Kezdőlap (Lilakáposzta)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lilakáposzta

Gasztronómia  Lilahagyma  Lili-kifli

Lilakáposzta saláta rukkolával és almával
Hálás lehetek Jamie Olivernek, mert neki köszönhetem, hogy megtanultam salátákat készíteni. Jobban mondva, hogy önbizalomra tettem szert salátakészítés terén. Mióta olvastam a Ministry of Food című könyvét, szinte bármiből tudok salátát készíteni.


Lilakáposzta-saláta sült hússal
A hangsúly ez esetben a káposztán van! Volt a hűtőben egy kis fej káposztám,amit már egy ideje tologattam jobbról balra. Vasárnap aztán úgy gondoltam,hogy már tényleg ideje lenne belőle valamit készíteni.

Almás lilakáposzta, ahogy én szeretem
A káposzta és a liba-, kacsasültek jóbarátok. Télen pedig nagyon jó köret a káposzta. Ezen nincs is mit ragozni. Azonban az elkészítési módot lehet cifrázni olykor, nehogy ráunjunk a káposztára. Pláne, ha nem igényel különösebb erőfeszítést, pluszmunkát.

- Almás lilakáposzta
Egy fél fej (kisebb) lilakáposztát vékonyra felszeleteltem, mellé egy fej vöröshagymát is. Kevés vajon megfonnyasztottam a hagymát, hozzátettem a káposztát, átforgattam, majd felöntöttem egy narancs frissen facsart rostos levével.

A párolt lilakáposzta nagyon egyszerűen elkészíthető étel, szerintem ugyanaz érvényes rá, mint a többi egyszerű ételre, hogy kiválóságát a minőségi alapanyagok és a megfelelő elkészítési mód adja.

Vörösboros ~ leves almachips-szel
Vizuális alkat vagyok. Ha olvasok és utána vissza kell keresnem valamit a könyvben, tudom, hogy a keresett rész a bal vagy a jobb oldalon és az adott oldal melyik részén volt.

Birsalmás ~
A legjobban némi sült kacsához, libacombhoz passzolt volna, de mi egyszerű sült csirkéhez ettük. Hatalmas adag lett, 4 felnőtt és 4 gyerek evett belőle.

Paradicsomos ~
Még a gyros miatt volt itthon egy kisebb hadseregnek elég ~. Hiába ettünk kétszer is gíroszt, rengeteg maradt. Kidobni nem akartam, libacomb meg nem volt itthon, hogy mellé pároljam, ellenben én nagyon szeretem a paradicsomos káposztát.

Vegán majonézes ~-saláta
Ismét egy saláta, a hideg tavaszi napokra :-( Az alábbi majonéz remek pótlása a valódi majonéznek, és nincsen benne szója! :-)
Hozzávalók: ...

~ cseh módra
Ĺ vejk, a derék katona a Vegeta-konyha csapatát is elbűvölte. A prágai 'U Kalicha' vendéglő a mai napig Jaroslav Hašek regényének korszakát idézi. A csapat tele gasztronómiai élményekkel és ezzel a hagyományos cseh recepttel tért haza.

~ krémleves édesburgonyával
Ez sem más, mint egy maradékhasznosítási ötletből született étel, ami annyira jól sikerült, hogy azonnal felvételt nyert az állandó repertoárba. Az alaprecept a már sokadszorra készített, kedvenc párolt káposzta köret.

Párolt ~
Hozzávalók: 1 fej lila káposzta 1 kis fej hagyma 2-3 alma 3 evőkanálolaj só köménymag 1 evőkanál ecet,ha épp nincs citromlé is jó cukor ...

Töltött ~
Hozzávalók: 1 fej lila káposzta, 1 liter paradicsomlé, 20 dekagramm főtt rizs, 55 dekagramm darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor bazsalikom, cukor, só, bors.

Párolt ~ aszalt szilvával
Egy pici változtatás a hagyományos párolt lila káposzta elkészítésében és egy édeskésen pikáns, különleges körettel gazdagodhat otthoni étlapunk.
Soproni babnudli ...

