Kezdőlap (Kenyérsütés)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kenyérsütés

Gasztronómia  Kenyérre kenhető  Kenyérsütőgép

Kenyérsütés otthon
A gyerekkor ízei
"Emlékeszem, kisgyermek koromban a péntek volt a kenyérsütés napja. A nagyi dagasztotta a tésztát, rozsból és búzából őrölt lisztből, kovászból, fateknőben" - meséli a Női Lapozó szakácsa, Kaldeneker György.


Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este kovászolunk. A kenyér készítése.

Házi kenyérsütés
Szóljon hozzá most!
A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem. A recept szülőanyja Limara, akit sokat ismernek.

Gépi kenyérsütés és receptek
A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Ismét kenyérsütés:)
Tegnap este ismét a bevált kenyérrecept alapján készítettem kenyerünket (az elmúlt két hétben négyszer is ez készült, de nem untunk rá: mindig más alakúra formázom, most például tortaformában sült, kerekkre :) ...

A ~ összetett munkafolyamat, amit a régi időben minden lánynak meg kellett tanulnia, még a férjhez menetele előtt. Ma már sajnos csak a falun élő, igen idős korosztály emlékezhet egyáltalán az igazi házikenyér sütésének fortélyaira, de kis utánajárással tőlük még elsajátítható minden.

Szenvedélyem a ~ iránt - úgy érzem - a génjeimben van, ugyanis a dédapám híres debreceni pékmester volt, valamikor az ő péksége volt Debrecen legismertebb és legkedveltebb péksége. A Nyíl utcai Schneider pékség.

der Pék: Könyvek ~hez
Akik követik a blog-ot, azok tudják, hogy rengeteg pékárut sütök az otthoni minipékségemben.

~:
Kenyeret sütni nem ördöngősség. Frissen őrölt vagy legalábbis teljes kiőrlésű búzából vagy egyéb gabonából meg egyenesen szuperegészséges, ugyanis a finomított lisztben közel annyi tápanyag, illetve vitamin sincs, mint a friss őrlésűben.

~ tepsiben
2 kg liszt, 4 dkg só, 1 dkg élesztő, 1-1,5 liter víz, 1/2 kg áttört főtt burgonya, 6 evőkanál morzsóka. (Ha nincs morzsókánk, akkor 2,5 dkg élesztő kell a kelesztéshez.) A morzsókát megáztatjuk, a kovászolás előtt legalább 3-4 órával.

~ mesterfokon
Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a ~t mesterfokon szeretnék űzni, legyenek bár [...]
Tovább ...

~ felgyorsítása
Aki szokott kenyeret sütni, tudja, hogy az élesztős tésztának legalább egy óra kelésre van szüksége. Ezt az időt akár 15 percre is csökkentheti, ha mikróban keleszti a kenyeret! Tegye a megdagasztott tésztát egy nagy tálba, és fedje le folpackkal.

~
Sziasztok, Lányok!
A ma délelőtt sikerült egy kissé elkeserednem... Elmentünk ugyanis Életem Párjával bevásárolni a fenyőfás közértbe. Nem kellett sok minden, viszont kellett volna kenyér, illetve inkább péksüti.

A ~ gondolatától is elfáradsz? Pedig annyira nem vészes, próbáld ki, megéri!
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

Gépi~ - Abszolút kezdőknek
Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is. A neten számtalan kenyérrecept fellelhető.

Közös ~ + kenyeres csomag Limarával
Makón
1 személy részére ...

~kor kenyértésztából készített, kemence kövén sütött, esetenként különböző módon ízesített, frissen fogyasztott termék.
A kenyérlángos 22-25 cm átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú, 250-300 g tömegű, sárgásbarna színűre sütött termék.

~ előtt egy nappal el kell készíteni az öregtésztát, mit kézzel dagasztok.

~ után volt a sütőm, az ajánlott 75 perc sütési-szárítási idő ezért jelentősen lecsökkent - némiképp félidőben már érzett az illata, ki is vettem, de még így is odakozmált imitt-amott. Kedvünket nem szegte: eperrel és tejszínhabbal vidáman megettük - a kozmás részeket persze mellőzve! ...

~ otthon
Te hogy készíted el?
Másképp készíted? Hozzáraksz még ezt-azt? Oszd meg mindenkivel, az általad készített változatot! Ha szeretnél, képet is tölthetsz fel arról, hogyan tálalod.

