Kezdőlap (Lágy tojás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lágy tojás

Gasztronómia  Lagzi szelet  Lágytojás

Lágy tojás
Főzés előtt minden egyes tojást meleg vízben alaposan mossunk meg. Tegyük a szobahőmérsékletű tojásokat egy vékony falú edénybe, és öntsünk rájuk annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje. Adjunk hozzá literenként 1 evőkanál sót, és fedő alatt forraljuk fel.


Zöld spárga pármai sonkában lágy tojással
videó képgaléria
Két tojást 3,5-4 perc alatt lágyra főzünk, közben a friss zöld spárgát megpucoljuk, és sós vízben leforrázunk, hideg vízben lehűtünk.

Tálalásnál tegyük, a tányérra a sült spárgát kissé sózzuk, borsozzuk meg, helyezzük mellé a lágy tojást, így a spárgát bele mártogatjuk a lágy tojásba. Nagyon finom.
Iratkozzon fel hírlevelünkre cserébe megajándékozzuk önt 10 remek sütemény recepttel!
Név:* ...

Lágy tojásos mártogatós
Ropogós puliszkafalatkák gombás mártogatóssal
Mártogatós vörös lencséből ...

Lágy tojás diplomata módra
Szeretem a tojás, és a tojásos ételeket. Régebben ha Anyuék lágytojást főztek, mindig így készítették.
Pár szó a tojásfőzésről: ...

LÁGY TOJÁS Annyi vizet melegíts, amennyi a tojásokat majd bőven ellepi. Ha már erősen forr, egy kanállal óvatosan ereszd a tojásokat az edény aljára. Az újraforrástól számított 4 perc elteltével emeld ki, s egy pillanatra mártsd hideg vízbe.

Lágy tojás eléréséhez 20-22 perc szükséges.
Közepesen lágy tojás eléréséhez 23-25 perc szükséges.
Krémes, de kemény tojás eléréséhez 26-28 perc szükséges.

3. Ha lágy tojást főzünk, adjunk a vízéhez egy kis ecetet, ezzel megelőzhetjük azt, hogy a feltörésekor a sárgája összefollyon a fehérjével.
Zsurnaliszta
Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Ízesített lágy tojás - készítette Nemekövi Dénes mesterszakács
1. Ennél a receptnél a variációk száma szinte végtelen. A tojásokat jól megmossuk, hagyjuk leszáradni. Ezután úgynevezett lágytojás törővel a tojás tetejét levágjuk, azaz a héját beroppantjuk vele, majd leszedjük.

avagy elegáns lágy tojás? A franciák egyik kedvelt tojáselkészítési módja. A gyerekek is nagyon szeretik.
Számtalan elkészítési módja létezik, az egyetlen amiben egyeznek az, hogy cocotte-ot használnak.
Mi is az a cocotte?

Reggeli: tea, lágy tojás, pirítós.
Tízórai: aludttej, pirítós.
Ebéd: angolos zöldbab, 1 ek tejfellel, sült alma püré.
Uzsonna: gyümölcslé.
Vacsora: rostonsült csirke, kovászos uborka.

- A tojást (lágy tojás) reggelire vajas, rozsos zsemlével adjuk.
- A húsos ételeknél
csak a könnyen emészthető fiatal állatok húsa jöhet számításba. Semmiképp se legyen zsírral átszőtt, koleszterinbomba.
Tipp: Az ajánlott húsfajták a következőek: ...

Reggeli: 3-4 db lágy tojás, Hamlet.
Ebéd: Gulyásleves marhahússal és zöldséggel.
Vacsora: Salátalevélbe göngyölt hering, hagymával, paradicsommal.

Lágy tojás: forrásban lévő vízbe tesszük, ki-ki mennyire lágyan szereti. (Én 4 percesen, hogy a fehérje egészen megfőjön, de a sárgája krémes, lágy maradjon. Nálam a főtt és a lágytojás azonos. :) Nem szeretem a nyers fehérjét.)
Bundás kenyér: Kiváló a szikkadt kenyerek elhasználására.

Elkészítése: 4 percesre főzzük a lágy tojást, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkola leveleket - igazságosan.

Németország: Zsemle vagy pirítós vajjal, mézzel, lekvárral, sonka vagy kolbász, lágy tojás, kávé
Svájc: Vékony szelet felvágott, sajttal, joghurttal, gyümölcs, croissant, kenyér vajjal
Görögország: Kenyér, sajt, friss gyümölcs, kávé
Olaszország: Péksütemény cappuccinóval ...

