Kezdőlap (Kecskehús)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Kecskehús

Gasztronómia  Kecske  Kecskeméti

Kecskehús egressel
Főzd meg egressel az kecskehúst, abárold meg. Verd által az egrest, tölts bort reá, végy szőlőszemet, s tedd a levébe. Írósvajat, tárkont, majoránnát is tégy belé: úgy jóízű lészen.


Sült kecskehús Ha sikerül beszereznünk egy igazán ritka húsfélét, a kecskehúst, készítsük el az alábbi recept szerint! Sokáig emlékezetes marad az íze, hiszen a húst borecet, bor, sör és pálinka keverékében pácoljuk.

Juh-és kecskehús
Normál henteseknél gyakorlatilag elérhetetlen, nagyon értékes húsfélék, soványak, de magas a tápértékük.

KECSKEHÚS PADLIZSÁNNAL, TÖRÖKÖSEN
Hozzávalók: 60 dkg kecskehús, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, 1 padlizsán, 5 dkg liszt, 30 dkg paradicsom, 10 dkg kecskesajt, só, őrölt bors ...

A kecskehúst szükséges 1-2 napig pácolni a kecskepáclében. Pácolás után a húst feldaraboljuk. Még finomabb, ha belsőség (szív, máj, tüdő) is hozzákerül. A pró kockákra vágjuk fel a szalonnát és zsírjára sütjük.

A kecskehússal készült változata is nagyon népszerű, szeretem én is mindkettőt.
Jóformán semmi munka nincs vele, pár perc alatt össze lehet rakni.

A kecskehúst előző este besózzuk, fűszerkeverékkel bedörzsöljük, átnyomott fokhagymát teszünk rá, és annyi tejjel felöntjük, hogy ellepje. Másnap egy...
tovább
Konfitált kacsacomb gratinírozott burgonyával és vörösboros körtével ...

A kecskehús a sou-vide eljárástól finom puha és omlós volt, a rápirított réteg római köményes fűszerezése hibátlan volt, nagyon ízlett.

1 kg kecskehús, comb a legjobb, esetleg oldalast csontot rakjunk bele, belsőség is kerülhet bele
4 gerezd fokhagyma
3 nagy fej vöröshagyma
0,7 l vörösbor
3 evőkanál Zsír (házi)
1 evőkanál Pirospaprika
1 evőkanál Só
1 teáskanál Bors ...

Kecskehús: A kecske húsa igen ízletes. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve, és van, aki az érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben. Az viszont tény, hogy a kecske (szemben a birkával) egyáltalán nem faggyús.

Juh- és kecskehúst is fogyasztottak a homéroszi hősök, de sertéshúst csak ritkán, a baromfit és a halat pedig szinte meg sem említi Homérosz.

Az arab országokhoz hasonlóan, télen főként a gabonafélékből és a hüvelyesek magvaiból, zöldségfélékből, birka- és kecskehúsból kerülnek ki az ételek alapanyagai. A tengerparton sok a halféle és egyéb tengeri élőlény.

Szürkemarha, mangalica, rackajuh, vadhús és kecskehús van általában az étlapon. Finoman főznek és kedvesek. Míg megérkezett az étel, friss, még meleg házikenyeret hoztak a bor mellé, olyan igazi emberes szeleteket.

Húst bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha-, borjú-, bárány- és ürühús, de fogyasztják a kecskehúst, a házinyúlat, és a különféle vadakat, vadszárnyasokat is.

Ezt már az indiaiak is régóta tudták, hiszen így készül a Dhansak, amely egy jellegzetes indiai (parsi) eledel, amely alapvetően (és egyes források szerint kizárólag) kecskehúsból készül, ...

Nemrégiben kaptam a szomszédomtól pörköltnek valóm kecskehúst, mi mást készíthettem volna belőle, mint amire való?
Recept értékelése:
Még nincs értékelve ...

babérlevél citrom ecet kecskehús négyszínű bors sárgarépa
receptjellemzők ...

én még csak egyszer lőttem versenyen, az se volt valami komoly, viszont a versenytáp eléggé nehezen verhető volt: kecskehús árpával meg zöldségekkel együtt főzve, meg durván fokhagymás köleskása külön.

Vásároljunk sovány húsokat (pl. sovány marha, bárány, csirke, pulyka, sertéskaraj)! Ne féljen kísérletezni! Tudta például, hogy a kecskehús tápértéke magas és kevés zsírt tartalmaz?

Mind a bárány, mind a kecskehús fiatal állatokból származott, így a végeredmény omlóssága is garantált.

Készítünk termékeket sertéshúsból, marhahúsból, lóhúsból, kecskehúsból, strucchúsból.

A biogazdaságban az állatok tartása, takarmányozása, illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított sajt és kecskehús magas biológiai értékű, értékes élelmiszer.

Nem ízlettek az ételek amikkel traktálták, a halmártásban úszó, hagymákkal töltött kecskehúst utálatosnak tartotta és a retsinabort pedig ihatatlannak. Talán ekkor jelenik meg írásban először a retsinabor kritikája.

Viszont el kellett hagynunk kötetünkből azokat az (általában világszerte divatos, korábban nálunk is megszokott, például bárány- vagy kecskehúsból készült) zsidó ételeket, amelyeknek kóser alapanyaga jelenleg itt, ...

Lásd még: Lásd még: Kecske, Paradicsom, Saláta, Leves, Paprika

Gasztronómia  Kecske  Kecskeméti

 
RSS Mobile