Kezdőlap (Lágytojás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lágytojás

Gasztronómia  Lágy tojás  Lajcsi szelet

Ha nincs tojástartó állványunk, tegyük a kész lágytojást a hegyesebbik végével fölfelé egy kis pálinkás pohárba, és éles késsel ütögessük meg körbe-körbe, hogy berepedjen a héja kupola alakban. Ha ez megvan, óvatosan leemeljük-lebontjuk a héját, és a késsel levágjuk a tetejét.


A probléma a lágytojás készítésével az, hogy főzés közben nem tudunk belelátni a tojásba, így sokszor csak az isteni gondviselésen múlik, hogy jól sikerül-e. Itt a megoldás.

Feltesszük a lágytojást is főni, aminek öt perc kell.
A lila hagymát felszeleteljük és a porcukorral, sóval és egy kevés fehérborecettel pácoljuk.
Elkészítjük a vinaigrette öntetet: 2 evőkanál ecethez adun egy kevés sót, 1-1 teáskanál dijoni mustárt és mézet.

Reggelire - szarvasgombás lágytojás vajjal
Hasonló receptem már volt fent régen, de ez most egy kissé más formában készült, így gondoltam nem árt az ismétlés.

Tavaszi sóska leves lágytojással
Isteni a friss, gyenge korai sóska, elsőként jelenik meg a tavaszi piacon. A hosszú tél után az ember már nagyon vágyik a zöldekre. Leves, mártás, saláta egyaránt készíthető belőle. Friss, pikáns, vitamindús, igazi tavaszi íz.

A ~t egyébként is szeretjük, de a feltörése, fogyasztása sokkal macerásabb, ráadásul a megfelelő állagot is könnyebb így eltalálni.

A ~, töltött tojás, buggyantott tojás elkészítési módjai ehhez hasonló változatosságot mutatnak, úgyhogy valószínűleg visszatérek még ehhez a témához. Zárásként A Hét szakácskönyve c. válogatásból (Ignotus állította össze, 19082) egy különlegesség:
Franczia utánzott strucz-tojás ...

A feleség ~t készít a konyhában reggelire. Belép a férje. A nő így szól:
- Szeretkezzünk, de most ebben a pillanatban!
A férjnek felvillan a tekintete, hogy végre jól indul a napja.
Felkapja az asszonyt, és nyomban magáévá teszi a konyhaasztalon.

Húsvéti csoki ~
Instant kakaó házilag - last minute ajándék
Joghurtos eperfagylalt ...

Amuse bouche: ~ krém virágszirommal és rozsos mártogatóssal
Tonhal almás karfiolkrémmel, citromos vinagrettel, rukkolával díszítve
Gargouillou, 70! féle növény, virág, szósz a tányéron: ...

Volt ~, 5-6 féle felvágott, ugyanennyiféle sajt, többféle joghurt, dobozos is, és nagy üvegtálakban is. Friss gyümölcsöt kivétel nélkül minden reggel találtam, egészben és összevégva is, nagyobb üvegtálakban, amelyekből ki- ki kedvére válogathatott.

Rendkívül egészséges, ugyanolyan, mint a ~, de mégis különlegesebb formában. Nem kell zsiradék hozzá, így nagyon jó kis fogyókúrás étel. (Posírozott tojásként és bevert tojásként is ismert)
Veszek egy lábost, amit háromnegyedig engedek vízzel (kb 2 liter).

Ha valaki megkérdezné tőlem, mi az ideális reggeli, akkor rögtön tudnám a választ, egy percig sem gondolkodnék: aranyszínű, forró, vajas pirítós 4 perces ~sal (ami nincs kihűlve).

Meg a ~t.
No de mi a különbség a rántotta, a habart tojás, az omlett és a tojáslepény között?
A habart tojásba kerül vaj és tejszín. Vagy vízgőz felett készítjük, vagy óvatosan kis lángon, végig finoman kevergetve, hogy lágy, krémszerű maradjon.

A ~t addig főzzük,amíg a sárgája össze nem sűrűsödik.Ne használjunk nyers tojást majonéz vagy fagylalt készítéséhez.A tojást maximum három hétig saját kartondobozban a hűtőszekrény hideg belső részében tartsuk(ne az ajtóban).

Nagyon szeretem a tojást minden formájában, legyen keményre főtt vagy lágy (hmmm, jó kis háromperces ~, friss kenyérrel tunkolni), buggyantott, rántotta, tükör- vagy sült tojás.

Egy álmos reggelen belerohantam Nigella Lawson műsorába, ahol éppen ~t főzött. Bevallom, még sosem készítettem el semmit sem tőle, sőt nem is állt szándékomban, de akkor jött a csokoládés granola! ...

Holnap reggelire ~ lesz pirítóssal, és hangulatától függ, milyen folyadékot kér mellé. Lehet az tej, kakaó, tea. Ki tudja azt előre nála? Ebédre vadas lesz, azt már eldöntöttem, mert készek a gombócaim is, csak ki kell főznöm majd.

