Kezdőlap (Sóska)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Sóska


 

Sóska

Gasztronómia  Sós uborka  Sóska leves

Sóskapuding
Tudom, hogy sokan idegenkednek a sóskától, és nem is jut más eszükbe róla, csak néhány rossz emlékű gyerekkori sóskamártás fakószürke főtt hús mellé, de az igazság az, hogy a sóska ezerféleképpen felhasználható.


Sóskapuding
30 dkg sóska, 4 tojás, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor ...

Sóskakrémleves
Nemrég a piacon járva megakadt a szemem egy nagy csomag sóskán. Gondoltam, hogy csinálok belőle egy jó kis levest, úgyhogy vettem is egy fél kilót.

Sóskamártás vashiányosoknak
A sóska nem csak levesnek és főzeléknek jó, hanem mártásnak is! Készítsd el a sóskamártást a következő recept alapján, fogyaszd húsételek mellé. Nem csak vashiányosok, hanem lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
...

Sóskaleves füstölt pisztrángfilével
Add hozzá ezt a receptet kedvenceidhez! :: 400 :: 15"
A(z) "Sóskaleves füstölt pisztrángfilével" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet: ...

Sóskakrémleves elkészítése:
A sóskát megtisztítva, megmosva, vízben puhára főzzük. Leszűrve szitán áttörjük. Néhány kanál tejfölből egy kevés liszttel habarást készítünk, föleresztjük csontlével vagy azzal a lével, melyben a sóska főtt.

Sóskamártás - Receptek
Sóskamártás
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

Sóska
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Sóska alapanyagként.
Zöldséges tonhal ...

Sóskafőzelék hozzávalói:
100 g sóskapüré
50 g burgonya
1 mokkáskanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor ...

Sóskaleves II. recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

sóskafőzelékek - Receptek
Találatok száma: 2 recept
Sóskamártás rösztivel és buggyantott tojással ...

Sóskafőzelék
Magyar főzelék.
Kategória:főzelékek Ország:magyar Főre:4
Hozzávalók ...

Sóska
« Vissza
Egész Európában őshonos növény, de megtalálható Ázsiában, Észak-Amerikában, valamint Chilében is. Vad alakja hazánkban gyakran előfordul elsősorban nedvesebb árkok, rétek területén.

Sóskakrém zöldfűszeres túrógaluskákkal
Galéria (2)
Ők is elkészítették ...

Sóska
A tavaszi ízek sorozat második növénye a sóska. Ez az ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, C-vitamint tartalmazó, élénkítő hatású növény, amit vértisztító hatása miatt a népi gyógyászat is kedvel. ...

Sóskaleves
Hozzávalók:
3-4 nagy marok friss sóska, 1 kávés kanál vegeta, 1-2db tojás, liszt, só, olaj vagy zsír ...

Sóska
Tormaleveles töltike
Tavasszal szeretem ezt késziteni, amikor még zsenge a tormalevél.

Sóskafőzelék
Ősz végéig kapható a friss finom sóska, különösen ajánlott a kisbabás anyukáknak, de a felnőttek is szívesen fogyasztják.

sóska
savanyu lapu (növ., Rumex L.), a róla nevezett családnak egy-kétnyáréltü füve ízelt szárral, bütykein lent nyeles, felfelé nyeletlen, elszórt egyszerü levelekkel, ágtetőző, jobbadán özvegy, sőt kétlaku fürtben apró pirosas virágokkal, ...

sóska
Savanykás ízű leveleiért termesztett főzeléknövény.
A só származéka kicsinyítő képzővel, a sós korábban a savanyú íz megnevezésére is használatos volt.

sóskaszósz, sóskamártás, friss sóskafőzelék
Fahéj receptje
elkészítés ...

Sóskaleves másképp
Hozzávalók - 4 személyre:
3 szál újhagyma
40 dkg lisztes burgonya
7,5 dl zöldséglé ...

Sóska-sütötök püré
Hozzávalók:
sütőtök,egy kis maréknyi sóska
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, kevés vízben odatesszük főni, mikor félig megfőtt hozzáadjuk a sóskát és együtt puhára főzzük, majd az egszet turmixoljuk.

A sóskaleveleket megmosom, az erősebb szárakat letépdesem. Ez a legádázabb része a történetnek. :) Ha ezzel kész vagyunk, utána már kb. 10-15 perc alatt kész a leves.

A sóskaleveleket megmosom, a levelek szárát kitépem, és a lereszelt vöröshagymával forró vajon addig sütöm, míg teljesen pépes nem lesz.
Ekkor meghintem egy-két evőkanál liszttel és így párolom pár percig, folyamatosan kevergetve.

