Kezdőlap (Patisszon)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Patisszon

Gasztronómia  Patiszon  Patisszonpüré-főzelék

Patisszonsaláta recept
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...


Patisszon kisasszony módra
Hozzávalók:
1kg patisszon, 15dkg reszelt sajt, 2dl tejföl, 10dkg gomba, 2db paradicsom, 1 csokor kapor, 2dl száraz fehér bor, 1dl rizs, 2evőkanál olaj, törött bors, 1 evőkanál ételízesítő ...

Rakott patisszon
Rakott patisszon elkészítése: A gyors rizst és a tojásokat megfőzzük. A vöröshagymát kockára vágjuk, megdinszteljük, rátesszük a feldarabolt paprikát, paradicsomot, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük.

Patisszon
Csillagtök.
Francia szó, az ófrancia pastiz (sütemény) folytatója, amely a középlatin pastitium révén a paszta előzményeire vezethető vissza. A fenti jelentés talán valamely süteményhez való hasonlóság révén alakult ki.

Patisszon pástétom
Hozzávalók:
1 kisebb patisszon, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa vagy zabkorpa, olaj, víz, só ...

~ mánia, első fejezet
Múlt hétvégén bejártam az ország nyugati felét, és mire hazaértem, több tonna kaja volt nálam. Szombaton Győrben kezdtünk, az éves családi találkozón, ami a vendéglős ebéd után Bakonyszombathelyen folytatódott, nagybátyáméknál.

~ saláta
A megmosott zöldséget vékony, egyforma vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és félre tesszük kis időre.

Gombás ~
8 db kisméretű ecetes ~, 20 dkg gomba, 5 dkg rizs, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 4 evőkanál olaj,1 tojás, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só és őrölt fekete bors ízlés szerint
A rizst a szokásos módon majdnem készre párolom.

Rakott ~
Minden évben megfogadom, hogy nem vetek többet ilyen sokat, de aztán megveszem a magot, a zacsiban meg van vagy harminc szem. Ha elteszem a maradékot, jövőre lehet, nem kel ki, kidobni meg sajnálom. Aztán, ha kedvez az időjárás, kosárszám hurcolom haza a termést.

Rántott ~ tojás nélkül
Szóljon hozzá most!
A rántott ~ egy remek nyári étel. Petrezselymes krumplival (vagy ha rajtam múlik - illetve már van elég petrezselyem a kertben - krumplis petrezselyemmel ) és tejfölös uborkasalátával tökéletes ebéd.

~ fűszeres bundában, lencsesalátával - Dobitól
Hozzávalók 4 főre 1 db ~, só, 3 db tojás, 5-6 ek liszt, 5-6 ek zsemlemorzsa, 2 kk szárított metélőhagyma, 2 kk szárított medvehagyma, 2 ek szezámmag, 2 ek reszelt parmezán, olaj a sütéshez ...

~ helyett készíthetjük zsenge rántani való tökből is.
Ízlés szerint tehetünk bele több vagy kevesebb csilit és fokhagymát.

1 kisebb ~ (tökféle),
1 kisebb burgonya,
csipet kapor (friss),
1 puha vilmoskörte,
pici jódozott só ...

Töltött ~
Ma vásároltam néhány ~t, akkorák voltak, mint egy-egy jól megtermett karalábé, és nem laposak voltak, hanem szinte gömbölyűek, Éppen töltésre alkalmasak.

A megmosott ~ok tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk úgy, hogy a falvastagsága kb. 1 cm maradjon. A magokat eldobjuk, a kikapart húsát igen apróra összevagdaljuk. A ~ok talpából is leszelünk egy vékony darabot, hogy szép stabilan megálljanak. A leszelt darabot is eldobhatjuk.

Fokhagymás ~ készítése:
Négy-öt darab szép ~t alaposan megmosunk, és forrásban levő vízben kb. negyed óráig forraljuk. Ezután lecsurgatjuk, kettévágjuk. Kevés olajon a felezett ~okat átsütjük.

Kirántott ~
Kb. 60 dg fehér héjú, kemény ~t mossunk meg, és vágjuk ketté. Ha már nem zsenge, kiskanállal kaparjuk ki a magját, majd keresztben vágjuk 0,5 cm vastag szeletekre, és hámozzuk meg.

Cukkinipüré és ~püré
Ha bő volt a termés, érdemes tökpürét eltenni télire, mivel remek krémlevest vagy felfújtat rittyenthet belőle
Írta Molly O'Neill ...

