Kezdőlap (Patisszon)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Patisszon


 

Patisszon

Gasztronómia  Patiszon  Patisszonpüré-főzelék

Patisszon pörkölt elkészítése:
A hagymát, a répát és a patisszont megtisztítjuk, és kis kockákra felszeleteljük. Előbb kis olajon megpirítjuk a hagymát, majd a felkockázott patisszont és a répát is rátesszük, és kicsit megdinszteljük.


Patisszonsaláta recept
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Patisszon kisasszony módra
Hozzávalók:
1kg patisszon, 15dkg reszelt sajt, 2dl tejföl, 10dkg gomba, 2db paradicsom, 1 csokor kapor, 2dl száraz fehér bor, 1dl rizs, 2evőkanál olaj, törött bors, 1 evőkanál ételízesítő ...

Patisszon
Csillagtök.
Francia szó, az ófrancia pastiz (sütemény) folytatója, amely a középlatin pastitium révén a paszta előzményeire vezethető vissza. A fenti jelentés talán valamely süteményhez való hasonlóság révén alakult ki.

Patisszon pástétom
Hozzávalók:
1 kisebb patisszon, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa vagy zabkorpa, olaj, víz, só ...

Patisszon mánia, első fejezet
Múlt hétvégén bejártam az ország nyugati felét, és mire hazaértem, több tonna kaja volt nálam.

Patisszon saláta
A megmosott zöldséget vékony, egyforma vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és félre tesszük kis időre.

A patisszonnak éppen szezonja van, úgyhogy szerezz be pár darabot, és próbáld ki remek receptjeinket!
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

Gombás patisszon
8 db kisméretű ecetes patisszon, 20 dkg gomba, 5 dkg rizs, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 4 evőkanál olaj,1 tojás, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só és őrölt fekete bors ízlés szerint ...

Rakott patisszon
Minden évben megfogadom, hogy nem vetek többet ilyen sokat, de aztán megveszem a magot, a zacsiban meg van vagy harminc szem. Ha elteszem a maradékot, jövőre lehet, nem kel ki, kidobni meg sajnálom.

Rántott patisszon tojás nélkül
Szóljon hozzá most!
A rántott patisszon egy remek nyári étel.

Patisszon fűszeres bundában, lencsesalátával - Dobitól
Hozzávalók 4 főre 1 db patisszon, só, 3 db tojás, 5-6 ek liszt, 5-6 ek zsemlemorzsa, 2 kk szárított metélőhagyma, 2 kk szárított medvehagyma, 2 ek szezámmag, 2 ek reszelt parmezán, ...

Patisszon helyett készíthetjük zsenge rántani való tökből is.
Ízlés szerint tehetünk bele több vagy kevesebb csilit és fokhagymát.

1 kisebb patisszon (tökféle),
1 kisebb burgonya,
csipet kapor (friss),
1 puha vilmoskörte,
pici jódozott só ...

Töltött patisszon
Ma vásároltam néhány patisszont, akkorák voltak, mint egy-egy jól megtermett karalábé, és nem laposak voltak, hanem szinte gömbölyűek, Éppen töltésre alkalmasak.

A megmosott patisszonok tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk úgy, hogy a falvastagsága kb. 1 cm maradjon. A magokat eldobjuk, a kikapart húsát igen apróra összevagdaljuk.

Fokhagymás patisszon készítése:
Négy-öt darab szép patisszont alaposan megmosunk, és forrásban levő vízben kb. negyed óráig forraljuk. Ezután lecsurgatjuk, kettévágjuk. Kevés olajon a felezett patisszonokat átsütjük.

Kirántott patisszon
Kb. 60 dg fehér héjú, kemény patisszont mossunk meg, és vágjuk ketté. Ha már nem zsenge, kiskanállal kaparjuk ki a magját, majd keresztben vágjuk 0,5 cm vastag szeletekre, és hámozzuk meg.

Cukkinipüré és patisszonpüré
Ha bő volt a termés, érdemes tökpürét eltenni télire, mivel remek krémlevest vagy felfújtat rittyenthet belőle
Írta Molly O'Neill ...

Eközben a patisszont lehámoztam, félbevágtam,kivájtam a belsejét, és "felkarikáztam", és vegán panírt készítettem, annyi csavarral, hogy a lisztes keverékbe tettem kaprot, sót, a morzsába pedig amarántmagot. Nagyon pikáns lett :) Majd egy tepsit ...

Kockára vágjuk a patisszon-szeleteket, és a hagymához adjuk.
Félbe vágjuk és felszeleteljük a paprikát, és ezt is a serpenyőbe tesszük, rögtön után jöhet a nem túl vékonyan szeletelt gomba is.

