Kezdőlap (Párolás)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Párolás

Gasztronómia  Parmezán  Párolt

PÁROLÁS
A párolni kívánt húst (vagy egyéb nyersanyagot) először kevés forró zsiradékon minden oldalán körülpirítjuk, hogy a kicsapódó fehérje a későbbiek folyamán megakadályozza az étel kiszáradását.


Párolás:
A párolás gyenge lángon, kevés zsiradékkal és kevés folyadékkal történik. A folyadék származhat magából a főznivalóból is, például magasabb víztartalmú zöldségfélékből, gombából, paradicsomból, cukkiniből, hagymából. Az edényt lehetőleg ne nyissuk ki, csak rázogassuk.

párolás
Ezen eljárás során nyersanyagainkat valamilyen mártásban vagy rövid lében, fedő alatt mérsékelt ütemű hevítéssel puhítjuk ...

Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.

Nincsenek párolás/steaming címkével ellátott bejegyzések. Az összes bejegyzés megjelenítése
Főoldal
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) ...

A főzés, párolás, gőzölés a leggyakoribb konyhai eljárás. Nem mindegy azonban, hogy kevés vagy sok folyadékban főzünk, használunk-e fedőt, miben pároljuk az ételt.

Zöldségek párolása főzése és sütése
Zöldség ABC 1
Zöldség ABC 2
Hideg Mártások receptjei
Meleg Mártások receptjei
Zöldség receptek ...

Párolás
A sütés és a főzés előnyös tulajdonságait egyesítő, hőkezelési módszer, (az anyagot nem főzik fel),
konyhatechnológiai művelet.

Párolás

A párolást, amelyet sokan "dinsztelésnek" neveznek, az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelékféle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára.

Párolás
Pároláskor is először olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne.

Párolás:
A párolást mindig rövid lében vagy mártásban végezzük, fedő alatt, erős gőzképződéssel. Ezáltal az étel megőrzi sajátos ízét, tápnedveit.
Passzírozás (lsd. még áttörés): ...

Párolás:a párolás során az alapanyagokat kevés zsírban megpirítjuk, majd rövid lében vagy mártásban hőkezeljük, fedő alatt, erős gőzképződéssel. Ezáltal az étel megőrzi sajátos ízét, tápnedveit.
Paupiette: vékony szelet hús-pl.borjúfilé-a töltelére göngyölve és megkötözve.

5. Pároláshoz, sütéshez
A mártások készítéséhez, de a zöldségek főzéséhez vagy a tej melegítéséhez a nyeles lábos a legmegfelelőbb, mert keverés közben jól meg lehet fogni. A nagyobb húsdarabok párolásához jól jöhet a hőálló fülű edény, amit betehetsz a sütőbe, és fedője is van.

Kékre párolásra oly halak alkamasak, melyek csak igen apró pikkelyűek. Ilyenek: a pisztráng, lazac, szemling, csuka, sügér, menyhal, ángolna satöbbi más hal.

Főzés, párolás - nem ördöngősség
Célszerű kötegekbe kötni úgy, hogy a fejrészek egyforma magasan legyenek. Egy lábosba körülbelül annyi vizet tegyünk fel forrni sóval és cukorral, amennyiről sejtjük, hogy a spárga nyakáig fog érni (azaz éppen csak a virágrészek fognak kimaradni a vízfürdőből).

Olajon párolás
Kétféleképpen tudsz egészségesen zöldséget párolni olajon:
- hidegen sajtolt olaj esetében fele-fele írányban vízzel, így az olaj nem melegszik fel túlzottan ...

Spárga párolása mikrohullámon
50 dkg fehér vagy lila spárgát 2,5 dkg vajjal, sóval, kevés cukorral ízesített 1 dl forró vízben mikrohullámú sütőbe való edénybe rakunk, befedjük fóliával (nem alufóliával!), és 500 watton kb. 18 percig, 750 watton 13 percig főzzük.

a momo párolására használjuk. Átmérője 60-75 cm, magassága 30-35 cm körüli. Négy részre osztott edény, melyeket egymásra helyezünk, a fölső három edény feneke perforált, hogy a gőz át tudjon hatolni rajta.

Párolás
Elve, hogy az étel többnyire kevés és némi zsiradékot is tartalmazó folyadékban, 100 °C körüli hőmérsékleten készül el. Alkalmas zöldségfélék, hal, gyümölcsök, puha, rostszegény húsok elkészítéséhez.

