Kezdőlap (Licsi)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Licsi


 

Licsi

Gasztronómia  Libazsír  Likőrös

Blog Archives for tag licsi
Ázsiai krémes
Az egész Mautner Zsófi és a NolTv csapatának krémes kóstolójával kezdődött. A gasztronómia királynője és csapata krémes körútjával rabul ejtett, a. Continue reading » ...


Licsi
A Kínában őshonos licsi (lichi, litchi, lychee) 1782-ben volt először bemutatva a Nyugatnak, egy francia természettudós és felfedező által (Pierre Sonnerat), aki leírta és elnevezte (Litchi chinensis).

A licsit, ezt a különleges, egzotikus gyümölcsöt szeretném megismertetni az olvasókkal. A szappanfélék (Sapindaceae) családjába tartozik, licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is nevezik. Több fajtája létezik.

Licsi puding:
Hozzávalók:
babapiskóta
0,5 liter hámozott, szeletelt licsi, amit éjjelre brandybe áztattunk
3 dl tejszínhab ...

A LICSISZILVA vagy KÍNAI IKERSZILVA, a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozó, Kína déli területein őshonos, szép formájú, lombos örökzöld fa; gyümölcséért termesztik.

A licsi (litchi) Kínában őshonos, de termesztik Thaiföld északi részén, Laoszban, Kambodzsában, Vietnámban, Bangladeshben, Pakisztánban, Indiában, és Japán déli részén.

A licsit hámozzuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magjait. Konyhapapíron csepegtessük le a licsifeleket.

Mangósaláta licsivel
Hozzávalók:
4 személyre:
2 kisebb érett mangó (egyenként kb. 250 g), 1 karambola (csillaggyümölcs), 150 g friss vagy 1 kisebb doboz konzerv licsi (425 ml), 2 limett, 2 ek.

Pucoljuk meg a licsiket, vegyük ki a magokat és pürésítsük, adjuk hozzá a szirupot, a rózsavizet, vanliát és forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Tegyük 3 órára a fagyasztóba és keverjük át minden órában.

Licsi vagy licsiszilva
A licsi Kínából származik, ahol nemcsak a gasztronómiában, de egész kultúrájukban is nagyra becsülik ezt a savanykás-édes, aromájában a muskotályos szőlőhöz hasonlítható, külsőleg a szamócára emlékeztető gyümölcsöt.

licsi
Dél-Kínában őshonos gyümölcs. Egy 3-5 centi átmérőjű golyó, melynek durva felületű héja ragyogó vörös, húsa fehér, selymes, édes. Nyersen, gyümölcssaláták részeként, desszertként fogyasztják.
lime, limetta
Zöldcitrom ...

Áfonyás licsihab
Hozzávalók:
30 dkg görögdinnyebél, 1 nektarin, 1 doboz licsibefőtt (kb. 50 dkg), 3 dl tejszín, 1 evőkanál méz, 1 dl tej, 6 dkg cukor, 1 csomag (10 g) zselatin, 5 dkg áfonya, 5 dkg tortadara ...

(Licsi) ázsiai gyümölcs.
(lájt) Angolul könnyűt jelent. Az élelmiszeripar azon termékek jelölésére használja, amelyeknek energiatartalmát (zsír-, cukor-) valamilyen módon csökkentette. Pl: margarinok, tejtermékek, üdítő italok.

A licsi-t szűrjük le, a levét tegyük félre, Keverjük össze a vizet, a cukrot és a kompót-levet egy közepes lábasban. Lassú tűzön melegítsük addig, amíg a cukor elolvad.

Áfonyás licsihab
Szőlős túrógombóc bormártással (Túrógombóc 6.)
Meggyes süti ...

Öntsük le a licsiről a levét és tegyük félre. A gyümölcsöket vágjuk félbe, s tegyük bele egy tálba, majd öntsük rá a gyümölcslét, a portóit, a cherryt, a rumot és a fehérbort. Lefedve kb. két órán át hagyjuk állni a hűtőben, de néha keverjük meg.

gyümölcsök: licsi, kivi, banán, eper, karambola, füge, szőlő, mangó, papaya, alma, körte,
250 g
zsírszegény túró ...

