Kezdőlap (Kurkuma)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kurkuma

Gasztronómia  Kupa  Kuszkusz

Kurkuma
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Kurkuma alapanyagként.
Birkahúsleves ...


kurkuma
curcuma, indiai sáfrány, kurkunna gyökér, turmeric
A Távol-Kelet egyik leggyakrabban használt, jellegzetes színű, ízű, illatú fűszernövénye, a gyömbér rokona. Indiai sáfránynak is nevezik...

Kurkuma
« Vissza
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kurkuma
Kurkumás arcpakolás
A kurkuma jótékonyan hatásairól mindannyian tudunk. Gondoltam megosztom veletek ezt a könnyen elkészíthető arcpakolást. Az indiai menyasszonyok már évszázadok óta használják a kurkumát az esküvő előtt, arcszépítőként.

Kurkuma
(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik. Narancsszinü, kézforma, tagolt gumóját fehér gyökérszálak borítják.

A ~ gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik, Dél Ázsiában őshonos. Indiában évezredek óta használják, és régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere.

~
A Curcuma longa nevű trópusi növény föld alatti töve. A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ.

A ~ / sárga gyömbérgyökér vagy indiai sáfrány (Curcuma longa) a gyömbér család tagja, Dél-Ázsiában honos. Porrá őrölve széles körben használja a dél-ázsiai konyha. Számos indiai, perzsa és thai étel fontos összetevője.

~
Leírás:
Több mint 2000 éves kultúrnövény, délkelet- és Dél-Ázsiából származik. Fűszeres ízű, illata hasonlít a gyömbérére, aromája viszont erősebb annál. Gyökere robusztus, hasonlít a gyömbérhez, mellyel rokonságban is van.

~ » még több fűszer
A ~ (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

~
A gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga szín jellemzi és különleges aroma. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vércukorszint-stabilizáló, emésztést serkentő hatású.

~:sárga színű,inkább por alakban kapható.Intenzív színező hatású!
Mustármag:pirosas barna vagy sárga színű,pikáns íze miatt kedvelik.
Kömény:egészben,kis magok vagy őrölt formában kapható.Van világos és sötétebb színben.

~, vértisztító, színt, alapízt ad az ételnek. (Indiai sáfrány néven is ismert)
gyömbér, rendben tartja a beleket
Kömény, megakadályozza a felfúvódást, segíti az emésztést.
római kömény, hasonlít a köménymaghoz, de annál teltebb ízű és aromásabb is.

~: mártások, étel italszínezés
Lestyán: levesek, fozelékek, mártások, saláták
Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok ...

~: mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés.
Lestyán: levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok.
Majoránna: levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka.

~
Népies neve: kurkunnagyökér
Hazája a trópikus Ázsia, Kína és az Indiai-szigetek. Sajátságos aromája miatt a túlfűszerezett ételeket kedvelők használják. Nagyon jó étvágygerjesztő hatású.
Lestyán ...

~ - TURMERIC
A kereskedelemben kapható curry-porok legtöbbjének alkotóeleme ez a világossárga fűszer, amely jól színez, de gyengén ízesít.
Metélőhagyma, snidling - Chives ...

~ általában a port használják, de némelyik recept a friss ~- gyökeret ajánlja (Ne cseréljük össze a sáfránnyal!)
Mustármag a fekete változatot használják
Pandan Malajziában mindenütt megtermő hosszú levelek igen jellegzetes izzel ...

~
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük. A kiviket meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

~ (1/2-1 csapott tk)
só, bors, fehérbors
A szalonnát csíkokra vágjuk, megpirítjuk. Picit merjünk ki a zsírjából egy tálkába, később szükség lesz rá a rizs pirításához. A pirított szalonna csíkokra rádobjuk a szintén csíkokra vágott pulyka húst, szelelt gombát, majd a cikkekre vágott hagymát.

~
Elkészítés
A felaprított fokhagymákat egy fűszermozsárban egy kevés sóval pürésítjük, ezután hozzáadunk a fokhagymapüréhez római köményt, kurkumát, pirospaprikát és 2 evőkanál olivaolajat és jól összekeverjük.

~ nélkülEgy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm...

~, gyömbér, só, csili
A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, egy percig pirítjuk. Beleöntjük a kókusztejet és a paradicsomlevet, egy-egy teáskanálnyi kurkumát és gyömbért, sózzuk, pici csilivel bolondítjuk.

