Kezdőlap (Kruton)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kruton

Gasztronómia  Krusztád  Kucsmagomba

kruton
Apróra vágott kenyér-, vagy zsemlekockák, melyeket olajon pirítanak. Krémlevesek kitűnő levesbetétje
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot! ...


Tálalásnál a krutonra teszem a sült csirkét, tetejére a marinált padlizsánt, köré a pestót. Petrezselyemzölddel díszítem.
Írd meg te is a véleményed!
Regisztrálj ingyenesen az oldalra, vagy lépj be, ha már korábban megtetted.
melynek kicselezését végleges kizárással díjazhatjuk! :: 400 :: 30" / ...

Brokkoli krémleves krutonnal
Nem igazán szeretjük a krémleveseket. Ennek az az oka, hogy ezek a viszonylag tartalom nélküli levesek nem igazán laktatnak. Ámde emlékeim szerint egyszer régen szerettem a brokkoliból készített eféle levest, igaz az tasakos volt. :) De most kipróbáltam, ...

Svájci hagymaleves sajtos krutonnal
A vöröshagymát, és a póréhagymát metéltre vágjuk. Egy lábosban vajat hevítünk, és ebben megfonnyasztjuk a hagymát. A fokhagymát is feldaraboljuk, és a többi hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk.

kaporvirággal, zöldbabbal és diós krutonokkal
Hozzávalók
2 maréknyi friss tárkony
semleges olaj (pl. szőlőmagolaj vagy napraforgómag olaj)
2 kaliforniai paprika
1 sárgabarack
3mm-es szelet friss gyömbér
100ml repceolaj
6 málna
1 friss kaporvirág tányér ...

Sáfrányos újburgonya krémleves pirított vargányával, barna kenyér ~nal
Már megint jó hosszú lett a cím, pedig a leves meg milyen egyszerű. Nem baj.

~ pirított zsemleszelet
kuszkusz búzából vagy más gabonából készült, durvára őrölt dara, illetve ennek főtt változata, vagy ebből és húsból, zöldségből álló egytálétel
madeira mártás spanyol mártás madeira borral ...

~:sült kenyérkockák levesbetétnek és egyéb ételek díszítéséhez.

Laison: levesek,mártások sűrítő anyaga,mint pl.a beurre manié,a rántás,a tojássárgája,a tejszín és a vér.
Lardon: spékeléshez használt vékony szalonnacsík.A sült baconszeleteket is így hívják.

~: crouton - különböző formára vágott, héjazott kenyérszelet, melyet a sült hús, bélszín alá tesznek tálaláskor, hogy felitassa a szaftot.
Lassú tűzőn: éppen forráspontig hevítjük, és azon főzzük.

~: sült kenyérkockák levesbetétnek és egyéb ételek díszítéséhez, de más források a pirított zsemleszeletet is így nevezik.
Laison: levesek, mártások sűrítőanyaga, mint például a beurre manié, a rántás, a tojássárgája, a tejszín és a vér.

~
Pirított zsemlekocka.
kulfi
Indiai jégkrémszerű desszert, melynek legfőbb alapanyagai: khoya (sűrűre befőzött tej), ghee (vajzsír) és fűszerek. Formáját tekintve leginkább kúpalakú, íze pedig sokféle lehet (pisztáciás, mangós, sáfrányos stb).

A ~hoz: 8 evőkanál vaj - 2 evőkanál apróra vágott fokhagyma - 2 nagy marék kenyérkocka (héj nélküli, egynapos baguette-ből) - 1/2 kiskanál só
Elkészítés
1. A kolbászok mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy-egy oldal kb. 4 perc), majd félretesszük.

~ : pirított zsemleszelet.
Lyoni módra : Sült hagymával.
Macedón módra : Paradicsomos mártással locsolgatva ...

A ~hoz a fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük az olajjal és sóval, majd összeforgatjuk a kenyérkockákkal. Előmelegített sütőben (esetleg serpenyőben) pirítsuk az egészet aranysárgára, majd tegyük félre hűlni.