~re egyébként ma már olyan automata készüléket is gyártanak, amely a nyersanyag beadagolása után a dagasztást önmaga elvégzi, és a megadott időre a kenyeret kisüti.

~i kísérlet-sorozat folytatódik, amióta nem csak a fehér lisztről tiltottak le, hanem az élesztőről is, fuccs a gyönyörűséges, illatos és finom DNK kenyereimnek, mostanában élesztőmentes, sütőporos, sörös kenyereket sütök mindenfajta egészséges lisztekből.

A ~ egyáltalán nem az én asztalom, legalábbis egyelőre. Általában kemény, ehetetlen kenyerek kerülnek elő a sütőből, már ha sütésre adom a fejem. A kaláccsal és hasonlókkal semmi problémám sincs, de a kenyér, az csak nem akar menni.

A ~ nagy kihívás volt számomra, mert nagyon sok alapanyagot eleve ki kellett zárnom a sorból. Nem szeretem ha egy kenyér kókusz ízű, és emellett sem a szőlőmag, sem a szezámliszttel nem vagyok kibékülve. A lenmagliszt fito-ösztrogén, vagyis szintén nem megfelelő.

A ~hez nincs szükség se kemencére, se kenyérsütő gépre. Bármelyik működőképes sütő megteszi függetlenül attól, hogy gázzal vagy villannyal működik-e.
1/4 cs. élesztő
3/4 kg teljes őrlésű búza vagy tönkölybúza liszt
7-8 dl víz
só, fűszerek ...

A ~ szakemberei a feudális magyar államban a 11. században felbukkannak, mint uruk felszerelésével dolgozó iparűző szolgák. Saját műhellyel rendelkező sütőmesterek a városi iparosok szerveződésének első szakaszában, a 13. században ismeretesek, és a 14.

Ha ~ről, péksüteményekről vagy édes kelt tésztákról van szó, már többszáz embernek jut először eszébe a Limara péksége blog. Ezt írta nekünk az általa lefotózott a villájáról: "A kenyérhez nem kell villa, de van kettő ami azonnal eszembe jutott.

"a ~hez nem kell más, csak egy adag bátorság." - Gyurinak ezzel a mondatával indult a pénteki főzőtanfolyam, mely a "lekváros kenyér" becenevet kapta. négyféle kenyeret sütöttünk, datolyás cipót, mediterrán töltött kenyeret, sütőtökös focacciát és vadrizses kenyeret.

~t mindenkinek!
Palacsinta - két receptből egy harmadik
Szóval az úgy volt, hogy kinéztem Zsuzsi Erdélyi túrós palacsintáját, és hozzá is fogtam az elkészítéséhez.

Első ~em! Én annyiban tértem el a recepttől, hogy fele-fele arányban tettem kenyérlisztet és teljes kiőrlésűt.
Farkasné Joó Ibolya receptje.
Talán ezek is ízlenének: ...

A házi~ szerelmeseinek. Rozsos zsemlék, ropogós tökmaggal a tetejükön. Érdemes belőle jó nagy adaggal készíteni, és a felesleges mennyiséget lefagyasztani.
Hozzávalók:
350 gr búzaliszt
150 gr rozsliszt
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
15 dkg tökmag ...

Ezt a ~t akkor kezdjük el amikor tudjuk hogy a 12-14 óra letelte után ismét hozzátudunk fogni a készítéséhez.
Másnap kivettem a kelesztőtálamból, és lisztezett deszkára borítottam.
Hát nem egy bizarr látvány valóban.

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat.

Kovász
~hez használt kelesztőanyag. Származékai: kovászos, kovásztalan.
Szláv eredetű szó: bolgár, szerb-horvát, szlovén, szlovák kvas (élesztő, kovász). A magyar szó délről, talán a bolgárból ered, a szóeleji mássalhangzó-torlódást ejtéskönnyítő magánhangzó oldotta.

A házi kenyérsütésnél egyik fő szempontom volt, hogy az így elkészült péksütemény lehetőleg minél egészségesebb hozzávalókból álljon.
Evidens volt tehát: tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet.
Így vettem egy kilónyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet.

Az egész ~nek a hűlési procedúra a próbája. garantáltan nem fog kihűlni, akarom mondani nem fog belőle maradni, mire kihűl.
Vastag és ropogós héjú kenyér, barlangos.

