Kezdőlap (Hurka)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Hurka


 

Hurka

Gasztronómia  Hungária szelet  Hurkatöltelék

HURKAFÉLÉK KÉSZÍTÉSE
Rizses hurka
3 kg rizs, 1 kg tüdő, 1 kg aprózsiradék, 1,2 liter vér, 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál Őrölt bors, 1 kávéskanál zúzott majoránna, 1 kávéskanál borsikafű, 2 db babérlevél, só.


HURKAKÉSZÍTÉS
A hurkakészítés vidékenként más és más módon történik. Általában készítenek tüdős hurkát, májas hurkát, tüdős és májas hurkát vegyesen, hideg májas hurkát és véres hurkát.

hurkatöltő
A hurkatöltő egy fémből vagy műanyagból készült henger, melyben dugattyú mozog. Az egyik vége arasznyi, cserélhető, kisebb-nagyobb átmérőjű szűkítő csőben végződik, amelyre a töltendő bél, gyomor húzható.

Hurka, kolbász sütése
Magáról a disznóölésról elég sok szó esett korábban, de magáról a termékek utóéletéről kevésbé. Nos, mindenki megkapta a maga hurka (véres, májas), kolbász fejadagját.

Hurka sült krumplival lilakáposztával
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Sertés ételek 0 17 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Hurka savanyú káposztával és burgonyával megsütve
60 perc könnyű kedvencekhez adom
Részletes recept ...

Hurka-kolbász tepsiskrumplival
Pont ma egy hónapja, hogy elkezdtem blogolni. Teljesen feldob, nagyon szeretem, megvidámítja az életem.

Hurkaleves

Hozzávalók: 1 szál (20-25 dkg) májas hurka, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál rizs, 1 dl tejföl, 2 szem szegfűbors, 1 teáskanálnyi majoránna, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, ...

HURKA, KOLBÁSZ SÜTÉSE A sütnivaló bőrét először egy hústűvel (vagy vastagabb varrótűvel) körös-körül sűrűn megszurkáljuk (hogy majd a képződő gőztől ki ne repedjen).

hurka
a disznó vastagbeleibe töltött, vágott és fűszerezett hús, mely a szerint, amint vér, máj, köles vagy rizs teszi főanyagát: véres, májas v. kásás H.-nak neveztetik; töltés után főzik, evés előtt megsütik.

hurka
Vérből s belsőségekből disznóbélbe töltött sütnivaló étel.
A húr kicsinyített alakja, annak eredeti bél értelmében.

Hurka
Hozzávalók:
A fej részéről a húsos, bőrös, szalonnás részek. Ide kerülnek a véres húsok is, meg a tüdő, a gége, a lép. Ha sajtot nem készítünk, akkor a füle is bele kerül.

Hurka vele sült krumplival, lila káposztával
Brandyben áztatott sült libamáj, lila hagymával, fehér kenyérrel
A májat a feleségem sütötte, én csak a brandyvel és a lila hagymával járultam hozzá ezen finomsághoz.

Hurka-kolbász és kandallós burgonya
Múlt héten a piacon vettem nagyon finom házi hurkát és kolbászt. Alig vártam, hogy hazaérjünk és megsüthessem ebédre.

Hurka, kolbász
Kern Ági, a híres gasztroblogger, enyhe identitászavarban ülte végig a karácsonyt. Mert ugye évente egyszer nagyon kell élvezni a gubát, kocsonyát meg halászlét. Főleg, ha Apa csinálja, mesterien.

Véres hurka almával
0/5
A véres hurka édeskés, krémes ízére tökéletesen felel a karamellizát alma. Ha szeretnénk, krumplipürét adhatunk még mellé, de csak az almás körettel is kitűnő fogás.

Véres hurka rulez!
Mortagne au Perche-ben, ebben a francia kisvárosban március közepén két napon át minden a véres hurkáról, vagyis a boudin noir-ról fog szólni, hiszen ekkor rendezik meg az éves hurka fesztivált.