A ~nal kezdem. Ehhez a vajat és a sajtot egy kicsi teflonserpenyőben, kis lángon óvatosan összeolvasztom, közben bekapcsolom a sütőt. A kenyeret kis darabokra tördelem vagy kockára vágom (ha még hagyja magát), majd az olvadt sajtba forgatom.

4 ek. ~
kevés grana padano
A jégsalátát megmostam, leszárítottam, felvágtam.

Sajtos ~nal, néhány csepp tejszínnel, bazsalikomlevelekkel és pirított, finomra vágott gombával (ez is vargánya volt) tálaltam. Jamie ötlete nyomán adtam hozzá még egy kevés frissen facsart citromlével elkevert sót, borsot, és reszelt citromhéjat. Ez tényleg ütött.
Tweet ...

A fokhagymás ~ elkészítéséhez egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdet, amit csak szétnyomunk, és a ebben a fokhagymás olajban pirítjuk meg a kenyérkockákat.

A ~hoz vágjunk a bagettból 12 darab egy centi vastag szeletet. Kenjük meg őket olívaolajjal és sózzuk meg. Helyezzük a szeleteket zsírpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
4.

Ha natúr vadsült: gombával, ~nal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással
KEFTA, KIFTA (AFRIKA)
- húsgombóc
KEFTEDES (GÖRÖG)
- kis darálthús gombóckák
KÉKPARADICSOM
- padlizsán
KELETI ÉDESSÉG ...

Kedvessy módon = (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, ~nal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon = vegyes zöldséggel ...

Fokhagymakrémleves ~nal és füstölt kecskesajttal
Szeretjük a krémleveseket. Na jó kettőnk közül inkább én, de a nagycsalád java része igen. Ezt terveztem az ünnepi asztalra, hiszen pikk-pakk elkészíthető, így a Pataki tálas pályázatra is ezt adtam be leves gyanánt.

Karamellizált hagyma, marhahúsleves, ~ és gruyère, a szegények levese, a népszerű francia hagymaleves. Férj unszolására, a nagy ír nyárban, visszatért az étlapra. Nem egy gyorsan elkészíthető fogás, de a végeredmény kárpótol az elszaladt időtért.

Köretek emésztése nem olyan bonyolult mint a fehérjéké, ezért egyszerre több mint egy köret az ehető. Például, ha salátát akarunk enni ~nal és mellé főtt krumplit eszünk. Vagy az is működik, ha avocádó szendviccsel kukorica csipszet eszünk.

Tálalhatjuk kedvünk szerinti levesbetéttel, például pirított baconnel vagy gombával, ~nal, vagy egy kis kanálka sűrű joghurttal is akár.

Leves, helyett krémes főzelék tányérba mer, ~nal megszór, kolbász chipssel díszít, némi frissen vágott zölddel meghint, kolbász zsírral megcsöpögtet és bekanalaz.
Nos, mondhatom azt, hogy első nap kipipálva.
Tejbetök :D ...

A salátaleveleket rendezzük tálba, öntsük rá a még langyos ~okat és a csirkemell darabokat (a sütéshez használt zsiradékkal együtt), forgassuk össze és öntsük rá a mártást, majd szórjuk meg parmezánforgáccsal.

Unokatesók 2 tál Cézárral a főzősuliban :) ...

10 percig, leveszem a tűzről, belekeverem a kókusztejet, majd merülő mixerrel tessék-lássék módjára kicsit össze turmixszolom, megkóstolom és ha kell, megsózom.
~nal és friss koriander levelekkel illene tálalni, de korianderem nem volt, a ~ meg elfogyott a fényképezkedésig.

bagett bors citromlé fokhagyma ~ mustár olívaolaj parmezán sajt római salátaszardella tojássárgája vörösborecet worcestershire-szósz
receptjellemzők ...

(ha natúr vadsült) gombával, ~nal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon
vegyes zöldséggel ...

Levesbetétnek használhatunk készen kapható levesgyöngyöt, fokhagymás ~t, vagy akár reszelhetünk a levesbe a füstölt sajtból is.
Bejegyezte: Szemi dátum: 21:23 1 megjegyzés
30 éves osztálytalálkozónkra ... ...

