Kezdőlap (Kenyérsütés)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Kenyérsütés

Gasztronómia  Kenyérre kenhető  Kenyérsütőgép

Kenyérsütés otthon
A gyerekkor ízei
"Emlékeszem, kisgyermek koromban a péntek volt a kenyérsütés napja. A nagyi dagasztotta a tésztát, rozsból és búzából őrölt lisztből, kovászból, fateknőben" - meséli a Női Lapozó szakácsa, Kaldeneker György.


Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este kovászolunk. A kenyér készítése.

Házi kenyérsütés
Szóljon hozzá most!
A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem.

Gépi kenyérsütés és receptek
A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Ismét kenyérsütés:)
Tegnap este ismét a bevált kenyérrecept alapján készítettem kenyerünket (az elmúlt két hétben négyszer is ez készült, de nem untunk rá: mindig más alakúra formázom, most például tortaformában sült, kerekkre :) ...

A kenyérsütés összetett munkafolyamat, amit a régi időben minden lánynak meg kellett tanulnia, még a férjhez menetele előtt.

Szenvedélyem a kenyérsütés iránt - úgy érzem - a génjeimben van, ugyanis a dédapám híres debreceni pékmester volt, valamikor az ő péksége volt Debrecen legismertebb és legkedveltebb péksége. A Nyíl utcai Schneider pékség.

der Pék: Könyvek kenyérsütéshez
Akik követik a blog-ot, azok tudják, hogy rengeteg pékárut sütök az otthoni minipékségemben.

Kenyérsütés:
Kenyeret sütni nem ördöngősség. Frissen őrölt vagy legalábbis teljes kiőrlésű búzából vagy egyéb gabonából meg egyenesen szuperegészséges, ugyanis a finomított lisztben közel annyi tápanyag, illetve vitamin sincs, ...

Kenyérsütés tepsiben
2 kg liszt, 4 dkg só, 1 dkg élesztő, 1-1,5 liter víz, 1/2 kg áttört főtt burgonya, 6 evőkanál morzsóka.

Kenyérsütés mesterfokon
Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést mesterfokon szeretnék űzni, legyenek bár [...]
Tovább ...

Kenyérsütés felgyorsítása
Aki szokott kenyeret sütni, tudja, hogy az élesztős tésztának legalább egy óra kelésre van szüksége. Ezt az időt akár 15 percre is csökkentheti, ha mikróban keleszti a kenyeret! ...

Kenyérsütés
Sziasztok, Lányok!
A ma délelőtt sikerült egy kissé elkeserednem... Elmentünk ugyanis Életem Párjával bevásárolni a fenyőfás közértbe. Nem kellett sok minden, viszont kellett volna kenyér, illetve inkább péksüti.

Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek
Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is.

Közös kenyérsütés + kenyeres csomag Limarával
Makón
1 személy részére ...

Kenyérsütéskor kenyértésztából készített, kemence kövén sütött, esetenként különböző módon ízesített, frissen fogyasztott termék.

Kenyérsütés előtt egy nappal el kell készíteni az öregtésztát, mit kézzel dagasztok.

Kenyérsütés után volt a sütőm, az ajánlott 75 perc sütési-szárítási idő ezért jelentősen lecsökkent - némiképp félidőben már érzett az illata, ki is vettem, de még így is odakozmált imitt-amott.

Kenyérsütés otthon
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

Kenyérsütésre egyébként ma már olyan automata készüléket is gyártanak, amely a nyersanyag beadagolása után a dagasztást önmaga elvégzi, és a megadott időre a kenyeret kisüti.

Kenyérsütési kísérlet-sorozat folytatódik, amióta nem csak a fehér lisztről tiltottak le, hanem az élesztőről is, fuccs a gyönyörűséges, illatos és finom DNK kenyereimnek, mostanában élesztőmentes, sütőporos, ...

A kenyérsütés egyáltalán nem az én asztalom, legalábbis egyelőre. Általában kemény, ehetetlen kenyerek kerülnek elő a sütőből, már ha sütésre adom a fejem. A kaláccsal és hasonlókkal semmi problémám sincs, de a kenyér, az csak nem akar menni.

A kenyérsütés nagy kihívás volt számomra, mert nagyon sok alapanyagot eleve ki kellett zárnom a sorból. Nem szeretem ha egy kenyér kókusz ízű, és emellett sem a szőlőmag, sem a szezámliszttel nem vagyok kibékülve.

