Kezdőlap (Káposztás ételek)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Káposztás ételek

Gasztronómia  Káposztás étel  Káposztás galuska

A legjobb káposztás ételek
7 kép, 7 recept
A káposzta vitamindús zöldség, amit egész ősszel könnyen beszerezhetsz, és változatosan készíthetsz, mindenki örömére.


Zsuzsi főz: Savanyúkáposztás ételek
A múltkori birses posztban Fügebor és Oreille7 is érdeklődött savanyú káposztás receptek iránt. Kívánságuk parancs, ez következik. Előrebocsátom, hogy aki diétázik, az ezt a posztot hagyja ki, mert az étrendjébe nem illő receptek következnek.

Káposztás ételek
Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök
Gombás ételek ...

A káposztás ételek kedvelői a szójapörköltből nagyon könnyen készíthetnek ízletes székelykáposztát is, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a liszttel besűrített pörkölthöz nem kell vizet adni.

További káposztás ételek:
Csülkös - káposztás bableves
Frankfurti leves
Gombás káposztaleves
Hagymás káposzta
Húsételek - Vegyes húsételek - Csülök és káposzta
Káposztaleves erdélyi módra
Korhelyleves kolbásszal
Savanyú káposztás metélt
Rakott káposzta - Rozi kedvére
Sózott marha párolt káposztával ...

savanyú káposztás ételek, vadasok, vadpástétomok zamatát.
Élettani hatása: vízhajtó, szélhajtó, vese- és epekő oldó. Pálinkát is főznek belőle
A recept ajánlója ismeretlen.

A gulyás mellett a ~ a legelterjedtebbek a magyar konyhán, a magyar hagyományos háztartásban. A káposztát már a középkor óta elkülönített káposztáskertben termesztették, nagyon sokféle módon készítette el a magyar konyha.

pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, ~
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
Borsfű (csombor) ...

Felhasználás: Mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, ~ (mag-ja cukrozva, az ánizst helyettesíti)
A Földközi-tenger vidékéről származó növény, amelynek mind friss zöld leveleit, mind száraz magját használják.

Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek ízesítésére, saláták, bab, ~ fűszerezésére kiváló. 20-50 cm magas, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő, egyéves növény. Talaj- és termőhely- (-edény-) igénye a majoránnáéval egyező, de kevesebb öntözéssel is beéri.

"Sajnos" én a francia ~et is nagyon bírom, és a kerek cukkíniset, és a T-bone steak-et is, az is elég francia. Van, aki azt hiszi, hogy a francia konyha csak egy parányi darab valami, vajjal. Egyébként az is finom lenne.

Igaz, sok mindenben meg van kötve a kezem, mert Férjecském nem szívesen eszi (de ha az van, azért megeszi) a rizses, tésztás vagy ~et, és már említettem, nem eszi meg egyáltalán a zöldbabot. De a szemeset minden nap adhatnám neki! ...

Az Oktoberfest-en kóstolt bratkartoffeln (sült burgonya) és sauerkraut (savanyú káposzta) is felkerült a kedvenc savanyú káposztás ételek közé, noha egyikük sem újdonság a számomra.

Mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, ~ (magja cukrozva, az ánizst helyettesíti). Egész koriandert tesznek a csirkéből, sertés-ből készült egytálételekbe és a savanyúságok pácleveibe is.

Mártások, saláták, pácok, majonéz, sült húsok, pecsenyék, sült halak, bablevesek és -főzelékek, szárnyas sültek, őz- és szarvashús, hurka, kolbász, krumplis, gombás és ~ ízesítésére alkalmas. Borsos aromája miatt a diétás ételekben a fekete bors helyettesítésére is használható.

Nálunk elég szűk körben mozognak a ~, de én szívesen eszem. Ez a lepény nagyon tetszik!
Emlékszem nagymamám káposztás rétest készített gyerekkoromban, akkor annyira nem rajongtam érte. Mára változott az ízlésem.
margaretta ...

Pár nappal előtte elkészíthetjük, és mint a ~nél, előnyére válik a pihentetés. Jól illik hozzá a Márton napi újbor. Köretnek adhatunk hozzá puha fehér kenyeret, vagy zsemlegombócot, de jól illik hozzá a knédli is. Bár a gerslivel összefőzve, tartalmas egy tál ételt kapunk.

Címkék: kókuszzsír egytálételek babos ételek sertés ételek levesek ~ gerslis ételek
Ajánlott bejegyzések:
A gabonák gyöngye és a nagy vitaminbomba, avagy Székelykáposzta gerslivel gazdagítva.
Kapros csirkepaprikás káposztás kölessel
Tejfölös zöldbableves ...

századi szakácskönyvek kezdődnek ~kel, a korabeli kertészeti jellegű és orvosi könyvek pedig nem győzik magasztalni ezt a növényt, és annak kiváló élettani hatásait. Utóbbit még Bethlen Miklós is megemlíti Önéletírásában.