Párolt ~ (libacomb köret)
Nem voltunk egymással jó viszonyba, de ha muszáj volt megettem. Viszont itt volt ez a gyönyörűséges libacomb meg a férjem, aki szereti a párolt káposztát, így nem volt kérdés, hogy elkészítem életemben először.

~
fokhagymás joghurt
A felkockázott csirkemellett megszórtam a fűszerekkel, majd olajjal leöntöttem, és jól összekevertem, hogy mindenhol érje a húst. Hűtőben 2 órát pácoltam, majd serpenyőben kisütöttem, és már lehetett is a pitába tölteni.

~
A fejeskáposztát május végétől októberig szabadföldi termesztésből fogyasztjuk, az év többi hónapjában tárolásból származik. Kora tavasszal kis területen hajtatják fólia alatt.
A szorosan zárt leveleket, a fejet fogyasztjuk.
A fejeskáposztát leggyakrabban...

A ~ őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök, csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.

30 dkg ~ vékonyan szeletelve
3 sárgarépa reszelve
2 jonatán alma kis kockákra vágva
1 csomó retek szeletelve
2 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál pirított napraforgómag
1 evőkanál pirított tökmag
1 marék friss petrezselyem finomra vágva ...

fél fej ~
egy narancs
néhány ráncos alma
fél fej hagyma megpucolva
negyed doboz tejföl
csirkemell (mélyhűtőből)
olívás ciabatta (mélyhűtőből) ...

Majonézes ~
A káposztát apróra vágjuk, vagy nagyobb csíkokként lereszeljük. A joghurtból, cukor, só, majonéz, esetleg vöröshagyma hozzáadásával, összekeverjük...
4 személyre
10 perc
Részletek ...

Vörösboros ~
Birsalmás töltött kacsamell
Kiváló ünnepi fogás a birsalmával töltött kacsamell lila káposztával.

1 kisebb fej ~ (kb. 80 dkg), 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál vörösborecet, 2 közepes fej lilahagyma, 2 db savanykásabb alma, 3 evőkanál barnacukor, só, frissen őrölt feketebors, 2 evőkanál ribizlidzsem, 4-5 szegfűszeg, olaj ...

1 közepes fej ~
1 evőkanálnyi ecet
4-5 evőkanál kristálycukor
só, frissen őrölt bors
olaj ...

250 g reszelt ~
4 közepesen vastag lila újhagyma (vagy 1 fej lilahagyma)
2 paradicsom ...

Itt olvashatod a ~-fagylalt receptjét - nekem nem állt össze, hanem sajnos kicsapódott... :(
Válasz erre
beatbull, köszi :)azért a ~fagyi elég bizarrul hangzik.. :) ...

Hozzávalók: 1 fej ~,köménymag,só,bors,tárkony, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál liszt,1 kiskanál pirospaprika,2 üveg paradicsompüré,4 evőkanál cukor,olaj.

A körethez: 1,5kg ~, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl ecet, 5 dkg cukor, só, köménymag, rosé borA megtisztított, megmosott vadkacsákat sózzuk,...
tovább
Póréhagyma mentás citrommártásban ...

Almás-mézes párolt ~
Káposztás szarvashús a poncihterek kedvére
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

4 darab alma
40 dkg ~ (128 kalória)
1 csipet só (0 kalória)
1 evőkanál cukor (27 kalória)
1 evőkanál borecet
1 fej lilahagyma ...

Almás-mézes párolt ~
Aloo Ghobi: krumpli és karfiol, ahogy nem szoktuk (indiai recept)
Árpavagdalt
Babpogácsa
Bolgár sajtos zöldségtál
Dahl (tradicionális indiai étel)
Dal Bhat: lencse főtt rizzsel (nepáli recept)
Falafel (csicseriborsó-fasírt)
Fűszeres párolt kukorica ...

4 db kacsamell (1 kg), grillfuszerkeverék A párolt káposztához: 1 kg ~, 150 g cukor, só, őrölt bors, 3 babérlevél, 0,5 dl ecet, 1 dl vörösbor, étolaj

A burgonyalángoshoz: ...

Sült oldalas, hagymás tört krumpli és almás párolt ~. Ennél istenibb ünnepi vacsorát elképzelni sem tudok.
A hal nálunk valamiért nem dívik karácsonykor - nem tudom miért. Én szeretem pedig.
Szoktam is készíteni, de kettőnknek.

