Kezdőlap (Hollandi mártás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hollandi mártás

Gasztronómia  Holipni  Holstein módra

Hollandi mártás elkészítése:
1. Keverje habosra a tojássárgáját a fehérborral forró vízfürdőben, ameddig besűrűsödik.
2. Keverje hozzá a vajat.
3. Vegye le a tűzről és ízesítse sóval, borssal és citromlével.
4. Kínálja hirtelen sült húsokhoz, zöldségekhez melegen.


hollandi mártások - Receptek
Találatok száma: 0 recept
Sajnos nem találtunk a keresésnek megfelelő receptet, nézz szét a Receptek menüpontban! ...

Hollandi mártás II. recept
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

A hollandi mártás készítése:
A vajat felolvasztjuk és félretesszük.
A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, majd lassan adagolva az olvasztott vajat is hozzáadjuk, habverővel állandóan keverve gőz fölött.
Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

Hollandi mártás
Hozzávalók: 3 tojássárgája, 30 dkg vaj, 1/2 citrom, só
Elkészítése: A vajat felolvasztjuk, és langyos helyen tartjuk. A tojássárgákat 2-3 evő-kanál vízzel a tűzhely szélén vagy az edényt forró vízbe állítva, habverővel addig verjük, amíg az, könnyű krémszerűvé válik.

~ (tejszínes)
Hozzávalók:
4 db tojássárgája
1 dl tejszín
10 dkg vaj
1 db citrom
só, cayenne bors (esetleg fehér-, vagy színesbors)
4 adag/1244 kcal, 1 adag/311 kcal ...

~: 2 tojás sárgája, 1/2 citrom leve, 3 púpos kanál vaj megolvasztva, 1 kávéskanál Worchester szósz, színes őrölt borskeverék, só.

Fogas ~sal
Hány személyre:
» 2 kg fogas filé
» 2 dkg só
» 3 dkg vaj
» petrezselyem
» 5 adag ~ ...

Hideg ~
Főoldal â-ş Előétel â-ş Hideg ~
Idő: 15 perc alatt - Hozzávalók: 4 személyre ...

Spárga ~sal
A spárga nagyon kevés kalóriát tartalmazz, ezért ideális a fogyókúra ideje alatt. Fontos hogy a mártás is kalóriaszegény legyen.
Hozzávalók: ...

Pisztráng ~sal
Hozzávalók:
4 db pisztráng, 50 g vaj, só, 100 ml fehérbor, 400 ml ~, petrezselyemzöld, citrom.

Zöld spárga ~sal
Nálunk az egyik legsikeresebb spárga recept, a Zöld spárga ~sal. Tegyük hozzá a legfinobbak egyike is és a kedvencem. A sáfrányt érdemes kipróbálni, nem csak a dekoráció miatt.

És hogy fokozzam az élvezeteket, elkészítettem a ~t! Senki ne idegenkedjen tőle, nem olyan bonyolult, mint ahogyan az elsőre hangzik! ...

Sült fehér spárga ~sal
Ha már spárgaszezon van, és ha már spárga receptek, akkor kikerülhetetlen a klasszikus "spárga ~sal".

Borjúszűz spárgával és ~sal
Add hozzá ezt a receptet kedvenceidhez! :: 400 :: 15"
A(z) "Borjúszűz spárgával és ~sal" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet: ...

Ó, legalább az ánizsos ~ részleteivel szánj meg minket.:)És csendben még megkérdezem, hogy mit is láthatok a hal tetején?
chriesi said... ...

~
Hozzávalók:
3 tojássárgája, 4 cl fehérbor (száraz), 15 dkg vaj (olvasztott), só, 1 csipet cayenne bors, 1/2 citrom leve
Elkészítés: ...

~
2 adaghoz: kb 4 tojássárgája, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, só, fehér bors, citromlé
Ez az alapmártás a felhasználás - vagy rendelés - előtt 8-10 perccel készülhet. Önmagában is fogyasztható, de többféle módon ízesíthetjük.

~
Vaj, tojássárgája, tejszín, meglangyosított vaj, végül ízesítésnek citromlé és cayenne bors alkotja ezt a habos, gazdag és krémes mártást, amelyet párolt zöldségek (különösen spárga), halak és tojásos ételek mellé kínálnak.