Az első tétel baconsaláta, amiben még véletlenül sincs semmiféle zöldség, van viszont annál több szalonna, sok szalonnás ~ és bacon ízű öntet. Nem meglepő ez egy olyan csapattól, akik szerint a csókolózó pucér csajokon kívül a bacon a legjobb dolog az interneten.
Brutális Valentin-napot! ...

Spárgakrémleves, szív alakú ~ok, metélőhagyma (snidling).
Jellemzők
recept
lentin spárgakrémleves ...

Segítsüti lázban égünk! Holnap start, addig is itt egy jó kis medvehagyma leves:-) A krémleveseket nagyon jól feldobják a ropogós dolgok (pl. grissini, ~), így ez a sütölt sajtból készült ropogós is nagyon lendít levesünkön.

Simára keverjük és forrón tálaljuk. Pirított zsemlekockával (~nal) tálaljuk. A levest esetleg kevés konyakkal is ízesithetjük.
Extra
küldje tovább ismeröséhez ...

Fokhagymaleves sajtos-gombás ~nal
Fokhagymás brokkolileves
Fokhagymás brokkolileves ...

Tejszínes hagymaleves sajttal és ~nal
Mustáros csirkeszárnyak
Lencsefőzelék egészségesebben ...

Erdei gombakrémleves csirkével és ~nal
15 perc könnyű kedvencekhez adom
Részletes recept ...

Az elkészült grillezett őzgerincet pár percig pihentetjük, majd felszeleteljük és a libamájjal együtt a spenótos ~ok tetején helyezzük el. Az egészet a szedermártással körbelocsolva tálaljuk.
Borajánló: ...

A csirkemell filét felkockázzuk. Ezután sózzuk,borsozzuk és hirtelen megpirítjuk. Adunk hozzá még ~nal (pirított kenyérkockával).
Ennyire szeretem:
+ 19 - 19 ...

1 fej jégsaláta
1 kígyóuborka
pár szem közepes paradicsom
20 dkg csirkemell filé
~ (pirított kenyérkockák) ...

A hagyományos tálalás szerint a húst és a zöldségeket külön edényben tálalják. Először a leszűrt lé kerül a terítékre, majd a hús és a főtt zöldségek. A lét pirított, sajtos ~nal, a húst és a zöldségeket borssal, sóval, mustárral, reszelt tormával, uborkával szokás fogyasztani.

Ha homogén krémet kaptunk, szükség esetén sózzuk, borsozzuk, majd tálalhatjuk. Tetszés szerint díszíthetjük tejszínnel, ~nal, sajttal vagy snackkel.
Tweet
Cimkék ...

Minden zsemleszeletet (~nak szokták nevezni) vékonyan megkenünk libamájkrémmel, 1-1 szelet bélszínt és libamájat, végül 1 sült gombafejet teszünk rá. Előmelegített tálra helyezzük, néhány szál petrezselyemmel díszíthetjük, és mellé- köré öntjük a bormártást.

[szerkesztés] Krokett
valamilyen sűrű massza - például krumplis, húsos vagy sajtos - rúdalakúra formálva, rendszerint bundázva, s általában bő zsiradékban ropogósra sütve.
[szerkesztés] ~
pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínételekhez.
[szerkesztés] Kukoricamálé ...

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a ~ a hús alá.

3 szál zöldhagyma
15 dkg kukoricakonzerv
4 dl joghurt
2 csomag ezersziget salátapor
15 dkg zöldfűszeres ~ (zsemle- vagy kenyérkocka zöldfűszeres olajon pirítva)
jelre kattintva az adott tételt hozzáadhatod bevásárlólistádhoz! ...

A cipó tetején és a levesben is volt reszelt sajt bőven, na és a hagymát sem sajnálták. A négy sajt levest, nem cipóban tálalták, de sajtos ~t kínáltak hozzá. Mindkét leves nagyon ízletes volt. És ami nagyon fontos, mindkét leves kellőképpen meleg volt.

