Kezdőlap (Májgombóc)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Májgombóc

Gasztronómia  Májgaluska  Májgombócleves

Májgombóc elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát, a zsírban megfonnyasztjuk. A májat elkaparjuk (vagy ledaráljuk), és összekeverjük a megáztatott, majd kinyomott zsemlével.


Májgombócleves 3. recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Májgombócleves
Nosztalgikus fogalom a vasárnapi ebéd, mivel mind a vasárnap, mind az ebéd kezd elhomályosulni a mai generáció életében
Kapcsolódó cikkek ...

Májgombóc
Finom májas levesbetét.
Kategória:Levesbetétek Ország:magyar Főre:4
Hozzávalók ...

Májgombóccal tálalt húsleves
Sáfrányos pulykahús leves, májgombóccal
Májgombóc leves ...

~ leves gyorsan
Hozzávalók:
1-2 szál sárgarépa, gyökér, 2db erőleves kocka, mirelit ~, olaj, liszt, petrezselyem ...

A ~hoz
1 db zsemle (szikkadt)
1 fej hagyma - vörös
15 dkg máj - csirke
1 csokor petrezselyemzöld
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
4 evőkanál zsemlemorzsa ...

~
Hozzávalók:
40 g zsír, 1 fej kis vöröshagyma, 150 g máj (sertés, marha, csirke, stb), 1 db zsemle, só, őrölt bors, majoránna, zödség zöld, 1db tojás, zsemlemorzsa ...

Címlap Ünnepi receptek Szilveszter ~ az orjalevesben
~ az orjalevesben
Hozzávalók: ...

Jelenleg itt vagy: Főoldal Leves receptek Gombóc levesek ~
~
Kategória: Gombóc levesek ...

Ezután maximumra állítjuk a tüzet, hogy lobogva forrjon a leves, és belefőzzük a mirelit ~okat. Amikor felforr, a csigatésztát is hozzá adjuk. Utána takarék lángon kb. 10-12 percig még főzzük, megborsozzuk, elkeverjük és tálaljuk.

~ leves
Hány személyre: 2
» 2 db. szikkadt zsemle
» 1 db. vöröshagyma (kicsi)
» 15 dkg. csirkemáj
» 1 cs. petrezselyem
» 1 db. tojás
» 4 ek. zsemlemorzsa
» 1,2 dl. húsalaplé, vagy leveskockából készült húsleves
» 20 dkg. sárgarépa ...

~
Hozzávalók:
2 db csirkemáj
2 db tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
10 evőkanál zsemlemorzsa
1 l húsleveskockából vagy Vegetából főzött lé
ízlés szerint: só, őrölt bors, olaj ...

~
Szeretem a ~ot. Ehhez képest eddig még sosem csináltam,valahogy féltem nekifogni.
Mi lesz,ha túl lágy, vagy ha túl kemény...
Hétvégén zöldséglevest főztem, és végre rászántam magam, hogy elkészítsem.

~ húsleveshez
A mostani hideg napokban igazán jólesett a nem éppen nyári ételnek számító húsleves.
Elsőre cérnametélttel ettük, de a nagymennyiségű maradék levébe ma ~okat főztem.

Bajor ~leves
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Hamis ~leves
Feltöltő: Vicuska1 Kategória: Levesek 0 385 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Egyszerű ~, levesbe
Hozzávalók 1 kis doboz (sertés)májkrém, 1 egész tojás, petrezselyem, 3 lapos kk liszt, 2 lapos kk zsemlemorzsa, 1 lapos kk búzadara, só ...

pirított májgombóc tojással, vadételek, leves, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek
Fűszernövény vásárlás
Vizinövény vásárlás ...

Koncentrált tyúkhúsleves házi ~cal
Tojásfehérjét felverünk és a darálóval ledarált húst, beletesszük és összekeverjük, ezután az egész csontos húsokat és a zöldségeket is beletesszük. Miután összekevertük egy edénybe tesszük, és alap lével felöntjük. Kevergetés mellett főzzük.

Így készül a tökéletes ~
Laktató levesbetét
A hétvégi húslevest feldobhatod egy kis ~cal. Nemcsak finom, elkészíteni is könnyű.

MÁJGOMBÓC
Leírás:
tengeri só, petrezselyem, feketebors
Használat:
~ készítéséhez.

~leves
Hozzávalók:30 dkg sertésmáj,1 db zsemle,2 db tojás,1 csomó leveszöldség,1 csomó petrezselyemzöld,2 evőkanál olaj,1 l víz, tej, só, bors, ételízesítő, pirospaprika, majoránna.
...

~ házilag levesbe
Hozzávalók:
6 dkg gyulai májas
4 dkg zsemlemorzsa
1 nagyobb tojás
reszelt vöröshagyma
bors
zöldség zöldje, vagy friss lestyán levél ( apróra vágva ) ...

Bajor ~ levesbetét
Hozzávalók:
30 dkg borjú vagy marhamáj, 10 dkg szalonna , 1 fej hagyma, 20 dkg zsemle, vaj, 3 tojás, 1/4 l tej, só, bors, szerecsendió, majoránna, petrezselyem, snidling, 1 e.kanál liszt , ...

