Kezdőlap (Ostya)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Ostya


 

Ostya

Gasztronómia  Ostorrétes  Ostyalap

Ostyagyártás
Az ostya a sütőcukrászat sajátos terméke, amely elsősorban a felhasznált tészta állaga tekin­tetében különbözik a többi féleségektől. Az ostya tésztája ugyanis folyékony.


Ostyafotós torták
Colin Firth kókusztorta
A tortát lánybúcsúra sütöttem, Colin Firth-rajongó menyasszonynak. A fényképet ehető ostyára készítettük. A grafikáért hála dr.sabotage-nak. Ügyeljünk arra,hogy a...

Ostyatekercs
4 tojás 15 dkg cukor 15 dkg étcsokoládé 20 dkg vaj 20 dkg darált keksz 15 dkg dió 10 dkg mazsola 1 csomag vaníliás cukor 3 ostyalap Lehet dúsítani szárított gyümölccsel darabos dzsemmel mogyoróval mandulával csokidarabokkal ...

ostya
Igen vékony, kovásztalanul sütött tésztaféle: szentostya, gyógyszert ostyában vesz be, ropogós, lapos, édesített cukrászati készítmény.
A latin hostia (áldozati állat) átvétele, a szókezdő h a középkori latinban már nemigen hangzott.

ostya
(hostia a. m. engesztelő áldozat), neve annak a búzalisztből készített kovásztalan lapos kerek kenyérnek, amely a misénél Krisztus testévé való átváltoztatására használtatik.

Ha elektromos ostyasütőben készítjük:
Az olvasztott vajat és a cukrot elkeverjük, beleütjük a tojásokat is. A vizet és a lisztet felváltva adagoljuk bele folyamatos keverés közben. Az ostyasütőt előmelegítjük 3-as fokozaton.

2-3 percet várok vele, hogy az ostyalap puhuljon. Szorosan feltekerem mind a kettőt és folpackba tekerve, hagyom kihűlni, majd a hűtőbe teszem "összeérni". 1-2 óra múlva 1 cm-es darabokra szeletelem.

Az ostyalapokat felváltva, a rumos, illetve a csokoládés krémmel megkenjük, majd legalább egy órán át a töltött ostyát lepréseljük, valamilyen nehezékkel.

Ostyatálka és tölcsér fagylalthoz
Sütőben:
Tölcsért és ostyatálkát készíteni otthon sem nehéz, főleg ha van elektromos ostyasütő gépünk. Akinek nincs, az a második receptet próbálja ki, a sütőben készülő változatot.

Töltöttostya mogyorós grillázskrémmel elkészítése:
A mogyorót egy kissé megpörköljük, azután ledörgöljük a barna héját, majd a mogyorót vékony szeletekre vágjuk.
10 dkg cukrot felolvasztunk egy kevés vízzel.

Csokis ostya-tekercs
Marika receptje, szerinte nagyon egyszerű, úgyhogy felvésem ide. Az én szerepem ez ügyben annyi volt, hogy ettem, ettem és ettem. Aztán már nem volt belőle egy szelet se.

Az ostya lapokat egyenként a krémmel megkenjük, majd adagonként négyet-négyet egymás tetejére rakunk. A habpor másik felét az ostyarakások tetejére kanalazzuk, végül a gyümölcsökkel gazdagon megszórjuk.
Recepthez ajánlott termékeink ...

Csokoládés ostyaszelet
" onclick="return iwiwshare_click921()" target="_blank" ...

Grillázsos ostya recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Diós töltött ostya - Receptek
Diós töltött ostya
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó ...

Édesköménymagos ostya
0/5
Leginkább desszertekhez, díszítésként passzol. Vigyázat, hamar elfogy, ezért érdemes nagyobb adagot csinálni belőle! ...

Hozzávalók:
2 ostyalap, 3 tojásfehérje, 14 dkg cukor, 8 dkg méz, 10 dkg durvára vágott dió, 1 vaníliáscukor, ...

Karamellás csokis ostya recept
Főzés nélkül, könnyen elkészíthető finom édesség.
Hozzávalók ...

KAKÓKRÉMMEL TÖLTÖTT OSTYASZELET
Hozzávalók: 1 csomag ostyalap (10 dkg); a krémhez: 3 egész tojás, 9 ek. cukor, 3 ek. keserű kakaópor, 10 dkg vaj/margarin; a mázhoz: 1 ek. keserű kakaópor, 1 ek. cukor, 2 ek. víz, 1 ek. vaj/margarin.