Ahogy a lágy tojássárgája a spárgával és a parmezánnal eggyé olvad, jaj több nem is kell! Tökéletes tavaszi csemege és nem sok minden van, ami felül tudja múlni! A sóska és a ropogós mandula pedig feldobja ezt az igazán egyszerű előételt.

nap: Reggelire két darab lágy tojás, zsírszegény tejjel, tízóraira pedig zsírszegény joghurt, amit délben grillezett csirkehússal fejelünk meg, lehetőség szerint brokkolival vagy rizzsel.

Imbisz történetében egyszer előfordult már, hogy ezekből főztem, akkor burgonya készült rákraguval és lágy tojással, számomra az utóbbi jelentette az igazi kihívást. Akkor elterveztem, gyakrabban fogok kipróbálni recepteket, persze ez nem így lett, de ami késik, tudják, most bekövetkezett.

a tojásokat 4 percig főzzük, lehűtjük, megtisztítjuk, és a még lágy tojásokat villával összetörjük. hozzáadjuk a mustárt, a borecetet, a cukrot, és sóval, borssal ízesítjük. majd ezt a keveréket a lencsével összeforgatjuk.

A ráérős villásreggelik első számú sztárja egyértelműen a tökéletes állagúra főzött lágy tojás, kanalazható sárgájával és néhol még lágy, de egyébként inkább kemény fehérjével.

Még mielőtt belekezdtünk volna az ebédbe elképzeltem a lágy tojássárga ízét, ahogy összekeveredik a vajas krumplipürével és a finom enyhén csípős, édeskés, de mégis sós hússal. A valóságban sem kellett csalódnom, nagyon finom párosítás.

Hozzávalók 2 személy részére: ...

A férfiakra jellemző a lágy tojás és a nem eléggé megsült hamburger fogyasztása, noha a szakemberek szerint mindkettő kockázatot rejt magában, mert könnyebben lehetnek szennyezettek, s ez megbetegedést okozhat.

Jól néz ki, azonban hozzá kell tennünk, hogy ez a művelet vagy csak keményre főtt tojással működik, vagy mi vagyunk pechesek, ugyanis a fújás után a lágy tojás sárgájának mintegy harmada a tenyerünkben landolt. Egyértelmű, hogy mire eljutunk a bejátszásban látható szintre, sokat kell gyakorolnunk.

A tojásokat 4 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és a még lágy tojásokat villával összetörjük. Hozzáadjuk a mustárt, a borecetét, cukrot, kevés sót és őrölt borsot, majd a lencsével elkeverjük.

Az előétel:
Zöld spárga pármai sonkával, parmezánnal és lágy tojással, hollandi mártással tálalva
Főétel:
Csirketagine ananásszal és olajbogyóval, köretként quinoa, párolt zöldbab és édes sárgarépa ...

Ízletes, puha zöldségek, finom puha hús és zamatos lágy tojás. Ezektől áll ez a kis pompás kis étel.
Könnyű üde száraz fehérbor passzol az ételhez...
Elkészítési idő: 70 perc ...

A fürjtojáshoz hasonló, a múltban ínyencségszámba ment. Leginkább lágy tojásként, rántottának fogyasztották.
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Iratkozz fel hírlevelünkre! ...

Illatos, aranybarna teát ivott, sok rummal, sonkát és lágy tojást evett hozzá, mézet és magyar vajat (a vaj miatt sokat háborúskodott anyámmal, aki takarékossági szempontból, vagy a jó ég tudja, miért, dán vajat vásárolt néha, s emlékszem egy hajnali drámára is, ...

Füstölt makréla saláta újburgonyával, céklával, zöldbabbal és lágy tojással
70 perc haladó kedvencekhez adom
Részletes recept ...

A világ legkisebb madártojása a mézgakolibrié: 0,375 gramm. A legnagyobb a struccé, ez 2,5 kiló is lehet. Ha ebből főznél lágy tojást, körülbelül egy órán át kéne vízben forralnod.

A spárgát legjobb egyszerűen elkészíteni: megfőzni vagy párolni, sütőpapírból hajtogatott tasakban vajjal, kevés borral megsütni. Kísérőnek, mártogatni tökéletes hozzá a hollandi vagy egyéb könnyű mártás, a lágy tojás, vagy csak szimplán az olvasztott vaj.

A molekuláris gasztronómiáról minden bizonnyal fogok írogatni, de akit a téma mélyebben érdekel, rengeteg szakirodalmat talál az interneten (főleg angol nyelven). Így hát én kihagyom a tökéletes lágy tojás főzéséről írt regényeket, szerintem amúgy sem erről szól az egész témakör.

