Kezdőlap (Hurka)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hurka

Gasztronómia  Hungária szelet  Hurkatöltelék

HURKAFÉLÉK KÉSZÍTÉSE
Rizses hurka
3 kg rizs, 1 kg tüdő, 1 kg aprózsiradék, 1,2 liter vér, 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál Őrölt bors, 1 kávéskanál zúzott majoránna, 1 kávéskanál borsikafű, 2 db babérlevél, só. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük.


HURKAKÉSZÍTÉS
A hurkakészítés vidékenként más és más módon történik. Általában készítenek tüdős hurkát, májas hurkát, tüdős és májas hurkát vegyesen, hideg májas hurkát és véres hurkát.

hurkatöltő
A hurkatöltő egy fémből vagy műanyagból készült henger, melyben dugattyú mozog. Az egyik vége arasznyi, cserélhető, kisebb-nagyobb átmérőjű szűkítő csőben végződik, amelyre a töltendő bél, gyomor húzható.

Hurka, kolbász sütése
Magáról a disznóölésról elég sok szó esett korábban, de magáról a termékek utóéletéről kevésbé. Nos, mindenki megkapta a maga hurka (véres, májas), kolbász fejadagját. Mivel egyre húzós lett volna elfogyasztani, ezért legtöbbünk fagyasztva tárolta.

Hurka sült krumplival lilakáposztával
Feltöltő: Hobbychef Kategória: Sertés ételek 0 17 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

~ savanyú káposztával és burgonyával megsütve
60 perc könnyű kedvencekhez adom
Részletes recept ...

~-kolbász tepsiskrumplival
Pont ma egy hónapja, hogy elkezdtem blogolni. Teljesen feldob, nagyon szeretem, megvidámítja az életem.

~leves

Hozzávalók: 1 szál (20-25 dkg) májas ~, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál rizs, 1 dl tejföl, 2 szem szegfűbors, 1 teáskanálnyi majoránna, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 1 szikkadt zsemle (vagy 1 szelet már nem friss kenyér) ...

~, KOLBÁSZ SÜTÉSE A sütnivaló bőrét először egy hústűvel (vagy vastagabb varrótűvel) körös-körül sűrűn megszurkáljuk (hogy majd a képződő gőztől ki ne repedjen).

~
a disznó vastagbeleibe töltött, vágott és fűszerezett hús, mely a szerint, amint vér, máj, köles vagy rizs teszi főanyagát: véres, májas v. kásás H.-nak neveztetik; töltés után főzik, evés előtt megsütik. A nálunk szafaládnak (franc. cervelat) nevezett hentesáru szinte H.

~
Vérből s belsőségekből disznóbélbe töltött sütnivaló étel.
A húr kicsinyített alakja, annak eredeti bél értelmében.

~
Hozzávalók:
A fej részéről a húsos, bőrös, szalonnás részek. Ide kerülnek a véres húsok is, meg a tüdő, a gége, a lép. Ha sajtot nem készítünk, akkor a füle is bele kerül.

~ vele sült krumplival, lila káposztával
Brandyben áztatott sült libamáj, lila hagymával, fehér kenyérrel
A májat a feleségem sütötte, én csak a brandyvel és a lila hagymával járultam hozzá ezen finomsághoz.
Bejegyezte: Hobbychef dátum: 15:26 ...

~-kolbász és kandallós burgonya
Múlt héten a piacon vettem nagyon finom házi hurkát és kolbászt. Alig vártam, hogy hazaérjünk és megsüthessem ebédre. Már éreztem az orromban az isteni illatát, bíztam benne, hogy az íze is olyan, amilyennek lennie kell.

~, kolbász
Kern Ági, a híres gasztroblogger, enyhe identitászavarban ülte végig a karácsonyt. Mert ugye évente egyszer nagyon kell élvezni a gubát, kocsonyát meg halászlét. Főleg, ha Apa csinálja, mesterien.

Véres ~ almával
0/5
A véres ~ édeskés, krémes ízére tökéletesen felel a karamellizát alma. Ha szeretnénk, krumplipürét adhatunk még mellé, de csak az almás körettel is kitűnő fogás.