A kenyérsütéshez nincs szükség se kemencére, se kenyérsütő gépre. Bármelyik működőképes sütő megteszi függetlenül attól, hogy gázzal vagy villannyal működik-e.
1/4 cs. élesztő
3/4 kg teljes őrlésű búza vagy tönkölybúza liszt
7-8 dl víz
só, fűszerek ...

A kenyérsütés szakemberei a feudális magyar államban a 11. században felbukkannak, mint uruk felszerelésével dolgozó iparűző szolgák. Saját műhellyel rendelkező sütőmesterek a városi iparosok szerveződésének első szakaszában, a 13.

Ha kenyérsütésről, péksüteményekről vagy édes kelt tésztákról van szó, már többszáz embernek jut először eszébe a Limara péksége blog.

"a kenyérsütéshez nem kell más, csak egy adag bátorság." - Gyurinak ezzel a mondatával indult a pénteki főzőtanfolyam, mely a "lekváros kenyér" becenevet kapta.

kenyérsütést mindenkinek!
Palacsinta - két receptből egy harmadik
Szóval az úgy volt, hogy kinéztem Zsuzsi Erdélyi túrós palacsintáját, és hozzá is fogtam az elkészítéséhez.

Első kenyérsütésem! Én annyiban tértem el a recepttől, hogy fele-fele arányban tettem kenyérlisztet és teljes kiőrlésűt.
Farkasné Joó Ibolya receptje.
Talán ezek is ízlenének: ...

A házikenyérsütés szerelmeseinek. Rozsos zsemlék, ropogós tökmaggal a tetejükön. Érdemes belőle jó nagy adaggal készíteni, és a felesleges mennyiséget lefagyasztani.
Hozzávalók: ...

Ezt a kenyérsütést akkor kezdjük el amikor tudjuk hogy a 12-14 óra letelte után ismét hozzátudunk fogni a készítéséhez.
Másnap kivettem a kelesztőtálamból, és lisztezett deszkára borítottam.
Hát nem egy bizarr látvány valóban.

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Kenyérsütéshez használt kelesztőanyag. Származékai: kovászos, kovásztalan.
Szláv eredetű szó: bolgár, szerb-horvát, szlovén, szlovák kvas (élesztő, kovász).

A házi kenyérsütésnél egyik fő szempontom volt, hogy az így elkészült péksütemény lehetőleg minél egészségesebb hozzávalókból álljon.
Evidens volt tehát: tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet.
Így vettem egy kilónyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet.

Az egész kenyérsütésnek a hűlési procedúra a próbája. garantáltan nem fog kihűlni, akarom mondani nem fog belőle maradni, mire kihűl.
Vastag és ropogós héjú kenyér, barlangos.

‘A kenyérsütés biokémiája és a Fehér-ház inasa' tovább.
A blog tartalma itt nem ér véget! A régebbi bejegyzések megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi gombra.
Kiemelt cikkek ...

Praktikák kenyérsütéshez
- az élesztős kenyereknél a víz / tej ne legyen forró, mert az élesztőgombák elhalnak
- a kelesztéshez azért kell letakarni a tésztát, mert kiszárad a felülete, kérges, kissé kemény lesz, repedezik ...

Cibere - kenyérsütéshez
Hozzávalók: fél liter búzakorpa 1 liter víz 1 dkg só 1 kis kenyérsercli megpirítva (bármilyen élesztővel vagy kovásszal készült kenyér csücske jó) ...

A "lyukas" kenyérsütés apropóját az adta, hogy csütörtök este az Anyukám Mondta étteremben töltöttünk egy kellemes estét.

Komló: kenyérsütésnél, sörkészítésnél.
Koriander: sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél.

Kezdődött a kenyérsütési mániámmal, aztán csak jöttek a dolgok. Egyre több recept, konyhai segédeszköz, edény.
Egy a baj, kicsi a konyha.

Fő fogásai a kenyérsütésnek
Hogy a kenyérben az előszámlált tulajdonságok meglegyenek, a jól megválasztott és elkészített kenyérnek való búzából célarányos őrlés által nyert derék liszten kívül, különösen vigyázzon a gazdasszony a kovászra, ...

reggeli, kenyér, kenyérsütés, házi kenyér,

Ami szükséges egy 2,5 dl-es csésze. Ez lesz a mérce. A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem. Hozzáöntöm a vizet, és összedolgozom. 12 órát kelesztem, ezért célszerű este elkészíteni.

