Kezdőlap (Párolás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Párolás


 

Párolás

Gasztronómia  Parmezános májszeletek  Párolt
2014.04.18

PÁROLÁS
A párolni kívánt húst (vagy egyéb nyersanyagot) először kevés forró zsiradékon minden oldalán körülpirítjuk, hogy a kicsapódó fehérje a későbbiek folyamán megakadályozza az étel kiszáradását.


Párolás:
A párolás gyenge lángon, kevés zsiradékkal és kevés folyadékkal történik. A folyadék származhat magából a főznivalóból is, például magasabb víztartalmú zöldségfélékből, gombából, paradicsomból, cukkiniből, hagymából.

párolás
Ezen eljárás során nyersanyagainkat valamilyen mártásban vagy rövid lében, fedő alatt mérsékelt ütemű hevítéssel puhítjuk ...

Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.

Nincsenek párolás/steaming címkével ellátott bejegyzések. Az összes bejegyzés megjelenítése
Főoldal
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) ...

Párolás
A sütés és a főzés előnyös tulajdonságait egyesítő, hőkezelési módszer, (az anyagot nem főzik fel),
konyhatechnológiai művelet.

Párolás

A párolást, amelyet sokan "dinsztelésnek" neveznek, az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelékféle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára.

Párolás
Pároláskor is először olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne.

Párolás - a párolás során az alapanyagokat kevés zsírban megpirítjuk, majd rövid lében vagy mártásban hőkezeljük, fedő alatt, erős gőzképződéssel. Ezáltal az étel megőrzi sajátos ízét, tápnedveit.

Pároláshoz, sütéshez
A mártások készítéséhez, de a zöldségek főzéséhez vagy a tej melegítéséhez a nyeles lábos a legmegfelelőbb, mert keverés közben jól meg lehet fogni.

Kékre párolásra oly halak alkamasak, melyek csak igen apró pikkelyűek. Ilyenek: a pisztráng, lazac, szemling, csuka, sügér, menyhal, ángolna satöbbi más hal.

Főzés, párolás - nem ördöngősség
Célszerű kötegekbe kötni úgy, hogy a fejrészek egyforma magasan legyenek.

Olajon párolás
Kétféleképpen tudsz egészségesen zöldséget párolni olajon:
- hidegen sajtolt olaj esetében fele-fele írányban vízzel, így az olaj nem melegszik fel túlzottan ...

Spárga párolása mikrohullámon
50 dkg fehér vagy lila spárgát 2,5 dkg vajjal, sóval, kevés cukorral ízesített 1 dl forró vízben mikrohullámú sütőbe való edénybe rakunk, befedjük fóliával (nem alufóliával!), és 500 watton kb.

a momo párolására használjuk. Átmérője 60-75 cm, magassága 30-35 cm körüli. Négy részre osztott edény, melyeket egymásra helyezünk, a fölső három edény feneke perforált, hogy a gőz át tudjon hatolni rajta.

Párolás
Elve, hogy az étel többnyire kevés és némi zsiradékot is tartalmazó folyadékban, 100 °C körüli hőmérsékleten készül el. Alkalmas zöldségfélék, hal, gyümölcsök, puha, rostszegény húsok elkészítéséhez.

Párolás + tepsiben 175 'C-os sütőben készre sütjük az ételt.
Párolás
Felforrósított zsíradékban húst, zöldséget sütünk 1-2 percig, majd vízzel felöntjük és fedő alatt "főzzük" pároljuk.

Pároláskor fél deci száraz fehérborral tovább gazdagíthatjuk ezt a finom ételt.
Konyhai trükk
A párolás kezdetén nem szükséges vizet hozzáöntögetni, mert a sózás hatására a gomba és a paprika bőséges levet ereszt.

Párolás közben beletesszük a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és 2-3 karika citromot. Vízzel felengedjük és lassan főzzük, majd a fehérbort is hozzáöntjük. Végül a virslit vékony karikákra vágjuk és a levesbe tesszük.

Párolás:
Így a tápanyagoknak csak kb. 15%-a veszett el, szemben a főzésnél számolható, kb. 40-50%-os veszteséggel.
Hozzávalók (5 kellemes méretű gombóchoz): ...

Párolás közben hozzáadjuk a tisztított és kockára darabolt paprikát, paradicsomot. Ha szükséges, sóval utánaízesítünk.
Tálaláskor az előmelegített tálra forró túrós csuszát halmozunk, mellé tesszük az angolna pörköltet.