Bajor ~
Hozzávalók: 30 dkg borjú vagy marhamáj, 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 20 dkg zsemle, vaj, 3 db tojás, 1/4 l tej, só, bors, szerecsendió, majoránna, petrezselyem, snidling, 1 evőkanál liszt.

~leves
Kókusztejes, narancsos leves vörös lencséből
Cukkinis sárgarépakrémleves ...

~ leves recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A zsemléket beáztatjuk, a hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A májat megtisztítjuk, leöblítjük és aprítógépbe tesszük, vagy késsel elkaparjuk. A kinyomkodott zsemlékhez hozz...

A ~hoz: 2 tojásfehérje, 3 db csirkemáj (vagy 1 májkonzerv), kb. 3-4 ek gríz, só, őrölt bors, petrezselyemzöld apróra vágva ...

" ~leves
Kis tálban a zsemlékre tejet öntünk és hagyjuk beszívni a tejet.Edényben vajon üvegesre pároljuk a hagymát.Botmixerrel pürésítsük a megtisztított,megmosott májat.Tálba öntjük a májpépet és ...
" Málnaturmix ...

Bajor ~
Majorannás, vörösboros libacomb
Tökmagos-burgonyás zsemlék
Mi a fene lehet az a rántás?

Olcsó ~leves
2 l vízben, feltesszük főni a megtisztított és felkarikázott répát, petrezselyem gyökeret, burgonyát. Hozzáadjuk a borsót, az apróra vágott...
4 személyre
50 perc
Részletek ...

Bajor ~
Hozzávalók 4 személyre: 2 zsemle, 1 dl tej, 1 tojás, 15 dkg marhamáj, 2 dkg füstölt szalonna, só, 1 mokkáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld.

Remegős ~ok
Reszelővel rakott krumpli
Ricset, avagy amikor a gabona elbújt - VKF XXXIII.

Először a ~ot készítjük el: a megmosott, lecsepegtetett májat megdaráljuk, hozzáadjuk a langyos vízben megáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét, a finomra vágott hagymát és petrezselymet, a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozzuk.

Általában ~-, vagy gulyáslevessel melengethetjük át belső szerveinket. A szervírozó edények mellett frissen sült péksütemény különlegességek csábítják tekintetünket.

Tyúkleves ~cal
Írta: nagyi
Hozzávalók: 20 deka marhacsont, 20 deka borjúcsont, 1 tyúk, 20 deka zöldség, 30 deka borjúmáj, 8 deka gomba, fűszer.

Ja igen, a ~ot is megeszik, esetleg még az Ember rántott májként, plusz sok sültkrumpli, majonéz/tartár.

Húsleves ~cal és grízgombóccal
A húslevessel szégyen szemre csaltam, de nagyon finom lett, és időt spóroltam meg, ugyanis kuktában főztem. A fehér és sárgarépát,a zelle...
Hagymás sajtleves Mankómódra ...

Tört máj-leves, kisütött tésztával - vagy ~z leves: utána tojásos gomba és tejfeles kárfiol. Pecsenye: pulyka sült töltött beggyel vörös káposzta-salátával és tört burgonyával köritve és kovászos ugorkával felszolgálva. Sült borju vesés, tüdős-rizskásával köritve és czéklával felszolgálva.

Levesek (burgonyaleves, gombaleves), főzelékek (burgonyafőzelék, babfőzelék), mártások, szószok, húsételek (tokány, erdélyi vadkacsa, tűzdelt fácán és fogoly, pácolt ürücomb) kitűnő fűszere, ízesítenek vele még hurkákat, pástétomokat, ~ot. Fűszerkeverékek, fűszerező szerek alkotója.

36C árnyékban, rendelünk egy-egy ~levest. Pincérünk (és később a tulajdonos is) nemes egyszerüséggel "2 májlé rendel) kifejezéssel tolmácsolta rendelésünket a szakácsnak. Nos, ... a kép tanusága szerint is májlét kaptunk.

Vékony metélt tésztával vagy ~cal tálaljuk.
Fácángulyás

Hozzávalók:
1 fácán, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem­gyökér, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 paradicsom meg zöldpaprika, 50 dkg burgonya, só, pirospaprika, őrölt bors, majoranna; csipetke.

Grízgaluska helyett tehetünk bele főtt rizst is, vagy például ~ot...
Ennél jobb ételt nem is készíthetünk egy kiadós favágás és hólapátolás után! A pompás sűrű csirkeraguleves, a hússal és zöldségekkel, a remek grízgaluskával, igazi lélek és test melengető fogás.

Gyors grízgombóc, vagy ~ leves
Emeletes hús
Grillezett zöldségek camembert sajttal
Édes puliszka
Gyors tonhalas spagetti
Burgonyasaláta háziasan
Bortésztába burkolt szilva ...

