Kezdőlap (Pácolás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Pácolás


 

Pácolás

Gasztronómia  Pácok  Pácolt

A pácolás alapjai
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
A pácolás:Száraz pácoláskor a sózott húsok levét 1 hét múlva fűszerezhetjük: 0.5 l vízben főzzünk fel babérlevelet, koriandert, fokhagymát. Ezzel öntözzük meg a húst.


SÜTÉSHEZ A célja ilyenkor az, hogy puhítsuk, szaftosítsuk és ízesítsük a sütésre váró húsokat. Ennek során fűszeres olajban, tejben, vagy vízzel főzött páclében "áztatjuk" a húst.

Hogyan készül a Pácolási módok?
Elkészítés:
Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, hiszen a különböző állagú és vastagságú húsok elkészítése nem azonos időt igényel.

Vizes pácok készítése (nagyobb darabok ára):
Apróra vágott fehér és sárgarépát, vöröshagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. Ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük.

Pácolás, grillezés
Noha a nagy nyári grillezések ideje letűnt, az ősz még mindig elég enyhe ahhoz, hogy a baráti társasággal az ember kivonuljon a kertbe, és tűz körül ülve nagyokat egyen és beszélgessen.

után felszeletelem, kiklopfolom. Vigyázzanak, mert a hátszínt nehezebb klopfolni, mint más húst. Sózom, borsozom, serpenyőben megsütöm.

Az olajos pácolásnak, a kicsit újabb verziója, amikor kész fűszer sókat, pác keverékeket használnak. A pácolás ugyanúgy olajban történik, csak ebben az esetben a fűszerek már előre összekevert zacskós 'csodák'.

Só mentes és fűszerezés
Szeretnénk ha a bepácolt húsunk nem száradna ki? Vagy ha ízesítünk, fűszerezünk azok
csak annyira legyenek sósak, mint mi akarjuk. Észrevettük már, hogy bizonyos ételízesítők, ...

Húsvéti sonka pácolása, főzése
Néhány praktikum, tipp a Húsvéti sonka pácolásához, főzéséhez: ...

Főoldal› Receptek › Általános › Olvasóink küldték › Őzgerinc a
Őzgerinc a
beküldő: vajdamarta
elkészítési idő: 15+ perc
nehézségi fok: könnyű
alkalom: ...

Pácolás - A pácolás célja a tartósítás és az ízjavítás. Megkülönböztetünk nedves és száraz pácokat. Ízletesebbé, hosszabb ideig eltarthatóvá, porhanyósabbá teszi a húsféléket, esetleg zöldségeket.


Hogy a szárnyas porhanyósabb és fűszeresebb legyen: 3 evőkanál citromlevet 2 evőkanál szójaszósszal összekeverünk, és ezt a pácot a húsra kenjük. Lefedve kb 1 órára a sütőbe tesszük.

Pácolás: lásd a húsoknál.
Pecsenyelé: hús vagy hal alatt maradt folyadék (lé) sütés után. Kevés vízzel vagy alaplével és paradicsompürével beforraljuk (Csökkentjük). Második esetben a léből mártást készítünk.


A sózást követi a művelete. A nál mindig ügyeljünk arra, hogy a páclé állandóan ellepje a húsunkat.

A pácolás rejtelmei
A sonkakészítés az idők során a sajtkészítéshez vagy a borászathoz hasonlóan sajátságos eljárásokat kívánó, nagy szakértelmet igénylő tevékenységgé fejlődött.

A a húsok tartósításának elterjedt módszere. kor sókeveréket, úgynevezett pác-sót használnak fel, ami a konyhasó mellett Na- vagy K-nitrátot vagy nitritet tartalmaz.

Pácolás
Akkor lesz igazán puha és ízletes, ha a húst elkészítés előtt pácolod. Erre a célra a bor és az ecet egyaránt alkalmas. Önts 3/4 liter vízhez 2 dl bort vagy ecetet, adj hozzá például vöröshagymát, fokhagymát, zöld fűszereket (pl.

