Kezdőlap (Ponty)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ponty

Gasztronómia  Pondró  Ponty halászlé

Pontykocsonya recept
Pontykocsonya recept
Hozzávalók:
1 ponty (kb. 1,5 kg),
2 kiskanál só,
1-1 mokkáskanál pirospaprika , és darált cseresznyepaprika,
1-1 nagyobb vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
fél csokor zellerzöld,
3 gerezd fokhagyma, ...


Pontypörkölt elkészítése:
A pontyfilét beirdaljuk, és kockára daraboljuk. Mély jénai tálban a finomra vágott vöröshagymát zsírban 3-3,5 percig mikrohullámú berendezésben pirítjuk, közben megkeverjük. A fűszerpaprikát hozzákeverjük, kevés vízzel felöntjük.

ponty
carp, carpa, carpe, Karpfen, nyurga ponty, tükörponty
A legnépszerűbb, legtöbbet fogyasztott barna húsú, folyami halunk...

Pontypörkölt elkészítése:
A halat megtisztítjuk és lemossuk, filézzük. (A gerincről lefejtjük a húst.) Kétujjnyi széles darabokra szeleteljük, jól megsózzuk, és félretesszük.

Ponty pirított mandulával - Receptek
Ponty pirított mandulával
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: drága ...

~ forrázva tárkonyos mártással
Ízletes tárkonyos ~ recept.
Kategória:halételek Ország:magyar Főre:4
Hozzávalók ...

~falatok szalonnás-hagymás krumplin
Stahl Judit
Hogyan lehet egyszerű alapanyagokból fejedelmi ételt varázsolni nem is olyan sok idő és sok energia ráfordításával? Hát így! ...

~töpörtyű
Már a neve is nyálelválasztó hatással bír, hát még az íze!
Fotó/illusztráció: TV Paprika Magazin ...

~ tisztítás, filézés
A gyerekek nem hiába mentek el horgászni, apa az első zsákmányért már el is "szaladt", haza is hozta, hogy ne este kelljen sokat pucolni és feldolgozni.

~
K.M.
Húsa általános kedvelt, jóízű, kissé szálkás. A nagyobb, idősebb példányok zsírosak lehetnek.

~ édes-savanyú mártással recept
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

~szeletek kapros mártással
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő
Hozzávalók : 1,8kg ~filé,25dk csuszatészta,30dk túró,bacon szalonna,25dk csiperkegomba,vöröshagyma.

Rác~ kánikulában
Megőrülök attól, hogy akárhova kattintok a neten, mindenhol azzal (a szerzők szerint nyilván rendkívül elmés és szezonális) kérdéssel találom magam szembe, hogy vészelem át a kánikulát?

Rác~ tejföllel
Sokféle receptet találtam a fenti étellel kapcsolatban az interneten, de valahogy egyik sem volt meggyőző, így a régi tankönyvhöz nyúltam.

Rácz ~ kicsit másképp
Nehézség: Haladóknak
Harcsapaprikás kapros juhtúrós galuskával ...

Király ~ recept
Sokan úgy közelítenek a ~ felé, hogy 'jaj nem szeretem, mert pocsolya ízű'. A frissen kifogott ~okat 2-3 napig ivóvíz minőségű...
bővebben...

~
(Cyprinus L.), a nyilthólyagu halak rendjének egyik neme, felső ajkán egy-egy korcs-, szájzugán egy-egy hosszu bajusszal, torokfogai széles koronájuak, háromsorosak. Herman O. szerint hazánk vizeiben két faj él: a tő-P. (C. acuminatus Heck) és a P.-kárász (C. Kollari Heck). A P.

~ rántva
Hozzávalók: 4 szelet 18-20 dekás ~szelet, só, 5 deka liszt, 1 tojás, 14-16 deka kiflimorzsa és olaj a kisütéshez.