~
A gyömbérek családjába tartozik. Ragyogó sárga színe miatt kis mennyiségben ételek színezésére (pl. rizs) használatos.
Vizelethajtó és vértisztító hatása van.

~ nélkül
10 dkg mustármag
1,5 dl ecet (6%-os)
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított) ...

~
Az élénkvörös színű ~ őrlemény kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz ételnek, ám töményen igen csípős és kesernyés. Erőteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz!
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze.

~gyökér, sárga ~.
Lestyán:
levescsík, orvosi festyán, levisztikum, maggifú.

~
Felhasználás: Mártások, ételek színezése
Marco Pólót igen izgatta a D-Kínában felfedezett növény: "Van itt egy zöldség, amelyben megvannak a valódi sáfrány tulajdonságai, az illata és a színe is, mégsem igazi sáfrány." ...

A ~ segíti emésztésünket és védi ízületeinket
Az ázsiai konyha egyre népszerűbb a háziasszonyok körében. Nem csoda, hiszen a különleges alapanyagokból igazán különleges ételköltemények születnek.

A ~ az európai konyhákban még eléggé újkeletű, Indiában viszont már igen régen használják, szinte minden étel elkészítésénél szerepel. Az indiai vegetáriánus konyha is gyakran használja, különösen a bab- és lencseételeknél.

A ~ gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. Dél Ázsiában őshonos.

- ~
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma ...

½ tk ~
2 közepes méretű hámozott paradicsom (öntsük nyakon forrásban lévő vízzel paradicsomainkat, hogy könnyen hámozható állapotba kerüljenek)
½ tk garam masala ...

- 1/2 tk ~ (ettől lesz szép sárga!)
- olaj a sütéshez, újhagyma zöldje díszítéshez
1 csésze nálunk mosz kb. 2 dl, de a csésze mérete nem igazán számít! ...

. 1-1 tk. ~, koriandermag, római köménymag, őrölt gyömbér
. ½ tk. őrölt csili
. só, bors ...

· 1 tk ~
· 1 tk őrölt római kömény
· 1 ek mild curry por (indiai fűszer) ...

1 teáskanál ~
1-1 teáskanál őrölt kakukkfű, rozmaring, majoránna, tárkony
Kentucky bundához: ...

- csipetnyi ~, vagy sáfrány
- só
- 100 g lehéjazott, enyhén pirított mandula ...

1 késhegynyi ~ por

A tojásokat megfőztem, majd szokásos harcom újfent megtörtént a tojáspucolással, pedig a múltkor kapott jótanácsokat igyekeztem betartani. De, sajnos most sem volt túl nagy sikerem, de nagy valószínűséggel a tojások a hibásak..

1 késhegynyi ~
Elkészítése:
A brokkolit, valamint a megtisztított és karikákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük.

1 késhegynyi ~
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával.

Népies neve: ~ gyökér. Latin neve: Curcuma longa. A ~ gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. Dél Ázsiában őshonos. Az ókori...
~
Hogyan keressünk?

- Haldi, ~ - Curcuma domestica Valet. / Lepidium sativum
indiai sáfrány, sárga sáfrány, ~ gyökér, kurkunna gyökér, (Cey-Bert Róbert Gyula: sáfránygyömbér),
curry, turmeric, kha min, kunyit basah
~: vagy más néven haldi már a védikus korszakban ismert fűszer volt.

Csokoládélepény ~fagylalttal és áfonyaszorbettel
A jó minőségű, legalább 66 százalékos kakaótartalmú csokoládét vajjal gőz fölött felolvasztjuk, a tojások sárgáját még langyosan hozzákeverjük, emulgeáljuk, majd a tojások lazán felvert habját a csokoládéba emeljük. 160 C-fokon, kb.

1 csapott ek őrölt ~
1 tk őrölt gyömbér
100 g finomra aprított vöröshagyma
1 tk méz
1-1 maréknyi sózatlan pisztácia és blansírozott mandula
olívaolaj
1 ek ghí vagy vaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors ...

a szegfűbors, a borókabogyó, a kardamommag, a csillagánizs, a koriandermag, a mustármag, a köménymag, a római kömény, a citromos kakukkfű, az édesköménymag, a csilipaprika, a friss vagy szárított gyömbérgyökér, a lepkeszegmag, a ~, ...