Májas hurka és cigányka (disznótoros)
Forrás: Kulináris Világ
hány főre szól a recept: 10 fő
elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
elkészítés ideje: 1 óra
árkategória: 3.000 - 5.000 között ...

Véres hurka másképpen
A spanyolok morcillának hívják a véres hurkát. Szép. Angolul black pudding, vagy blood pudding.

Véres hurka vele sült körettel
Malacságok ismét terítéken. A korábbi kolbász után most (véres) hurka, krumpli, savanyú káposzta trió, kevés füstölt sonkával bolondítva.

Rakott hurka recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Lencsehurka magyaros krumplival
Ez egy nagyon egyszerű, egészséges és gyors étel. Ezért érdemes minél többször elkészíteni. :) ...

Májas hurka és felhívás keringőre
.
Mindig van hiba a kristályban. A tökéletességet soha nem érjük el.

Hurka:
A vöröshagymát felvágjuk, enyhén sós vízbe tesszük, majd beáztatjuk a belet, hogy elmenjen a kellemetlen illata.
A májat, tüdőt, illetve tokaszalonnát enyhén sós vízben megfőzzük, húsdarálón ledaráljuk.

A hurka 1476-ban személynévként fordul elő, az 1533-ra datálható forrás szerint disznóbélbe töltött, vérből, belső részek vagdalékából satöbbi készült étel. A "bél" jelentésű, finnugorkori "hur" szóból és a "ka" kicsinyítő képzővel létrejött főnév.

Bácskai hurka - 8 személyre
Az összes húst, belsőséget és bőrkét egy lábosban puhára főzzük, majd ledaráljuk. Eközben a májat és a szalonnát leforrázzuk, majd a felaprózott hagymán megpirítjuk, és ezeket is ledaráljuk.

Ha sok a hurka, nem kell mind megsütni, hűtőben napokig eláll. Ekkor sütés előtt áztassuk fél órára langyos vízbe, hogy felpuhuljon a kiszikkadt bél, különben könnyen kidurran sütéskor. Meg is szurkálhatjuk vékony hústűvel.

Tűdős májas hurka készítése házilag
Hozzávalók. 50 dkg sertésmáj 50 dkg húsos tokaszalonna 1 sertés tüdő 20 dkg rizs 15 dkg zsír 25 dkg vöröshagyma 0,5 dkg őrölt szegfűb...
Vanília sodó ...

Sült véres hurka és alma gyömbéres céklamártással
frissen reszelt tormával
Hozzávalók ...

Rántott véreshurka Ausztriából (Blutwurst)
Hozzávalók 4 személyre 2 szál osztrák (zsemlével készült) véreshurka, 3 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez ...

Szójás hurka
Készítsünk egy adag 1 dl olajban pirított Húspótló szójamasszát az I. fejezetben leírt módon. Amíg a szójakocka sül, mossunk meg 20 dg fényezetlen rizst, és kb. 1,5 liter vízben legalább egyszer átkeverve főzzük teljesen puhára.

Sváb véres hurka fahéjas rebarbarapürével
A véres hurkát megszurkálom, és forró sütőben átsütöm. A rebarbarát kevés vízben fedő alatt puhára főzöm. Ízesítem sóval, egy csipetnyi fahéjjal, szegfűborssal, pár csepp citromlével, cukorral.

Spenótos almás hurka receptem
Ajánló
Almás Strudli recept Sztíviás céklás almás pite recept Sült gombaleves receptem ...

Végezetül a tüdős hurka:
Egy 6 literes fazékba, tegyünk négy liter, vizet forrni; ha forró lett a víz, tegyük belé a disznó tüdejét, szívét és a nyelvét; főzzük mindezt jó erős tűznél egy óra hosszáig; ...

A hurka kérdésre egy pár percet még szánva, hiszen ez az elsejei hideg gép elé kényszerít, bár tegnap még ennek ellenére is nagyon kellemeset sétáltunk párommal az ön csodaszép lakhelyén, Szentendrén.

A bagetteket félbe végjuk, végeiket levágjuk, és a kenyeret éles késsel kifúrjuk úgy, hogy a hurka beleférjen. A mélyhűtőben kifagyasztott nyers hurkát bekenjük mustárral, és az üregbe csúsztatjuk.