Eközben a ~t lehámoztam, félbevágtam,kivájtam a belsejét, és "felkarikáztam", és vegán panírt készítettem, annyi csavarral, hogy a lisztes keverékbe tettem kaprot, sót, a morzsába pedig amarántmagot. Nagyon pikáns lett :) Majd egy tepsit kiolajoztam, ...

Kockára vágjuk a ~-szeleteket, és a hagymához adjuk.
Félbe vágjuk és felszeleteljük a paprikát, és ezt is a serpenyőbe tesszük, rögtön után jöhet a nem túl vékonyan szeletelt gomba is.

Főoldal / Szárnyas Ételek / Mustáros sült csirke felsőcomb krumplival ~nal brokkolival
Mustáros sült csirke felsőcomb krumplival ~nal brokkolival
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Szárnyas Ételek 0 308 megtekintés ...

Mikor forr, tegyük bele a ~t és 5 percen át főzzük.
7
közben olajozzunk ki egy akkora tepsit, amibe belefér a ~.

Jól kifőztem » Receptek » Rántott zöldségek » Rántott ~
Alkategóriák
csőben sült zöldségek
zöldséges felfújtak
egyéb zöldséges egytálak ...

~
Alacsony energiatartalma csakúgy, mint a cukkinié, magas ásványianyag- és vitamintartalommal párosul, fogyókúrához igazi csemege.
Török joghurtos padlizsán ...

~krémleves
Hozzávalók:
2 kisebb ~, 2 burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, olaj ...

~lepény kapros tejföllel
Hozzávalók: 50 dkg ~ vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb.

~, csőben sütve
Hozzávalók: 1 közepes ~, 2 fej hagyma, 3 db kemény paradicsom, 2 húsos paprika, 2 pohár tejföl, 1 db tojás, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál vaj.

Rakott ~ (6 adag)
Ugyanígy készíthetünk rakott padlizsánt, cukkinit vagy tököt. A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Tepsis ~ kapros kefirrel
Hozzávalók: 50 dkg ~, 30 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 db tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, a tálaláshoz 2 dl kefir, 1 csokor kapor, kevés só és csipet porcukor.

Töltött ~- picit(?) másképpen
Eredetileg persze nem így szerettem volna elkészíteni, hanem így. De úgy most nem, hanem majd egyszer. Ember, ugye tervez. De nem gondolkodik. Mármint én.

~főzelék
1,1 kg fehér héjú, megmosott ~t
daraboljunk ujjnyi vastag szeletekre, a magját
kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és
káposztareszelőn reszeljük le. Egy diónyi
vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál
étolajon dinszteljük üvegesre. Tegyük rá a ...

~kosár
A szép nagy ~t megtisztítjuk, a tetejét levágjuk és a magokat eltávolítjuk. Sóval, cukorral és citrommal ízesített vízben, ... tovább
cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Buli, Töltött, Főtt, Sós, Hideg, Zöldség, Kímélő ...

~ (csillagtök) ecetben recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A megmosott ~ok szárát levágjuk, majd üvegekbe tesszük. Kaprot teszünk a tetejére. Ecetes, sós, cukorral, borssal és tormával ízesített vizet forralunk, hozzáadunk egy kevés tartósít...

~ból elég egy kis darab és burgonyából is közepes méretű a megfelelő.A ~t és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és kis kockára vágjuk.Edénybe rakjuk és annyi vízzel öntjük ...
" Narancsos reggeli 8hó ...

~saláta (saláták)
Juhtúrós saláta (saláták)
Mézes-fűszeres saláta (saláták)
Ezt is ajánljuk! » ...

~: csillagtök, ujjastök.
Pitypang: bimbófű, békasaláta, asszonyhűség, gyermekláncfű, kikirics, láncvirág, papatyi, pimpam.
Pohánka: hajdina, haricska, szerecsenbúza.

~ roston és apró petrezselymes újkrumpli
Ilyenkor nyáron mit is fogyasszon az éhes vegetáriánus (és persze: a nem vegetáriánus :-)?
Tele van a piac harsogóbbnál harsogóbb friss zöldségekkel. Amelyek azonban csak néhány hétig, esetleg egy-két hónapig igazán zsengék.

A ~okat megmossuk, belsejét kivájjuk - kb. 1 cm vastag oldalfala maradjon! - besózzuk, üregével lefelé fordítjuk, fél óráig pihentetjük.

