Kezdőlap (Palócleves)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Palócleves

Gasztronómia  Palócgulyás  Pálpusztai

Palócleves elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk az apróra kockázott megmosott báránycombot, a zúzott fokhagymát, a köményt és addig sütjük, amíg fehér lesz a hús. Csak most szórjuk le a paprikával és annyi vízzel öntjük, fel amennyi bőven ellepi.


Palócleves
Palóclevest nem olyan régen főzök, ez eddig nem az én reszortom volt. De Ponty születése után már a saját szüleim is felnőttnek nyilvánítottak, szóval el kellett kezdeni.

Palócleves
Eredetileg ürü (birka) húsból készül, de jó sertés, vagy akár pulykahúsból is.

Palócleves lisztérzékenyeknek
A magyarok egyik hagyományos étele a palócleves, készítsd el te is otthon. A magyarok specialitásával kínáld lisztérzékeny barátaidat is.
__hirdetés__ ...

Palócleves
Szívlágyító .és testet melengető ez a leves, ám becsapós, hiszen igazából nem is Palócföldről származik!
Fotó/illusztráció: TV Paprika Magazin ...

~
Természetesen ez is kedvenc. Az az igazság, hogy két kezemen meg tudom számolni, hány féle ételt nem szeretek. Még úgy is, hogy felkerült a listára a padlizsán. Szinte nincsenek is kedvenc ételeim, mindent imádok! Levest, salátát, húst, főzeléket, süteményt, mindenből mindent.

~
Feltöltő: Marcsi Kategória: Levesek 0 464 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

~
A gulyás egyik alternatívájaként szoktam ezt a levest főzni nem csak itthon, hanem kerti főzőcskék alkalmával is. Egyszerű, magyaros, de mégis más, mint az állandó és megszokott gulyás-pörkölt bográcsok.

~ bográcsban - Bográcsos ételek
Jellegzetes levese a magyar konyhának a ~A ~t ellentétben a nevével a palócok nem ismerik, hanem a "jó Palóc" Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. Bográcsban az igazi!
Még több bográcsos recept! ...

~ A hagymát apróra vágom és zsíron sárgára pirítom, beledobom a felkockázott húst, megszórom a paprikával, kevés köménnyel, sózom, ráteszem a zúzott fokhagymát,majd idönként kevés vizet hozzáadva félpuhára párolom.

~ recept
Elkészitettem. A vasárnapi húsleves háttér e szorult. Ez a leves a sláger. lmádjuk.
14733 ...

Elsőként maga Gundel János úr készítette el, és az István főherceg Szálloda nevezetes különszobájában tálalták. A fáma szerint Mikszáth Kálmán kétszer is szedett a ~ből, nem is csoda.
~ ...

Jól kifőztem » Receptek » Húsos levesek » ~ek
Alkategóriák
rántott sajtok
grillezett sajtok
egyéb sajtos receptek ...

~
Ma a Köztisztviselők Napja tiszteletére nem dolgoztam. Ráérősen kezdtük a napot, a szokásos ötórai ébresztő híján nyolckor keltünk, reggeliztünk, henteshez meg boltba mentünk, főztem, egyszóval nem csináltunk semmi különöset.

~- az "igazi"
Számtalan eredetjelölés olvasható a ~sel kapcsolatban, nem árt belenézni néhányba, mielőtt először nekiállunk ~t főzni.

~
Illetve "~".
Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?

~
A húst kb. másfél centis kockára vágjuk. A finomra vágott fokhagymát és hagymát zsírban üvegesre pírítjuk, pirospaprikával megszórjuk, egy kevés vízzel azonnal felöntjük. Zsírjára visszapirítjuk, a kockára vágott húst hozzáadjuk, tovább pirítjuk, megsózzuk.

~
A Birodalom az elmezavar intézménye, kodifikációja; őrült, és őrületét erőszakkal kényszeríti ránk, hiszen a természete az erőszak. Ki a Birodalommal harcba száll, azt megfertőzi az elmezavar.

~
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg kockázott burgonya, 50 dkg kockázott pulykahús, 30 dkg zöldbab - lehet fagyasztott, vagy konzerv -, 2-3 gerezd fokhagyma, igény szerint pirospaprika, majoránna, só, őrölt bors, 1-2 babérlevél, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, kevés olaj, ...

~
Az egyik kedvenc levesem. Savanykás, tartalmas. Én friss ropogós kenyeret is szoktam hozzá enni. Nem kifejezetten egészséges, de nagyon finom.
Hozzávalók: ...

~
Az eredeti "Palóc leves" birkahúsból, ürühúsból készült.
Én ezt sertés lapockából főztem.

~
Hozzávalók 40 dkg gulyásnak való marhahús, például pacsni (vagy birkahús), 1 nagy fej vöröshagyma, kb. 5 dkg füstölt szalonna (vagy 3 ek olaj), 40 dkg krumpli, 25 dkg zöldbab, 1 paradicsom, pirospaprika, őrölt feketebors, só, 1-2 babérlevél, köménymag, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt ...

