Kezdőlap (Kuszkusz)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kuszkusz

Gasztronómia  Kurkuma  Kuszkusz köret

Kuszkusz - Receptek
Kuszkusz
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...


Kuszkuszos édességek
Kuszkusz variációk
A héten hosszútávú kapcsolatot létesítettem a kuszkusszal. Minimális energia befektetéssel ízletes csemege készíthető belőle. Az első kísérlet a kókuszos volt, majd néhány nappal később az almás-fahéjas verzió.

Mentás kuszkuszsaláta
Hozzávalók: 125 g kuszkusz, 1 csomag újhagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 6 evőkanál friss mentalevél, 2 paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors ...

KUSZKUSZ PÁROLÁSA 50 dkg "száraz" kuszkuszhoz 10 dkg vajat, és egy csipetnyi sót veszünk (ez ételtől függően 5-8 adaghoz lehet elegendő).
A kuszkuszt először leöntjük hideg vízzel, átkeverjük, hogy a szemcsék elváljanak egymástól, majd leszűrjük.

Kuszkusz
Hántolt gabona darájából készült kása hússal és zöldséggel.
Arab szó, a kaszkasza (megtörte, megőrölte) igealak származéka.

A ~ Észak-Afrikából származik, a szó jelentése jól megsodort, gömbölyített, mivel kézzel sodorták gömböcskékké a kemény búza darájából. Egészséges gabonaféle, és egyszerűen elkészíthető.

A ~t szórd egy öblös edénybe és öntsd fel kétszer annyi forró vízzel. Fedd le és legalább húsz persig hagyd állni.
A bepácolt tofut és zöldségeket forró olajbab hirteln pirítsd meg, tálaláskor pedig keverd össze a kuszkusszal!
További cikkek & receptek ...

Lexikon - ~
A Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt, valamilyen gabonaféléből készített durva dara, lehet köret, de ismert egytálételként is hússal keverve.

A zöldségeket apróra vágjuk, belszórjuk egy tálba. A ~t előirás szerint elkészítjük, ami zömében forrázást jelent. Hozzákeverjük a zöldségekhez, majd mindig kóstolgatva, sózzuk, citromlével és olivaolajjal ízesitjük. Akkor jó, ha egyszere sós és pikáns. Kiváló nyári köret.
Feltöltötte ...

~ cukkinivel és joghurttal
Egyszerű, mégis különleges vega fogás nem egészen félóra alatt. Diétázóknak is!
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 10 perc
Hozzávalók (2 főre): ...

~: nedves liszttel sodort kemény búzadara. ~ról bővebben a bűvösszakin.
bulgur: szárított zöldbúza különböző méretűre törve (búzatöret)
Bejegyezte: Nyárikonyha dátum: 2:52 DU ...

~ naranccsal és reteklevéllel
Ismét egy köretért szeretnék lelkesedni. A ~ért, amit most már nem csak keleti élelmiszereket árusító helyeken lehet kapni, hanem a különböző üzletláncok boltjaiban is.

~os töltött cukkini
Cukkini frissen, zsengén, egy zöld-fűszeres, ~os töltelékkel töltve. A töltelékhez pulykahúst használtam, hogy ne legyen nagyon zsíros. Nem írok pontos mennyiséget, mert nem mértem, csak raktam össze, és sokban függ a cukkini méretétől is.

~saláta sült paprikával
Az újhagymát felkarikázzuk, és az apróra vágott fokhagymával együtt forró olajon kicsit lepirítjuk. Meghintjük őrölt köménnyel, és felöntjük a húsalaplével. Miután a lé felforrt, beleszórjuk a ~t.

~ nyers salátával
A nagy munka közepette ez lett az ebédem: ...

A ~ saláta hozzávalói (4 személyre):
1 kígyóuborka, hosszában félbevágva, magvai kikaparva, apró kockákra vágva
10 db sárga koktélparadicsom, félbevágva
1 fej lila hagyma, finomra vágva
1 csokor friss petrezselyem, finomra vágva ...

A ~ a szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás.

Csokis ~torta
Még mindig foglalkoztat a ~ desszertként történő felhasználása. Készült már belőle fahéjas ~ mézzel és aszalt barackkal ill. jeruzsálemi túrótorta is, de további lépések nem történtek. Egy tavalyi Fakanál magazinban azonban megláttam ezt a csokisat.