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 5 dkg barna rizs (a rizst főzés előtt 15 percre forró vízbe kell áztatni, majd lecsöpögtetés után lehet a recept szerint elkészíteni), 1 db 3 perces lágy tojás, só, őrölt fehér bors, aprított petrezselyemzöld - ízlés szerint.

Na ezen elég sokáig gondolkodtam, hogy vajon felkerüljön e a blogra, hiszen ez csak egy omlett, de az az igazság, hogy nekem jelenleg ez a csúcs csicsókából. Egyszerű, és talán pont ezért nagyszerű. Belül a krémes, még lágy tojás, benne a ressen maradt csicsóka, ...

Sütés közben spatulával óvatosan felemeljük a tojás széleit, hogy a tetején levő lágy tojás, a sült alá folyjon. Megszórod az apróra összevagdalt paradicsommal, majd amikor jól átsült a tojás, óvatosan tányérra csúsztatod, és mint egy tortat felszeleteled.

Létezik olyan változata is, amelyben sajt és egy remegő, lágy tojás van, olvasztott vajjal megcsepegtetve.
Az itt közölt receptet főleg otthon készítik.Inkább lepény,mint kenyér, könnyű elkészíteni, és igazán mesés! ...

3 perc alatt készre főzzük lágy tojásokat. A sült paprikát tálra tesszük, ráültetjük a tojásokat. Éles késsel bevágjuk a tojások felszínét, hogy a sárgája kissé lecsöpögjön a paprikára, majd petrezselyemmel díszítve, frissen őrült borssal meghintve, pirítóssal tálaljuk.

Közepes hőfokon kezdd sütni a sonkát a serpenyőben, majd öntsd rá a felvert, ízesített tojást. Sütés közben spatulával óvatosan emeld fel a tojás széleit, hogy a tetején levő lágy tojás, a sült alá folyjon.

Ekkor öntsd bele a nokedlit (nem fontos mindet, mert ez rengeteg), tégy rá vagy 3 csipet sót, és nagyon jól keverd össze, hogy minden nokedlire ragadjon tojás. Ha úgy látod, hogy leragad, akkor önts még alá olajat! Elég sokáig kell kevergetni, hogy jól süljön meg a nokedlikre ragadt lágy tojás.

Én például nem bírom ha a tojás nyers marad. Lágy tojás szóba sem jöhet. Anyu meg például imádja.
Fogyasztás azonnal. Zsömlére rakom és rászórok egy kis sajtot is. A legnagyobb előny, hogy ezek után nem kell az ebédnek délre készen lennie.

kísérletezési vágyaim kolbász téren, így idén csak a hagyományos, paprikás változatot készítettük. És ha már volt friss kolbász, kipróbáltam milyen a sült kolbász szuvidolva. Hát kérem szépen legalább annyira lehet zongorázni a különbséget, mint a hagyományos és a 75 perces sous vide lágy tojás ...

Mint minden gomba, ez is egyszerű ételekben élvezhető leginkább, például lágy tojással és medvehagymával, vagy pedig rizottóként, ahol a vaj kiemeli a gomba karakterét. Kiválóan lehet szárítani, és gyors forrázás után felhasználni.

A gyerekek nem szeretik a lágy tojást,ha mégis,akkor süsd addig,hogy még folyékony legyen a sárgája,de ne legyenek benne nyúlós fehérje részek. Ha keményen szeretik,süsd addig, míg az egész egy összeálló sült tojás lesz. (Csak láttál már ilyet?!;-)) ) ...

Még véletlenül sem hagyjuk a tűzön, mert akkor rántotta lesz. Nagyon fontos, hogy a frissen megfőtt tésztával keverjük össze, a meleg serpenyőben. Ettől a tojás olyan lesz, mint a lágy tojás.
Ennyi a recept. Remélem sikerrel jártok! ...

A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt...) ...

Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipet kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel és a pirított kenyérkockákkal összekeverjük. Buggyantott, vagy 5 perces lágy tojásokat készítünk, és a saláta tetején tálaljuk.

Több, mint pazar, ahogy a szánkban a töményen szarvasgomba-ízű, lágy tojássárgája kiömlik a fehérje-burokból.
Ez már bőven elég lett volna, de még fokoztam az élvezeteket: kevés fűszeres ízű, fekete trombitagombát is tettem bele - köszönet érte Zsuzsának.

- a tojásokat gyöngyöző forró ecetes, sós vízbe ütve lágy tojásnak megfőzik
BUKÉ
-- A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés
BULGUR
- főzött majd kiszárított búzakása, általában már nem kell főzni, elég leforrázni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Leves, Zöldség, Kenyér, Paradicsom?

◄ Lagzi szelet   Lágytojás ►
 
RSS Mobile