Kész vagyok! Teljesen elaléltam! Nagyon szeretem a ~et, mégis olyan ritkán csinálok, magam sem tudom miért.
De ez a csülök, a szalonna, az aszalt szilva együtt egyszerűen tökéletes!
VálaszTörlés ...

Mindent szeretek főzni, de elsősorban a paradicsomos, babos, ~et kedvelem. Paradicsom függőségem, soha nem titkoltam! Pasiként, nagy gyakorlattal forgatom a bográcsot is.
Miért, és mit szeretek sütni?

Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, ~
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek ...

Fűszerként gyakran használják mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz, pácokhoz, sültekhez, szárnyasokhoz, ~hez, töltelékekhez. Paprika, uborka eltevésénél ízlés szerint egészben vagy porrá törve is használhatjuk.
Süteményeket, likőröket, gint, sört is igen gyakran ízesítenek vele.

Mivel jó hideg van, és nálunk így téltájban egyre gyakrabban kerülnek elő a savanyú káposztás ételek, rakott káposztát csináltam, a hagyományos családi recept alapján. Szerencsére ezeknek az ételeknek az egész család nagy rajongója.

Kesernyés, áthatóan csípős ízű fűszer . Páclék, fűszerkeverékek adaléka . Nagyon kis adagban dúsítja a saláták, savanyú káposztás ételek, vadasok, vadpástétomok zamatát.
Élettani hatása: vízhajtó, szélhajtó, vese- és epekő oldó. Pálinkát is főznek belőle
( Borovicska, Gin).
Receptek borókával ...

Engem nem bosszantana ha ilyen főzeléket kapnék! :)) Szeretem a ~et, ilyet még sosem ettem! Csak el ne felejtsem, mert nagyon guszta és még gyönyörű is! :)
VálaszTörlés ...

A farsangi időszaknak is vannak jellegzetes fogásai, például a disznótoros, a kocsonya vagy különféle ~.
RECEPT
Mandzsettás karaj ...

A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Paradicsomos, babos, ~, sültek, levesek, mártások gyakori ízesítője.
Bors cserje ...

Az árpát zsiradék nélkül, vagy kevés forró olajon megfuttatjuk. Négyszeres mennyiségű forró vizet adunk hozzá, majd puhára főzzük. Végül sóval ízesítjük.
Levesbetétként, vagy ~ köreteként fogyasztjuk.
nagyításhoz kattintson a képekre
Másoknak így tetszett a recept: ...

Ebbe az étrendbe is szépen illeszkedik jó néhány hagyományos magyar étel, úgy mint a pörköltek, gulyás, ~, halászlé, stb.

Sütés közben nem szárad ki, könnyedén ropogósra süthetjük. A sertésoldalas sült húsnak, pörkölthöz vagy savanyú káposztás ételekhez is kiváló. Ha ezeket nem szereti, nézzen bele receptgyűjteményünkbe, ahol sok más változatra is bukkanhat.

- Csontos oldalas: szintén pácolható és füstölhető, de a ~nek is fontos alkotórésze.
- Dagadó: vagdalt, apróhús, töltött étel készíthető belőle.
- Tokaszalonna: általában az abáló- lében megfőzve fogyasztják, de füstölni, illetve zsírnak kisütni is szokták.

fűszernövény, amit "soknevűsége" is mutat: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű, kínai petrezselyem.
Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan lehet felhasználni. Drappos, gömbölyű magvát (coriandri fructus) elsősorban pácokhoz és tartósított savanyúságokhoz használjuk, de sültek és ~ ...

Bővült a ~ száma, módozata. Divatba jöttek a főtt tészták, cseh eredetű gombócok.
A bécsi kongresszus idején született a Wellington-bélszín és a Metternich-hátszín.

Drappos, gömbölyű magjait egészben levesekhez, zöldségételekhez, pácokhoz és savanyúságokhoz adhatjuk hozzá, de sültek és ~ ízesítésére is ajánlható; őrölve húsokhoz, kolbászokhoz, mártásokhoz használhatjuk, de almás pitébe is kitűnő. Gyökerét frissen, mint zöldséget fogyaszthatjuk.

Egy-két gerezd összezúzott fokhagymával ízesítem (elhagyható), de már nem főzöm vele. Fedő alatt hagyom fogyasztható hőmérsékletűre hűlni.
Be is lehet habarni, de szerintem éppen elég tálaláskor a tányérokban tejfölözni.
Mint a ~ általában, másnap sokkal finomabb.

(Anyukám mindig berántotta a ~et a végén, én is próbálkoztam így régebben, de nekem a rántás nem akart az aljáig "lemenni" . Férjem Nagymamája pedig úgy készítette a káposztát, hogy a rétegek közé szórt lisztet és paprikát, majd vízzel felöntötte.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Káposztás étel, Leves, Zöldség, Sertés, Paprika?

◄ Káposztás étel   Káposztás galuska ►
 
RSS Mobile