A ~hoz: 3 tojássárgája - 1 evőkanál víz - 10 dkg vaj - 2 kiskanál citromlé - só, bors
Elkészítés
1. A mártáshoz a tojássárgájákat 1 evőkanál vízzel lassú tűzön forráspontig hevítjük, majd alaposan elkeverjük.

3. ~ más nevén felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből vízgőz fölött készült mártás.

Spárga ~sal, újburgonyával, vidéki sonkával
Hozzávalók:
2 csomag fehér spárga, 30 dkg újburgonya, 10 dkg vékonyra szelt mangalicasonka (esetleg speck vagy fekete-erdei), 5 dkg cukor, vaj a sütéshez ...

~
Gesztenyés töltött pulyka
Burgonyás halpogácsák paradicsommártással ...

~, újkrumpli megvolt már, a marha eddig kimaradt, de ilyen lelkes ajánlás után mindenképp kipróbálom. :)
Eszter írta...
Izgalmas lehet az eperrel.

~
A tojássárgákat összekeverjük a tejszínnel, vízfürdőbe állítjuk, és habosra verjük (kézi habverőt használjunk!). Cseppenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajat. Citromlével, borssal.
Forrás:
A recept eddigi értékelése ...

A ~ tejszínből, tojássárgájából és vajból készített mártás. A ~ többféle mártás alapja lehet. Önálló mártásként is felszolgálhatjuk. Vajat olvasztunk, tetejéről az írót eltávolítjuk,
langyos állapotban tartjuk melegen. Krómacél habüstbe tojássárgáját és tejszínt adunk.

A ~ lesz az áttörés (vigyorgó arc) De tényleg!
Al Bundy-t meg imádom!!! Anno tesómmal hipnotikusan csüngtünk rajta és röhögtünk tele szájjal, szülők meg néztek, mi ez az idétlenség?
Beatbull írta... ...

Spárga ~sal Jády Mónika, 23.04.2011, Gasztronómia
Ajánlatunk (nemcsak) húsvéti hétvégére.
Halas hétvége Huszár Ágnes, 16.04.2011, Gasztronómia
Ági-féle májas halfilé és tonhalsaláta másképpen.

Alapja a ~, amit az alaprecept szerint elkészítünk, majd apróra vágott ánizslevelet vagy őrölt ánizsmagot keverünk bele, de jó hozzá az édeskömény zöld levele is, aminek íze és illata az ánizséra emlékeztet.
Barnamártás - spanyol mártás (meleg) ...

Fűszeres ~t készítünk hozzá (8-10 kagylóhoz): fél csomag petrezselymet finomra vágunk, 6 tojássárgáját 6 evőkanál fehérborral, 2 teáskanál citromlével egy habüstben felverünk, majd a tűzhelyen, közepes hőn addig verjük (még mielőtt felforrna), míg krémszerű lesz.

Készítsünk ~t a főzött tojáskrémekhez hasonlóan. 4 tojássárgáját negyed mokkáskanál sóval keverjünk habosra, majd lassan engedjük fel 2 dl friss tejszínnel. A híg krémet takaréklángon, állandóan kevergetve főzzük kb. 20 percig.

Elkészítjük a ~t.
A spárgát, a pulykamellet és a burgonyát tálra rendezzük, és meglocsoljuk a mártással.
Értékelje a receptet: ...

Benedict tojás ~sal
Pirítós folyami rákkal és fekete szarvasgombával
Szarvasgombás metélt ...

Hozzávalók a ~hoz:
1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál víz
1/2 teáskanál fehér bors (szemes, durvára törve)
2 tojássárgája
125 gr sózatlan vaj
1/2 citrom leve
egy csipet cayenne bors ...

Zöldséges halragu ~sal
Hozzávalók: 60 dkg Szt. Péter halfilé 35 dkg zöld spárga 1 db citrom 20 dkg bébirépa 1 dl fehérbor olívaolaj 5 gerezd fokhagyma só, bors ~hoz: 4 tojássárgája 5 dkg vaj 1,5 dl tejszín 1 db citrom ...

(28) felhívás (3) feta (29) film (1) fokhagyma (19) fánk (4) füge (4) főzelék (9) galuska (4) gesztenye (2) gomba (41) gombóc (3) grill (15) guba (1) gyors és könnyű (325) gyömbér (20) gyöngytyúk (1) gyümölcs (14) gyümölcséshús (21) hagyma (23) hal (24) hasznos (1) helyzetkép (1) ~ (1) ...