VASÁRNAP: Pulykaaprólék leves ~cal, sonkás pulykamell almapürével. pirított burgonyával, nagymama diós tortája
SZOMBAT: (vacsora): Sonkával töltött cékla, májas karaj burgonyapürével és téli vegyes salátával, banán-csemege ...

Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, ~ok
Metélőhagyma: burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek
Mustármag: pácok, mártások majonézek, uborka és paprika eltevésénél ...

Majoránna: levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, ~, májas hurka.
Metélőhagyma: burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások.

A leves mellé főzhetünk ki tésztát, ~ot vagy daragaluskát, amelyet külön tálban tálalunk fel. Tálaláskor szedjük ki külön egy tálba a zöldségeket és külön a húst.

Vagy ~cal és barna gombamártással (vadász módra). Szárnyasból készült galuskákkal és gombával (csirke módra). Olajbogyóval, kapri bogyóval, gombával, petrezselyemmel (bankár módra). Paradicsommal (portugál módra). Tárkonyosan.

Közben elkészítjük a ~ot.
A májat az erektől megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát forró zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet. Levesszük a tűzről, amikor kihűlt, hozzáadjuk a májhoz.

Címkék: bajor óriásgombóc, ebéd, leves, ~, paella, sült tyúk, tanyasi tyúk, tyúkhúsleves, vasárnapi ebéd, vasárnapi ételek, zöldséges papella
67 megjegyzés: ...

Hű de nagyon szeretem én is, házi baracklekvárral az igazi. Készítek is gyorsan egy adagot ~ leves mellé.
VálaszTörlés
De jó! :) Szeretem az ilyen egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket, viszem is tovább a receptet! :) ...

A magyar konyha is előszeretettel gurít pár grízgombócot, ~ot, maceszgombócot a levesbe. A Távol-Keleten pedig halból készült golyóbisokkal tálalják a szürcsölni valót, de ugyanezeket a gömböcöket, kicsit nagyobb kiadásban előételként is eszik.

Tetszik, én is nagyon szeretem a májat, de tényleg az a darálás:) Elkapargatnám inkább deszkán, ahogy a ~ leveshez:))
VálaszTörlés
Nagyon jó ötlet,ráadásul szerintem olyan sokadikai kaja:-))Finomnak látszik!:-)) ...

Még egy klasszikus recept, szintén könnyen beton állagúra készíthető, de ezt Felhőlány sikeresen megoldotta, a Tyúkhúsleves ~cal leírásából kiderül, hogy a "hazai" alapanyagokból mit lehet készíteni, és mi a titka a tökéletes gombócnak.

Majoránna: erősen aromás, kellemes illatú, keskernyés ízű. Használják savanyú burgonyaleves, gombaleves, burgonyafőzelék, babfőzelék, mártások, húsételek, ~ ízesítésére. Jól fűszerezi a grillcsirke húsát és az alufóliában sült húsokat. Előnyös a bárány-, birka- és ürühús elkészítésénél.

Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (~, pástétomok, kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére.

Feltöltő Brenda, on 2012. április 23. hétfő
Én is nagyon szeretem! Cérnametélt, grízgaluska, ~...:) ...

Olyan egyszerű, csak beleöntöm a forró vízbe és már ehetem is. Manapság már sokféle zacskós leves van, de mindig visszatérek ehhez. A ~os például egyáltalán nem tetszik. Kicsik benne a gombócok, nem is hasonlítanak arra, amit még anyám csinált.

Hozzávalók: 1 fácán, 1 csomó leveszöldség, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 4-5 szem bors, szerecsendió, metélt tészta vagy ~ ...

A főzés befejezése előtt 15-20 perccel a gombát és a borsót beletesszük. Ha a leves elkészült, megízleljük, és ha kell, utána fűszerezhetünk. A levest leszűrjük, és ~ot főzünk bele. A főtt húshoz gesztenyemártást vagy almamártást adunk.

Az ünnepi ebédre tálalt bárányt, különféle fogások vezethetik be és követhetik. Előételként adható az előző estéről maradt hideg füstölt sonka, a húsleves ~cal vagy egy erdélyi kapros töltött káposzta.

Hozzáadjuk a húst és együtt még egy ideig pároljuk. E ragunak
pirosbarna színével, pikás savanyúságával kell kitűnnie, sem sűrűnek,
sem ritkának, sem zsírosnak nem szabad lennie. A szokásos módon
készült sonka vagy ~cal tálaljuk.

A leves fűszerezéséhez használhatunk reszelt szerecsendiót, reszelt gyömbérgyökeret, sáfrányos szeklicét is. A levesbetét is lehet többféle: ~, daragaluska, tüdőtáska, csigatészta, eperlevél.

Fontos, ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest, akkor a betéteket külön főzzük ki! Tetszés szerinti levesbetét, például eperlevél, lúdgégetészta, söberli, ha nagyon telt levest szeretjük, akkor apró krumpligombóc, ~, húsgombóc is illik hozzá.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Leves, Tojás, Gombóc, Hagyma, Zöldség?

◄ Májgaluska   Májgombócleves ►
 
RSS Mobile