Kezdőlap (Palócleves)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Palócleves


 

Palócleves

Gasztronómia  Palócgulyás  Pálpusztai

Palócleves elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk az apróra kockázott megmosott báránycombot, a zúzott fokhagymát, a köményt és addig sütjük, amíg fehér lesz a hús.


Palócleves
Palóclevest nem olyan régen főzök, ez eddig nem az én reszortom volt. De Ponty születése után már a saját szüleim is felnőttnek nyilvánítottak, szóval el kellett kezdeni.

Palócleves
Eredetileg ürü (birka) húsból készül, de jó sertés, vagy akár pulykahúsból is.

Palócleves lisztérzékenyeknek
A magyarok egyik hagyományos étele a palócleves, készítsd el te is otthon. A magyarok specialitásával kínáld lisztérzékeny barátaidat is.
__hirdetés__ ...

Palócleves
Szívlágyító .és testet melengető ez a leves, ám becsapós, hiszen igazából nem is Palócföldről származik!
Fotó/illusztráció: TV Paprika Magazin ...

Palócleves
Természetesen ez is kedvenc. Az az igazság, hogy két kezemen meg tudom számolni, hány féle ételt nem szeretek. Még úgy is, hogy felkerült a listára a padlizsán. Szinte nincsenek is kedvenc ételeim, mindent imádok! ...

Palócleves
Feltöltő: Marcsi Kategória: Levesek 0 464 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Palócleves
A gulyás egyik alternatívájaként szoktam ezt a levest főzni nem csak itthon, hanem kerti főzőcskék alkalmával is. Egyszerű, magyaros, de mégis más, mint az állandó és megszokott gulyás-pörkölt bográcsok.

Palócleves bográcsban - Bográcsos ételek
Jellegzetes levese a magyar konyhának a PalóclevesA palóclevest ellentétben a nevével a palócok nem ismerik, hanem a "jó Palóc" Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. Bográcsban az igazi!
Még több bográcsos recept! ...

Palócleves A hagymát apróra vágom és zsíron sárgára pirítom, beledobom a felkockázott húst, megszórom a paprikával, kevés köménnyel, sózom, ráteszem a zúzott fokhagymát,majd idönként kevés vizet hozzáadva félpuhára párolom.

Palócleves recept
Elkészitettem. A vasárnapi húsleves háttér e szorult. Ez a leves a sláger. lmádjuk.
14733 ...

» Palócleves
» Erdélyi fokhagymaleves
» Finom káposztaleves
» Török joghurtleves
» Házi zöldborsóleves
» Erdélyi gulyásleves
» Toscanai paradicsomleves
» Nápolyi zöldségleves ...

Elsőként maga Gundel János úr készítette el, és az István főherceg Szálloda nevezetes különszobájában tálalták. A fáma szerint Mikszáth Kálmán kétszer is szedett a palóclevesből, nem is csoda.
Palócleves ...

Jól kifőztem » Receptek » Húsos levesek » Palóclevesek
Alkategóriák
rántott sajtok
grillezett sajtok
egyéb sajtos receptek ...

Palócleves
Ma a Köztisztviselők Napja tiszteletére nem dolgoztam. Ráérősen kezdtük a napot, a szokásos ötórai ébresztő híján nyolckor keltünk, reggeliztünk, henteshez meg boltba mentünk, főztem, egyszóval nem csináltunk semmi különöset.

Palócleves- az "igazi"
Számtalan eredetjelölés olvasható a palóclevessel kapcsolatban, nem árt belenézni néhányba, mielőtt először nekiállunk palóclevest főzni.

Palócleves
Illetve "palócleves".
Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?

Palócleves
A húst kb. másfél centis kockára vágjuk. A finomra vágott fokhagymát és hagymát zsírban üvegesre pírítjuk, pirospaprikával megszórjuk, egy kevés vízzel azonnal felöntjük.

Palócleves
A Birodalom az elmezavar intézménye, kodifikációja; őrült, és őrületét erőszakkal kényszeríti ránk, hiszen a természete az erőszak. Ki a Birodalommal harcba száll, azt megfertőzi az elmezavar.

Palócleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg kockázott burgonya, 50 dkg kockázott pulykahús, 30 dkg zöldbab - lehet fagyasztott, vagy konzerv -, 2-3 gerezd fokhagyma, igény szerint pirospaprika, majoránna, só, őrölt bors, 1-2 babérlevél, ...

Palócleves
Az egyik kedvenc levesem. Savanykás, tartalmas. Én friss ropogós kenyeret is szoktam hozzá enni. Nem kifejezetten egészséges, de nagyon finom.
Hozzávalók: ...