Csirke ~ nektarinnal, mézzel karamellizált hagymával
A marokkói konyha egyik jellegzetes étele a ~. A ~t itthon leginkább mint alapanyagot ismerjük, Marokkóban azonban nem csak magát a kemény búzadarát hívják így, hanem az ételt is, amelyet belőle készítenek.

Gomba, ~, medvehagyma
A mai bejegyzésre, recepte nem készültem, aztán valahogy mégis megszületett. A fejem leghátsóbb zugában sem gondoltam még hasonlóra se, inkább a napok óta kitartóan támadó paradicsoméhséget akartam valahogy csillapítani.

~
Hozzávalók 1 bögre ~, kb. 1,5 bögre forró víz, 2 ek olaj vagy vaj, só
Elkészítés A ~t összekeverjük a forró vízzel, teszünk hozzá 2 ek olajat vagy vajat, ízlés szerint sót, és lefedve kb. 5 percig állni hagyjuk.

~ - 4 személyre
A húst felkockázzuk és felforrósított olajban, alacsony lángon pirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a húshoz adva együtt pirítjuk őket, majd felöntjük kb 1,5 dl vízzel és hozzáadjuk a paradicsompürét, lassú tűzön 40-50 percet főzzük.

a ~hoz
350 g ~
125 g aszaltgyümölcs-keverék ízlés szerint, az enyém piros mazsolából, vörös áfonyából és finomra aprított fügéből állt (ha van otthon, akkor kerüljön bele datolya is)
5,5 dl víz ...

A ~t úgy készítettem, hogy felforraltam a vizet, belekevertem a ~t és lezárt tűzhelyen hagytam negyed órát, hogy magába szívja a vizet, megduzzadjon.
Aztán már csak tálalni kell.
Nincsenek megjegyzések: ...

A ~ító név saját kreálmány. Az étel ugyanis ízben, állagban, elkészítésben szinte teljesen azonos a rizottóval, csak nem rizsből, hanem kusz-kuszból készül.
Az elkészítés menete: ...

A ~t valahogy úgy lehetne lefordítani magyarra, hogy kézzel sodort. A durumdarából készült, picit tarhonyára, picit grízre emlékeztető, apró morzsákat vizes kézzel hempergetik, innen kapta a nevét.

A ~ra ráöntjük a forró levest, lefedjük és pár percig állni hagyjuk, míg beszívja. A babot szűrjük le. A spenótleveleket kissé vagdossuk össze, vajon pároljuk meg. A mentát mossuk meg és vagdossuk apróra.

2. A ~t a csomagolásán előírt mennyiségű forró vízzel leöntjük. (Ennyihez ez általában 2-3 dl víz.) A tálat szorosan lefedjük alufóliával. A ~t kb. 20 percre félretesszük, hogy megpuhuljon.

Szóval a ~ alapanyag, de ne kezdjünk az elkészítésébe, mert kapható az üzletekben, a lisztek, a száraztészták, tarhonya környékén. Ezerféle ételt, sósat, édeset egyaránt lehet belőle készíteni. Jóformán csak fantázia és ízlés kérdése.

a péntek ~nap észak-afrikában. nemcsak a búzadarából, lisztből, sós vízzel gyúrt-rázott-sodort kis gömbőcöket nevezik így, hanem magát az ételt, ami ebből a köretből készül. nekem könnyű dolgom volt a szárított, dobozba zárt alapanyaggal, nem úgy, mint az afrikai asszonyoknak.. vagy férjüknek.

Couscous (~) mazsolával és gyümölccsel
Hozzávalók:
4személy részére:
25 dkg couscous, 2,5 dl víz, csipet só, 1 ek. olaj,4dkg vaj, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 5 dkg pirított mandula, 5 dkg mazsola rumba áztatva, 2 ek. méz. 1 cs. vaníliás cukor, fahéj, 1 cs. Tejszínhabpor. 1.5 dl tej ...

Marokkói ~ recept
Elkészítési idő: nem ismert
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Zöldséges ~ csirkecombbal
Ha unod a rizs-krumpli köreteket...
Hozzávalók:
A zöldséges keverékhez:
2 póréhagyma
1 kaliforniai paprika
opció: 2 bébicukkini, 1 padlizsán, fél kínai kel
1 nagy répa
1,5 bögre ~ (couscous)
3 bögre forró zöldséglé ...

