Kezdőlap (Kecskehús)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kecskehús

Gasztronómia  Kecske  Kecskeméti

Kecskehús egressel
Főzd meg egressel az kecskehúst, abárold meg. Verd által az egrest, tölts bort reá, végy szőlőszemet, s tedd a levébe. Írósvajat, tárkont, majoránnát is tégy belé: úgy jóízű lészen. Az magyar szakácsok gyömbért is tésznek belé, de keserű lesz abbúl.


Sült kecskehús Ha sikerül beszereznünk egy igazán ritka húsfélét, a kecskehúst, készítsük el az alábbi recept szerint! Sokáig emlékezetes marad az íze, hiszen a húst borecet, bor, sör és pálinka keverékében pácoljuk.

Juh-és kecskehús
Normál henteseknél gyakorlatilag elérhetetlen, nagyon értékes húsfélék, soványak, de magas a tápértékük. Gerincük, combjuk egyben süthető, a lapocka, és egyéb részek pörköltnek, ragunak használhatóak leginkább, melyeket hagyományosan csonttal együtt darabolva készítenek.

KECSKEHÚS PADLIZSÁNNAL, TÖRÖKÖSEN
Hozzávalók: 60 dkg kecskehús, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, 1 padlizsán, 5 dkg liszt, 30 dkg paradicsom, 10 dkg kecskesajt, só, őrölt bors ...

A kecskehúst szükséges 1-2 napig pácolni a kecskepáclében. Pácolás után a húst feldaraboljuk. Még finomabb, ha belsőség (szív, máj, tüdő) is hozzákerül. A pró kockákra vágjuk fel a szalonnát és zsírjára sütjük. Vegyük ki a már megsült töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük.

A ~sal készült változata is nagyon népszerű, szeretem én is mindkettőt.
Jóformán semmi munka nincs vele, pár perc alatt össze lehet rakni.

A ~t előző este besózzuk, fűszerkeverékkel bedörzsöljük, átnyomott fokhagymát teszünk rá, és annyi tejjel felöntjük, hogy ellepje. Másnap egy...
tovább
Konfitált kacsacomb gratinírozott burgonyával és vörösboros körtével ...

A ~ a sou-vide eljárástól finom puha és omlós volt, a rápirított réteg római köményes fűszerezése hibátlan volt, nagyon ízlett. Az enyhén füstös aromájú puy lencse remek körete volt a húsnak, a kecsketúró pedig markáns ízével és krémes állagával szintén jól harmonizált az egész étellel.

1 kg ~, comb a legjobb, esetleg oldalast csontot rakjunk bele, belsőség is kerülhet bele
4 gerezd fokhagyma
3 nagy fej vöröshagyma
0,7 l vörösbor
3 evőkanál Zsír (házi)
1 evőkanál Pirospaprika
1 evőkanál Só
1 teáskanál Bors
3 csipet Majoránna ...

~: A kecske húsa igen ízletes. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve, és van, aki az érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben. Az viszont tény, hogy a kecske (szemben a birkával) egyáltalán nem faggyús.

Juh- és ~t is fogyasztottak a homéroszi hősök, de sertéshúst csak ritkán, a baromfit és a halat pedig szinte meg sem említi Homérosz. A főzés magasztos ténykedésnek számított: az Iliász és az Odüsszeia hősei a legünnepibb alkalmak során maguk készítik el a lakoma fogásait.

Az arab országokhoz hasonlóan, télen főként a gabonafélékből és a hüvelyesek magvaiból, zöldségfélékből, birka- és ~ból kerülnek ki az ételek alapanyagai. A tengerparton sok a halféle és egyéb tengeri élőlény. Az ételek erősen fűszerezettek és különböző ízhatásokban gazdagok.

Szürkemarha, mangalica, rackajuh, vadhús és ~ van általában az étlapon. Finoman főznek és kedvesek. Míg megérkezett az étel, friss, még meleg házikenyeret hoztak a bor mellé, olyan igazi emberes szeleteket. Fröccsöt kértem és elámultam: jé, itt van igazi fröccs?! ...

Húst bőven szolgáltat a fejlett állattenyésztésük, legkedveltebb a marha-, borjú-, bárány- és ürühús, de fogyasztják a ~t, a házinyúlat, és a különféle vadakat, vadszárnyasokat is. Tévedés azt hinni, hogy az olaszok a sertéshússal szemben előítéleteket táplálnak.

Ezt már az indiaiak is régóta tudták, hiszen így készül a Dhansak, amely egy jellegzetes indiai (parsi) eledel, amely alapvetően (és egyes források szerint kizárólag) ~ból készül, azonban én nagy szentségtörést elkövetve marhahússal párosítottam, mivel 1) nem szeretem a kecske húst és 2) itt ...

Nemrégiben kaptam a szomszédomtól pörköltnek valóm ~t, mi mást készíthettem volna belőle, mint amire való?
Recept értékelése:
Még nincs értékelve ...

babérlevél citrom ecet ~ négyszínű bors sárgarépa
receptjellemzők ...

én még csak egyszer lőttem versenyen, az se volt valami komoly, viszont a versenytáp eléggé nehezen verhető volt: ~ árpával meg zöldségekkel együtt főzve, meg durván fokhagymás köleskása külön. meg hajdina, bár azért éppenséggel nem voltam odáig meg vissza.
PO írta... ...

Vásároljunk sovány húsokat (pl. sovány marha, bárány, csirke, pulyka, sertéskaraj)! Ne féljen kísérletezni! Tudta például, hogy a ~ tápértéke magas és kevés zsírt tartalmaz?

Mind a bárány, mind a ~ fiatal állatokból származott, így a végeredmény omlóssága is garantált. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ha különböző húsokat keverünk, akkor kerüljük a különböző korú állatokból származó alapanyagot, hiszen míg az egyik már szétesik, a másik még rágós maradhat.

Készítünk termékeket sertéshúsból, marhahúsból, lóhúsból, ~ból, strucchúsból.

A családi gazdaság specialitása az olajban érlelt kecskesajt. A biogazdaságban az állatok tartása, takarmányozása, illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított sajt és ~ magas biológiai értékű, értékes élelmiszer.

Niképhoroszról rettentően rossz véleménnyel volt és ránk maradt írásában elolvashatjuk felháborodását az ottani vendéglátással kapcsolatban. Nem ízlettek az ételek amikkel traktálták, a halmártásban úszó, hagymákkal töltött ~t utálatosnak tartotta és a retsinabort pedig ihatatlannak.

Viszont el kellett hagynunk kötetünkből azokat az (általában világszerte divatos, korábban nálunk is megszokott, például bárány- vagy ~ból készült) zsidó ételeket, amelyeknek kóser alapanyaga jelenleg itt, Magyarországon szinte hozzáférhetetlen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kecske, Paradicsom, Saláta, Leves, Paprika?

◄ Kecske   Kecskeméti ►
 
RSS Mobile