Párolási idők
Marhahús 1 kg 40-50 perc
Sertéshús 1 kg 30-35 perc
Borjúhús 1 kg 15-20 perc
Csirkehús 1/2 kg 10-15 perc
Kacsahús 1/2 kg 15-20 perc
Hal 1 kg 7- 8 perc
Burgonya egész 1 kg 12 perc
Karfiol egész 1 nagy fej 4-5 perc ...

Párolás közben, ha kell, még kevés olajat rakjunk rá, de vigyázzunk, ne álljon alatta az olaj. Ízlés szerint őrölt borssal is megszórjuk. Míg a káposztánk dinsztelődik, kifőzzük a tésztát.

Párolással felpuhított alapanyagok sűrítésére alkalmas konyhatechnológiai művelet. A puhára párolt húst, zöldségfélét zsírjára pirítjuk, megszórjuk liszttel, majd nyílt lángon kevergetve az egészet összepirítjuk.

Párolás után egy kis olívaolaj és néhány szelet bacon segítségével máris ízes-illatos fogássá válik - még a meglett férfiak sem fogják visszautasítani!
A nagyításhoz kattints a képre!
Következő lap » ...

Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz.

Párolás: a hagyományosan ismert technika helyett
- egyszerű vagy aromás párolás, amikor a nyersanyagot zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületre tesszük rá
1 adag pároláshoz szintén kb 5-10 ml olajat felhasználunk, ami 45-90 kcal ...

A párolási idő a forrástól számítva kb. 10 perc.
Ebből az alapléből készítünk egy kapribogyó-mártást. A párolólevet leszűrjük, és hozzáadjuk a kapribogyót. Összeforraljuk, és a fehérborral kikevert keményítővel besűrítjük, végül tejszínnel dúsítjuk.

A párolás egy nagyon egészséges módja annak, hogy egy halat elkészítsünk.
Tovább
Hajdinás-cheddar sajtos blini füstölt lazaccal ...

A párolás közben időnként ellenőrizzük, hogy szükséges-e a vizet pótolnunk, nehogy az egész lekapódjon és odaégjen.

Ha a párolás során elfőné a hús a levét, azt mindig kevés alaplével pótolom. Az második óra végén kiszedem belőle a babérlevelet, ne legyen túl erős az íze.

A rák párolás közben egy kis nyárs segítségével kap egyenes formát. Hidegen tálalják.
TAKO, polip
Csak nagyon rövid ideig párolják: 15 másodperc a forró vízben éppen elég. A karokat ferdén vékony szeletekre vágják.

Spárga párolás Mamma nyomán:
A spárgát megmossuk, szárából pici darabot levágunk, itt-ott vékonyan meghámozzuk. Fogjuk a legnagyobb fazekunkat, az aljába állítunk egy bögrét, ami jól bírja a hőt. A fazékba öntünk némi vizet, nem kell sok, 2-3 dl elég.

Sütés, párolás burokban
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Sütés, párolás burokban
Utálok főzni! ... de szeretek enni és enni adni
Rónai - A Róma-villa titka ...

Hagyma párolása letakarva: 3 perc
Zöldség párolása letakarva: 8 perc
Főzés: 15 perc
Pihentetés: 5 perc ...

Főzés - párolás
Amikor a nyersanyagokat beízesítve bő lében készítjük, főzésről beszélünk. Ilyenkor folyamatos, lassú forrás közben puhul készre az alapanyag.

Cukkini párolás
Galéria
» Születésnapi Torta
» Fő a marhapörkölt
» Gyümölcstál (eper, meggy, banán, méz, szeder, áfonya, alma)
» Csokis tejberizs
» Hátsó sonka - húsvétra ideális!
» Sonka ...

Cimkék:
párolás főzés zöldség étrend táplálkozás egészség egészséges életmód
Tovább
Hogyan ízesítsük, fűszerezzük a zöldségeket?

A húst a párolás során először kevés forró zsiradékon megpirítjuk, így az később, a főzés során nem szárad ki. Ráadásul sokkal jobban megőrzi a finom aromáját.

Pár perc párolás után szórjuk meg a pirospaprikával, ízlés szerint majorannával, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a húsleveskockát.

A párolási idő letelte után levesszük az alufóliát, megkenegetjük a kisűlt zsírral a combokat, ellenőrizzük elég sós-e, elég csípős-e, elég édeskés-e. Szükség szerint utóízesíthetjük.