~
mártások, ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Majoránna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár ...

Sárga: sáfrány, ~, sáfrányos széklice
Pink: céklapor
A sáfránynak és a matchanak karakteres íze van, de a többi ízetlen, így csak színezésre is használható.

Az elmúlt hónapban Los Angelesben jelent meg egy tanulmány, amelyben kutatók arról számolnak be, hogy a capsaicin képes volt elpusztítani a prosztata rákos sejtjeit is. Egy másik vizsgálat eredményei szerint pedig a ~, amit Indiában széles körben használnak a főzés során, ...

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó ~
Származás: India, Kína
Fűszerként használt növényi rész: gyökértörzs
Általános használata: levesek sárgára színezője, fűszerkeverékek alkotórésze
Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító Lestyán ...

1/2 teáskanálnyi ~
1 csokor friss rozmaring (vagy 1-2 tk szárított)
1/2 teáskanálnyi őrölt csili paprika
Só, kevés olaj és őrölt, színes bors ...

karaj, kukorica, ~, sertéskaraj, kása,
Kattints a nagyobb képért
...

kömény, koriander, ~, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, rózsaszirom, tárkony, medvehagyma, vöröshagyma, babér. Milyen jó, hogy a franciák tudnak úgy fűszerkeveréket készíteni, hogy nem nyomják tele sóval és ízfokozóval.

1 csapott teáskanál ~
1 csapott teáskanál őrölt kömény
3-4 teáskanál natúr vegamix
1-2 teáskanál szárított bazsalikom
1 doboz (400 g) hámozottparadicsom-konzerv ...

Amikor már nincs több hab, akkor befűszerezem: ételízesítő, bors, gyömbér, ~, egyben héjastól a vöröshagyma, 2 db répa egészben, paradicsom és paprika egészben és a fokhagyma gerezdekben. A megmaradt 1 db sárgarépát belereszelem még, takarékra veszem a lángot és fedő nélkül főzöm, rotyogtatom.

1 kiskanál őrölt ~, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál pirospaprika, 70 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkemell 2,5 centis kockákra vágva, 1 nagy lila hagyma finomra vágva. 2 paradicsom meghámozva és apróra vágva, 3 evőkanál finomra vágott friss koriander.

Hozzávalók (6-8 sz.): 1,3 kg csirkehús; a csirkéhez: 2,5 ek olaj, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb.2 cm), 1/2 kk chilipor, 1/2 kk bors, 1/2 kk ~, 1 kk őrölt kömény, 1 kk só, 2 paradicsom, 2 ek joghurt, 2 ek aprított mentalevél, 1/2 kk őrölt kardamommag, 1 db fahéj (kb. 5 cm); ...

1 evőkanál ~, vagy mustárpor, vagy esetleg currypor
Elkészítés:
Nagyméretű, széles serpenyőt, vagy lábast használjunk, amit le is tudunk fedni.
2 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk a szalonnát. Szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A ~ igen jellegzetes színű fűszerük, főleg színezésre használják. A kardamom mag a fűszerek királynője Indiában, főleg édességekbe keverik, de ajánlják köhögés, erős fejfájás és egyéb "bajok" orvosságaként is. Jellegzetes még a fahéj, melyet húsok és rizsételek ízesítésére használnak.

Hozzávalók: 1 ½ csésze vörös lencse, 3 ½ csésze víz, chili paprika (ízlés szerint), 1 tk ~, 1 ½ tk só, olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 hámozott paradicsom konzerv, vagy 2-3 friss, 1 tk reszelt gyömbér, 1 ek panch phanon mix, 3 gerezd fokhagyma ...

Diós hússal töltött alma Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (4 nagyobb) alma 30 dkg szárnyashús 10 dkg színes paprika 1 szál póréhagyma 3 dkg vaj 1 csipet ~ 2 dl tejszín 1 evőkanál kapribogyó...

Tegyük a wokot a tűzhelyre, forrósítsuk fel benne az olajat, dobjuk bele a borsot, számoljunk 5-ig, majd jöhet a gyömbér, utána azonnal a ~, egyet keverjünk rajta, aztán hamar öntsünk bele fél-egy deci zöldlevest vagy vizet. Dobjuk bele a sárgarépát, keverjük meg.

