Kezdőlap (Lágy tojás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lágy tojás

Gasztronómia  Lagzi szelet  Lágytojás

Lágy tojás
Főzés előtt minden egyes tojást meleg vízben alaposan mossunk meg. Tegyük a szobahőmérsékletű tojásokat egy vékony falú edénybe, és öntsünk rájuk annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Adjunk hozzá literenként 1 evőkanál sót, és fedő alatt forraljuk fel.


Zöld spárga pármai sonkában lágy tojással
videó képgaléria
Két tojást 3,5-4 perc alatt lágyra főzünk, közben a friss zöld spárgát megpucoljuk, és sós vízben leforrázunk, hideg vízben lehűtünk.

Tálalásnál tegyük, a tányérra a sült spárgát kissé sózzuk, borsozzuk meg, helyezzük mellé a lágy tojást, így a spárgát bele mártogatjuk a lágy tojásba. Nagyon finom.
Iratkozzon fel hírlevelünkre cserébe megajándékozzuk önt 10 remek sütemény recepttel!
Név:* ...

Lágy tojásos mártogatós
Ropogós puliszkafalatkák gombás mártogatóssal
Mártogatós vörös lencséből ...

Lágy tojás diplomata módra
Szeretem a tojás, és a tojásos ételeket. Régebben ha Anyuék lágytojást főztek, mindig így készítették.
Pár szó a tojásfőzésről: ...

LÁGY TOJÁS Annyi vizet melegíts, amennyi a tojásokat majd bőven ellepi. Ha már erősen forr, egy kanállal óvatosan ereszd a tojásokat az edény aljára. Az újraforrástól számított 4 perc elteltével emeld ki, s egy pillanatra mártsd hideg vízbe.

~ eléréséhez 20-22 perc szükséges.
Közepesen ~ eléréséhez 23-25 perc szükséges.
Krémes, de kemény tojás eléréséhez 26-28 perc szükséges.

3. Ha ~t főzünk, adjunk a vízéhez egy kis ecetet, ezzel megelőzhetjük azt, hogy a feltörésekor a sárgája összefollyon a fehérjével.
Zsurnaliszta
Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Ízesített ~ - készítette Nemekövi Dénes mesterszakács
1. Ennél a receptnél a variációk száma szinte végtelen. A tojásokat jól megmossuk, hagyjuk leszáradni. Ezután úgynevezett lágytojás törővel a tojás tetejét levágjuk, azaz a héját beroppantjuk vele, majd leszedjük.

avagy elegáns ~? A franciák egyik kedvelt tojáselkészítési módja. A gyerekek is nagyon szeretik.
Számtalan elkészítési módja létezik, az egyetlen amiben egyeznek az, hogy cocotte-ot használnak.
Mi is az a cocotte?

Reggeli: tea, ~, pirítós.
Tízórai: aludttej, pirítós.
Ebéd: angolos zöldbab, 1 ek tejfellel, sült alma püré.
Uzsonna: gyümölcslé.
Vacsora: rostonsült csirke, kovászos uborka.

- A tojást (~) reggelire vajas, rozsos zsemlével adjuk.
- A húsos ételeknél
csak a könnyen emészthető fiatal állatok húsa jöhet számításba. Semmiképp se legyen zsírral átszőtt, koleszterinbomba.
Tipp: Az ajánlott húsfajták a következőek: ...

Reggeli: 3-4 db ~, Hamlet.
Ebéd: Gulyásleves marhahússal és zöldséggel.
Vacsora: Salátalevélbe göngyölt hering, hagymával, paradicsommal.

~: forrásban lévő vízbe tesszük, ki-ki mennyire lágyan szereti. (Én 4 percesen, hogy a fehérje egészen megfőjön, de a sárgája krémes, lágy maradjon. Nálam a főtt és a lágytojás azonos. :) Nem szeretem a nyers fehérjét.)
Bundás kenyér: Kiváló a szikkadt kenyerek elhasználására.

Elkészítése: 4 percesre főzzük a ~t, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkola leveleket - igazságosan.

Németország: Zsemle vagy pirítós vajjal, mézzel, lekvárral, sonka vagy kolbász, ~, kávé
Svájc: Vékony szelet felvágott, sajttal, joghurttal, gyümölcs, croissant, kenyér vajjal
Görögország: Kenyér, sajt, friss gyümölcs, kávé
Olaszország: Péksütemény cappuccinóval ...