Véres ~ rulez!
Mortagne au Perche-ben, ebben a francia kisvárosban március közepén két napon át minden a véres hurkáról, vagyis a boudin noir-ról fog szólni, hiszen ekkor rendezik meg az éves ~ fesztivált.

Májas ~ és cigányka (disznótoros)
Forrás: Kulináris Világ
hány főre szól a recept: 10 fő
elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
elkészítés ideje: 1 óra
árkategória: 3.000 - 5.000 között ...

Véres ~ másképpen
A spanyolok morcillának hívják a véres hurkát. Szép. Angolul black pudding, vagy blood pudding. A többi nemzet elnevezéseit most nem sorolom fel, de az tény, hogy egész Európában, Ázsiában és Amerikában is készítik valamilyen változatát.

Véres ~ vele sült körettel
Malacságok ismét terítéken. A korábbi kolbász után most (véres) ~, krumpli, savanyú káposzta trió, kevés füstölt sonkával bolondítva.

Lencsehurka magyaros krumplival
Ez egy nagyon egyszerű, egészséges és gyors étel. Ezért érdemes minél többször elkészíteni. :)
Tegnap este megfőztem kb. 40 dkg bögre barna rizst. Így ma csak egy lencsepörköltet kellett készítenem az alábbi módon: ...

Rakott ~ recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Májas ~ és felhívás keringőre
.
Mindig van hiba a kristályban. A tökéletességet soha nem érjük el.

~:
A vöröshagymát felvágjuk, enyhén sós vízbe tesszük, majd beáztatjuk a belet, hogy elmenjen a kellemetlen illata.
A májat, tüdőt, illetve tokaszalonnát enyhén sós vízben megfőzzük, húsdarálón ledaráljuk.
Közben megfőzzük a rizst és azt is hozzáadjuk.

A ~ 1476-ban személynévként fordul elő, az 1533-ra datálható forrás szerint disznóbélbe töltött, vérből, belső részek vagdalékából satöbbi készült étel. A "bél" jelentésű, finnugorkori "hur" szóból és a "ka" kicsinyítő képzővel létrejött főnév.

Bácskai ~ - 8 személyre
Az összes húst, belsőséget és bőrkét egy lábosban puhára főzzük, majd ledaráljuk. Eközben a májat és a szalonnát leforrázzuk, majd a felaprózott hagymán megpirítjuk, és ezeket is ledaráljuk. Az egészet összekeverjük, majd a fűszerekkel ízesítjük, és belekbe töltjük.

Ha sok a ~, nem kell mind megsütni, hűtőben napokig eláll. Ekkor sütés előtt áztassuk fél órára langyos vízbe, hogy felpuhuljon a kiszikkadt bél, különben könnyen kidurran sütéskor. Meg is szurkálhatjuk vékony hústűvel.

Tűdős májas ~ készítése házilag
Hozzávalók. 50 dkg sertésmáj 50 dkg húsos tokaszalonna 1 sertés tüdő 20 dkg rizs 15 dkg zsír 25 dkg vöröshagyma 0,5 dkg őrölt szegfűb...
Vanília sodó ...

Sült véres ~ és alma gyömbéres céklamártással
frissen reszelt tormával
Hozzávalók ...

Rántott véres~ Ausztriából (Blutwurst)
Hozzávalók 4 személyre 2 szál osztrák (zsemlével készült) véres~, 3 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez ...

Szójás ~
Készítsünk egy adag 1 dl olajban pirított Húspótló szójamasszát az I. fejezetben leírt módon. Amíg a szójakocka sül, mossunk meg 20 dg fényezetlen rizst, és kb. 1,5 liter vízben legalább egyszer átkeverve főzzük teljesen puhára.

Sváb véres ~ fahéjas rebarbarapürével
A véres hurkát megszurkálom, és forró sütőben átsütöm. A rebarbarát kevés vízben fedő alatt puhára főzöm. Ízesítem sóval, egy csipetnyi fahéjjal, szegfűborssal, pár csepp citromlével, cukorral. Botmixerrel pürésítem, és diónyi vajat adok hozzá.

