Kezdőlap (Kurkuma)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Kurkuma


 

Kurkuma

Gasztronómia  Kupa  Kuszkusz
2014.04.17

Kurkuma
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Kurkuma alapanyagként.
Birkahúsleves ...


kurkuma
curcuma, indiai sáfrány, kurkunna gyökér, turmeric
A Távol-Kelet egyik leggyakrabban használt, jellegzetes színű, ízű, illatú fűszernövénye, a gyömbér rokona. Indiai sáfránynak is nevezik...

Kurkuma
« Vissza
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kurkuma
Kurkumás arcpakolás
A kurkuma jótékonyan hatásairól mindannyian tudunk. Gondoltam megosztom veletek ezt a könnyen elkészíthető arcpakolást.

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

Kurkuma
(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik.

A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik, Dél Ázsiában őshonos. Indiában évezredek óta használják, és régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere.

Kurkuma
A Curcuma longa nevű trópusi növény föld alatti töve. A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, ...

A kurkuma / sárga gyömbérgyökér vagy indiai sáfrány (Curcuma longa) a gyömbér család tagja, Dél-Ázsiában honos. Porrá őrölve széles körben használja a dél-ázsiai konyha. Számos indiai, perzsa és thai étel fontos összetevője.

Kurkuma » még több fűszer
A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

kurkuma
A kurkuma népies neve: kurkuma gyökér.
Latin neve: Curcuma longa.

Kurkuma
A gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga szín jellemzi és különleges aroma. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vércukorszint-stabilizáló, emésztést serkentő hatású.

kurkuma, vértisztító, színt, alapízt ad az ételnek. (Indiai sáfrány néven is ismert)
gyömbér, rendben tartja a beleket
Kömény, megakadályozza a felfúvódást, segíti az emésztést.

Kurkuma: mártások, étel italszínezés
Lestyán: levesek, fozelékek, mártások, saláták
Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok ...

Kurkuma - TURMERIC
A kereskedelemben kapható curry-porok legtöbbjének alkotóeleme ez a világossárga fűszer, amely jól színez, de gyengén ízesít.
Metélőhagyma, snidling - Chives ...

Kurkuma általában a port használják, de némelyik recept a friss kurkuma- gyökeret ajánlja (Ne cseréljük össze a sáfránnyal!)
Mustármag a fekete változatot használják ...

kurkuma
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük. A kiviket meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

kurkuma (1/2-1 csapott tk)
só, bors, fehérbors
A szalonnát csíkokra vágjuk, megpirítjuk. Picit merjünk ki a zsírjából egy tálkába, később szükség lesz rá a rizs pirításához.

Kurkuma nélkülEgy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm...

Kurkuma, őrölt koriander, friss őrölt bors, só
Elkészítés menete:
1., Beáztatjuk a babot előző este.
2., Elősütjük a csirkét, majd tűzáló tálba bőséges parmezán alatt készre sütjük.
3.

kurkuma, gyömbér, só, csili
A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, egy percig pirítjuk.

KURKUMA
A gyömbérek családjába tartozik. Ragyogó sárga színe miatt kis mennyiségben ételek színezésére (pl. rizs) használatos.
Vizelethajtó és vértisztító hatása van.

kurkuma nélkül
10 dkg mustármag
1,5 dl ecet (6%-os)
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított) ...

kurkuma
Népies neve: kurkuma gyökér. Latin neve: Curcuma longa. A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere.

kurkumagyökér, sárga kurkuma.
Lestyán:
levescsík, orvosi festyán, levisztikum, maggifú.

A kurkuma az európai konyhákban még eléggé újkeletű, Indiában viszont már igen régen használják, szinte minden étel elkészítésénél szerepel. Az indiai vegetáriánus konyha is gyakran használja, különösen a bab- és lencseételeknél.

- kurkuma
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma ...

½ tk kurkuma
2 közepes méretű hámozott paradicsom (öntsük nyakon forrásban lévő vízzel paradicsomainkat, hogy könnyen hámozható állapotba kerüljenek)
½ tk garam masala ...

- 1/2 tk kurkuma (ettől lesz szép sárga!)
- olaj a sütéshez, újhagyma zöldje díszítéshez
1 csésze nálunk mosz kb. 2 dl, de a csésze mérete nem igazán számít! ...

. 1-1 tk. kurkuma, koriandermag, római köménymag, őrölt gyömbér
. ½ tk. őrölt csili
. só, bors ...

· 1 tk kurkuma
· 1 tk őrölt római kömény
· 1 ek mild curry por (indiai fűszer) ...

1 teáskanál kurkuma
1-1 teáskanál őrölt kakukkfű, rozmaring, majoránna, tárkony
Kentucky bundához: ...

- csipetnyi kurkuma, vagy sáfrány
- só
- 100 g lehéjazott, enyhén pirított mandula ...

1 késhegynyi kurkuma por

A tojásokat megfőztem, majd szokásos harcom újfent megtörtént a tojáspucolással, pedig a múltkor kapott jótanácsokat igyekeztem betartani.

1 késhegynyi kurkuma
Elkészítése:
A brokkolit, valamint a megtisztított és karikákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük.

1 késhegynyi kurkuma
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával.

- Haldi, kurkuma - Curcuma domestica Valet. / Lepidium sativum
indiai sáfrány, sárga sáfrány, kurkuma gyökér, kurkunna gyökér, (Cey-Bert Róbert Gyula: sáfránygyömbér),
curry, turmeric, kha min, kunyit basah ...

Csokoládélepény kurkumafagylalttal és áfonyaszorbettel
A jó minőségű, legalább 66 százalékos kakaótartalmú csokoládét vajjal gőz fölött felolvasztjuk, a tojások sárgáját még langyosan hozzákeverjük, emulgeáljuk, ...

