Kezdőlap (Piszke)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Piszke


 

Piszke

Gasztronómia  Piskótatorta  Pisztácia

Piszke
Egres.
Vitatott eredetű szó, vagy a ribizli ribizke alakjából vonódott el (bizke Ä piszke), vagy egy nyelvjárási biszke (csáklya, kampós rúd) szóval kapcsolatos, amely az egres tüskés ágaira utalna. Egyik magyarázat sem meggyőző.


Piszke
v. horgas, hajós-szerszám. Egy kampóval nőtt vagy azzal mesterségesen ellátott s alsó végén megvasalt végü hegyes dorong. A hajó v.

Piszke sorbet rózsaborsos fehércsokoládé mártással
A bőséges nyári gyümölcszuhatagnak ellenállni képtelenség. Nekem most sikerült annyit vásárolnom, hogy a hűtő három polca csak úgy roskadozik a gyümölcsök alatt.

Piszke, ahogy az én falumban neveztük. Van, aki köszmétének, pöszmétének, büszkének, és van, aki egresnek ismeri. A piszke gyermekkorom kedvenc savanykás gyümölcse.
Hozzávalók: ...

Piszke és Moha káprázatos fotója ihlette ezt a süteményt.
Vékonyka kávés brownie lapok közé simítottam a túrórudi torta krémjét friss meggyel ízesítve, és a torta tetején lévő glazúrba is kevertem kávét.

Piszkedzsem
De igazából nem is így hívják. Valójában a nagyon tiszteletreméltó és egyben romantikus "Zöld szimfónia" nevet kapta a gasztrokeresztségben, mindannyiunk kedvenc Dzsemfix-gyártója oldalán.

Piszke írta...
Szerintem meg maximum a hozzávalókat illik másolni. És akkor is meg kell jelölni a forrást.És ez nem illem kérdése egyébként, bárki bármit is magyaráz arról, hogy megosztottad,feltetted és akkor mindent szabd vele. Hát nem szabad.

Piszke írta...
Akartam szólni még szerdán, de a tóparton olvastam, és csak most jöttünk haza, ott meg se net se tévvé, semmi.Gratulálok Ági, de ez nem is meglepetés...
KataKonyha írta... ...

Piszke gombócai, melyeket azóta -kicsit más alapanyagokkal- Dr.Pepper is megvalósított és nemes egyszerűséggel "zserbógombócoknak" titulál, igen ízlettek az angyalkatalin, úgyhogy el is határoztam, gyártok ilyet én is.

Piszke írta...
Nahát, ez szerintem az egyik legjobb kép - nem agyonphotoshop-polt, ez tényleg hihetően étteremben készült....
Nagyon tetszett a főzelékes írásod is, praktikus és lényegretörő.
Á la carte írta... ...

Piszke
RECEPTKÖNYV
Fogadja tőlünk sok szeretettel receptkönyvünket, mely harminc hazai gasztroblogger félszáz borecetes receptjével segít Önnek izgalmas ételeket varázsolni a vacsora asztalra! ...

Piszke írta...
A legeslegeredetibb, 1937-es recept szerint is minimális a hab. Sőt most hallottam a Gerbeaud főcukrászától, hogy régen piros ételfestéket is tettek a lekvárba!! ...

Piszke! Örülök, hogy tetszenek, és köszi.
Reni! Neked is köszönöm. Talán majd ősszel ha nem lesz ennyi esküvős munkád, akkor lesz több időd.
Csibe írta... ...

Piszke ha detto...
Én az első ilyen próbálkozásom alapján csinálom mindig, és tökéletes, csak nem lappal, hanem porral dolgozom.

piszke írta...
Ez tényleg minden országban megy...Nekem van egy amerikai szakácskönyvem, abban "Filice (hogy az ki???) negyvengerezdes csirkéje" címen fut. meg is csinálom hamarosan, hagy öljük a bacikat.
piszke írta... ...

Piszkekrém
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Piszke,
De jó:)) Nektek is lesz jó kis finomságotok!
szepyke írta...
Nah, akkor csináljuk azt, hogy nyitunk egy boltot.. Te hozod a zöldséget, én a fagyikat..

Piszke said...
Én nagyon bírtam.. mondjuk én télen voltam kinn és fújták kifele a levegőt a raktárból, meg egyből megcsapott amint beléptem a hidegről...nekem ez bizonyíték is arra hogy nem sütőmargarint használnak :)
Post a Comment ...

