Kezdőlap (I töltöttkáposzta)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » I töltöttkáposzta


 

I töltöttkáposzta

Gasztronómia  Hüvelyesek  Icce

Szabolcsi töltöttkáposzta
Hány személyre:
» 1 nagyobb fej édeskáposzta
» 1/2 kg darált hús
» előfőzött rizs
» 2 fej hagyma
» só
» bors
» Pirospaprika
» paradicsomlé (kb. 1 liter) ...


Nyári töltöttkáposzta vadászné módra
Írta: kapeer
70 dkg darált lapocka, vagy comb
20 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg rizs vagy köles
2 nagy fej kelkáposzta

1 dl olaj, vagy libazsír
0,5 liter paradicsomlé
...

Erdélyi töltöttkáposzta
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált füstölthús, 6 dkg rizs, 12 dkg reszelt vöröshagyma, egy egész tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, ...

Szabolcsi töltöttkáposzta
Hozzávalók:
2,5 kg lapocka (darálva), 1 kg rizs, 40 dkg hagyma, 7 kg fejes káposzta, 2,5 kg oldalas egészben, 4 db tojás, 1,5 fej fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 3 nagy doboz paradicsompüré, 1 csapott evőkanál bors, ...

Ez volt a Parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon az egyik töltöttkáposzta-fajta, amit az Erdélyi konyha csapata készített.

Minden évben elmennek a barátaival a parajdi töltöttkáposzta főző versenyre, időnként nem ők győznek, nagy ritkán, mert már ciki, hogy minden évben ők hozzák el a pálmát:-)) ...

A magyar, és főleg borsikafűvel (csombor) társítva az erdélyi konyha kedvelt fűszere (Kolozsvári töltöttkáposzta!). Erős illatát, enyhén fanyar, semmivel sem összetéveszthető aromáját illóolaj tartalma adja.

Lásd még: Lásd még: Töltöttkáposzta, Paradicsom, Hagyma, Tojás, Füstölt

Gasztronómia  Hüvelyesek  Icce

 
RSS Mobile