A tojással utána tetszés szerint játszhatunk: ~, keménytojás, tükörtojás, vagy akár ételbe is keverhető, stb.
Magát a gombát a befőttesüveg után a fagyra tettem, és várakozó állásponton tartom egy különleges, ünnepi alkalomra :-) Remélem, kivárja szépen a sorát! ...

Elkészítés: 4 percesre főzzük a ~t, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkolaleveleket - igazsá...
Belépés
Kiemelt receptjeink ...

4 cm átmérőjű ~-tartóval szaggattam ki, hogy esztétikusabbak legyenek, de pogácsaszaggatóval is lehet. Így azonban sok amorf alakú tésztaszél kimarad és elég pepecs munka is, ezért javaslom, hogy négyzetekre darabolja, aki elkészíti.) ...

Az apró gyümölcsöket (szőlő, ribizli, maradék eper) egy-egy kávéscsészébe vagy ~tartóba tesszük, felöntjük a gyümölcszselével, és hűtőszekrénybe helyezzük kb. egy órára.

Zöldbab szardellás öntettel, ~sal
50 dkg ceruzabab
2 tojás
fél citrom leve
1 kávéskanál szardellapaszta vagy 1 szardella
1 kávéskanál mustár
1 kis gerezd fokhagyma
olívaolaj
parmezánforgácsok ...

Vasárnap:
Reggeli: Két szelet kétszersült vajjal és egy ~sal, egy csésze kávé tej és cukor nélkül.
Ebéd: Egy párolt csirkecomb barna rizzsel, egy alma.
Vacsora: Egy szelet graham kenyér párolt hallal és 10 dkg sovány túróval, két alma.

Ilyen ételek például a ~, a tiramisu, fagyi vagy a majonéz.
Kevesen tudják, hogy a szalmonella baktériumokat otthon is elpusztíthatjuk hőkezeléssel, anélkül, hogy a tojás állaga, felhasználhatósága megváltozna, viszonylag egyszerű módon.

Tálaláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 5 salotthagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 ~, koriander vagy petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros csili, 2 evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors ...

Hogyan akadályozhatjuk meg a tojás főzése közben a héj kirepedését?
A ~ főzés közben kevésbé reped meg, ha egy kávéskanál sót és ecetet teszünk a főzővízhez.
Kapcsolódó receptek
Mazsolafánk eperöntettel ...

1. Ennél a receptnél a variációk száma szinte végtelen. A tojásokat jól megmossuk, hagyjuk leszáradni. Ezután úgynevezett ~ törővel a tojás tetejét levágjuk, azaz a héját beroppantjuk vele, majd leszedjük. A tojást egy tálba öntjük. Az immár üres tojáshéj belső [.]
Húsvéti sós kalács ...

Amilyen a tojásod, olyan vagy te! ~ teszt bolondoknak!
Ajánlott lapok:
mrita.blog.kulinarisvilag.hu ...

Imádom, bár itthon én is szörnyű névtiprókkal találkoztam csak. A tojást én is az öntetbe teszem ~ként. De a te verziód se lenne ellenemre. Nagyon guszta. :)
Megjegyzés küldése
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal ...

CÍMKÉK: tojás tojásos recept tojás recept keménytojás ~ tippek gyors tippek hasznos tippek ...

A víznek lassan kell forrni, a tojásoknak nem szabad megkeményedni, hanem ~szerűen puhák kell hogy maradjanak, óvatosan, szűrőkanállal kiszedjük, hogy ne törjenek össze, és tiszta, bő hideg vízbe tesszük át őket.

Szeretem a tojás, és a tojásos ételeket. Régebben ha Anyuék ~t főztek, mindig így készítették.
Pár szó a tojásfőzésről: ...

A rántotta, tökörtojás, ~ csak nagyon ritkán esik jól. Viszont ez is fehérje - vagyis olyan összetett anyag, aminek emésztésére a szervezetnek sok energiát kell fordítania, ezért nem hiszem, hogy gyakran kellene ennünk belőle.

Így készül a buggyantott tojás. A gyengén sózott, ecetes vizet felforraljuk, és ebbe ütjük bele az egész tojást. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg fel nem buggyan. Ekkor levesszük a tűzről, és addig hagyjuk a lében, amíg ~-szerű nem lesz.
Bundázás: ...

Ekkor levesszük a tűzről, és addig hagyjuk a lében, amíg ~-szerű nem lesz.
BUGGYANTOTT TOJÁS
- a tojásokat gyöngyöző forró ecetes, sós vízbe ütve lágy tojásnak megfőzik
BUKÉ
-- A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Leves, Zöldség, Paradicsom, Citrom?

◄ Lágy tojás   Lajcsi szelet ►
 
RSS Mobile