Kezdőlap (Piszke)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Piszke

Gasztronómia  Piskótatorta  Pisztácia

Piszke
Egres.
Vitatott eredetű szó, vagy a ribizli ribizke alakjából vonódott el (bizke Ä piszke), vagy egy nyelvjárási biszke (csáklya, kampós rúd) szóval kapcsolatos, amely az egres tüskés ágaira utalna. Egyik magyarázat sem meggyőző.


Piszke
v. horgas, hajós-szerszám. Egy kampóval nőtt vagy azzal mesterségesen ellátott s alsó végén megvasalt végü hegyes dorong. A hajó v.

Piszke sorbet rózsaborsos fehércsokoládé mártással
A bőséges nyári gyümölcszuhatagnak ellenállni képtelenség. Nekem most sikerült annyit vásárolnom, hogy a hűtő három polca csak úgy roskadozik a gyümölcsök alatt.

Piszke, ahogy az én falumban neveztük. Van, aki köszmétének, pöszmétének, büszkének, és van, aki egresnek ismeri. A piszke gyermekkorom kedvenc savanykás gyümölcse.
Hozzávalók: ...

Piszke és Moha káprázatos fotója ihlette ezt a süteményt.
Vékonyka kávés brownie lapok közé simítottam a túrórudi torta krémjét friss meggyel ízesítve, és a torta tetején lévő glazúrba is kevertem kávét.

~dzsem
De igazából nem is így hívják. Valójában a nagyon tiszteletreméltó és egyben romantikus "Zöld szimfónia" nevet kapta a gasztrokeresztségben, mindannyiunk kedvenc Dzsemfix-gyártója oldalán.

~ írta...
Szerintem meg maximum a hozzávalókat illik másolni. És akkor is meg kell jelölni a forrást.És ez nem illem kérdése egyébként, bárki bármit is magyaráz arról, hogy megosztottad,feltetted és akkor mindent szabd vele. Hát nem szabad.

~ írta...
Akartam szólni még szerdán, de a tóparton olvastam, és csak most jöttünk haza, ott meg se net se tévvé, semmi.Gratulálok Ági, de ez nem is meglepetés...
KataKonyha írta... ...

~ gombócai, melyeket azóta -kicsit más alapanyagokkal- Dr.Pepper is megvalósított és nemes egyszerűséggel "zserbógombócoknak" titulál, igen ízlettek az angyalkatalin, úgyhogy el is határoztam, gyártok ilyet én is.

~ írta...
Nahát, ez szerintem az egyik legjobb kép - nem agyonphotoshop-polt, ez tényleg hihetően étteremben készült....
Nagyon tetszett a főzelékes írásod is, praktikus és lényegretörő.
Á la carte írta... ...

~
RECEPTKÖNYV
Fogadja tőlünk sok szeretettel receptkönyvünket, mely harminc hazai gasztroblogger félszáz borecetes receptjével segít Önnek izgalmas ételeket varázsolni a vacsora asztalra! ...

~ írta...
A legeslegeredetibb, 1937-es recept szerint is minimális a hab. Sőt most hallottam a Gerbeaud főcukrászától, hogy régen piros ételfestéket is tettek a lekvárba!! A sok hab olcsó, ugye ezért van inkább erre kihegyezve a cukrászdákban a tűró és a jó minőségű baracklekvár helyett.

~! Örülök, hogy tetszenek, és köszi.
Reni! Neked is köszönöm. Talán majd ősszel ha nem lesz ennyi esküvős munkád, akkor lesz több időd.
Csibe írta... ...

~ ha detto...
Én az első ilyen próbálkozásom alapján csinálom mindig, és tökéletes, csak nem lappal, hanem porral dolgozom.Egyébként a csapott teáskanál az 2 gr, lemértem, csak nem biztos, hogy mindenkinek van grammos mérlegje, ezért adom meg általában teáskanállal.

~ írta...
Ez tényleg minden országban megy...Nekem van egy amerikai szakácskönyvem, abban "Filice (hogy az ki???) negyvengerezdes csirkéje" címen fut. meg is csinálom hamarosan, hagy öljük a bacikat.
~ írta... ...

~krém
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

~,
De jó:)) Nektek is lesz jó kis finomságotok!
szepyke írta...
Nah, akkor csináljuk azt, hogy nyitunk egy boltot.. Te hozod a zöldséget, én a fagyikat..

~ said...
Én nagyon bírtam.. mondjuk én télen voltam kinn és fújták kifele a levegőt a raktárból, meg egyből megcsapott amint beléptem a hidegről...nekem ez bizonyíték is arra hogy nem sütőmargarint használnak :)
Post a Comment ...

~ írta...
Én a VKF-re Maxnál goudával csináltam, de az eredeti recept gruyere sajttal készül. Egyébként nagyon finom lett, etette magát, de kissé melós, ha picikéket és csinosakat akarunk...
Zsuzsi írta... ...

~ írta...
A kaprot kihagynám,de legszívesebben azonnal nekiállnék...!
Nyárikonyha írta... ...