A főzés, párolás mellett marinálni is szokták. Az olaszok Négy Évszak pizzáján az olajos articsóka a tavaszt képviseli (míg az olajbogyó a nyarat, a gomba az őszt, a sonka a telet), de pastakhoz is gyakran felhasználják.

Mielőtt a párolást befejezzük, nyers paradicsomot adunk hozzá, és rövid ideig együtt pároljuk.
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, ...

Zöldségek párolása
A zöldségeket csak párolni szabad. Kevés húslevesen, vajon, esetleg saját levén pároljuk! A legjobb, ha vásárolunk egy olyan pároló edényt, amiben vízgőz felett lehet elkészíteni a tökéletes zöld köretet.

A zöldségek párolása során használok friss bazsalikomot, petrezselyemzöldet, néha egy kevés kakukkfüvet, de ezeket mielőtt összeturmixolnám a zöldségeket, kidobom.

A zöldségek párolása után tegyük bele a húst a serpenyőbe, öntsük hozzá a főzőtejszínt, az így nyert szószt, ízesítsük a tárkonnyal és a bazsalikommal és kicsit forrósítsuk fel. Tálaláskor, köretként tésztát vagy rizst készítek.
Üdv, Mannácska ...

Szerintem a párolás a nyerő, Trin.:)) Frissen sülni csak végesetben, ha 10 percem van az ebédre...
Nálunk is. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára. ezért is került sorra. :)
ManóAnyó írta... ...

Az előfőzést/párolást akár két nappal előtte is megejthetjük, a hűtőben sokáig eláll az alufóliába tekert hús is és az főzőlé is.
Ha nincsen otthon sherry a szószhoz, használhatunk helyette rizsbort vagy tokaji szamorodnit is.

A gőz fölötti párolással a tápanyagok megmaradnak az ételben, de az ételnek a szokásostól eltérő illata lehet. A zsiradék nélküli ételek és a csirke valamint a hal alkalmas a gőz fö ...
Olvass tovább!
Hogyan tároljuk a zöldségeket? ...

dinsztelés
Párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás. Célja, hogy a zöldség vagy hús az ízek megtartása mellett kellőképpen megpuhuljon.

Fogyókúra alatt pároláshoz használjunk kevesebb olajat (maximum 1 kanál) és a pirítóshoz sovány sajtot. (Szigorú diéta esetén a borral való ízesítés is meggondolandó.)
Értékeld ezt a receptet
Nagyon jó ...

Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.
Kapcsolódó cikkek:
» Tojásos zöldspárgasaláta (Saláták) ...

A savanyúkáposzta párolásához egy nagyobb serpenyőbe önts kb. 4 evőkanálnyi olajat, és tedd oda a gázra melegedni, takarék lángon. A savanyú aprókáposztát borítsd át egy nagyobb tálba, a csapnál engedj rá vizet, és markolászással mosd át.

Az egybesütésre, -párolásra szánt húsokat célszerű (nem olvadó!) cérnával vagy zsineggel több helyen átkötni, így a későbbiekben jobban megtartják az alakjukat.

Csontlé készítése Párolás Párolt rizs Ajánlott anyaghányad Báránylapocka csonttal 1,80 kg Só 0,03 kg Zsír 0,20 kg Törött bors 0,005 kg Vöröshagyma 0,20 kg Paradicsompüré 0,20 kg Fokhagyma 0,01 kg Rizs 0,60 kg Elsősorban báránylapockából készítjük, ...

A rizs párolása a következőképpen történik:
egy személyre 3-4 dkg rizst és1/2 dkg olajat számítunk. A rizst kiválogatjuk, megmossuk, és tiszta ruhára téve szikkadni hagyjuk.

Párolási idő 3 perc. A gombákat a lében hagyjuk kihűlni, az aprógombát kiszedjük és egy tányérba téve, összekeverjük a következőkel: a sültet megdarálva, ...

- Az articsóka tisztítása, főzése, párolása' title='Az articsóka tisztítása, főzése, párolása'Az articsóka tisztítása, főzése, ...

15 perc párolás után, beletesszük az olajbogyót, a csíkozott színes paprikát, az aszalt paradicsomot, kevés balzsamecetet, frissen őrölt borsot, a sűrített paradicsomot, tépkedett, vagy nagyobbra szelt zöldfűszereket, ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Zöldség, Hagyma, Paradicsom, Tojás

Gasztronómia  Parmezános májszeletek  Párolt
2014.04.18

 
RSS Mobile