2 ek cointreau (vagy narancslikőr)
10 dkg narancslekvár
2 dl hulala
200 g ostya (étcsokoládéba mártott ostyarúd) ...

Az ostyasütőt előmelegítjük.
A tésztát mégegyszer jól átkeverjük, és kb.3 evőkanálnyi mennyiséget a forró sütőlapra töltünk.
Egymás után kisütjük a lapokat szép aranybarnára, majd kis ideig fémrácson hűtjük.

Ostyasütő automaták
Az eddig leírt berendezések az ostyagyártást csak kézi munkával teszik lehetővé. Az ostya előállítása kézi munkával nehéz fizikai munka, és termelékenysége aránylag csekély.

Ostyatalpas kókuszcsók
Ez a desszert egy kókuszos finomság, és bármilyen alkalomra elkészíthető, legyen az születésnap, névnap, vagy akár csak egy átlagos délután, amikor egy kis nassolni valót szeretnénk készíteni. Ennek a süteménynek.

Ostyatekercs
A Ramát a cukorral gőz felett felforrósítjuk. Ha a cukor elolvadt, hozzáadunk beleütünk 3 egész tojást. Levesszük a tűzről, de még...
Viki ...

Ostya:
lisztből folyadékkal és járulékos anyagokkal készített, sűrűn folyó tésztából sütőlapokban vagy fomában sütött lapok vagy figurás készítmények.

ostya
Búzalisztből, tejből és/vagy vízből, esetleg dúsító-, ízesítő-, illetve állományjavító anyagból kikevert folyékony tésztából sütéssel készült, megfelelő méretűre alakított (szeletelt, vágott stb.) tartós lisztes készítmény.

Ostyalap grillázskrémmel töltve
4 tojássárgája, 40 dkg cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 1 kis darab vanília, kevés reszelt citromhéj.

Az ostya sütés.
Tegyünk tálba fél kiló lisztet, négy tojást, késhegynyi sót, fél kávéskanálnyi tört fahéját és 6 kanál porczukrot; ezeket tejjel habarjuk ugy össze, hogy olyan legyen mint a hig palacsinta tészta.

Míg az ostyalap puhul (nem eláztatni!), megfőzzük a krémet. A cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a csokit, a kakaóport és a margarint lábosba tesszük és állandóan kevergetve forrástól számítva 5 percig főzzük.

Sajtos ostya
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg teavaj, fél csomag sütőpor, 1-2 kávéskanál só, egész köménymag ízlés szerint, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás.
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk.

kugler-ostya
KUGLER-ostya
Töltelék: grillázst készítünk: 10 dkg diót 10 dkg olvasztott vajon
megpirítunk. Tálcára öntjük, ha kihűlt, ledaráljuk, lereszeljük vagy
megőröljük.
10 dkg vajat felolvasztunk, közben 2 tojássárgáját 5-10 dkg cukorral ...

Aacheni ostya
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 45 perc
nehézségi fok: normál ...

ostyalapok
Az aszalt sárgabarackot kis darabokra vágjuk fel, majd vízben áztatjuk 3-4 órán át. Ezután leöntjük róla a felesleges áztatóvizet.
A mézet és a tojásokat habosra keverjük, majd minden hozzávalót a tojásmasszához adunk és összekeverünk.

Ostya lapocska a sütéséhez, ha nincs akkor sütőpapír
A tojásfehérjéket ne hidegen használjuk fel, sokkal szebb habot lehet verni ha hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni pár órát.

Ostyalapokat csíkokra kell vágni és fordított őzgerinc sütőre fektetni. A tojásfehérjét kőkemény habbá kell verni, majd beletenni a porcukrot, ezzel tovább verni a habot.

Az ostyalapokat kicsavart, nedves konyharuha közé rakjuk, így megpuhul, és hajlítható lesz. A rámát lassú tűzön felolvasztjuk, majd a felsorolt sorrendben mindent hozzákeverünk, lezárjuk a gázt alatta.

Az ostyasütővasat a gázon felmelegítem.
Összeöntöm a liszteket, porcukrot, sütőport, kakaót, sót, megkeverem. Hozzáteszem a fehérjét. A vajat meglágyítom, azt is beleteszem, és villával összekeverem.