1 kk ~
¼ - ½ kk csilipor
1.) Készítsük el a mártást. Pirítsuk meg a köménymagot,
koriandermagot, kókuszt és a mandulát. Tegyük bele a háztartási
robotgépbe, és a fokhagymával, a csiliporral és a 0,75 dl vízzel
dolgozzuk sima péppé.
2.) Forrósítssuk meg az olajat egy ...

(2) kakaóbab (1) kakukkfű (7) kapor (6) kapribogyó (3) karalábé (1) karamell (1) kardamom (3) karfiol (6) karácsony (9) kaviár (1) kecskesajt (3) kecsketúró (4) kelbimbó (5) kelkáposzta (4) kelt (3) kenyér (5) kesudió (2) kolbász (1) koriander (3) korianderzöld (2) krumpli (13) kukorica (1) ~ ...

1-1,5 kg sertéscomb, 30 dkg magozott szilva, 15 dkg gyöngyhagyma, 5 dkg barnacukor, 2 dl tejföl, 1 dl borecet, 0,5 dl brandy, ~, fahéj, só

Elkészítés:
A cukrot megolvasztjuk, majd miután megolvadt, felöntjük a borecettel és a brandyvel, és addig kevergetjük, amíg homogén lesz.

A mártáshoz: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cl ánizslikőr, csipetnyi ~, só, olívaolaj. A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát. Belekeverjük az ánizslikőrt, sóval, kurkumával ízesítjük, majd összeturmixoljuk.

Legfontosabb alkotórésze a ~. Az úgynevezett currykhez (a mi pörköltünkre emlékeztető módon, de nem csak húsból készült ételek) ajánlják, de ne használjuk lépten-nyomon, mert minden ételnek egyforma íze lesz.
A curry fűszerkeverékek pikáns fűszerkeverékek Tizenöt-húsz fűszert tartalmaznak.

Pác: 6 ek szójaszósz, 2 ek kömény, 2 ek curry (nekem édes volt itthon) , 2 ek oliva olaj, 1 ek ~, 2 gerezd fokhagyma átnyomva, 4 ek édes chiliszósz (csirkéhez való édes savanyú szósszal csináltam ami csak enyhén csípős), ...

~
25 dkg szárazon megpirított szezámmag
1 dl olívaolajat turmixoljunk el 2 citrom levével 3 nagy gerezd fokhagymával, és 1-2 dl vízzel
A szőlőleveleket áztassuk be vízbe, hogy könnyen szétnyithatók legyenek. A barnarizst ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg.

1 evőkanál őrölt ~
100 gr megmosott vörös lencse
2-3paradicsom, vagy 1 evőkanál paradicsompaszta
3-4 szem fekete bors
100 gr tamarind hús (vagy 2 tesákanál tamarindpaszta)

Elkészítése:
1. A mustármagot az olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk.

- 1 csapott teáskanál ~
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 púpozott teáskanál őrölt római kömény
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 2 cm friss, aprított gyömbér
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
továbbá:
- 1 kávéskanál lepkeszegmag (elhagyható) ...

(1) help (1) hoax (2) horgász (1) hátszín (1) házisör (1) juhhúsos kása (1) juhtúró (3) játék (1) kacsanyak (1) karfiol (1) kemence (1) kenyér (1) keramická"ł nĹŻĹľ (1) kerámia kés (1) kolbász (1) Kopácsi-rét (1) koriander (1) korpacibere (1) krumpli (2) kubai leves (1) kukoricagríz (1) ~ (1) ...

A csirkemellet kis kockákra vágjuk, megsózzuk, bors, ~ és paprika keverékével fűszerezzük, azután állni hagyjuk. A lencsét sós vízben megfőzzük. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, a lencséhez adjuk és még negyedóráig főzzük. Ekkor összeturmixoljuk.

Mozsárban zúzzuk péppé a vöröshagymát, fokhagymát, mandulát, ~- és gyömbérport. Keverjük hozzá a nam plát. Melegítsük meg az olajat, tegyük bele a pépet, főzzük 3-4 percig állandóan kevergetve. Rakjuk bele a rákdarabokat, és főzzük még 2-3 percig.