~
Gyömbéres csibemell narancsos rizzsel
Kérdések és válaszok
Rumos meggyszósz
Diós-meggyes muffin
Tönkölyös - nyanyás kenyér
öregtészta, becenevén nyanya :))
Részei a konyhámnak, része a konyhádnak
Bagett teljeskiőrlésű tönkölylisztből
Knédli
Sokmagvas rozsos bucik ...

~
hozzávalók
1,5 dl olaj
2 db közepes fej vöröshagyma
1 kk fűszerpaprika
75 dkg bármilyen hús (ha marhát használok,akkor kockázás után 2-szer forrázom és azt a levet nem használom fel)
40 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
2 babérlevél
só, bors - ízlés szerint
1 mk őrölt kömény ...

~
Kategória:levesek Legfontosabb hozzávalók:marhahús, vöröshagyma, pirospaprika, zöldbab, burgonya
Részletek...
Tojásos Metélt
Kategória:tészták Legfontosabb hozzávalók:tojás, zsír, tejföl ...

~-Petimnek
Hízott libamáj ( az az igazi,az a különleges) -Nekem

...

~
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 90 perc
nehézségi fok: normál
értékelés: ...

~
Nagy magyar klasszikus, mely eredetileg ürühúsból készülne, de nyugodtan használható ehelyett marha, vagy - mint az én esetemben - sertéshús is. Fontos, hogy pörköltnek való, ne túl száraz húst válasszunk.
Hozzávalók ...

~
beküldte: KGIZI, Adony
50 - 60 perc
Nehézségi fok:könnyűközepesnehéz
1 olvasó készítette el ...

~
A húst megmossuk és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk.

~
50 dkg báránylapocka (színhús), 10 dkg zsír, 2 fej tisztított vöröshagyma, 30 dkg tisztított burgonya, 30 dkg tisztított zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 nagy cs. petrezselyemzöld, kb. 2 l víz, só, pirospaprika, köménymag, liszt, tejföl .

~
Kevés zsíron 1/2 fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Közben személyenként 10 dkg ürühúst kis kockákra vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát.

~ I.
Hozzávalók: 30 dkg marha- vagy sertéshús, 20 dkg zöldbab, 20 dkg krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, kömény, pirospaprika, őrölt bors, petrezselyem, só, olaj, liszt, 2 dl tejföl.

Eredeti ~
(Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja híres írónk, Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" tiszteletére.) ...

~ Hozzávalók: 60 dkg birkahús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 40 dkg zöldbab 2 burgonya 1 csokor petrezselyem 3 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt kömény 1...

~
Hozzávalók:
40 dkg bárányhús, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1,5 l húsleves (kockából), 1 dl étolaj, 3 db babérlevél, őrölt kömény, só ...

~
Hozzávalók:
30 dkg marhalapocka, 30 dkg zöldbab, 30 dkg burgonya, 1 db marhahúsleves kocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, köménymag, pirospaprika, zsír, 1 tojásból készített csipkodott tészta.

~ köménnyel
Megtisztítjuk a hagymákat, apróra vágjuk, majd olajon, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a korábban megmosott és kockára vágott sertéscombot, amit...
4 személyre
90 perc
Részletek ...

~ 2.
Olasz mandulasütemény
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

~ recept
Írta: nagyi
Hozzávalók: 50 deka birkahús, 6 deka hagyma, 2 deci tejföl, 6 deka zsír, 25 deka zöldbab, 35 deka bur­gonya, 3 gramm paprika, só, kömény­mag, babérlevél, 5 deka liszt. Tovább a teljes receptre.

~
A báránylapockát másfél cm átmérőjű kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát és fokhagymát vajban narancssárgára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott bárányhúst, k...
Körözöttel töltött paradicsom ...

~
Hozzávalok: 60 dkg báránylapocka (készülhet marhahúsból is), zsír vagy olaj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 2 dl teföl, 3 dl asztali fehérbor, só, pirospaprika, köménymag.

(~)
(desszert)
többféle ízben készíthető, olasz tejpuding
[szerkesztés] Panino
töltött kenyér.
[szerkesztés] Panírozás
bundázás, (lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába)
[szerkesztés] Papaya ...

" ~ (4 adag)
Finomra vágjuk a vöröshagymát és felhevített étolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint paprikával fűszerezzük majd hozzákeverjük az apróra vágott marhahúst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, köménymaggal ...
Előző ...

A ~ születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá: ...

Ugyancsak jellegzetes levese a magyar konyhának a ~. A nevével ellentétben nem a palócföldön született ez a különlegesség, hanem egy ma már nem létező pesti szálloda éttermében.

A párom imádja a ~t, ezért gyakori vendég nálunk ez a recept, szinte minden hónapban készítek neki.
Tovább
Erdei gyümölcs leves ...

Nagyon szeretjük a ~t: jó sok répával, krumplival, zöldbabbal és kaporral, kevés gabonakolbásszal. Így arra gondoltam, mi lenne, ha most főzelékként ennénk hasonlót. Így született meg az ötlet.
Hozzávalók: ...

