Kezdőlap (Lágytojás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Lágytojás


 

Lágytojás

Gasztronómia  Lágy tojás  Lajcsi szelet

Ha nincs tojástartó állványunk, tegyük a kész lágytojást a hegyesebbik végével fölfelé egy kis pálinkás pohárba, és éles késsel ütögessük meg körbe-körbe, hogy berepedjen a héja kupola alakban.


A probléma a lágytojás készítésével az, hogy főzés közben nem tudunk belelátni a tojásba, így sokszor csak az isteni gondviselésen múlik, hogy jól sikerül-e. Itt a megoldás.

Reggelire - szarvasgombás lágytojás vajjal
Hasonló receptem már volt fent régen, de ez most egy kissé más formában készült, így gondoltam nem árt az ismétlés.

Tavaszi sóska leves lágytojással
Isteni a friss, gyenge korai sóska, elsőként jelenik meg a tavaszi piacon. A hosszú tél után az ember már nagyon vágyik a zöldekre. Leves, mártás, saláta egyaránt készíthető belőle.

A lágytojást egyébként is szeretjük, de a feltörése, fogyasztása sokkal macerásabb, ráadásul a megfelelő állagot is könnyebb így eltalálni.

A lágytojás, töltött tojás, buggyantott tojás elkészítési módjai ehhez hasonló változatosságot mutatnak, úgyhogy valószínűleg visszatérek még ehhez a témához. Zárásként A Hét szakácskönyve c.

A feleség lágytojást készít a konyhában reggelire. Belép a férje. A nő így szól:
- Szeretkezzünk, de most ebben a pillanatban!
A férjnek felvillan a tekintete, hogy végre jól indul a napja.

Húsvéti csoki lágytojás
Instant kakaó házilag - last minute ajándék
Joghurtos eperfagylalt ...

Amuse bouche: lágytojás krém virágszirommal és rozsos mártogatóssal
Tonhal almás karfiolkrémmel, citromos vinagrettel, rukkolával díszítve
Gargouillou, 70! féle növény, virág, szósz a tányéron: ...

Grillezett spárga lágytojással
3 Főtt tojás gombácskák
Mutatós és egészséges főétel, amellyel minden gyereknek meg lehet hozni a kedvét az evéshez! ...

Volt lágytojás, 5-6 féle felvágott, ugyanennyiféle sajt, többféle joghurt, dobozos is, és nagy üvegtálakban is.

Rendkívül egészséges, ugyanolyan, mint a lágytojás, de mégis különlegesebb formában. Nem kell zsiradék hozzá, így nagyon jó kis fogyókúrás étel. (Posírozott tojásként és bevert tojásként is ismert) ...

Ha valaki megkérdezné tőlem, mi az ideális reggeli, akkor rögtön tudnám a választ, egy percig sem gondolkodnék: aranyszínű, forró, vajas pirítós 4 perces lágytojással (ami nincs kihűlve).

Meg a lágytojást.
No de mi a különbség a rántotta, a habart tojás, az omlett és a tojáslepény között?
A habart tojásba kerül vaj és tejszín.

A lágytojást addig főzzük,amíg a sárgája össze nem sűrűsödik.Ne használjunk nyers tojást majonéz vagy fagylalt készítéséhez.A tojást maximum három hétig saját kartondobozban a hűtőszekrény hideg belső részében tartsuk(ne az ajtóban).

Nagyon szeretem a tojást minden formájában, legyen keményre főtt vagy lágy (hmmm, jó kis háromperces lágytojás, friss kenyérrel tunkolni), buggyantott, rántotta, tükör- vagy sült tojás.

Egy álmos reggelen belerohantam Nigella Lawson műsorába, ahol éppen lágytojást főzött. Bevallom, még sosem készítettem el semmit sem tőle, sőt nem is állt szándékomban, de akkor jött a csokoládés granola! ...

Holnap reggelire lágytojás lesz pirítóssal, és hangulatától függ, milyen folyadékot kér mellé. Lehet az tej, kakaó, tea. Ki tudja azt előre nála? Ebédre vadas lesz, azt már eldöntöttem, mert készek a gombócaim is, csak ki kell főznöm majd.

Elkészítés: 4 percesre főzzük a lágytojást, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkolaleveleket - igazsá...
Belépés
Kiemelt receptjeink ...

Az apró gyümölcsöket (szőlő, ribizli, maradék eper) egy-egy kávéscsészébe vagy lágytojástartóba tesszük, felöntjük a gyümölcszselével, és hűtőszekrénybe helyezzük kb. egy órára.

Zöldbab szardellás öntettel, lágytojással
50 dkg ceruzabab
2 tojás
fél citrom leve
1 kávéskanál szardellapaszta vagy 1 szardella
1 kávéskanál mustár
1 kis gerezd fokhagyma
olívaolaj
parmezánforgácsok ...

Reggeli: Két szelet kétszersült vajjal és egy lágytojással, egy csésze kávé tej és cukor nélkül.
Ebéd: Egy párolt csirkecomb barna rizzsel, egy alma.
Vacsora: Egy szelet graham kenyér párolt hallal és 10 dkg sovány túróval, két alma.

Ilyen ételek például a lágytojás, a tiramisu, fagyi vagy a majonéz.
Kevesen tudják, hogy a szalmonella baktériumokat otthon is elpusztíthatjuk hőkezeléssel, anélkül, hogy a tojás állaga, felhasználhatósága megváltozna, viszonylag egyszerű módon.

Tálaláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 5 salotthagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 lágytojás, koriander vagy petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros csili, 2 evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors ...

Hogyan akadályozhatjuk meg a tojás főzése közben a héj kirepedését?
A lágytojás főzés közben kevésbé reped meg, ha egy kávéskanál sót és ecetet teszünk a főzővízhez.
Kapcsolódó receptek
Mazsolafánk eperöntettel ...

Amilyen a tojásod, olyan vagy te! Lágytojás teszt bolondoknak!
Ajánlott lapok:
mrita.blog.kulinarisvilag.hu ...

Imádom, bár itthon én is szörnyű névtiprókkal találkoztam csak. A tojást én is az öntetbe teszem lágytojásként. De a te verziód se lenne ellenemre. Nagyon guszta. :)
Megjegyzés küldése
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal ...

A tojással utána tetszés szerint játszhatunk: lágytojás, keménytojás, tükörtojás, vagy akár ételbe is keverhető, stb.

CÍMKÉK: tojás tojásos recept tojás recept keménytojás lágytojás tippek gyors tippek hasznos tippek ...

A víznek lassan kell forrni, a tojásoknak nem szabad megkeményedni, hanem lágytojásszerűen puhák kell hogy maradjanak, óvatosan, szűrőkanállal kiszedjük, hogy ne törjenek össze, és tiszta, bő hideg vízbe tesszük át őket.

Szeretem a tojás, és a tojásos ételeket. Régebben ha Anyuék lágytojást főztek, mindig így készítették.
Pár szó a tojásfőzésről: ...

A rántotta, tökörtojás, lágytojás csak nagyon ritkán esik jól. Viszont ez is fehérje - vagyis olyan összetett anyag, aminek emésztésére a szervezetnek sok energiát kell fordítania, ezért nem hiszem, hogy gyakran kellene ennünk belőle.

A gyengén sózott, ecetes vizet felforraljuk, és ebbe ütjük bele az egész tojást. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg fel nem buggyan. Ekkor levesszük a tűzről, és addig hagyjuk a lében, amíg lágytojás-szerű nem lesz.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Leves, Zöldség, Paradicsom, Citrom

Gasztronómia  Lágy tojás  Lajcsi szelet

 
RSS Mobile