Kezdőlap (Pincepörkölt)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pincepörkölt

Gasztronómia  Pimpós  Pink lady

Pincepörkölt elkészítése:
A pincepörkölt bográcsban az igazi, de szükség esetén konyhában is elkészíthetjük. A szalonnát felszeleteljük és a szeleteket kakastaréjra vágjuk, azaz ujjnyi szélességben majdnem a tövéig bevagdossuk, és lassú tűzön kiolvasztjuk a zsírját és megpirítjuk.


PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéslapocka, 20 dkg szalonna, 4 fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 4 db zöldpaprika, 1 liter savanyú vörösbor, só, majoranna, őrölt pirospaprika.

Pincepörkölt
Hozzávalók: 1 kg vaddisznóhús, 4 fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 15 dkg füstölt szalonna, zöldpaprika, 2 kanál pirospaprika, foghagyma, só, őrölt köménymag, 1 paradicsom.
Elkészítés: ...

Pincepörkölt (csopaki) A húst felkockázom. A zsíron aranysárgára pirítom a karikára vágott hagymát, hozzáadom a köményt és a zúzott fokhagymát, majd megszórom e fűszerpaprikával. Hozzáadom a húst, majd kevés őrölt hússal fűszerezem.

Pincepörkölt
Régen borospincék előtt főzték, s míg megfőtt, elkészültek a bor átfejtésével és a hordómosással. A receptek tájanként olyan változatosak, mint amilyen sokszínű az ország maga.

~öt főztünk
A mai gyönyörű szép időben kerti főzést rendeztünk Anyukám kertjében. Isteni időnk volt, igazi őszi idő, ideális a bográcsban való főzéshez.

Egri ~
Írta: Kapalló G. Gyula
80 dkg őzcomb
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
4-5 db sárgarépa
1 kg burgonya
30 dkg csiperke, vagy laskagomba
10 dkg libazsír
2 ek pirospaprika
1-1 tk kakukkfű, rozmaring, boróka bogyó, szegfűbors
1 db szerecsendióvirág ...

Csopaki ~
Hozzávalók:
4 személyre: 700g sertés lapocka (vagy marhalábszár), 150g sertésvelő, 70g zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, kömény, őrölt bors, só, 200g lecsó, 150 ml csopaki olaszrizling ...

Bográcsgulyás / ~
Az idei szüreti időszak elég elkeserítő, ami a lényegét illeti, mert a sok eső a kevés napsütéssel nem képes finom szőlőt termeszteni, de azért munka van, mert még lehet szerencsénk (és elég cukrunk), és a végén még bor lesz belőle (nem valószínű).

PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA
KUKORICAPOLENTA VADAS MÁRTÁSSAL (Közönségdíj)
VÖRÖSBOROS, VARGÁNYÁS VADPÖRKÖLT "VESELI LOVAC" (VIDÁM VADÁSZ) MÓDRA ...

PINCEPÖRKÖLT

Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 2 nagy vöröshagyma, só, 4-5 csöves magyar zöldpaprika, 1 kg burgonya.

~ vadnyúlból (6-7 személyre)
1 vadnyúl (kb. 2,5 kg tisztított), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojásnyi zsír, 1 evőkanál színes paprika, 2-3 cseresznyepaprika, 2 dl bor, só, 7-8 közepes nagyságú burgonya. A tisztított nyulat feldaraboljuk.

Sváb ~
Egy bográcsban 10 dkg felhevíttet zsíron egy fej finomra vágott vöröshagymát megpirítunk, majd hozzáadunk másfél kiló kockára vágott sertéscombot és fél...
tovább ...

Csülkös ~
Hozzávalók: egy nagyobb csülök, 2 nagy fej hagyma, 2 ek pritaminpaprika, 1-2 dl paradicsomlé, 1 ek házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt köménymag, só, 2-3 tk pirospaprika, fél kg krumpli.

Csopaki ~
Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított , szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát.

A ~ receptjét rövidesen mindenki olvashatja a Kifőztük májusi számában, érdemes elkészíteni egy szép nyári napon!
dátum: 11:11 7 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Mézeskalács díszek barkára ...

