Kezdőlap (Kompót)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Kompót


 

Kompót

Gasztronómia  Kolozsvári töltött káposzta  Komteszka
2014.04.23

Címke: "kompót"
Császármorzsa sógoréknál
Ez az étel számomra mindig is talány lesz. Hogyan lehet ugyanis az, hogy van egy államalakulat, Osztrák-Magyar Monarchia, aminek közös uralkodójáról elneveznek egy ételt.


kompót
Befőtt gyümölcs.
Nemzetközi szó a francia compote nyomán, amely a latin composita (elegyes dolgok) szóra, a compositus (összetett) többes semleges alakjára megy vissza, ez a középkori latinban egyes számú nőnemű alakként főnevesült.

Itt vagy: Főoldal »
Kompót
Jogi nyilatkozat
Adatvédelmi nyilatkozat ...

Hogyan készül a Kompót aszalt gyümölcsökből?
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, fazékba tesszük és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy kis darab egész fahéjat, a cukrot, és addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul.

Kompóttal töltött sütemény
Hozzávalók:
250g liszt + egy kevés a kelesztéshez,
60g darált mandula,
75g porcukor,
175g hideg, földarabolt vaj,
2 közepes tojás sárgája,
820g kompót,
2 citrom reszelt héja,
2 ek Amaretto (mandula) likőr, ...

Almakompót elkészítése:
Az almákat jó alaposan megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és negyedekre vágjuk, de a nagyobbakat vághatjuk többfelé is.

Eperkompót
Talán most csalódást okozok, de nem, nem édesség (bár ki tudja. Igazság szerint én az üvegből a felét ebéd előtt elnassoltam), inkább egy könnyű, izgalmas savanyúság, ami húsok mellé eszméletlen finom.

Almakompót
Bolondítsuk meg naranccsal, és ez lesz a legjobb gyümölcsös desszert
Fotó/illusztráció: TV Paprika Magazin ...

Birskompót recept
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Birskompót
Lassan itt a birs szezonja, a zöldségesnél már láttam is egy pár darabot.

Kiwikompót
.
Művészet-e a szeretet? Ha igen, akkor tudást és erőfeszítést igényel. Vagy kellemes érzés, amit megtapasztalni a vaksors műve, olyasmi, amibe az ember, ha szerencsés, beleesik?

Almakompót
Először a szirupot, a levet készítjük el, vízből, citrom héjával és levével, ízesítőszerrel, fahéjjal, szegfűszeggel. A kockára vágott, hámozatlan almát a már ízesített lében rövid ideig főzzük.

ALMAKOMPÓT TOJÁSLIKŐRREL
Hozzávalók 4 személyre: 4 alma (kb. 80 dkg), 5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál mazsola, 10 dkg cukor, 1-2 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 dl tojáslikőr, az ízesítéshez darabka fahéj, a díszítéshez almacikkek.

Vegyes kompót
Hozzávalók:
0,5 kg. tisztított gyümölcs (alma, körte, szilva, barack, stb.)
3 ek. kristálycukor
10 db. szegfűszeg
3 db. fahéjrúd
2 db. citromkarika ...

Kompótot más gyümölcsökből, például keményebb körtéből, nem magvaváló szilvából, ringlószilvából, sárgabarackból és magvaváló őszibarackból is készíthetünk. Ezekhez kevesebb mézet használjunk, és ne tegyünk bele se fahéjat, se szegfűszeget.

Kompótgyártás első fázis: a vizet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük a mentát és a citromfüvet és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt leszűrjük, majd a sziurpot újra felforraljuk.

Almakompót
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Édességek ...

Rebarbara kompót
A múltkor találtam a zöldségesnél piros belű rebarbarát! Semmiképp sem hagyhattam ott, igaz nem vettem sokat belőle, mert itthon is volt mé...
Bodzavirágos eperlekvár - a kötelező kör :) ...

Gyümölcskompót habsipkával
Hozzávalók: 1 kg gyümölcs - meggy, szilva, barack satöbbi -, 15-20 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 zacskó vaníliaízű öntetpor, 5 dl tej, 2-4 db tojás fehérje, 1 db citrom, 5 dkg mandulapehely.

Birsalma kompót
Feltöltő: Zsike54 Kategória: Befőzés 0 756 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Rebarbarakompót télire

Unokatesóm megajándékozott egy nagy nyalábnyi szép és kövérre hízott rebarbarával. Mivel ennyit egyszerre nem tudok felhasználni, befőztem télire, jó lesz majd elővenni a hideg napokon.