‘A ~ biokémiája és a Fehér-ház inasa' tovább.
A blog tartalma itt nem ér véget! A régebbi bejegyzések megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi gombra.
Kiemelt cikkek ...

Praktikák ~hez
- az élesztős kenyereknél a víz / tej ne legyen forró, mert az élesztőgombák elhalnak
- a kelesztéshez azért kell letakarni a tésztát, mert kiszárad a felülete, kérges, kissé kemény lesz, repedezik ...

Cibere - ~hez
Hozzávalók: fél liter búzakorpa 1 liter víz 1 dkg só 1 kis kenyérsercli megpirítva (bármilyen élesztővel vagy kovásszal készült kenyér csücske jó) ...

A "lyukas" ~ apropóját az adta, hogy csütörtök este az Anyukám Mondta étteremben töltöttünk egy kellemes estét. Most nem térnék ki részletesen az étterem dicsőítésére, megtette ezt már előttem a Dining Guide, mindenesetre ki merem jelenteni, hogy a régióban ez a legjobb étterem.

Komló: ~nél, sörkészítésnél.
Koriander: sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél.
Kömény: levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk.

Kezdődött a ~i mániámmal, aztán csak jöttek a dolgok. Egyre több recept, konyhai segédeszköz, edény.
Egy a baj, kicsi a konyha.

Fő fogásai a ~nek
Hogy a kenyérben az előszámlált tulajdonságok meglegyenek, a jól megválasztott és elkészített kenyérnek való búzából célarányos őrlés által nyert derék liszten kívül, különösen vigyázzon a gazdasszony a kovászra, és ennek jó fűtésére.

reggeli, kenyér, ~, házi kenyér,

Ami szükséges egy 2,5 dl-es csésze. Ez lesz a mérce. A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem. Hozzáöntöm a vizet, és összedolgozom. 12 órát kelesztem, ezért célszerű este elkészíteni.

Bár a rendszeres ~ről is leszoktunk, de jó, hogy bármikor készíthetnénk friss kenyeret, kevés munkával. A tésztagépet sem használom minden nap, mégis az egyik kedvencem.

Szia!
A sikertelen ~ után megpróbálkoztam a pizzával..., mennyei lett, köszönet érte.
Valamint köszönet a kenyérgondjaimra adott részletes válaszodért. Hamarosan újra megpróbálom és beszámolok a sikkerről!
További szép napot kívánok Neked!
Üdv: Ági ...

Nagyon belejöttél a ~be!! Tényleg nagyon finom lehet, jó ötlet a körte a tésztában.
Férj szereti nyáron a "hideg" vacsorát, sonkával, túróval, sajttal, hideg sülttel, meg sok zöldséggel. Eddig csak a jó kenyér hibádzott hozzá, most már ez is megvan! :))) ...

1993 Officina Nova Kézi és gépi ~
6. 1994 Könyvklub Az étel a legjobb orvosság II 200 old.
7. 1995 Univer Univer receptek 24 old.
8. 1997 Média Nova Édességek 96 old.
9. 1997 Média Nova Szárnyasok 96 old.
10. 1998 Média Nova Saláták 96 old.
11. 1998 Média Nova Húsételek 96 old.
12.

Én egy jóbaráttól tanultam a házi kenyérsütés mesterségét, s az hiszem, mindenkinek érdemes elsajátítania.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Egyes nyelvterületeken a ~nél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.
[szerkesztés] Lapocka
1. lapátka, 2. spatula, 3. fakanál, 4. Sertés és marhahús az első sonka felső része
[szerkesztés] Lapótya
Lapos lepény.

A ~ ötlete egy jól sikerült pizzasütés után merült fel, azt találtuk ki, hogy a pizzatészta talán kenyér formájában is megállná a helyét. Megsütöttem, ízlett, a mai napig így sütöm.

Örülök, hogy rátaláltál a blogomra, és hogy hasznosnak találod a ~sel kapcsolatos információkat! :) Sajnálom azonban, hogy eddig nem nem jártál sikerrel a sütés kapcsán. Nem tudom, mi lehet a baj. Én sosem sütök kenyeret hőlégkeveréssel, csak pizzát.

Beszereztem egy jénai kacsasütő tálat a ~hez. Kiváló kenyeret lehet készíteni. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel javasolom levenni a jénai tetejét, hogy ropogósabb legyen a héja. Saját gyakorlatom szerint a kenyérhez adandó víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől.

