Kezdőlap (Római tál)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Római tál


 

Római tál

Gasztronómia  Római saláta  Római tálban
2014.04.25

római tál
römertopf
Valószínűleg minden nép első hőálló, tűzre is tehető edénye égetett agyagból készült. Ezekből az egyik ma is használatos, amit mi római tálnak nevezünk.


A római tál
'Römertopf', 'Pataky tál' vagy 'Római tál' néven ismert agyagedény története, a római korra nyúlik vissza, előnyeit már akkor felfedezték.

A római tál titka az előkészítésben rejlik. Minden használat előtt be kell áztatni fél vagy egy órára úgy, hogy az edényt megtöltjük hideg vízzel, tetejét kifordítva belehelyezzük, és azt teletöltjük hideg vízzel.

A sütés előtt a római tálat 30 percre vízbe áztatom.
A sertéscomb mindkét oldalát sózom, borsozom. A sárgarépát és a vöröshagymát karikára szelem, a fokhagymát apróra kockázom.

Római tálban sült borjúcsülök
Hozzávalók:
1 kg csontos borjúlábszár adagokra vágva,
20 dkg hosszú szemű rizs,
50 dkg paradicsom,
1 nagy szál póréhagyma,
25 dkg közepesen érett gouda,
só, fehér bors,
1 gerezd fokhagyma, ...

Csirke római tálban
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

makréla római tálban
A párommal és a nagy fiammal együtt nagyon szeretjük a halat. Kicsit untam már a szokásos halas recepteket, mint pl.: paprikás liszt, rántott hal. A halászlét nem írom, mert azt sosem unom meg.

A római tálat beáztatjuk,(kb.45 percig)hogy megszívja magát vízzel. Elkészitése:A tarját tenyérnyi szeletekre vágjuk,a szalonnát kolbászt,sonkát,gombát,hagymát felszeleteljük.

A római tálat beáztatjuk egy jó fél órára.
A húst besózzuk, a fűszereket összekeverjük és bedörzsöljük a húsba, majd mustárral is átkenjük, és 1 órára hagyjuk a hűtőben pihenni.
A krumlit, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk.

A római tálat használat előtt áztassuk be hideg vízben. Ha először használjuk, akkor előtte alaposan mossuk le, hogy az esetleges agyagport eltávolítsuk!
Hozzávalók:
250 gr hagyma ...

A római tálat 20 percre hideg vízbe áztatjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A húst megmossuk, falatnyi kockákra daraboljuk.

A római tálban készült ételek legfőbb értéke az ízek gazdagságában rejlik. Sok háziasszony él ezzel a praktikával, mert kevesebb konyhában ácsorgással jár, és sokkal ízletesebb ételeket lehet készíteni így.
14 konyhai praktika, amit ismerned kell! ...

A római tál tetejét beáztatjuk 20 percre.
A burgonyát, hagymát, almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Belehalmozzuk a római tálba, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel - megágyazunk a csirkének.

A római tálat (a tetejét is!) 30 percre áztatjuk hideg vízbe. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát, a hámozatlan cukkinit, a zöldpaprikát, a póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk.

Bélszín római tálban
" onclick="return iwiwshare_click1829()" target="_blank"
Hozzávalók: ...

Römertopf/ Római tál
Csirkemell római tálban Csirke vörösborban, gombával Darázsfészek Kifli felfújt Sertéscsülök pékné módra Sólet Töltött pulykamell Zöldséges sült marhahús
Kuktában készült ételek ...

csirkecomb, római tál, főétel, sütés, epebetegség, allergia, gyomorfekély,
Habcsók laktózérzékenyeknek
Szülőknek ...

Babos hús római tálban

Ezt az ételt vendégségben ettem és nagyon finom volt, igaz, nem annyira könnyed a bab miatt.

A római tálat áztasd be hideg vízbe.
Hámozd meg a karalábéfejeket, tetejüket vékonyan metszd le, majd a nagyobbik részekből vájd ki a belsejét, és tedd félre a töltelékhez. A gombát hámozd meg és vágd fel kocka alakúra, a sonkát szintén kockázd fel.

Császárszelet római tálban
Hozzávalók: 8 vékony, kis szelet sertésborda csont nélkül, 8 vékony szelet császárhús, 4 közepes nagyságú gombafej, 20 dkg reszelt márványsajt, 1 teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál őrölt koriander, ...

Római tálba halmozom a fűszeres/hagymás burgonyát.
4) Erre egyenletesen rárakom a csülök darabokat, és rászórom a fokhagyma felét. Végül abból a vízből, amiben a csülök főtt, k.b. 1 dl-t aláöntök, és aláöntöm a sört is.