Főoldal / Szárnyas Ételek / Mustáros sült csirke felsőcomb krumplival patisszonnal brokkolival
Mustáros sült csirke felsőcomb krumplival patisszonnal brokkolival
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Szárnyas Ételek 0 308 megtekintés ...

Mikor forr, tegyük bele a patisszont és 5 percen át főzzük.
7
közben olajozzunk ki egy akkora tepsit, amibe belefér a patisszon.

Jól kifőztem » Receptek » Rántott zöldségek » Rántott patisszon
Alkategóriák
csőben sült zöldségek
zöldséges felfújtak
egyéb zöldséges egytálak ...

Patisszon
Alacsony energiatartalma csakúgy, mint a cukkinié, magas ásványianyag- és vitamintartalommal párosul, fogyókúrához igazi csemege.
Török joghurtos padlizsán ...

Patisszonkrémleves
Hozzávalók:
2 kisebb patisszon, 2 burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, olaj ...

Patisszonlepény kapros tejföllel
Hozzávalók: 50 dkg patisszon vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb.

Patisszon, csőben sütve
Hozzávalók: 1 közepes patisszon, 2 fej hagyma, 3 db kemény paradicsom, 2 húsos paprika, 2 pohár tejföl, 1 db tojás, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál vaj.

Rakott patisszon (6 adag)
Ugyanígy készíthetünk rakott padlizsánt, cukkinit vagy tököt. A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Tepsis patisszon kapros kefirrel
Hozzávalók: 50 dkg patisszon, 30 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 db tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, a tálaláshoz 2 dl kefir, ...

Töltött patisszon- picit(?) másképpen
Eredetileg persze nem így szerettem volna elkészíteni, hanem így. De úgy most nem, hanem majd egyszer. Ember, ugye tervez. De nem gondolkodik. Mármint én.

Patisszonfőzelék
1,1 kg fehér héjú, megmosott patisszont
daraboljunk ujjnyi vastag szeletekre, a magját
kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és
káposztareszelőn reszeljük le. Egy diónyi
vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál ...

Patisszonkosár
A szép nagy patisszont megtisztítjuk, a tetejét levágjuk és a magokat eltávolítjuk. Sóval, cukorral és citrommal ízesített vízben, ... tovább
cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Buli, Töltött, Főtt, Sós, Hideg, Zöldség, Kímélő ...

Patisszon (csillagtök) ecetben recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A megmosott patisszonok szárát levágjuk, majd üvegekbe tesszük. Kaprot teszünk a tetejére.

Patisszonból elég egy kis darab és burgonyából is közepes méretű a megfelelő.A patisszont és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és kis kockára vágjuk.Edénybe rakjuk és annyi vízzel öntjük ...
" Narancsos reggeli 8hó ...

Patisszonsaláta (saláták)
Juhtúrós saláta (saláták)
Mézes-fűszeres saláta (saláták)
Ezt is ajánljuk! » ...

Patisszon: csillagtök, ujjastök.
Pitypang: bimbófű, békasaláta, asszonyhűség, gyermekláncfű, kikirics, láncvirág, papatyi, pimpam.
Pohánka: hajdina, haricska, szerecsenbúza.

Patisszon roston és apró petrezselymes újkrumpli
Ilyenkor nyáron mit is fogyasszon az éhes vegetáriánus (és persze: a nem vegetáriánus :-)?
Tele van a piac harsogóbbnál harsogóbb friss zöldségekkel.

A patisszonokat megmossuk, belsejét kivájjuk - kb. 1 cm vastag oldalfala maradjon! - besózzuk, üregével lefelé fordítjuk, fél óráig pihentetjük.

Rácpatisszon
Hozzávalók:
50 dkg patisszon, 50 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db paradicsom, 2 db húsos zöldpaprika, 2 dl tejföl, bors, só, 2 evőkanál étolaj, 4 fej fokhagyma ...

1 kg patisszon 1 kg vöröshagyma 1 kg sárgarépa 1/2-1/2 teáskanál koriander és mustármag 5 szem fekete bors 1 csokor friss kaporzöld 1 szál tormagyökér ecet, cukor és só ízlés szerint A zöldségeket megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem.

Én imádom a patisszont, nekem nagyon ízlett!!!
Hasonló receptek:
Olcsó rakott tészta Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl 30 dkg darált hús 1 doboz konzerv kukorica 1 fej vöröshagyma 1 dl olaj 1 csomag fodros nagykocka tészta Elkészítés: A ...