50 dkg sóska (tisztított, szár nélküli)
1 evőkanál zsír - sertés
3 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
6 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
500 ml víz
800 ml házi tej / teljes tej ...

100 g sóskapüré
50 g burgonya
1 mokkáskanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor ...

Ha a rántás fehéren habzik, a felengedett sóskapürét hozzákeverjük. Simára kevert tejfelt, vizet - vagy ha van csontlevesünk, akkor azt - adunk hozzá, cukorral, sóval ízesítjük, és kiforraljuk.

Elkészíthető mixként, hogy a sóska-spenót szószt, a tört krumplit és a sajtot összekeverem, a krumpli levével hígitom ha szükséges, esetleg egy kanál tápszert is lehet bele tenni, így még laktatóbb az étel.

Ha a sóska lényegében megpuhult, akkor öntsük fel a csontlével (ha nincs, akkor vízzel), sózzuk, adjunk hozzá (kb. 2-3 evőkanálnyi) cukrot, s alaposan forraljuk össze. Végül passzírozzuk át a levest, s keverjük hozzá a tejfölt.

40 dkg mélyhűtött, ízesítés nélküli natúr sóskapüré
vagy 1/2 kg friss sóska
2 dl tisztán növényi eredetű főzőkrém ...

Hideg őszibarackleves
Tárkonyos csirkemell leves
Sóskamártás
Sonkás burgonyakrémleves
Dán húsgombócleves
Tarhonyaleves
Zöldborsóleves májgaluskával
Babgulyás bográcsban ...

Sóskamártás vöröshagymás tört burgonyával és posírozott tojással

Ugye milyen szép sárga a tojás? A színe nem lett szerkesztve, saját tyúkjaink tojnak ilyeneket.
 ...

Sóskamártás 2.
Ugyanaz ,mint az előző,csak teszek bele vagy 2-3 evőkanál cukrot és a végén nem joghurtot használok,hanem 200ml főzőtejszínt!
Jó étvágyat! ...

Sóskafőzelék
A sóska főzelék egy olyan étel, amit világ életemben ki nem álhattam, egészen 2009-ig, amikor anyóséknál belekóstoltam.
Most sem tartozik a kedvenceim közé, de már csinálok én is és nem zárkózom el tőle.

Sóska újra
Gyerekkoromban gyakran szerepelt a sóska, főzelék vagy inkább mártás, és az elhagyhatatlan főtt krumpli. Nem emlékszem, hogy ettük volna tojással, ha törlődött volna a fejemből, Panni majd kijavít.

Sóskaleves rántottabetéttel
Aleda-nál láttam (Saláta leves és Medvehagyma leves), hogy rántottát használ levesbetétnek. Innen jött az ötlet, hogy csigásítom a rántottacsíkokat a mai sóskaleveshez.

Sóska mártás
Nagyon vártam már az esőt, a kertünk minden növénykéje sóvárgott már néhány csepp után. Különösen a sóska hálálkodott, az eső után néhány nappal már leszedésre kínálgatta duzzadó leveleit.

Sóskamártás
A sóska a tavasz első zöld féléje, már a színe is felvidítja az embert. Nagyon finom és egészséges, jó lenne rászoktatni a gyerekeket is.

Sóskapüré virslivirággal
Fagyasztott sóskapüréből készült.
A kiolvasztott sóskát tejjel-liszttel behabartam, sóztam, cukroztam, majd egy pohár tejföllel simára kevertem.

Sóskaleves
Gyerekkoromban nem kedveltem a sóskát semmilyen formájában és utólag visszagondolva ennek az lehetett az oka, hogy anyukám mindig édesen készítette a levest és a mártást is.

Sóskaleves tavasziasan, polentavirággal
Ne sírjatok. Ne méltatlankodjatok.
Értsétek meg.
(Spinoza) ...

Sóskakrémleves - Crème d'oseille
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és meleg vajban megpirítjuk. Rátesszük a friss sóskát, és egyből öntünk rá 1 dl vizet, hogy meg ne piruljon. Átforgatjuk, majd felöntjük kb.

A sóska és a gnocchi frigye (manókaja)
A sóska igen egészséges zöldség, azonban (hasonlóan a spenóthoz) az embereket két pártra osztja: akik utálják és akik szeretik.

A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.
A sóskának mintegy százféle változata ismert.

Sóskafőzelék
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre.

Vadsóska-saláta gazdagon
Hát ilyesmiket eszem gyakran, ha párom nincs itthon. Gyorsan megvan, több idő jut másra. Már többször jeleztem, hogy a saláták minden tervezés nélkül készülnek nálam, vagyis az kerül bele, ami itthon van.

Hideg sóskaleves bevert tojással
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Fetás sóskasaláta retekkel és újhagymával
Miele recept
gyerekjáték ...