Spenótos almás ~ receptem
Ajánló
Almás Strudli recept Sztíviás céklás almás pite recept Sült gombaleves receptem ...

Végezetül a tüdős ~:
Egy 6 literes fazékba, tegyünk négy liter, vizet forrni; ha forró lett a víz, tegyük belé a disznó tüdejét, szívét és a nyelvét; főzzük mindezt jó erős tűznél egy óra hosszáig; ezután vegyük ki a forró vízből és tegyük egy nagy tál hideg vízbe.

A ~ kérdésre egy pár percet még szánva, hiszen ez az elsejei hideg gép elé kényszerít, bár tegnap még ennek ellenére is nagyon kellemeset sétáltunk párommal az ön csodaszép lakhelyén, Szentendrén.

A bagetteket félbe végjuk, végeiket levágjuk, és a kenyeret éles késsel kifúrjuk úgy, hogy a ~ beleférjen. A mélyhűtőben kifagyasztott nyers hurkát bekenjük mustárral, és az üregbe csúsztatjuk.

Malackodtunk (2.) a fehér ~
Képes beszámoló a húsfeldolgozásunkról. Itt a fehér (rizses) ~ készítését mutatnám be. Ez az alföldön honos recept alapján készült.
Hozzávalók: ...

Az a tapasztalatom, hogy cserépben a ~ és a kolbász szaftos marad, mégis szép ropogósra sül. Fogalmam sincsen, hogy az én verzióm-e a legjobb, de hogy finom disznótoros kerül ki a sütőmből, az egyszer már biztos.

Ezután mintha rakott krumplit készítenénk, rétegezzük a hozzávalókat: egy sor krumpli, megsózzuk, egy sor ~ vegyesen, hagymával megszórjuk, tejföllel megöntözzük. Az utolsó sor krumpli legyen, majd tejföl. Sütőben közepes hőfokon szép pirosra sütjük. Nagyon finom és kiadós! ...

~ és kolbász savanyú mártásban
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma, zsiradék, piros paprika, víz, 1 ~, 1 szál kolbász, 2-3 evőkanál liszt, ecet, a tálaláshoz kenyér ...

~készítés

A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a ~.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a ~készítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

~ héjában főtt burgonyával
beküldte: kuksi09, Jászkisér
30 - 40 perc
Nehézségi fok:könnyűközepesnehéz
1 olvasó készítette el ...

~ a tésztán káposztával
Gondolataim a recepthez:
A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból.

~ készítés házilag
Hozzávalók:
2 kg kövérkés hús,+tüdő, 2 kg máj, 80 dkg rizs, 3 kanál só, 4 fej hagyma, 4 evőkanál őrölt bors, 2 púpozott evőkanál majoranna, 6 méter vastag bél.
Rövid leírás:
Itt a recept kis adaghoz!(6 1/2Kg-hoz)Ez még felezhető .
Elkészítés leírása: ...

~, kolbász, újbor és JÁTÉK!
Negyedik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenáris B épületében. A közelgő disznótoros szezonra való tekintettel idén november 16-18 között a rendezvényen kiemelt szerepet kap a ~, a kolbász és az újbor.

Szója~ (8 adag)
Ha a formája nem is, de az íze nagyon hasonlít a valódihoz. Burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Véres~ pirított kelbimbóval
- 12. 01. 20.
A disznótorost általában zsíros, nehéz ételnek tekintjük, pedig nem feltétlenül az. Megfelelő módon sütve és könnyű körettel kínálva kalóriaszegény étrenden levők számára sem megbocsáthatatlan bűnbeesés.

1. A ~pálcikákat áztasd vízbe legalább fél órára, mielőtt nekilátsz a főzésnek, hogy ne égjenek meg.

Sváb ~ Nuszpel-módra
(10 kg hurkához)
Hozzávalók: 2.5 kg sertésmáj, 2 kg hasaalja-szalonna, 1 kg sertéstüdő, 2 kg sertésfejhús, 2.5 kg sertésdagadó, 15 dkg só, 3 dkg őrölt bors, 10 dkg pirospaprika, 1 dkg őrölt szerecsendió, 1 dkg őrölt gyömbérgyökér, 3 fej vöröshagyma ...