A ~t hámozd meg. Vájd ki a belsejét, és vágd fel kisebb szeletekre. Sózd be, és legalább fél órát hagyd állni. Készítsd elő a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. Panírozd be, és forró olajban süsd ki. Melegen tálalva a legjobb.

Rác~
Hozzávalók:
50 dkg ~, 50 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db paradicsom, 2 db húsos zöldpaprika, 2 dl tejföl, bors, só, 2 evőkanál étolaj, 4 fej fokhagyma ...

1 kg ~ 1 kg vöröshagyma 1 kg sárgarépa 1/2-1/2 teáskanál koriander és mustármag 5 szem fekete bors 1 csokor friss kaporzöld 1 szál tormagyökér ecet, cukor és só ízlés szerint A zöldségeket megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem.

Én imádom a ~t, nekem nagyon ízlett!!!
Hasonló receptek:
Olcsó rakott tészta Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl 30 dkg darált hús 1 doboz konzerv kukorica 1 fej vöröshagyma 1 dl olaj 1 csomag fodros nagykocka tészta Elkészítés: A vöröshagymát megdinsztelem az olajon,...

Meghámozom a ~t, a tetején - mint a karalábénál - kivájok egy kicsi darabot. Legelőször a magját szedem ki, azt kidobom. A ~ húsát annyira vájom ki, hogy kb. max. 1 cm-es fala maradjon. A kivájt darabokat is apróra vágom.

Szép egyforma ~okat válogassunk, jól megmossuk, citromos-sós vízben megfőzzük. A kihűtött ~ok közepét kanállal kivágjuk. Az átpasszírozott túróból elkészítjük a körözöttet. Habzsák és csillagcső segítségével a ~okba töltjük. Fejes salátával díszített üvegtálra tálaljuk.

Sajtos Rakott ~
Egy könnyű családi ebédként tökéletes fogás, finom és nagyon laktató étel.

A karfiolhoz hasonlóan pároljuk például az 1 centiméteres kockákra vágott karalábét vagy a pasztinákot, és a cukkinivel megegyező módon bánjunk a ~nal, valamint a padlizsánnal. Megtisztítva ezekből a zöldségekből is 90 dekagrammra van szükség, kivéve a padlizsánt.

1 db közepes méretű ~ vagy cukkini
2 szem paradicsom
csipetnyi erős paprika ...

A leginkább a tökre és ízében némileg a ~ra hasonlító cukkíni nem túl régóta ismert a magyar konyhában, de mára a kedvelt zöldfélék közé került. Nemcsak az íze kellemes és semleges - emiatt nagyon sokféle étel készíthető belőle -, hanem egészséges is.

Rántott ~Hozzávalók: 2 db közepes pat...
Pácolt sült tarja krumplipürével Hozzávalók: ...
Hagymás, paradicsomos sülthúsHozzávalók: 25 ...
Túróval, sajttal töltött sült paradicsomHozzá...
Croton Hozzávalók: 5 cl bourbon whisky1 ...
Tepsiben sült töltött ~, paprika és par...

A ~t és a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát vékony karikára vágom. A zöldségeket egy mély porcelán vagy üvegtálban sóval jól összekeverem. Lefedve állni hagyom. Másnap kicsavarom a levét, amelyet a só oldott ki belőle, és a zöldséget lazán üvegekbe töltöm.

Itt felénk, a leginkább a spárgatököt, a sütőtököt, a cukkinit és a ~t termesztik a konyhákra.
A cukkini, a spárgatök és a ~ mind kiválóan kirántható zsenge korában, de később is, csak akkor már hámozást igényelnek.

tisztítsuk meg a zöldségeket, a ~ felét szeletekre, a másik felét és a vöröshagymát, paradicsomot kockára, a fokhagymát nagyon apróra vágjuk
2. olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
3.

A sült ~nal kirakom egy nagyobb tepsi alját.
Abban a zsiradékban (ha nincs elég, a maradék vajból teszek még hozzá), amiben a csillagtök sült, kisütöm a szeletekre vágott, sóval, borssal ízesített csirkemellet is.

Gombás töltött csillagtök - ~
Bevásárolni voltunk a minap, vettem 3 gyönyörű ~t tölteni. Gondolkodtam, mit is tegyek bele, mert sok minden van itthon, de darált hús nincs. Így aztán körülnéztem, előszedtem ezt-azt, és egy nagyon finom töltelék kerekedett.