Az ostya-hab-csokoládé triót Manchmellow-nak hívják és Húsvétkor, amikor Szeribánban jártunk, minden ABC-ben lehetett kapni. Én a Medeno Srce-ért vagyok oda.
Anazar said...
Azok a csokis szívek marisz57, nagyon, nagyon finomak voltak.

Az ostyalapokat tetszés szerinti csíkokra vágom.
A tojásfehérjét gőz felett a cukorral kemény habbá felverem, és a végén belekeverem a kókuszreszeléket vagy a darált diót.

Az ostyalapokat sütőpapírra helyezzük, és mindegyik tetejére két teáskanál segítségével kicsi halmokat teszünk a masszánkból.
Körülbelül 130 fokos sütőben 20 percig szárítjuk.
Jó étvágyat kívánok! ...

Az ostyalapokat tedd két benedvesített konyharuha közé, hogy puhuljon. A fügét és a mazsolát aprítsd össze késes aprítógépben (ha ilyened nincs, húsdarálón is ledarálhatod).

Az ostyalapokat karamellkrémmel töltöttem meg. Ezt a krémet még Marikától tanultam, már többször készítettem, de ilyen jól még sosem sikerült, azt mondhatom.

5 db ostyalap (1 csomag) a tekercsek beborításához. Ne a keskeny fajtát válasszuk.

A sajt ostya elkészítése: A trappista sajtot lereszeljük és kis golyókat formálva sütőtálra tesszük (teflon vagy sütő papírral alatta) és 175°C-on addig sütjük, míg a széle pirul. Ekkor kivesszük és kb.

Kókuszos ostyacsík (házias ételek)
Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti (klasszikus ételek)
Rozmaringos csirkemell (házias ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Csokoládés ostyaszelet recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A csokoládét a vízzel a tűzhelyen felolvasztjuk. Egy ideig kevergetjük, majd amikor kihült, beletesszük a vajat meg a porcukrot, és kikeverjük.

2. Egy ostyalapot tálcára helyezünk, rákenjük a csokikrém egynegyedét, majd így rétegezzük tovább a lapokat és a krémet. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, majd recés késsel szeleteljük, és megolvasztott csokoládéba mártjuk.

Gyümölcsös ostyakosárkák recept
Hozzávalók 6 személyre:
3 réteg rétestészta (kb. 90 g),
1 ek. napraforgóolaj,
175 g ribizli,
250 ml natúr joghurt,
1 tk. porcukor,
115 g egész eper és málna a díszítéshez.

Dekoráció: ostyakép paragrafussal
Elkészítés:
A marcipános krémhez a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd kis lángra állítva, fokozatosan hozzáadjuk a marcipánt, és a maradék tejjel elkevert tojássárgáját.

— Ha ostyalapok közé mogyoró helyett őrölt kávéból készítünk grillázskrémet, akkor egy szelet sütemény, éppen egy szimpla kávénak felel meg.
— A margarinnal készült sütemény vajízűvé válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.

A színezett ostya "fű" teljesen levett a lábamról! Gyönyörű az összhatás! :))
hankka írta...
Gyö-nyö-rű-ek! Naggggggggggggyon! :) ...

HIPPEN - Ostya (Főleg a régi fagylaltozások leírásánál használt kifejezés.)
HOCS-POCS - Angol ital. Főleg a 20. századforduló idején kedvelték, angol témájú írásokban gyakori. Fehér borból cukorral, fahéjjal, citromhéjjal főzték.

4.A habot az ostyakorongokra nyomjuk.
5.A csokit egy kevés olajjal gőz fölött megolvasztjuk.

vagy holipni, ostya.
tojással, tükörtojással.
0,5-1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák ...

- Az áldozati ostya, amelyet a mise során a pap megszentel, majd kiosztja a gyülekezetnek, azért kerek és lapos, mert az őskeresztények kovásztalan árpakenyeret készítettek.

Az új Milka Crispello nem más, mint ropogós ostya, csokoládé- vagy vanília krémmel (pudinggal) töltve, amelyet a jól megszokott alpesi csoki borít be. Mivel nem vagyok vanília fan, a csokis tölteléket választottam.

Míg a kekszgyártás Angliából, addig a nagyipari ostyakészítés Ausztriából terjedt el, a 19. században először Bécsben, később Karlsbadban gyártották. A müzli pedig svájci eredetű finomság, a 'musle" jelentése pépecske.

mandulakrém
160 g ostyapehely (feuilletine),
100 g mandulakrém,
30 g tejcsokoládé ...

Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük.

