Kezdőlap (Smarni)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Smarni


 

Smarni

Gasztronómia  Slambuc  Smizírozás

Smarni
Császármorzsa, -régebben- semmiség, jelentéktelen ügy.
A bajor-osztrák Schmarrn (serpenyőben morzsásan sütött édes tészta) átvétele a szillabikus n szokott feloldásával (mint kalucsni, racsni), forrása a német Schmarre (kis sebhely, var, pörk).


Hamis smarni kusz-kuszból
Észak-Afrikában a kusz-kuszt nemzeti eledelként tartják számon.

Almás smarni recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Smarni 2.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej Az elkészítése különösebbet nem igényel, úgy teszünk, mint a palacsintánál.

Kaiser smarni (császármorzsa) recept
Sziasztok. Nagyon jó a recept, érdemes kipróbálni. :) Jah, és a nagymama baracklekvárjával a legfinomabb. :) Köszi a receptet. B.B.
12191 ...

Császármorzsa (daramorzsóka, smarni)
Jelek.
Apró puzzle-darabok az élettől.
Mindenütt ott vannak.
Csak meg kell látnunk őket.

Smarni - Császármorzsa
A smarni a legenda szerint Ferenc József császár kedves étele, állítólag saját találmánya, és így Bécsből származott át hozzánk. Készítéséről megoszlanak a vélemények, ahány háziasszony, majdnem annyiféle recept.

A smarni vagy grízsmarni a bécsi konyha talán legismertebb édessége
Fotó/illusztráció: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek ...

Túrós smarni
Hozzávalók: 30 dkg túró 3 tojás sárgája* és külön a 3 tojás fehérje 1,5 dl tejföl 4-5 dkg cukor 10 dkg liszt 8-10 dkg mazsola 2 evőkanál rum 2 dkg olvastott vaj és porcukor a megszóráshoz ...

Kiflis smarni
0 132 megtekintés
Sült tengeri sügér sütőtökkel és fejes salátával ...

Köznapibb nevén smarni, vagy smórni.
A lisztet és a darát a tejjel és megmosott, lecsepegtetett mazsolával összekeverem, és fél órát állni hagyom. Ezután belekeverem a tojássárgákat, majd 5-10 dkg porcukorral a habnak felvert tojásfehérjéket.

CSÁSZÁRMORZSA - SMARNI
DESSERT, GASTRO, LEGYÉL TE IS "SZUPER GIZI/GÉZA", RECEPT, SANDRA G, ÉDESSÉG
2011.05.10.
TÉSZTACSODA
EBÉD, EURÓPA, GASTRO, GYORS, KÖNNYŰ, NYÁR, RECEPT, SANDRA G, TAVASZ, TÉL, TÉSZTA, VACSORA, ŐSZ
2011.05.10.

Almás kukoricasmarni (gluténmentes)
Ahogy a facebookon is írtam, a kész desszertünk úgy ragyog, mint a tavaszi nap. Én császármorzsának ismerem, de a smarni is gyakori megnevezése. Bármilyen formában jöhet.

Császármorzsa (smarni):
25 dkg rétesliszt, egy csipet só a lisztbe, 3 tojás, 3 dl tej, 3 kanál kristálycukor, 1csomag vaníliáscukor, 3 dkg vaj (margarin), 8 dkg zsír (olaj) ...

Császármorzsa (smarni)
60 perc
Nehézség: Kezdőknek
Mennyiség: 6 fő részére ...

Császármorzsa 1 (smarni)
20 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 ek cukor, 2 ek margarin.
A lisztet egy tálba szitálom. Egy habverővel belekeverem a tejet, a sót és a tojássárgáját.

- Túrós smarni (2008. január 22. )
- Téli almatorta (2008. január 22. )
- Belga saláta almával és sonkával (2008. január 15. )
- Lencsés pite pármai sonkával (2008. január 15. )
- Szalonnás zöldségtorta (2008. január 15. ) ...

Császármorzsa (smarni) receptek
Csemege uborka
Csepegtetett - tojás
Cseresznye - befőtt
Cseresznye - egres dzsem
Cseresznye - koktél
Cseresznye - koktél, száras
Cseresznye - meggy befőtt (cseggy)
Cseresznyepaprika - ecetes ...