~20:48
Én is lemaradtam róla, köszi! Nagyon jól sikerült. Szerintem ebben és a Limaráról szóló részben jött át legjobban a személyiség - életszagúak voltak, nem lehetett semmi megcsiánltságot érezni bennük.
VálaszTörlés ...

~!
Az a helyzet,hogy most küldtem be. Egy éjszaka alatt (Náluk nappal van) eldöntik és fel is teszik a fotót rögtön, meglepően gyorsan működik. Viszont kínszenvedés, mert kb 10 fotómból 1et tettek közzé. Egy másikat meg Tastespottingon. :-) Köszönöm.
VálaszTörlés ...

~ írta...
Ez a pao doce húsvétkor? Vagy annak más a receptje? Nem tudtam a neten kibogarászni, és azt sem, vajon kell- e krumpli a tésztájába, vagy sem...Na és hány tojás - ahány oldal, annyiféle, portugál igaz, csak egy...
selectfood írta... ...

~! Nagyon köszi a tanácsadást! :) Akkor legközelebb inkább várok többet a pihentetéssel. Érdekes, hogy az étcsokis ganache-al töltött tök jól átpuhította, a fehércsokis viszont nem, bár azt más krémeknél is észrevettem, hogy a fehér másképp viselkedik nedvességmegkötés szempontjából.

~ írta...
A tojássárgáját hogy " tartósítod" ? Vagy pont frissen volt kéznél?
Nekem mindig kiszárad még hűtőben is...:(, a macaronok meg a fehérjét eszik csak...

~, köszönöm! :)
Lencsike, köszönöm! :) Hát, azt azért nem, inkább csak két dolgot csinálok egyszerre. Egyelőre megy. :) ...

~/Candy's
Vagy le lehet turmixolni és kisebb jégkockatartóban lefagyasztani. szerintem így a legjobb, ha van elég hely a mélyhűtóben!
hdd ...

~, az eredeti recept 9 db-t ír ... nálunk lett vagy a duplája, még több, ha jól emlékszem 21 ... nagyobbra, főleg szélesebbre nyújtottam a tésztát és picit keskenyebbre vágtam a csíkokat ... kicsivel több tölteléket tettem rá, így pont jól adta ki.
Edit (Esc) írta... ...

~ két nagyszerű recepttel készült, egy diós fügekolbásszal és egy kakukkfüves-narancsos gombapástétommal. töredelmesen bevallja, hogy sosem volt vegetáriánus, viszont tartott gyümölcsnapot, ami mi más, mint egy vegán nap?

~ sütött egy fantasztikus - tulajdonképpen - fehér brownie-t fahéjjal és fehércsokival. Eszembe ötlött a gondolat, miszerint megvesztegetés esete forog fenn az istennő felé... Ugyanis levelet is írt Aphroditéhez.

~!
Azok a kekszek nagyon megfogta, úgy hogy ki is fogom próbálni! És köszi!
Petra! ...

~ írta...
Így is nagyon dizájnos :9 A lila bazsalikomnak meg nyomába se érhet a sima!
chilii írta... ...

~ csokis keksze vegánul és jóval kevésbé édesen, hogy még én is jóízűen eszegessem. Kellemesen puha, tömény kakaós csemege lett így, ezért olyanoknak ajánlom, akik csokiból is a nagyon magas kakaótartalmú változatokat kedvelik.

egres (~).
[szerkesztés] Kötés
(sűrítési eljárás) víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez. Lásd még:Habarás
[szerkesztés] Krampampuli ...

Az egres ~, köszméte néven is ismert. Gyerekkoromban rendszeresen készítettünk belőle mártást és levest is. Arra azonban nem emlékszem, hogy desszertekhez használtuk volna.

Pöszméte (~) mártás.

Ezt is egy literes cserép vagy porczellán edénybe kell késziteni; 6 személyre egy liter pöszmétét megtisztogatva a forró vizbe tegyünk és egy kávés kanál zöldpetrezselyem levelet apróra vágva; sót és czukrot is tegyünk bele.

Fél kg egres (~, köszméte),
15 dkg porcukor,
egy pohár tejföl, 5 dkg liszt, 6 dkg vaj, só, fél citrom héja ...

4. Epres flognarde
~ blogjában egy kimondhatatlan nevű epres csodát szútunk ki, szerencsére magyarul tejespitének is hívhatjuk.
5. Kókusztejes panna cotta
Relaxtour kókusztejjel készült desszertje karamellizált eperrel, többek közt a laktózérzékenyek kedvéért...

Az egres, bűszke, ~, köszméte, csipkeszőlő néven is ismert. Lekvár, befőtt, kompót, sütemény, krém készíthető belőle, de mártásként remekül megállja a helyet sült és főtt húsok mellett. Ha kellően értett, nyers fogyasztásra a legalkalmasabb. Tisztítva kitűnően...
egres
eper ...