Első fontos lépés: a cserép/római tálat beáztatom legalább fél órára.
A hagymát kis kockákra vágom, és egy kis olajon szép üvegesre dinsztelem. A paprikát kicsumázom, és a paradicsommal együtt felkockázom, majd a hagymához adom.

A római tálat vízbe beáztatjuk. A csíkokra szeletelt csülköt lisztben, pirospaprikában, megforgatjuk, sózzuk és borsozzuk. A felszeletelt csíkokat sorban elhelyezzük a római tálban, erre hagymát helyezünk és így tovább rétegezzük.

Részeges marhagulyás római tálban
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott marhahúst, és kicsit elősütjük. Sózzuk, majd felöntjük a vörösborral.

A szalonnát vágjuk fel kis kockákra, és egy beáztatott római tál aljára terítsük szét. Majd jöhet rá a bepácolt hagymás hús, és a legvégén egy húsleves kockából és fehérborból főzött lével leöntjük.

Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Recept › HúsételekRozmaringos báránycomb római tálban
Rozmaringos báránycomb római tálban recept
Kedvenc receptek közé ...

A tetejét a maradék cukkinivel fedjük be. A tejfölt megborsozzuk, összekeverjük, és az egész tetejére öntjük. Lezárjuk a római tálat, hideg sütőbe tesszük, 220 fokon kb. 90 percig sütjük. Kaporral hintve tálaljuk.

Római tálban sült fokhagymás csirke gombaszósszal
Hozzávalók:
1,5 kg csirke ...

Római tálban sült oldalas mangó-chili szósszal
90 perc
Nehézség: Haladóknak ...

Római tálas hús
Hozzávalók:
római tál, 1 db teflonos serpenyő (28 cm)
1 kg apró újburgonya
2-3 szem paradicsom
1 szál póréhagyma v. 1 csomag újhagyma (zöldjével együtt)
1-2 db paprika
30 dkg gomba
30 dkg csirkemell
30 dkg sertéscomb v.

Római tál
Elődeink kerámia és agyagedényekben sütötték, főzték a jobbnál jobb ételeket. Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés.

Római tálban sült bajor kalács
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál vaj ...

Római tál
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Római tálba (eredetileg is cserépedényben készült) tegyük a savanyúkáposztát, öntsünk rá fél liter forró vizet, dobjuk rá a Rama-t, fedjük le, és tegyük kb. 150 fokos sütőbe.

A római tálat minimum negyedóráig kell áztatni fedő nélkül, annyi vízben, hogy ellepje. A második kelesztés után kenjük meg a tészta tetejét langyos vízzel, szórjuk meg szezámmaggal, vagy lenmaggal és helyezzük a sütőtér közepén elhelyezett rácsra.

A római tálat hideg vízbe áztatjuk. A csirke combokat sózzuk, és félre tesszük. A rizst többszöri vízben átmossuk, majd lecsöpögtetjük.

A római tálat egy órára beáztatjuk, a csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsomokat ketté, a cukkiniket karikára vágjuk, majd a csirkével együtt beledobáljuk a Pataki tálba.

A római tálat szokásos módon beáztatjuk.
A zöldségeket, megtisztítjuk, kb. egyforma nagyságúra feldaraboljuk, beletesszük a római tálba. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk a fűszerekkel, összekeverjük. Közepes hőmérsékleten sütjuk, kb.

A római tálunkat még (már!) egyetemistaként szereztük be. Pedig a kollégium kietlen konyhájának rozoga sütőjében nem volt egy leányálom a sütés, de a római tál messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket: nem ismerek más technikát, ...

A Római tál aljára töltjük a pecsenyezsírt, erre rétegezzük a krumplit, minden sort külön-külön sózva, fűszerezve. A csirkét a krumpliréteg tetejére tesszük, olajjal megöntözzük, majd az edényt 2 dl vízzel felöntjük.

A Római tál - más néven: Römertopf - megszámlálhatatlanul sokféle ételremek elkészítéséhez alkalmas.

A római tálat beáztatjuk - csak a tetejét - az alsó részébe zsirpapirt teszünk amit mergkenünk olajjal.

A római tál nem más, mint egy cserépedény, amit igen sokrétűen fel lehet használni. Készíthetünk benne mindenféle húst, halat, zöldséget, rizottót sőt még lekvárt is főzhetünk benne. A római tálat. Folytatás » ...

A római tálat kevés zsírral kikenjük, beleöntjük az edény tartalmát. Ráöntjük a bort, és ha kell, még vizet is; a folyadéknak látszódnia kell az edényben. Rászórjuk ...