~kocsonya
Hozzávalók:
1 ~ (kb. 1,5 kg) 2 kiskanál só
1-1 mokkáskanál pirospaprika és darált cseresznyepaprika 1-1 nagyobb vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér 1 zőldpaprika
1 paradicsom
fél csokor zellerzöld
3 gerezd fokhagyma 4 dkg zselatinpor ...

A ~filét beirdaljuk, hüvelykujjnyi vastagra vágjuk, megsózzuk és lisztben megforgatjuk. A fokhagymát gorombára vágjuk, megfuttatjuk a felhevített olajon, majd rádobjuk a megtisztított, megmosott és lecsepegtetett parajt. Sóval ízesítjük, és addig pirítjuk, amíg összeesik.

A ~szeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon ha szükséges kis víz hozzáadásával megpároljuk.

Rác~ recept
Elkészítésí idő: 60 perc
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, és felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kibélelünk a vékony szalonnaszeletekkel, majd beletesszük a burgonyát, és 30 percig sütjük. A ~ot bevagdossuk, paprikás lisz...

Lexikon - ~
Egyik legismertebb halfaj, húsa finom és nagyon szálkás. Halászlé készítés egyik alapanyaga, de ezen kívül sokféleképpen elkészíthetjük (párolva, sütve, grillezve, rántva, megtöltve).

Egyszerű és isteni halászlé Hozzávalók: 1 kg szeletelt ~ kevés olaj 1 nagy fej vöröshagyma fűszerpaprika ha van eltett darált paprika vagy lecsó 1 nagyobb krumpli 1 sárgarépa 1 petrezselyemgyökér 3 db halászlékocka só...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Rác~
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

~ aszpikkal: (régi szegedi recept a század elejéről)
Szép darab ~ot darabokra vágva megsózunk.

~filé Tokaji Aszús-mentás egresmártással, vajas burgonyával
Haltepertő a javából: irdalt hortobágyi tükrös ~ból snidlinges aiollival és zsenge lilahagymával
Szálkakérdés: Hortobágyi ~ -gépi irdalással, akár konyhakészre ...

~ roston,párolt zöldségekkel
Hozzávalók:
40 dkg ~filé
20 dkg bébirépa (konzerv)
20 dkg tisztított zöldborsó (lehet fagyasztott is)
5 dkg trappista sajt
1 csokor petrezselyemzöld
2 dkg vaj
só, őrölt bors, fokhagyma granulátum
2 adag/780 kcal, 1 adag/390 kcal ...

~


Mivel a hal a böjtben is fogyasztható ételek közé tartozik, a mai nap főszereplője a ~ lesz. A ~ a legnépszerűbb hazai halfajtánk. Nem is csoda, hiszen az összes nagy, lassú folyású folyónkban, tavainkban, tározóinkban, csatornáinkban elterjedt.

~halászlé ahogy én készítem - nem csak karácsonyra
Hozzávalók
kb.10 személyre
2 db nagy, kb. 2,5-3 kg-os ~
4 db érett paradicsom
2 db zöldpaprika (tv)
3 szem egész fekete bors
3 gerezd fokhagyma
4 db nagy fej vöröshagyma

édesnemes pirospaprikapor ...

~ cserépedényben - Cece
Először lecsót készítünk. A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megpirítjuk. A feldarabolt paprikákat, és paradicsomokat is hozzákeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, és összefőzzük.

~ másképp
Találtam anyunál egy szuper halas könyvet, egy ismerős ismerőse meg pecázott néhány ~ot, apu meg szépen kifilézte a halat. Na én ezek után jöttem a képbe.

~halászlé
Megint kaptam egy szép ~ot Magditól, így egyértelmű volt, hogy hamarosan halászléfőzés következik.

~filé roston, vajmártással és nyárvégi salátával
Már kapható a piacokon, standokon az ízletes magyar csemegeszőlő, ami jelzi a lassan közeledő nyárvégét. Nem a nyarat szeretném temetni, hiszen most jön az indián nyár, ami nagyon szép tud lenni a tó partján.