Száraz
Először éles kés segítségével lefejtjük az inakat és eltávolítjuk a faggyús részeket, majd a húst fűszerezzük, majd zománcozott vagy üvegedénybe rakjuk és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje.

A sonkapácolás titkai, avagy van-e magyar sonka?
A Magyar Konyha legfrissebb (4.) számában érdekfeszítő írások olvashatóak sonkaügyben. Érdemes elolvasni.
Bejegyezte: Alexa Christi dátum: 18:50 ...

Jöhet a !
A alapvető szerepe a hús porhanyósabbá tétele, de szaftosítja és ízesíti is a sütésre váró húsokat.
Ennek során fűszeres olajban, tejben, vagy vízzel főzött páclében "áztatjuk" a húst.

Pácolással, fűszerezéssel még izgalmasabbá tehetjük pecsenyénket. A feldarabolt nemes húsra daráljunk borsot, lehetőleg durva, nagyra zúzott legyen, akár többféle bors is kerülhet a darálóba.


A ,sal elsősorban fűszerezzük és leginkább tepsiben sütésre vagy grillezésre készítjük elő a különböző húsféleségeket.

Pácolás után szűrőkanállal lecsöpögtetem a húst a zöldségekkel (kiszedve a fűszereket), és kis adagokban nagy lángon elősütöm egy serpenyőben. Ezután mehet a kacsasütő edénybe (lehet jénai, cserépedény...

: A pisztráng ához az alábbi pácot használtuk: 10 l víz, 1 kg só, 0,5 l száraz fehérbor, 1 deka őrölt fekete bors, 10-20 db összezúzott borókabogyó. Ezen kívül, ha volt, tettünk bele egy fél citromot, amit a pácban 'nyuszkoltunk' össze.

Pácoláshoz: 1-2 nagy
lilahagyma (a hal méretétől függően), 1 csomó kapor, borecet v. almaecet (ki mennyire szereti), só, fehérbors.
Elkészítése: A halat megtisztítod, megmosod, a bőrét ...

: olíva olaj, szeletelt hagyma, mustár, őrölt fekete bors, friss kakukkfű. Két napos után a húst kivesszük a pácból és lefagyasztjuk. Amikor teljessen megfagyott, szeletelőgéppel vagy nagyon éles késsel hajszál vékonyra szeljük.

Pácolás után a hússzeleteket kivesszük a fokhagymás tejből, aztán a megszokott módon először lisztbe, aztán villával fölvert, enyhén megsózott tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük.

fűszerekkel, olajjal, citrommal.
fűszerpaprika
lecsós (esetleg pörköltes), többnyire csípős paprikás...

Pácolás: A hagymát karikára vágom és a többi hozzávalóval felforralom, amit aztán a pácolandó vadra öntök. Pácolási idő: 2 nap.

hoz szükséges anyagokat vizben felforraljuk majd lehűtjük, beletesszük a szarvas combot, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtoszekrényben érleljük.
Töltött alma:
Alma (savanykás,pl: jonatán) 4db
Mirelit gesztenye 100 g
Méz 30g ...

A pácolást követően a kiterített hússzeleteket sózzuk, megkenjük 2-2 evőkanál pestoval, hosszában félbe, vagy negyedbe vágott póréhagymát helyezünk rá, majd óvatosan felgöngyöljük.

A után négy liter vízbe karikázza bele a hagymát, tegye bele a babérlevelet, a fokhagymát és a borsot. Forralja fel, majd hagyja teljesen lehűlni. Fektesse bele a sonkát.
Tizenkét napig hagyja benn érlelődni.

A pácoláshoz:
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál oregano
1/2 kávéskanál őrölt rozmaring
1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
2 evőkanál oliva olaj
1 evőkanál citromlé ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Leves, Zöldség, Paradicsom, Citrom

Gasztronómia  Pácok  Pácolt

 
RSS Mobile