Orosz sóskaleves recept
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Sóskaszósz
Hozzávalók 1 kg friss sóska (vagy fagyasztott sóska), 3 ek olaj, 3 dl főzőtejszín, 1 mk só, cukor ízlés szerint ...

Sóskamártás - 4 személyre
95 kalória / fő
A sóskát megtisztítjuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, többször bő vízben megmossuk, amíg a víz tiszta nem lesz. Az olajat felforrósítjuk, és hozzáadjuk a sóskát.

A sóskaleveleket megmosom, a levélnyeleket el lehet távolítani, de én most rajtahagytam. Nagyobb lábosban felmelegítem az olajat, rádobom a sóskát, megsózom és puhára párolom. Botmixerrel teljesen pépesre turmixolom. A lisztet a tejföllel kikeverem.

A sóskaleveleket alaposan megmossuk. Majd levágjuk a szárát, és feldaraboljuk. A mandulát is összedaraboljuk és olaj nélküli serpenyőben megpirítjuk. Egy tálra halmozzuk a sóskát, beledobáljuk a mandulát, felvágott újhagymát.

A sóska az egyik legkorábbi leveles primőrzöldségünk. Rengeteg C-vitamint és vasat tartalmaz. Nagy lehetőség vele feltölteni a télen lelakott szervezetünket.
Hozzávalók négy személyre: ...

kb. 1/4 kg sóska
(esetleg 2 dl tej)
1 kis pohár tejföl (kb. 2 dl)
5 púpos fakanál liszt
1 fakanál Vegeta
1/2 kávéskanál só
olaj
2-3 evőkanál cukor (ezt lefelejtettem a képről) ...

Megjegyzés: A sóskamártás helyett snidlingmártás is készülhet, de aki nem akar bajlódni, az ki is hagyhatja.
Bejegyezte: Nyárikonyha dátum: 9:30 DE
Nincsenek megjegyzések: ...

Laci konyhája: Sóska sózott malachússal, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
További receptek a szerzőtől:
Laci konyhája: Reggeli fehérje dömping ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: sóska. Összes bejegyzés megjelenítése
Salátaleves sóskával és labodával
Bejegyezte: sedith dátum: 8:46 2 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek ...

Mézes gyömbéres sóska masnik recept
A kertben nemcsak a lestyánt csipkedtem meg alaposan, hanem a sóskatermést is. Néhányat csak úgy nyersen bekaptam, míg telt a kosár.

Pórés-besameles sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val ...

Tagliatelle (szélesmetélt) sóska pestóval:
20 dkg szélesmetélt, (én ezt is sajátkezűleg készítem)
kb. 5 dkg durvára vágott pirított dió,
2 evőkanál mascarpone,
1 dl extraszűz olívaolaj,
5 dkg friss sóska levél,
1 evőkanál méz,
só.

Sóskaleves tojással
Hozzávalók: 45 dkg fagyasztott sóska 6 tojás 5 dl tej só cukor 5 dl víz Elkészítés: A sóskát felöntöm tejjel és vízzel (kb. fele-fele arányban, bár több tejjel finomabb).

SÓSKA Több változata van, legelterjedtebbek a közönséges és a francia sóska. Frissítő, savanykás íze magas oxálsav tartalmának köszönhető. A rebarbara rokona. A sóskát használhatjuk nyersen salátákban, főzve és fűszernövényként is.

Sóskafőzelék bundás kenyérrel

A főzelék állítólag igazi magyar jellegzetesség, számomra meg inkább a gyerekkor íze. A sóska meg igazi megosztó személyiség: vagy imádják vagy útálják az emberek. A lágy spenót pedig szívesen átveszi a szerepét.

Sóska
A spenót társa, a sóska is megjelenik tavasz elején a piacon. A spenóttal szemben azonban a sóskának sokkal mostohább a helyzete, kissé kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik.

Sóskapuding (édes sóskafőzelék)
Hozzávalók: Személyenként 1/2 kg sóska, 1 tojás (ha kicsik akkor kettő), 2-2.5 dl tej, olaj, cukor, só, 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy liszt).

Sóskamártás
2 marék sóska, diónyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só, 2 gerezd fokhagyma. A sóskát megtisztítjuk, a vastag ereit kiszedjük, nagyon sokszor átmossuk, lecsurgatjuk, és apróra összevágjuk.

Sóskamártás
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 40 perc
nehézségi fok: könnyű
értékelés: ...

Sóskaleves (tejes)
Hozzávalók: kb. 30 dkg tisztított sóska, 3 evőkanál olaj, 2 kanál liszt, 2 dl tejfel, só, cukor.