Ránc~
Melós kaja, viszont a szépségért, illetve esetünkben a mennyei ízekért is meg kell szenvedni mint tudjuk jól.

Az alvó ~, és a földimogyorógrillázsos őszibarackos rétes
Azt hiszem, úgy illik, hogy először köszönetet mondjak ~nak, aki miatt mostanában ez a sok bejegyzés megszülethetett. És itt pedig következzen egy kép arról, hogy egész pontosan hogyan járul hozzá konyhai tevékenykedésemhez: ...

Bakonyi ~ túrós csuszával
Add hozzá ezt a receptet kedvenceidhez! :: 400 :: 15"
A(z) "Bakonyi ~ túrós csuszával" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet: ...

Rántott ~filé petrezselymes rizzsel
Néha, általában totál váratlan helyzetekben megkívánok bizonyos ételeket. Ezek legtöbbször olyan ételek, amiket ritkán találok a tányéromban.

Szilvás ~
Hozzávalók:
1kg ~, 40dkg aszalt szilva, kevés citromos-cukros tea, 1 citrom leve, 1 pohár száraz bor, 10dkg füstölt szalonna, 5dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió ...

~ köpenyben
Írta: nagyi
Hozzávalók: kb. 2 kg-os ~, 15 darab sóskalevél, 2-3 deka kapor, 5 deka petrezselyemzöld, 1 babérlevél.

A ~filét sűrűn beirdaljuk, kb. 5 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk és jó órát állni hagyjuk. Ezt követően a halszeleteket lisztbe forgatjuk, majd zsírban (vajban) minden oldalát ropogósra sütjük.

A ~filét alaposan megmosom, majd éles késsel, 2-3 mm-ként, a szálkákra merőlegesen bevagdosom (irdalom), úgy, hogy a bőrt nem vágom el, csak akkor, ha a szeletet le akarom vágni. Az így elkészített szeleteket besózom, és hűtőbe teszem. Közben elkészítem a lecsós, gombás ragut.

A ~filét adagonként két szeletre daraboljuk, sózzuk és hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a panírozáshoz az anyagokat. Liszbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a szeleteket, felforrósított étolajban megsütjük. Csepegtetőrácsra szedjük, kihűtjük.

A ~ot megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk.A halszeleteket besózzuk, meghintjük p.paprikával.

A ~ot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel gerincénél vágjuk be , és a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk ~filét.

A ~ot megtisztítjuk, majd kifilézzük és felszeleteljük. A csontokat, a fejet és a farkat egy lábosba tesszük, sózzuk, majd felengedjük vízzel, és kb. egy órát főzzük. Ezután leszűrjük, és félretesszük. Eközben a halszeleteket lisztbe forgatjuk, olajon mindkét felüket megsütjük.

Rác~
Hozzávalók: 1 kg ~, 3 dl tejföl, 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 4 közepes fej paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika.

Rác~ Magditól
Hozzávalók 4 személyre 1 db 1,5 kg-os ~ megtisztítva, 1 kg zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 3-4 db közepes paradicsom, 1 db cukkini (elmaradhat), 8 db közepes burgonya, 2-3 ek olaj, só, bors, fokhagyma, pirospaprika, 2 dl tejföl
...

A rác~ azt hiszem elég megosztó étel. Van aki nagyon szereti, van aki nagyon nem. Én az első kategóriába tartozom. Bár nem ~ból készítettem, mert eme halféléért én sem vagyok túlzottan oda. Busafiléből készült és tökéletesnek bizonyult ehhez az ételhez.

60 dkg ~ filézve, 2 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg darált dió, só, sütéshez olaj.
Elkészítés: ...

Töltött ~filé recept
Kategória:
Halas ételek
Hozzávalók:
2 szép ~filé (kb. 1 kg-os hal gerincéről lefejtett nagy halszelet), 15 dkg gomba, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 diónyi vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa, 1 teáskanál szárított petrezselyem, só, bors; ...