Malackodtunk (2.) a fehér hurka
Képes beszámoló a húsfeldolgozásunkról. Itt a fehér (rizses) hurka készítését mutatnám be. Ez az alföldön honos recept alapján készült.
Hozzávalók: ...

Az a tapasztalatom, hogy cserépben a hurka és a kolbász szaftos marad, mégis szép ropogósra sül. Fogalmam sincsen, hogy az én verzióm-e a legjobb, de hogy finom disznótoros kerül ki a sütőmből, az egyszer már biztos.

Ezután mintha rakott krumplit készítenénk, rétegezzük a hozzávalókat: egy sor krumpli, megsózzuk, egy sor hurka vegyesen, hagymával megszórjuk, tejföllel megöntözzük. Az utolsó sor krumpli legyen, majd tejföl.

Hurka és kolbász savanyú mártásban
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma, zsiradék, piros paprika, víz, 1 hurka, 1 szál kolbász, 2-3 evőkanál liszt, ecet, a tálaláshoz kenyér ...

Hurkakészítés

A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

Hurka a tésztán káposztával
Gondolataim a recepthez:
A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból.

Hurka készítés házilag
Hozzávalók:
2 kg kövérkés hús,+tüdő, 2 kg máj, 80 dkg rizs, 3 kanál só, 4 fej hagyma, 4 evőkanál őrölt bors, 2 púpozott evőkanál majoranna, 6 méter vastag bél.
Rövid leírás:
Itt a recept kis adaghoz! ...

Szójahurka (8 adag)
Ha a formája nem is, de az íze nagyon hasonlít a valódihoz. Burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Véreshurka pirított kelbimbóval
- 12. 01. 20.
A disznótorost általában zsíros, nehéz ételnek tekintjük, pedig nem feltétlenül az.

1. A hurkapálcikákat áztasd vízbe legalább fél órára, mielőtt nekilátsz a főzésnek, hogy ne égjenek meg.

Sváb hurka Nuszpel-módra
(10 kg hurkához)
Hozzávalók: 2.5 kg sertésmáj, 2 kg hasaalja-szalonna, 1 kg sertéstüdő, 2 kg sertésfejhús, 2.

Véres hurka, szerkesztőség, katonaság
A történet Angliában, egészen pontosan Sommersetben kezdődik, 1943-ban. Édesanyja egy gyapjúfeldolgozóban dolgozott, míg apja villanyszerelőként kereste a család kenyerét.

Velős hurka
Hozzávalók: 3 sertésvelő, 1 kg sovány hús, 50 dkg szalonna, 2 fej hagyma, só, bors, majoranna, szegfűszeg, 25 dkg köleskása, 20 deka zsír.

Májas hurka fűszerkeverék
finomra őrölve
1 rész fehérbors
1 rész fekete bors ...

Rakott hurka
A hurkát 20-30 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy szép egyenletesen karikára tudjam vágni. A tepsit kikenem egy kis zsírral. Alulra savanyú káposztát rakok, arra a hurkaszeleteket, majd nyers, karikára vágott krumplit.

hurkapálca
A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Hurkapálcák...hivatottak tartani a felső szintet
A címer sem volt végülis macerás, csak időigényes.

Hurka-kása
- Régebben a nép gyakran használta rizs helyett. A hurkába - rizs helyett - főtt kukoricakását tettek. Az ilyen hurka a rizsnél ízletesebb volt. A sütéshez több zsírt vett fel.
Elkészítési módja ...

Hurkaleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 közepes nagyságú véres hurka, 1 közepes nagyságú májas hurka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 liter húsleves (vagy 2 húsleveskocka), só, ...

hurka, kolbász
A vöröshagymát és szalonnát felaprítjuk és 1ek kacsazsíron megdinszteljük.

A hurka a disznóvágás azonnali fogyasztásra készült (4-5 napig tartható el hideg helyen) töltelékes készítménye.