Palócleves
Az eredeti "Palóc leves" birkahúsból, ürühúsból készült.
Én ezt sertés lapockából főztem.

Palócleves
Hozzávalók 40 dkg gulyásnak való marhahús, például pacsni (vagy birkahús), 1 nagy fej vöröshagyma, kb.

Palócleves
Gyömbéres csibemell narancsos rizzsel
Kérdések és válaszok
Rumos meggyszósz
Diós-meggyes muffin
Tönkölyös - nyanyás kenyér
öregtészta, becenevén nyanya :))
Részei a konyhámnak, része a konyhádnak ...

Palócleves
hozzávalók
1,5 dl olaj
2 db közepes fej vöröshagyma
1 kk fűszerpaprika
75 dkg bármilyen hús (ha marhát használok,akkor kockázás után 2-szer forrázom és azt a levet nem használom fel)
40 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
2 babérlevél ...

Palócleves
Kategória:levesek Legfontosabb hozzávalók:marhahús, vöröshagyma, pirospaprika, zöldbab, burgonya
Részletek...
Tojásos Metélt
Kategória:tészták Legfontosabb hozzávalók:tojás, zsír, tejföl ...

Palócleves-Petimnek
Hízott libamáj ( az az igazi,az a különleges) -Nekem

...

Palócleves
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 90 perc
nehézségi fok: normál
értékelés: ...

Palócleves
Nagy magyar klasszikus, mely eredetileg ürühúsból készülne, de nyugodtan használható ehelyett marha, vagy - mint az én esetemben - sertéshús is. Fontos, hogy pörköltnek való, ne túl száraz húst válasszunk.
Hozzávalók ...

Palócleves
50 dkg báránylapocka (színhús), 10 dkg zsír, 2 fej tisztított vöröshagyma, 30 dkg tisztított burgonya, 30 dkg tisztított zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 nagy cs. petrezselyemzöld, kb.

Palócleves
Kevés zsíron 1/2 fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Közben személyenként 10 dkg ürühúst kis kockákra vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát.

Palócleves I.
Hozzávalók: 30 dkg marha- vagy sertéshús, 20 dkg zöldbab, 20 dkg krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, kömény, pirospaprika, őrölt bors, petrezselyem, só, olaj, liszt, 2 dl tejföl.

Hamis palócleves

Kevés zsíron fél fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk.
Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst kis kockára vágunk, majd
megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet ...

Eredeti palócleves
(Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja híres írónk, Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" tiszteletére.) ...

Palócleves Hozzávalók: 60 dkg birkahús 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 40 dkg zöldbab 2 burgonya 1 csokor petrezselyem 3 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt kömény 1...

Palócleves
Hozzávalók:
40 dkg bárányhús, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1,5 l húsleves (kockából), 1 dl étolaj, 3 db babérlevél, őrölt kömény, só ...

Palócleves
Hozzávalók:
30 dkg marhalapocka, 30 dkg zöldbab, 30 dkg burgonya, 1 db marhahúsleves kocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, köménymag, pirospaprika, zsír, 1 tojásból készített csipkodott tészta.

Palócleves köménnyel
Megtisztítjuk a hagymákat, apróra vágjuk, majd olajon, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a korábban megmosott és kockára vágott sertéscombot, amit...
4 személyre
90 perc
Részletek ...

Palócleves 2.
Olasz mandulasütemény
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Palócleves recept
Írta: nagyi
Hozzávalók: 50 deka birkahús, 6 deka hagyma, 2 deci tejföl, 6 deka zsír, 25 deka zöldbab, 35 deka bur­gonya, 3 gramm paprika, só, kömény­mag, babérlevél, 5 deka liszt. Tovább a teljes receptre.

Palócleves
A báránylapockát másfél cm átmérőjű kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát és fokhagymát vajban narancssárgára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott bárányhúst, k...
Körözöttel töltött paradicsom ...

Palócleves
Hozzávalok: 60 dkg báránylapocka (készülhet marhahúsból is), zsír vagy olaj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 2 dl teföl, 3 dl asztali fehérbor, só, pirospaprika, ...

(palócleves)
(desszert)
többféle ízben készíthető, olasz tejpuding
[szerkesztés] Panino
töltött kenyér.
[szerkesztés] Panírozás
bundázás, (lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába)
[szerkesztés] Papaya ...

A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá: ...

Ugyancsak jellegzetes levese a magyar konyhának a Palócleves. A nevével ellentétben nem a palócföldön született ez a különlegesség, hanem egy ma már nem létező pesti szálloda éttermében.

A párom imádja a palóclevest, ezért gyakori vendég nálunk ez a recept, szinte minden hónapban készítek neki.
Tovább
Erdei gyümölcs leves ...