A konyhafőnök ajándéka szezámmagos ostyatölcsérben érkezik, apróra vágott friss natúr lazac tejszínes vöröshagymakrémmel.

Díszítéshez: tejszínhab, ostyarudak. Elkészítés: Elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez hozzáadjuk a 6 ek vizet és kemény habot verünk belőle, hozzá adjuk a cukrot is, ... Készült: 01 április 2013 5.

Hagymás - sajtos ostya
Hagymás - sütemény (Zwiebelkuchen)
Hagymás - zsíroskenyér
Hagymás hurkasaláta
Hagymás káposztasaláta (konzerv)
Hagymás-paradicsomos spagettisaláta
Hagymás paradicsomsaláta
Hagymával - cseresznyepaprika ...

- ostya
HIRINO
- görög, disznó
HJAFTYJA-BEDZSAR
- azeri marinírozott zöldség
HOBO STEAK (USA)
- sózott sült marhahús
HOI SIN-MÁRTÁS
- szójababból készült, piros-barna fűszermártás. Édeskés és pikáns ízű.

A tészta alapanyagait dolgozzuk össze, ezután sodorjunk belőle az ostyalap hosszának megfelelő "rudakat", 24 db-ot. Ezeket előmelegített sütőben kisütjük, nem kell szárazra, egy 10 perc sütés elég.

Sok ostyareceptet megnéztem már, egyet-kettőt ki is próbáltam, de nem váltak be nálam. Én olyat akartam, ami könnyen kezelhető, nem folyós, és igazi ropogós tölcsért eredményez.

Így végül fagyiostya készítéssel próbálkoztunk, Buillabaisse mandulás tuilejára esett a választásom.

A masszából 2-3 evőkanálnyi mennyiséget rákanalaztam az ostyagépre,. A masszának magától kell szépen szétterülnie, akkor jó. Óvatosan összenyomtam a gépet, ami szépen összepréselte és 1-2 perc alatt kisütötte.

Ostyasütőgépben megsütjük, és még melegen tölcsér alakúra formázzuk. Hagyjuk kihűlni.
A fagyihoz a lilahagymát apróra vágva megdinszteljük az olívaolajon, majd 3 evőkanál tejszínnel és a többi hozzávalóval turmixgépben pürésítjük.

5 dkg ostya lap,1.5 liter vaníliás jégkrém, 1 konzerv felezett körte (lecsepegtetve 455 g),2 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín - 20 dkg csokoládét felaprítunk, a félét megolvasztjuk. 10 dkg ostyát összemorzsolunk.

Kókuszkrémmel töltött ostya
Hozzávalók: 4 dl tej 60 dkg cukor 25 dkg Rama 30 dkg darált keksz 30 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A tejet a cukorral felforraljuk,hozzáadjuk a többi adalékot,rövid idő alatt sűrűre főzzük.

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojásfehérje, 10 dkg méz, 20 dkg vaníliás cukor, 25 dkg mogyoró, édes ostyalapok. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, fokozatosan hozzákeverjük a mézet és a vaníliás cukrot.

Megjegyzés: a tésztának ostyaszerűen ropogósnak kell lennie.
A mascarponét alaposan kikeverjük a porcukor felével, a konyakkal és a vaníliával. A tejszínből kemény habot verünk, a végén a maradék porcukrot is hozzáadjuk.

20 dkg ét tortabevonó, 10 dkg fagylaltostya, 1 zacskó erdeigyümölcs ízű zselépor, 10 dkg zsíros tehéntúró, 18 dkg kristálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál frissen kifacsart citromlé, 9 dl tejszín, sütőpapír, ...

Az előételt - chilis juhsajtkrém házi sonkával, sós ostya tölcsérben - egy 2008-as Fuschli kísért. Az ostyatölcsér kellemes (lehetett volna ropogósabb), a juhsajtkrém kimondottan jó, de chilit sehogyan sem éreztem benne.

Az szilva annyi temérdek legyen rajta, az mint az ostya bélest szokták megtölteni, ismét úgy rakd összve, az mint elszeldelted egymástól, megczövekeld, hogy el ne hulljon egymástól, radóczot olyant csinálj neki, ...

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz): egy nyeles sütővas (ostyasütő) súlya kb. 2-3 kg, fél kiló liszt, 12,5dkg cukor, 12,5dkg zsír, 5 dkg szalonna, annyi víz, amennyit a tészta felvesz, hogy a tészta a gyúrás végén nem tapad a kezünkre.

