Kezdőlap (Kurkuma)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Kurkuma


 

Kurkuma

Gasztronómia  Kupa  Kuszkusz

Kurkuma
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Kurkuma alapanyagként.
Birkahúsleves ...


kurkuma
curcuma, indiai sáfrány, kurkunna gyökér, turmeric
A Távol-Kelet egyik leggyakrabban használt, jellegzetes színű, ízű, illatú fűszernövénye, a gyömbér rokona. Indiai sáfránynak is nevezik...

Kurkuma
« Vissza
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kurkuma
Kurkumás arcpakolás
A kurkuma jótékonyan hatásairól mindannyian tudunk. Gondoltam megosztom veletek ezt a könnyen elkészíthető arcpakolást.

Kurkuma
(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik.

A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik, Dél Ázsiában őshonos. Indiában évezredek óta használják, és régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere.

Kurkuma
A Curcuma longa nevű trópusi növény föld alatti töve. A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, ...

A kurkuma / sárga gyömbérgyökér vagy indiai sáfrány (Curcuma longa) a gyömbér család tagja, Dél-Ázsiában honos. Porrá őrölve széles körben használja a dél-ázsiai konyha. Számos indiai, perzsa és thai étel fontos összetevője.

KURKUMA
Leírás:
Több mint 2000 éves kultúrnövény, délkelet- és Dél-Ázsiából származik. Fűszeres ízű, illata hasonlít a gyömbérére, aromája viszont erősebb annál. Gyökere robusztus, hasonlít a gyömbérhez, mellyel rokonságban is van.

Kurkuma » még több fűszer
A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

kurkuma
A kurkuma népies neve: kurkuma gyökér.
Latin neve: Curcuma longa.

Kurkuma
A gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga szín jellemzi és különleges aroma. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vércukorszint-stabilizáló, emésztést serkentő hatású.

Kurkuma:sárga színű,inkább por alakban kapható.Intenzív színező hatású!
Mustármag:pirosas barna vagy sárga színű,pikáns íze miatt kedvelik.
Kömény:egészben,kis magok vagy őrölt formában kapható.Van világos és sötétebb színben.

kurkuma, vértisztító, színt, alapízt ad az ételnek. (Indiai sáfrány néven is ismert)
gyömbér, rendben tartja a beleket
Kömény, megakadályozza a felfúvódást, segíti az emésztést.

Kurkuma: mártások, étel italszínezés
Lestyán: levesek, fozelékek, mártások, saláták
Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok ...

Kurkuma: mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés.
Lestyán: levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok.
Majoránna: levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka.

Kurkuma
Népies neve: kurkunnagyökér
Hazája a trópikus Ázsia, Kína és az Indiai-szigetek. Sajátságos aromája miatt a túlfűszerezett ételeket kedvelők használják. Nagyon jó étvágygerjesztő hatású.
Lestyán ...

Kurkuma - TURMERIC
A kereskedelemben kapható curry-porok legtöbbjének alkotóeleme ez a világossárga fűszer, amely jól színez, de gyengén ízesít.
Metélőhagyma, snidling - Chives ...

Kurkuma általában a port használják, de némelyik recept a friss kurkuma- gyökeret ajánlja (Ne cseréljük össze a sáfránnyal!)
Mustármag a fekete változatot használják ...

kurkuma
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük. A kiviket meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

kurkuma (1/2-1 csapott tk)
só, bors, fehérbors
A szalonnát csíkokra vágjuk, megpirítjuk. Picit merjünk ki a zsírjából egy tálkába, később szükség lesz rá a rizs pirításához.

kurkuma
Elkészítés
A felaprított fokhagymákat egy fűszermozsárban egy kevés sóval pürésítjük, ezután hozzáadunk a fokhagymapüréhez római köményt, kurkumát, pirospaprikát és 2 evőkanál olivaolajat és jól összekeverjük.

Kurkuma nélkülEgy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm...

kurkuma, gyömbér, só, csili
A kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, egy percig pirítjuk.

KURKUMA
A gyömbérek családjába tartozik. Ragyogó sárga színe miatt kis mennyiségben ételek színezésére (pl. rizs) használatos.
Vizelethajtó és vértisztító hatása van.

kurkuma nélkül
10 dkg mustármag
1,5 dl ecet (6%-os)
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított) ...

Kurkuma
Az élénkvörös színű kurkuma őrlemény kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz ételnek, ám töményen igen csípős és kesernyés. Erőteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz! ...

kurkuma
Népies neve: kurkuma gyökér. Latin neve: Curcuma longa. A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere.

kurkumagyökér, sárga kurkuma.
Lestyán:
levescsík, orvosi festyán, levisztikum, maggifú.

Kurkuma
Felhasználás: Mártások, ételek színezése
Marco Pólót igen izgatta a D-Kínában felfedezett növény: "Van itt egy zöldség, amelyben megvannak a valódi sáfrány tulajdonságai, az illata és a színe is, mégsem igazi sáfrány." ...

A kurkuma segíti emésztésünket és védi ízületeinket
Az ázsiai konyha egyre népszerűbb a háziasszonyok körében. Nem csoda, hiszen a különleges alapanyagokból igazán különleges ételköltemények születnek.

A kurkuma az európai konyhákban még eléggé újkeletű, Indiában viszont már igen régen használják, szinte minden étel elkészítésénél szerepel. Az indiai vegetáriánus konyha is gyakran használja, különösen a bab- és lencseételeknél.

- kurkuma
- kahirói shoarma egyiptomi fűszerkeverék-vagy garam masala,de akár el is hagyható
- 2 db nagy vöröshagyma ...

Lásd még: Lásd még: Hagyma, Leves, Paprika, Citrom, Tojás

Gasztronómia  Kupa  Kuszkusz

 
RSS Mobile