Nagyon szeretjük a palóclevest: jó sok répával, krumplival, zöldbabbal és kaporral, kevés gabonakolbásszal. Így arra gondoltam, mi lenne, ha most főzelékként ennénk hasonlót. Így született meg az ötlet.
Hozzávalók: ...

Lebbencsleves, Kolbászos lebbencs, Lecsóleves, Legényfogó káposztaleves, Lencseleves, Magyaros krumplileves, Mamma Valéria, Meggyleves, Nyakleves, Nyers kefírleves, Orjaleves, Eperlevél, Cérnametélt, Öhöm, Öhöm, Bográcsgulyás, A Gulyás, Palócleves, ...

Palócleves (Palocensuppe) - auf deutsch Palocens...
United - CoctailsEbben a hőségben felüdítő egy j...
EvergreenHozzávalók: 3 cl gin 1,5 cl száraz ...
Vörösboros, vodkás dinnyeHozzávalók: görögd...
Túros, sajtos, tejfölös, mazsolás rétes tepsib..

A minap, az unokanővérem javaslatára zöldbabgulyást, más néven palóclevest készítettem. Nos, hogy őszinte legyek, számomra ismeretlen területre tévedtem, ezért az alkotást némi kutatómunka előzte meg.

Ha már a konyháról írtam, érdemes megemlíteni két, a Gundelhez köthető ételt is: a palóclevest és a somlói galuskát. Ahogy azt már említettem, Mikszáth Kálmán visszatérő vendég volt az István Főherceg éttermének.

A leves egy fenséges palócleves volt hússal, roppanós zöldségekkel; zöldbabbal, sárgarépával, karalábéval, tejföllel savanyítva. A benne lévő húst marhahúsnak gondoltam, de azóta utánanéztem, hogy milyen hússal is készül eredetileg ez a leves.

Ily módon keletkezett a "Palócleves" is, melyet Gundel János készített el Mikszáth Kálmán (1847-1910) születésnapjára.

A levesek között sok laktató egytál jellegű /pl. Jókai bableves, palócleves/ található, mely a főfogás szerepét is betöltheti. Természetesen készülnek könnyebb zöldség-, püré-, krém- és gyümölcslevesek is.

Nagyon szeretjük mi is a palóclevest, jó ötletet adtál a hétvégére. Általában én is sertésből készítem.
VálaszTörlés
Barbi! ...

Szerény zöldbab gazdagon
Zöldbabkéve paradicsomgyűrűben
Derített palócleves
Zöldkenyér
Zöldbab kapribogyós tonhalmártással
Sajtos zöldbabtorta
Zöldbabsaláta szalonnafodrokkal ...

Sajtos-baconos karfiol (házias ételek)
Mézes piskóta (házias ételek)
Palócleves III. (egytálételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Többségében a babgulyás, a gulyásleves dívik, nagyjából annyi esetben kerül pörköltféle is a tányérba. Újabban örömmel fedeztük fel, hogy a palócleves is felkerült az étlapra, de a tárkonyos ragu is felütötte a fejét. Örvendetes fejlődés! ...

muffin Grízes tészta Gyros pitában, tzatzikivel, hasábburgonyával Hevesi krémes Kakaós csiga Kakaós kocka Kókuszgolyó Krémes Lebbencsleves Lekváros aranygaluska Nyírségi gombócleves Meggyes kocka Mézeskalács Mézes puszedli Nápolyi szelet Palócleves ...

Itt ettem, de a rohadékok nyakonvágták a nyüves barnaszósszal, persze porból. Amit tudtam levakartam róla, a pasim jobban járt, ő kengurut evett. Mondjuk 1 palóclevest is el tudnék képzelni belőle, borókabogyóval, római köménnyel, sok kaporral, ...

*Jókai bableves *Legényfogó leves *Palócleves *Őzraguleves *Paprikakrémleves *Répa és koriander krémleves *Tárkonyos zöldségraguleves * Májgombócleves *Póréhagymakrémleves *Spárgaleves *Zellerkrémleves *Bakonyi betyár leves ...

Gondoljunk csak gasztronómiánk híres leveseire: az Újházi-tyúkhúslevesre, a Jókai-bablevesre, a Mikszáth nevéhez kötődő palóclevesre, vagy a Krúdy írásokban szereplő különleges levesekre.

Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk, például a Jókai bableves, a palócleves, de vannak könnyebb, zöldség- és gyümölcslevesek is.

Lásd még: Lásd még: Leves, Csirke, Zöldség, Tejföl, Saláta

Gasztronómia  Palócgulyás  Pálpusztai

 
RSS Mobile