Véres ~, szerkesztőség, katonaság
A történet Angliában, egészen pontosan Sommersetben kezdődik, 1943-ban. Édesanyja egy gyapjúfeldolgozóban dolgozott, míg apja villanyszerelőként kereste a család kenyerét.

Velős ~
Hozzávalók: 3 sertésvelő, 1 kg sovány hús, 50 dkg szalonna, 2 fej hagyma, só, bors, majoranna, szegfűszeg, 25 dkg köleskása, 20 deka zsír.

Májas ~ fűszerkeverék
finomra őrölve
1 rész fehérbors
1 rész fekete bors ...

Rakott ~
A hurkát 20-30 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy szép egyenletesen karikára tudjam vágni. A tepsit kikenem egy kis zsírral. Alulra savanyú káposztát rakok, arra a ~szeleteket, majd nyers, karikára vágott krumplit.

~pálca
A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.

~pálcák...hivatottak tartani a felső szintet
A címer sem volt végülis macerás, csak időigényes. És mivel elfelejtettem a nagy rendelésekben arany színű festéket venni, így a drága barack színű lüszter festékkel voltam kénytelen megfesteni a betűket.
Elkezdődött a logó gyártás ...

~tészta leves
Egy kis fej vöröshagymát tisztítás után kockára vágok és kevés zsírban megpirítom, hozzáadom a megtisztított, elkapart fokhagymát. Ekkor...
4 személyre
90 perc
Részletek ...

~-kása
- Régebben a nép gyakran használta rizs helyett. A hurkába - rizs helyett - főtt kukoricakását tettek. Az ilyen ~ a rizsnél ízletesebb volt. A sütéshez több zsírt vett fel.
Elkészítési módja ...

~leves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 közepes nagyságú véres ~, 1 közepes nagyságú májas ~, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 liter húsleves (vagy 2 húsleveskocka), só, szerecsendió.

~, kolbász
A vöröshagymát és szalonnát felaprítjuk és 1ek kacsazsíron megdinszteljük.

A ~ a disznóvágás azonnali fogyasztásra készült (4-5 napig tartható el hideg helyen) töltelékes készítménye.

A ~ nem fogyókúrás étel, de csak akkor hízlal igazán, ha helytelenűl készítik. Nem szabad szíradékot alátenni, hiszen éppen elég mennyiség sűl ki a hurkából is.

"a ~ bizalmi ügy"
Sosem ettem még zsemléset, csak rizseset. Nos, bárki bármit mond, nem rossz az sem.
Válasz erre ...

Egy ~pálcára felváltva ráhúzom a pácból kivett marha kockákat, a paprikákat és a sárgarépát.
Tehetünk rá paradicsomot, de akár kemény sajtot is, ami sütés közben ráolvad a zöldségekre és a húsra.

1 db ~pálca az eltűzéshez
Elkészítés:
Előkészítjük a dagadót a töltéshez. Felszúrjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Összeállítjuk a tölteléket. A tejbe áztatott zsemlét a darált hússal még egyszer átdaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel gazdagon megszórva majorannával ízesítjük.

véres~ írta...
Én nem értem az egész felhajtást. Szeretek dagasztani, de most nem tudok, eltört a könyököm, így nehéz.
De. A kenyérsütőgép megdagasztja, pihenteti, keleszti, pont másfél óra alatt.
Aztán ketté vágva, 20 perc alatt megsüti a sütő.
Mellesleg nem sok a folyadék?

Birkahurka és sült kolbász - interjú Fábry Sándorral
Kakaó és kolbász a hűtőben - interjú Dukai Reginával
Polinéz nyers halon is vidám a lét - interjú Méder Áronnal
Liszt nélkül a paddockban - Beszélgetés Szujó Zoltánnal
A veteményeskert ura ...

Véres~ (régi szegedi recept a századfordulóról)
Ölés közben felfogjuk nagy fazékban a sertés vérét és megsózva, folytonosan keverjük, hogy meg ne aludjék.

