Kezdőlap (Jókai bableves)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Jókai bableves

Gasztronómia  Joghurttorta  Jókai-bableves

Jókai bableves elkészítése:
A babot jól megmossuk, és főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk. A víznek jól el kell lepnie a babot. Másnap csont lében vagy húslevesben (vízben) feltesszük főni a csülökkel és debreceni kolbásszal együtt. Hozzátesszük a babérlevelet.


Jókai bableves lisztérzékenyeknek
A magyarok nagy mesemondójáról elnevezett levest megfőzheted a lentebbi recept alapján úgy, hogy akár lisztérzékenyek is fogyaszthassák.
__hirdetés__ ...

Jókai bableves
Jól tanultam én! Baboskendő a nyakba, aztán megváltjuk a világot! ...

A Jókai bableves Jókai Mór nevét viseli, aki ennek a csodának nagy kedvelője volt. 2005-ben Jókai bableves főző versenyt is rendeztek Balatonfüreden, nagy írónk 180. születésnapja alkalmából.
Hozzávalók ...

Lexikon - Jókai bableves
Nem maradhat ki belőle a kolbász, valamint a rántás sem, alapízét a füstölt csülök adja meg.

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept ~ (Töti módra)
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

JÓKAI BABLEVES
Kádas Lajos: HÍRES EMBEREK - HÍRES ÉTELEK és a VILÁGHÍRŰ MAGYAR ÉTELEK nyomán
Hozzávalók
· 400 gramm száraz bab ...

~
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

~
Hozzávalók: 40 dkg nagy szemű tarkabab, 15 - 15 dkg tisztított sárgarépa és gyökér, 10 dkg tisztított zeller, 1 db babérlevél, 50 dkg sertéscsülök, 50 dkg debreceni kolbász, 2 liter csontlé, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, egy közepes, felaprózott vöröshagyma és 2 gerezd fokhagyma, ...

Vörösboros ~ csipetkével
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Levesek 0 18 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

~ receptek
Ásvai Jókai Móric (Révkomárom, 1825. február 18. - Budapest, 1904. május 5.) regényíró, a 'nagy magyar mesemondó', a Tudományos Akadémia tagja.

~
Hozzávalók: 25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.

~ gazdagon szabolcsiasan
Ajánlott cikkek
Itt a luxushamburger ...

~
Hozzávalók: 40 dkg száraz bab,1 füstölt csülök(kb.fél kilós),1 fej vöröshagyma,2 sárgarépa,1 fehérrépa,fél zeller,2 zöldpaprika,1 paradicsom,2 babérlevél,só,40 dkg debreceni páros kolbász,pirospaprika,petrezselyemzöld,10 dkg zsír,8 dkg liszt,6 dl tejföl,ecet, ...

~
A beáztatott babot 1,5 l hideg vízben feltesszük főni a csülökkel együtt. Ha lángolt kolbásszal készítjük, akkor azt is beletesszük.Ízesítésnek csak a...
tovább ...

~ 2
Az előkészített babot a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben), tedd fel főni. Add hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert...
6 személyre
75 perc
Részletek ...

~ (Nagy hírű, termékeny regényírónkról, Jókai Mórról (1825-1904) elnevezett sok ízű finomság.)
Kalocsai babgulyás
Kapros gombaleves ...

~ - Forró egytálétel a hidegben
Bár levesnek készül, egy-két tányér után biztosan nem vágysz majd második fogásra. A ~ hagyományos receptje.
Recept ...

~ 4.
180 g száraz bab (lehetőleg tarka), vagy 300 g friss, fejtett bab, 100 g sárgarépa,80 g petrezselyemgyökér; babérlevél, fokhagyma, 150 g zöldpaprika, 70 g friss paradicsom, 1 db füstölt sertéscsülök, 300 g kolbász, 40 g zsír, 30 g liszt, 30 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, ...

A ~nek nagyon fogok örülni, Nevamesz(a) :)
Ennél már csak a valódinak örülnék jobban. Már érzem is a számban a grízes bab textúráját, a csülök kissé füstös ízét, a hús és a zsíros rész zamatát.
Most azt nem tudom, hogy még sűrűbben olvassalak vagy ki se nyissam az oldalad... :DDD ...

Címlap Levesek ~, csipetkével
ď"żď"żď"ż
Új recept hozzáadása ...

Francia Palacsinta
~ 1.
Szilvás pite
A kategória további receptjei: « 5 perces süti Meggyes poharas süti » ...