- Kedvessy módon
1. Kedvessy módon - bélszínszelet = sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással.
2. Kedvessy módon - natúr vadsült = gombával, ~nal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.

Gratulálok a 457 látogatóhoz! Ez - szerintem - nagyon jó szám, egy gasztroblognál! Saláta salátáról még nem hallottam, viszont mindenképpen érdemes kipróbálni. Fejes salátát szinte mindig a hagyományos módon készítem el, maximum feldobom retekkel, ~nal vagy valami hasonlóval.

A szalonka beleit - sajátos táplálkozási szokásainál fogva - ne dobjuk el, megmosva önálló ételként szervírozhatjuk - szalonka salmi fokhagymás ~nal. A legtöbb ételnél a szalonkát nem bontjuk fel, megmosva a belső részekkel együtt sütjük meg. Majd utána készítünk salmit a belekből.

Az avokádót, a vöröshagymát, a fokhagymát és a zöldcitrom levét egy turmixgépben simára turmixoljuk. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fél napra a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a levest poharakba szedjük, és mindegyik tetejére koktélrákokat halmozunk, ízlés szerint fokhagymás ~nal ...

Felkockázzuk az érett camembert sajtot, belekeverjük a levesbe, míg egy sűrű levest nem kapunk. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borssal ízesítjük. Tovább nem forraljuk. Hozzáadjuk a fehérbort és egy kicsit együttmelegítjük. ~nal, illetve pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Bár főzve is készítik, véleményem szerint nyersen az igazi. Sajt vagy egy jó sonkás szendvics mellé, salátának pirítóssal vagy barna kenyérrel, esetleg más salátafélékkel keverve. Jól illik hozzá a mogyoróolaj, az olajos magvak, a pirított szalonna, esetleg a belekevert, enyhén ízesített ~.

a rózsáira szedett brokkolit megpároljuk rajta, közben sóval, borssal reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
2. Felengedjük vízzel, felforraljuk, megkóstoljuk, és ha kell, utóízesítjük.
3. Tejszínes habarással sűrítjük, átpasszírozzuk, felforraljuk.
4. Brokkolidarabokkal vagy sajtos ~nal ...

megpárolni sózom borsozom egy kicsi liszt szorást alkalmazok vizzel felöntöm!mikor megfőtt a zeller le turmixolom az egészet és vissza rakom a tüzhelyre egy kicsi tejszinnel besüritem még hagyom épp egy kicsit összeforrni és kész is van!!betétje lehet kockara vagott parolt zeller vagy ~(kenyér ...

A fokhagymát csomagold alufóliába, és közepesen meleg sütőben süsd puhára. A krumplit öntsd fel 1 liter vízzel, dobd bele a leveskockát, ízesítsd, majd ha megfőtt, vedd le a lángról, és add hozzá a sült fokhagymát, és turmixold össze a levessel. Tálald ~nal vagy szárított zsemlekockával.

hozzávalója a házilag készített csipetke, ahogyan nagyobb összejöveteleken a húslevesből ki nem maradhat a gríz-, a máj- vagy éppen a maceszgombóc, és a zsenge zöldségekből főzött krémlevesekhez sem nyúlunk addig, amíg nem érkezik meg hozzá a frissen pirított zsemlekocka - aka ~ - vagy éppen a ...

Ez itt pusztán egy viszonylag gyors, hideg verzió ami tökéletes egy meleg nyári napon. A mák parfénak álcázza magát és egy adag hideg vanília mártáson csücsül. A kifli helyett kalács került a tányérra, méghozzá amolyan ~ként. A portóis meggy pedig felteszi arra a bizonyos i-re a pontot.

A megpuhult szárnyashúst az edényből kiszedjük, a mártáshoz adjuk a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát, és jól összeforraljuk, majd belekeverjük a konyakot. Tálaláskor a tál közepére rakjuk a gyöngytyúkot , ráöntjük raguját, és vajban megpirított ~okat kínálunk hozzá.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Leves, Citrom, Csirke, Paradicsom?

◄ Krusztád   Kucsmagomba ►
 
RSS Mobile