Reggelire készült ez a gyors "grismarni" változat. Tényleg sokkal hamarabb elkészül, mint ahogy az eredeti receptnél van leírva...

Puncsos, smarnis, kirakodóvásáros. Mindenképpen nézzétek meg.
Rathausplatzon, a bécsi városháza előtt, is van kirakodóvásár, szerintem az is fontos. Mindig úgy van "megcsinálva" hogy a fákon hatalmas díszek vannak kivilágítva.

Először is szögezzük le - a császármorzsa nem azonos a gríz smarnival vagy más nevén daramorzsával. Mint ahogy az utóbbi nevében is jelzi , darával készül , a császármorzsa viszont liszttel.

Anyai dédnagyanyám - anyukám elbeszélése alapján- igazi polgári konyhát vitt, melyben nagyapám kérésére gyakran került marhahús és vadhús az asztalra, ( vadas, zsemlegombóc, libamáj, marhahúsleves, fánk, bejgli, kaisersmarni stb.) ezt a hagyományt ...

A smarnihoz melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Keverjük simára a tejet a liszttel és a sóval. Majd adjuk hozzá a tejfölt. A fehérjét verjük fel 30 g cukorral.

Házi tejszelet (gluténmentes)
Egyszerű csokitorta
Smarni (császármorzsa)
Epres Charlotte
Profiterol gluténmentesen
Egytál-csirke
Francia fűszerkeverékben párolt csirkemell, sülthagymás kukoricakásával, sült padlizsánnal
Mákos-Diós müzligolyó ...

A császármorzsa előkelő változata annak az igen egyszerű ételnek, melyet smarninak is hívnak.
ANITA KEDVENCE
Töltött és rántott zsenge tök, cukkini és patisson ...

Címkék: citrom, citromfű, császármorzsa, ehető virágok, ital, kukorica, nokedli, smarni, tojásmentes, vadon termők, édesség
13 megjegyzés:
...

Az osztrák eredetű császármorzsa még a Monarchia idejéből maradt ránk, és azóta szerves része lett a magyar konyhának. A gyerekek nagy örömére lássuk most ennek az eredetileg smarninak nevezett különleges ételnek a receptjét, ...

Csirkemell hagymás raguban (HOT PAN)
Almás smarni (HOT PAN)
Paprikás krumpli (HOT PAN)
Sertéspaprikás (HOT PAN)
Rizses hús oroszosan (HOT PAN)
Sertéskaraj tükörtojással (HOT PAN)
Sertésborda serpenyősen (HOT PAN) ...

hű, te jó ég ennyit mi 20 év alatt nem ennénk meg. :)
Én már egyáltalán nem főzök dzsemeket, mert nem esszük!
Egyedül az áfonyát és a barackot hébe hóba tejberizsen és smarnin.
DebiGabi írta... ...

Feketecseresznyét tesz bele, így maga a leves is szinte fekete a tejszín rózsaszínje alatt, amikor bemártom a kanalat. A császármorzsája, melynek neve persze smarni, ugyancsak élmény. A kovászos uborkája pedig remekmű.

A különböző smarnik - morzsák -, is jeles készítményei az osztrák konyhának. Az osztrákok leghíresebb tésztája valószinűleg a Sacher torta, amelyet Franz Sacher, a Sacher ház alapítója kreált. Elterjedtek a különböző olasz fagylaltok, parfék, krémek.

a Tafelspitz, a főtt hús almamártással, a bécsi szelet, a rétes, a császármorzsa, a linzertészta vagy a kuglóf. Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, kitűnő a stíriai metélt, de készítenek réteseket is. A különböző smarnik - morzsák, ...

5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.
Önállóan, egytálételként is megteszi, de lehet utána palacsintát, smarnit (császármorzsát) vagy túrós csuszát is adni. Nagyon finom a túrós pite is! ...

Lásd még: Lásd még: Paradicsom, Túrós, Saláta, Torta, Csokoládé

Gasztronómia  Slambuc  Smizírozás

 
RSS Mobile