Rebarbara kompót
Elmúlt pár napban körkérdést intéztem egy-két ismerősöm felé, hogy szereti-e a rebarbarát. Hát érdekes reakciókat váltott ki a kérdésem.

Aranyló gyömbérkompót recept
Hozzávalók 4 személyre:
500 g apró sava nyű narancs,
150 g aszalt sárgabarack,
25 g/2 ek. mazsola,
400 ml víz,
7 narancs,
egy kb. 2,5 cm-es gyömbérgyökér megtisztítva, lereszelve,
4 hüvelyes kardamom, apróra törve, ...

Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll.

Node, a birsalmás kompótszerű köret, az nagyon jó lett! Ez egy sós kompót, sok fűszerrel meg hagymával. Hagyma nélkül édesen is el tudnám képzelni, de sült húsok mellé szerintem így sokkal jobban illik.

Sült csokipuding rebarbara kompóttal
Egy finom desszert a hétvégére! Nem annyira bonyolult, mint amennyire bonyolultnak tűnik a neve alapján.
A két recept külön-külön is, nagyon finom, de érdemes kipróbálni ezt a kombinációt! ...

Mézes-narancsos meleg almakompót (VKF! 41.-re)
Ki lehet e térni olyan VKF! (Vigyázz Kész Főzz!) felkérés elől, amire személyesen a meghirdető hív meg?

Datolyaszilvás almakompót pirított puszedlimorzsáv...
Orecchiette brokkolival és pancettával
Hétvégi kitalálós kérdés
Sült vörös szalaghal
Strozzapreti paradicsomos csicseriborsóval
Fekete teás-lótuszvirágos cantuccini mazsolával ...

Nem igazán alkoholmentes kompót, sőt, elég belőle pár szem, annyira intenzív. Elég sok időt kell neki hagyni, hogy "beérjen", de megéri.

A halat a kifőtt tésztával, mártással és a kompóttal tálalom.
Tipp:
2-3 éve találkoztam egy hal francia mártásban recepttel, ami nagyon ízlett. A minap olyasmit kívántam, ezért találtam ki ezt az elkészítési módot, és szerintünk fantasztikus lett! ...

Főoldal - Tészta - Mákos guba aszalt szilva-kompóttal
Mákos guba aszalt szilva-kompóttal
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted! ...

Sose tudtad, mire is jó a rebarbara. Ez a kompót tipikus angol kaja. Az eper édese és a rebarbara savanykás íze tökéletes lehet, ha vaníliafagyhoz, vagy vastag, édes palacsintához kínálod.
Hozzávalók: ...

Főoldal› Receptek › Étlap › VegetáriánusAlmakompót
Almakompót
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 30 perc
nehézségi fok: könnyű
alkalom: ...

Befőttek és tartósított ételek - Kompót
» 1 kg szilva
» 1 kg kemény húsú őszibarack
» 80 dkg cukor
» 10 szem szegfűszeg
» 1 tk. fahéj
" ...

Kompótok ideje
Nemrégiben ilyen kincsre bukkantam a sufniban egy doboz mélyén: ...

3. Kompótok, szószok
Ha sűrűbben szereted a kompót levét, illetve gyümölcsmártást készítesz, étkezési keményítő helyett keverj bele pudingport! Almához és körtéhez vaníliásat, piros gyümölcsökhöz például epreset válassz! ...

Almakompót
Hozzávalók: alma, cukor vaníliás cukor, citrom
Az almákat meghámozzuk, kimagvaljuk, gerezdekre vágjuk, és cukros-vaníliás vízben, egy karikára vágott citrom társaságában félpuhára főzzük.

Birskompót
Könnyű levezető fogás egy nehezebb ebéd után, de natúr húsokhoz, vagy rántott húshoz is jól illik saláta helyett.
Hozzávalók ...

Alma kompót
Tizenkét almát meghámoznak, de úgy, hogy szárok maradjon, azután három kanál befőtt baracklevet vízzel ritkára kevernek, egy darab cukrot és citromlevet adnak hozzá, az almát megfőzik, de úgy, hogy szét ne hulljanak.

Almakompót
Gyermekkoromat juttatja eszembe, amikor hideg téli napokon, anyu készítette nekünk a kompótot. Imádtam és azóta is szívem csücske. Legszívesebben melegen eszem, de másnap lehűtve is kellemes desszert, itóka.

Alma kompót gyömbérrel: almalében főzött kockára vágott, héjától megtiszított alma, a legvégén fogyasztás előtt frissen reszelt gyömbérr csavarok bele (relaxáló hatású) ...