Először is karácsony előtti héten legyártottam ~ tuti aszlatgyümülcsös gombócait, csak nálam tégla formájúak lettek és mivel azokat nem tudtam szépen mártogatni, ezért csak a két legnagyobb oldaluk lett lekenve olavsztott étcsokival. Valamint kevesebb cukor került beléjük.

És egy kis csavar a dolgokban: pár szem ~/egres/pöszméte és kis ribizli. A BBQ szószban muszáj savanyúnak is lennie, hogy a húst lágyítsa. Kell még sok hagyma, 2-3 zöldpaprika, 3-4 paradicsom (vagy püré vagy saját paradicsomlé) és egy kis üveg Zakuszka 2008-ból. Ez utóbbi nem félreírás! ...

Kóstolni kóstoltam pár helyen, ahol hozzá lehet jutni (Zazzi, Sugarshop), de igazándiból az ízétől nem voltam annyira elragadtatva, mindameddig ~ isteni macaronjait meg nem kóstolhattam a Macaron Maratonon. Ott elhatároztam, hogy nekem kell ilyen az én kis konyhámban:) Tágra nyílt fülekkel és ...

Ketten is megörvendeztettek vele, az egyik ~, a másik Flat-cat volt.
Mindkettőnél istenien nézett ki és annyira izgalmasnak tűnt a jerk fűszer, hogy szintén hatalmas késztetést éreztem a kipróbálására. Nem éppen azonnal, de még valamikor nyáridőben sor került rá.

A gyerekeim áhítattal ejtik ki ~ nevét, mióta ezt először készítettem. Több okból is kiváló recept, gyorsan elkészül, kiadós ebéd lesz belőle, nagyon sokféle verziója készülhet a család igényei és a kamra tartalma szerint.

A marcipános morzsával készített epres süteménynek már a gondolata is felborzolta az érzékeimet, amikor a receptet ~ blogján megláttam. Egyrészt imádom a gyümölcsös süteményeket, azon belül is mindent, ami piros bogyós gyümölccsel készül.

Különleges, ötfogásos degusztációs menüt fogyasztottunk nála ~, Csigó Zita és kísérőik társaságában. A menüsorból ráadásul kedvenceink elkészítési módjába is beavatott minket a séf, hogy megoszthassuk azokat veletek.
Gasztrobloggerek Kocsis Bálint séffel ...

Érkezett otthonról ez+az, köztük eper, ribizli, sőt még ~ is, és igen, tudom én, hogy jó dolgom van. A ribizli egyik részét gyorsan megettem, a másik részéből pedig némi eper kíséretében leves készült, de ne féljenek, a tűzhelyet nem kell megközelíteni.

Szerdán: daraleves; marhahús ~mártással, gomba és rizskörettel, kovászos uborkával; töltött karalábé; vadkacsa barna lével; porlós tészta ribizkebefőttel; gyümölcs ...

Tálaláskor helyezzünk el 3-4ek lóbabos rókagombát a tányéron. Tegyünk mellé néhány csepp ~mártást és pár karamellizált piszkét. A húsból vágjunk hengereket és vágási felületével felfele helyezzük a tányérra.
Megjegyzések, hozzáfűzések
receptkategóriák ...

Persze célszerű a lédús, magnélküli gyümölcsökben gondolkozni, de nem megoldhatatlan a probléma olyan dolgokból sem, mint mondjuk a banán, ~ (egres), szeder vagy a görögdinnye. Utóbbi egyszerűen kimagozandó előtte.

Az alapötlet ~ blogjáról való, én csak a gyümölcsöt adtam hozzá. A végeredmény fantasztikus, olyan, mint a legjobb liszt nélküli csokitorta, nem szárad ki, szaftos. Nagyon ajánlom kipróbálásra, egy baja van, 5 perc alatt elfogy.

1 tál piszkét megszórunk cukorral. 25 dkg lisztet, 25 dkg vajjal kikeverünk és beledolgozunk annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk. Rákenjük a ~ tetejére és megszórni barnacukorral. 30 percig sütni. Bármilyen gyümölcsből készülhet.
-vissza a tartalomhoz-
Gyümölcsös tál ...

Jómagam nem rajongok kellően érte. Évente 2-3 alkalommal (leginkább külföldön) belefutok egy "kötelezően megkóstolandó" tételbe, részt vettem egy Mihályi László vezette macaron kurzuson is, de itthon még nem sütöttem. Eddig. (~ azonban nagymestere a macaron sütésnek) ...

Egres/~ dzsem: Nos ezt még a múlt héten készítettem,10 darab mindenféle nagyságú üveggel lett belőle.Nem túl édes,kicsit fanyar,üdítő,friss dzsem,Petim nagy kedvence lett.Az első dzsemfalatok néhány vajas kenyéren terítve haladtak végső útjukon:) ...

- egres, ~
KÖTÉS
- víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez
KOTLETT
- Csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve.
KOUCHA (AFRIKA)
- szopósbárány
KOVÁSZ
- élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk
KÖVESZTÉS ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kenyér, Zöldség, Citrom, Torta, Saláta?

◄ Piskótatorta   Pisztácia ►
 
RSS Mobile