Kezdőlap (Knédli)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Knédli


 

Knédli

Gasztronómia  Klopfolás  Knisesz

Knédli mikróban sütve elkészítése:
Először is az élesztőt, a cukorral és a langyos tejjel futtassuk fel. Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá az átszitált lisztet, az olajat, az ásványvizet, a maradék tejet, a sót és a sütőport.


Knédli gőzön főzve
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták ...

Knédli
Gombóc, csehgombóc.
Magyaros alak a német Knödel, az ófelnémet knode (csomó) kicsinyített formája nyomán.

avagy a knédli olyan mint az ázott macska
E sorok írója tartozik egy töredelmes vallomással: évek óta (mit évek óta: évtizedek óta!) szeretne egy jó knédlit csinálni.

Jelenleg itt vagy: Főoldal Köretek receptjei Knédli
Knédli
Galéria (1) ...

Knédli
A knédli,mint azt sokan tudják , Csehországból származik, de éppen olyan kedvelt Szlovákiában is. A klasszikus cseh étel, ami minden vendéglőben kapható, az a "knedlo, vepĹ™o,zelí" .

Knédli
Mártásos húsok, pecsenyék körete a gőzölt knédli. A cseh/szlovák területen készített köret, vagy az édes verziója, ami desszert, egy légiesen könnyű, párolt tészta.

Knédli ( igazi cseh recept ahogy én készítem )
Valamikor nagyon régen Cseh országban találkoztam először a knédlivel de azt az ízt soha nem felejtem el. Egyszerűen fenséges, szószos ételek mellé fogyasztani.

A knédlihez: 250 g száraz kenyér, 2 db tojás, 120 ml tej, 1 fej lilahagyma vagy 2 fej salotta, egy nagy csokor petrezselyem,1 gerezd fokhagyma, 4 ek. extraszűz olívaolaj, só, bors
A húst gyufásdoboz nagyságú darabokra vágtam.

Cseh knédli
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Vadas knédlivel
Szeretem a vadast, főleg a cseh és szlovák specialitással - a knédlivel. A vadas és a knédli elkészítésére is többféle recept van.

A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci - vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük.

A knédlihez a tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat. Összekeverjük, várunk pár percig, amíg a zsemle a tejet magába szívja, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Hébeknédli Gőzgombóc (sváb étel)
Hozzávalók:
500 g liszt, 200 ml cukros tej, 50 g élesztő, 50 g vaj, 2 db tojás, 250 ml víz, só, cukor, griz, olaj.

Cseh knédli
Hozzávalók 4 személyre 50 dkg liszt, 4 szikkadt zsemle, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1 késhegynyi sütőpor, 5 dkg margarin,só ...

Variációk cseh knédlire
Legutóbbi bejegyzésemből már kiderült, hogy nemrég egy biciklitúrán voltam cimboráimmal Csehországban. Természetesen mindenhol kipróbáltuk a helyi különlegességeket és köretként ahol csak lehetett knédlit választottam.

Vadas nyúlcombok knédlivel
Vadas nyúlcombok knédlivel
Vadas nyúlcombok knédlivel ...

Hívjuk fel a figyelmét arra az éppen nem elhanyagolható tényre, miszerint a cseh férfiak a sör után a knédlit fogyasztják a legtöbbet és a legszívesebben. Ha már felkészítettük az oldalbordánkat, jöhetnek a knédli-alapanyagok! ...

A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A kifőtt knédliket kivesszük a vízből és felszeleteljük. A hússal együtt meleg helyen tartjuk.

Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a knédli akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasszuk. Ezt kézzel nehezen bírná az ember. Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2,5 szerzése.

Más variáció szerint a lobogó víz fölé egy széles szitalapot teszünk, ami teljesen illeszkedik a fazék méretéhez, erre helyezzük a knédli tésztáját, és végül egy másik nagy lábassal befedjük. Így a tészta tulajdonképpen a gőzben fő meg.

» Káposztás tészta
» Kagylós spagetti
» Zöldfüves spagetti
» Fokhagymás spagetti
» Diós metélt
» Burgonyás knédli
» Sonkás gombás metélt
» Rakott metélt ...

Helyezzük a fóliára a kalácsot és szorosan tekerjük el a fóliát, majd az alufóliát úgy, hogy egy kb. 7cm átmérőjű hurkát kapjunk. A végeket szorosan tekerjük össze, majd forró, de nem forrásban lévő vízben 30-40 perc alatt főzzük meg a knédlit.

Knédli egyszerűen
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg élesztő, só, cukor
2011. január 18.

knédli
A knédli főtt burgonyából és lisztből készített, ízesített, kifőtt tészta.

Knédli szlovák módra
Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1 kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz, 2 - 3 evőkanál étolaj, ...

