nehéz tányérral - hogy fel ne tudjanak jönni a főzés során.

Tegyünk mindegyik szőlőlevél közepébe 2-3 lestyánlevelet. Tegyünk 1 evőkanál bárányhúsos tölteléket a szőlőlevelekre és göngyöljük össze őket. Helyezzük a göngyölegeket egy kizsírozott, tűzálló tálba. Fedjük le és süssük kb. 30 percig.

Pár perc múlva az ételek is megérkeztek: görög saláta, szőlőlevélbe csomagolt szaftos rizs, sültkrumpli, tzatziki, párolt brokkoli citrommal, túróhoz hasonlító sajt... és igen, egy kis darabka hús is I.-nek (meg akarta kóstolni).

Erdélyi (ez a recept feltétlenül az), különleges, mégis egyszerű, előre elkészíthető, finom másnap is, és június elején már van friss szőlőlevél, mert azzal az igazi.

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Zöldség, Citrom, Leves, Csirke

Gasztronómia  Szőlőlekvár  Szőlőleves
2014.04.18

 
RSS Mobile