1 teáskanál ~
2 teáskanál őrölt koriander
1-2 teáskanál őrölt chili (vigyázz, csípos!)
2-4 teáskanál garam masala (ez nem csíp)
Alma-chutney:
1/2 kg alma
12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (én utálom )
10-15 dkg cukor (lehetoleg barna)
1 db szárított chili paprika
1 fahéjrúd
2-3 szegfűszeg ...

1 kávéskanál ~
csipetnyi só
Vágjuk a csirkehúst kis kockákra, tegyük egy nagy tálba, majd szórjuk rá a kurkumát, az őrölt római köményt, a mustármagot, sót.

A citromosnál izgultam egy kicsit és csak remélni tudtam, hogy a hozzáadott ~ ellénre sikerülni fognak. Érdekes módon ezek laposabbak lettek, míg a kakaóporos verzió ugyanolyan duci, mint a sima.

40 dkg bab, 1 babérlevél, 1 kávéskanál ~, 1 kávéskanál csemege pirospaprika, 1 evőkanál vaj, 1 liter víz; a curryhez: 4 paradicsom, 25 dkg Pannónia sajt, 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj, 2-2 evőkanál koriander és finomra reszelt gyömbér, 1 evőkanál kömény, fél kávéskanál édeskömény, ...

Hozzávalók: 10 közepes burgonya, 4 evőkanál ghí (sült vaj), 2 dl házi tejföl vagy joghurt, 2 kiskanál római kömény, 1 kiskanál ánizs, 2 kiskanál ~, 1 hegyes, erős zöldpaprika, só.
1. Bő, sós vízben, fedő alatt főzzük meg héjában a burgonyát.

Cibatta, csirkemell sonka, edámi sajt, jégsaláta, vajkrém, ~, paradicsom. Nem hangzik rosszul. Alapvetően rendben volt, de valahogy elveszett a nagy cibattában a néhány összetevő, így a végére kevésbé volt ízletes.

őrölt ~,
1/2 tk. Cayenne-bors,
1 tk. őrölt koriander,
1 tk. kömény,
225 g karfiol, rózsákra bontva és lecsöpögtetve,
225 g bébirépa,
1 db piros paprika, kimagozva és felszeletelve,
4 húsos paradicsom,
225 g cukkini, vastagon felszeletelve,
400 g csicseriborsó, megmosva és lecsöpögtetve,
3 ek.

1 csapott teáskanál ~
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál cayenne bors (vagy chili)
1 citrom leve + 1 karikákra vágva a tálaláshoz
1 evőkanál olaj (dió-, földimogyoró vagy napraforgó)
víz

Elkészítés:
A vörös lencsét szűrőbe helyezem, folyó víz alatt alaposan átmosom.

Nagyi receptje, talán ő nevezte el arabnak, mindegy, nagyon finom, de semmi extrém és pikáns dologra ne gondoljanak, még ~ sincs benne, pedig azt az arabok mindenbe tesznek (még teába is, nemrég bekeveredtünk egy ilyen boltba, ahol a tulaj, aki persze igazi arab volt, ...

(frissen, reszeltve vagy cikkezve, olajon vagy ghín illatosra sütve húsok előtt és húsokkal), friss chilli paprikák (szintén olajon sütve isteni), ~, pirospaprika, ánizs, zöld és fekete kardamom, koriander, ötfűszer keverék, garam masala, curry levél, fokhagyma, fahéj! ...

szezámmag, csipetnyi ~, egy kk. köménymag, fél kk. őrölt pirospaprika, egy dl száraz fehérbor, 100 g robiola, 50 g zöldfűszeres Philadelphia (ha nincs robiola, natúr Philadelphiával kiváltható), só, bors, ...

Kedves Ildi! A ruháját ~ alapú természetes porfestékkel szineztem, plusz egy pötty paprikakivonatot tettem bele, hogy inkább napsárga legyen, mint citrom, bár ez a fotón nem annyira jön ki. Élőben szebb színe volt. Szerintem ha Neked zselés van, azzal ugyanolyan jó lesz.
VálaszTörlés ...

kakaó, puncs pudingpor, ~...
Elkészítése:
Közepes méretű keverőtálban összekavarom a száraz hozzávalókat, a cukrot, lisztet, sót, pudingport és a sütőport. A margarint felolvasztom, az előző keverékre öntöm és kevés víz hozzáadásával jól gyúrható, nyújtható tésztát készítek.