COUSCOUS [~]


Couscous története
A mai couscous kis szemcsékből vagy golyócskákból áll. Dara lisztből készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb.

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: ~. Összes bejegyzés megjelenítése
Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal
Bejegyezte: sedith dátum: 8:35 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek ...

Hogyan készítsünk ~t?

Arab étel. Eredetileg specális, két részből álló edényben készítik, melyben alul a hús párolódik a zöldségfélékkel, a felső részben elhelyezett ~ pedig annak a gőzében puhul meg. A ~ arab henteseknél és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható.

Fűszeres-zöldséges ~ recept
Hozzávalók 6 személyre:
3 ek. növényi olaj,
1 nagy fej hagyma, felszeletelve,
2 fej fokhagyma összezúzva,
1 ek. paradicsompüré,
1/2 tk. őrölt kurkuma,
1/2 tk. Cayenne-bors,
1 tk. őrölt koriander,
1 tk. kömény,
225 g karfiol, rózsákra bontva és lecsöpögtetve, ...

Bárány és csirke ~ recept
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő
Különleges egyiptomi receptet mutatunk be a csirkés és bárányos ~ receptjét! ...

Hogyan készül a Narancsos-datolyás ~saláta?
Írd meg nekünk Te!
Te már elkészítetted, vagy most készülsz elkészíteni ezt a receptet?
Készítsd el, fotózd le és töltsd fel honlapunkra, hogy nyerhess vele! Minden 1000 új feltöltött recept után sorsolás! ...

10 dkg sovány bárány színhús, 2 tojás, 2 dkg ~, 2 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ág kakukkfű, só, bors
Levesbetétként még:
2 marék nagy szemű szőlő (elhagyható) ...

Kevés olívaolajon fonnyasszunk meg finomra vágott vöröshagymát, engedjük fel csirkehúslével és főzzük meg benne a zöldborsót, Ha majdnem puha és kis tűzön éppen forr, öntsük bele a lé felénél valamivel kevesebb ~t, keverjük meg és vegyük le a tűzről.

~ saláta
Recept: ~ saláta Hozzávalók 4 főre - 3 dl (instant) húsleves - 15 dkg ~ - 1 tk olívaolaj (vagy vaj) - 10 dkg sült hús (maradék) - 1 kis fej lilahagyma - 1/2 kígyóuborka - 10 db fekete olajbogyó … Egy kattintás ide a folytatáshoz.. →
Keresés: ...

~ csirkével és zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre : 25 dkg csirkemell 1 kicsi, ...

~saláta csirkecsíkokkal
Hozzávalók (4 személyre):
6 ek olívaolaj, 25 dkg ~, 2-3 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,25 dl citromlé, 15 dkg újhagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg kígyóuborka, 2 csokor petrezselyemzöld, 2 ág menta, 40 dkg csirkemellfilé, 2 ek olaj, ...

~os csirkesaláta gránátalmával
25 perc könnyű kedvencekhez adom
Részletes recept ...

~
A ~ Észak-Afrikából származik, a szó jelentése jól
megsodort, gömbölyített; mivel kézzel sodorták gömböcs¬kékké ...

~ diófélékkel

Hozzávalók:
személyenként 0,5 dl ~
kb. 2,5-szer annyi víz, mint amennyi ~
pici olaj (bio repcét használok)
kevés só (himalaya-t használok)
mandulapehely (vagy vágott mandula)
fenyőmag
hámozott natúr pisztácia ...

~
1. Az észak-afrikai konyha egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet búza, árpa vagy köles darájából állítanak elő. Nem főzik, hanem forró vízben illetve forrásban lévő ételhez hozzáadva alacsony hőmérsékleten párolnak.

A ~t tálba téve meghintjük vízzel és összedolgozzuk, 10 percig állni hagyjuk, hogy magába szívja a vizet, majd ezt a műveletet még 4-5-ször megismételjük.

A ~, ami Algériában, de Tunéziában és Marokkóban is nemzeti eledelnek számít, a királyi asztalnál éppúgy fogyasztják, mint az egyszerű nép körében, falun éppúgy, mint városon, valójában búzadara.