Padlizsánnal töltött cukkíni, Gombával töltött zsemle, Szilvásgombóc, Rántott hús, Csurgatott tészta, Galuska, nokedli, Húsgombóc, Sajtgaluska, Tarhonya, Hagymás krumplileves, Hamisgulyás, Hideg görögdinnyeleves, Hideg málnaleves, Húsgombócleves, Húsvéti bárányleves, ~, csülkös bableves, ...

szőlőpálinka (1) ír krumplipüré (1) ír szódás kenyér (1) iszom (39) iványi bianca (1) ízek utcája (1) jack daniels (1) jacquleine kennedy (1) janus cabernet franc (1) játék (1) jázminrizs (1) jean (1) jean marc notelet (1) jégbüfé (1) je suis belle (1) joghurt (4) johnny depp (1) ~ (1) ...

Bohnensuppe Ă la Jókai - (~)
Zutaten (für 6 Personen): 300 g Bohnen, 1 große Zwiebel, 7 Esslöffel Öl, 1 gestrichener Esslöffel Delikatesspaprika, 1 (etwa 500 g) geräuchertes Eisbein, 2 Zehen Knoblauch, 2 Mohrrüben, 1 Petersilienwurzel, 1 kleiner Sellerie, Salz, ...

Ja, és amit főzök: Rakott krumpli levesnek és ~ salátának...majd felrakom a recepteket is, megígérem, csak most eléggé el vagyok havazva, de ez egy külön poszt!
Bejegyezte: dizájnmenza dátum: 9:14
7 megjegyzés: ...

J Juhtúrós pogácsa ~
K Kolbászos zöldségleves Kelt hájas kifli Krémes sütemény
L Legényfogó leves Lencsefőzelék gazdagon Levesben főtt töltött-sült tyúk ...

Érdekes, hogy mégis mennyire szeretik nálunk a paprikás-csirkét vagy a dúsan tejfölözött töltött káposztát, de nem vetik meg a tejfölt a ~ben, avagy a bakonyi sertésbordában sem, a különböző rétesekről már ne is beszéljünk.

A levesek között sok laktató egytál jellegű /pl. ~, palócleves/ található, mely a főfogás szerepét is betöltheti. Természetesen készülnek könnyebb zöldség-, püré-, krém- és gyümölcslevesek is.

De tényleg, vajon honnan szedte a receptíró, hogy ezek egy francia leves hozzávalói??? A ~sel cserélhette össze.
Dundi
Úgy nézem "Ő" csak elméleti receptíró,de biztos hogy többet keres ezzel mint aki tud és szokott is főzni. Pl:egy minimálbérből élő családanya.

Friss, még meleg (házi) kenyérrel fogyasztva különben önmagában is bombasztikus, de az ételeknek, például egy jól elkészített ~nek is más ízt kölcsönöz, főleg ha mi magunk készítjük.

A magyar konyha tradicionális ételei közé tartoznak a levesek. Nem kell sokat törnünk a fejünket ahhoz, hogy eszünkbe jusson egy-egy híres magyar folyékony ínyencség. Ezek közé tartozik a hagyományos ~, a babgulyás, de említhetnénk a hamisíthatatlan házi tyúkhúslevest is.

Mivel a tésztafélékre jellemző az, hogy hamar eltelítik az embert, azonban étkezés után fél órával újból éhesek leszünk, ehhez az ételhez tartalmasabb levest szoktak kínálni, mint például: ~, Gulyásleves, stb.
alapanyagok ...

Jambalaya
Jércesaláta
Joghurt varázs és egy kis mandula
Joghurtos
Joghurtos kedvenc
Joghurtos meggyes
Joghurtos salátaöntet
Joghurtos sonkasaláta kukoricával
Joghurtos sütemény
Joghurtos-csokoládés kuglóf
~ csülökkel
Juhtúrós-húsos-gombás göngyölt rétes ...

A levesek egy részét rántással sűrítik. Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk, például a ~, a palócleves, de vannak könnyebb, zöldség- és gyümölcslevesek is.

idegen nyelvekbe is átvették (más kérdés, hogy pontosan mit is értenek alatta), illetve nincs rá "külföldi" szó, csak leíró jellegű megnevezés:
gulyás, pörkölt, szaloncukor, kalács, lángos, ...
aminek valami magyar kötődésű tulajdonnév van a nevében:
Dobos torta, szegedi halászlé, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bableves, Leves, Füstölt, Petrezselyem, Sertés?

◄ Joghurttorta   Jókai-bableves ►
 
RSS Mobile