Piszke írta...
Én a VKF-re Maxnál goudával csináltam, de az eredeti recept gruyere sajttal készül. Egyébként nagyon finom lett, etette magát, de kissé melós, ha picikéket és csinosakat akarunk...
Zsuzsi írta... ...

Piszke írta...
A kaprot kihagynám,de legszívesebben azonnal nekiállnék...!
Nyárikonyha írta... ...

Piszke20:48
Én is lemaradtam róla, köszi! Nagyon jól sikerült. Szerintem ebben és a Limaráról szóló részben jött át legjobban a személyiség - életszagúak voltak, nem lehetett semmi megcsiánltságot érezni bennük.
VálaszTörlés ...

Piszke!
Az a helyzet,hogy most küldtem be. Egy éjszaka alatt (Náluk nappal van) eldöntik és fel is teszik a fotót rögtön, meglepően gyorsan működik. Viszont kínszenvedés, mert kb 10 fotómból 1et tettek közzé. Egy másikat meg Tastespottingon. :-) ...

Piszke! Nagyon köszi a tanácsadást! :) Akkor legközelebb inkább várok többet a pihentetéssel.

Piszke írta...
Ez a pao doce húsvétkor? Vagy annak más a receptje? Nem tudtam a neten kibogarászni, és azt sem, vajon kell- e krumpli a tésztájába, vagy sem...Na és hány tojás - ahány oldal, annyiféle, portugál igaz, csak egy...

Piszke írta...
A tojássárgáját hogy " tartósítod" ? Vagy pont frissen volt kéznél?
Nekem mindig kiszárad még hűtőben is...:(, a macaronok meg a fehérjét eszik csak...

Piszke, köszönöm! :)
Lencsike, köszönöm! :) Hát, azt azért nem, inkább csak két dolgot csinálok egyszerre. Egyelőre megy. :) ...

Piszke/Candy's
Vagy le lehet turmixolni és kisebb jégkockatartóban lefagyasztani. szerintem így a legjobb, ha van elég hely a mélyhűtóben!
hdd ...

Piszke, az eredeti recept 9 db-t ír ... nálunk lett vagy a duplája, még több, ha jól emlékszem 21 ... nagyobbra, főleg szélesebbre nyújtottam a tésztát és picit keskenyebbre vágtam a csíkokat ...

piszke két nagyszerű recepttel készült, egy diós fügekolbásszal és egy kakukkfüves-narancsos gombapástétommal. töredelmesen bevallja, hogy sosem volt vegetáriánus, viszont tartott gyümölcsnapot, ami mi más, mint egy vegán nap?

Piszke sütött egy fantasztikus - tulajdonképpen - fehér brownie-t fahéjjal és fehércsokival. Eszembe ötlött a gondolat, miszerint megvesztegetés esete forog fenn az istennő felé... Ugyanis levelet is írt Aphroditéhez.

Piszke!
Azok a kekszek nagyon megfogta, úgy hogy ki is fogom próbálni! És köszi!
Petra! ...

Piszke írta...
Így is nagyon dizájnos :9 A lila bazsalikomnak meg nyomába se érhet a sima!
chilii írta... ...

Piszke csokis keksze vegánul és jóval kevésbé édesen, hogy még én is jóízűen eszegessem. Kellemesen puha, tömény kakaós csemege lett így, ezért olyanoknak ajánlom, akik csokiból is a nagyon magas kakaótartalmú változatokat kedvelik.

egres (piszke).
[szerkesztés] Kötés
(sűrítési eljárás) víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez. Lásd még:Habarás
[szerkesztés] Krampampuli ...

Az egres piszke, köszméte néven is ismert. Gyerekkoromban rendszeresen készítettünk belőle mártást és levest is. Arra azonban nem emlékszem, hogy desszertekhez használtuk volna.

Pöszméte (Piszke) mártás.

Ezt is egy literes cserép vagy porczellán edénybe kell késziteni; 6 személyre egy liter pöszmétét megtisztogatva a forró vizbe tegyünk és egy kávés kanál zöldpetrezselyem levelet apróra vágva; ...

Fél kg egres (piszke, köszméte),
15 dkg porcukor,
egy pohár tejföl, 5 dkg liszt, 6 dkg vaj, só, fél citrom héja ...

