Kezdőlap (Mángold)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Mángold


 

Mángold

Gasztronómia  Mandulatorta  Mángoldfőzelék

Mángoldkrémleves
Hiszünk a krémlevesekben, hiszünk a mángoldban, amely üstökösként robbant be a már-már megszokottá vált étrendünk vastag falai közé.


főzelék,tükörtojással
60 perc
Nehézség: Haladóknak
Mennyiség: 4 fő részére ...

Mángold
Dalmát zöldturmix
Valójában ennek a receptnek csak annyi köze van Dalmáciához, hogy a trogiri piac választéka ihletett meg rá. Szokásomhoz híven minden szeptemberben eltöltök pár napot Dalmáciában.

os tésztarolád
Hozzávalók:
4 személyre:
500 g mélyhűtött leveles tészta, 800 g , 1/2 szál póráhagyma, 175 g feta sajt, 125 g vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 100 g aprított dió, 2 tojás, 1 teáskanál rózsapaprika, só, bors, 5 evőkanál tej, ...

Belekeverjük a rozslisztet, majd a szójatejjel - vagy a hagyományos tejjel - felengedve jól összekeverjük. A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük.

torta
Hozzávalók: 250 g leveles tészta, 30 dkg tisztított , 5 szelet bacon, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, szerecsendió, só, bors ...

Mángoldos quiche
Azt mondják, a mángold olyan, mint a spenót. Olyan, csak finomabb, kevesebb vele a macera, s kevesebb helyen lehet kapni.

ÉS CÉKLALEVÉL SALÁTA 2 fő részére
1 csokor (10-15 levél)
1 csokor (5-6 db) leveles cékla ...

Mángoldos-túrós tészta


A lehető legegyszerűbb ételek egyike a túrós tészta, amit szinte mindenki szeret, - még ha nem is lehet szépen fotózni :) - és igazi hungarikum. Van aki magában, van aki szalonnával és van aki porcukorral eszi.

os gnocchi
Ebben a hideg időszakban sem kell búcsút intenünk a színes ételeknek, hiszen a téli zöldségek között is találunk színpompásakat.

Mángoldos csicseriborsó
Csicseriborsó mindig legyen otthon, én csak azt mondom. A konzerv változat a hirtelen ötletek megvalósításában segít.

citrommal, fokhagymával
Sokan közületek hallották a híres zen mondást: "fát vágni, vizet hordani". A zen csodálatos, nem magyarázza a dolgokat. A zen élet, mondják: "fát vágni és vizet hordani".

Mángold
Indoklatlanul kevéssé ismert zöld leveles zöldség. Szerintem gyönyörű, ellentétben mondjuk egy citromos rizotto-val, a mi növényünk irtó fotogén, és mindenféle kellék nélkül sztár.

főzelék
Ugyanúgy készül, mint a Parajfőzelék. A kb. 1,8 kilogrammnyi bordás ot oly módon dolgozzuk fel, hogy mosás után a levelét tépkedjük le a száráról, illetve a vastag főérről.

Nyári mángold ragu bevert tojással
Nyári mángold ragu, bevert tojással recept ...

Gőz és tekercs
Jól látják, érzik, gondolják, tovább is van, mondom még. Konkrétabban, a kiskertben még mindig jól bírja magát és növekszik töretlenül a , annak ellenére is, hogy a körülmények egy kicsit nehezebbé váltak.

Mángold...imádjuk! Egy hónapja a Zágrábi nagybani piac már tele volt vele:-)
Flat Cat írta...
Azért ez a hal sem lehetett rossz, teljesen meg tudom érteni az elfajulást! :) ...

A levelekből távolítsuk el a nagyobb, keményebb levélereket, majd vágjuk apróra. Kevés olívaolajon süssük üvegesre az apróra vágott salottát és fokhagymát.

A mángoldot csíkokra vágom, a paradicsomot szeletelem, ill.kockára , a paprikákat karikára vágom.

A dicsérete
A jól ismert konyhakerti növények közül legközelebbi rokona: a cékla.

A mángoldleveleket megmossuk, forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük.
A beáztatott babot a megtisztított sárgarépával, a fokhagymával, a babérlevéllel, és egy kevés sóval ill. borssal puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük.

Rukkola- saláta
A minap a Culinaris-ban jártam, ahova egyre ritkábban megyek, mert annyira irreálisnak tartom az árait. Van egy-két apróság, amiért érdemes odalátogatni, mert máshol nem kapható vagy nem olyan minőségben. Pl.

Paraj és mángold
Hány személyre:
» paraj vagy mángold
» 1/2 l péphez 1 ek. zsír
» nátrium benzoát ...

- 3 nagy levél (150 g spenót vagy leveles kel is használható)
- só, bors
- kókuszolaj vagy olívaolaj ...

Pakora spenótból vagy mángoldból
Szóljon hozzá most!
Spenótból remek pakorát (bundázott zöldséget) lehet készíteni. Nagyon gyors, finom és látványos csemege. Tökéletes vendégváró, vagy ízletes vacsora.

A ot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis sojut is. Ugyanezt a levest spenótból is elkészíthetjük, akkor a főzési idő valamivel rövidebb.

Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt sárgarépát, a szárától megfosztott mángoldot, a vékonyra szeletelt paradicsomot és a sót. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.

A cukorrépa rokona, de nem a gyökerét használjuk. A növény fő értéke vaskos levélnyele, de a zöld levelei is fogyaszthatók.

Mángoldleves krémesen
Egy kissé hanyagolt zöldséget mutatnék be, amit pedig könnyen termeszthető (volna) a hazai klimatikus viszonyok között is, azonban elvétve lehet találkozni vele. Ez pedig a mángold.

főzelék
Hozzávalók(8):
50 dkg ,3-4 dl tej, vagy tejszín /felesbe is lehet/,2 ek.liszt,5 dkg vaj vagy olaj,3...
Kedvencekhez adom!
Nagyon finom sajttal töltött fasírttal hozzávalók és elkészítés » ...

MÁNGOLD FŐZELÉK

ILONA RECEPTJE

Hozzávalók:
50 dkg mángold, 3-4 dl tej vagy tejszín, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy olaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió.


A disznóparéjfélék családjába tartozó a konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Nevezik 'leveles répának' is. Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb.

Mángoldos cukkíni leves kókusztejjel és zöld curry-vel
A legjobb leves, amit az utóbbi időben készítettem! Kellően fűszeres, csípős, és igen, ebben is van mángold.

Lásd még: Lásd még: Leves, Saláta, Paradicsom, Zöldség, Citrom

Gasztronómia  Mandulatorta  Mángoldfőzelék

 
RSS Mobile