Kezdőlap (Hideg májas)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hideg májas

Gasztronómia  Hideg leves  Hideg májas hurka

Hideg májas hússal
Hozzávalók: (1 kg kész májashoz): 30 dkg máj 25 dkg fej-hús és dagadó, 40 dkg tokaszalonna, 1 fej zsírban megpirított vöröshagyma, 1 tojás, 1 csapott evőkanál só, fekete bors, szegfűbors, szerecsendió ízlés szerint.


A hideg májas alapot turmixoltam, majd elkevertem a puha vajjal és behűtöttem tálalás előtt.
Egyszerű, de nagyon finom pástétom verzió.

Általában készítenek tüdős hurkát, májas hurkát, tüdős és májas hurkát vegyesen, hideg májas hurkát és véres hurkát. Mindegyikhez bőven adunk a hurkához való főtt zsíros húsokból, főtt rizskását vagy zsemlét, zsíros abálólevet (amiben a hurkához való húsokat főztük) és fűszert.

A hideg májas hurka hússal, füstölt szalonnával, a belsőségek közül májjal, vesével, sóval, borssal, vöröshagymával fűszerezve készül. (Lejtényi-Waldhauser, 1983. 85.) A közepesen eltartható élelmiszer kategóriába sorolható.

Elkészítése: A fűszereket kissé megszárítva mozsárban megtörjük, átszitáljuk. A visszamaradt darabokkal ugyanígy járunk el. Zárható, tiszta, száraz üvegekbe téve, száraz helyen tároljuk. Húsok pácolásához, vadhúsokhoz, pástétomokhoz, hideg májashoz használjuk.

Elkészítése: A fűszereket kissé megszárítva mozsárban megtörjük, átszitáljuk. A szitálásnál visszamaradt darabokat újratörjük addig, míg finom por nem lesz belőlük.
Zárható - tiszta, száraz - üvegekbe téve, száraz helyen tartjuk. Húsok pácolásához, vadhúsokhoz, pástétomokhoz, ~hoz ...

Kitűnő - ~ (régi szegedi recept a századfordulóról)
Kiwi - lekvár
Kiymali ispanak - (Spenót darált hússal)
Kiymali mercimek - (Lencse darált hússal)
Kígyó - tatár
Kínaikel - saláta 1.
Kínaikel - saláta 2.
Kínai - marinád
Kínai malacleves
Kínai palacsintabatyu ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sertés, Füstölt, Pástétom, Hagyma, Disznó?

◄ Hideg leves   Hideg májas hurka ►
 
RSS Mobile