Ezek közül egyik sem a gépi ~hez készült. Ekkor kezdődött az igazi házi kenyérsütésem története.
Így hát visszatértem a gyökerekhez. Többnyire kézzel dagasztom a tésztát és mivel kemencém sajnos nincs, a sütőben sütöm meg a kenyeret.

Nem tudom megmagyarázni, miért, de valahogy nem tudtam rá szánni magam erre a ~re. Régóta olvasgatom különböző blogokon a lelkendező posztokat azoktól, akik már kipróbálták ezt a ~i módot.

Megjelenése nagyjából a ~ elterjedésével egy időre tehető, az első említések az 1700-as évekből származnak.

Új szerelem kapott el, már ami a ~t illeti. :)
Terikénél láttam már régebben is , hogy milyen szépen mintázott kenyereket süt (a többi kreatív kalácsáról már nem is beszélve!) Nagyon szeretek nála nézelődni, nagyon finom kalácsokat, péksütiket készít.

Ez idő tájt a ~ ünnepnek számított. Minden alkalommal egy kisebb adag kenyértésztát félretettek és vékonyra nyújtották. A begyújtott fatüzelésű kemence eleinte olyan meleg volt, hogy kenyeret nem lehetett benne még sütni, várni kellett, míg a hőfok valamennyit enyhül.

~nél szoktam a sütőbe rakni egy kis fém lábosban vizet, hogy párás környezetben süljön a kenyér. A kenyeret a forró sütőbe tettem, majd 15 perc sütés után csökkentettem a hőmérsékletet 2,5-re és további 20 percig, pirulásig sütöttem a kenyeret.

Szerintem egyszerűen benne volt a tudatában, hogy a ~ az minimum félnapos munka, és nehezen fogta fel, hogy a kenyérsütőgép mindezt a feladatot átveszi, nekem csupán a hozzávalókat kell beletennem. És, azt hiszem, nem is hitte el igazából, hogy valóban csak ennyi dolgom lenne vele.

Azoknak, akiket elriasztott eddig a ~sel járó hosszadalmas műveletek sora, itt a lehetőségük arra, hogy 30 perc alatt finom, puha, sárgás bélzetű, ropogós héjú, igazán rusztikus külsejű kenyeret varázsoljanak az asztalra.

40 dkg teljes kiőrlésű tészta (lásd ~), 23 dkg gyümölcsös müzlikeverék, 1 tojássárgája, 1 ek tejszín.
A megkelt tésztába belekeverek 20 dkg müzlikeveréket, háromfelé osztom és copfot fonok belőle. A copfot kiolajozott sütőlemezre fektetem és lefedve 30 percig kelni hagyom.

Ezt az érdekes kenyeret szintén a nemrégiben megtalált ~ című füzetből mazsoláztam ki. Hm. Hát elég érdekes íze lett, de végeredményben nem rossz, de egy kicsit szokatlan számomra az íze.

Általában BL-80 lisztet használok ~hez, meg persze mellé mást is, mert mindig keverem, de ha nincs otthon, akkor úgy is jó, hogy 2/3 - 3/4 BL-55 finomliszt és 1/3 - 1/4 réteslisztet használsz. A sikér minden kenyéren, kelt tésztán segít természetesen. Ne félj kísérletezni.

Ha valaki nem akar sok öregtésztát készíteni, akkor a ~ előtt 3-4 órával keverjen össze egy előtésztát, ami pont ehhez a kenyérhez elegendő:
20 dkg fehér tönkölyliszt, 5 g friss élesztő, 150 ml langyos víz, elkeverjük egy magasabb falú edényben és letakarva állni hagyjuk néhány órán át.

Azon folyamat amikor ~hez élesztőből, lisztből és folyadékból készítünk kelesztő anyagot, azaz kovászt.
Uborka, káposzta és más zöldség kenyérrel történő savanyítását szintén kovászolásnak nevezzük (kovászos uborka).
Kapcsolódó receptek
Fűszeres cipó ...

Édességeknél:a gyümölcskompótok,édes rizs,köhögés ellen cukorkák,pudingok és egyes vidékeken ~nél,sós süteményeknél is használják.
Italokban is közkedvelt:puncsok,szirupok,likőrök.