Bár a rendszeres kenyérsütésről is leszoktunk, de jó, hogy bármikor készíthetnénk friss kenyeret, kevés munkával. A tésztagépet sem használom minden nap, mégis az egyik kedvencem.

A sikertelen kenyérsütés után megpróbálkoztam a pizzával..., mennyei lett, köszönet érte.
Valamint köszönet a kenyérgondjaimra adott részletes válaszodért. Hamarosan újra megpróbálom és beszámolok a sikkerről!
További szép napot kívánok Neked! ...

Nagyon belejöttél a kenyérsütésbe!! Tényleg nagyon finom lehet, jó ötlet a körte a tésztában.

1993 Officina Nova Kézi és gépi kenyérsütés
6. 1994 Könyvklub Az étel a legjobb orvosság II 200 old.
7. 1995 Univer Univer receptek 24 old.
8. 1997 Média Nova Édességek 96 old.
9. 1997 Média Nova Szárnyasok 96 old.
10. 1998 Média Nova Saláták 96 old.

Én egy jóbaráttól tanultam a házi kenyérsütés mesterségét, s az hiszem, mindenkinek érdemes elsajátítania.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Egyes nyelvterületeken a kenyérsütésnél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.
[szerkesztés] Lapocka
1. lapátka, 2. spatula, 3. fakanál, 4. Sertés és marhahús az első sonka felső része
[szerkesztés] Lapótya
Lapos lepény.

A kenyérsütés ötlete egy jól sikerült pizzasütés után merült fel, azt találtuk ki, hogy a pizzatészta talán kenyér formájában is megállná a helyét. Megsütöttem, ízlett, a mai napig így sütöm.

Örülök, hogy rátaláltál a blogomra, és hogy hasznosnak találod a kenyérsütéssel kapcsolatos információkat! :) Sajnálom azonban, hogy eddig nem nem jártál sikerrel a sütés kapcsán. Nem tudom, mi lehet a baj.

Beszereztem egy jénai kacsasütő tálat a kenyérsütéshez. Kiváló kenyeret lehet készíteni. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel javasolom levenni a jénai tetejét, hogy ropogósabb legyen a héja.

Ezek közül egyik sem a gépi kenyérsütéshez készült. Ekkor kezdődött az igazi házi kenyérsütésem története.
Így hát visszatértem a gyökerekhez. Többnyire kézzel dagasztom a tésztát és mivel kemencém sajnos nincs, a sütőben sütöm meg a kenyeret.

Nem tudom megmagyarázni, miért, de valahogy nem tudtam rá szánni magam erre a kenyérsütésre. Régóta olvasgatom különböző blogokon a lelkendező posztokat azoktól, akik már kipróbálták ezt a kenyérsütési módot.

Megjelenése nagyjából a kenyérsütés elterjedésével egy időre tehető, az első említések az 1700-as évekből származnak.

Új szerelem kapott el, már ami a kenyérsütést illeti. :)
Terikénél láttam már régebben is , hogy milyen szépen mintázott kenyereket süt (a többi kreatív kalácsáról már nem is beszélve!) Nagyon szeretek nála nézelődni, nagyon finom kalácsokat, ...

Ez idő tájt a kenyérsütés ünnepnek számított. Minden alkalommal egy kisebb adag kenyértésztát félretettek és vékonyra nyújtották.

Kenyérsütésnél szoktam a sütőbe rakni egy kis fém lábosban vizet, hogy párás környezetben süljön a kenyér.

Szerintem egyszerűen benne volt a tudatában, hogy a kenyérsütés az minimum félnapos munka, és nehezen fogta fel, hogy a kenyérsütőgép mindezt a feladatot átveszi, nekem csupán a hozzávalókat kell beletennem.

Azoknak, akiket elriasztott eddig a kenyérsütéssel járó hosszadalmas műveletek sora, itt a lehetőségük arra, hogy 30 perc alatt finom, puha, sárgás bélzetű, ropogós héjú, igazán rusztikus külsejű kenyeret varázsoljanak az asztalra.

40 dkg teljes kiőrlésű tészta (lásd kenyérsütés), 23 dkg gyümölcsös müzlikeverék, 1 tojássárgája, 1 ek tejszín.
A megkelt tésztába belekeverek 20 dkg müzlikeveréket, háromfelé osztom és copfot fonok belőle.