Párolás + tepsiben 175 'C-os sütőben készre sütjük az ételt.
Párolás
Felforrósított zsíradékban húst, zöldséget sütünk 1-2 percig, majd vízzel felöntjük és fedő alatt "főzzük" pároljuk.

Párolás közben beletesszük a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és 2-3 karika citromot. Vízzel felengedjük és lassan főzzük, majd a fehérbort is hozzáöntjük. Végül a virslit vékony karikákra vágjuk és a levesbe tesszük.
Tálalásnál tejfölt teszünk bele.
Értékelje a receptet: ...

Pároláskor fél deci száraz fehérborral tovább gazdagíthatjuk ezt a finom ételt.
Konyhai trükk
A párolás kezdetén nem szükséges vizet hozzáöntögetni, mert a sózás hatására a gomba és a paprika bőséges levet ereszt.

Párolás:
Így a tápanyagoknak csak kb. 15%-a veszett el, szemben a főzésnél számolható, kb. 40-50%-os veszteséggel.
Hozzávalók (5 kellemes méretű gombóchoz): ...

Párolás közben hozzáadjuk a tisztított és kockára darabolt paprikát, paradicsomot. Ha szükséges, sóval utánaízesítünk.
Tálaláskor az előmelegített tálra forró túrós csuszát halmozunk, mellé tesszük az angolna pörköltet.

Pároláskor még ízletesebb lesz a végeredmény, ha hús- vagy zöldség alaplevet, friss zöldfűszerekkel ízesített vizet vagy akár bort, sőt teát, pálinkát használunk! Ha roppanós zöldségeket szeretnénk, ezeken a módokon érhetjük el a legsikeresebben.

Párolási idők
Marhahús 1 kg 40-50 perc
Sertéshús 1 kg 30-35 perc
Borjúhús 1 kg 15-20 perc
Csirkehús 1/2 kg 10-15 perc
Kacsahús 1/2 kg 15-20 perc
Hal 1 kg 7- 8 perc
Burgonya egész 1 kg 12 perc
Karfiol egész 1 nagy fej 4-5 perc
Szárazbab 40 dkg 35-40 perc (áztatás után) ...

Párolás közben, ha kell, még kevés olajat rakjunk rá, de vigyázzunk, ne álljon alatta az olaj. Ízlés szerint őrölt borssal is megszórjuk. Míg a káposztánk dinsztelődik, kifőzzük a tésztát.

Párolással felpuhított alapanyagok sűrítésére alkalmas konyhatechnológiai művelet. A puhára párolt húst, zöldségfélét zsírjára pirítjuk, megszórjuk liszttel, majd nyílt lángon kevergetve az egészet összepirítjuk.

Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz.

A párolási idő a forrástól számítva kb. 10 perc.
Ebből az alapléből készítünk egy kapribogyó-mártást. A párolólevet leszűrjük, és hozzáadjuk a kapribogyót. Összeforraljuk, és a fehérborral kikevert keményítővel besűrítjük, végül tejszínnel dúsítjuk. Citrommal tegyük pikánssá.

A párolás egy nagyon egészséges módja annak, hogy egy halat elkészítsünk.
Tovább
Hajdinás-cheddar sajtos blini füstölt lazaccal ...

A párolás közben időnként ellenőrizzük, hogy szükséges-e a vizet pótolnunk, nehogy az egész lekapódjon és odaégjen. Ha a hús egészen megpárolódott, adjuk hozzá a megpucolt mogyoróhagymákat és a vörösbort, fűszerezzük 1 teáskanálnyi finom pirospaprikával és sóval, majd kb.

Egy párolásra alkalmas edényben vizet forralunk, majd a a tekercseket 30 percig pároljuk.
8 ...

Ha a párolás során elfőné a hús a levét, azt mindig kevés alaplével pótolom. Az második óra végén kiszedem belőle a babérlevelet, ne legyen túl erős az íze. A párolás addig tart, amíg villával könnyen el lehet vágni a húst, a kötőszövetes hártyák, inak pedig feloldódnak benne.

A rák párolás közben egy kis nyárs segítségével kap egyenes formát. Hidegen tálalják.
TAKO, polip
Csak nagyon rövid ideig párolják: 15 másodperc a forró vízben éppen elég. A karokat ferdén vékony szeletekre vágják.