Aki kacérkodik az otthoni ~ gondolatával, az kezdésnek próbálja ki ezt a receptet, biztosan nem fog csalódni ! Hozzávalók: 12 dkg margarin 1 kg liszt 3 dl tej 3 dl víz 6 dkg élesztő 2 evőkanál cukor 1 - 2 kávéskanál só friss rozmaring összeaprítva + egy kevés a díszítéshez 10 ...

P.S: A recept Dr. Oetker ~ 2 c. könyvéből származik. Az eredeti sikért nem ír, de én tettem bele. Nagyon finom, és ahogy a recept címe is mondja, tartalmas kenyér:)
Bejegyezte: Eva dátum: 18:29 2 megjegyzés
Mézeskenyér ...

TÖKÉLETES! :-) Én is bele vagyok szerelmesedve az otthoni ~be.

Az ötlet meg is volt a ~hez, csak éppen finomlisztem nem volt elég hozzá. Gondoltam, akkor készül majd több féléből... Így aztán került bele sima, rétes, kukorica és rozsliszt. Amolyan mix kenyér lett. Jó kis tömött, igazi "paraszt" kenyér sült ki belőle.

Második legfontosabb gabonanövényünk, színe a legsötétebb. ~hez használják elsősorban, gazdag B-vitaminban és jelentős a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet...
rozs
Hogyan keressünk?

Labels: kenyér, kenyérrecept, kenyérreceptek, ~, kenyértészta, paprika
Francia farmerkenyér
Hozzávalók:
3 dl víz,
5 dkg élesztő,
2 dl tejföl,
1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt,
1 evőkanál olaj,
2 kávéskanál só
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: olaj ...

S bár a helyi Ludwig és Mentesi ellát minket mindenféle földi jóval, azért néha én is ~re vetemedem. Van egy klassz toszkán kenyér receptem, amihez pritaminpaprikás öntet dukál, de ez a legújabb, amire a TV Paprika kiadványában bukkantam, mindent visz.

Keményítőt tartalmaz, ezért alkalmas ~hez is. Ugyancsak felhasználható kekszek, piskótafélék, sőt, még pudingok készítéséhez is. Az amaránttal kevert pékáruk sokkal egészségesebbek, mint a sima búzalisztből készültek.
ÉTLAP ...

A legegyszerűbb és szerintem legegészségesebb formáját választottam a ~nek a Kifőztük különszámából,legyen meglepi holnapig!Annyit elárulok,hogy élesztőmentes és csak össze kell kavarni, zsupsz bele a formába és mehet a sütőbe!Nem kell gyakorlat hozzá! ...

Aztán arra is gondoljatok, hogy egy kemence nem annyi idő, mint egy ~, több hétbe is beletelik, míg elkészül. Szóval ahhoz, hogy az új búzából sült kenyér fogadásakor meglegyen, már most gondolkodni, számolni, dönteni, lépkedni kell határozottan előre.
Én idejében szóltam! ...

Sajna nagyon messze. de oda nemcsak kártyával lehet menni?
A ~re visszatérve: nekem gyönyörűen megsül, aztán vagy a sütés végefelé, vagy amikor kiveszem egyszerűen behorpad:-(. Ezért zsömlét sütök inkább. Van fánksütő formám, abban nem folyik szét a tészta.
Válasz ...

Amivel gondban vagyok mostanában, az a ~, ugyanis ezen a téren eléggé ellustultam, pedig nem kellene. Régebben kétnaponta, most jó, ha heti egyszer sütök, de szándékozom összekapni magam, és visszaállni a régi rendszerre.

Langalló - Egyes nyelvterületeken a ~nél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.
LAPÓTYA - Lapos lepény. Fánkhoz hasonló töltött süteményfajta, mely hazánk egyes területein máig ismert különlegesség.

konyhai bravúr, mint az otthoni ~. Márcsak azért is mondom
ezt, mert a pizzatészta maga sem más, mint egy egyszeru kenyértészta.
És állítólag ez is eredétenek magyarázata: az olasz pékek kimaradt
kenyértészta-darabkákból sütötték kemencéikben régebben pizzákat.

Cimkék: sütőben süthető kenyér, szilvás kenyér, répás kenyér, ~, kenyér recept, hagymás kenyér, földimogyorós kenyér
Otthon kenyeret sütni nem is olyan nehéz! A tésztát különféle zöldségekkel és olajos magvakkal gazdagíthatod.
1. Burgonyás-répás ...

