Kezdőlap (Kenyérsütés)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Kenyérsütés


 

Kenyérsütés

Gasztronómia  Kenyérre kenhető  Kenyérsütőgép
2014.04.25

Kenyérsütés otthon
A gyerekkor ízei
"Emlékeszem, kisgyermek koromban a péntek volt a kenyérsütés napja. A nagyi dagasztotta a tésztát, rozsból és búzából őrölt lisztből, kovászból, fateknőben" - meséli a Női Lapozó szakácsa, Kaldeneker György.


Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este kovászolunk. A kenyér készítése.

Házi kenyérsütés
Szóljon hozzá most!
A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem.

Gépi kenyérsütés és receptek
A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Ismét kenyérsütés:)
Tegnap este ismét a bevált kenyérrecept alapján készítettem kenyerünket (az elmúlt két hétben négyszer is ez készült, de nem untunk rá: mindig más alakúra formázom, most például tortaformában sült, kerekkre :) ...

A kenyérsütés összetett munkafolyamat, amit a régi időben minden lánynak meg kellett tanulnia, még a férjhez menetele előtt.

Szenvedélyem a kenyérsütés iránt - úgy érzem - a génjeimben van, ugyanis a dédapám híres debreceni pékmester volt, valamikor az ő péksége volt Debrecen legismertebb és legkedveltebb péksége. A Nyíl utcai Schneider pékség.

der Pék: Könyvek kenyérsütéshez
Akik követik a blog-ot, azok tudják, hogy rengeteg pékárut sütök az otthoni minipékségemben.

Kenyérsütés:
Kenyeret sütni nem ördöngősség. Frissen őrölt vagy legalábbis teljes kiőrlésű búzából vagy egyéb gabonából meg egyenesen szuperegészséges, ugyanis a finomított lisztben közel annyi tápanyag, illetve vitamin sincs, ...

Kenyérsütés tepsiben
2 kg liszt, 4 dkg só, 1 dkg élesztő, 1-1,5 liter víz, 1/2 kg áttört főtt burgonya, 6 evőkanál morzsóka.

Kenyérsütés mesterfokon
Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést mesterfokon szeretnék űzni, legyenek bár [...]
Tovább ...

Kenyérsütés felgyorsítása
Aki szokott kenyeret sütni, tudja, hogy az élesztős tésztának legalább egy óra kelésre van szüksége. Ezt az időt akár 15 percre is csökkentheti, ha mikróban keleszti a kenyeret! ...

Kenyérsütés
Sziasztok, Lányok!
A ma délelőtt sikerült egy kissé elkeserednem... Elmentünk ugyanis Életem Párjával bevásárolni a fenyőfás közértbe. Nem kellett sok minden, viszont kellett volna kenyér, illetve inkább péksüti.

Kenyérsütés római tálban
Zsannamanna kolléganőnél láttam ezt a fajta kenyérsütési technikát. Fényképpel dokumentálva, cserepeket ígérve :-) ...

Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek
Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is.

Közös kenyérsütés + kenyeres csomag Limarával
Makón
1 személy részére ...

Kenyérsütéskor kenyértésztából készített, kemence kövén sütött, esetenként különböző módon ízesített, frissen fogyasztott termék.

Kenyérsütés otthon
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Kenyérsütésre egyébként ma már olyan automata készüléket is gyártanak, amely a nyersanyag beadagolása után a dagasztást önmaga elvégzi, és a megadott időre a kenyeret kisüti.

Kenyérsütési kísérlet-sorozat folytatódik, amióta nem csak a fehér lisztről tiltottak le, hanem az élesztőről is, fuccs a gyönyörűséges, illatos és finom DNK kenyereimnek, mostanában élesztőmentes, sütőporos, ...

A kenyérsütés egyáltalán nem az én asztalom, legalábbis egyelőre. Általában kemény, ehetetlen kenyerek kerülnek elő a sütőből, már ha sütésre adom a fejem. A kaláccsal és hasonlókkal semmi problémám sincs, de a kenyér, az csak nem akar menni.

A kenyérsütés nagy kihívás volt számomra, mert nagyon sok alapanyagot eleve ki kellett zárnom a sorból. Nem szeretem ha egy kenyér kókusz ízű, és emellett sem a szőlőmag, sem a szezámliszttel nem vagyok kibékülve.