4. Epres flognarde
Piszke blogjában egy kimondhatatlan nevű epres csodát szútunk ki, szerencsére magyarul tejespitének is hívhatjuk.

Az egres, bűszke, piszke, köszméte, csipkeszőlő néven is ismert. Lekvár, befőtt, kompót, sütemény, krém készíthető belőle, de mártásként remekül megállja a helyet sült és főtt húsok mellett. Ha kellően értett, nyers fogyasztásra a legalkalmasabb.

Először is karácsony előtti héten legyártottam Piszke tuti aszlatgyümülcsös gombócait, csak nálam tégla formájúak lettek és mivel azokat nem tudtam szépen mártogatni, ezért csak a két legnagyobb oldaluk lett lekenve olavsztott étcsokival.

És egy kis csavar a dolgokban: pár szem piszke/egres/pöszméte és kis ribizli. A BBQ szószban muszáj savanyúnak is lennie, hogy a húst lágyítsa.

Kóstolni kóstoltam pár helyen, ahol hozzá lehet jutni (Zazzi, Sugarshop), de igazándiból az ízétől nem voltam annyira elragadtatva, mindameddig Piszke isteni macaronjait meg nem kóstolhattam a Macaron Maratonon.

Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik Piszke, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására.

A marcipános morzsával készített epres süteménynek már a gondolata is felborzolta az érzékeimet, amikor a receptet piszke blogján megláttam. Egyrészt imádom a gyümölcsös süteményeket, azon belül is mindent, ami piros bogyós gyümölccsel készül.

Érkezett otthonról ez+az, köztük eper, ribizli, sőt még piszke is, és igen, tudom én, hogy jó dolgom van.

Különleges, ötfogásos degusztációs menüt fogyasztottunk nála Piszke, Csigó Zita és kísérőik társaságában. A menüsorból ráadásul kedvenceink elkészítési módjába is beavatott minket a séf, hogy megoszthassuk azokat veletek.

Szerdán: daraleves; marhahús piszkemártással, gomba és rizskörettel, kovászos uborkával; töltött karalábé; vadkacsa barna lével; porlós tészta ribizkebefőttel; gyümölcs ...

Persze célszerű a lédús, magnélküli gyümölcsökben gondolkozni, de nem megoldhatatlan a probléma olyan dolgokból sem, mint mondjuk a banán, piszke (egres), szeder vagy a görögdinnye. Utóbbi egyszerűen kimagozandó előtte.

Tálaláskor helyezzünk el 3-4ek lóbabos rókagombát a tányéron. Tegyünk mellé néhány csepp piszkemártást és pár karamellizált piszkét. A húsból vágjunk hengereket és vágási felületével felfele helyezzük a tányérra.
Megjegyzések, hozzáfűzések ...

Az alapötlet Piszke blogjáról való, én csak a gyümölcsöt adtam hozzá. A végeredmény fantasztikus, olyan, mint a legjobb liszt nélküli csokitorta, nem szárad ki, szaftos. Nagyon ajánlom kipróbálásra, egy baja van, 5 perc alatt elfogy.

25 dkg lisztet, 25 dkg vajjal kikeverünk és beledolgozunk annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk. Rákenjük a piszke tetejére és megszórni barnacukorral. 30 percig sütni. Bármilyen gyümölcsből készülhet.
Gyümölcsös tál ...

1 tál piszkét megszórunk cukorral. 25 dkg lisztet, 25 dkg vajjal kikeverünk és beledolgozunk annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk. Rákenjük a piszke tetejére és megszórni barnacukorral. 30 percig sütni. Bármilyen gyümölcsből készülhet.

Évente 2-3 alkalommal (leginkább külföldön) belefutok egy "kötelezően megkóstolandó" tételbe, részt vettem egy Mihályi László vezette macaron kurzuson is, de itthon még nem sütöttem. Eddig. (Piszke azonban nagymestere a macaron sütésnek) ...

- egres, piszke
KÖTÉS
- víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez
KOTLETT
- Csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve.
KOUCHA (AFRIKA)
- szopósbárány
KOVÁSZ ...

Lásd még: Lásd még: Kenyér, Zöldség, Citrom, Torta, Saláta

Gasztronómia  Piskótatorta  Pisztácia

 
RSS Mobile