Korhelyleves, Kötöttgaluska leves, Kukoricaleves, Lebbencsleves, Kolbászos lebbencs, Lecsóleves, Legényfogó káposztaleves, Lencseleves, Magyaros krumplileves, Mamma Valéria, Meggyleves, Nyakleves, Nyers kefírleves, Orjaleves, Eperlevél, Cérnametélt, Öhöm, Öhöm, Bográcsgulyás, A Gulyás, ~, ...

~ (Palocensuppe) - auf deutsch Palocens...
United - CoctailsEbben a hőségben felüdítő egy j...
EvergreenHozzávalók: 3 cl gin 1,5 cl száraz ...
Vörösboros, vodkás dinnyeHozzávalók: görögd...
Túros, sajtos, tejfölös, mazsolás rétes tepsib...
Nyári koktélokJavában dühöng a kánikula.

A minap, az unokanővérem javaslatára zöldbabgulyást, más néven ~t készítettem. Nos, hogy őszinte legyek, számomra ismeretlen területre tévedtem, ezért az alkotást némi kutatómunka előzte meg. Mint kiderült, a ~nek vajmi kevés köze van a palócokhoz.

Ha már a konyháról írtam, érdemes megemlíteni két, a Gundelhez köthető ételt is: a ~t és a somlói galuskát. Ahogy azt már említettem, Mikszáth Kálmán visszatérő vendég volt az István Főherceg éttermének. Gundel János az író születésnapjára készítette el ezt a fogást, neki ajánlva azt.

A leves egy fenséges ~ volt hússal, roppanós zöldségekkel; zöldbabbal, sárgarépával, karalábéval, tejföllel savanyítva. A benne lévő húst marhahúsnak gondoltam, de azóta utánanéztem, hogy milyen hússal is készül eredetileg ez a leves.

Ily módon keletkezett a "~" is, melyet Gundel János készített el Mikszáth Kálmán (1847-1910) születésnapjára. Ez a leves azokról a palócokról kapta nevét, akik egy magyarországi népcsoport tagjaiként Magyarország északi, hegyes vidéken élnek.

főkategória: levesek
alkategória: krémleves
hasonló kategóriák: ~, zöldségleves, babgulyás, zellerkrémleves, rizsleves, hagymakrémleves, salátaleves, becsinált leves, gombakrémleves, karalábéleves
egyéb elnevezések ...

A levesek között sok laktató egytál jellegű /pl. Jókai bableves, ~/ található, mely a főfogás szerepét is betöltheti. Természetesen készülnek könnyebb zöldség-, püré-, krém- és gyümölcslevesek is.

Nagyon szeretjük mi is a ~t, jó ötletet adtál a hétvégére. Általában én is sertésből készítem.
VálaszTörlés
Barbi! ...

Szerény zöldbab gazdagon
Zöldbabkéve paradicsomgyűrűben
Derített ~
Zöldkenyér
Zöldbab kapribogyós tonhalmártással
Sajtos zöldbabtorta
Zöldbabsaláta szalonnafodrokkal ...

Sajtos-baconos karfiol (házias ételek)
Mézes piskóta (házias ételek)
~ III. (egytálételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Többségében a babgulyás, a gulyásleves dívik, nagyjából annyi esetben kerül pörköltféle is a tányérba. Újabban örömmel fedeztük fel, hogy a ~ is felkerült az étlapra, de a tárkonyos ragu is felütötte a fejét. Örvendetes fejlődés! ...

@PO: Én sztéket. Itt ettem, de a rohadékok nyakonvágták a nyüves barnaszósszal, persze porból. Amit tudtam levakartam róla, a pasim jobban járt, ő kengurut evett. Mondjuk 1 ~t is el tudnék képzelni belőle, borókabogyóval, római köménnyel, sok kaporral, kis fehér borral.
Válasz erre ...

Diós muffin Dominó szelet Fahéjas-meggyes muffin Grízes tészta Gyros pitában, tzatzikivel, hasábburgonyával Hevesi krémes Kakaós csiga Kakaós kocka Kókuszgolyó Krémes Lebbencsleves Lekváros aranygaluska Nyírségi gombócleves Meggyes kocka Mézeskalács Mézes puszedli Nápolyi szelet ~ Rakott ...

*Jókai bableves *Legényfogó leves *~ *Őzraguleves *Paprikakrémleves *Répa és koriander krémleves *Tárkonyos zöldségraguleves * Májgombócleves *Póréhagymakrémleves *Spárgaleves *Zellerkrémleves *Bakonyi betyár leves ...

Gondoljunk csak gasztronómiánk híres leveseire: az Újházi-tyúkhúslevesre, a Jókai-bablevesre, a Mikszáth nevéhez kötődő ~re, vagy a Krúdy írásokban szereplő különleges levesekre.

A levesek egy részét rántással sűrítik. Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk, például a Jókai bableves, a ~, de vannak könnyebb, zöldség- és gyümölcslevesek is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Leves, Csirke, Zöldség, Tejföl, Saláta?

◄ Palócgulyás   Pálpusztai ►
 
RSS Mobile