Meghámozom a patisszont, a tetején - mint a karalábénál - kivájok egy kicsi darabot. Legelőször a magját szedem ki, azt kidobom. A patisszon húsát annyira vájom ki, hogy kb. max. 1 cm-es fala maradjon. A kivájt darabokat is apróra vágom.

Sajtos Rakott Patisszon
Egy könnyű családi ebédként tökéletes fogás, finom és nagyon laktató étel.

A karfiolhoz hasonlóan pároljuk például az 1 centiméteres kockákra vágott karalábét vagy a pasztinákot, és a cukkinivel megegyező módon bánjunk a patisszonnal, valamint a padlizsánnal.

1 db közepes méretű patisszon vagy cukkini
2 szem paradicsom
csipetnyi erős paprika ...

A leginkább a tökre és ízében némileg a patisszonra hasonlító cukkíni nem túl régóta ismert a magyar konyhában, de mára a kedvelt zöldfélék közé került.

Rántott patisszonHozzávalók: 2 db közepes pat...
Pácolt sült tarja krumplipürével Hozzávalók: ...
Hagymás, paradicsomos sülthúsHozzávalók: 25 ...
Túróval, sajttal töltött sült paradicsomHozzá...
Croton Hozzávalók: 5 cl bourbon whisky1 ...

A patisszont és a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát vékony karikára vágom. A zöldségeket egy mély porcelán vagy üvegtálban sóval jól összekeverem. Lefedve állni hagyom.

Itt felénk, a leginkább a spárgatököt, a sütőtököt, a cukkinit és a patisszont termesztik a konyhákra.
A cukkini, a spárgatök és a patisszon mind kiválóan kirántható zsenge korában, de később is, csak akkor már hámozást igényelnek.

tisztítsuk meg a zöldségeket, a patisszon felét szeletekre, a másik felét és a vöröshagymát, paradicsomot kockára, a fokhagymát nagyon apróra vágjuk
2.

A sült patisszonnal kirakom egy nagyobb tepsi alját.
Abban a zsiradékban (ha nincs elég, a maradék vajból teszek még hozzá), amiben a csillagtök sült, kisütöm a szeletekre vágott, sóval, borssal ízesített csirkemellet is.

Gombás töltött csillagtök - patisszon
Bevásárolni voltunk a minap, vettem 3 gyönyörű patisszont tölteni. Gondolkodtam, mit is tegyek bele, mert sok minden van itthon, de darált hús nincs.

Töltött patisszon
Zacherkotlet
Vasi pecsenye
Székelykáposzta
Húsgombócok kapormártásban
Brassói aprópecsenye
Sajtos-húsos burgonya torta
Vagdalthússal töltött cukkíni
Rakott karfiol brokkolival
Töltött káposzta sertésoldalassal ...

cukkini, patisszon, burgonya, morzsolt csemegekukorica) való dúsítása is. Ennek legismertebb formája a Cukkinilecsó, ahol kb. 40 dg meghámozott, kimagvalt és kisebb kockákra vágott cukkinit kevernek a paprika és a paradicsom közé.

A cukkinit hosszában vékonyan felszeletelem, a patisszont megtisztítom, cikkelyekre vágom, majd mindkettőt lisztbe mártom. Bő olajban megsütöm a zöldségeket. Ha már szép aranyszínűek, leitatom róluk a felesleges zsiradékot, és megsózom őket.

úgyhogy megértelek, hogy a gulyást a kemencében főzöd, és a patisszont is megbocsájtom:-))))) ...

1-1,5 centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatnak. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini is alkalmas a kovászolásra.

Lehetne diszkosz, ufo, de hazai nevén csillagtöknek hívjuk a patisszont. Tápértéke megegyezik fajtatársaival, azonban kitűnik közülük csillagot érdemlő magas C-vitamin tartalmával: 30 mg/100g! Téli savanyúságnak már 3-12 cm-es korában leszedhető.

A scampo és általában a rákok ízével kiválóan harmonizálnak a következő gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek, fűszerek: paradicsom, cukkini, brokkoli, patisszon, póréhagyma, sütőtök, csicseriborsó, fehér- és barnabab, lencse, kaliforniai paprika, ...

A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg.

Szereti kínai kellel, kelkáposztával, karfiollal, patisszonnal, tökkel is, úgyhogy variálni is tudom. A paradicsomkarikákat csak a rakott zöldbab tetejére szoktam tenni, a többire csak tejföl és sajt kerül.

Nagyon jópofák így a töltött patisszonok, és isteni ez a fűszerezés:) A római kömény a kedvenceim közé tartozik.
Anazar said...
Trollanyu, köszönöm. Én az őrölt fűszerköményért vagyok oda, nagyon szeretem húsokhoz ;-) ...