Csopaki ~ recept
Elkészítésí idő: 210 perc
Elkészítés: A marhalábszárat felkockázzuk, majd hozzárakjuk a felaprózott vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, sóval, borssal, paprikával és köménnyel beízesítjük. Így párolni kezdjük, majd ha már...

Vadkerti ~:
Vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, beletesszük a kockákra vágott, jól megmosott marhalábszárat. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, kevés Vadkerti Kékfrankossal felöntjük. Addig pároljuk fedő alatt, míg a leve be nem sűrűsödik.

Villányi ~
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Zsuzsi finomságai ...

Szlavóniai ~
A szlavóniai konyha elengedhetetlen fűszere az élénkpiros színű finom paprikaőrlemény. Ez adja meg a karakterét ennek az ételnek is.
Elkészítési idő
1 h
Nehézségi fok ...

XIV-re is: a ~
Szándékosan választottuk ezt az ételt az egyik családi ebédhez, mert mindenképpen szerettem volna a VKF!XIV-hez megmutatni, és nagyon szeretjük (ezt is).
Tipikusan az az étel, amit a borospincéknél tartott ivós-evős bulikon, bográcsban szoktak főzni.

Bográcsban készült ~ (amit elfelejtettem lefotózni) uborkasalátával, és még mielőtt kimentünk, reggel sütöttem 6 rúd rétest, eprest meg epres-túróst. Ildinyónál találtam a receptet.

Pusztapörkölt, más néven ~
Ugyanúgy készítjük, mint a marhapörköltet, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor a hús majdnem puha, cikkekre vágott burgonyát teszünk bele. A burgonyával együtt adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot.

A kovászos uborka klasszikus savanyúsága a paprikás krumplinak, vagy a krumplis tésztának. De a marhapörkölttel, vagy a bográcsos ~tel is remekül működik. Nekem személyes favoritom hozzá a sülthús zsírjával megkent friss kenyér.

Mindegy, hogy csirke-, sertés-, marha-, szarvas-, avagy ~, a pukknak ott kell lennie. A pukkot mindig egy jófajta vörösbor dugóeltávolítása eredményezi. Aztán a pukk hangot egy biztonsági mozdulatsor követ, mely egy pohár vörösbor félretételét jelenti. Mégis, [...] ...

A bográcsban főzés elengedhetetlen kelléke az ún."pince party" vagy " gulyás party"-nak. Gulyás, ~, jól fűszerezett marhapörkölt vörösborral, belefőzött burgonyával, halászlé, birkapörkölt satöbbi jellegzetesen olyan ételek, amelyeket szabadtűzön bográcsban főznek.

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Tejfölös pikáns csirkecomb
Mustáros-mézes-pácolt csirkemell
Avasi ~ ...

Anyám szerint hívjam vegyes pörköltnek. Jó, legyen. Csak nem fogok egy anyával vitatkozni? Amúgy sem találtam jobb elnevezést az ételre.... Hasonló ételt, mintha láttam volna ~ néven, de még nem ettem.
Akkor lássuk a receptet: ...

Sajnos ezek nem pótolják az Aradszky Laci kedvence, vagy a Vadkerti ~ ízeit, de talán lesznek, akik emlékeznek még vendéglőnk specialitásaira. Amióta megszületett az első unokám, egyre többször visszatérő álmom, hogy majd ő lesz a Szakál-féle vendéglátás folytatója.

A májusi lapszámban gazdag kínálatot találnak a szezon gyümölcseinek és zöldségeinek (medvehegyma, eper, rebarbara stb.) felhasználására, beszámolót olvashatnak az Óbudai Múzeum május elsejei főzőversenyéről, ahol a Kifőztük csapata is főzött, méghozzá egy nagyon finom ~et, ...

Két hét érlelés után már hasz-nálható. Elsősorban olyan ételekhez használjuk (pörkölt, ~, stb.), melyekhez a hagymát dinsztelni kell. Az olajat a dinsztelőolajhoz öntjük. A mennyiséggel nagyon vigyázzunk, mert rettenő csípős! ...

Ízesítjük az őrölt paprikával, ha már majdnem kész, belefőzzük a csónak alakura vágott burgonyát. A hajósi ~et tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé, és természetesen még egy pohár borral.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pörkölt, Hagyma, Vörösbor, Paradicsom, Paprika?

◄ Pimpós   Pink lady ►
 
RSS Mobile