Lenne rá egy fogadásom, hogy a hagyományos szakácskönyvekben az első spárgaétel a spárga ~sal.

Elkészítjük a ~t: a vajat felolvasztjuk, és félretesszük, hogy langyos maradjon.

Úgy öt éve, egy londoni szakmai utazásom alkalmával egy belvárosi Hiltonban voltunk elszállásolva, ahol reggelire volt egy ételkompozíció, mégpedig egy fél zsömleféleségen buggyantott tojás, alatta ropogós bacon, és ~sal volt nyakon öntve.

~t készítünk, a végén mézzel, és pestóval ízesítjük. A körethez a paradicsomoknak a csumájával ellentétes oldalon vágjuk le a tetejét, a belsejét kikaparjuk, gyengéden besózzuk, a szájára állítjuk, hogy a felesleges lé kifolyhasson.

Hogyan készítsünk csirkemell filét spárgával, ~sal?
Ez az étel a francia vonalat képviseli, elegáns, fantáziadús, igazi vendégváró étel.

Karácsonyi fogasfilé roston sült zöldségekkel, zsályás ~sal Szabó Attila mesterszakács szerint
Hozzávalók (4 személyre): ...

~ elkészítése: A tojássárgájákat habverő segítségével elkeverjük a vízzel, a borral, a sóval és a citromlével. A vajat egy kis lábasban felmelegítjük és kisütjük belőle a vizet, majd leszedjük a habját és leszűrjük.

Második este egy spárgafarmra mentünk, ahol óriási köteg fehér spárgát kaptunk vacsorára, ~sal, egyben főtt burgonyával és zöldfűszeres omlettel- az omlett is nagyon népszerű, máshol istalálkoztam vele "köretként".

~t készítünk: a vajat felhevítjük, beletesszük a lisztet, és habzásig keverjük. Folyamatos keverés mellett felöntjük a forró tejjel, a tűzhely szélére húzva beledolgozzuk a tojások sárgáját. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

A friss spárga klasszikus tálalása történhet főtt burgonyával és a jó minőségű sonkával, mindez ~sal vagy olvasztott vajjal kiegészítve. Ezen párosítás egyik változata, ha sonka helyett grillezett vagy serpenyőben sült pácolt garnélát tálalunk a spárgához.

Pityókás csirkemell ~sal, sült almával, párolt zöldségekkel
1600.-
Kímélő csirkemell párolt rizzsel
(vajban sült csirkemell pirított mandulával, barackbefőttel) ...

A meleg halételekhez gyakran a róluk elnevezett vajas, tejszínes, tojásos ~t adják. Előételként gyakran szerepelnek hideg halételek, kagyló-, ráksaláta, rákkoktél, füstölt lazac, de kedvelt a füstölt angolna is.

Zöldborsos szűzérmék a la Rieger (ünnepi ételek)
Grillezett hátszín ~sal és töltött paradicsommal (klasszikus ételek)
Selyemsonkával, sajttal és gombával rakott csirkemell (házias ételek)
Ezt is ajánljuk! » ...

Spárga sonkával és ~sal
Csirkesaláta almával és naranccsal, Katától
Hagymás-szalonnás rántotta ...

Bouillon findzsában
Fogas és kecsege hidegen,
~sal
Őzgerinc és -filé áfonyával
Vesepecsenye Wellington módra
Pulárd- és fácánsült ...

Világos színű, enyhén csípős ízű ecet, melyet fehérborból készítenek. ~hoz, vinaigrettekhez, levesekhez, ragukhoz használatos. Konyhaszekrényben, szobahőmérsékleten tárolandó.

Mozzarellára hajtott pulykamellfilé, bazsalikomos ~sal
Pácolt libacomb gesztenyés rakott burgonyával
Párolt libacomb vagy -mell krémmártással ...

A habmártáshoz (tejszínes ~):
125g margarin
4 evőkanál tejszín ...

Új cimke létrehozása Adam Melonas Balaton bbq Blumenthal Bocuse d'Or bor borász Czifray István Diner Erdély füge Ferran Adriá Fesztivál folyékony nitrogén H1N1 hal halászlé Herman Ottó Hervé This Heston Blumenthal ~ karácsony kenyér liba libamáj libasült Magyar Bocuse d'Or Akadémia ...