Epres kompót fagyival
Hozzávalók: fél liter almalé, 1 kis üveg cseresznyebefőtt, fél citrom héja, fél szál vanília, 10 dkg cukor, 25 dkg eper, 4 adag eperfagylalt ...

A téli kompót remekül kísér téli sülteket, különösen az ünnepi szezon alatt, de fogyaszthatjuk akár desszertként is. Elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény tuti finom..
Tovább a Téli kompót bejegyzéshez!
Cimkék: angol, családi ebéd, karácsony ...

kompót
Forrás: Az alap az Internetről származik, ez adta az ötletet. Utoljára frissítve: 2009.01.29 - (3.2) ...

A kompóthoz a narancsot és a mandarint meghámozzuk (a fehér hártyát is lehúzzuk). 2 dl narancslét felforralunk. Az étkezési keményítőt a maradék narancslével elkeverjük, majd hozzáöntjük a felforralt narancslevet.

A kompóthoz hámozzuk meg és vágjuk fel a birsalmákat. A narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Adjuk hozzá a birsalmához a mézzel és annyi vízzel együtt, amennyi éppen ellepi. Kis lángon addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul.

Almakompót mézzel
Elkészítése: 1 kg illatos rétesalmát mosás után vágjunk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kimetszése után aprítsuk nagyobb kockákra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba.

Egy kompótos tálnyi adag, két vékony szelet zsemle karikával, szerintem nem annyira kalória dús vacsora.
Petra! ...

meggykompót, Kacsamell brokkolival, Joghurtos saláta, trüffel, kapormag
Miele receptek
Gasztronómiai közösség ...

1 üveg kompót (vagy nagyobb méretű gyümölcskonzerv)
1 zacskó vaníliáscukor
2 pohár tejszín vagy 1 pohár tejföl
kb. 5 cl (vagyis egy "löttyintésnyi") narancsszörp
víz a hígításhoz (ennek mennyisége függ a kompót "nedvességtartalmától") ...

Birsalmakompót vaníliamártással - Bak étel
Nézd meg a többi jegy ételreceptjét is, lepd meg szeretteidet jegyűknek megfelelően!
Ajánlott lapok: ...

5 dl almakompót
2 dl tejszín
5 dl tej
fahéj
vaníliarúd
A cukorral, fahéjjal, vaníliával ízesített tejet forraljuk fel és hűtsük le, majd keverjük össze a tejszínt lecsurgatott almakompóttal, és megint hűtsük le.

A kompótot leszűrjük. A levébe lassacskán belekeverjük a corn flourt, vigyázva hogy ne legyen csomós. Odatesszük főni, majd ahogy elkezd rotyogni rögtön be is sűrűsödik. Ekkor belezúdítjuk a meggyet, lehúzzuk a tűzről, jól összekeverjük.

Rebarbara kompóthoz:
- 1,5 bögre rebarbara, meghámozva, felkockázva
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál akácméz
- 2 evőkanál víz ...

Koktélok díszítéséhet vagy kompótokhoz is felhasználják.
Marc = francia almatörköly-párlat, alkoholtartalma 40-45 %
Marceaux de Saint = Ismert pezsgőpincészet. Ismertebb márkák: Carte Blanche, Grand Vin Sec, Vin Brut.

4 dl meggykompót lé, 2 cs zselatinpor. Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a vajat. Összegyúrjuk és kis ideig pihenni hagyjuk. 1 cm vastagra nyújtjuk és sütőpapírral ... Készült: 01 április 2013 8.

Desszertként pedig következhet a fánk vagy a frissen készült almakompót.
A szomszédos Salzburg tartomány nemcsak Mozarttal, fesztiváljával és híres templomaival lopja bele magát a turisták szívébe.

Jellemzője még ennek a július végén, augusztus elején érő savanyú kompótalmának, hogy igen nagyra megnő, vannak példányok, amelyeknek a súlya a 40 dekagrammot is eléri. Hűtőházban tárolva év végéig is eláll.

A félretett gyümölcshúsból készíts kompótot: főzd 5-8 percig, majd pürésítsd: nyomkodd át egy szűrőn, vagy villával törd át.
4. Keverd össze a kompótot a vajjal, fahéjjal, cukorral és a tojások sárgájával.

A kompótból kihalászott és lecsepegtetett birsalmát villával szétnyomkodom, összekeverem a tojással és annyi liszttel, hogy kellemes galuskatésztát kapjak, gondolatnyi sóval ízesítem.

Lásd még: Lásd még: Saláta, Zöldség, Torta, Kenyér, Citrom

Gasztronómia  Kolozsvári töltött káposzta  Komteszka
2014.04.23

 
RSS Mobile