Sütés, párolás burokban
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Sütés, párolás burokban
Utálok főzni! ... de szeretek enni és enni adni
Rónai - A Róma-villa titka ...

Hagyma párolása letakarva: 3 perc
Zöldség párolása letakarva: 8 perc
Főzés: 15 perc
Pihentetés: 5 perc ...

Cukkini párolás
Galéria
» Születésnapi Torta
» Fő a marhapörkölt
» Gyümölcstál (eper, meggy, banán, méz, szeder, áfonya, alma)
» Csokis tejberizs
» Hátsó sonka - húsvétra ideális!
» Sonka
» Húsvéti kolbász, sonka, tojás ...

Cimkék:
párolás főzés zöldség étrend táplálkozás egészség egészséges életmód
Tovább
Hogyan ízesítsük, fűszerezzük a zöldségeket?

A húst a párolás során először kevés forró zsiradékon megpirítjuk, így az később, a főzés során nem szárad ki. Ráadásul sokkal jobban megőrzi a finom aromáját. Számtalan párolt disznóhúsból készült ételt talál receptjeink között, így érdemes átböngésznie azokat.

Pár perc párolás után szórjuk meg a pirospaprikával, ízlés szerint majorannával, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a húsleveskockát.
Forraljuk ki, majd szép lassan főzzük a zöldségeket félpuhára.

4. A párolási idő letelte után levesszük az alufóliát, megkenegetjük a kisűlt zsírral a combokat, ellenőrizzük elég sós-e, elég csípős-e, elég édeskés-e. Szükség szerint utóízesíthetjük. A sütőbe visszatolva még kb 30-40 percig sütjük, hogy jó ropogóssá váljon a bőre.

A főzés, párolás mellett marinálni is szokták. Az olaszok Négy Évszak pizzáján az olajos articsóka a tavaszt képviseli (míg az olajbogyó a nyarat, a gomba az őszt, a sonka a telet), de pastakhoz is gyakran felhasználják.

Mielőtt a párolást befejezzük, nyers paradicsomot adunk hozzá, és rövid ideig együtt pároljuk.
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, ...

marhahús (párolásra való) egyben, olívaolaj, hagyma, fokhagyma, rozmaring, zöldbors ecetes lében eltéve, bors, sűrített paradicsom, cukor, só, liszt, víz, aprószemű burgonya, olívaolaj, só,
Az ételhez ajánljuk ...

Ha letelt a párolási idő, eltávolítjuk az alufóliát.
A csirkecombok mellé tesszük a megmosott, karcsú cikkekre vágott nektarint, s 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Közben a keményítőt elkeverjük előbb kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, és a nektarinos csirkecombokra öntjük.

A zöldségek párolása során használok friss bazsalikomot, petrezselyemzöldet, néha egy kevés kakukkfüvet, de ezeket mielőtt összeturmixolnám a zöldségeket, kidobom.

Szerintem a párolás a nyerő, Trin.:)) Frissen sülni csak végesetben, ha 10 percem van az ebédre...
Nálunk is. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára. ezért is került sorra. :)
ManóAnyó írta... ...

Az előfőzést/párolást akár két nappal előtte is megejthetjük, a hűtőben sokáig eláll az alufóliába tekert hús is és az főzőlé is.
Ha nincsen otthon sherry a szószhoz, használhatunk helyette rizsbort vagy tokaji szamorodnit is.

A gőz fölötti párolással a tápanyagok megmaradnak az ételben, de az ételnek a szokásostól eltérő illata lehet. A zsiradék nélküli ételek és a csirke valamint a hal alkalmas a gőz fö ...
Olvass tovább!
Hogyan tároljuk a zöldségeket? ...

dinsztelés
Párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás. Célja, hogy a zöldség vagy hús az ízek megtartása mellett kellőképpen megpuhuljon.

Fogyókúra alatt pároláshoz használjunk kevesebb olajat (maximum 1 kanál) és a pirítóshoz sovány sajtot. (Szigorú diéta esetén a borral való ízesítés is meggondolandó.)
Értékeld ezt a receptet
Nagyon jó ...

Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.
Kapcsolódó cikkek:
» Tojásos zöldspárgasaláta (Saláták) ...