Ezt az érdekes kenyeret szintén a nemrégiben megtalált Kenyérsütés című füzetből mazsoláztam ki. Hm. Hát elég érdekes íze lett, de végeredményben nem rossz, de egy kicsit szokatlan számomra az íze.

Általában BL-80 lisztet használok kenyérsütéshez, meg persze mellé mást is, mert mindig keverem, de ha nincs otthon, akkor úgy is jó, hogy 2/3 - 3/4 BL-55 finomliszt és 1/3 - 1/4 réteslisztet használsz.

Ha valaki nem akar sok öregtésztát készíteni, akkor a kenyérsütés előtt 3-4 órával keverjen össze egy előtésztát, ami pont ehhez a kenyérhez elegendő: ...

Azon folyamat amikor kenyérsütéshez élesztőből, lisztből és folyadékból készítünk kelesztő anyagot, azaz kovászt.
Uborka, káposzta és más zöldség kenyérrel történő savanyítását szintén kovászolásnak nevezzük (kovászos uborka).
Kapcsolódó receptek ...

Édességeknél:a gyümölcskompótok,édes rizs,köhögés ellen cukorkák,pudingok és egyes vidékeken kenyérsütésnél,sós süteményeknél is használják.
Italokban is közkedvelt:puncsok,szirupok,likőrök.

P.S: A recept Dr. Oetker Kenyérsütés 2 c. könyvéből származik. Az eredeti sikért nem ír, de én tettem bele. Nagyon finom, és ahogy a recept címe is mondja, tartalmas kenyér:)
Bejegyezte: Eva dátum: 18:29 2 megjegyzés
Mézeskenyér ...

Aki kacérkodik az otthoni kenyérsütés gondolatával, az kezdésnek próbálja ki ezt a receptet, biztosan nem fog csalódni ! ...

TÖKÉLETES! :-) Én is bele vagyok szerelmesedve az otthoni kenyérsütésbe.

Az ötlet meg is volt a kenyérsütéshez, csak éppen finomlisztem nem volt elég hozzá. Gondoltam, akkor készül majd több féléből... Így aztán került bele sima, rétes, kukorica és rozsliszt. Amolyan mix kenyér lett.

S bár a helyi Ludwig és Mentesi ellát minket mindenféle földi jóval, azért néha én is kenyérsütésre vetemedem.

Keményítőt tartalmaz, ezért alkalmas kenyérsütéshez is. Ugyancsak felhasználható kekszek, piskótafélék, sőt, még pudingok készítéséhez is. Az amaránttal kevert pékáruk sokkal egészségesebbek, mint a sima búzalisztből készültek.
ÉTLAP ...

A legegyszerűbb és szerintem legegészségesebb formáját választottam a kenyérsütésnek a Kifőztük különszámából,legyen meglepi holnapig!Annyit elárulok,hogy élesztőmentes és csak össze kell kavarni, zsupsz bele a formába és mehet a sütőbe! ...

Kenyérsütéshez használják elsősorban, gazdag B-vitaminban és jelentős a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet...

Amivel gondban vagyok mostanában, az a kenyérsütés, ugyanis ezen a téren eléggé ellustultam, pedig nem kellene. Régebben kétnaponta, most jó, ha heti egyszer sütök, de szándékozom összekapni magam, és visszaállni a régi rendszerre.

Langalló - Egyes nyelvterületeken a kenyérsütésnél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.
LAPÓTYA - Lapos lepény. Fánkhoz hasonló töltött süteményfajta, mely hazánk egyes területein máig ismert különlegesség.

Először az egyiptomiak használták kenyérsütésre i. e. 3000-ben. A sütőharangban készült süteményeket már különféle módon díszítették is.
I. e.

konyhai bravúr, mint az otthoni kenyérsütés. Márcsak azért is mondom
ezt, mert a pizzatészta maga sem más, mint egy egyszeru kenyértészta.
És állítólag ez is eredétenek magyarázata: az olasz pékek kimaradt ...

A kenyérsütésre visszatérve: nekem gyönyörűen megsül, aztán vagy a sütés végefelé, vagy amikor kiveszem egyszerűen behorpad:-(. Ezért zsömlét sütök inkább. Van fánksütő formám, abban nem folyik szét a tészta.

Labels: kenyér, kenyérrecept, kenyérreceptek, kenyérsütés, kenyértészta, rozskenyér, rozsliszt
Paprikás fehér kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
4 dkg élesztő,
4 dkg cukor,
4 dl meleg tej,
5 dkg étolaj,
2 dkg só,
1 dkg csemege pirospaprika.