Knédli
Hozzávalók:
60-80 dkg burgonya, 1 üveg paradicsomlé, 6-8 evőkanál liszt, 2 tojás, kis méz, só, víz, díszítésnek szép zellerlevél ...

Knédlivel vagy zsemlyegombóccal is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
alapanyagok ...

(Knédli)
Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét vilá­gosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk. Két végét átkötjük, és bő, forró vízben 20-30 percig főzzük.

A knédlifélék ´őshazájában´, Bécsben és Prágában többszáz éve ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a szilvásgombóc régi magyar eledel.

Hébeknédli
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Zsuzsi finomságai ...

43. Knédli - Prágában négy napig minden nap ettem belőle.
44. Kocsonya - Karácsony táján nagy adag szokott készülni, de a porcos részeket nem igazán eszem meg belőle. Inkább kipiszkálom és valaki másnak adom. Ja, és citromlével locsolgatom.

Tikiknédli
A káposztához:
1 kg savanyúkáposzta
0,5 kg sertéscomb (lehet más is, mondjuk lapocka vagy oldalas, anyus emlegette még, hogy tegyek bele körmöt is, de azt egyrészt nem kaptam, másrészt nem is vagyunk oda érte) ...

Cseh knédli: (České knedlíky)
Hozzávalók: 500 g rétesliszt, 20 g élesztő, 1 db. tojás, 3 dl tej, 3 db. tojás, 1 db zsömle, só, olaj a kenéshez.

Tiki-knédli
Zsírban hagymát pirítunk és ráhelyezzük a füstölt oldalast. Kevés lében pároljuk, majd rászórjuk a savanyúkáposztát, tetejére tesszük a füstölt kolbászt és együtt puhára főzzük. Lassú tűz mellett főzzük a keltgombóccal együtt.

Kiflis knédli
kijevi csirkelmell, petrezselyem szósszal
Kijevi csirkemell Erus modra ...

Burgonyaknédli 2.
BURGONYAKROKETT
Chilis bab (vega étel) (VIDEÓ) /magyarul/ ...

Vadashoz knédli
Túrós virágok réteslapból
Rakott burgonya másképp, Ibolya készítésében
Bögrés diós süti túrós krémmel
Vegyes dzsem II.
CSOKIBOMBA
Cukkini-krokett
Magyaros omlett ...

Fonott hús knédlivel
Fordított szelet
Főtt csülök mustárral majonézes tormával fehér kenyérrel ...

Életem első knédlije!
Még soha nem készítettem, pedig nagyon ízlett Csehországi utazgatásainkon. Itthon is ettem, de az nem volt olyan jó, sőt az sem volt az igazi, amit Szlovákiából hoztak, bolti fagyasztottat.

KNÉDLI
- főtt burgonyából és lisztből készült, ízesített, henger alakú tészta, melyet kifőzve, szeletelve, köretként fogyasztanak
KOBBLER
- gyümölcsökkel díszített hosszúital
KOCH
- felfújt
KOENJIT
- kurkuma por, sárgító gyökér por.

Maceszgombóc (knédli)
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér.

Zsemlyegombócot, knédlit vagy olaszos főtt tésztát adunk hozzá.
Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Szepi bácsi kedvence bundában karottás barnarizzsel (update2)
Stefánia vagdalt (amc recept)
Majoránnás pulykatokány ...

Tejfölös szószban, knédlivel tálalt - elvileg pácolt - vesepecsenye. Ez a főétel is a lehető legtipikusabbakat reprezentálja. A szósz ízéből kiérződik a mustár íze és összességében erőteljesen emlékeztet a magyar vadasra.

Tudod a krédli, ami nem azonos a knédlivel, azaz a gőzgombóccal, helyes rendszertani besorolás alapján a vadtyúk fajtának egy szelídített, törpe fajtája, amelynek testét toll fedi, és csak ezért került át a dinóktól ide, ...

Bikavérben pácolt mangalicalábszár zöldfűszeres knédlivel, császárszalonnás hagymával Bikavérben párolt mangalicalábszár zöldfűszeres knédlivel, ...

A múltkor, a vadas készítésekor azt hittük, jó sok knédlit meg fogunk enni, de tévedtünk. Ezért mindenképp valami olyasmit szerettünk volna másnapra készíteni a frissen vásárolt marhahúsból, amihez elfogyaszthatjuk a maradékot.

A knédlihez kovászt készítünk. Az élesztőt felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, hozzáadunk egy kanál kristálycukrot. A zsemlekockákhoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a kovász felét és a vizet.

A knédliket belisztezett deszkán kigömbölyítjük vagy a tésztát rögtön a tálból vízbe mártott nagy merőkanállal kiszaggatjuk és ebből engedjük a lobogó vízbe. A kifőtt knédlit megszórhatjuk zsemlemorzsával.