A kenyérsütés dédnagyanyáink idejében egy napos munka volt, a kemencében sütött kenyér viszont két hétig is elállt. Önök is megismerkedhetnek a klasszikus fehér kenyér sütésének fortélyaival, amely azóta egyszerűbbé vált.
Hozzávalók:
57 dkg ...

A kenyérsütéshez nincs szükség se kemencére, se kenyérsütő gépre. Bármelyik működőképes sütő megteszi függetlenül attól, hogy gázzal vagy villannyal működik-e.
1/4 cs. élesztő
3/4 kg teljes őrlésű búza vagy tönkölybúza liszt
7-8 dl víz
só, fűszerek ...

A kenyérsütés szakemberei a feudális magyar államban a 11. században felbukkannak, mint uruk felszerelésével dolgozó iparűző szolgák. Saját műhellyel rendelkező sütőmesterek a városi iparosok szerveződésének első szakaszában, a 13.

Ha kenyérsütésről, péksüteményekről vagy édes kelt tésztákról van szó, már többszáz embernek jut először eszébe a Limara péksége blog.

"a kenyérsütéshez nem kell más, csak egy adag bátorság." - Gyurinak ezzel a mondatával indult a pénteki főzőtanfolyam, mely a "lekváros kenyér" becenevet kapta.

kenyérsütést mindenkinek!
Palacsinta - két receptből egy harmadik
Szóval az úgy volt, hogy kinéztem Zsuzsi Erdélyi túrós palacsintáját, és hozzá is fogtam az elkészítéséhez.

Első kenyérsütésem! Én annyiban tértem el a recepttől, hogy fele-fele arányban tettem kenyérlisztet és teljes kiőrlésűt.
Farkasné Joó Ibolya receptje.
Talán ezek is ízlenének: ...

A házikenyérsütés szerelmeseinek. Rozsos zsemlék, ropogós tökmaggal a tetejükön. Érdemes belőle jó nagy adaggal készíteni, és a felesleges mennyiséget lefagyasztani.
Hozzávalók: ...

Ezt a kenyérsütést akkor kezdjük el amikor tudjuk hogy a 12-14 óra letelte után ismét hozzátudunk fogni a készítéséhez.
Másnap kivettem a kelesztőtálamból, és lisztezett deszkára borítottam.
Hát nem egy bizarr látvány valóban.

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Kenyérsütéshez használt kelesztőanyag. Származékai: kovászos, kovásztalan.
Szláv eredetű szó: bolgár, szerb-horvát, szlovén, szlovák kvas (élesztő, kovász).

A házi kenyérsütésnél egyik fő szempontom volt, hogy az így elkészült péksütemény lehetőleg minél egészségesebb hozzávalókból álljon.
Evidens volt tehát: tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet.
Így vettem egy kilónyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet.

Az egész kenyérsütésnek a hűlési procedúra a próbája. garantáltan nem fog kihűlni, akarom mondani nem fog belőle maradni, mire kihűl.
Vastag és ropogós héjú kenyér, barlangos.

‘A kenyérsütés biokémiája és a Fehér-ház inasa' tovább.
A blog tartalma itt nem ér véget! A régebbi bejegyzések megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi gombra.
Kiemelt cikkek ...

Praktikák kenyérsütéshez
- az élesztős kenyereknél a víz / tej ne legyen forró, mert az élesztőgombák elhalnak
- a kelesztéshez azért kell letakarni a tésztát, mert kiszárad a felülete, kérges, kissé kemény lesz, repedezik ...

Cibere - kenyérsütéshez
Hozzávalók: fél liter búzakorpa 1 liter víz 1 dkg só 1 kis kenyérsercli megpirítva (bármilyen élesztővel vagy kovásszal készült kenyér csücske jó) ...

A "lyukas" kenyérsütés apropóját az adta, hogy csütörtök este az Anyukám Mondta étteremben töltöttünk egy kellemes estét.

Kezdődött a kenyérsütési mániámmal, aztán csak jöttek a dolgok. Egyre több recept, konyhai segédeszköz, edény.
Egy a baj, kicsi a konyha.

Fő fogásai a kenyérsütésnek
Hogy a kenyérben az előszámlált tulajdonságok meglegyenek, a jól megválasztott és elkészített kenyérnek való búzából célarányos őrlés által nyert derék liszten kívül, különösen vigyázzon a gazdasszony a kovászra, ...

reggeli, kenyér, kenyérsütés, házi kenyér,

Ami szükséges egy 2,5 dl-es csésze. Ez lesz a mérce. A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem. Hozzáöntöm a vizet, és összedolgozom. 12 órát kelesztem, ezért célszerű este elkészíteni.