Almás párolt káposzta Hozzávalók: 1 fej ~ 1 db vöröshagyma 2-3 db alma 1,5 dl édes vörösborkristálycukor babérlevél köménymag olívaolaj Elkészítés: A káposztát vékonyra felszeleteljük, az almákat lereszeljük, és egy kicsit...

*Uborkás-kolbászos burgonyasaláta *Zöldfűszeres burgonyasaláta *Gyümölcssaláta *Almás-~saláta *Zelleres almasaláta *Fokhagymás céklasaláta *Hagymás burgonyasaláta *Rukkolás mozarella saláta *Sonkás-tojásos saláta *Franciasaláta *Mozarella sajt paradicsommal ...

Egy előző ebédről bőven maradt párolt ~, nagyon szeretjük, de nem volt semmi, amihez megegyük, ezért a következőt alkottam: a fagyasztóban találtam két nagy, vastag szelet tarját, kiolvasztottam és bepácoltam a "Lili féle" keverékkel: három kanál olaj, só, bors, zúzott fokhagyma, ...

Hozzávalók: 1nagy fej ~. 1 nagy fel édesképoszta, 1 hagyma , borsmajoranna ,2kk fokhagyma por, 1kk piros paprikacsirke pác pici , 40-45dkg csikokra vágott csirkemell, esetleg egyben a csirke combról leszeded, Kb_20dkg rizs .1-1 paradicsom paprika .

Gyakran főzök káposztalevest, a lila képoszta a téli natúr salátám egyik alapja, de ez a lilalé valami csoda:) Pont itt van 1/2 fej ~, annyira beleszerettem a leves színébe, hogy nem az olasz fokhagymalevest főzöm meg, hanem a "lilalét".

Majonézes édeskömény-~-sárgarépa salátával tálaltam második fogásként, de előételként vagy svédasztalos bulira is kiváló....mondjuk Szilveszterre...?
Bejegyezte: Gabah dátum: 09:18 Nessun commento: A bejegyzésre mutató linkek
Édeskömény krémleves gorgonzolával ...

A pontos számot kíméletből inkább nem árulom el, és ha minden ötlet elhagy, akkor birsalmás ~ lesz, legfeljebb előzetes Márton-napot tartunk.

1 fej hagyma
1 zöldpaprika
15 dkg ~
4db paradicsom
rukkola ízlés szerint
Lasagnelap
3dl paradicsomszósz (lehetőleg házi, ha nincs, akkor bolti is jó)
1 tv paprika
8 szem olivabogyó
reszelt sajt (mennyiség/minőség igény szerint) ...

...ez más káposzta?!
Narancsos-almás ~
Gyömbéres ~ saláta
Lilakáposztás pogácsa diós bundában
Almás párolt ~ ...

Nagyon tetszik a sült ~ ötlete, valamint, hogy a combokból kisült zsiradékkal keverted össze a káposztát! Gyönyörű lett a comb, és a képek is szépek! ;) ...

» 2 db savanykás alma
» 75 dkg ~
» 1/2 tk őrölt szegfűszeg
» 1/2 tk őrölt fahéj
» 5 dkg mazsola
» 1 evőkanál cukor
» 1 evőkanál vörösborecet
» 1 teáskanál só
» 1/2 teéskanál bors
" ...

A paradicsomokat felkockázom, az uborkát szintén, az újhagymát belekarikázom, most egy kis fej ~ felét is beleszeltem a salátába, kevés citromlével meglocsoltam, pici szójaolajjal is, sóztam és durvára őrölt szinesborsot is raktam hozzá. Majd jól összekevertem.

4 evőkanál szűz olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma vékony csíkokra vágva
3 evőkanál méz
20 dkg ~ vékony csíkokra vágva
20 dkg fejes káposzta vékony csíkokra vágva
1 dl almalé

szerecsendió
kukoricakeményítő ízlés szerint
65 dkg (4 szelet) bőrös fogas ...

50 dkg lazacfilé, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 10 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors; a zöldségropogóshoz: 40 dkg nagyon vékonyra vágott káposzta, ~ és sárgarépa vegyesen, 10 dkg reszelt parmezán, 1 tojás, só, bors, kakukkfű, pici olívaolaj; ...