Semmihez nem fogható, kemencében sütve az igazi, amikor a széle egy picit túlsül... Eredetileg ezzel tesztelték az elzászi farmerek kenyérsütés idején a kemence hőmérsékletét, megfelel-e kenyérsütésre.

Aztán arra is gondoljatok, hogy egy kemence nem annyi idő, mint egy kenyérsütés, több hétbe is beletelik, míg elkészül.

A lángos története egybefonódik a kenyérével, hiszen eredetileg valószínűleg a kenyérsütésnél lecsípett tésztadarabot sütötték ki forró olajban.

Cimkék: sütőben süthető kenyér, szilvás kenyér, répás kenyér, kenyérsütés, kenyér recept, hagymás kenyér, földimogyorós kenyér
Otthon kenyeret sütni nem is olyan nehéz! A tésztát különféle zöldségekkel és olajos magvakkal gazdagíthatod.

Húsvét táján vidéken kenyérsütéskor a pékségek kemencéiben ropogós, mosolygós töltött cipók is sültek - íme Laci bácsi receptje! ...

A havazás nálam mindig elhozza a kenyérsütést, hiszen ilyenkor van időm bíbelődni a kelesztéssel és a gyúrással, miközben leves és más rotyog a tűzhelyen...

Én csak ajánlani tudom a házi kenyérsütést. Ha egyszer belejön az ember, akkor már nincs megállás, függőséget okoz :)
Megjegyzés küldése
...

Noémi,
Én a mai napig nem értem mi a gondod a kenyérsütéssel.... :)
Kati,
Az a kemence dédelgetett álmom, már így is csúszik egy fél éve, most még fél évet kell várnom...

Részletes leírás sokféle lisztről, fűszerről, kenyerekhez használható hozzávalókról, kenyérsütési technikákról, javaslatok azokra az esetekre, mikor a végeredmény nem olyan, mint lennie kellene. És 150 recept! Megvalósítható receptek! Ez fontos.

Viszont kenyérsütésnél találkoztam egy olyan recepttel, amibe krumpli kellett volna, így kipróbáltam ezzel. Azóta minden kelttésztát ezzel csinálok, mert jobban megkell, másnap is finom puha, nem szárad ki.

Régen komló virágzatának felhasználásával vagy a forrni kezdő must habja búzakorpával való összegyúrásával készítették az első kenyérsütéshez szükséges élesztőt, vagy boltban vásárolt élesztővel is sütöttek, ...

Az eredeti recept a Holló és társa kiadó Kenyérsütés géppel című könyvéből származik.
Szöveg és fotó: Lovászi Ildikó
« vissza ...

Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tészta (lásd kenyérsütés),
23 dkg gyümölcsös müzlikeverék,
1 tojássárgája,
1 ek tejszín.

Kenyérsütés előtt a megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, lepényt formáltak belőle és betették a kemencébe a parázs közé.

" Ez a családunk hagyományos receptje, egy lengyel helyi édes süteményféleség, rizses töltelékkel (A "Kenyérsütés: Egy család története, ahogy a hét nővér megőrizte"). Csodálatos sütemény teához.

Hozzávalók ...

Szuper lett! :) Nagyon kedves lett az összhatás.
(Amíg "jobb" idő nem lesz,én átcsaptam kenyérsütésbe... Majd az ősszel próbálkozom csak tovább : )
VálaszTörlés
Nagyon aranyos lett. :))) ...

Ezért jó a 3x kelesztő program, annak ellenére, hogy tésztákhoz javasolják.
A kovász az előző kenyérsütés első kelesztésekor lecsípett kenyértészta, amit megszárítok. Száradás közben néha ki kell pukkasztani, mert természetesen az is megkel. :) ...

Erre a honlapra tettem fel a legjobban sikerült receptjeimet, hogy nektek is kedvet csináljak az otthoni kenyérsütéshez.
Ha kérdésed van vagy segítségre van szükséged, keress bátran az elérhetőségeken.

Forrás: Christine Ingram - Jennie Shapter: A kenyér és kenyérsütés enciklopédiája
11 megjegyzés:
...

Lásd még: Lásd még: Kenyér, Leves, Paradicsom, Saláta, Sütemény

Gasztronómia  Kenyérre kenhető  Kenyérsütőgép

 
RSS Mobile