Májas ~ recept
Elkészítésí idő: 60 perc
Elkészítés: A húsokat, bőrkét sós vízben félig megfőzzük, majd ledaráljuk. Hozzákeverjük a rizst, zsírban pirított hagymát, fűszereket, egy kevés zsírt, majd bélbe töltjük. Végül megmossuk, majd zsírral...

Májas ~
2 kg kövérkés sertéshús,kb u.a. tűdő.,2kg máj,80 dkg rizs,4 fej összevágott hagyma,4 evőkanál őrölt bors,2 púpozott kanál majoranna,3 ev.kan só.
6-8m vékony bél.
Disznósajt
5kg-hoz
1 disznófej,30-40dkg bőrke,1 szív,nyelv,2 marék só.4 ger. fokh.
3 ev.kan.pirospaprika,majoranna, ...

Ezután ~pálcára fűzzük a húsdarabokat és forró zsiradékban, esetleg rostlapon vagy parázs fölött megsütjük. Nyári vegyes salátával könnyű ebéd vagy vacsora.

Rakott ~ (klasszikus ételek)
Hidegen saláta - melegen szendvics (házias ételek)
Pulykamell mandulás panirban (klasszikus ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Bácskai ~
Hozzávalók (10 kg kész hurkához): 2,8 kg sertésmáj, 1 kg sertésfej, 1,4 kg marhabelsőség, 2 kg sertéshús, 1,4 kg sertésbőrke, 2 kg hasaalja- és tokaszalonna, 20 dkg salétromsós sókeverék, 2 dkg őrölt bors, 5 g majoránna, 2 g szegfűbors, 20 dkg vöröshagyma.

96. Véres ~ - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

alufólia, ~pálca
Elkészítés
1.A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, a petrezselymet apróra vágjuk, a kolbászt kifejtjük a bőréből, majd elkeverjük a hagymával és a petrezselyemmel.

Csirkemell ~pálcikán
Csirkemell májjal töltve
Csirkemell mustáros bundában zöldségekkel ...

Frissen sült ~,kolbász,pecsenye,orja leves,káposztás csülök és minden ami a disznóvágáshoz kapcsolódik.
Kézműves mesterségek bemutatója és vására.
Gyerekeknek népi játszótér,vesszőkosár körhinta.

alföldi fehér ~, köszönöm!
a mártogatósok hétnyelven beszéltek ... fentről lefele: paradicsomos-mozarellás, almás-sonkás, kolbászos, húspástétomos; személy szerint, így, ebben a sorrendben :-)
puha, zamatos kukoricás-sajtos bucik ...

Alföldi májas ~ rizzsel
Alföldi töltött káposzta
Alföldi tüdős, májas és véres ~ (disznótoros) ...

GYÜMA (véres~)
1 l jakvér
40 dkg rizs/campa/darált hús
só, jakbél ...

Hozzávalók:~pálca#tengeri halfilé#szójaszósz#padlizsán#sárga húsú paprika#koktélparadicsom#fűszervaj ...

Véres ~ - be kell vallanom, a hústagadó években ezzel bűnöztem telente egyszer. Mustár, almás párolt káposzta és vele sült krumpli nélkül nem ér!
7. Sajt fondü - gyerekkoromban otthon, Franciaországban még a legfinnyásabb kollégának is bejött.
8.

Egy ~pálcíkára váltogatva feltűzünk főtt és tisztított burgonyakarikákat, kolbászkarikákat, vöröshagymát, szalonnát és krinolinkarikákat. Alufóliával kibélelt tepsibe helyezzük. Sózzuk, piros paprikával, köménymaggal meghintjük. Zsírral megkenjük. Az alufóliát rá hajtjuk, és meleg sütőben kb.

A szokásos tapas mellett létezik sok különleges tapa is. Ilyen a lóbabos ~, amit borozgatás mellé falatoznak a spanyolok. Egyszerűen elkészíthető, ajánljuk azoknak, akik nem szeretnek eltérni a magyaros ízektől..
Tovább a Lóbabos ~ falatok bejegyzéshez! ...

Van aki mifelénk ~levest készít. Azt hiszem nekem tömény lenne. Valamely kamu ismeretterjesztő csatornán rénszarvas vérből készítettek galuskát, s az is levesfélébe került bele. Magyarországon kezd kimenni a divatból a belsőség fogyasztása.
süllőcske írta... ...