~ 1 kk. só 1/4 kk. chili 1 dl víz Töltelék: 4 db burgonya 2 ek. kókuszreszelék 2 kk. szezámmag 2 kk. friss reszelt gyömbér 1 ek. finomra vágott friss petrezselyemzöld 1/2 kk. só 2 db zöldpaprika finomra vágva 2 ek. citromlé 2 kk. cukor 1/4 kk. [...] ...

Meghintjük az őrölt fűszerekkel (~, garam masala, chili, római kömény) és 1 percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a lencsét és a citromlevet. Felöntjük a levessel és felforraljuk. Kis lángon kb 25 perc alatt puhára főzzük.

Ezután jöhet bele a a gyömbér, a ~ (friss és az őrölt is), a chilipaprika, a galangal gyökér és a tamarind paszta. Egy-két percig pirítjuk, amíg össze nem áll a paszta.
Beletesszük a húst (és a húsból kifolyt levet is), felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a lime levelet.

Hozzávalók (6 adaghoz): 6-7 dl víz, 25 dkg rizs, 1 teáskanál ~por, csipetnyi só, 4 evőkanál CANDEREL édesítőpor, 1 grapefruit kicsavart leve, 30 dkg fehér szőlő, 21 dkg kivi, 20 dkg nektarin (vagy kemény őszibarack), 20 dkg rózsaszín húsú grapefruit, 4 evőkanál citromlé ...

~, 1 kk. őrölt kömény, 1 kk. őrölt gyömbér (de az a gyanúm, ha frisset reszelsz bele, attól csak jobb lesz, de így behajózás előtt a friss, és a családban csak általam használt dolgokat már nem pótolom, szóval nincs itthon), só, 3 ek. olivaolaj.

80 dkg bélszin, 1 csésze olaj, fél tk őrölt ~, késhegynyi cayenne bors, 2 csomó tavaszi hagyma, 1 baguette (ha kell több), 20 dkg darabolt emmentáli sajt, 1,5 dl tejföl, só, frissen őrölt bors.
Jellemzők
recept
Bélszines raclette ...

2 személyre A lencsepüréhez: 200 g vörös lencse 3 paradicsom 1 fej hagyma 1 babérlevél 2 kávéskanál ~ 2 kávéskanál őrölt koriander 1 kávéskanál mustármag 1 evőkanál olívaolaj 6 szál friss koriander só A zöldségcurryhez: 2 burgonya 2 cukkini 1 édeskömény 1 fej hagyma 1 sárgarépa 8 szem kesudió ...

Hozzávalók: 40-50 dkg csirkemellfilé 3 dl főzőtejszín 1-2 fej vöröshagyma 2-3 nagyobb gomba mustár vaj sajt tejföl sült csirke fűszerkeverék kardamom ~ gyömbér kakukkfű só Elkészítés: A csirkemellfilét csíkokra vágom, ...

1 kávéskanál ~
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál kömény
11 db gyömbér
1 fej vöröshagyma
2 db citrom leve
25 dkg metélt tészta
2 db csirkemell
40 dkg uborka
70 dkg padlizsán ...

Hozzávalók: 2, 5 cm fahéj, 2 - 2 tk. szemes fekete bors, őrölt gyömbér, őrölt ~, 1/4 tk. őrölt szerecsendió.
Elkészítése: Vastag aljú edényben a borsot, fahéjat megpirítjuk. Megőröljük. Összekeverjük a fűszerporokkal. Azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen lezárjuk egy üvegben.

Ebben a dobozban, amivel ezt az ételt főztem és amit egy budapesti indiai boltban vásároltam, a következő fűszerek vannak: őrölt koriander mag, csili, római kömény, ~, görögszéna, só, fekete bors, szárított gyömbér, mustármag, babérlevél, lencse, szegfűszeg, szerecsendió, köménymag, fahéj, ...

és bogyók, darabolt termékek (Fűszerpaprika őrlemény Fűszerpaprika féltermék Babérlevél Bazsalikon levél Bazsalikon por Chili Chili féltermék Fahéj Fehérbors őrölt Fehérbors egész Feketebors egész Feketebors őrölt Fűszerkeverékek Gyömbér Kaporlevél Kardamon Koriander mag Koriander levél ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Leves, Paprika, Citrom, Tojás?

◄ Kupa   Kuszkusz ►
 
RSS Mobile