1 csapott ek őrölt kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
100 g finomra aprított vöröshagyma
1 tk méz
1-1 maréknyi sózatlan pisztácia és blansírozott mandula
olívaolaj
1 ek ghí vagy vaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors ...

a csillagánizs, a koriandermag, a mustármag, a köménymag, a római kömény, a citromos kakukkfű, az édesköménymag, a csilipaprika, a friss vagy szárított gyömbérgyökér, a lepkeszegmag, a kurkuma, ...

Sárga: sáfrány, kurkuma, sáfrányos széklice
Pink: céklapor
A sáfránynak és a matchanak karakteres íze van, de a többi ízetlen, így csak színezésre is használható.

Az elmúlt hónapban Los Angelesben jelent meg egy tanulmány, amelyben kutatók arról számolnak be, hogy a capsaicin képes volt elpusztítani a prosztata rákos sejtjeit is. Egy másik vizsgálat eredményei szerint pedig a kurkuma, ...

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó Kurkuma
Származás: India, Kína
Fűszerként használt növényi rész: gyökértörzs
Általános használata: levesek sárgára színezője, fűszerkeverékek alkotórésze ...

1/2 teáskanálnyi kurkuma
1 csokor friss rozmaring (vagy 1-2 tk szárított)
1/2 teáskanálnyi őrölt csili paprika
Só, kevés olaj és őrölt, színes bors ...

karaj, kukorica, kurkuma, sertéskaraj, kása,
Kattints a nagyobb képért
...

kömény, koriander, kurkuma, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, rózsaszirom, tárkony, medvehagyma, vöröshagyma, babér. Milyen jó, hogy a franciák tudnak úgy fűszerkeveréket készíteni, hogy nem nyomják tele sóval és ízfokozóval.

1 csapott teáskanál kurkuma
1 csapott teáskanál őrölt kömény
3-4 teáskanál natúr vegamix
1-2 teáskanál szárított bazsalikom
1 doboz (400 g) hámozottparadicsom-konzerv ...

Amikor már nincs több hab, akkor befűszerezem: ételízesítő, bors, gyömbér, kurkuma, egyben héjastól a vöröshagyma, 2 db répa egészben, paradicsom és paprika egészben és a fokhagyma gerezdekben.

1 kiskanál őrölt kurkuma, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál pirospaprika, 70 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkemell 2,5 centis kockákra vágva, 1 nagy lila hagyma finomra vágva.

Hozzávalók (6-8 sz.): 1,3 kg csirkehús; a csirkéhez: 2,5 ek olaj, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb.2 cm), 1/2 kk chilipor, 1/2 kk bors, 1/2 kk kurkuma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk só, 2 paradicsom, 2 ek joghurt, ...

1 evőkanál kurkuma, vagy mustárpor, vagy esetleg currypor
Elkészítés:
Nagyméretű, széles serpenyőt, vagy lábast használjunk, amit le is tudunk fedni.
2 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk a szalonnát. Szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A kurkuma igen jellegzetes színű fűszerük, főleg színezésre használják. A kardamom mag a fűszerek királynője Indiában, főleg édességekbe keverik, de ajánlják köhögés, erős fejfájás és egyéb "bajok" orvosságaként is.

Hozzávalók: 1 ½ csésze vörös lencse, 3 ½ csésze víz, chili paprika (ízlés szerint), 1 tk kurkuma, 1 ½ tk só, olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 hámozott paradicsom konzerv, vagy 2-3 friss, 1 tk reszelt gyömbér, 1 ek panch phanon mix, ...

Diós hússal töltött alma Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (4 nagyobb) alma 30 dkg szárnyashús 10 dkg színes paprika 1 szál póréhagyma 3 dkg vaj 1 csipet kurkuma 2 dl tejszín 1 evőkanál kapribogyó...

Ezeket bele kell forgatni a borssal és kurkumával összekevert lisztbe (a fűszerek ízlés szerint, de ha jó borsos a hús, jót tesz neki a kurkuma, a színét adja meg).

Tegyük a wokot a tűzhelyre, forrósítsuk fel benne az olajat, dobjuk bele a borsot, számoljunk 5-ig, majd jöhet a gyömbér, utána azonnal a kurkuma, egyet keverjünk rajta, aztán hamar öntsünk bele fél-egy deci zöldlevest vagy vizet.

1 csapott teáskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál cayenne bors (vagy chili)
1 citrom leve + 1 karikákra vágva a tálaláshoz
1 evőkanál olaj (dió-, földimogyoró vagy napraforgó)
víz

Elkészítés: ...

Nagyi receptje, talán ő nevezte el arabnak, mindegy, nagyon finom, de semmi extrém és pikáns dologra ne gondoljanak, még kurkuma sincs benne, pedig azt az arabok mindenbe tesznek (még teába is, nemrég bekeveredtünk egy ilyen boltba, ahol a tulaj, ...

(frissen, reszeltve vagy cikkezve, olajon vagy ghín illatosra sütve húsok előtt és húsokkal), friss chilli paprikák (szintén olajon sütve isteni), kurkuma, pirospaprika, ánizs, zöld és fekete kardamom, koriander, ötfűszer keverék, garam masala, ...

szezámmag, csipetnyi kurkuma, egy kk. köménymag, fél kk. őrölt pirospaprika, egy dl száraz fehérbor, 100 g robiola, 50 g zöldfűszeres Philadelphia (ha nincs robiola, natúr Philadelphiával kiváltható), só, bors, ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Leves, Paprika, Citrom, Tojás

Gasztronómia  Kupa  Kuszkusz
2014.04.17

 
RSS Mobile