Almás ~
beküldő: TV Paprika Magazin
előkészítés: 5 perc
főzés: 10 perc
gőzölés: 10 perc
nehézségi fok: könnyű ...

- 200 g ~
- 1 liter víz
- kb. 3 centi friss gyömbér lereszelve ...

~hoz
2 egész tojás

annyi liszt, amennyit a tojások felvesznek
a kifőtt ~ra kb. 2 kanál olaj és 2 kiskanál paprikakrém
A húshoz
600 gr báránylapocka kicsontozva, apróra kockákra vágva
1 kisebb zöldborsó konzerv, vagy friss borsó, kb. 100 gr
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma ...

~ - wok recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A ~t zsiradék nélkül vagy forró olajon megfuttatjuk, majd vizet adunk hozzá. Felforraljuk, levesszük a kályháról, majd fedő alatt puhára pároljuk....

~: egy lábasban forraljunk fel 2,5 dl sós vizet. Vegyük félre a főzőlapról, keverjük bele a ~t, a mandulát és a datolyát. Tegyük rá a fedőt és hagyjuk állni 10 percig, hogy az összetevők megpuhuljanak. Adjuk hozzá a vajat, keverjük el, és főzzük alacsony hőfokon 15 percig.

~os metélt gyümölcssalátával
Mákos laska-palóc krumplilángos édesen
Szilvalekváros derelye Györgyi konyhájából ...

~hoz:
1 bögre (2 dl) ~
csipet só (természetes, nem finomított)
tört víz ...

A ~t leöntjük a forróvízzel, sózzuk, mézet adunk hozzá és vajat és lefedjük 15-20 percre. Majd mikor kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat is.
Közben összekeverjük a túrótölteléket. Én mazsolát is tettem bele, mert nagyon szeretem.

A ~ a marokkói konyha egyik legfontosabb alapétele. Általában főétel, de köretként is fogyasztják tagine mellé (vagy után). Népszerűsége miatt rengeteg hagyományos és modern recept létezik.

A ~t vízben megfőzzük. A cukkíni belsejét kivájjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a darált húst és készre pároljuk.

A ~t egy széles tányérba tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Negyedóra után leszűrjük, és félretesszük, míg a szemek tovább duzzadnak. Villával többször átkeverjük, hogy a szemek ne tapadjanak egymáshoz. Ezt követően egy sűrű szövetű szűrőben pároljuk a ~t forrásban lévő víz felett kb.

A ~ finomabb és gyorsabban elkészíthető, mint a rizs, és végtelen variációs lehetőséggel rendelkezik. Próbáld ki salátának is!
hirdetés
Zöldséges ~saláta ...

A ~t a vízzel leöntjük, és lefedve 15 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A petrezselyem szárait lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, és késsel nagyobb darabokra vágjuk. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, néhány órára behűtjük, majd szobahőmérsékleten tálaljuk.

A ~t kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntjük, hozzáadjuk a vajat, az összevágott aszalt gyümölcsöt, majd kétszer két percre a mikróba tesszük. Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Galéria / Fenyőmagos sertés, kuszkusszal ...

A ~ nagy találmány: villámgyorsan kész és a salátáktól kezdve, a desszertekig mindenféle ételt el lehet vele készíteni. Körülbelül 10 perc alatt megfő, és az édes ételekhez is nagyon jól illik.

A ~t összekeverjük a zöldségekkel, a citromhéjjal, a citromlével, a mentával, az olajjal, a chilivel. Megsózzuk, félretesszük.

A ~ jóval kifinomultabb elkészítéséről itt.
~ mentás zöldborsóval
...

A ~t felöntöm azonos mennyiségű forró vízzel, és 5 percig lefedve állni hagyom. Egy nagy tepsit kivajazok, meghintem zsemlemorzsával, elterítem benne a főt babot, a tetejére szórom a ~t, majd egyenletesen leöntöm a mártással.

* A ~, itthon búzadarával, nagyon-nagyon apró tarhonyával helyettesíthető.
-vissza a tartalomhoz-
Mcsicsa Tanzánia ...

190g ~
2 dl forróvíz
20 dkg zöldbab, 3 centis darabokra vágva
1 marék friss mentalevél apróra vágva
1 db narancs
kevés olaj (nálam szőlőmagolaj)
2 db (kb. 20 dkg) csirkemell filé, kb. 2,5 cm-es darabokra vágca
1 fej vöröshagyma, vékony gerezdekre vágva
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér ...