Sóskapuding
Hozzávalók:
45 dkg gyorsfagyasztott sóskakrém (vagy friss, puhára párolt és leturmixolt főtt sóska), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, kb. 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tejföl, 3 dl tej, 1 teáskanál citromlé ...

Sóskamártás
Kevés cukorral, édes-pikánsan, langyosan szeretjük a legjobban.

Sóskamártás.

Vegyünk hat személyre egy jó marék szép, tiszta sóskát, vagdaljuk meg vágókéssel jó apróra, tegyünk egy literes lábasba egy diónyi zsirt, mely ha forr, öntsünk bele egy jó fakanál lisztet; piritsuk meg szép gyenge pirosra, ...

Sóskakrémleves tojásgaluskával
Hozzávalók: 10 dkg friss vagy egy csomag mirelit sóska, 2 db zsemle, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt bors, vegeta.

Sóska mártás üvegben.
Kerek vagy nagy labodáju sóskát jól össze kell vágni, aztán egy kanálnyi forró zsirba bele téve, gyakori kavarás közben addig kell sütni; a mig egészen tömör, lé nélküli lesz.

Sóska leves vagy szósz
Friss tavaszi sóskaleveleket megtisztítunk (jól megmossuk, hogy ne legyen közte homok, és a levelek fő erét kiszakítjuk).

Sóska főzelék recept
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.

A sóskafélék családjába tartozó rebarbara sokak számára ismeretlen zöldség. Zöldes rózsaszín szárából levest, szószokat és süteményeket készíthetünk.

Vadsóska mag (rumicis fructus) Gyulladáscsökkentő. Belsőleg makacs bélhurutban jól alkalmazható, külsőleg bőrbetegségek borogatószere.

Madársóska tea: Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi madársóskát leforrázunk, 1 perc múlva leszűrjük. Mindkét esetben naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.

Paraj, sóska
A friss levelek fénytelenek, de ruganyosan szétállnak, nem terülnek egymásra. Ha lappadt a kupac, az áru megfonnyadt, ilyenkor gyakran kell jó részét kidobni.
Fotó: Photl.com ...

Sóska főzelék tükörtojással
sóskafőzelék
Sóskamártás burgonyával és virslirózsával ...

Sóskaleves
Hozzávalók:
60 dkg sóska, 2 dl kaukázusi kefir, 2 evőkanál olaj, 4-6 szem közepes burgonya, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt, babérlevél, 4 kemény tojás, fehér bors, só ...

Sóska
A sóskakrémet felolvasztjuk mikróban. Vajon megpirítjuk a lisztet, a csipet sóval és felengedjük a tejjel (besamel). Hozzáadjuk a sóskapürét,...
4 személyre
30 perc
Részletek ...

Sóskalevesből két tányérral mindig bepusziltam.
Tovább
Brokkolileves csirkehússal ...

sóskaimádó
Szerintem nem kampányszerű fogyókúrákra van szükség, hanem normális, kiegyensúlyozott táplálkozásra és legalább annyira mozgásra is!
Nusika ...

Sóskaleves
Spanyol omlett, a gyors vacsora
Spárga epermártással, zsírmentes vacsoraként ...

Sóskaleves malachússal
Hozzávalók: 1-1.5 kg bőrös malac, 30-40 dkg sóskapüré ( jó a fagyasztott is),só, ételízesítő, 0.5 l. tejföl. Az újnyi csíkokra (kb. 2 cm) vágott húst (oldalas, comb) kb. 3 l. vízben felteszem főni. Sóval, vegetával ízesítem.

Sóska
.....
Üvegekben nagy mennyiségben tehetünk el, mert a sóskalevelek nagyon
összeesnek. A fiatal, gyenge leveleket egészben, az érettebbeket
a vastag levélbordákról leszedve jól megmossuk, és víz hozzáadása ...

A sóskafélék családjába tartozó rebarbarát már közel öt évezrede ismerik gyógyhatásáról, de a konyhákon csak a 18. század óta használják.

A sóska belső, vastag erét kiszedtem, a leveleket aprítóba raktam. Ment hozzá a borecet, a méz és az olívaolaj és összeaprítottam. Nem kell teljesen egyneművé, rusztikusabban jobban mutat.

79. Sóskaleves - kusza emlékek, lehet hogy újra kellene ezt is?
80. Sült gesztenye - macerás a pucolása, ezért inkább Cicaanya gesztenyés tortája ...

79. Sóskaleves - Sóskát asszem nem szeretem, de itt lenne az ideje a felülvizsgálatnak.
80. Sült gesztenye - Karácsonyi vásárban.
81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél - Az egyik legjobb gyorskaja.

Lásd még: Lásd még: Leves, Tojás, Zöldség, Saláta, Hagyma

Gasztronómia  Sós uborka  Sóska leves

 
RSS Mobile