1 doboz (580 ml) licsi szirupban
1 doboz (425 ml) szeletelt, cukrozott mangó
1 ek citromlé ...

Időszámításunk előtt 200-ban emlékeztek meg arról, hogy Kao Tsu kínai császár szárított licsigyü-mölcsöket kapott. 60 évvel később az új császár, Wu Ti már nagy gondot fordított a hasznos növény telepítésére.

kókusz (5) kókusztej (8) kölespehely (1) könyvajánló (4) köret (31) körkérdés (6) körte (13) köröm (3) languszta (1) lazac (15) lekvár (60) lencse (9) lenmag (6) leveles tészta (43) levendula (3) leves (80) levesbetét (1) liba (5) libamáj (1) licsi ...

illatú jackfruit (a világ legnagyobb gyümölcse, egy-egy példánya 40 kilót is nyomhat), a főzőbanán, a mangosztán, a rambután, a tamarind, a physalis (egyik fajtája a földicseresznye), a kaktuszfüge, a sárkánygyümölcs, a chirimoya, a manióka, a licsi ...

De minek kellett volna nekem Balaton, ha egyszer a Palicsi-tó partján nőttem fel, süttettem nyaranta a hasam és ugrottam fejest, hasat és hátast is.

A licsit megpucoljuk és a húsát - akár egyben - hozzáadjuk a gyümölcssalátához, majd megszórjuk a felaprított mentával. Ezután elkészítjük az öntetet.

A mojitónak tucatnyi verziója ismert: Mexikóban például tequilával készítik, Görögországban Metaxával, Koreában licsivel. Az alkoholmentes változat neve Virgin mojito, vagy sokkal szellemesebben: Nojito.

gyümölcsök, például savanyú narancs, alma, körte, őszibarack, banán, mandarin, szőlő (mag nélkül), cseresznye, licsi, mangó, papája, füge, szilva és eper,
citromlé,
A csokoládéhoz:
225 g jó minőségű keserű csokoládé darabokra törve,
2 ek.

ízlés szerint datolya szilva, kaki szilva, vagy licsi
2 szelet ananász
őszibarack ízesítésű vodka
tejszín
gránát alma ...

Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk.
Citromfagylalt-kehely ...

Elkészítés
1. A felkockázott ananászt, papayát, mangót és kivit, a felkarikázott csillaggyümölcsöt és a licsit egy salátástálba tesszük, megszórjuk a cukorral, majd hozzáöntjük a bort és a rumot.

Mogyorós-mézes csípős csirkemell rizzsel (egzotikus ételek)
Nyárson sült halas-rákos falatok (egzotikus ételek)
Áfonyás licsihab (egzotikus ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Olajosan sűrű, de színe szinte teljesen áttetsző halványsárga. Illata hízelgően kedves, árad belőle a hárs, a méz és a parfüm. Kis szellőztetés után előjönnek a kevésbé domináns illatok, megjelenik a narancsvirág, a körte, a mangó, a licsi, ...

Van cseresznye, sárgabarack, szilva, dinnye, körte, datolya, füge, kókuszdió és kapható hatalmasra növő Jack-Fruit azaz Jancsi-gyümölcs, guava, papaja, jujube, csiku, licsi, gránátalma satöbbi A piacokon többnyire tucatszámra adják a narancsot, ...

Illatában in-tenzív rózsa és szőlőillat, valamint sárgabarack fedezhető fel. Savai- Somlón termettek kivételével-inkább lágyak. Bora szárazon vagy félszárazon szebb. Ízében van fahéjra és licsire emlékeztető vonás is. Sok borvidékünkön termesztik.

Füsttel, illetve mesterséges aromákkal történő illatosítás-ízesítés történik.Ha a virágaroma túl erőteljes így a főzet kesernyés ,kellemetlen ízű lehet.Fontos az egyensúly a virág és a tea mennyiségében.Használják a lótuszt,a licsit és a rózsát is.

Lásd még: Lásd még: Leves, Citrom, Kenyér, Desszert, Lekvár

Gasztronómia  Libazsír  Likőrös

 
RSS Mobile