Tehát, a ~szeleteket sózás után lisztbe, tojásba, majd panko morzsába forgattam és bő olajban kisütöttem.

Gyömbéres ~filé
Hozzávalók: 80 deka filézett ~, 1,5 deci tej, 10 deka liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 kis fej sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ecetes uborka, 1 db húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál búzakeményítő, só, ...

A kibontott ~ot kiöblítjük, szárazra töröljük és felszeleteljük. A szeleteket bepermetezzük citromlével, és behintjük sóval-borssal. Lefedve kicsit állni hagyjuk, majd leitatjuk róla a nedvességet, lisztbe, aztán felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.

Dorozsmai molnár~
" onclick="return iwiwshare_click99()" target="_blank"
Hozzávalók:
50 dkg ~ filé,
30 dkg csuszatészta,
10 dkg hagyma,
15 dkg gomba,
5 dkg liszt, 3 dl tejföl,
pirospaprika, só, bors,
1 dl olaj ...

1 db 1-1,2 kg-os ~, fél kg apróhal (keszeg, kárász), vagy halfej és farok, 2 nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1-2 mk pirospaprika (ízlés szerint), cseresznyepaprika, só.
Jellemzők
recept
Szegedies halászlé, ~ ...

Hozzávalók: l kg ~, 2 nagy fej vöröshagyma, l szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l tojás sárgája, l gerezd foghagyma, l kanál liszt, 8 dkg darált dió, só, kevés porcukor.
A szeletekre vágott halat besózzuk, kevés porcukorral meghintjük, l-2 óráig állni hagyjuk.

Dorozsmai molnár~ elkészítése:
1. Szeletelje fel vékonyan a szalonnát.
2. Irdalja be a ~filéket és tegyen a vágásokba 1-1 szelet szalonnát.
3. Szórja meg sóval.
4. Darabolja fel a paradicsomot, a paprikát és a gombát.
5. Vágja fel apró kockákra a vöröshagymát és szalonnán pirítsa meg.
6.

Citromos rántott ~

Hozzávalók: l kg ~,2 citrom, 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A halszeletek bőrét lebontjuk, és a ~darabokat vastag falú lábasba fektetjük. A fűszerekkel megszórjuk, és a fehérborral leöntjük. Lefedve, kis lángon körülbelül húsz perc alatt puhára főzzük.
Ezalatt a szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük és lecsumázzuk.

Fogyókúrás ételek: Rántott ~
Rántott ~
Elkészítési idő: 30 perc >>>

Rántott ~ ...

A halat megtisztítjuk, felszeleteljük, besózzuk, majd 15-20 percig állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük az őrölt csemegepaprikával és a borssal, majd a ~szeleteket alaposan megforgatjuk benne. A tárcsában olajat hevítünk, és a megforgatott halszelteket ropogósra sütjük benne.
Share on Tumblr ...

~ vagy barmilyen hal (fogas, süllő, csuka) vajjal
~ vagy bármilyen hal (fogas, süllő, csuka) vajjal Nyersanyag. 1,20 kg ~, 15 dkg vaj, evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem, 2,5 -3 dkg só, 1 citrom leve vagy 1-2 kanál ecet. Készítés: A megtisztított halat kívül- ...

~filé kertész módra
Hozzávalók: 1 db ~ (kb. 1 kg), 5 dkg vaj, 5 dl olaj, 1 csomag zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 db citrom, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, bors, só, 1 evőkanál liszt.

~ragu puliszkagombóccal
Hozzávalók: Hozzávalók 4 személyre: # 60 dkg ~szelet # 2 evőkanál olaj # 1 evőkanál liszt # A raguhoz: # 10 dkg húsos szalonna # 1 kis fej hagyma # 10 dkg piros húsú paprika # 5 dkg gomba # 5 dkg savanyú uborka # 1 teáskanál tárkony # 2 dl tejföl # A ...