A feldarabolt cukkinit (de lehet tök és ~ is) 2-3 órára ecetes vízbe áztatjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott cukkinit, és 10 percig forraljuk. Ezután szűrőkanál segítségével kiszedjük a mustból, és csírátlanított üvegekbe adagoljuk.

Töltött ~
Zacherkotlet
Vasi pecsenye
Székelykáposzta
Húsgombócok kapormártásban
Brassói aprópecsenye
Sajtos-húsos burgonya torta
Vagdalthússal töltött cukkíni
Rakott karfiol brokkolival
Töltött káposzta sertésoldalassal
Tojásos-kolbászos egybesült fasírt ...

cukkini, ~, burgonya, morzsolt csemegekukorica) való dúsítása is. Ennek legismertebb formája a Cukkinilecsó, ahol kb. 40 dg meghámozott, kimagvalt és kisebb kockákra vágott cukkinit kevernek a paprika és a paradicsom közé.

A cukkinit hosszában vékonyan felszeletelem, a ~t megtisztítom, cikkelyekre vágom, majd mindkettőt lisztbe mártom. Bő olajban megsütöm a zöldségeket. Ha már szép aranyszínűek, leitatom róluk a felesleges zsiradékot, és megsózom őket.

úgyhogy megértelek, hogy a gulyást a kemencében főzöd, és a ~t is megbocsájtom:-)))))
Évek óta lehet kapni bio szürkemarhát Hortobágyon, nem is értem, hogy miért csak most "keveredtem ebbe bele", hiszen évek óta látom a táblát a 33 mellett kitéve.

1-1,5 centiméteres kockákra vágott ~t is kovászolhatnak. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini is alkalmas a kovászolásra.

Lehetne diszkosz, ufo, de hazai nevén csillagtöknek hívjuk a ~t. Tápértéke megegyezik fajtatársaival, azonban kitűnik közülük csillagot érdemlő magas C-vitamin tartalmával: 30 mg/100g! Téli savanyúságnak már 3-12 cm-es korában leszedhető.

A scampo és általában a rákok ízével kiválóan harmonizálnak a következő gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek, fűszerek: paradicsom, cukkini, brokkoli, ~, póréhagyma, sütőtök, csicseriborsó, fehér- és barnabab, lencse, kaliforniai paprika, kápia paprika, grapefriut, citrom, narancs, lime, ...

A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a ~t és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Előmelegített tűzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütőben.

Jópofa ötletek.Gondolom cukkínit, ~t ugyanígy lehet belekavarni, azokkal is jó lehet.
Padlizsán már nem, az karakteresebb, bár lehet, hogy azzal is jó.Egy próbát tán megér.
Chef Viki írta...
Na, ez is egy nagy királyság! Iszonyú kreatív vagy :-) ...

Szereti kínai kellel, kelkáposztával, karfiollal, ~nal, tökkel is, úgyhogy variálni is tudom. A paradicsomkarikákat csak a rakott zöldbab tetejére szoktam tenni, a többire csak tejföl és sajt kerül.

Nagyon jópofák így a töltött ~ok, és isteni ez a fűszerezés:) A római kömény a kedvenceim közé tartozik.
Anazar said...
Trollanyu, köszönöm. Én az őrölt fűszerköményért vagyok oda, nagyon szeretem húsokhoz ;-) ...

Mikor a hús már minden oldalon kifehéredett, beletesszük a répát, a ~t, a paradicsomot, az összes fűszert, az áfonyát, a sót és a vizet. Felforraljuk, és lefedve pároljuk kb. 15 percig. Hozzáadjuk a cukkinit és a kókusztejet, visszatesszük a fedőt, és további 10 percig főzzük.

Ha karfiolt rántunk azt is jobb bő olajban sütni, mert így egyenletesebben megsül.
A ~t is ugyanezzel a módszerrel szoktam elkészíteni, de a ~t sokkal nehezebb megtisztítani én ezért inkább a cukkínit szoktam készíteni.

50-60 dkg cukkini/főzőtök/~
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
25 dkg túró
2 tojás
2-4 ek (kukorica)liszt
só, bors
néhány reszelésnyi szerecsendió ...