A hurka nem fogyókúrás étel, de csak akkor hízlal igazán, ha helytelenűl készítik. Nem szabad szíradékot alátenni, hiszen éppen elég mennyiség sűl ki a hurkából is.

"a hurka bizalmi ügy"
Sosem ettem még zsemléset, csak rizseset. Nos, bárki bármit mond, nem rossz az sem.
Válasz erre ...

Egy hurkapálcára felváltva ráhúzom a pácból kivett marha kockákat, a paprikákat és a sárgarépát.
Tehetünk rá paradicsomot, de akár kemény sajtot is, ami sütés közben ráolvad a zöldségekre és a húsra.

1 db hurkapálca az eltűzéshez
Elkészítés:
Előkészítjük a dagadót a töltéshez. Felszúrjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Összeállítjuk a tölteléket. A tejbe áztatott zsemlét a darált hússal még egyszer átdaráljuk.

Házi hurka, házi kolbász
Galéria
» Születésnapi Torta
» Fő a marhapörkölt
» Gyümölcstál (eper, meggy, banán, méz, szeder, áfonya, alma)
» Csokis tejberizs
» Hátsó sonka - húsvétra ideális!
» Sonka ...

véreshurka írta...
Én nem értem az egész felhajtást. Szeretek dagasztani, de most nem tudok, eltört a könyököm, így nehéz.
De. A kenyérsütőgép megdagasztja, pihenteti, keleszti, pont másfél óra alatt.

Véreshurka (régi szegedi recept a századfordulóról)
Ölés közben felfogjuk nagy fazékban a sertés vérét és megsózva, folytonosan keverjük, hogy meg ne aludjék.

Sváb hurka
Hozzávalók: (10 Kg hurkához): 2, 5 kg sertésmáj), 2 kg hasalja-szalonna, I kg sértéstüdő, 2 Kg. sertés fejhús, 2, 5 kg sertésdagadó, 15 dkg.

Májas hurka recept
Elkészítésí idő: 60 perc
Elkészítés: A húsokat, bőrkét sós vízben félig megfőzzük, majd ledaráljuk. Hozzákeverjük a rizst, zsírban pirított hagymát, fűszereket, egy kevés zsírt, majd bélbe töltjük. Végül megmossuk, majd zsírral...

Májas hurka
2 kg kövérkés sertéshús,kb u.a. tűdő.,2kg máj,80 dkg rizs,4 fej összevágott hagyma,4 evőkanál őrölt bors,2 púpozott kanál majoranna,3 ev.kan só.
6-8m vékony bél.
Disznósajt
5kg-hoz
1 disznófej,30-40dkg bőrke,1 szív,nyelv,2 marék só.

Ezután hurkapálcára fűzzük a húsdarabokat és forró zsiradékban, esetleg rostlapon vagy parázs fölött megsütjük. Nyári vegyes salátával könnyű ebéd vagy vacsora.

Rakott hurka (klasszikus ételek)
Hidegen saláta - melegen szendvics (házias ételek)
Pulykamell mandulás panirban (klasszikus ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

96. Véres hurka - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

alufólia, hurkapálca
Elkészítés
1.A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, a petrezselymet apróra vágjuk, a kolbászt kifejtjük a bőréből, majd elkeverjük a hagymával és a petrezselyemmel.

Csirkemell hurkapálcikán
Csirkemell májjal töltve
Csirkemell mustáros bundában zöldségekkel ...

Frissen sült hurka,kolbász,pecsenye,orja leves,káposztás csülök és minden ami a disznóvágáshoz kapcsolódik.
Kézműves mesterségek bemutatója és vására.
Gyerekeknek népi játszótér,vesszőkosár körhinta.

Alföldi májas hurka rizzsel
Alföldi töltött káposzta
Alföldi tüdős, májas és véres hurka (disznótoros) ...

GYÜMA (véreshurka)
1 l jakvér
40 dkg rizs/campa/darált hús
só, jakbél ...

Hozzávalók:hurkapálca#tengeri halfilé#szójaszósz#padlizsán#sárga húsú paprika#koktélparadicsom#fűszervaj ...