Ahogy a ~sárgája a spárgával és a parmezánnal eggyé olvad, jaj több nem is kell! Tökéletes tavaszi csemege és nem sok minden van, ami felül tudja múlni! A sóska és a ropogós mandula pedig feldobja ezt az igazán egyszerű előételt.

nap: Reggelire két darab ~, zsírszegény tejjel, tízóraira pedig zsírszegény joghurt, amit délben grillezett csirkehússal fejelünk meg, lehetőség szerint brokkolival vagy rizzsel.

Imbisz történetében egyszer előfordult már, hogy ezekből főztem, akkor burgonya készült rákraguval és ~sal, számomra az utóbbi jelentette az igazi kihívást. Akkor elterveztem, gyakrabban fogok kipróbálni recepteket, persze ez nem így lett, de ami késik, tudják, most bekövetkezett.

a tojásokat 4 percig főzzük, lehűtjük, megtisztítjuk, és a még ~okat villával összetörjük. hozzáadjuk a mustárt, a borecetet, a cukrot, és sóval, borssal ízesítjük. majd ezt a keveréket a lencsével összeforgatjuk.

A ráérős villásreggelik első számú sztárja egyértelműen a tökéletes állagúra főzött ~, kanalazható sárgájával és néhol még lágy, de egyébként inkább kemény fehérjével.

Még mielőtt belekezdtünk volna az ebédbe elképzeltem a ~sárga ízét, ahogy összekeveredik a vajas krumplipürével és a finom enyhén csípős, édeskés, de mégis sós hússal. A valóságban sem kellett csalódnom, nagyon finom párosítás.

Hozzávalók 2 személy részére: ...

A férfiakra jellemző a ~ és a nem eléggé megsült hamburger fogyasztása, noha a szakemberek szerint mindkettő kockázatot rejt magában, mert könnyebben lehetnek szennyezettek, s ez megbetegedést okozhat.

Jól néz ki, azonban hozzá kell tennünk, hogy ez a művelet vagy csak keményre főtt tojással működik, vagy mi vagyunk pechesek, ugyanis a fújás után a ~ sárgájának mintegy harmada a tenyerünkben landolt. Egyértelmű, hogy mire eljutunk a bejátszásban látható szintre, sokat kell gyakorolnunk.

A tojásokat 4 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és a még ~okat villával összetörjük. Hozzáadjuk a mustárt, a borecetét, cukrot, kevés sót és őrölt borsot, majd a lencsével elkeverjük.

Az előétel:
Zöld spárga pármai sonkával, parmezánnal és ~sal, hollandi mártással tálalva
Főétel:
Csirketagine ananásszal és olajbogyóval, köretként quinoa, párolt zöldbab és édes sárgarépa ...

Ízletes, puha zöldségek, finom puha hús és zamatos ~. Ezektől áll ez a kis pompás kis étel.
Könnyű üde száraz fehérbor passzol az ételhez...
Elkészítési idő: 70 perc ...

A fürjtojáshoz hasonló, a múltban ínyencségszámba ment. Leginkább ~ként, rántottának fogyasztották.
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Iratkozz fel hírlevelünkre! ...

Illatos, aranybarna teát ivott, sok rummal, sonkát és ~t evett hozzá, mézet és magyar vajat (a vaj miatt sokat háborúskodott anyámmal, aki takarékossági szempontból, vagy a jó ég tudja, miért, dán vajat vásárolt néha, s emlékszem egy hajnali drámára is, ...

Füstölt makréla saláta újburgonyával, céklával, zöldbabbal és ~sal
70 perc haladó kedvencekhez adom
Részletes recept ...

A világ legkisebb madártojása a mézgakolibrié: 0,375 gramm. A legnagyobb a struccé, ez 2,5 kiló is lehet. Ha ebből főznél ~t, körülbelül egy órán át kéne vízben forralnod.

A spárgát legjobb egyszerűen elkészíteni: megfőzni vagy párolni, sütőpapírból hajtogatott tasakban vajjal, kevés borral megsütni. Kísérőnek, mártogatni tökéletes hozzá a hollandi vagy egyéb könnyű mártás, a ~, vagy csak szimplán az olvasztott vaj.

A molekuláris gasztronómiáról minden bizonnyal fogok írogatni, de akit a téma mélyebben érdekel, rengeteg szakirodalmat talál az interneten (főleg angol nyelven). Így hát én kihagyom a tökéletes ~ főzéséről írt regényeket, szerintem amúgy sem erről szól az egész témakör.