Hozzávalók:
4 személyre:
1000 g fejes- vagy ~, só, fehérborecet, (a lilához vörösborecet), 5 ek. olívíolaj, őröltkömény, 1 ek. porcukor
300 g szőlő.

Kezdőlap / köret / mellévaló / Párolt ~
Párolt ~
Megosztás ...

Kelt köttes pogácsa (házias ételek)
Tejfölös ~ saláta (házias ételek)
Rizsfelfújt II. (klasszikus ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Ezt a lila színnel kapcsolatos problémát lila répánál is tapasztaltam - idővel barnul... ~ viszont nem. Talán a hozzáadott bor ill. ecet sava stabilizálja? Esetleg egy kis fehér vagy vörösbor (ill. pár csepp ecet) segítene a lila krumpliból készült hab elszíneződésén?

Áfonyás krémleves
30 perces csirkepörkölt
Almás párolt ~
Alföldi tészta
30 perces sült lazac
A tenger gyöngéd érintése saláta
Tiramisu ...

Hozzávalók: 6 darab kacsamell, 60 deka kifliburgonya, 2 szál friss rozmaring, 1 deci olaj, só, bors. A párolt káposztához: 1 közepes ~, 1 nagy hagyma, 5 deka kristálycukor, 1 deci 10 százalékos ecet, 3 deci víz, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, só, olaj, 1 darab szép birsalma.

Címkék: alma, borecet, fahéj, karácsonyra, libamáj, lilahagyma, ~, mazsola, szegfűszeg, tokaji, vaj, vörösbor
Miért kezdtem blogot írni? - A századik bejegyzés ...

Az extra garnírung hozzávalói. ~, áfonya vagy bodza lekvár, cukor, só, vörösbor ecet ...

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott bőrös malaccomb, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 dl sör; a pezsgős káposztához: 70 dkg ~, 5 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, ...

Ezek voltak azok az ételek, amiket én kóstoltam. Ezenkívül még kismillió jobbnál jobb hagyományos ételük van. Ilyen péládul az almás párolt ~, a hagymás pite, az elzászi nudli (Spaetzle), az elzászi fehér spárga, elzászi saláta és még sorolhatnám.

VITAMINSALÁTA 07.
Elkészítése: Finomra vágott sárgarépa, fekete retek, uborka, párolt kukorica, ~ reszelve, kemény tojás karikázva és olajos bármiféle dresszinggel leöntve.

Vajon megpirítjuk az őrölt fehérborsot, póréhagymát teszünk hozzá, és krémsajttal felengedjük. Tormával, tejszínnel - az alaplével beállítva a sűrűségét - kiforraljuk. ~ talapzaton tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk! ...

Almás párolt ~ is készült - már csak át kell forrósítani.
A szaftos zsir is remek lett!!
Én friss kakukkfű és rozmaring, valamint morzsolt majoranna, bors és só keverékét használtam a füszerezéshez.
Remélem eláll egy darabig.

Áfonyás tortácska
Málnás-vaníliás csigák
Körtés-hagymás kardamomos relish
Rozmaringos-chilis rakott zeller
Fügés-fetás kosár
Dupla mogyorós fügetorta
Süldőcsászár-tekercs
Túrós százszorszépek
Almás-szegfűborsos párolt ~ ...

(de kerülhet bele pulyka- vagy borjúhús is), 1 evőkanál citromlé, 1 nagyobb paradicsom, 10 dkg zöld saláta, 1/2 fej lilahagyma, 3-4 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, só, bors - de ezeken kívül tulajdonképpen bármi belekerülhet, amit szívesen ennél: reszelt ~, ...

Milánói makaróni - ahogyan én készítem
Kakaós kocka
Raffaello házilag
Knédli ( igazi cseh recept ahogy én készítem )
Majonézes kapros ráksaláta
Csokikrémmel tőltött fahéjas rumos golyók
Karamellkúp ( díszítéshez )
Párolt ~ II.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Saláta, Leves, Kenyér, Tojás, Csirke?

◄ Lilahagyma   Lili-kifli ►
 
RSS Mobile