Párolt lazac mousseline mártással (tejszínhabbal dúsított ~), uborkával
Negyedik fogás
Filet Mignons Lili ...

Rántott csirke remoulade mártással » Pesto » ~ »
További receptek
Magazin ...

@Bajkál: Ha az avatar Rólad készült, akkor elmondhatod, hogy igen vékony a derekad :) Egyél spárgát, fehéret, párolva, csöpp ~sal - semmi kalória (remélem, szombaton én is összehozok valami spárgásat).
Válasz erre ...

Lassú vízgőz fölött a tojások sárgáját pasztőrözzük: gyors mozdulatokkal, kis kézi habverővel kb. 2 percig keverjü, amíg elkezd sűrűsödni és a térfogata is megnő. olyasmi, mitha ~t készítenénk. Vigyázzunk, nehogy rántotta legyen! ...

Elkészítés, felhasználás
A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem szabad erősen fűszerezni. A főtt spárgát locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk meg vajban pirított zsemlemorzsával, tálaljuk ~sal, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

Nesze neked, alkotói szabadság. Persze minek is kérdezősködöm.Mindenesetre pangasius volt itthon, a kapribogyós ~ szerű dolgot meg már tervezgetem egy ideje. És nem utolsó szempont, hogy ismét majdnem fél óra alatt végeztem! ...

Aztán egyszer egy vendégségben füstölt lazacos oeuf Bénédicte (fél angol muffin, rajta füstölt lazac, rajta egy buggyantott tojás, és az egész nyakonöntve ~sal) volt előételnek, és kifaggattam a házigazdát, hogy van-e valami trükkje a buggyantásnak, és kiderült, hogy van, ...

Még jó, hogy jövő héten elutazom, mert akkor 3 hét garantált spárgaevésben lenne része mindekinek, aki velem egy asztalhoz ül! Nem biztos, hogy receptet fogok írni, ugyanis az én nagy kedvencem a sima párolt zöld spárga friss házi majonézzal, vagy ~sal, és ha nem 1000ft.

Levesszük a vízgőzről és lassan keverjük össze a vajjal, egyszerre csak kevéssel. Amikor sűrűvé vált, és a ~hoz hasonló, forgassuk bele a rákot és a barackot. Helyezzük a főtt lazacot a tálra, öntsük le mártással. Tetszés szerinti párolt, és nyers zöldségekkel tálaljuk.

Egy magas falú tepsit kivajazunk, legalább két réteg réteslappal kibéfeljük és beöntjük a zöldborsós tölteléket. Befedjük újabb két-három réteg réteslappal, olvasztott vajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Köretként, de ~sal főételként is tálalhatjuk.

A vajat meglangyosítjuk, majd kanalanként a tojásos masszához keverjük. Egy kevés citromlével ízesítjük és belekeverjük a tejszínt is. Tálaláskor a piírtott zsemleszeletekre egy-egy bevert tojást rakunk, ~sal körülöntjük. Sok sikert! ...

Még finomabb lesz, ha a villára szúrt ropogós tésztát tartármártásba vagy ~ba mártogatjuk. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. Nedves levegőjű helyiségben tartva hamar átgyöngül, de grillsütőben újra ropogóssá tehető.

8-15 percig. Ellenőrizzük menet közben, hogy megpuhultak-e. Végül vegyük ki a vízből, csepegtessük le őket, és tálaljuk ~sal. Köretként is adhatjuk például egy jófajta steak mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Hozzáadjuk a a pacalt, magas hőfokon kicsit rápirítunk. Egy tányérba tesszük egy tojássárgáját. A forró pacalhoz hozzáadunk egy kanál ~t. Majd a forró pacalt rátesszük a tojássárgájára, megszórjuk egy kevés parmezánnal, és azonnal fogyasztjuk, tálaljuk.

Főzni 10-12 percig kell sóval és egy csipetnyi cukorral. Hidegen sonkával, lazaccal, melegen levesnek, tejszínes főzeléknek, ~sal, vagy ahogy én fogom most, bechamel mártással lehet készíteni. Az elkészítési módoknak egyébként csak a fantázia szab határt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Zöldség, Leves, Paradicsom, Saláta?

◄ Holipni   Holstein módra ►
 
RSS Mobile