Amikor a tészta elkészült, formáljuk vékony ostyaszerű lapokká. Hevítsünk fel fekete, vagy sötétzománcú tepsit (megfelel a sötét (DUPONT) szilikon, vagy teflonbevonat is), terítsünk rá olajozott papírt, helyezzük rá a kenyérlapokat.

Ezután a keverékbe beleteszünk egy kis reszelt citrom- vagy narancshéját, 10 deka vagdalt mandulát vagy diót és ezt cukorral meghintett nagy ostyalapokra kenjük.

A marcipánt a porcukorral, a tojásfehérjével és egy teáskanál lekvárral simára keverjük, majd csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a masszával mindegyik ostyalapra nagy szívet rajzolunk. Az ostyákat tepsire fektetjük.

Csak a jó édesanyánk, mert az ostya biztosan nem, menthetett meg attól, hogy a fagyi ne a pólónkon landoljon. De kit érdekelt ez, meg a megbúvó jéggöbök akkor és ott, a hőségben, a Balaton parton sétálva?

A simára kevert masszával megtöltjük az ostyalapot, kis nehezékkel lenyomkodjuk, amíg elkészítjük a mázat: a cukrot a kakaóval, 0,5 dl vízzel sűrűre főzzük, ha kihűlt, belekeverjük a vajat, és ráöntjük az ostya tetejére.

A tortát bevonjuk a pillecukor-bevonattal és ostyarúdból és pillecukorból készült pálmákkal, pillecukorból formázott dinoszauruszokkal díszítjük.

Eredetileg ugyanis azokat akartam csinálni, aztán rájöttem, hogy nincs itthon olaj a sütéshez, meg arra is, hogy valójában kevésbé szeretem az olajban kisütött édességeket, mint az ostyaszerűen de szárazon roppanósakat.

Hasonló képen működik mint az ostyasütő. Gázon fel kell forrósítani és ebbe helyezni az apró tészta golyócskákat, majd összenyomni a szerkezetet. Az egyik fele homorú, a másik fele pedig domború a sütőnek. Így alakulnak ki a héj formák.

Elsőként hajszálvékony ostyalapok feltekerésével készült a csésze (Masse Barquette), ebből az ostyalapból készült a fülük is, amit karamellel ragasztottunk az oldalára.

Belekeverjük a darált kekszet, a kókuszreszeléket, egy kevés rumot vagy rumaromát és néhány evőkanál baracklekvárt.
Az így kapott sűrű masszát még langyosan rákenjük az ostyalapokra, majd a tetejüket is befedjük ostyával.

Viszont ha belevágsz a készítésébe, szükséged lesz tallér vagy ostyasütőre. Én a hagyományos alumíniumból készültet használom, de lehet már kapni elektromos kivitelben is.
Mivel kicsi tallérokat készítünk idő igényes, de megéri a fáradozást.

1,5-2 cm átmérőjű golyókat formálunk, és ostyasütőben sütjük gázláng felett. Ha kihűlt, jól becsomagolva ( például jól záródó dobozban ) sokáig eláll. Jó rágcsálnivaló! Ebből az adagból kb. 80 dkg tallér sül ki.

(4 személyre):
1 csomag (10 darabos) kerek ostyalap,
20 dkg vaj,
3 evőkanál porcukor,
3 evőkanál őrölt mogyoró,
15 dkg étcsokoládé
30 dkg készen vett csokoládé
vagdalt pirított mandula ...

1 cm vastagon töltsük édes ostyalapok közé, és óvatosan lepréselve néhány napig hűvös helyen pihentessük. Az oldalán kitüremkedő masszát simítsuk el. Keskeny szeletekre vágva tálaljuk.

Az ostyalapokat vizes ruhára tesszük, és vizes ruhával letakarjuk, hogy megpuhuljanak.

Ez egy ostya lapon, mogyoródarabkás, krémes ami szintén mogyorós és ez bevonva étcsokival...én szerettem nagyon...
és a Toffi cukor??mentolos volt és frankón feltapadt a szájpadlásra, egy élmény volt az is:)) ...

Linyah a Konyhalál blog írója egy "érdekes állagú" fehér ostyaszelettel készült, melyet kókuszos-kandírozott narancsos töltelékkel tett izgalmassá.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Cukor, Liszt, Sütemény, Citrom

Gasztronómia  Ostorrétes  Ostyalap

 
RSS Mobile