A savanyúkáposzta párolásához egy nagyobb serpenyőbe önts kb. 4 evőkanálnyi olajat, és tedd oda a gázra melegedni, takarék lángon. A savanyú aprókáposztát borítsd át egy nagyobb tálba, a csapnál engedj rá vizet, és markolászással mosd át. Nem mintha piszkos lenne, hanem hogy ne legyen olyan savanyú.

Az egybesütésre, -párolásra szánt húsokat célszerű (nem olvadó!) cérnával vagy zsineggel több helyen átkötni, így a későbbiekben jobban megtartják az alakjukat.

Csontlé készítése Párolás Párolt rizs Ajánlott anyaghányad Báránylapocka csonttal 1,80 kg Só 0,03 kg Zsír 0,20 kg Törött bors 0,005 kg Vöröshagyma 0,20 kg Paradicsompüré 0,20 kg Fokhagyma 0,01 kg Rizs 0,60 kg Elsősorban báránylapockából készítjük, de a májat, szívet, tüdőt is hozzáad­hatjuk.

Óvatos, pár perces párolással a színét és a formáját megtartja, nekem ez sikerült, de a marinádba a színéből kicsit már vesztett. Illata sokkal diszkrétebb, mint a brokkolié vagy a karfiolé.

Egyben sütött vagy töltött baromfit fél órára gyengén sózzuk be, a daraboltat nem szükséges, hiszen a járulékos anyagokkal (zöldség, gyümölcs, mártás stb.) a párolás során amúgy is sózzuk.

- párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás
DISZNÓ NYÚJJA, VAGY NYÚLJA
- a sertés keresztcsontja a rátapadó ínakkal
DISZNÓPUCOR
- bendő
DJEJA (AFRIKA)
- csirke
DJEJE BIBASIA (AFRIKA)
- mazsolás, hagymás csirke
DJEROEK POEROET ...

A húsféléket főzéssel, sütéssel, párolással, nyárson sütéssel és mindazokkal a módszerekkel készítik, amelyeket nemzetközileg kialakult konyhatechnikában ismertek.

Sertéshúsból készíthető étel sütéssel, párolással, főzéssel. A karaj, az oldalas, a dagadó, a szűzpecsenye, a tarja, a rózsa, a dió, a frikandó, a lapocka süthető egészben vagy szeletelve. Az egészben sültet mindig közép meleg sütőben sütjük, és a húst saját zsírjával gyakran locsolgatjuk.

A párolás vége felé a fedőt vegyük le, hogy az alma leve el tudjon párologni.
A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.

Ha nincs nagyméretű fedőnk, akkor a sütőben végezzük a párolást. Amennyiben szükséges, időnként töltsünk utána még egy kis vizet, és néhányszor rázzuk meg, nehogy leégjen. Az intenzív ízek kedvelői tehetnek a vízbe kevés curryt, vagy szójaízesítő fűszerkeveréket is.

Az olaj mennyiségét párolás közben kevés vajjal is pótolhatjuk, így finomabb íze lesz. A párolás végén kevés barna cukorral karamelles ízt adunk az ételnek és egy nagy csokor vágott kaporral (puha szárát is vágjuk bele) meghintjük.

Jóféle hús, finom makói vöröshagyma, aránylag sok, vaj-olaj keverék a pároláshoz, dinszteléshez, friss, nyári zöldségek, jó adag tejszín, tejföl keveréke, vágott petrezselyem és fél friss citrom leve. Semmi egyéb sűrítőanyag, csak só és őrölt zöldbors.

A párolási idő a nyúl korától függően 1,5-2 óra is lehet. Közben a pecsenyelével és a maradék zöldségalaplével locsolgatjuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fedőt, rózsaszínűre sütjük, a pecsenyelét pedig kb. 3 dl-re visszaforraljuk. A húst tálra szedjük, melegen tartjuk.

Mielőtt hozzálátnánk a nyársonsülthöz, készítsük el a rizst a polo mintájára (lásd ott), azzal a különbséggel, hogy párolás előtt nem olvasztunk vajat a rizsre. A rizst tálalásig gyenge lángon, alátéten pároljuk.

A húst gondosan megtisztítjuk, felkockázzuk, párolásra előkészítjük. Egy mélyebb lábasban felhevítjük az olajat, erős tűzön néhány percig pirítjuk rajta a húst, rádobjuk a finomra vágott hagymát, a megtisztított felkarikázott sárga és fehérrépát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, ...