~ hagyományos lengyel karácsonyi szószban
60 perc haladó kedvencekhez adom
Részletes recept ...

~filé Orly módra sült burgonyával
1450.-
Szegedi ~ roston sütve sült burgonyával
(~patkó felezve, paprikás lisztben sütve) ...

~ Orly módra
Tisztított ~szeletekből 6-8 cm hosszú és 2 cm széles csíkokat vágunk. Sózzuk.

~ rácosan (századeleji recept)
"Egy szép kövér ~ot tisztítsunk meg, vágjuk kétfelé hosszában és sózzuk be, aztán a pikkelyes felét 2 ujjnyi távolságban vagdossuk be, de azért szét ne essék. ezekbe a bevágásokba megfelelő hosszúságú só- és paprikába mártott szalonnaszeleteket rakjunk.

~halászlé
Sokan sokféleképpen készítik, mégis a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke: a halászlé.
A teljes recept ...

~leves (Czifray István 1840-ből)
Főzz meg jól ~ikrát petrezselyemmel és zellerrel sós vízben.

~ rácosan
(század eleji recept)
"Egy szép kövér ~ot tisztítsunk meg, vágjuk kétfelé hosszában és sózzuk be, aztán a pikkelyes felét 2 ujjnyi távolságban vagdossuk be, de azért szét ne essék.

~szelet tormaszósszal
Hozzávalók: 1,5 kg ~filé, 1 db citrom, 6 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 1 dl húsleves, 3 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál reszelt torma, 2 evőkanál ételsűrűsítő, 1-2 db paradicsom, kapor vagy petrezselyem.
A túrógaluskához: 50 dkg túró, 10 dkg liszt, 3 db tojás, só.

A ~ot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.

Rác~
Hozzávalók: 60 dkg ~ filé, 80 dkg főtt burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg liszt, 15 dkg hagyma, 20 dkg
zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 3 dl tejföl, pirospaprika, só ...

Rác~ 1.
Hozzávalók:1 kg ~, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika, só.

A rác~ jellegzetes hazai fogás, minden magyar, ami benne van, készítsd el te is!

Így készítsd otthon a gyrost! Fűszeres csirkemellfalatkák sok-sok zöldséggel ...

sult_~_hagymaszosszal
Sült ~ hagymaszósszal
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os ~, 30 dkg hagyma, 2,5 dl fehérbor, vaj, 50 cl zsíros tejszín, só, bors.

TÖLTÖTT ~
(DAG MEMULA IN CHATZILIM)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: ...

~ halászlé
Hozzávalók:
1,5 kg ~ és 2 ~fej, 4 fej vöröshagyma, 1 burgonya, l paradicsom, 1 paprika, 1-1 teáskanál erős és édes pirospaprika, só ...

~ másképp
Gombás ~ tejfölösen sütve
~derék lengyelesen
Egy tál Opál ...

~ savanyú káposztával
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, füstölt szalonna, 6 db ~szelet, 2 dl tejföl, gyömbér, tárkonyecet, bors, só
A ~szeleteket bedörzsölöm tárkonyecettel, majd besózom és állni hagyom, legalább egy órán át.

~ bolgár módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os ~, 50 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál paradicsompüré, 1 citrom, fél dl olaj, 2 evőkanál liszt, só, törött bors. A ~ot megtisztítjuk, megsózzuk és 1 órát pihentetjük.

~kocsonya
Hozzávalók ( 4 személyre)
fél kg apró hal, 1 kg sovány ~, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, babérlevél, 1 citrom leve, só, bors. A díszítéshez: 2 keményre főzött tojás, ecetes uborka, citromkarikák, 1 fej saláta levelére szedve ...

~rolád ecetes hagymával (Szabó Dezső mesterszakács)
1,6 kg ~filé, 50 dkg ~ikra, 3 adag besamelmártás, só, törött bors, paprika, 5 tojásfehérje, 10 adag hagymasaláta ...