Véres hurka - be kell vallanom, a hústagadó években ezzel bűnöztem telente egyszer. Mustár, almás párolt káposzta és vele sült krumpli nélkül nem ér!
7.

Egy hurkapálcíkára váltogatva feltűzünk főtt és tisztított burgonyakarikákat, kolbászkarikákat, vöröshagymát, szalonnát és krinolinkarikákat. Alufóliával kibélelt tepsibe helyezzük. Sózzuk, piros paprikával, köménymaggal meghintjük. Zsírral megkenjük.

A szokásos tapas mellett létezik sok különleges tapa is. Ilyen a lóbabos hurka, amit borozgatás mellé falatoznak a spanyolok. Egyszerűen elkészíthető, ajánljuk azoknak, akik nem szeretnek eltérni a magyaros ízektől..

Van aki mifelénk hurkalevest készít. Azt hiszem nekem tömény lenne. Valamely kamu ismeretterjesztő csatornán rénszarvas vérből készítettek galuskát, s az is levesfélébe került bele. Magyarországon kezd kimenni a divatból a belsőség fogyasztása.

Dorka, szerintem hurkapálca is megteszi.
Mkriszti, akartam még írni, hogy a só ízlés szerint ki is hagyható, illetve amennyisége csökkenthető, adhatod hozzá a végén is, annyit, amennyivel neked kellemes lesz az íze.

(gasztrogaleri) A hurkaleves smakkolt az árpagyönggyel, de az alma bundája (szőlőmag olaj és pálma olaj keverékében sütötték) nekünk teljesen tönkretette az összhatást.

Hogy ne essen szét hurkapálcával vagy hústűvel megtűzzük.
Meleg sütőban vagy grillen sütjük.
tipp! ...

(Saturejae herba) - (borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.)
Borsmenta ~ Borsos menta (Mentha x piperita L.) - (borsos menta, angol menta, mithen menta.) ...

- disznóöléskor a hurkafélék főzőleve
ABALONE
- Déltengeri kagyló. Húsa leginkább a Szent Jakab-kagylóéra hasonlít. Sütése, főzése rövid időt igényel. Konzervben is kapható.
ABÁRLÉ (RÉGIES) ...

Tolnai - sváb húsoshurka
Tonhalas crostini (Crostini di tonno)
Tonhalas lasagne (Lasagne al tonno)
Tonhalas pillangótészta (Farfalle al tonno)
Tonhalas - pizza
Topor - torta (liszt nélküli csokis diótorta)
Tordaiasan - malacz pecsenye
Torma - ecetes ...

Nagyobb mennyiségben disznótor alkalmával használják, a májas és a véres hurka ízesítője (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét térségében). Különböző ételekhez is használják (levesek, főzelékek), intenzív fűszernek számít.

Ezeken kívül van paella de casa (a ház specialitása), amibe az égvilágon minden kerülhet (akár kolbász, máj, hurka is.) Ha nincs kéznél szőlővenyige és illatos citrusfa, attól még lehet jó paellát készíteni, ...

persze azért nem tökéletesen a hurka mása lett (nem is az volt a cél), de a kiindulópont annak a kérdésnek a megválaszolása volt, hogy mit egyen egy vega mustár és párolt káposzta mellé. megboldogult húsevő koromban nagyon szerettem a hurkát.

A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszer csak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni.

Hurkapálcát szúrunk a húsba. A zsiradékot felforrósítjuk, amíg a fakanál nyelénél bugyborékol az olaj. A húst megforgatjuk a tésztában és a morzsában. Az olajba tesszük, és villa segítségével kihúzzuk a hurkapálcát.

rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és hurka ...

A húscsíkokat harmonikaszerűen átszúrjuk a hurkapálcikán. A nyársakat tálcára tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, összetörjük, a paprikát megmossuk, félbevágjuk, a magos részét eltávolítjuk, majd vékony csíkokra szeljük.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Leves, Saláta, Sertés, Csirke

Gasztronómia  Hungária szelet  Hurkatöltelék

 
RSS Mobile