Készíthetjük hidegen, főzés nélkül és főzéssel, illetve párolással. ízesítésükhöz nemcsak ecetet, hanem főtt tojássárgáját, mustárt, olajat, sót, cukrot, tejfölt és egyéb fűszereket is használhatunk, de a fűszerezést ne túlozzuk el.

Adja hozzá a hallét és a fehérbort a rizshez, majd helyezze a Miele gőzpárolóba és Univerzális párolási fokozaton és 100°C-on párolja 5 percig. Végül hagyja 5-10 percig állni a rizst. Közben melegítse fel a zöldséglevest a tűzhelyen, tegye bele a sáfrányt, majd hagyja néhány percig állni.

Ebben az esetben a paprika párolását fedő nélkül, közepes lángon végezzük, mivel kisebb mértékben ugyan, de a lassú sütés alatt is kialakul a kívánt íz. Végül üssünk fel 4 tojást, szórjunk rá negyed mokkáskanál sót, és jól felverve önt­sük a lecsóra.

A karikára vágott murkot, petrezselymet és apróra vágott fokhagymát picurka forró olajon jól megforgatom, hozzáadom a közepesen apróra darabolt gombát (párolás, főzés közben a gombadarabok összeesnek, nem érdemes eleve egészen apróra vágni), jól átforgatom és pár percre magára hagyom, ...

saját fejlesztésű párolási technikám a következő: a tésztafőző edényem aljába egy nagy pohár vizet öntök, ráhelyezem a bele való szűrőbetétet a párolnivalóval, majd erre a fedőt. először nagy, majd kis lángon párolom.

Párolás után szórjuk meg őrölt paprikával, majd adjuk hozzá az előzetesen megfűszerezett (őrölt fekete bors, őrölt kömény, szerecsendió, só, vegeta) 2 kg kockára vágott marhahúst, melyre 5-6 vékony szelet füstölt szalonnát teszünk. Kevergetés közben 5-6 dl vörösborral locsolgatjuk.

Egy kicsit pirítjuk, majd két dl vízzel közepesen meleg sütőben lassú párolással sütjük. Sütési ideje 2-2.5 óra. Tekintettel arra, hogy sütés közben nem szabad a pulykának kiszáradnia, szorgalmasan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés alatt. Ha a pulyka legalább 2.

Összekeverjük a vajat, az olajat és 1 teáskanál sót, majd egy ki fazékban megmelegítjük, és a párolási idő végén bekenjük vele a zöldséget. A karfiolt a zsemlemorzsával, a fehér káposztát pedig a sajttal megszórjuk.

Mindig csak kevés víz kerüljön a pároláshoz, hogy ne legyen főtt hús jellegű ez a finom étel.
Míg párolódik a burgonya, a zöldséget megmossuk, tisztítjuk, és 1, 5 x 1,5 cm-es kockára felvágjuk. A gombát is tisztítjuk, mossuk, és cikkekre vágjuk. A lángolt kolbászt felkarikázzuk.

Egy kissé megpirítjuk, majd 2 dl vízzel közepesen meleg sütőben párolással sütjük. Sütési ideje kb. 2-2,5 óra. Ehhez a sülthez nem jó a sovány pulyka! A sütés alatt ügyelni kell arra, hogy a pulyka ki ne száradjon, ezért folyamatosan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés közben.

A rizs párolása a következőképpen történik:
egy személyre 3-4 dkg rizst és1/2 dkg olajat számítunk. A rizst kiválogatjuk, megmossuk, és tiszta ruhára téve szikkadni hagyjuk. Forró zsírban megfuttatjuk, majd kétszer annyi vizet öntünk rá, amennyi a rizs térfogata.

Párolási idő 3 perc. A gombákat a lében hagyjuk kihűlni, az aprógombát kiszedjük és egy tányérba téve, összekeverjük a következőkel: a sültet megdarálva, az 5 darab kemény tojás sárgáját a szardella szeletet megkaparva az uborkát tormareszelőn lereszelve, ...

- Az articsóka tisztítása, főzése, párolása' title='Az articsóka tisztítása, főzése, párolása'Az articsóka tisztítása, főzése, ...
- Tokió: Cukidzsi a világ legnagyobb halpiaca' title='Tokió: Cukidzsi a világ legnagyobb halpiaca'Tokió: Cukidzsi a világ legnagyobb ...

