Kezdőlap (Potyka)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Potyka


 

Potyka

Gasztronómia  Posírozott tojás  Poutine

Azután egy jól ki áztatott heringet vagdalj darabokra és potykatejjel disznózsírban rántsd ki.


@Pinka-Panka: A hátacskáján figyeld az uszonyt, ha rövid, az keszeg, ha hosszú, az kárász, plusz bajuszok: potyka.
Válasz erre
@Waka: kárász jóóó! sűrűn irdalva, paprikás lisztben fürdetve, forró zsiradékban úsztatva, száraz borocskával öblítve.

Most rakosgasd rá a kecsege- és csukaszeleteket, szórd be hagymával, utóbb a potykadarabokat, ezekre ismét vöröshagymát, s végre a harcsát helyezd rá, s töltsd fel vízzel, de úgy, hogy ne teljesen lepje el a halat, mert az úgyis ereszt vizet, ...

macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), ...

Nagyon sok verziója létezik, az ország valamennyi részén ismerik és készítik a legkülönfélébb neveken. Előfordul magyar tócsi, tócsni, toksa, macok, gánica, matutka, görhöny, lapotyka, beré, berét alakban is. ...

Lásd még: Lásd még: Krumpli, Liszt, Hagyma, Saláta, Fokhagyma

Gasztronómia  Posírozott tojás  Poutine

 
RSS Mobile