1. A ~t vízzel leforrázva, lefedve 15 percig pihentetjük. A hurkapálcikát hideg vízbe áztatjuk.
2. A húst a kuszkusszal, a mentával és a petrezselyemmel megdaráljuk, és nyolcfelé osztjuk. Kro...
Szardínia mogyorós-petrezselymes kéregben ...

25 dkg ~
1 dl fehérbor
só, bors, mustár, rozmaring, örölt chili, ...

Tabouleh ~ból: a ~t a zacskón lévő leírás szerint elkészítjük. Apró kockákra vágunk uborkát, paradicsomot, zöldhagymát, néhány mentalevelet, összekeverjük a kuszkusszal, és hozzáadjuk még egy citrom reszelt héját és levét, és egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet is! ...

Zöldséges ~hoz:
1 bögrényi ~
15 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
fél darab kígyóuborka (15 cm-es darab)
2 előfőzött cékla
1 tk szárított mentalevél
1 tk szárított petrezselyem
só, bors ízlés szerint ...

Szerintem ~ kellene ebbe a receptbe, mert az nagyobb szemű, mint a mi hagyományos búzadaránk, ami szerintem picit furcsa lenne ebben a formában elkészítve. De nem biztos...
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez) Ennek a funkciónak a használatához be kell jelentkezni!
Mentés ...

Brokkolis ~
¨ 20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek olívaolaj, 2 gerezd. foghagyma, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors.

Gyümölcsös ~ ropogós tésztatálkában
Tésztakosárkák gyümölcsös kuszkusszal.
Hozzávalók:
- 10 dkg előfőzött ~
- 40 dkg erdei gyümölcs
- 4 dkg liszt - 4 dkg kristálycukor
- 1 tojásfehérje
- 3 dkg vaj
- 1 vaníliarúd - 1 kiskanál fahéj
- néhány mentalevél ...

Tonhalas ~saláta
Végre újra igazi tomboló nyár van így asztalra kerülhet a már lassan több, mint egy éve dédelgetett tabulé ami nem. Continue reading »
Next entries » ...

Avokádós ~saláta sült csirkemellel
Hozzávalók: Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg ~ 10 dkg paradicsom 10 dkg uborka 4 újhagyma 2 chilipaprika 2 avokádó 2 citrom reszelt héja és leve 1 evőkanál vágott mentalevél 1 dl olívaolaj 30 dkg csirkemellfilé 2 evőkanál olaj a sütéshez A ...

Marokkói ~ párolt csirkével

Hozzávalók:
- 1 kg tisztított csirke négyfelé vágva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma apróra vágva
- 1 sárgarépa
- 1 paszternák négyfelé vágva
- 1 tcs félig megfőzött fekete szárazbab
- 1 tcs. félig megfőzött csicseriborsó
- 2 ek. olaj
- 1 kg ~ ...

Cranberry ~ sült fügével
Gondolataim a recepthez:
Vannak kedvenc alapanyagaim, amelyekre ha rákattanok, sorra készítem belőle az ételvariációkat, amíg alapanyag ki nem fogy a konyhából. A ~t annyira szeretem, hogy mindig újra feltöltöm belőle a készleteket.

Szardíniás ~

Hozzávalók:40 dkg ~mag,4 dl víz,2 ek.olívaolaj,1 zöld héjú paprika,1 piros héjú paprika,1 fej hagyma,4 gerezd fokhagyma,4 olajos szardínia,4 db csemegeuborka,só,őrölt bors,petrezselyem ...

Bárányhúsos ~ - készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
március 26, 2013 under -Egyéb hús recept (bárány, birka, strucc, nyúl, kecske), 500-750 kcal, nehézségi fok: 3, több mint 120 perc ...

Mediterrán ~ saláta - VKF! XXXVI.
Az e havi Vigyázz, Kész, Főzz! játék témája "Világjáró fazék", melyet sedith körbeküldött a világban, mi meg megtöltjük egy-egy olyan, más nemzetektől átvett fogással, melyet szívesen készítünk és fogyasztunk.