~ gluténementes kifli sajtszósz joghurtos desszert töltött csirke felfújt csontritkulás virslisaláta folyadék szoljanka grillázs kenyérpor kovász telföl lisztérzékenység gyomorfekély joghurt vega lisztérzékeny magyaros ízek paella kurkum nyúl
Teszteld a tudásod! ...

~szeletek túrótésztában sütve
Rác~
Rák bordói módon (Écrevisses bordelaises) ...

~pástétom
a halászléből maradt főtt hal, szálkamentesítve, lebőrözve
2-3 újhagyma vékonyan felszeletelve
1-2 ek olivaolaj
2-3 tk mustár
kevés joghurt
bors frissen őrölve ...

~
[szerkesztés] Carpaccio
(eredetileg) hajszálvékonyra szelt, nyers bélszín; (ma már) hajszálvékonyra szelt, nyers akármi
[szerkesztés] Carré
Nagyobb kockákra vágott zöldséggel
[szerkesztés] Cassoulet ...

~halászlé
Harcsahalászlé
Belsőséghalászlé
Főúri halászlé (harcsa+belsőség) és
Királyi halászlé (~+harcsa+belsőség) ...

Hozzávalók: 2 ~(egyenként kb.1 kg) 1 púpozott ek.fűszerpaprika,1 kk.csereszenyepaprika-krém, só, 1-2 szem burgonya, 6-7 közepes vöröshagyma.

~ból és harcsából is finom volt.
A fűszerezéshez bevált: Kotányi Malom - Tarkabors, Francia
Az eredeti receptben 2 apróra vágott édesköményt is kell a hal mellé tenni, és héjában főtt krumpli a köret (felszeletelve).
Jó étvágyat! ...

~ kékre főzve - klasszikus ünnepi étel
Provanszi hal
Spanyol omlett, a gyors vacsora ...

A ~ot megtisztítjuk, kibelezzük, majd kifilézzük. A fejből, a csontból hagymával, sóval, lecsóval alaplevet főzünk (kb. 2 óra hosszat), majd átpasszírozzuk. Újból fölrakjuk főni, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a ~szeleteket. Közben elkészítjük a batyukat.

A ~ot pikkelyétől megtisztítjuk, kibelezzük, a haltejet és az ikrát félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a halfejből a keserű fogat eltávolítjuk. A ~ törzséről éles késsel a halhúst leszedjük, majd beirdaljuk (vagdaljuk úgy, hogy a szálkákat átvágjuk).

A ~ legalább egyszer biztosan kifog minden horgászon. A nagy, kövér, ravaszdi hal leakad a horogról vagy szabaduló művészként eltűnik a hálóból. De olykor megtörténik, hogy a pecás győz, és a ~ kiadós halpaprikás formájában megdicsőül a bográcsban.
Elkészítési idő
1 h 30 min
Nehézségi fok ...

A ~ot lefilézzük, és a csontokból halászlé alaplevet főzünk. A halfilét - miután leszedtük a halhúst a bőrről - húsdarálón ledaráljuk. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sótlan vízben felfőzzük. Egy kis ideig állni hagyjuk, és csak ezután keverjük hozzá a darált halhúshoz.

A ~ot megtisztítjuk és besózzuk. Ha a ~ nagyobb, hosszában kettészeljük.
Zsiradékkal kikent zománcos tepsibe tesszük, megszórjuk az apróra vágott hagymával, paprikával meghintjük, kevés vizet adunk hozzá és letakarva a tűzhelyen forraljuk.

A ~ot megtisztítjuk, beirdaljuk, felszeleteljük és megsózzuk ízlés szerint. A törpeharcsát tisztítjuk, de nem irdaljuk és egészben hagyjuk. A belsőséget (az az a halikrát és a haltejet) és a cseresznyepaprikát félretesszük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Leves, Csirke, Tojás, Paradicsom?

◄ Pondró   Ponty halászlé ►
 
RSS Mobile