Kezdőlap (Piszke)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Piszke

Gasztronómia  Piskótatorta  Pisztácia

Piszke
Egres.
Vitatott eredetű szó, vagy a ribizli ribizke alakjából vonódott el (bizke Ä piszke), vagy egy nyelvjárási biszke (csáklya, kampós rúd) szóval kapcsolatos, amely az egres tüskés ágaira utalna. Egyik magyarázat sem meggyőző.


Piszke
v. horgas, hajós-szerszám. Egy kampóval nőtt vagy azzal mesterségesen ellátott s alsó végén megvasalt végü hegyes dorong. A hajó v.

Piszke sorbet rózsaborsos fehércsokoládé mártással
A bőséges nyári gyümölcszuhatagnak ellenállni képtelenség. Nekem most sikerült annyit vásárolnom, hogy a hűtő három polca csak úgy roskadozik a gyümölcsök alatt.

Piszke, ahogy az én falumban neveztük. Van, aki köszmétének, pöszmétének, büszkének, és van, aki egresnek ismeri. A piszke gyermekkorom kedvenc savanykás gyümölcse.
Hozzávalók: ...

Piszke és Moha káprázatos fotója ihlette ezt a süteményt.
Vékonyka kávés brownie lapok közé simítottam a túrórudi torta krémjét friss meggyel ízesítve, és a torta tetején lévő glazúrba is kevertem kávét.

Piszkedzsem
De igazából nem is így hívják. Valójában a nagyon tiszteletreméltó és egyben romantikus "Zöld szimfónia" nevet kapta a gasztrokeresztségben, mindannyiunk kedvenc Dzsemfix-gyártója oldalán.

Piszke írta...
Szerintem meg maximum a hozzávalókat illik másolni. És akkor is meg kell jelölni a forrást.És ez nem illem kérdése egyébként, bárki bármit is magyaráz arról, hogy megosztottad,feltetted és akkor mindent szabd vele. Hát nem szabad.

Piszke írta...
Akartam szólni még szerdán, de a tóparton olvastam, és csak most jöttünk haza, ott meg se net se tévvé, semmi.Gratulálok Ági, de ez nem is meglepetés...
KataKonyha írta... ...

Piszke gombócai, melyeket azóta -kicsit más alapanyagokkal- Dr.Pepper is megvalósított és nemes egyszerűséggel "zserbógombócoknak" titulál, igen ízlettek az angyalkatalin, úgyhogy el is határoztam, gyártok ilyet én is.

Piszke írta...
Nahát, ez szerintem az egyik legjobb kép - nem agyonphotoshop-polt, ez tényleg hihetően étteremben készült....
Nagyon tetszett a főzelékes írásod is, praktikus és lényegretörő.
Á la carte írta... ...

Piszke
RECEPTKÖNYV
Fogadja tőlünk sok szeretettel receptkönyvünket, mely harminc hazai gasztroblogger félszáz borecetes receptjével segít Önnek izgalmas ételeket varázsolni a vacsora asztalra! ...

Piszke írta...
A legeslegeredetibb, 1937-es recept szerint is minimális a hab. Sőt most hallottam a Gerbeaud főcukrászától, hogy régen piros ételfestéket is tettek a lekvárba!! A sok hab olcsó, ugye ezért van inkább erre kihegyezve a cukrászdákban a tűró és a jó minőségű baracklekvár helyett.

Piszke! Örülök, hogy tetszenek, és köszi.
Reni! Neked is köszönöm. Talán majd ősszel ha nem lesz ennyi esküvős munkád, akkor lesz több időd.
Csibe írta... ...

Piszke ha detto...
Én az első ilyen próbálkozásom alapján csinálom mindig, és tökéletes, csak nem lappal, hanem porral dolgozom.Egyébként a csapott teáskanál az 2 gr, lemértem, csak nem biztos, hogy mindenkinek van grammos mérlegje, ezért adom meg általában teáskanállal.

piszke írta...
Ez tényleg minden országban megy...Nekem van egy amerikai szakácskönyvem, abban "Filice (hogy az ki???) negyvengerezdes csirkéje" címen fut. meg is csinálom hamarosan, hagy öljük a bacikat.
piszke írta... ...

Piszkekrém
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Piszke,
De jó:)) Nektek is lesz jó kis finomságotok!
szepyke írta...
Nah, akkor csináljuk azt, hogy nyitunk egy boltot.. Te hozod a zöldséget, én a fagyikat..

Piszke said...
Én nagyon bírtam.. mondjuk én télen voltam kinn és fújták kifele a levegőt a raktárból, meg egyből megcsapott amint beléptem a hidegről...nekem ez bizonyíték is arra hogy nem sütőmargarint használnak :)
Post a Comment ...

Piszke írta...
Én a VKF-re Maxnál goudával csináltam, de az eredeti recept gruyere sajttal készül. Egyébként nagyon finom lett, etette magát, de kissé melós, ha picikéket és csinosakat akarunk...
Zsuzsi írta... ...