A római tálat hideg sütőbe helyezzük, magas hőmérsékleten sütni kezdjük, majd kb. 15-20 perc elteltével ráöntjük a felvert tojást, és tovább sütjük, míg a tojás kellő keménységű nem lesz. Melegen, párolt rizzsel kínáljuk.

A római tál kb. 5-6 órát volt vízben. Amikor kivettem a vízből amennyire tudtam kitöröltem és vékonyan margarinnal kikentem. Fél óráig sütöttem fedő alatt, és 25 percet sütöttem a fedő nélkül.

A római tál tetejét kb. fél órára beáztatjuk. Az aljába, egyik sarokba a krumplit, majd kupacokba a húsokat, szalonnát, zöldségeket (pikánsabb és finomabb is, ha 1-2 db ecetes savanyú (!) uborkát is csíkokra vágunk, és a tetejére szórjuk.

Ha római tálban sütjük a kenyeret ugyanúgy be kell áztatni a tálat mintha más egyebet sütnénk benne? A forró sütőbe téve nem pattan az el? Azt olvastam, hogy csak hideg sütőbe kell tenni, hogy együtt melegedjen fel fokozatosan a belsőtérrel.

1 db római tál,hívják Römetntropfnak Pataki tálnak vagy Európa tálnak is.(természetesen az EU ban:() ...

Fogunk egy római tálat, melyet bevizezünk. Felkockázzuk a húst és a zöldségféléket. A tál aljára tesszük a répát, a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a burgonyát, és erre a húst.

Malacsült római tálban
Hozzávalók: 1 kg csontos, bőrös malackaraj 1 kg sárga krupli só zsír fűszerek (a legegyszerűbb a disznósültekhez készült fűszerkeverék) Elkészítés: A sütést megelőző napon a malacot előkészitjük: a bőrét hosszában ...

A beáztatott római tál alját kirakjuk vékonyra szeletelt füstölt szalonnával. Erre karikára vágott nyers burgonyát terítünk, majd a kisebb darabokra vágott húst (sertés vagy baromfi, de lehet vegyesen nyers és füstölt hús is).

A beáztatott római tál aljára helyezem a krumplit és vöröshagymát, miközben finomat megsózom őket. Erre teszem a gombát, arra pedig a hússzeleteket. Megszórom borssal, majoránnával, rászórom a gomba másik felét, végül a szalonnát a sonkával.

A beáztatott római tálat vékony szalonnaszeletekkel kibéleljük. A gomba megtisztitjuk, félbe vagy negyedbe vágjuk egy részét rátesszük a szalonnára, majd ráfektetjük a sóval bedörzsölt, kicsontozott, lebőrözött combokat, ...

A 10-15 percre vízbe áztatott római tál aljára terítjük a burgonyát, rátesszük a hússzeleteket, a felaprózott zöldséget, mellédobjuk a fokhagymát, a csokorban hagyott petrezselymet, a rozmaringot, a felkarikázott hagymát, ...

Az árpát kevés zsiradékon csipet sóval, a petrezselyemzölddel és az apróra vágott hagymával megpároljuk, majd római tálba tesszük. A felszeletelt gombát kevés zsiradékon a borssal, sóval és curryvel külön megpároljuk.

Ha nincs tagine tálad római tálban elkészíthető ugyanez a fogás, sőt szerintem a nemrég vásárolt lassú főzőmbe is megérne egy próbát.
Kellemes egzotikus hangulatot, és marokkói jó étvágyat kívánok hozzá! :-)
Bejegyezte: BlackMamba dátum: 20:26 ...

A csirkét tegyük hőálló tálba (Én Tupperwares Cocotte-ot használok, de vízben áztatott római tálba is rakhatjuk). A tálat fedjük és le tegyük a még hideg sütőbe, majd maximális hőmérsékleten süssük meg.

Römertopf
Agyag sütőedény, ismertebb nevén "római tál" az egykori római tálak mintájára készül. Hazai megfelelője a sárospataki kerámiagyárban kézműves munkával előállított, és "Pataki tál" néven forgalmazott cserépedény.

besózom, Vegetával megszórom és lerakom egy római tálban. Ráteszem a borban elkevert szeletelt gombát és a sütőt begyújtom. Mikor már puha, rákenem a liszttel elkevert
tejfölt és még öt percre visszatolom a sütőbe.
A recept ajánlója ismeretlen.

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Hagyma, Leves, Csirke, Tojás

Gasztronómia  Római saláta  Római tálban
2014.04.25

 
RSS Mobile