Na ezen elég sokáig gondolkodtam, hogy vajon felkerüljön e a blogra, hiszen ez csak egy omlett, de az az igazság, hogy nekem jelenleg ez a csúcs csicsókából. Egyszerű, és talán pont ezért nagyszerű. Belül a krémes, még ~, benne a ressen maradt csicsóka, ...

Sütés közben spatulával óvatosan felemeljük a tojás széleit, hogy a tetején levő ~, a sült alá folyjon. Megszórod az apróra összevagdalt paradicsommal, majd amikor jól átsült a tojás, óvatosan tányérra csúsztatod, és mint egy tortat felszeleteled.

Létezik olyan változata is, amelyben sajt és egy remegő, ~ van, olvasztott vajjal megcsepegtetve.
Az itt közölt receptet főleg otthon készítik.Inkább lepény,mint kenyér, könnyű elkészíteni, és igazán mesés! ...

3 perc alatt készre főzzük ~okat. A sült paprikát tálra tesszük, ráültetjük a tojásokat. Éles késsel bevágjuk a tojások felszínét, hogy a sárgája kissé lecsöpögjön a paprikára, majd petrezselyemmel díszítve, frissen őrült borssal meghintve, pirítóssal tálaljuk.

Közepes hőfokon kezdd sütni a sonkát a serpenyőben, majd öntsd rá a felvert, ízesített tojást. Sütés közben spatulával óvatosan emeld fel a tojás széleit, hogy a tetején levő ~, a sült alá folyjon.

Ekkor öntsd bele a nokedlit (nem fontos mindet, mert ez rengeteg), tégy rá vagy 3 csipet sót, és nagyon jól keverd össze, hogy minden nokedlire ragadjon tojás. Ha úgy látod, hogy leragad, akkor önts még alá olajat! Elég sokáig kell kevergetni, hogy jól süljön meg a nokedlikre ragadt ~.

Én például nem bírom ha a tojás nyers marad. ~ szóba sem jöhet. Anyu meg például imádja.
Fogyasztás azonnal. Zsömlére rakom és rászórok egy kis sajtot is. A legnagyobb előny, hogy ezek után nem kell az ebédnek délre készen lennie.

kísérletezési vágyaim kolbász téren, így idén csak a hagyományos, paprikás változatot készítettük. És ha már volt friss kolbász, kipróbáltam milyen a sült kolbász szuvidolva. Hát kérem szépen legalább annyira lehet zongorázni a különbséget, mint a hagyományos és a 75 perces sous vide ~ ...

Mint minden gomba, ez is egyszerű ételekben élvezhető leginkább, például ~sal és medvehagymával, vagy pedig rizottóként, ahol a vaj kiemeli a gomba karakterét. Kiválóan lehet szárítani, és gyors forrázás után felhasználni.

A gyerekek nem szeretik a ~t,ha mégis,akkor süsd addig,hogy még folyékony legyen a sárgája,de ne legyenek benne nyúlós fehérje részek. Ha keményen szeretik,süsd addig, míg az egész egy összeálló sült tojás lesz. (Csak láttál már ilyet?!;-)) ) ...

Még véletlenül sem hagyjuk a tűzön, mert akkor rántotta lesz. Nagyon fontos, hogy a frissen megfőtt tésztával keverjük össze, a meleg serpenyőben. Ettől a tojás olyan lesz, mint a ~.
Ennyi a recept. Remélem sikerrel jártok! ...

A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még ~sárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt...) ...

Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipet kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel és a pirított kenyérkockákkal összekeverjük. Buggyantott, vagy 5 perces ~okat készítünk, és a saláta tetején tálaljuk.

Több, mint pazar, ahogy a szánkban a töményen szarvasgomba-ízű, ~sárgája kiömlik a fehérje-burokból.
Ez már bőven elég lett volna, de még fokoztam az élvezeteket: kevés fűszeres ízű, fekete trombitagombát is tettem bele - köszönet érte Zsuzsának.

- a tojásokat gyöngyöző forró ecetes, sós vízbe ütve ~nak megfőzik
BUKÉ
-- A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés
BULGUR
- főzött majd kiszárított búzakása, általában már nem kell főzni, elég leforrázni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Leves, Zöldség, Kenyér, Paradicsom?

◄ Lagzi szelet   Lágytojás ►
 
RSS Mobile