Kezdőlap (Potyka)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Potyka

Gasztronómia  Posírozott tojás  Poutine

Azután egy jól ki áztatott heringet vagdalj darabokra és potykatejjel disznózsírban rántsd ki. A tojásokra tégy vaj-darabokat, és onts rá tejfelt, rakd rá a heringet és potykatejet, fölülre ismét tejfelt és petrezselymet tégy és úgy süsd, de ne sokáig.


@Pinka-Panka: A hátacskáján figyeld az uszonyt, ha rövid, az keszeg, ha hosszú, az kárász, plusz bajuszok: potyka.
Válasz erre
@Waka: kárász jóóó! sűrűn irdalva, paprikás lisztben fürdetve, forró zsiradékban úsztatva, száraz borocskával öblítve.

Most rakosgasd rá a kecsege- és csukaszeleteket, szórd be hagymával, utóbb a potykadarabokat, ezekre ismét vöröshagymát, s végre a harcsát helyezd rá, s töltsd fel vízzel, de úgy, hogy ne teljesen lepje el a halat, mert az úgyis ereszt vizet, s mire megfőtt, felényire roskad össze.

browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas ...

Potyka Kata kocsmájában pedig a béka a langyos lébe ugrott melegedni, és a dermedő leves foglyává vált. Tálaláskor a kocsonyából egy élő béka nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégekre. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik a kocsonyát, sőt, létezik vegetáriánus változata is.

A lapcsánka, lepcsánka, cicege eredete nem ismert. Nagyon sok verziója létezik, az ország valamennyi részén ismerik és készítik a legkülönfélébb neveken. Előfordul magyar tócsi, tócsni, toksa, macok, gánica, matutka, görhöny, la~, beré, berét alakban is. ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Krumpli, Liszt, Hagyma, Saláta, Fokhagyma?

◄ Posírozott tojás   Poutine ►
 
RSS Mobile