Hozzávalók: eltenni való uborka, bogyiszlói paprika, kis dinnye, apró csillagtök (bébi~), karfiol, gyöngyhagyma, fokhagyma, zöld paradicsom, hegyes paprika, kemény szilva esetleg sárgarépa a salátaléhez: 10 liter víz, 1 liter 20%-os ételecet, 0,5 kg só, 2,5 kg kristálycukor, 3 dkg borkénpor, ...

Vékonyra vágott, szálas káposztával, apró ~nal, zöld dinnyével is elkészíthető.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatosan megjegyzése, kérdése van, kérem ossza meg velem,
A levélcímet az első oldalon keresse! ...

Kesernyés íze van. Alkalmas a jellegtelen levesek, főzelékek ( ~, cukkíni, burgonya) káposzta ízesítésére.
Élettani hatása: étvágygerjesztő, idegnyugtató,
köhögéscsillapító.

Olyan jókat találsz ki...Hihetetlen!!!
Mennyivel szebb a csillagtök, mint a ~.....A nyelvünk, hiába, tényleg kifejező.....
Renata írta...
Levest még nem készítettem belőle, de nagyon jó ötlet! ...

- 1 nagy vagy 2 kisebb ~ (csillagtök)
- 4 db paradicsom
- fél kg darálthús ...

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Tepsis ~ kapros kefirrel
Póréhagyma kapros-paprikás mártásban
Tejfölös párolt hagyma ...

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 60 dkg csillagtök (~), 5 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, kevés tej, pici só.

ghí (jászvaj) 1 nagy fej hagyma 1/2 felkarikázott póréhagyma 60 dkg vékony csíkokra vágott pulykamell filé 1 aprított sárgarépa 1/2 hámozott, kimagozott ~ 1 felkockázott paradicsom 1 tk. őrölt gyömbér 1 tk. kurkuma 1 tk. őrölt római kömény 1 tk.

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a ~ is ráadásul egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Íze olyan, mint a majoránna és a kakukkfű keresztezéséből született volna, így a majoránna pótlására is alkalmas. Kesernyés íze van. Alkalmas a jellegtelen levesek, főzelékek ( ~, cukkíni, burgonya) káposzta ízesítésére.
Élettani hatása: étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító ...

1 ek mustármag
12 babérlevél
12 meggyfalevél
3-4 szál torma
1 ek nátrium-benzoát
1 lapos ek borkén
kevés kaporszár
zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, ~, hagyma, káposzta, zöld paradicsom, .stb ...

Ezt követően folyamatosan tesszük bele a zöldbabot, majd a tököt, a cukkinit, a ~t - ezeknek nem kell teljesen megpuhulniuk, akkor jók, ha még egy picit roppannak.

Így készül télire a savanyú káposzta, kovászos, valamint a sós-vizes uborka. Más zöldségek ecet, esetleg alkohol hozzáadásával tehetők el: a csemege uborka, zöldparadicsom, csalamádé, karfiol, káposztával töltött paprika, cékla, gyöngyhagyma, cukkini, ~.

5-6 hétig nem mozdítjuk el helyéről az üveget, utána kísérjük figyelemmel, ha az ecet leapad, mindig töltsük fel, hogy jól ellepje az uborkát.
Ezzel az eljárással savanyíthatunk paprikát, zöld paradicsomot (ezt előzőleg leforrázzuk), paradicsompaprikát, karfiolt, ~t, apró, ...

Sóval elkevert tejföllel meglocsoljuk, és a rétegezést tovább folytatjuk. A legfelső réteget reszelt sajttal megszórjuk, és középmeleg sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk. ~nal is hasonlóan elkészíthetjük, és vajon párolás helyett a tökszeleteket vízgőzben is megpuhíthatjuk.

Ugyanígy készítjük burgonyából, tökből, padlizsánból, ~ból, zöldpaprikából is. Hámozott, tört szájjégen tálalt, üde, friss, vágott kaporral megszórt kovászos uborkát kínálunk mellé. Ha a parázsban a só kerámiává szilárdult, kivesszük a remekművet.

Ízesítsd egy kis cukorral, és ecettel. Tálaláskor ezzel öntsd le a tököket. Ezt a kaját szinte minden tökféléből (pl. cukkíni, padlizsán, ~) el lehet készíteni. Ha valaki úgy jobban szereti, a töltelékbe az áztatott zsemle helyett rakhat főtt rizst.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Paprika, Leves, Saláta, Hagyma?

◄ Patiszon   Patisszonpüré-főzelék ►
 
RSS Mobile