Ha karfiolt rántunk azt is jobb bő olajban sütni, mert így egyenletesebben megsül.
A patisszont is ugyanezzel a módszerrel szoktam elkészíteni, de a patisszont sokkal nehezebb megtisztítani én ezért inkább a cukkínit szoktam készíteni.

50-60 dkg cukkini/főzőtök/patisszon
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
25 dkg túró
2 tojás
2-4 ek (kukorica)liszt
só, bors
néhány reszelésnyi szerecsendió ...

Hozzávalók: eltenni való uborka, bogyiszlói paprika, kis dinnye, apró csillagtök (bébipatisszon), karfiol, gyöngyhagyma, fokhagyma, zöld paradicsom, hegyes paprika, kemény szilva esetleg sárgarépa a salátaléhez: 10 liter víz, 1 liter 20%-os ételecet, ...

Jópofa ötletek.Gondolom cukkínit, patisszont ugyanígy lehet belekavarni, azokkal is jó lehet.
Padlizsán már nem, az karakteresebb, bár lehet, hogy azzal is jó.Egy próbát tán megér.
Chef Viki írta... ...

Vékonyra vágott, szálas káposztával, apró patisszonnal, zöld dinnyével is elkészíthető.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatosan megjegyzése, kérdése van, kérem ossza meg velem,
A levélcímet az első oldalon keresse! ...

Kesernyés íze van. Alkalmas a jellegtelen levesek, főzelékek ( patisszon, cukkíni, burgonya) káposzta ízesítésére.
Élettani hatása: étvágygerjesztő, idegnyugtató,
köhögéscsillapító.

Olyan jókat találsz ki...Hihetetlen!!!
Mennyivel szebb a csillagtök, mint a patisszon.....A nyelvünk, hiába, tényleg kifejező.....
Renata írta...
Levest még nem készítettem belőle, de nagyon jó ötlet! ...

- 1 nagy vagy 2 kisebb patisszon (csillagtök)
- 4 db paradicsom
- fél kg darálthús ...

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Tepsis patisszon kapros kefirrel
Póréhagyma kapros-paprikás mártásban
Tejfölös párolt hagyma ...

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 60 dkg csillagtök (patisszon), 5 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, kevés tej, pici só.

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is ráadásul egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Íze olyan, mint a majoránna és a kakukkfű keresztezéséből született volna, így a majoránna pótlására is alkalmas. Kesernyés íze van. Alkalmas a jellegtelen levesek, főzelékek ( patisszon, cukkíni, burgonya) káposzta ízesítésére.

12 meggyfalevél
3-4 szál torma
1 ek nátrium-benzoát
1 lapos ek borkén
kevés kaporszár
zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom, .stb ...

Ezt követően folyamatosan tesszük bele a zöldbabot, majd a tököt, a cukkinit, a patisszont - ezeknek nem kell teljesen megpuhulniuk, akkor jók, ha még egy picit roppannak.

a savanyú káposzta, kovászos, valamint a sós-vizes uborka. Más zöldségek ecet, esetleg alkohol hozzáadásával tehetők el: a csemege uborka, zöldparadicsom, csalamádé, karfiol, káposztával töltött paprika, cékla, gyöngyhagyma, cukkini, patisszon.

el helyéről az üveget, utána kísérjük figyelemmel, ha az ecet leapad, mindig töltsük fel, hogy jól ellepje az uborkát.
Ezzel az eljárással savanyíthatunk paprikát, zöld paradicsomot (ezt előzőleg leforrázzuk), paradicsompaprikát, karfiolt, patisszont, ...

A legfelső réteget reszelt sajttal megszórjuk, és középmeleg sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk. Patisszonnal is hasonlóan elkészíthetjük, és vajon párolás helyett a tökszeleteket vízgőzben is megpuhíthatjuk.

Ugyanígy készítjük burgonyából, tökből, padlizsánból, patisszonból, zöldpaprikából is. Hámozott, tört szájjégen tálalt, üde, friss, vágott kaporral megszórt kovászos uborkát kínálunk mellé.

Tálaláskor ezzel öntsd le a tököket. Ezt a kaját szinte minden tökféléből (pl. cukkíni, padlizsán, patisszon) el lehet készíteni. Ha valaki úgy jobban szereti, a töltelékbe az áztatott zsemle helyett rakhat főtt rizst.

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Paprika, Leves, Saláta, Hagyma

Gasztronómia  Patiszon  Patisszonpüré-főzelék

 
RSS Mobile