Dorka, szerintem ~pálca is megteszi.
Mkriszti, akartam még írni, hogy a só ízlés szerint ki is hagyható, illetve amennyisége csökkenthető, adhatod hozzá a végén is, annyit, amennyivel neked kellemes lesz az íze. De a fél mokkáskanálnyi nem túl sok, úgy egy bő csipetnyi, egészen elvész a krémben.

(gasztrogaleri) A ~leves smakkolt az árpagyönggyel, de az alma bundája (szőlőmag olaj és pálma olaj keverékében sütötték) nekünk teljesen tönkretette az összhatást.
(nite_club) A ~leves nagyon kellemes meglepetés volt, nekem nagyon ízlett, a kis almás bomba is.

Hogy ne essen szét ~pálcával vagy hústűvel megtűzzük.
Meleg sütőban vagy grillen sütjük.
tipp! ...

- virsli, kolbász, ~, egy étkezésre való adagokban
- töltetlen palacsinta (annyi, ami egy evésre elfogy)
- tészta szósszal összekeverve (a szósz ne legyen tejfölös) ...

(Saturejae herba) - (borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, ~fű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.)
Borsmenta ~ Borsos menta (Mentha x piperita L.) - (borsos menta, angol menta, mithen menta.)
Cardamom - (kardamomum, kardamomi, kardamomimag.) ...

- disznóöléskor a ~félék főzőleve
ABALONE
- Déltengeri kagyló. Húsa leginkább a Szent Jakab-kagylóéra hasonlít. Sütése, főzése rövid időt igényel. Konzervben is kapható.
ABÁRLÉ (RÉGIES) ...

Tolnai - sváb húsos~
Tonhalas crostini (Crostini di tonno)
Tonhalas lasagne (Lasagne al tonno)
Tonhalas pillangótészta (Farfalle al tonno)
Tonhalas - pizza
Topor - torta (liszt nélküli csokis diótorta)
Tordaiasan - malacz pecsenye
Torma - ecetes
Torma - ecetes (savanyú torma 1896) ...

Nagyobb mennyiségben disznótor alkalmával használják, a májas és a véres ~ ízesítője (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét térségében). Különböző ételekhez is használják (levesek, főzelékek), intenzív fűszernek számít.

Ezeken kívül van paella de casa (a ház specialitása), amibe az égvilágon minden kerülhet (akár kolbász, máj, ~ is.) Ha nincs kéznél szőlővenyige és illatos citrusfa, attól még lehet jó paellát készíteni, de ehhez néhány alapszabályt be kell tartani.

persze azért nem tökéletesen a ~ mása lett (nem is az volt a cél), de a kiindulópont annak a kérdésnek a megválaszolása volt, hogy mit egyen egy vega mustár és párolt káposzta mellé. megboldogult húsevő koromban nagyon szerettem a hurkát. a véreset.

A ~ egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszer csak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni.

~pálcát szúrunk a húsba. A zsiradékot felforrósítjuk, amíg a fakanál nyelénél bugyborékol az olaj. A húst megforgatjuk a tésztában és a morzsában. Az olajba tesszük, és villa segítségével kihúzzuk a ~pálcát.

gázfőző, egy palacsintasütő és egy fazék segítségével rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és ~ ...

A húscsíkokat harmonikaszerűen átszúrjuk a ~pálcikán. A nyársakat tálcára tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, összetörjük, a paprikát megmossuk, félbevágjuk, a magos részét eltávolítjuk, majd vékony csíkokra szeljük. A citromfű száráról lecsipkedjük a leveleket, és összevágjuk.

SZATÉ - a legismertebb maláj és indonéz húsétel, ~pálcikákra húzott húsdarabokból áll. Minden vidéknek megvan a maga szatéspecialitása. Készülhet marha vagy csirkehúsból, tüdőből, lépből vagy pacalból - ez utóbbiak igencsak ritka helyi "csemegék".

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Leves, Saláta, Sertés, Csirke?

◄ Hungária szelet   Hurkatöltelék ►
 
RSS Mobile