De itt még nincs vége a sornak - ugyanebből a tésztából készíthetünk bejglit, kuglófot, különböző töltelékkel batyut, aranygaluskát, lepényt, de töltelék nélkül a gőzbukta, vagy a csehek népszerű knédlije a szaftos, mártással készült húsok, ...

A tejet, a lisztet és a knédliből maradt kovász másik felét sűrűbb palacsintatészta állagúra, csomómentesre keverjük cukor, tojás és kevés só hozzáadásával....
tovább
Almás szelet vanília krémmel ...

Hogy milyen megütközést kelthet külföldiekben a németek káposzta-, savanyúkáposzta-élvezete, azt bizonyítja, hogy a második világháború folyamán az amerikaiak krautnak csúfolták a németeket. Ami pedig a knédlit illeti: az igazi knédli gyermekfej ...

Szarvasgerinc áfonyás mustmártással, knédlivel, erdei gombával
Szarvasgerinc vargányás burgonyalepényen, szarvasgombás pürével koronázva
Tésztában sütött fácánhús aszalt szilvával ...

Most kóstoltam először mákkal, rögtön lettek hívei a családban! Azért rémlik, mert mostanában többen is közzétették a gasztroblogokon :) Hús mellé knédli néven kerül, jó hozzá a gőzgombóc receptje! ...

Gombaleves magyarosan
Csirkemellcsíkok mexikói párolt zöldséggel
Fehérboros sárgarépás zöldbabos köret
Cseh knédli
Fokhagymás pisztráng brokkolival
Avokádósaláta aprórákkal
Banán tekercs ...

Megszáradt péksüteményből készíthetünk
- prézlit, amihez azt csupán le kell reszelni.
- zsemlegombócot, azaz knédlit.
- vagy akár húsba való tölteléket.

A gőzben készített tészták (knédli, gőzgombócok) viszont ízletesebbek mint a vízben készítettek.
Egyes mártások, desszertek közül a mousse-ok készítésénél ugyanezt az eljárást alkalmazzuk, csak szűrőbetét helyett egy másik lábast teszünk a gőz fölé.

A szalvétagombóc remek köret lehet bármilyen bő szaftos, mártásos ételhez, kiváló alternatívája lehet mondjuk a nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.


Hozzávalók (4 adaghoz): ...

A kész szószban felforrósítjuk a pihentetett hússzeleteket és az egészet megszórjuk a metéltre vágott bazsalikommal. Köretként burgonyakrokettet, zsemlegombócot vagy knédlit adhatunk hozzá.
Borajánló: ...

áthidalására vagy tokány jellegűen készítem el, vagy ugyan szeletben hagyom a húst, de elősütés után ugyanazt a metódust használom, mint a tokánynál. A benne főtt zöldségeket nem töröm össze, szerintem felesleges. Körete zsemlegombóc vagy knédli ...

Beletesszük az előfőzött és jól lecsorgatott gombákat. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Tejfölös habarással besűrítjük. Tálaláskor a felszeletelt húsra öntjük a mártást. Knédlit ajánlunk hozzá.

Töltött szűzpecsenye párolt zöldséggel
Szalontüdő zsemlegombóccal
Pikáns tokány belsőségből
Savanyú borjútüdő knédlivel
Sertésvese áfonyával, ribizlivel
Mustáros vese
Savanyú sertésvese
Francia pacal
Részeges pecsenye ...

Szüleink bableveshez készítették.
Felhasználásával egy új étel állítható elő.
Az elkészült "knédlit" savanyúkáposzta szalonna, paprika valamint
füstölthús elegyére ültetjük. Újra lefedve, készre főzzük.

Ő pedig nagyon kíváncsi lett és kérte, hogy csináljak majd neki is. Gondoltam ünnepek alatt úgyis jönni fognak, így lefagyasztottam egy adagot. Hát így került ez a leves a karácsonyi asztalra, Beatbull ricotta-parmezán knédlijével tálalva.

Provancei csirke levendulás sárgabarackkal
Tikiknédli vagy Nagygombóc
Vörösboros kakas
Tepsis zöldségek csirkecombbal
Húsos batyucskák
Csirkemell ropogós kukoricabundában
Csibemáj baconban fokhagymás aszaltszilvával
Mustban pácolt kacsacomb ...

Ha a párolólé nagyon besűrűsödne, a vörösborral vagy vízzel pótoljuk. Amennyiben a mártást krémesebben szeretjük, a babérlevelet kivéve belőle, turmixoljuk le. A felsált párolt rizzsel, főtt tésztával, burgonyakrokettel, esetleg knédlivel ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tejföl, Tojás, Hagyma, Zöldség

Gasztronómia  Klopfolás  Knisesz

 
RSS Mobile