Kezdőlap (Knédli)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Knédli


 

Knédli

Gasztronómia  Klopfolás  Knisesz

Knédli mikróban sütve elkészítése:
Először is az élesztőt, a cukorral és a langyos tejjel futtassuk fel. Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá az átszitált lisztet, az olajat, az ásványvizet, a maradék tejet, a sót és a sütőport.


gőzön főzve
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták ...

Knédli
Gombóc, csehgombóc.
Magyaros alak a német Knödel, az ófelnémet knode (csomó) kicsinyített formája nyomán.

:
Keményebb tésztát gyúrok a hozzávalókból annyi vízzel, hogy jól formálható legyen. Pihenni hagyom 1 órát.

avagy a knédli olyan mint az ázott macska
E sorok írója tartozik egy töredelmes vallomással: évek óta (mit évek óta: évtizedek óta!) szeretne egy jó knédlit csinálni.

Jelenleg itt vagy: Főoldal Köretek receptjei

Galéria (1) ...

Knédli
A knédli,mint azt sokan tudják , Csehországból származik, de éppen olyan kedvelt Szlovákiában is. A klasszikus cseh étel, ami minden vendéglőben kapható, az a "knedlo, vepĹ™o,zelí" .


Mártásos húsok, pecsenyék körete a gőzölt . A cseh/szlovák területen készített köret, vagy az édes verziója, ami desszert, egy légiesen könnyű, párolt tészta.

Knédli ( igazi cseh recept ahogy én készítem )
Valamikor nagyon régen Cseh országban találkoztam először a knédlivel de azt az ízt soha nem felejtem el. Egyszerűen fenséges, szószos ételek mellé fogyasztani.

A hez: 250 g száraz kenyér, 2 db tojás, 120 ml tej, 1 fej lilahagyma vagy 2 fej salotta, egy nagy csokor petrezselyem,1 gerezd fokhagyma, 4 ek. extraszűz olívaolaj, só, bors
A húst gyufásdoboz nagyságú darabokra vágtam.

Cseh knédli
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Vadas vel
Szeretem a vadast, főleg a cseh és szlovák specialitással - a vel. A vadas és a elkészítésére is többféle recept van.

A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci - vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük.

A hez a tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat. Összekeverjük, várunk pár percig, amíg a zsemle a tejet magába szívja, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Hébeknédli Gőzgombóc (sváb étel)
Hozzávalók:
500 g liszt, 200 ml cukros tej, 50 g élesztő, 50 g vaj, 2 db tojás, 250 ml víz, só, cukor, griz, olaj.

Cseh
Hozzávalók 4 személyre 50 dkg liszt, 4 szikkadt zsemle, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1 késhegynyi sütőpor, 5 dkg margarin,só ...

Variációk cseh knédlire
Legutóbbi bejegyzésemből már kiderült, hogy nemrég egy biciklitúrán voltam cimboráimmal Csehországban. Természetesen mindenhol kipróbáltuk a helyi különlegességeket és köretként ahol csak lehetett knédlit választottam.

Vadas nyúlcombok vel
Vadas nyúlcombok vel
Vadas nyúlcombok vel ...

Hívjuk fel a figyelmét arra az éppen nem elhanyagolható tényre, miszerint a cseh férfiak a sör után a knédlit fogyasztják a legtöbbet és a legszívesebben. Ha már felkészítettük az oldalbordánkat, jöhetnek a knédli-alapanyagok! ...

A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás ket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A kifőtt ket kivesszük a vízből és felszeleteljük. A hússal együtt meleg helyen tartjuk.

Főoldal » Gombóc, Derelye » Cseh gombóc (knédli)
Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét vilá­gosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk.

Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasszuk. Ezt kézzel nehezen bírná az ember. Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2,5 szerzése.

Gyümölcs ágyon sült kacsa gyömbéres káposztával és karlsbadi knédlivel - recept
A régió különlegessége Nyugat Csehország gyógyfürdői
Odeslat pohlednici ...

Más variáció szerint a lobogó víz fölé egy széles szitalapot teszünk, ami teljesen illeszkedik a fazék méretéhez, erre helyezzük a tésztáját, és végül egy másik nagy lábassal befedjük. Így a tészta tulajdonképpen a gőzben fő meg.

» Káposztás tészta
» Kagylós spagetti
» Zöldfüves spagetti
» Fokhagymás spagetti
» Diós metélt
» Burgonyás knédli
» Sonkás gombás metélt
» Rakott metélt ...

Helyezzük a fóliára a kalácsot és szorosan tekerjük el a fóliát, majd az alufóliát úgy, hogy egy kb. 7cm átmérőjű hurkát kapjunk. A végeket szorosan tekerjük össze, majd forró, de nem forrásban lévő vízben 30-40 perc alatt főzzük meg a t.

Knédli egyszerűen
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg élesztő, só, cukor
2011. január 18.


A főtt burgonyából és lisztből készített, ízesített, kifőtt tészta.

Knédli szlovák módra
Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1 kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz, 2 - 3 evőkanál étolaj, ...


Hozzávalók:
60-80 dkg burgonya, 1 üveg paradicsomlé, 6-8 evőkanál liszt, 2 tojás, kis méz, só, víz, díszítésnek szép zellerlevél ...

Knédli:
Főzz puhára 4-5 méretesebb burgonyát, törd át, keverj hozzá két tojássárgáját, ízesítsd sóval és borssal. Formázz belőle hengereket (kb.. 5-6 cm átmérőjűeket), csavard folpackba, és gyöngyözve felforrósított vízben főzd fél óráig.

vel vagy zsemlyegombóccal is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
alapanyagok ...

Knédli
3 szikkadt zsemle vagy kifli * 30 dkg liszt * tej * 1 dkg élesztő * 2 evőkanál olaj * 2 tojás * só
...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tejföl, Tojás, Hagyma, Zöldség

Gasztronómia  Klopfolás  Knisesz

 
RSS Mobile