Kezdőlap (Mángold)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Mángold


 

Mángold

Gasztronómia  Mandulatorta  Mángoldfőzelék

Mángoldkrémleves
Hiszünk a krémlevesekben, hiszünk a mángoldban, amely üstökösként robbant be a már-már megszokottá vált étrendünk vastag falai közé.


Mángold fözelék gorgonzolával
Legújabb kedvencem a mángold. Készítettem már töltve is, fetakrémmel kencének, köretnek. Finom levest is lehet belőle készíteni, akárcsak a salátából. Continue reading »
Töltött mángold ...

Mángoldfőzelék
0/5
Mángoldot szerencsére már egyre több helyen kaphatunk, ennek ellenére sokan mégsem tudják, mihez kezdjenek vele.

Mángold
K.M.
Levélnyeleit a spárgához, leveleit a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatjuk.

Mángold főzelék,tükörtojással
60 perc
Nehézség: Haladóknak
Mennyiség: 4 fő részére ...

Mángold
Dalmát zöldturmix
Valójában ennek a receptnek csak annyi köze van Dalmáciához, hogy a trogiri piac választéka ihletett meg rá. Szokásomhoz híven minden szeptemberben eltöltök pár napot Dalmáciában.

Mángoldos tésztarolád
Hozzávalók:
4 személyre:
500 g mélyhűtött leveles tészta, 800 g mángold, 1/2 szál póráhagyma, 175 g feta sajt, 125 g vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 100 g aprított dió, 2 tojás, 1 teáskanál rózsapaprika, só, bors, 5 evőkanál tej, ...

Belekeverjük a rozslisztet, majd a szójatejjel - vagy a hagyományos tejjel - felengedve jól összekeverjük. A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük.

Mángoldtorta
Hozzávalók: 250 g leveles tészta, 30 dkg tisztított mángold, 5 szelet bacon, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, szerecsendió, só, bors ...

Mángoldos quiche
Azt mondják, a mángold olyan, mint a spenót. Olyan, csak finomabb, kevesebb vele a macera, s kevesebb helyen lehet kapni.

Mángoldos krumplileves buggyantott tojással
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 fej friss fokhagyma, 3-4 sárgarépa, 60 dkg újkrumpli, 3 dkg rizs, 5-6 nagy mángoldlevél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, olaj, almaecet, 10-12 tojás.

MÁNGOLD ÉS CÉKLALEVÉL SALÁTA 2 fő részére
1 csokor (10-15 levél) mángold
1 csokor (5-6 db) leveles cékla ...

Mángoldos-túrós tészta


A lehető legegyszerűbb ételek egyike a túrós tészta, amit szinte mindenki szeret, - még ha nem is lehet szépen fotózni :) - és igazi hungarikum. Van aki magában, van aki szalonnával és van aki porcukorral eszi.

Mángoldos gnocchi
Ebben a hideg időszakban sem kell búcsút intenünk a színes ételeknek, hiszen a téli zöldségek között is találunk színpompásakat.

Mángoldos csicseriborsó
Csicseriborsó mindig legyen otthon, én csak azt mondom. A konzerv változat a hirtelen ötletek megvalósításában segít.

Mángold citrommal, fokhagymával
Sokan közületek hallották a híres zen mondást: "fát vágni, vizet hordani". A zen csodálatos, nem magyarázza a dolgokat. A zen élet, mondják: "fát vágni és vizet hordani".

Mángold
Indoklatlanul kevéssé ismert zöld leveles zöldség. Szerintem gyönyörű, ellentétben mondjuk egy citromos rizotto-val, a mi növényünk irtó fotogén, és mindenféle kellék nélkül sztár.

Mángoldos pite
Szépséges mángoldot kaptam egyik kedves kolléganőmtől, s nem sokat teketóriáztam vele, még aznap bevégezte nálunk :-) ...

Mángoldfőzelék
Ugyanúgy készül, mint a Parajfőzelék. A kb. 1,8 kilogrammnyi bordás mángoldot oly módon dolgozzuk fel, hogy mosás után a levelét tépkedjük le a száráról, illetve a vastag főérről.

Gőz és mángoldtekercs
Jól látják, érzik, gondolják, tovább is van, mondom még. Konkrétabban, a kiskertben még mindig jól bírja magát és növekszik töretlenül a mángold, annak ellenére is, hogy a körülmények egy kicsit nehezebbé váltak.

Mángold...imádjuk! Egy hónapja a Zágrábi nagybani piac már tele volt vele:-)
Flat Cat írta...
Azért ez a hal sem lehetett rossz, teljesen meg tudom érteni az elfajulást! :) ...

A mángoldlevelekből távolítsuk el a nagyobb, keményebb levélereket, majd vágjuk apróra. Kevés olívaolajon süssük üvegesre az apróra vágott salottát és fokhagymát.

A mángoldot csíkokra vágom, a paradicsomot szeletelem, ill.kockára , a paprikákat karikára vágom.

A mángold dicsérete
A jól ismert konyhakerti növények közül legközelebbi rokona: a cékla.

A mángoldleveleket megmossuk, forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük.
A beáztatott babot a megtisztított sárgarépával, a fokhagymával, a babérlevéllel, és egy kevés sóval ill. borssal puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük.

Rukkola-mángold saláta
A minap a Culinaris-ban jártam, ahova egyre ritkábban megyek, mert annyira irreálisnak tartom az árait. Van egy-két apróság, amiért érdemes odalátogatni, mert máshol nem kapható vagy nem olyan minőségben. Pl.

Paraj és mángold
Hány személyre:
» paraj vagy mángold
» 1/2 l péphez 1 ek. zsír
» nátrium benzoát ...

Távolítsuk el a mángoldlevelekről a szárat, vágjuk 2 cm-es darabokra. A maradék vajat olvasszuk fel a serpenyőben, pirítsuk meg benne a mogyoróhagymát és a mángold szárának darabjait. Vágjuk ki a mángold levelekből a középső eret, és dobjuk el.

Fokhagymás csicseriborsó friss mángolddal recept
Értem én a kérdést: honnan szerezzünk friss mángoldot? Hát telepítsünk a kertünkbe. Legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb gondozást, és ha már egyszer elültettük, életünk végig nő nekünk.

Pakora spenótból vagy mángoldból
Szóljon hozzá most!
Spenótból remek pakorát (bundázott zöldséget) lehet készíteni. Nagyon gyors, finom és látványos csemege. Tökéletes vendégváró, vagy ízletes vacsora.

A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis sojut is. Ugyanezt a levest spenótból is elkészíthetjük, akkor a főzési idő valamivel rövidebb.

Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt sárgarépát, a szárától megfosztott mángoldot, a vékonyra szeletelt paradicsomot és a sót. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.

MÁNGOLD A cukorrépa rokona, de nem a gyökerét használjuk. A növény fő értéke vaskos levélnyele, de a zöld levelei is fogyaszthatók.

Lásd még: Lásd még: Leves, Saláta, Paradicsom, Zöldség, Citrom

Gasztronómia  Mandulatorta  Mángoldfőzelék

 
RSS Mobile