Piszke írta...
A kaprot kihagynám,de legszívesebben azonnal nekiállnék...!
Nyárikonyha írta... ...

Piszke20:48
Én is lemaradtam róla, köszi! Nagyon jól sikerült. Szerintem ebben és a Limaráról szóló részben jött át legjobban a személyiség - életszagúak voltak, nem lehetett semmi megcsiánltságot érezni bennük.
VálaszTörlés ...

Piszke!
Az a helyzet,hogy most küldtem be. Egy éjszaka alatt (Náluk nappal van) eldöntik és fel is teszik a fotót rögtön, meglepően gyorsan működik. Viszont kínszenvedés, mert kb 10 fotómból 1et tettek közzé. Egy másikat meg Tastespottingon. :-) Köszönöm.
VálaszTörlés ...

Piszke írta...
Ez a pao doce húsvétkor? Vagy annak más a receptje? Nem tudtam a neten kibogarászni, és azt sem, vajon kell- e krumpli a tésztájába, vagy sem...Na és hány tojás - ahány oldal, annyiféle, portugál igaz, csak egy...
selectfood írta... ...

Piszke! Nagyon köszi a tanácsadást! :) Akkor legközelebb inkább várok többet a pihentetéssel. Érdekes, hogy az étcsokis ganache-al töltött tök jól átpuhította, a fehércsokis viszont nem, bár azt más krémeknél is észrevettem, hogy a fehér másképp viselkedik nedvességmegkötés szempontjából.

Piszke írta...
A tojássárgáját hogy " tartósítod" ? Vagy pont frissen volt kéznél?
Nekem mindig kiszárad még hűtőben is...:(, a macaronok meg a fehérjét eszik csak...

Piszke, köszönöm! :)
Lencsike, köszönöm! :) Hát, azt azért nem, inkább csak két dolgot csinálok egyszerre. Egyelőre megy. :) ...

Piszke/Candy's
Vagy le lehet turmixolni és kisebb jégkockatartóban lefagyasztani. szerintem így a legjobb, ha van elég hely a mélyhűtóben!
hdd ...

Piszke, az eredeti recept 9 db-t ír ... nálunk lett vagy a duplája, még több, ha jól emlékszem 21 ... nagyobbra, főleg szélesebbre nyújtottam a tésztát és picit keskenyebbre vágtam a csíkokat ... kicsivel több tölteléket tettem rá, így pont jól adta ki.
Edit (Esc) írta... ...

piszke két nagyszerű recepttel készült, egy diós fügekolbásszal és egy kakukkfüves-narancsos gombapástétommal. töredelmesen bevallja, hogy sosem volt vegetáriánus, viszont tartott gyümölcsnapot, ami mi más, mint egy vegán nap?

Piszke sütött egy fantasztikus - tulajdonképpen - fehér brownie-t fahéjjal és fehércsokival. Eszembe ötlött a gondolat, miszerint megvesztegetés esete forog fenn az istennő felé... Ugyanis levelet is írt Aphroditéhez.

Piszke!
Azok a kekszek nagyon megfogta, úgy hogy ki is fogom próbálni! És köszi!
Petra! ...

Piszke írta...
Így is nagyon dizájnos :9 A lila bazsalikomnak meg nyomába se érhet a sima!
chilii írta... ...

Piszke csokis keksze vegánul és jóval kevésbé édesen, hogy még én is jóízűen eszegessem. Kellemesen puha, tömény kakaós csemege lett így, ezért olyanoknak ajánlom, akik csokiból is a nagyon magas kakaótartalmú változatokat kedvelik.

egres (piszke).
[szerkesztés] Kötés
(sűrítési eljárás) víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez. Lásd még:Habarás
[szerkesztés] Krampampuli ...

Az egres piszke, köszméte néven is ismert. Gyerekkoromban rendszeresen készítettünk belőle mártást és levest is. Arra azonban nem emlékszem, hogy desszertekhez használtuk volna.

Pöszméte (Piszke) mártás.

Ezt is egy literes cserép vagy porczellán edénybe kell késziteni; 6 személyre egy liter pöszmétét megtisztogatva a forró vizbe tegyünk és egy kávés kanál zöldpetrezselyem levelet apróra vágva; sót és czukrot is tegyünk bele.

Fél kg egres (piszke, köszméte),
15 dkg porcukor,
egy pohár tejföl, 5 dkg liszt, 6 dkg vaj, só, fél citrom héja ...

4. Epres flognarde
Piszke blogjában egy kimondhatatlan nevű epres csodát szútunk ki, szerencsére magyarul tejespitének is hívhatjuk.
5. Kókusztejes panna cotta
Relaxtour kókusztejjel készült desszertje karamellizált eperrel, többek közt a laktózérzékenyek kedvéért...

Az egres, bűszke, piszke, köszméte, csipkeszőlő néven is ismert. Lekvár, befőtt, kompót, sütemény, krém készíthető belőle, de mártásként remekül megállja a helyet sült és főtt húsok mellett. Ha kellően értett, nyers fogyasztásra a legalkalmasabb. Tisztítva kitűnően...
egres
eper ...