Lehetett volna ~ a köles helyett, de igazság szerint nem kedvelem, sem a bulgurt. Nem arról van szó, megeszem, de valahogy nem az én világom. Viszont a kölest azt nagyon csípem, bár quinoát akartam főzni, de nem találtam meg a kamrában. Talán nem is baj, mert remek salátát dobtam össze.

~
- (ha alapanyag) búzából - esetleg más gabonanövényből - készült durva dara (néhol a darát liszttel és vízzel úgy összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai "nemzeti eledel") főtt húsból, zöldségből és ~ból készült egytálétel, ...

A forró vizet a ~ra öntjük és lefedjük. A köret készen is van. A paprikát felkockáztam olyan 1Ă-1 cm-es darabokra, persze magmentesítés után. Az étolajat wokba öntöttem, rádobtam a paprikakockákat, megsóztam-borsoztam, és fedő alatt pároltam, közepes lángon.

- A ~ már egy előkészített gabona származék.
- Többféle elkészítési módja ismert,
- az araboknál külön szertartás, couscous készítő alkalmatosságuk is van,
- a franciáknál is párolják, a "tabuleh" alapanyagaként, /én is így készítem/, ...

A ~t a felforralt narancslébe szórjuk, levesszük a lángról és lefedve hagyjuk, hogy megpuhuljon. Néha, átkeverjük, hogy ne legyen csomós. Ha megpuhult, belekeverjük a narancslekvárt, megsózzuk. Aki szereti a csípőset, tehet pele vékonyra szeletelt csilipaprikát is.

A ~ra kevés vizet locsolunk, kevergetjük, vagy kézzel összemorzsoljuk, hogy ne legyen csomós, majd áttesszük akkora fémszitába, amekkora épp ráfér a fazék tetejére, és 25 percig pároljuk felette. Utána levesszük a szitát a levesről.

Ma minden további nélkül elkészítünk egy toszkán ebédet, hozatunk kínait a sarki étteremből, vagy az asztalra teszünk egy hagyományos marokkói ~t. Keverjük, kombináljuk az ízeket, elkészítési módokat, és a fűszerezési trükköket a legkülönbözőbb nemzeti konyháktól lessük el.

Tegyük a rózsákat mixerbe és 4-5-ször pulzálva aprítsuk ~hoz hasonló állagúvá. Vágjuk apróra a salottát és fokhagymát, majd egy nagy serpenyőben 1ek kókuszolajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a karfiolkuszkuszt és kb. 300ml vizet, zöldség- vagy halalaplevet.

Gyors csicseriborsós ~
A csicseriborsót (25 dkg) megvásárolhatjuk előfőzve, konzerv formájában, de beáztathatjuk egy éjszakára is, és sós vízben megfőzhetjük.

Közben elkészítettem a köretet, ami ezúttal zöldséges ~ volt. Úgy tizenöt deka ~t másfél deciliter felforralt vízben elkevertem, majd amikor teljesen felszívta a nedvességet, sóztam, és kevertem bele egy evőkanál vajat.

Amíg elkészül, hozzálátunk a ~ elkészítéséhez. Ez a jellegzetesen arab, észak-afrikai tésztaköret nagyon egyszerűen elkészíthető, beszerzése sem jelent ma már problémát.

Próbálkoztunk eddig számunkra ismeretlen étellel is, egy olyan ~tállal, amit csirkecombbal és párolt répával, káposztával tálalnak, de előtte még jól leöntik jemeni húslevessel.

Persze az aszalt szilvát ki lehet hagyni, de én épp úgy éreztem, hogy a ~ egzotikus ízéhez nagyon jól megy.

@anica inkognitóban: Egy bögre paradicsomlében megfőzök 3-4 evőkanál grízt, vagy ha netán van ~, akkor azt, ha megfőtt, jön hozzá 2-3 kanál szardellapaszta vagy egy szardíniakonzervből az olaj. Én most a füstölt sprotni olajával csináltam, jó lesz.

Mazsolás - aszalt vörös áfonyás ~ magvakkal
Gyerekeknek laktató uzsonna készült, hamis császármorzsa ~ból. Alapanyagként a DM-ben kapható Alnatura ~t használtam. Édes-mézesen készítettem.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Leves, Saláta, Hagyma, Zöldség, Citrom?

◄ Kurkuma   Kuszkusz köret ►
 
RSS Mobile