Bár a rendszeres kenyérsütésről is leszoktunk, de jó, hogy bármikor készíthetnénk friss kenyeret, kevés munkával. A tésztagépet sem használom minden nap, mégis az egyik kedvencem.

A sikertelen kenyérsütés után megpróbálkoztam a pizzával..., mennyei lett, köszönet érte.
Valamint köszönet a kenyérgondjaimra adott részletes válaszodért. Hamarosan újra megpróbálom és beszámolok a sikkerről!
További szép napot kívánok Neked! ...

Nagyon belejöttél a kenyérsütésbe!! Tényleg nagyon finom lehet, jó ötlet a körte a tésztában.

Én egy jóbaráttól tanultam a házi kenyérsütés mesterségét, s az hiszem, mindenkinek érdemes elsajátítania.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Egyes nyelvterületeken a kenyérsütésnél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.
[szerkesztés] Lapocka
1. lapátka, 2. spatula, 3. fakanál, 4. Sertés és marhahús az első sonka felső része
[szerkesztés] Lapótya
Lapos lepény.

A kenyérsütés ötlete egy jól sikerült pizzasütés után merült fel, azt találtuk ki, hogy a pizzatészta talán kenyér formájában is megállná a helyét. Megsütöttem, ízlett, a mai napig így sütöm.

Beszereztem egy jénai kacsasütő tálat a kenyérsütéshez. Kiváló kenyeret lehet készíteni. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel javasolom levenni a jénai tetejét, hogy ropogósabb legyen a héja.

Ezek közül egyik sem a gépi kenyérsütéshez készült. Ekkor kezdődött az igazi házi kenyérsütésem története.
Így hát visszatértem a gyökerekhez. Többnyire kézzel dagasztom a tésztát és mivel kemencém sajnos nincs, a sütőben sütöm meg a kenyeret.

Nem tudom megmagyarázni, miért, de valahogy nem tudtam rá szánni magam erre a kenyérsütésre. Régóta olvasgatom különböző blogokon a lelkendező posztokat azoktól, akik már kipróbálták ezt a kenyérsütési módot.

Új szerelem kapott el, már ami a kenyérsütést illeti. :)
Terikénél láttam már régebben is , hogy milyen szépen mintázott kenyereket süt (a többi kreatív kalácsáról már nem is beszélve!) Nagyon szeretek nála nézelődni, nagyon finom kalácsokat, ...

Ez idő tájt a kenyérsütés ünnepnek számított. Minden alkalommal egy kisebb adag kenyértésztát félretettek és vékonyra nyújtották.

Kenyérsütésnél szoktam a sütőbe rakni egy kis fém lábosban vizet, hogy párás környezetben süljön a kenyér.

Labels: kenyér, kenyérrecept, kenyérreceptek, kenyérsütés, kenyértészta, rozskenyér, rozsliszt
Paprikás fehér kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
4 dkg élesztő,
4 dkg cukor,
4 dl meleg tej,
5 dkg étolaj,
2 dkg só,
1 dkg csemege pirospaprika.

Semmihez nem fogható, kemencében sütve az igazi, amikor a széle egy picit túlsül... Eredetileg ezzel tesztelték az elzászi farmerek kenyérsütés idején a kemence hőmérsékletét, megfelel-e kenyérsütésre.

Aztán arra is gondoljatok, hogy egy kemence nem annyi idő, mint egy kenyérsütés, több hétbe is beletelik, míg elkészül.

A lángos története egybefonódik a kenyérével, hiszen eredetileg valószínűleg a kenyérsütésnél lecsípett tésztadarabot sütötték ki forró olajban.

Cimkék: sütőben süthető kenyér, szilvás kenyér, répás kenyér, kenyérsütés, kenyér recept, hagymás kenyér, földimogyorós kenyér
Otthon kenyeret sütni nem is olyan nehéz! A tésztát különféle zöldségekkel és olajos magvakkal gazdagíthatod.

Húsvét táján vidéken kenyérsütéskor a pékségek kemencéiben ropogós, mosolygós töltött cipók is sültek - íme Laci bácsi receptje! ...

Lásd még: Lásd még: Kenyér, Leves, Paradicsom, Saláta, Sütemény

Gasztronómia  Kenyérre kenhető  Kenyérsütőgép
2014.04.25

 
RSS Mobile