Először is karácsony előtti héten legyártottam Piszke tuti aszlatgyümülcsös gombócait, csak nálam tégla formájúak lettek és mivel azokat nem tudtam szépen mártogatni, ezért csak a két legnagyobb oldaluk lett lekenve olavsztott étcsokival. Valamint kevesebb cukor került beléjük.

És egy kis csavar a dolgokban: pár szem piszke/egres/pöszméte és kis ribizli. A BBQ szószban muszáj savanyúnak is lennie, hogy a húst lágyítsa. Kell még sok hagyma, 2-3 zöldpaprika, 3-4 paradicsom (vagy püré vagy saját paradicsomlé) és egy kis üveg Zakuszka 2008-ból. Ez utóbbi nem félreírás! ...

Kóstolni kóstoltam pár helyen, ahol hozzá lehet jutni (Zazzi, Sugarshop), de igazándiból az ízétől nem voltam annyira elragadtatva, mindameddig Piszke isteni macaronjait meg nem kóstolhattam a Macaron Maratonon. Ott elhatároztam, hogy nekem kell ilyen az én kis konyhámban:) Tágra nyílt fülekkel és ...

Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik Piszke, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására. Nem éppen azonnal, de még valamikor nyáridőben sor került rá.

A gyerekeim áhítattal ejtik ki Piszke nevét, mióta ezt először készítettem. Több okból is kiváló recept, gyorsan elkészül, kiadós ebéd lesz belőle, nagyon sokféle verziója készülhet a család igényei és a kamra tartalma szerint.

A marcipános morzsával készített epres süteménynek már a gondolata is felborzolta az érzékeimet, amikor a receptet piszke blogján megláttam. Egyrészt imádom a gyümölcsös süteményeket, azon belül is mindent, ami piros bogyós gyümölccsel készül.

Különleges, ötfogásos degusztációs menüt fogyasztottunk nála Piszke, Csigó Zita és kísérőik társaságában. A menüsorból ráadásul kedvenceink elkészítési módjába is beavatott minket a séf, hogy megoszthassuk azokat veletek.
Gasztrobloggerek Kocsis Bálint séffel ...

Érkezett otthonról ez+az, köztük eper, ribizli, sőt még piszke is, és igen, tudom én, hogy jó dolgom van. A ribizli egyik részét gyorsan megettem, a másik részéből pedig némi eper kíséretében leves készült, de ne féljenek, a tűzhelyet nem kell megközelíteni.

Szerdán: daraleves; marhahús piszkemártással, gomba és rizskörettel, kovászos uborkával; töltött karalábé; vadkacsa barna lével; porlós tészta ribizkebefőttel; gyümölcs ...

Tálaláskor helyezzünk el 3-4ek lóbabos rókagombát a tányéron. Tegyünk mellé néhány csepp piszkemártást és pár karamellizált piszkét. A húsból vágjunk hengereket és vágási felületével felfele helyezzük a tányérra.
Megjegyzések, hozzáfűzések
receptkategóriák ...

Persze célszerű a lédús, magnélküli gyümölcsökben gondolkozni, de nem megoldhatatlan a probléma olyan dolgokból sem, mint mondjuk a banán, piszke (egres), szeder vagy a görögdinnye. Utóbbi egyszerűen kimagozandó előtte.

Az alapötlet Piszke blogjáról való, én csak a gyümölcsöt adtam hozzá. A végeredmény fantasztikus, olyan, mint a legjobb liszt nélküli csokitorta, nem szárad ki, szaftos. Nagyon ajánlom kipróbálásra, egy baja van, 5 perc alatt elfogy.

1 tál piszkét megszórunk cukorral. 25 dkg lisztet, 25 dkg vajjal kikeverünk és beledolgozunk annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk. Rákenjük a piszke tetejére és megszórni barnacukorral. 30 percig sütni. Bármilyen gyümölcsből készülhet.
-vissza a tartalomhoz-
Gyümölcsös tál ...

Jómagam nem rajongok kellően érte. Évente 2-3 alkalommal (leginkább külföldön) belefutok egy "kötelezően megkóstolandó" tételbe, részt vettem egy Mihályi László vezette macaron kurzuson is, de itthon még nem sütöttem. Eddig. (Piszke azonban nagymestere a macaron sütésnek) ...

Egres/piszke dzsem: Nos ezt még a múlt héten készítettem,10 darab mindenféle nagyságú üveggel lett belőle.Nem túl édes,kicsit fanyar,üdítő,friss dzsem,Petim nagy kedvence lett.Az első dzsemfalatok néhány vajas kenyéren terítve haladtak végső útjukon:) ...

- egres, piszke
KÖTÉS
- víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez
KOTLETT
- Csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve.
KOUCHA (AFRIKA)
- szopósbárány
KOVÁSZ
- élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk
KÖVESZTÉS ...

Lásd még: Lásd még: Kenyér, Zöldség, Citrom, Torta, Saláta

◄ Piskótatorta   Pisztácia ►
 
RSS Mobile