Pár perc párolás után rádobom a medvehagymát és a feldarabolt krumplit, összeforgatom, majd elzárom alatta a gázt. A tojásokat a tejszínnel felverem, és a gombás-hagymás alapra öntöm, az egész tetejére rámorzsolom a fetát, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm (kb. 15-20 perc).

1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi.

Ha a pároláshoz magas hőfokot használunk, akkor az összes vitamint elpusztítjuk. A párolás ideje se legyen túlságosan hosszú. Az apró kockára vágott zöldségeknek, gyümölcsöknek 6-10 perc, mireliteknek 4-7 perc párolási idő bőven elég.

15 perc párolás után a húshoz keverjük a mexikói zöldségkeveréket. A kelkáposzta megmaradt részét apróra vágjuk, és ezt is a mexikóis, húsos töltelékhez keverjük, majd az egészet együtt puhára pároljuk.

Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, fahéjat és a mazsolát.
2. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojás sárgával, cukorral és sóval a lisztes keverékhez adjuk. Fél óráig pihentetjük.
3.

A húsféléket sütéssel, főzéssel, párolással, nyárson sütéssel készítik. Marha-, borjú-, bárány- és szárnyasételeiket számos változatban különféle ragukkal és zöldségkörettel tálalják. Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat.

Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!
2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a nagyon finomra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és fedő alatt a saját gőzében 10 percig pároljuk.

Párolás közben azonban ne kevergessük, mert csirizes lesz. Amíg a rizs fő, 30 dg gombát folyó vízben megmosva szeleteljünk fel, és 0,5 dl olajon pirítsuk meg. Porózus erdei gomba használata esetén öntsünk hozzá még egy kis olajat, hogy sütés közben ne száradjon ki.

10 perc párolás után), elzárjuk alatta a lángot, és lefedve állni hagyjuk.
Amíg fő a rizs, elkészítjük a zöldséget: A bok csojt leveleire szedjük, felkockázzuk.

Készíthetjük úgy is, hogy a gombát kis kockákra vágjuk, párolás közben meghintjük egy evőkanál liszttel, így egy sűrűbb masszát kapunk. A fasirt hús kétharmadából csónakot formázunk, ennek a közepébe töltjük a gombás tölteléket, majd a maradék húsmasszával befedjük, így sütjük készre.

(Ha nem zsenge a borsó, egy deci vizet öntünk a répára és borsóra a párolás kezdetén.) Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórunk egy evőkanálnyi cukrot, kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán megszórjuk egy evőkanálnyi lisztet, jól megkeverjük, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ...

Ásványi anyag- és magas rosttartalma miatt kimondottan egészséges, és amennyiben megfelelő módon - gőzben vagy párolással - készítjük elő a főzelék alapjául szolgáló zöldséget, magas vitamintartalma sem elhanyagolható.

Néhány perc párolás után szórjuk rá a lisztet, jól keverjük össze, és öntsük fel másfél liternyi vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és főzzük negyed órán keresztül, majd dúsítsuk a tejszínnel. A gombócokhoz főzzük meg sós vízben a meghámozott és faldarabolt burgonyákat, majd törjük át.

Elősütés (másképpen: megfuttatás) - Mind a párolásra szánt, mind a felszeletelt húsokat párolás előtt kevés forró zsiradékban megforgatva elősütjük (megfuttatjuk), mert a forró zsiradék a hús külső felületén levő rostokat összehúzza, így képződik egy pörzsréteg, ...

Aláöntjük a vörösbort,majd lefedjük alufóliával és 180C-os sütőben puhára pároljuk(kb. 1 és ½ óra) A párolás közben keletkezett zsiradékot leszedjük.
2. A savanyú káposztát szűrőkanálban lecsöpögtetjük.

Következik 10-12 perc párolás, közepes lángon, majd a tejszínben habarjuk el a tojássárgákat, adjuk a lazachoz, óvatosan keverjük el, hogy ne törjük össze a haldarabokat, vegyük alacsonyabbra a lángot, és forralás nélkül 5-6 perc alatt bársonyosítsuk mártássá.

Gabi Thermomix-el végezte a párolást, a turmixolást és a főzést. Ezt a konyhai gépet "a világ legkisebb konyhájaként" hirdetik, hiszen annyi funkciót lát el egymagában, amihez általában egy teljes konyha szükséges.

Lásd még: Lásd még: Leves, Zöldség, Hagyma, Paradicsom, Tojás

 
 
RSS Mobile