Semmihez nem fogható, kemencében sütve az igazi, amikor a széle egy picit túlsül... Eredetileg ezzel tesztelték az elzászi farmerek ~ idején a kemence hőmérsékletét, megfelel-e ~re. Ha 1-2 perc alatt elkészült az étel, akkor volt jó a hőfok.

A lángos története egybefonódik a kenyérével, hiszen eredetileg valószínűleg a ~nél lecsípett tésztadarabot sütötték ki forró olajban. Manapság persze inkább a piacok és a strandok kedvelt és laktató eledele, pedig otthon is könnyen elkészíthető, és így sokkal olcsóbb is.
Flickr by zsoolt ...

Húsvét táján vidéken ~kor a pékségek kemencéiben ropogós, mosolygós töltött cipók is sültek - íme Laci bácsi receptje! ...

A havazás nálam mindig elhozza a ~t, hiszen ilyenkor van időm bíbelődni a kelesztéssel és a gyúrással, miközben leves és más rotyog a tűzhelyen...

Én csak ajánlani tudom a házi kenyérsütést. Ha egyszer belejön az ember, akkor már nincs megállás, függőséget okoz :)
Megjegyzés küldése
...

Noémi,
Én a mai napig nem értem mi a gondod a ~sel.... :)
Kati,
Az a kemence dédelgetett álmom, már így is csúszik egy fél éve, most még fél évet kell várnom...

Részletes leírás sokféle lisztről, fűszerről, kenyerekhez használható hozzávalókról, ~i technikákról, javaslatok azokra az esetekre, mikor a végeredmény nem olyan, mint lennie kellene. És 150 recept! Megvalósítható receptek! Ez fontos. Mármint, hogy utolérhető, megvalósítható legyen.

Viszont ~nél találkoztam egy olyan recepttel, amibe krumpli kellett volna, így kipróbáltam ezzel. Azóta minden kelttésztát ezzel csinálok, mert jobban megkell, másnap is finom puha, nem szárad ki. Így vagyok a zöldfűszerekkel is, sokkal finomabb tőle a tészta.

Régen komló virágzatának felhasználásával vagy a forrni kezdő must habja búzakorpával való összegyúrásával készítették az első ~hez szükséges élesztőt, vagy boltban vásárolt élesztővel is sütöttek, de már a következő kenyér dagasztásához a teknőről lekapart tésztát szárították meg, ...

Az eredeti recept a Holló és társa kiadó ~ géppel című könyvéből származik.
Szöveg és fotó: Lovászi Ildikó
« vissza ...

Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tészta (lásd ~),
23 dkg gyümölcsös müzlikeverék,
1 tojássárgája,
1 ek tejszín.

~ előtt a megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, lepényt formáltak belőle és betették a kemencébe a parázs közé. A fellobbanó lángok között hamar megsült a 'lángos" (milyen beszédes a magyar nyelv!), amit aztán tejföllel megkenve fogyasztott el a család.

" Ez a családunk hagyományos receptje, egy lengyel helyi édes süteményféleség, rizses töltelékkel (A "~: Egy család története, ahogy a hét nővér megőrizte"). Csodálatos sütemény teához.

Hozzávalók ...

Szuper lett! :) Nagyon kedves lett az összhatás.
(Amíg "jobb" idő nem lesz,én átcsaptam ~be... Majd az ősszel próbálkozom csak tovább : )
VálaszTörlés
Nagyon aranyos lett. :))) ...

Megjegyzés: a kenyér titka a hosszú kelesztés. Ezért jó a 3x kelesztő program, annak ellenére, hogy tésztákhoz javasolják.
A kovász az előző ~ első kelesztésekor lecsípett kenyértészta, amit megszárítok. Száradás közben néha ki kell pukkasztani, mert természetesen az is megkel. :) ...

Forrás: Christine Ingram - Jennie Shapter: A kenyér és ~ enciklopédiája
11 megjegyzés:
...

Én nagyon ritkán sütök, mert kevés kenyeret eszünk (sokszor egy héten nem eszünk meg ketten négy zsömlénél többet), de szerintem a 00-ás liszt, az a mi sima, normál 55-ös búza finomlisztünknek felel meg, szóval nem éppen az, amit ~hez ajánlanak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kenyér, Leves, Paradicsom, Saláta, Sütemény?

◄ Kenyérre kenhető   Kenyérsütőgép ►
 
RSS Mobile